Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

17.08.2017
Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

Lavanta yağı, hoş kokulu, mor rengiyle insanı etkileyen, lavanta bitkisinden elde edilen aroması fazla, esansiyel bir yağdır. Kullanım alanı geniştir ve ağız yoluyla alınabilir, cilde uygulanabilir, nefes yoluyla aromaterapi yapılabilir.

İnsanı kokusu ile kendine getiren lavanta yağı göz alıcı mor rengiyle, doğanın bize bir armağanıdır. Lavanta tarlasının engin mor deniz gibi eşsiz görünümüne her zaman denk gelinmese de yağın keskin kokusu sayesinde kendinizi lavanta tarlasının ortasında hissedip rahatlayabilirsiniz. Kozmetik alanında olduğu kadar sağlık alanında da kullanılır.

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

1. Uykusuzluğa iyi gelir

Uyumakta zorluk çeken, yastıkla devamlı kavga eden biriyseniz ve yastığa başınızı koyar koymaz uyumak istiyorsanız yapmanız gereken yatağınızın bir ucuna lavanta yağı damlatmaktır. Deliksiz bir uyku için uyumadan önce özellikle sakinleştirici etkiye sahip papatya çayı içebilir veya alışık olduğunuz çayın içine birkaç damla lavanta yağı damlatmak harika bir uyku çekmenizi sağlayacaktır.

2. Stres ve depresyona doğal çözüm sağlar

İş hayatı, trafik derken koşuşturmaca dolu bir hayatın içinde stresten uzak kalmak oldukça zor. Vücut geriliyor, kaygı ile hormonlar fazla salgılıyor ve sinir seviyeniz patlamaya hazır bomba haline getiriyor. Bu stresle nasıl baş edeceğim der gibisiniz. İşin sırrı lavanta yağında. Bu gibi yoğun stres içinde olduğunuzda durumlarda, birkaç damla lavanta yağı damlatılmış ılık su dolu bir küvete uzanıp, birkaç dakika kendinizi bırakıp kokuyu takip ederseniz stresi vücudunuzdan atıp dinlenmiş hatta o gün hiç yaşanmamış gibi sakin bir şekilde duştan çıkarsınız. Bunun yerine el ve ayak bileklerinize lavanta yağı sürerek ovuşturursanız sakinleştirici etkisi ile günün her anı kendinizi rahat hissetmiş olursunuz. Sakinleşmenin sırrı bu birkaç damla lavanta da saklı.

3. Baş ağrısını geçirir

Yoğunluk, uykusuzluk, stres gün içinde yaşanan baş ağrısının nedeni olabilir. Tüm gün bu baş ağrısı ile neşenizin kaçması, konsantrasyon bozukluğuna neden olur. Ancak buna izin vermek yerine alnınıza veya ensenize lavanta yağı sürerek masaj yapmak, baş ağrısının ilaçsız geçmesini sağlayacaktır.

4. Kas ağrılarını hafifletir

Kas ağrıları içinde lavanta yağı kullanabilirsiniz. Kas ağrısı bölgesel ise biraz lavanta yağı ile o bölgeye masaj yaparak ovup, sıcak bir havlu ile sarmak çok iyi gelecektir. Lavanta yağının ağrı giderici ve uyuşma etkisi iltihabı hafifletmeye yardımcı olur. İçerisinde yer alan beta-caryophyllene sayesinde doğal bir iltihap önleyici etkisi vardır.

5. Mide bulantısını hafifletir

Çeşitli sebeplerden dolayı mide bulantınız varsa ve ne yaptıysanız geçmiyorsa bir de lavanta yağını denemenizde fayda vardır. Lavanta yağının keskin kokusu bulantınızın hafifletmesine yardımcı olacaktır.

6. Dudak çatlaklarını geçirir

Hava değişmeleri, dudakları sık yalamak ve ateşlenmek gibi sebeplerle çatlayan dudaklarınıza lavanta yağı ile bakım yapabilirsiniz. Dudaklarınızın kuruması ve soyulması istenmeyen bir görüntü oluşturacağından lavanta yağını dudaklarınıza sürerek sonucuna hayran kalabilirsiniz.

7. Stresi azaltır

Birçok çiçeğin içinden kokusuyla ayrılıp tanınan lavanta farklı amaçlar içinde kullanılır. Bunların içinde özellikle kulak arkasına, ensenize, bileklerinize lavanta yağı sürdüğünüzde, kokusu uzun süreli parfüme eş değer olacaktır. Oda kokusu için kaloriferin üstüne içine birkaç damla damlatabilir, bir kabın içine ılık su ile yağdan damlatıp odanın içine koyabilirsiniz. Hem ortam hoş kokar hem de kokunun verdiği dinginlik hissi ile stres seviyenizi düşürmüş olursunuz.

8. Yanık tedavisinde kullanılır

Çok ızdırap veren yanık acısına lavanta çok iyi gelir. Antiseptik özelliği ile yaraların daha çabuk iyileşmesine de imkan sağlıyor. Ev ortamında çok olan yaralanmalara hemen müdahale etmek için elinizin altında bir şişe bulundurmanız önerilir.

Yanıkta oluşan iltihabı tedavi etmek için büyüklüğe bir ila üç damla lavanta yağı ile bir ila iki çay kaşığı moringa veya Hindistan cevizi yağını karıştırıp günde üç kez yanık üstüne uygulayabilirsiniz.

Güneş yanığında ise yanık derecesine göre bir doktora gitmeniz gerektirebilir. Fakat evde yanma hissini almak, en azından o gün rahat uyumak için bir sprey şişesinin içine, 3/1 bardak aloe vera suyu, 2 yemek kaşığı damıtılmış su, 10 damla lavanta yağı ve jojoba yağını koyun. Şişeyi iyice sallayıp birbiri ile özümsendikten sonra güneş yanığının üstüne püskürtün. Güneş yanığı iyileşene kadar gün içinde iki veya üç kez kullanmanız uygundur.

9. Yara ve yara izini geçirir

Yanma, kesme, kazıma, sürtme ile oluşan bir yaranız varsa, lavanta yağı ile iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Küçük yaralarda 3-4 damla lavanta yağını, birkaç damla Hindistan cevizi ya da tamanu yağıyla karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı yaraya bir pamukla uygulayın. Yaranız iyileşmiş veya iyileşmek üzere ise lavanta yağı yara izlerini de azaltabilir .

10. Böcek ısırığı kaşıntılarını hafifletir

Keskin kokusu ve içeriği ile kan emici sivrisinek ve türlerinin ısırığı sonrası oluşan kaşıntıyı hafifletir. Ticari sivrisinek kovucuların içinde lavanta yağı içeriği vardır. Ev ve balkonda lavanta kokulu mum veya lavanta yağı ile hazırlanan solüsyon sprey kullanıldığında sivrisinekleri ve diğer böcekleri uzaklaştırır. Mum lavanta kokulu değilse yanan kısma lavanta yağı damlayarak kokmasını sağlayabilirsiniz. Bir sprey şişesine 250 mlg. su ve 4 damla lavanta yağı karıştırıp çalkalayın. Cilde herhangi bir zararı olmayıp, doğal bir ilaç olduğundan vücudunuza ve kıyafetlerinize püskürterek sivrisineklerin size yaklaşmasını önleyebilirsiniz.

Böcek ısıtıcının sebep olduğu, kızarıklık, kaşıntı ve ağrıyı önler, iltihabı azaltarak ısırık şişliklerini giderir, ağrıyı hafifletir. Bir böcek ısırığı tedavisinde lavanta yağının içine Hindistan cevizi yağından bir iki damla karıştırın ve ısırılan bölgenin üzerine sürün. Duruma bu uygulamayı tekrarlayabilirsiniz. Ağrılı bir durum söz konusu ise bir damla nane yağı ve lavanta yağı ile karıştırıp sürerseniz ağrılı yerin uyuşmasına yardımcı olabilir.

11. Solunum yolu hastalıklarını tedavi eder

Özellikle mevsim değişikliklerinde sık görülen grip, öksürük, astım, sinüs tıkanıklığı, bademcik iltihabı ve boğmaca gibi problemler için lavanta yağı önerilmektedir. Yağ doğrudan boyun, göğüs ve sırta sürülerek kullanıldığı gibi, buharı nefes yoluyla kullanılır.

  • Antiviral ve antibakteriyel olması, larenjit, farenjit ve tonsilit gibi solunum yolu enfeksiyonlarında etkilidir. Soğuk algınlığı ve kronikleşen öksürüğü tedavi etmek için çeşitli buharlaştırıcılar ve inhalerlerde kullanımı uygundur.
  • Buhar makinesine birkaç damla damlatıp, kullanılabilir.
  • Yağ, solunum sağlığı ile ilişkili olarak gelişen tıkanık ve diğer belirtileri hafifleten bir yapıya sahiptir.
  • Solunum hastalıklarına neden olan enfeksiyonlara karşı antibakteriyel özellikleri ile savaşabilir.
  • Sinüsleri tıkayan balgamın temizlenip, rahat nefes alınmasına da yardımcı olur.

12. İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir

İdrar bozuklukları ve idrar üretimi üzerinde lavanta yağının uyarıcı etkisi vardır. İdrar problemleri üşütme ve enfeksiyon kapmaya bağlı olarak en çok sistit ve mesanenin iltihaplanması ile kendini gösterir. Yağın kullanımına bağlı olarak hormonal dengeyi düzeltme, sorunları azaltma potansiyeline sahiptir. Ayrıca, idrar bozukluğuna bağlı oluşan kasılma ve krampları azaltır.

13. Kan dolaşımını düzenler

Kan akışını yavaşlatan sebepleri iyileştirmek için doğal bir çözümdür. Bir araştırma, lavanta yağı kullanarak yapılan aromaterapide koroner dolaşımın büyük ölçüde artırdığını belirtmiştir. Koroner dolaşımı arttırarak, vücuttaki kan akışını hızlandırır, hipertansiyonu tedavisinde etkili bir potansiyeli vardır. Yağ, hipertansiyonu olan kişilerin kullanmasına uygundur. Kan dolaşımı organlara giden oksijenasyonun düzelmesinde etkili olması, beyin aktivitelerini arttırdığı anlamına da gelir.

14. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Çocuklarda çoğu zaman bağışıklık sistemimde, gelişimlerinden sorunlar yaşanır. Bu yüzden de sık sık hastalanırlar.
Çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için, güçlü bir etki yarattığı uzmanlar tarafından onaylanmış olan lavanta yağı doğru kullanım şekilleri sağlandığında, olumlu etkiler göstermektedir.

15. Kanser oluşumunu önler

Kanser üzerindeki faydalarını araştıran uzmanlar, kanser hastaları üzerinde lavanta yağının etkilerini incelemiştir. Araştırma sonuçlarına göre, kanserojen etkilerle savaşabilecek özelliklere sahip olduğu ve kanser hücrelerinin oluşumunu durdurabilecek etkisi olduğu görüldü.

16. Sindirim sistemini düzenler

Kötü sindirime bağlı bağırsak sorunları en çok görünen sağlık problemlerinden biridir. Lavanta yağı bu durum karşısında bağırsaktaki hareketliliği arttırarak sindirimi kolaylaştırır. Safra üretimini ve mide suyunu uyarır. Kolik, mide ağrısı, kusma, şişkinlik ve ishal gibi rahatsızlıklarda lavanta yağı faydalı etkileri bulunur.

17. Cilt lekelerini giderir

Cilt farklı etkenlerden dolayı zaman içinde renk değişikliğine ve lekelenmeye başlar. UV ışınları, kirli hava, sigara kullanımı ve cildin düzenli temizlenip nemlendirilmemesi cilt lekelerinin nedenleri arasındadır. Lavanta yağı, cilt tonunu tonunu eşitleyerek cilt lekelerini giderir.

18. Kırışıklık ve ince çizgileri yok eder

Lavanta yağı, cildi serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak ciltte kırışıklık ve ince çizgi oluşumunu önler. Yüzde kırışıklık ve ince çizgiler için bir kase içerisine Hindistan cevizi yağı ile birkaç damla esans yağı (sedir ağacı yağı, havuç yağı veya çay ağacı yağı) ekleyerek karıştırdıktan sonra ciltte kullanmak daha iyi sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. Sabah akşam cilt nemlendiricisi olarak kullanılabilir.

19. Sivilce tedavisinde kullanılır

Ciltte oluşan sivilceleri tedavi ederek iyileşmesini sağlar. Gözenekleri açar ve cildin nefes almasına olanak sağlar. Lavanta yağı, mutlaka temiz cilde uygulanmalıdır. Cildin hassasiyeti göz önüne alındığında hindistan cevizi yağı veya başka bir uçucu yağ ile seyrelterek cilde uygulanabilir. Özellikle inatçı ve iltihaplı sivilceler için, argan yağı ile seyreltip kullanmak iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Birer damla lavanta yağı ve argan yağı karışımını günde iki kez doğrudan sivilcenin üzerine kulak pamuğu ile sürün.

20. Kuru cildi nemlendirir

Egzamalı bir cilt kuru, kaşıntılı ve pullu olur. Egzama, vücudun belli bir bölgesinde görülebileceği gibi vücudun farklı bölgelerinde de görülebilir. Hafif veya kronik olarak seyreder. Lavanta yağının antifungal özelliği, ciltteki inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur. Egzama ve sedef tedavisi için iki çay kaşığı hindistan cevizi yağı ile 2 damla çay ağacı yağını karıştırarak egzama olan bölgeye sürebilirsiniz.

21. Saçı besler ve canlandırır

Kafa derisindeki gözeneklerin tıkanması ile saç güçsüzleşir. Çevresel etkenler, boya ve yapılan uygulamalar da bu durumu tetikler. Lavanta yağı, zarar görmüş saçların canlanmasına ve parlak görünmesine yardımcı olur. Saçı şampuanla yıkadıktan sonra lavanta yağı ile saça bakım yapabilirsiniz. Nemlendirici özelliği ile saçı nemlendirerek yumuşatır.

Lavanta Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

  • Cildi nemlendirerek tazeler, cildin daha canlı, yumuşak ve genç görünmesini sağlar.
  • Cildin renk tonunu eşitler ve cildi aydınlatır.
  • Yüzdeki ince çizgileri ve kırışıkları geçirerek cildi gençleştirir.
  • Tıkanmış gözenekleri açarak cildin nefes almasını sağlar.
  • Cilt enfeksiyonları ve sivilce tedavisine yardımcı olur.
  • Deri iltihabını azaltmaya yardımcı olur.
  • Kuru cildi nemlendirir ve yumuşatır.
  • Ciltte kaşıntı, pullanma ve kızarıklığı giderir.
  • Egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarına iyi gelir.

Daha Fazla Kaynak:

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.