Karayak Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Kediler, evimizin neşeleri… Yaptıkları oyunlarla yüzümüzü gülümseten sevimli dostlarımız. Kediler köpekler gibi değildir. Onlar inatçıdır, kendi istedikleri gibi yaşamayı severler, kurallardan hoşlanmazlar ve en önemlisi de yönetilmeyi hiç sevmezler. Kedi sahibi olanlar çok iyi bilirler ne yaramaz olduklarını. Tabi bakımları da özeldir. Özellikle cins kedilerin beslenme, sağlık ve bakımı ayrı bir itina isterler. Onların çok daha narin ve hassas yapıları vardır. Anavatanları farklı ülkeler olduğu için yaşamaya başladıkları iklime ve koşullara alışmaları zordur. Bu nedenle cins kedinizin tüm özelliklerini ve bakımı ile ilgili bütün detayları bilmeniz gerekir. Karayak kedisi, sevimli mi sevimli güzel mi güzel, kaprisli bu kediciğin sahibi olduysanız artık onun hakkında her şeyi öğrenmenin de vakti gelmiş demektir.
Tarihçe
Bu cins kedilerin ataları Siyam kedileridir. Bu cins kedilerin tarihi çok eski tarihlere dayanan kedi ırklarına göre çok daha gençtir. 1960 yılında Siyam kedisi yetiştiricisi olan Doroty Hinds-Daugherty yaptığı çiftleştirmeler neticesinde bu cins kediler ortaya çıkmıştır. Bu ırk kediler Amerika’da tanınan bir ırktır. İlk kez 1980’ de TICA ( The International Cat Association ) tarafından tanınmıştır.
Fiziksel Özellikleri
Tüyleri kısadır, ancak, oldukça dolgun ve yoğundur. Yumuşak ve ipeksi tüyleri dikkat çeker. Diğer kedi cinslerine oranla çok daha az tüy dökerler. Bu tüy dökümü de genelde mevsimsel olmaktadır. Genel itibari ile açık krem rengine sahiplerdir. Bunun yanı sıra üzerinde mühürlü renkler de vardır. Genelde ayakları beyazdır, aslında bu kedicikler adlarını da bu özelliğinden dolayı almıştır. Patiler oval şekildedir ve orta boydadır. Kulaklarının uçları sivri ve seslere karşı çok duyarlı ve hassastır. Çeneleri iyi gelişmiştir ancak, küçük yapıdadır. Kafa yapılarına bakıldığında geniş ve yuvarlak şekildedir. Güçlü bir kafa yapısı vardır. Bu cins kedilerin burunları düz bir görüntüye sahiptir. Göz şekilleri yuvarlak yapıdadır. Gözler mavi ve parlaktır. Vücutları orta büyüklüktedir. Ancak, siyam kedi ırkına göre daha büyüktür. Gövde yapılar uzundur. Ortalama ağırlıkları iki ile beş buçuk kilo arasında değişiklik gösterir.
Karakteristik Özellikler
Karayak kedisi gayet uyumludur. Sahiplenildiği andan itibaren ev kurallarına ve ev halkına uyum sağlar. Ev halkıyla uyum sağlamasının dışında çocuklarla ve evin içinde bulunan diğer evcil hayvanlarla çok iyi anlaşırlar. Kucakta oturmayı çok sevdiği gibi kucağınızda, yanınızda uyumaktan son derece keyif alır. Son derece hareketli, atik ve enerji doludur. Dolayısıyla oyun oynamayı, hoplayıp zıplamayı çok sever. Bir anda oyuncaklarını alır ve size getirir. Siz oyuncağı alır atarsanız tıpkı bir köpek gibi oyuncağı alır ve size geri getirir. Çünkü, oyununa sizin dahil olmanızı ister. Sizinle birlikte vakit geçirmenin peşindedir. Bu cins kedilerin bir diğer özelliği ise konuşkanlıklarıdır. Evet yanlış okumadınız. Karşınıza oturup siz konuştukça size eşlik eder. Onunla sohbet etmenize bayılır. Karayak kedisi tam bir arkadaş canlısıdır. Bu cinsin kedileri konuşarak sevgilerini ifade etmeyi çok severler.
Karınları acıktığında, ilgi beklediklerinde bunu size kendi dillerince konuşarak anlatırlar. Aynı zamanda melodik ve tatlı bir sesi vardır. Bu cins kedilerin avcılık içgüdüsü oldukça gelişmiştir. Evde uçuşan en ufak böcekleri bile fark eder ve yakalamaya çalışır. Evinizde bir böceğin olması mümkün olmayacaktır. Karayak kedisi en çok kaprisi ile tanınır. Kaprisli tavırlarına şimdiden kendinizi alıştırsanız iyi olur. Size kızdığı zaman, ilgisiz bırakıldığında ya da istediği bir şey olmadığında size uzun süre küs kalabilir. Tabi bununla da kalmaz mamasını yemez, oyun oynamaz, yanınıza gelmez, sizden uzak bir yerde ya da odada oturur. Böyle durumlarda onu sevmeniz, ona ilgi göstermeniz, mama vermeniz onun hoşuna gidecek aranızda barış sağlanacaktır. Eğer gönlünü almazsanız bu küskünlük onu depresyona kadar sürükleyebilir. O yüzden aranızdaki küslüğün uzamasına asla izin vermeyin. Aynı zamanda Karayak kedisi sabırsızlığı ile bilinmektedir. İstediği hemen olsun ister bekletilmekten hiç hoşlanmaz.
Beslenme
Diğer kedi ırklarında olduğu gibi yaş ve kuru mama verebilirsiniz. Balık mutlaka tüketmesi gereken bir gıdadır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus şudur, bu ırktan olan kedilerde obezite sorunlarının sıklıkla görülmesi. Bu nedenle beslenmesine dikkat edilmesi gerekir. Öğünleri düzenli olmalı. Yemek sonrası mutlaka hareket etmeli.
Sağlık
Diğer ırk kedilerde olduğu gibi bir çok sağlık problemi yaşayabilir. Bu gibi sağlık problemlerinin önüne geçmek tabi mümkündür. Bunun için öncelikle aşılarını zamanında yaptırmanız gerekir. Bunun dışında, kedinizin keyfinin kaçtığını, durgunlaştığını, yemekten kesildiğini hissettiğiniz anda hemen bir veteriner hekime başvurmalısınız. Kedilerin hastalıklarında da erken teşhisin önemi büyüktür. Düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak oldukça önemlidir. Veteriner hekiminizin önerdiği doğrultu da sağlık testleri ve kontroller yapılmalı. Eğer gereken önem ve özen gösterilir ise yaklaşık olarak on dört ile yirmi bir yıl arası sürelerde uzun ömürlü bir kedidir.
Bakım
İpeksi tüylerinin mutlaka haftada bir kez taramanız ya da fırçalamanız gerekiyor. Kedinizin ölü tüy tabakasından kurtulması gerekiyor. Hem taranmak onun çok hoşuna gidecek hem de tüylerinin bakımı ihmal edilmemiş olur. Gözlerinde akıntı olmaktadır. Bunun için yumuşak bir bezle gözlerini hafifçe silmeniz gerek. Her iki göz için ayrı bez kullanmanızı öneririm. Bir gözdeki enfeksiyonun diğer göze bulaşmaması gerekiyor. Özellikle bu hususa dikkat etmelisiniz. Tırnaklarının iki haftada bir kesilmesi uygundur. Kulaklarını haftada bir kez kontrolden geçirin. Eğer aşırı kir varsa ılık su ile ıslattığınız pamukla kulaklarını yavaş hareketlerle silin. Kum kabı her gün düzenli temizlenmeli. Kumun hijyeni oldukça önemli.