Van Kedisi Özellikleri ve Bakımı

10.04.2018
Van Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Ülkenizin sembollerinden biri olan Van Kedisi dünyanında en güzel kedileri arasında yer almaktadır. Hem görüntüsü hemde karakteri ile herkesin sevdiği bir kedi türüdür. Özellikle Van ilimizin değerleri arasında bulunmaktadır. Genetik bir bozukluk sonucu bir gözü mavi diğer gözü yeşildir, buda onun ünlü olmasını sağlayan özelliğidir. Eğer kedi sahiplenmek istiyorsanız Van kedisini mutlaka seçenekleriniz arasına koyun, diğer türlerden çok daha farklıdır. Hemde kendi ülkemizi temsil ediyor olması da ayrı bir önem katmaktadır.

Tarihi

Muhteşem göz renkleri, yumuşacık tüyleri ve hareketli yapısıyla çok sevilen bir kedi türüdür, diğerlerinden ayrılan en önemli özelliklerinden biri de tarihidir. Çünkü Türkiye’yi temsil etmektedir. Tarihi ile alakalı birkaç efsaneye sahiptir, buradan eski bir tarihe sahip olduğunu çıkartabiliriz. Van ve çevresinde yapılan kazı çalışmalarında Van kedisi resmedilmiş çizimleri, oyma eserler, takılar, mücevherler ortaya çıkmıştır. Orta uzunlukta beyaz tüylü olmaları, kuyruklarında siyah halka deseninin bulunuyor olması gibi özellikler hep bu kalıntılar sonucunda keşfedilmiştir.

Bir efsaneye göre;

  • 5000 yıl önce Nuh Peygamber gemisinde bulunan bütün hayvanları serbest bırakır ve bunlar içinde ikisi beyaz ikisi kızıl renkte olan 4 kedi de bulunmaktadır. Bu kediler kendilerini denize atarlar ve yüzmeye başlarlar, bu şekilde gide gide 121 km sonra kendilerini Van Gölü’nde bulurlar. Bu efsaneye dayanarak çok iyi bir yüzücü olduğunu, ayrıca Vanlı Türk’ün doğuşu bu 4 kedi sayesinde meydana geldiği söylenebilir.

İlk kez 1955 yılında Laura Lushington ve Sonia Halliday isimli iki kişi tarafından İngiltere’ye ihraç edilmiştir. Bu ihraçtan itibaren Van kedisi yurt dışında araştırılmaya başlanmış ve 1969 yılında İngiltere’nin en büyük kedi cinsleri, GCCF (Governing Council of the Cat Fancy) arasına alınmıştır. Buradan İngilizlerin kediyi ne kadar sevdiği görülmektedir. Bizim ülkemizde ise 1992 yılında Van’da bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne bağlı olan VKAM (Van Kedisi Araştırma Merkezi) tarafından koruma altına alınmıştır ve üzerindeki araştırmalar yine burada yapılmaktadır.

VKAM

Burada genetik, morfolojik ve fizyolojik özellikleri takip edilmekte ve korunmaktadır, ayrıca Van kedisine sahip olmak istiyorsanız yine buradan irtibata geçebilirsiniz. Merkezde 350 kedinin sığabileceği bir yüzme havuzu da bulunmaktadır, tamda Van kedilerinin sevdiği şey. Bu araştırmalara başlanmasındaki en önemli etken 1980 yılında gerçekleşmiştir. Araştırmacılar, Van kedisinin çok fazla ihraca ve diğer kedi türleriyle genetik karışımlara uğradığını söylemiştir buda genetiğinin bozulmasına neden olmuş ve nesli tükenme riskine girmiştir, bu tarihten itibaren koruma çalışmaları başlamıştır.

Bakım Evi

Van’da bu konuda kapsamlı çalışmalar düzenlenmiştir, bölgede bakım evi açılmış ve kedilerin nüfus sayımları buradan yapılmıştır. Bu düzenlemelerden sonra kesinlikle izinsiz ihraç yapılmamıştır. Sadece Van sınırları içindeki değil dışarıdaki kedilerin de takibi yapılabilmektedir. Popülasyonu arttırmak amacıyla da Ankara Orman Çiftliğinde Van Kedisi Evi projesi yürütülmektedir. Önemli bir diğer tarih ise 22.04.2006’dır, Van’a ait resmi bir değer olduğunu belirtmektedir. Van kedisi, Van ile bütünleşmiş, uzun yıllardır orada bulunduğu için iklimi ve coğrafi koşullarına uygun yetişmiştir. Van dağlık, engebeli ve deniz seviyesine 2 km yükseklikte bulunan bir ilimizdir. Kışları uzun ve çok soğuk geçer, yazları da oldukça sıcaktır.

Kavram Kargaşası

Turkish Van

Tarihsel süreçteki değişimi ve ihraçlarından dolayı bir kavram kargaşası içinde bulunmaktadır. Türkiye’de türü çok iyi bilinmektedir ancak diğer ülkelerde durum biraz değişmektedir. 1955’te İngiliz Laura Lushington ve Sonia Halliday’e satılanı en çok bilinenidir ancak bunun dışında “Van güzeli İskenderun” isimli kedi de ihraç edilmiştir. Ancak bu tür Van kedisi değildir, baş ve kuyruk kısımları renkli ve beneklidir.

Bayan Lushington bu kedilere Turkish Van ismini vermiştir. Almanya’da Türkish Van, Fransa’da Turc de Van isimleriyle anılmaktadır. Yani bizim ülkemizdeki Van kedisi ile batıdaki Turkish Van kedileri birbirlerinden farklı türlerdir. Dış görünüşleri de birbirinden farklıdır ancak iyi yüzücü olmaları ve göz renkleriyle benzerlik göstermektedir. Aralarındaki fark yok denecek kadar azdır, bu yüzden batıdaki Turkish Van’da Van Kedisi olarak anılmaya başlamıştır.

Ankara Kedisi ve Van Kedisi

Bu iki tür kedi birbirlerine özellikle dış görünüş bakımından çok benzemektedir. İkisi de ülkemizin ünlü kedileri arasında yer alır. Beyaz tüyleri dışında tek göz genetikleri de benzemektedir. Ancak aralarında belirgin farklar bulunmaktadır.

Bu farkları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Ankara kedisinin gözleri badem şekline sahiptir, Van kedisinin ise yuvarlaktır.
  • İkisininde gözleri iki farklı renge sahiptir ancak bu özellik Van kedilerinde daha yaygındır.
  • Ankara kedilerinde çift göz renkleri mavi-sarı, sarı-mavi, kehribar-mavi, ela-mavidir.
  • Mavi gözlü olan Ankara kedileri sağır olabilir, ancak bu özellik Van kedilerinde görülmemektedir.
  • Van kedisi Ankara kedisine göre daha kısa ve kalın tüylere sahiptir. Ankara kedisinin sarı – kahverengi benekleri ve dümdüz beyaz tüyleri vardır.
  • Ankara kedisinin sivri ve üçgen şeklinde yüz hatları vardır, Van kedisi ise daha yuvarlak ve keskin olamayan yüz hatlarına sahiptir.
  • Ankara kedisinin kulakları, daha uzun, dik ve tüylüdür. Van kedisinin kulakları daha geniştir.

Özellikleri ve Karakteri

Oldukça sevilen ve evcil hayvan olarak tercih edilen bir kedidir. Bunda elbette karakteri ve güzel huyları büyük rol oynamaktadır.

Genel özelliklerini ve karakter yapısını şu şekilde sıralayabiliriz;

Enerjiktir

Enerjik kedi türlerinden biridir, oynamayı, hoplamayı, zıplamayı çok severler. Bir çocuk gibi yorulmak nedir bilmezler, sürekli hareket halindedirler. Bazı kedi türleri tüm gün yatmayı ve uyumayı severler, neredeyse hiç hareket etmeden koltuğun veya masanın altında yatabilirler. Bu Van kedilerine göre bir şey değildir, enerjilerini bir türlü atamazlar hatta bazen sizi bile yorabilirler. Bu halleri eve neşe getirecektir, evde bir evcil hayvan beslediğinizi daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

Bu enerjik yapıları evde bazı şeyleri değiştirmenize veya direk kaldırmanıza neden olabilir, raf üstünde gezilmeyi çok severler ve hareketli halleri bir şeyleri düşürüp kırmalarına neden olabilir. Bu gezinme esnasında eğer bir eşyaya takılırlarsa onu önlerinden kaldırmak için bilerek itip düşürebilirler, eğer evinizde Van kedisi besleyecekseniz kırılgan eşyaları uzaklaştırmanız önerilir.

Zekidir

Oldukça zeki hayvanlardır, ona bir şeyi zorla yaptırmak istediğinizi hemen anlayabilirler. Sezgileri kuvvetlidir bu yüzden sizi farketmediğini sanmayın, zekasıyla her şeyin farkındadır. Eğer bir şeye üzüldüyseniz bunu da hemen anlayacak ve yanınıza sokulacaktır. Zeki hayvanları beslemesi daha fazla keyif verir çünkü sizinle gerçek bir dost gibi uyum sağlarlar, yanınızda olurlar. Zekalarını bir şeyler öğretmek, eğitmek adına da kullanabilirsiniz. Örneğin fırlatılan topu geri getirme gibi oyunlar tam onlara göredir, bir defa anlatmanız kavramalarına yetecektir. Yemeğin sıcak olup olmadığını patisiyle kontrol edecek kadar akıllı bir hayvandır.

Yerde vakit geçirmeyi sevmezler

Elbette hareket etmeleri dışında oturdukları, yattıkları zamanlar da olacaktır. Sadece yürüdüklerini, hoplayıp zıpladıklarını düşünmek yanlış olacaktır ve oturmak için kesinlikle yeri tercih etmezler. Van kedileri koltuk, masa, raf gibi yüksek yerlerde bulunmaktan çok hoşlanır ve oraları gezinmek dışında yatmak içinde kullanır. Yerde yattığını çok nadir görürsünüz, bu yüzden ona özel ufak bir koltuk alabilirsiniz. Buna alışırsa hep orada yatar ve koltuklarınızı işgal etmemiş olur.

Sadıktır

Van kedileri tıpkı aslan gibi sürüsüne bağlıdır, tek takılmayı sevmez, eşli olmayı tercih eder. Eğer yavruları varsa onlara bağlı yaşar, onları çok güzel yetiştirir ve asla ayrı kalmaz. Bu sadık yapısı insanlar içinde geçerlidir. Sahibine çok bağlanır, onun sözünden çıkmaz ve yanından ayrılmaz. Öyle ki sahibi onu bırakıp gitse kapıda nöbet tutar gelmesini bekler.

Kedilerin nankör olduğu düşünülür ancak Van kedisi aksine oldukça düşüncelidir, sahibine karşı anlayışla yaklaşır, ona nankörlük etmez ve sevgisini belli eder. Özellikle yavruları daha sosyaldir, büyüdükçe daha sadık olurlar. Bu yüzden sahiplerinin değişmesi taraftarı değillerdir, buna asla sıcak yaklaşmazlar ve tepkilerini bir şekilde belli ederler.

Mükemmel bir avcıdır

Genelde bu tarz özellikler yetiştiği bölgeye ve coğrafyaya göre değişir, bazı kediler daha narin yapıda olurlar, avlanmak nedir bilmezler daha çok avlanan olurlar. Ancak Van kedileri öyle değildir, yetiştikleri Van, dağlık bir bölgedir bu yüzden av konusunda kendilerini geliştirmişlerdir, saklanma ve ava yavaş yavaş yaklaşma konusunda becerileri vardır.

Bu yönüyle ne kadar cesur olduklarını da söylemek mümkündür. Korkusuz bir şekilde avına yaklaşır ve cesurca hareket eder. Bu elbette evcil hayvan olarak bakılacak kedilerde fazla geçerli değildir, onlar ev ortamına daha uygun bir hale gelmişlerdir. Fakat özellikle Van bölgesinde, yörede Pişik ismiyle anılan kedi fare, haşere yakalamak için evde mutlaka beslenmektedir.

Korumacıdır

Çevresindeki kişileri, yavrularını dışarıdan gelecek olan tüm tehlikelere karşı korurlar hemde hiç korkmadan. Ne kadar cesur olduklarını söylemiştik, bu yüzden tehlike ve risk onu etkilemez. Özellikle yavrularına olan bağları daha da korumacı olmalarına neden olur. Yeni bir ortama girdiklerinde ilk önce güvenli olup olmadığına dikkat ederler ve ona göre hareketlerini belirlerler. Eğer yavruları yanındaysa tehlike arz eden her kim olursa olsun pençelerini çıkarmaktan çekinmezler. Dışarıdan gelen seslere karşı ise ekstra dikkat ederler, beklenmedik bir ses karşısında hemen hırlayarak kendilerini belli ederler.

Oyuncudur

Hareket etmeyi çok sevdikleri ve enerjik oldukları için oyuncu yapıları olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle çocuklu bir aileyseniz Van kedisi evcil hayvan için güzel bir tercih olacaktır. Zeki oldukları için oyunları hemen kavrarlar ve partnerlerine eşlik ederler. Özellikle enerjilerini açığa çıkaracakları, zıplamalı, yakalamalı oyunlara bayılırlar. Onlara özel oyuncaklar alarak, çocuğunuza güzel bir oyun arkadaşı olacaktır.

Yüzmeyi çok severler

En belirgin özelliklerinden biri hiç şüphesiz yüzmeyi çok seviyor olmalarıdır. Yer aldıkları efsaneye göre gemiden atlayıp yüzerek Van Gölü’ne ulaşmışlardır. Bu efsaneden bu sonuca varılabilir ancak gerçek hayatta da çok iyi bir yüzücü oldukları aşikardır. Genel olarak suda bulunmaktan çok hoşlanırlar, normalde hayvanlar sudan nefret ederler ancak Van kedisini kaybettiyseniz bir su birikintisi yada havuzun içinde aramalısınız.

Su buldu mu dalmak ister, bu yüzden evde çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Güvenliği için klozet kapaklarını, duşa kabini mutlaka kapalı tutmalısınız. Özellikle lavabo içinde vakit geçirmekten keyif alırlar, zeki oldukları için suyu açıp kapamayı da hemen öğrenebilirler bu yüzden kedinizi mümkün olduğunca banyodan uzak tutun.

Araç yolculuklarını sevmezler

Bu oldukça spesifik bir özelliktir, her kedi türünde görünmez ancak Van kedisinde yaygın olarak görülmektedir. Arabada seyahat etmekten hiç hoşlanmazlar, gezi çok büyük ihtimalle kusması yada tuvaletini yapması ile sonuçlanır. Bu huzursuz olduğu için yaptığı bir şeydir, sevmediği olaylar karşısında değişik tepkiler verebilir. Bunu burnunu inceleyerek anlayabilirsiniz. Eğer sinirliyse normalde pembe olan burun uçları kırmızıya dönüşür.

Bu üstüne gitmemeniz, rahat bırakmanız gerektiği anlamına gelmektedir. Araç yolculuklarında da midesinin hassasiyetinden ziyade sevmediği bir durum olduğu için böyle tepkiler verir. Huzursuzluğun sebebi ise Van depremidir, onları bu deprem oldukça fazla etkilemiştir. Bu yüzden araba titreşiminden bile olumsuz etkilenirler, deprem psikolojilerini olumsuz etkilemiştir, strese girmelerine sebep olur. Deprem sonrasında Van’a olan ziyaretler azalmış hatta bakıcılar bile gelmez olmuş. Van kedileri ilgiyi ve sevgiyi çok sever bu durumda onları olumsuz etkilemektedir.

İlgiyi severler

Bu noktada orta yolun bulunması gerekmektedir çünkü aşırı ilgi manyağı değillerdir. Örneği bazı kedi türleri gibi kucaktan inmemezlik, sahibinin omzunda oturma gibi hareketler yapmazlar. Sadece sahibinin yanında olmaktan mutlu olurlar, onların yanında olduğunu hissetmek isterler, genelde uyurken sahiplerinin yanı başına kıvrılırlar. Özellikle akşam yemeklerinde ilgi beklerler, siz yemek yerken masaya çıkarlar ve sizi rahatsız edebilirler. Eğer bundan rahatsızlık duyarsanız kendi mamasını koyup onunda yemek yemesini sağlayabilirsiniz.

Ses çıkarmayı severler

Değişik olaylara karşı farklı tonlarda sesler çıkarırlar. Örneği mutluyken mırıldanır, sinirlenir yada tehlikede olduklarını hissederlerse hırlamaya başlarlar. Bu sayede kedinizin ruh halini daha kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Bu sesleri bazen konuşuyormuş gibi gelebilir ancak çok yüksek sesli hayvanlar değillerdir.

Yaşam alanına hakimdir

Yaşadıkları yeri benimserler ve başkasının oraya girmesini hatta yaklaşmasını istemezler. Sahipleri istisna olarak girebilir ancak yabancı biri yada başka bir kedi kesinlikle giremez, izin vermez. Orası onun özel alanıdır ve özel hayatına saygı gösterilmesini beklerler. Yaşadığı alanın büyük olmasını isterler, hareketli oldukları için dar alanlardan nefret ederler.

Meraklıdır

Çok meraklı kedilerdir, her şeyden haberleri olsun isterler. Meraklı yönler bazen ev halkını sıkabilir çünkü bir iş başındayken bir anda beliriverip ne yaptığınızı anlayana kadar başınızdan ayrılmazlar. Bunun elbette güzel yönleri de vardır. Bir yere gittiklerinde etrafı dikkatlice incelerler ve orayı bir daha kolay kolay unutmazlar. Ancak dikkatli olun, meraklı yanları başlarına iş açmasın.

Değişime ayak uydurabilir

Genel olarak tüm kedi türlerinde geçerli olan bir kural, yeni yerleri sevmezler ve alışma evresinde zorluk yaşarlar. Ancak Van kedileri öyle değildir, aksine oldukça kolay bir şekilde uyum sağlayabilirler, hiç yabancılık çekmezler. Değişimden hoşlanırlar, bu yüzden özel eşyalarını değiştirirken çekinmeyin bundan rahatsızlık duymayacaktır. Tek sevmediği değişim sahiplerinin değişmesidir, çünkü sahibine çok sadık bir kedidir.

Samimidir

Özellikle sahiplerine karşı sıcak ve samimi hareketler sergilerler, onların ufacık bir sevgi gösterisine misliyle karşılık verirler. Ayrıca sahibinin onu sevmesine asla karşı çıkmazlar, aksine daha fazla ilgi göstersin diye öyle ayağının dibinde beklerler. Bu hareketleriyle sahibi ile arasında bağı dahada güçlendirir. Zaten genel olarak insanlarla iç içe yaşamaktan zevk alırlar.

Vücut Yapısı ve Görünümü

Özellikle dış görünüşleri ile ünlüdürler, göz renklerinin birbirinden farklı olması onu dünyaca ünlü yapmıştır. Genel fiziksel özelliklerini bildiğiniz zaman diğer kedi türlerinden kolaylıkla ayırt edebilirsiniz.

Tüy Yapısı

Fazla tüylü hayvanlar değillerdir, kısa tüylere sahiplerdir. Bu durum en çok bakımda işe yaramaktadır, fazla tüy dökmezler ve bakımları rahat olur. Gür tüyleri olmadığı için yumuşak olmadığını düşünmeyin, kısa olmalarına rağmen yumuşacık tüylere sahiplerdir. Tüyleri kışın artarken, yazın azalan bir değişim gösterir. Bu özelliği ile havaya göre adaptasyon geçirdiklerini söyleyebiliriz.

Tüyleri beyaz renktedir, ipeksi bir parlaklığa ve yumuşaklığa sahiptir. Nadiren sarı renkli tüyler de aralarda olabilir. Kuyruğundaki siyah benekler baş kısmında da bazen bulunur. Tüylerinin bir diğer önemli özelliği su geçirmez oluşudur, özel bir hissiyatı vardır. Buda suyu çok sevmelerini açıklar niteliktedir.

Gövde Yapısı

Van kedileri için genel olarak fazla iri diyemeyiz. Orta iriliktelerdir ancak gövdeleri kıvrak ve kaslı bir görünüme sahiptir. Vücut şekilleri kendini oldukça açık bir şekilde belli etmektedir, çünkü tüyleri azdır bu yüzden kemik yapısını rahatlıkla görebilirsiniz. Kaslı oldukları da yine açık bir şekilde belli olmaktadır, oldukça güçlü bir kedi olduğunu söyleyebiliriz. Uzun boylu kedilerdir, özellikle esnediği zaman ne kadar uzun ve kemikli olduğu daha fazla ortaya çıkar. Sırt pençeleri ön pençelerine göre daha kısadır.

Kuyruk Yapısı

Kuyrukları uzun, ince ve siyah beneklere sahiptir. Tikli kuyruğunu andırmaktadır ve oldukça kabarıktır. Turkish Van türüyle kuyruk yapıları benzemektedir, ancak kedi türlerinden kuyruk yapısıyla ayırt edebilirsiniz. Tabi ki ilk bakılacak yer gözleri olacaktır.

Ağırlık

Genel olarak kiloları 3.5-7 kg arasında değişmektedir. Yavru olanlar ise 2,5-3 kg aralığındadır.

Göz Rengi

Yeni doğan yavruların göz renkleri ilk önce grimsi olur, 25 gün sonra yavaş yavaş renkte değişimler meydana gelir. 40 gün sonra ise göz rengi netleşir. Yavrular genelde tek göz olur ve siyah noktalar adeta tek gözün mührü olur. Eğer kulaklarının arkasında benek gibi siyah tüyler bulunuyorsa bu yetişkin kedi olduğunda çift renk gözlü olacağı anlamına gelmektedir.

Van kedisini meşhur eden özelliği herkesin bildiği gibi göz renkleridir. Göz yapısı ceviz şekline benzemektedir. Genelde sağ gözü mavi sol gözü yeşil olur ancak bilimsel olarak 3 gruba ayrılmaktadır.

  • Her iki gözü turkuaz mavisi olabilir.
  • Her iki gözü kehribar (sarı ve tonları, kahverengine yakın tonlar) olabilir.
  • Tek göz mavi diğer yeşil olabilir. Buna heterokromik adı verilir, bir göz mavi diğer göz kehribar renkte olanlara verilen isimdir.)

Mavi gözlü Van kedileri kendi aralarında mavi gözlü kısa kadife kürklü ve mavi gözlü uzun ipek kürklü kediler şeklinde ikiye ayrılmaktadır.

Kulak Yapısı

Kulak yapısına bakıldığı zaman genel kedi türlerinde de görülen, kalkık kulak bulunmaktadır. Yuvarlak hatlı ve kama şeklini andırmakta, uçlara doğru sivrileşmektedir. Başından yüksekte bulunan kulakları çok iyi bir avcı olmalarında önemli rol oynamaktadır. En ince sesi bile rahatlıkla duyarlar, ses dinleme konusunda da çok hassaslardır.

Bacak Yapısı

Gövdesi kaslı ve kemiklidir, aynı şekilde bacakları da kaslı ve oldukça güçlüdür. Adaleli bacakları hızlı koşmasına yardımcı olmaktadır.

Kafa Yapısı

Yüzleri çok büyük ve keskin değildir, yumuşak geçişlere ve üçgen şekline sahiptir. Elmacık kemikleri belirgindir ve boyunları da tüm gövdeleri gibi uzun ve güçlüdür.

Sağlık Durumu

Melez bir kedi değildir ve çok eski bir geçmişe sahiptir, bu zamanlara gelene kadar, her çevreye ayak uydurana kadar çok zaman geçmiş ve evrimleşmiştir. Bu yüzden oldukça güçlü, sağlıklı bir kedi türü olduğunu söyleyebiliriz. Zaten yetiştiği Van’a bakıldığı zaman bölgeye uyum sağlayacak cinsten bir kedi olduğunu söyleyebiliriz. Engebeli bir ortamda yaşayacak vücut yapısına sahiptir, cesurdur ve tehlikelerden korkmaz, kolay kolay yaralanmaz. Ancak elbette her hastalığın oluşması için bir ihtimal vardır.

Göz Hastalıkları

İki gözünün farklı olması illa bir göz hastalığına sahip olacak anlamına gelmemektedir, bu genetik bir durumdur ancak hastalık değildir. Göz hastalıkları çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Genelde bu nedenler diyabet ve hipertansiyondur. Viral göz enfeksiyonları ve yaralanmalarda en çok görülen nedenlerdendir.

Göz hastalıklarını anlamak diğer sağlık sorunlarına nazaran daha kolaydır. Genelde korneayı tamamen kaplayan bir zar olan “konjunktivanın enflamasyonu” meydana gelir. Bu göz hastalıkları, FIV, FeLV, FIP enfeksiyonlarına hatta kansere işaret ediyor olabilir.

Diğer belirtiler;

  • Gözleri kısarak bakmak
  • Akıntı
  • Bulanıklık
  • Kızarıklık yada enflamasyon
  • Üçüncü göz kapağının görünür hale gelmesi
  • Fazla gözyaşı oluşması
  • Çökük yada çıkık gözler
  • Gözün etrafında çapak yada enflamasyon
  • Görüşün kötüleşmesi yada kaybolması
  • İritasyonun ağrıyla birlikte artması.

Göz akıntıları

Çoğu kedide yaşanan bu problem Van kedilerinde de görülebilir, bakımın önemli olduğu bir noktadır. Burada dikkat edilmesi gereken şey akıntının rengi ve yoğunluğudur.

  • Sulu ve renksiz bir akıntıysa fiziksel yada alerjik reaksiyona işaret ediyor olabilir.
  • Jölemsi ise iritasyon ve enfeksiyon koruyucu müküs üretimini tetiklemektedir.
  • Sarımsı yeşil rengindeyse, irindir, bakteriyel enfeksiyonların olduğunu belli etmektedir ve tedavi edilmelidir.

Belirtileri gözleri kısma, fazla gözyaşı, gözün şişmesi ve ışığa karşı hassasiyettir. Tedavisi için ise göz ameliyatla alınabilir.

Fazla gözyaşı akması

Göz altındaki tüyleri lekeleyen gözyaşı drenajı tıkandığı zaman gözyaşı fazla akmaya başlar. Buna epifora adı verilir. Van kedisi cesur ve avcı olduğu için kedi kavgalarına, diğer yaralanmaya sebep olacak hareketlere çok bulaşır. Eğer evinizde kırılacak eşyalar varsa büyük ihtimalle kıracaktır, bu yüzden konjunktiva ve göz kapağı yaralanmaları çok sık görülür ve bunlarda gözyaşının fazla akmasını tetikler. Eğer bez parçası yardımıyla temizlenmezse gözde çapak birikmesine neden olabilir.

Yaşlanmaya bağlı olarak

Yaşlandıkça göz merceğinde değişimler yaşanır, göz mercekleri retinanın yüzeyinde ışığı odaklar ve esneklik, kristal berraklık zamanla kaybolur. Zamanla sertleşir, bulanık bir hal alır ve mavi rengi griye dönüşür. Buna 7r denir, 9 yaşın üzerindeki Van kedilerinde görülebilir, doğal bir değişimdir tedavi edilmesine gerek yoktur. Ancak kediniz sürekli gözünde baskı varmış hissi yaşayabilir.

Retina hastalıkları

Progresif retinal atropi, retinada görülen kalıtsal bir hastalıktır, özellikle travma sonrası meydana gelir bu yüzden Van kedisinde görülme ihtimali yüksektir. Noktasal birleştirme’yle (spot welded) lazer işlemi ile tedavi edilebilir.

Körlük

Genelde diyabete, böbrekle bağlantılı olan tansiyona, kalp hastalıklarına ve göz yaralanmalarına bağlı olarak gelişir. Körlük oldukça zor bir süreçtir, bu sürecin nasıl ilerleyeceğine veteriner ile karar vermeniz çok önemlidir. Körlüğe yabancı cisim kaçması da neden olabilir, göz kapağını baş parmağınızla geri itin ve yabancı bir madde olup olmadığına bakın, ılık suyla yıkayın. Nemli kulak çubuğu kullanarak da çıkarabilirsiniz.

Üçüncü göz kapağı hastalanması

Üçüncü göz kapağı gözler dış etkenlere karşı korur, yabancı nesne kaçmasını en aza indirir. Göz kapağı yaralanırsa, hareket nedeniyle şişerse hastalanma meydana gelebilir.

Belirtileri;

  • Gözyaşı
  • Blefarospazm
  • Hasar gören gözde mukus ve pus birikimi
  • Gözün kenarlarındaki birikim

Tedavi için veterinere gidebilirsiniz ancak doğal bitkiler de işe yaramaktadır.

Bu bitkiler;

  • Timus
  • Kantaron
  • Muz
  • Nergis

Kulak Hastalıkları

Van kedilerinin iki gözü de birbirinden farklı renkteyse sağır olma ihtimalleri çok yüksektir. Bu sonradan olan bir şey değildir, yavruluktan itibaren oluşur. Gözdeki genetik farklılıktan kaynaklanır.

Enfeksiyonlar

Kulakta görülen enfeksiyonlar akıntı, bakteri, diyabet, alerji ve kullanılan ilaca bağlı olarak meydana gelebilir. Kulakta akıntı, kafa sallama, şişlik ve koku belirtileri arasındadır. Tedavisi için ise kulak tıkaçları, temizleyiciler, ilaçlar kullanılabilir, bazen ameliyat gerekebilir.

Orta kulak iltihabı

Bu hastalık genelde köpeklerde görülür ancak yetişkin Van kedilerinde görülme olasılığı da vardır. Eğer tedavi edilmezse çok ağrılı bir süreç kedinizi bekleyebilir ve hatta işitme kaybına yol açabilir. Genelde mantar ve bakteri sonucunda meydana gelir. Belirtileri ise kulaktan sarı akıntı gelmesi, kötü koku oluşması ve aşırı kaşıntı oluşmasıdır.

Kedi Gençlik Hastalığı

Bu hastalığa distemper virüsü neden olmaktadır. Bu virüs köpeklerde de hastalanmaya yol açabilir, bulaşıcı bir hastalıktır, temas yoluyla kediden kediye geçebilir. Bu geçiş vücut sıvılarına temas edilmesiyle gerçekleşir. Belirtileri ise ateş, kusma, ishal, dehidrasyon ve depresyondur. Bu hastalığın tedavisi aşı, antibiyotik ve serumdur.

Hipertiroidizm

Tiroid bezinde iyi huylu tümör sonucu bezin çok fazla hormon salgılaması sonucu oluşan hastalıktır. Kedinin normalden daha fazla su içmesi, saldırganlaşması, fazla mama yemesi ve yedikten sonra kusması, kilo kaybı ve aniden hiperaktif hareketler sergilemesi belirtileridir. Tedavisinde ilaç kullanılır, cerrahi yollarla bez çıkartılır yada radyoaktif tedavi yolları kullanılır.

Diyabet

Diyabete yakalanma olasılığı çok yüksek değildir ancak yaşlandıklarında fazla kilo alırlarsa yakalanabilirler. Susuzluk, tuvalete aşırı çıkma, kum kabının dışında tuvaletini yapma, uyuşukluk ve depresyon belirtileridir. Tüm bu özellikler Van kedisine zıttır bu yüzden sorunu rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.

Cilt alerjisi

Eğer tırnaklarıyla cildini kaşıyorsa, döküntü, kızarıklık varsa ve tüy döküyorsa alerjisi olabilir. Genelde yediği mamadan, pirelenmeden, polenlerden ve küften dolayı meydana gelir. Van kedileri değişikliği sever ve sizde bunu fırsat bilip durmadan mamasını değiştirirseniz bu alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Bağırsak iltihabı

İltihap beraberinde ishale neden olur. Nedenleri çok sık mama değişimi, alerji, bakteriyel enfeksiyonlar, böbrek hastalıkları ve solucanlardır. Van kedileri değişimi sevdiği için mamasını durmadan değiştirmek isteyebilirsiniz ancak bu bağırsağında problemlere yol açar. İştahsızlık ve kusma belirtileri arasındadır, tedavisinde ise hidrasyon tedavisi, hafif beslenme, belirli bir mamada kalma ve ilaç kullanılır.

Böbrek Yetmezliği

Van kedisi yaşlandığı zaman bu hastalık meydana gelebilir, özellikle kuru gıdanın fazla tüketilmesi neden olur. Genelde belirtiler böbreklerinde hasara neden olur, rutin yaptırdığınız sağlık muayeneleri esnasında ortaya çıkabilir. Susama, salya akıtma, çeneden ses gelme, ağız kokusu ve tuvalete çok çıkma belirtileri arasındadır. Çoğunlukla ilaçlarla tedavi edilebilir ancak bazen böbrek nakli yada diyabet gerekir, tıpkı insanlarda olduğu gibi.

İdrar Hastalıkları

Zeki hayvanlardır, onları kolay bir şekilde eğitebilirsiniz. Özellikle sıkıntı yaşanan tuvalet eğitimi Van kedilerinde sıkıntı olmaz, eğer bu konuda farklı tepkiler veriyorsa idrar yolu hastalıklarına sahiptir diyebiliriz. Oldukça önemlidir bu yüzden mutlaka tedavi edilmelidir ve erken teşhis konulmalıdır. Eğer kristallerin neden olduğu tıkanıklık yada böbreklerde taş varsa 3 gün içinde ölebilir.

Belirtileri şu şekildedir;

  • Kumu dışında başka yere tuvaletini yapması
  • İdrarında kan olması
  • İdrar yaparken acı, bu yüzden ağlama sesleri çıkarması
  • İdrara çıkamama
  • Mama ve su tüketememe
  • Yürürken canının acıması ve değişik sesler çıkarması

Tedavisi için mesane boşaltılabilir, taş ve tıkanıklık içinde ameliyat gerekebilir.

Sağlığını korumak için ne yapılır?

Yemek yemeyi sever ancak fazla iri bir kedi değildir bu yüzden obezite ve ona bağlı olarak gelişen hastalıklar nadir görülür. Ancak fazla hareketli olduğu için yaralanmalar sıklıkla meydana gelebilir. Genelde bir yerlere tırmanmayı severler bu yüzden düşüp bir yerlerini incitebilirler, bu yüzden evinizde tedbir alın ve kırılacak eşyaları saklayın. Mama değişimini çok sık yapmayın, sağlık muayenelerini ve aşılarını ihmal etmeyin. Ayrıca kendi mamalarını dışında sizin yediğiniz besinlerden ona vermeyin, bu ona dokunabilir. Ayrıca bakımlarını da ihmal etmeyin, bakımsız kalırsa hastalanma ihtimali artar.

Risk Altında Mı?

Van kedileri genel olarak Van bölgesinde yaşamaktadır. Bir dönem “Van dışına çıkması ve satılması yasaklanmıştır” şeklinde haberler çıkmıştır ancak bunlar yanlış anlaşılma olarak kabul görmüştür. Sadece dışarı çıkarılmasındaki esnekliğin daha fazla sıkılması gerektiği söylenmiştir. Van dışında çok fazla talep olduğu için kediler çoğalma bölgelerinden uzaklaşarak durmadan yer değişikliği yaşamaktadır, buda üremelerini ve çoğalmalarını engellemekte, gittikleri yerlerde başka kedilerle çiftleşmek zorunda kalıyorlar, hatta bazı sahipler onları kısırlaştırıyor.

Önemli özelliği iki göz rengine sahip olmasıdır. 5 yavru varsa sadece 2’sinde görülen bir durumdur. Bir diğer risk faktörü ise Van’daki yaşam biçiminin değişmesidir, yerli halk bahçeli evlerden apartmanlara geçiş yaptıkça insanlar kedilerini almamaya başlamıştır. Ancak her durumda Van’da daha sağlıklı olacaklarını söyleyebiliriz. Buraya uygun bir türdür, rakımı, oksijen oranı, nem oranı ve iklim değişikliği onu etkiler ve hastalıklara neden olabilir. Van’dan ayrıldıktan sonra çeşitli olumsuzluklar başlayabilir. Bu durum uzmanlar tarafından da onaylanmıştır.

Çiftleşme dönemi

Bu dönemin bir diğer adı kızgınlık dönemidir. Van kedileri şubat, nisan ve haziran aylarında bu döneme girerler ve genelde 4-5 yavru dünyaya getirirler. Gözleri onların servetidir ve yavrularında ortalama 2 tanesi iki renkli göze sahip olur. Gündüz saatleri uzamaya başladığında daha fazla gün ışığında kalan kedilerin beyinlerindeki hipotalamus bölgesi uyarılır ve FSH hormonu üretmeye başlar, buda yumurtalıkların yumurta üretmesini ve östrojen hormonunun salgılanmasını sağlar. Bu östrus yani kızgınlık dönemi dişi kedileri çiftleşmeye hazırlar.

Bu dönem 10 gün sürer, eğer bu dönemde hamile kalırlarsa o yıl içinde bir daha bu döneme girmezler, eğer hamile kalmazlarsa yılda 3 kere bu döneme girebilirler. Bu dönemde özellikle en yankı yapan yere gidip yüksek sesle miyavlarlar, bu saatlerce sürebilir. Özellikle bahar aylarında girmelerinin nedeni dışarıda daha fazla vakit geçiriyor olmalarıdır, ancak kış ayında da evin sıcaklığı ve yapay ışık yüzünden takvimleri bozulup bu döneme girebilirler. Bazen sahipleri bu döneme girmelerini engellemek için hormon hapları verir ancak bu çok yanlıştır ve sağlıklarını olumsuz etkiler.

Hamilelik dönemi

  • Hamilelik süreçleri ise 62 gün sürer
  • 1. Aydan itibaren karnı şişer ve karnına kimsenin dokunmasını istemez
  • Bu dönemde ilgi istekleri daha fazla artar ve hareketleri oldukça azalır
  • 1. Aydan itibaren doğum için sessiz sakin bir yer aramaya başlarlar, insan içinde doğum yapmak istemez
  • Doğumdan sonra yavrunun göbek bağını annesi ısırarak kopartır
  • Yaklaşık 50 gün emzirme sürer
  • Yavru Van kedisi 3-5 yıl sonra erişkin tüylerine sahip olur

Kısırlaştırmak

Van kedileri yavrularına çok şefkatli davranır, onları tüm kötülüklerden korur ve yanlarından hiç ayırmazlar. Yavrularını çok sevdiklerini söyleyebiliriz, her kedi türü böyle sevgi göstermez. Ancak bazı sahipler kedilerini kısırlaştırmak isteyebilir, buna elbette veterinerle karar verilmelidir. Dişi kediler erkeklere göre daha erken kızgınlık dönemine girerler bu yüzden dişi kedi sahipleri karar vermede ellerini daha çabuk tutmalıdır. Kısırlaştırma operasyonuna başlamadan önce kedinin kızgınlık döneminde olup olmadığı kontrol edilir.

Bakımı

Sağlığı ve huzuru için bakımını mutlaka ihmal etmeyin, günlük ve haftalık yapılması gereken şeyler vardır ve bunlar mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır. Kullanılan eşyaları ise ona özel olmalıdır, eğer evde başka bir evcil hayvan daha varsa ikisi için ayrı eşyalar kullanın. Bakımı ise oldukça kolaydır bu yüzden evcil hayvan olarak sıklıkla tercih edilmektedir.

Tüy Bakımı

Tüyleri kısa ve sıktır, kalın bir tabaka halinde vücutlarını kaplamaktadır. Genelde uzun tüylü kedilerin tüyleri daha fazla dökülür. Van kedisinde bu problem oluşturmaz, bakımının kolay olmasının ilk sebeplerinden biri budur. Özellikle yaz aylarında daha fazla tüy dökerler. Hele yavruyken neredeyse hiç tüyleri belli olmaz. Gelişimini tamamladıkça önce göğüs kılları kabarıklaşır, sonra tüyler kalınlaşmaya ve sıklaşmaya başlar.

Yumuşak tüylü olması kolay taranmasını sağlamaktadır. Sağlıklı bir Van kedisi düzenli taranmaya bile ihtiyaç duymaz çünkü tüyleri dağılmaz, düğüm düğüm olmaz. Yaşı ilerledikçe bu rutine dönüştürülmelidir. Tarak seçiminde geniş aralıklı olanları kullanın ve kabartın, bu sayede ölü tüyleri almış ve ipeksi görünümü korunmuş olur. Tüy bakımı esnasında sahibiyle arasındaki bağ da kuvvetlenir, hemde daha huzurlu olmasını sağlar.

Neden tüy döker?

  • Mevsimsel geçişler en büyük faktörlerden biridir, yaz aylarında daha fazla dökülür ancak kuyruklarında eksilme olmaz.
  • Kalitesiz mamalar, durmadan mama değişimi ve ev yemekleri de tüy dökmesine neden olur.
  • B vitamini eksikliği de neden olur.
  • Özellikle tüyleri kesildiği zaman strese girerler ve stres daha fazla tüy dökmelerine neden olur.
  • Kızgınlık dönemlerinde oluşan hormonal dengesizlikler tüy dökmesine neden olur, bu dönem kedinize yaş mama vermelisiniz.
  • Altında böbrek, karaciğer, bağırsak ve deri tümörleri gibi başka hastalıklar yatıyor olabilir.

Diş Bakımı

Diş bakımı da oldukça önemlidir, mamalar dişlerin arasında kalırsa tıpkı insanlarda olduğu gibi çürükler meydana gelir ve ağrı yapar. Van kedileri genelde dişlerinin fırçalanmasını sevmez hatta kaçarlar. Bunu kolaylaştırmak için onu her fırçalamadan sonra ödüllendirebilirsiniz, haftada bir yeterli olacaktır.

Tırnak Bakımı

Kedilerin tırnakları düzenli bir şekilde kesilip törpülenmezse, eşyalarınızın yırtıldığını görebilirsiniz. Van kedileri hareket etmeyi, mobilyalar üzerinde gezinmeyi severler. Ayrıca hem kendilerine hemde size uzun tırnakları yüzünden zarar verebilirler, bunu engellemek için düzenli olarak tırnaklarını kesmelisiniz.

Göz Bakımı

Eğer düzenli bakım yapılmazsa gözlerinde problem yaşayabilir. Farklı iki renge sahip diye daha çabuk hastalanır diyemeyiz ancak bakımları eksiksiz yapılırsa gözlerinde hiçbir problem çıkmaz. Ayrıca bakımları oldukça kolaydır, göz etrafında biriken çapakları nemli bir bezle temizleyin, her iki göz için farklı bez kullanın bu sayede enfeksiyon varsa bulaşmamış olur. Silerken içten dışa doğru hareketler yapın ve bastırmayın.

Kulak Bakımı

Kulaklarını haftada bir kontrol edin, kir olup olmadığına bakın, eğer varsa pamuk yardımıyla temizleyin sakın kulak çubuğu sokmayın. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de kir çubukla geri gider. Temizlemek için elma sirke de kullanılabilir.

Kum Temizliği

Van kedileri oldukça titiz kedilerdir, bu yüzden düzenli bir şekilde kumlarını değiştirin. Eğer kirli görürlerse oraya gitmezler, dışarıya pisleme gibi bir huyları da yoktur. Ayrıca ev temizliği içinde kum temizliği gereklidir, yoksa kum etrafa saçılır.

Vücut Temizliği

Bilindiği üzere banyo etmeye bayılır, suda saatlerce vakit geçirebilirler. Genelde hayvanlar sudan nefret ederler, hatta korkarlar ancak Van kedisi aksine kaybolduğunda banyodan çıkar. 2 aylıktan itibaren yıkamaya başlayabilirsiniz, özellikle soğuk havalarda bol bol sıcak suda yıkayın, kalın tüylü olmalarına rağmen üşürler. Ancak şu unutulmamalıdır, kedi uyanık olduğu zamanın %8-15’ini kendisini temizleyerek geçirir.

6 haftalıktan itibaren kendilerini temizlemeye başlarlar hatta bunun için annelerini izlemeye gerek bile duymazlar. Bu rutinler sayesinde deri parazitleri yüksek oranda azalır. Eğer kendini temizlemeyi bırakırsa altında bir sorun var demektir. 3 gün temizlik yapmazlarsa ertesi gün telafi etmek amacıyla 12 saat boyunca temizlik yaparlar.

Kendini temizlemesi şu şekildedir;

  • Temizlenmenin %40’ı baş, ön patiler ve boyunda gerçekleşir. Baş ve boynu doğrudan yalamaz, önce ön patileri yalar sonra kafaya sürülür.
  • Her iki ellerini yüz ve boynu yalamak için eşit olarak kullanırlar.

Tüylerini yutar mı?

Bakım esnasında tüylerini yaladıkları için sahipleri acaba tüylerini yutuyorlar mı endişe ederler. Ancak dilleri bu işleme uygundur yinede uzun tüyler dile yapışık midede topak oluşumuna ve midelerinde sorun çıkmasına neden olur. Bu topağı genelde kusarak çıkarırlar ancak bazen bağırsaklarına iner ve bağırsakta hastalık meydana gelir.

Sıcak havalarda Temizlenme

Bu rutin onlar için ekstra önemlidir çünkü temizlenme sıcağın yükselmesini önler ve vücut sıcaklığının korunması onlar için çok önemlidir. Kürklerinin altında hava tutucu bir yalıtım tabakası bulunmaktadır, tükürük tüylerinde kalırsa buharlaşır ve vücudunun serinlemesini sağlar.

Beslenme

Van kedileri etçil hayvanlardır, yani protein ağırlıklı mamalar vermeniz gerekmektedir. Genelde kuru mama çeşitlerini tüketirler, avcı olmaları evde fare yakalayıp yiyecek anlamına gelmez. Yemek için değil sadece avcı içgüdüsüyle öldürmek için avlanırlar. Bahçeli eviniz varsa dışarıda bir kuşu öldürüp getirdiğini görebilirsiniz ancak onu yemezler. Ev yemekleri alerjik reaksiyonlara yol açabilir, zaten kuru mamaya alıştırırsanız ev yemeği yemezler. Mama konusunda fazla seçici değildir, değişimi sevdikleri için sık sık değiştirseniz dahi yemeye devam ederler, huzursuzluk yapmazlar. Ancak bunu fazla abartırsanız midelerinde rahatsızlık oluşabilir.

Günlük ihtiyacı ne kadardır?

Oldukça enerjik bir kedidir, tüm gün yorulmadan hareket edebilir ve bu sıklıkla acıkmasına neden olur. Ancak bakıldığı zaman fazla iri bir kedi olmadığı da aşikardır. Yediği besinleri çabuk sindirir, metabolizması hızlıdır. Dışarıda vakit geçirmeyi seven ve hareketli bir kedi olduğu için günlük besin ihtiyacı 70 kcal/kg/gündür. Bu miktar elbette yaşına, kilosuna, çevresel faktörlere göre değişir.

Yemek nasıl verilmelidir?

Oldukça titiz hayvanlardır, eşyalarının kendine özel olmasını isterler ve her zaman temiz olmalıdır. Boş ve kirli bir mama kasesi huzursuzlanmasına yetecektir. Su ve mamaları çelik, porselen ve cam kaselerde verilmelidir. Plastik kesinlikle kullanılmamalıdır, özellikle çelik en güvenli olanıdır çünkü devirip kıramazlar. Plastikte sıcak yemekler ve su uzun süre durursa, plastiğin kanserojen madde üretmesi kedinizi hasta edebilir. Hemde plastik kötü koku yaymaktadır ve Van kedileri kokulara karşı çok hassastır, lavaboda vakit geçirmeyi sevdikleri için musluktan su içmeyi daha çok severler.

Ev yemekleri

Çok sık olmasa da arada ev yemeği verilebilir ve bunlar protein ağırlıklı olmalıdır. Küçüklükten itibaren alıştırmanız önemlidir. Tavuk, balık, kırmızı et, haşlanmış yumurta verilebilir ancak sosis, salam gibi çiğ etler kesinlikle verilmemelidir. Midelerinde parazite sebep olabilir. Protein dışında patates, kabak ve havucu da haşlayarak verebilirsiniz. Kalsiyum alması için yoğurtta verebilirsiniz. Sütün içindeki laktoz midelerine iyi gelmez, bu yüzden süt yerine yoğurt, tuzsuz peynir tercih edilmelidir.

Ev yemekleri arasında kesinlikle verilmemesi gereken besinler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Kızartılmış yiyecekler
  • Çikolata
  • Dondurma
  • Tuzlu gıdalar
  • Sucuk, pastırma gibi baharatlı gıdalar
  • İnek sütü gibi laktozlu gıdalar

Kısır kedilerde kuru mama

Kediler kısırlaştıktan sonra beslenme düzenleri de değişir, örneğin kuru mama kristalleşme ve tıkanmaya neden olabilir buda kedinin idrara çıkmasını engeller ve eğer tedavi edilmezse hayati tehlike oluşturabilir. Bu süreçte en doğru karar veteriner ile bir beslenme programı hazırlamaktır. Kısırlaştırılmış kediler için özel mamalar bulunmaktadır, eğer kuru mama verilecekse yanında mutlaka suda verilmelidir.

Çocuklarla ve Evcil Hayvanlarla İletişimi

Van kedileri oldukça eğlenceli kedilerdir, oynamayı, hareket etmeyi severler. Bu özellikleri tamda çocuklara göredir, bu yüzden çocuklu aileler evcil hayvan olarak tercih edebilirler. Çocukları için çok iyi bir arkadaş olacaktır, beraber tüm gün oyunlar oynayabilirler. Özellikle bahçeli bir eve sahipseniz, evden ziyade bahçede vakit geçirmek isterler. Zeki hayvanlar oldukları için özellikle eğitimli oyunları oynamaya bayılırlar. Ona özel bir top alabilirsiniz ve çocuğunuz topu attıkça kedi ona geri getirecektir.

Diğer hayvanlarla iletişimi

Bu konuda ise oldukça hassaslardır, özellikle sahiplerini çok kıskanırlar ve bir başka hayvanla asla paylaşamazlar. Evde Van kedisi dışında başka bir kedi daha varsa onunla arası hiç iyi olmaz, durmadan kavga edip birbirlerine huzursuzluk çıkarırlar. Evinizde ondan küçük kuş gibi hayvanlar beslemeniz de hiç mantıklı olmayacaktır. Avcı ruhlu oldukları için kendilerine sahip çıkamazlar ve yakalayıp öldürmeye çalışabilirler. Sadece sahibi ile olmak ister, çocuklarla çok iyi anlaşır ama başka hayvanlarla iyi iletişim kuramaz.

Oyuncak seçimi

Kedinizin eve ve çocuğunuza daha hızlı bir şekilde alışmasını istiyorsanız ona ilgi göstermeniz gerekmektedir. Sadece severek değil eşyalar ile de onunla bağ kurulabilir. Genelde lazer, tırmanma direği, oyun tüneli, kedi oltası, yapay tüy, yapay fare gibi etkileşimli oyuncaklara bayılırlar.

Yaşam Süresi

Van kedilerinin ortalama yaşam süresi 12-17 yıl arasında değişmektedir. Bu süreyi arttırabilirsiniz, bunun için yapmanız gerekenler;

  • Bakımını düzgün ve düzenli bir şekilde yapın
  • Mama seçimine dikkat edin
  • Sağlık muayenelerini ve aşılarını yaptırın
  • Beslenme programı oluşturun, fazla veya az yemesine engel olun
  • Ona ilgi ve şefkat gösterin
YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.