Expigment Krem Nedir, Kullanımı ve Faydaları

Expigment Krem Nedir, Kullanımı ve Faydaları
27 Ocak 2020 tarihinde eklendi, 171 kez okundu.

Expigment Krem Nedir ?

Deri yüzeyinde oluşmuş olan lekeleri geçirmek için kullanılan bir kremdir. Expigment krem, derinin üst tabakasında oluşmuş olan, güneş lekeleri, çil, sivilce izi ya da koyu renkte oluşan halka gibi izleri oldukça başarılı bir şekilde geçirir. İltihaplı sivilcelerden sonra oluşan renk eşitsizliklerine de iyi gelen bu krem kısa sürede pürüzsüz bir cilde kavuşulmasını sağlar. Kremin etken maddesi Hidrokinon dur. Bu maddenin yoğunluk derecesine göre raflarda %2 veya %4 lük olarak satılmaktadır. Bu ayrım doktor tavsiyesine göre değişmektedir. Cilde uygulandığında içindeki etken madde harekete geçer ve cildin renk tonunu açar. Yazın kesinlikle kullanılmamalıdır, uygulandıktan sonra cildin güneş ışığı görmemesi gerekir.

Ciltte lekeler, cilt yüzeyindeki pigmentlerin aşırı derecede artması sonucu oluşur. Melazma ve deri üzerinde düzensiz şekil ve büyüklüğe sahip koyu kahverengi lekeler şeklinde ortaya çıkan lekelerin tedavisinde de kullanılan bu krem, kesinlikle hassas ciltlere uygulanmamalıdır. Reçetesiz kullanılmaması gereken bu kremin tedavisi süresince doktor tavsiyelerine kesinlikle uyulmalıdır. Kremin 1 gramında yaklaşık 40 mg hidrokinon bulunmaktadır. 30 gramlık alimiyum tüp içerisinde satılırlar. Bu kremin içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı bir alerjik durum söz konusu ise asla kullanılmamalıdır. Olası yan etkilerinden herhangi birinin görülmesi durumunda da mutlaka doktora başvurulmalıdır.

İki farklı şekilde bulunan Expigment içeriğindeki etken maddenin yüzdesine göre birbirinden ayrılır. Expigment %2 içerik bakımından daha hafif olmakla beraber, kullanılmaya %2’likten başlanır. Eğer ciltte bulunan leke seviyesi farklı ise expigment %4 e geçiş yapılır. Bu geçişe kesinlikle cilt doktorunun karar vermesi gerekmektedir, aksi halde çeşitli yan etkileri görülebilir.

Expigment Krem İçeriği

Bu kremin etken maddesi, Hidrokinon dur. Her 1 gramda 40 mg hidrokinon içerir. Yardımcı maddeler olarak, bütilmetoksidibenzoil metan, 3-(4-metilbenziliden)-kamfor, sitrik asit monohidrat, sorbik asit, beyaz yumuşak vazelin, siklometikon, izopropilmeristat, setostearil alkol, sodyum lauril sülfat, sıvı parafin, disodyum EDTA, bütil hidroksianizol (E320), saf su.

Hidrokinon, benzene-1,4-diol ya da kuinol olarak da bilinen, fenol tipinde aromatik organik bir bileşiktir. Beyaz granüler bir katı halinde bulunmaktadır. Özellikle çiller yaşlanma noktaları ve diğer renk değişikliklerinde kullanılır. Kozmetik sektöründe hidrokinon ürünlerin içerisinde nemlendirici madde olarak kullanılmaktadır. Cilde uygulandığında derinin üst tabakasında oluşmuş olan, güneş lekeleri, çil, sivilce izi ya da koyu renkte oluşan halkaları yok eder.

Bütilmetoksidibenzoil metan, UVA süzücü madde olarak bilinen bu madde bir Antranilat türevidir. Cilt kanserine yol açabilecek, güneşin özellikle 350 nm civarındaki UVA ışınları emerek, cilt yaşlanmasını geciktirmek için kullanılırlar. Bu maddeler Avrupa’da onaylıdır fakat kesinlikle tek güneş koruyucu olarak kullanılmamalıdır. Genellikle kozmetik sektöründe kremlerin, güneş koruyucu kremlerin içerisinde kullanılırlar. Geniş spektrumlu aromatik ketonlar ile birlikte kullanılırlar. 3-(4-metilbenziliden)-kamfor, Özellikle kozmetik sektöründe kullanılan bir organik maddedir. Nemlendirme özelliği olduğundan bir çok kremin içeriğinde kullanılabilir.

Sitrik asit monohidrat, bileşiğinin üretimi Biyokimya ve Biyoteknoloji alanına girmektedir. Sitrik asit turunçgil meyveleri, armutlar ve ananaslar gibi meyvelerde doğal olarak bulunan bir asittir ve onlardan elde edilir. Aynı zamanda kalsiyum sitrat kimyasalı gibi kristal yapıda oluşan trikarboksolik asit döngüsünde meydana gelen ara bir bileşiktir. Ayrıca kozmetik, gıda, içecek ve ilaç sanayisinde geniş olarak kullanılan çok yönlü bir bileşik olarak bilinmektedir. PH ayarlamak için , bir asit olarak, pH’ı korumak ve kontrol etmek için , bir tampon olarak, çok değerlikli metal iyonları ile kararlı bir kompleks yapı verecek şelatör olarak veya dağıtıcı madde olarak sıkça kullanılır. Antimikrobiyal korumayı artırmak amacıyla sa sıklıkla kullanılır.

Sorbik asit, veya 2,4-heksadienoik asit, gıda koruyucu olarak kullanılan doğal bir organik bileşik olarak bilnimektedir. Kimyasal formülü CH₃ (CH) ₄CO₂H olan bu bileşik, suda az çözünür ve renksiz bir katıdır ve kolayca süblime olmaktadır. Sorbik asit özellikle bakterilere, küf ve mayalara karşı oldukça etkilidir. . E200 koduyla da bilinen bu maddenin,  kullanımına izin verilen miktarı yaklaşık % 0,5 ile 0,025 arasındadır. Kişisel bakım ürünlerinde, eczacılıkta, kozmetik sektöründe ve endüstriyel ürünlerde de sıkça kullanılan bir organik bileşiktir.

Beyaz yumuşak vazelin, dokusu nedeniyle kolaylıkla uygulanan diğer bileşenlerle karıştırıldığı zaman cilde çok iyi nem veren özelliğe sahiptir. Petrol jelatini olarak da bilinmektedir. Evde kullanımı çok yönlü olan bir maddedir. Yağlı bir dokuya sahiptir ve  renksizdir. İçeriğinde antioksidan maddeler, vitaminler ve mineraller bulunmaktadır.

Siklometikon, uçucu bir silikon türevidir. Deriden veya saçtan buharlaşan hafif dokulu bir bileşiktir. 300 °C’ye kadar olan sıcaklıklarda ısı taşıyıcı olarak kullanılır.  Özel bir katkı maddesine sahiptir.

İzopropilmeristat, izopropil alkol ve miristik asidin esteridir. Kozmetik sektöründe ve bilhassa el ve yüz kremlerinde, vücut kremlerinde ve anti aging krem ve losyonlarda yağlayıcı olarak kullanılır. Tarım sektöründe ise  taşıyıcı olarak kullanılır.

Setostearil alkol, veya setilstearil alkol, ağırlıklı olarak setil ve stearil alkollerden oluşmuş olan yağlı bir alkol karışımıdır. Kozmetik sektöründe şampuanlarda veya cilde uygulanan kremlerde kullanılır. Endüstriyel alanda ısı tutucu olarak da kullanılır.

Sodyum lauril sülfat, organik bir bileşiktir. Anyonik yüzey aktif bir madde olan Sodyum lauril sülfat, tuz bir organosülfat malzemedir. Sülfat grubuna bağlı 12-karbonlu bir bileşiktir.

Sıvı parafin, petrollerin asil bir bileşiğidir. Tekstil, eczacılık ve kozmetik alanlarında kullanılan parafin malzemelerin suya karşı dayanıklılığını artırır. Kozmetik ürünlerinde ciltteki gözenekleri tıkaması, nemi cilde hapsetmesi ve bu sayede cildin kurumadan yumuşacık olmasına yardım eder.

Disodyum EDTA, açılımı  Etilen diamintetra asetik asittir. Edtapolyamino karboksilik asid bileşiğidir ve labortuarda metal iyonlarını tutmak için kullanılır.

Bütil hidroksianizol (E320), yağda çözünen fakat suda çözünemeyen bir bileşiktir. Beyaz renkli kristal yapıda bulunmaktadır. Özellikle gıda ve kozmetik sanayide kullanılır. Antioksidanlar ile birliklikte kullanıldığında gıda koruyucu özelliği vardır.

Saf su, plastik üretiminde, soğutma sistemlerinde, ilaç üretimlerinde, araçların akülerinde, ütülerde ve birçok alanda kullanılmaktadır.

Expigment Krem Ne İşe Yarar?

  • Tüm sivilce izlerini ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
  • Çillerin azalmasına yardım eder.
  • Cilt lekelerini yok eder.
  • Cildi soyarak yeniler.
  • Yaş ilerlemesi nedeniyle oluşan lekelerin de yok olmasını sağlar.
  • Cilt renginin açılmasını sağlar.
  • Güneş lekelerini yok olmasına yardım eder.
  • Cildi toparlayarak cilde sıkı bir görünüm verir.

Expigment Krem Nasıl Kullanılır?

Bu krem kullanılırken mutlaka doktor nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanılmalıdır. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar tedaviyi olumsuz etkileyebilir. Öncelikle krem uygulanmadan cilt mutlaka temizlenmelidir. Krem tedavi edilecek bölgenin dışına taşmayacak şekilde, ince bir tabaka olarak mutlaka geceleri uygulanmalıdır. Tedavinin kış aylarında yapılması tercih edilmelidir. En az 2 ay süresince her gece kullanılmalıdır. Eğer doktor farklı bir kullanım önerdiyse o öneriye uyulmalıdır. Mutlaka 13 saat arayla kullanılmalıdır. 2 aylık kullanım süresinde etkisi görüldüyse kesin sonuçlar için 6 ay boyunca kullanılabilir.

Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Expigment krem düzenli olarak kullanıldığında genellikle 1 hafta sonra etki göstermeye başlayacaktır. Fakat eğer 2 aylık düzenli kullanım sonucunda herhangi bir etki görülmezse, kullanıma devam edilmemelidir.

Nerelerde Kullanılır?

Tüm vücutta kullanılabilen bir kremdir. Sadece ağız içi, burun içi ve göz ile temas etmemelidir, etmesi durumunda ise mutlaka bol su ile yıkanmalıdır. Özellikle yüzde sivilce, leke, çil, cilt bozukluğu tedavilerinde sıkça kullanılır.

Nasıl Saklanmalıdır?

Bu krem kesinlikle çocukların erişemeyeceği kuru yerlerde, ambalajında saklamalıdır. 25 derecenin altında oda sıcaklığında saklayıp, son kullanma tarihi ile uyumlu kullanılmalıdır.

Kullanımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılırken dikkat edilmesi gereken temel durumlar vardır.

  • Eğer etken madde veya içindeki yardımcı maddelere karşı alerjik bir durum varsa bu ilaç kullanılmamalıdır.
  • Ciltte oluşan koyu renkli lekelerin renginin açılmasına yardımcı olur.
  • Kurumuş, çatlamış, rüzgar yanığı, güneş yanığı ya da açık yaralı ciltlere kullanılmamalıdır. Kullanmak için yaraların iyileşmesi beklenmelidir.
  • Böbrek hastalığı ya da karaciğer hastalığı olanların mutlaka doktor kontrolünde kullanması gerekmektedir.
  • Bu krem ağız içi, burun içi ve göz ile temas etmemelidir. Öyle bir durum olduğundan bol su ile yıkanmalıdır.
  • Tedavi sırasında, ciltte tahrişe sebep olabilecek, sert sabunlar, sert şampuanlar, saç boyası, tüy dökücüler ve alkollü cilt ürünleri kullanılmamalıdır.
  • Kullanıldığı süre boyunca güneş ışınlarından ve yapay UV ışınlarından kaçınılmalıdır. Daha fazla leke oluşumuna neden olabilir. Güneşe çıkılması durumunda mutlaka güneş koruyucu krem sürülmelidir.
  • En az 2 aylık düzenli kullanımı sonucunda tedavi edilen bölgede renk açılması ya da beyazlama görülmez ise kullanımı bırakılmalıdır.
  • 12 yaşından küçük çocukların kullanması sakıncalıdır.
  • Gebelik ve emzirme dönemlerinde doktora danışılmadan kullanılmamalıdır, anne sütünden geçip geçmediği henüz bilinmemektedir.
  • İçeriğindeki etken madde oldukça zararlı olabilecek bir maddedir, bu sebepten bu krem son çare olarak kullanılmalıdır.
  • Kullanımı sırasında yanma, kızarıklık ve hafif soyulma görülmesi olasıdır, fakat fazla olduğunda doktora gidilmelidir.
  • Uygulama mutlaka gece yapılmalıdır.
  • Kullanılmaya başlanmadan önce mutlaka deri duyarlılığı test edilmelidir. Krem hasarlı olayan bir bölgeye uygulanıp 24 saat beklenmelidir.

Expigment Krem Yan Etkileri Nelerdir?

  • Nadir de olsa derinin mavi-siyah kararması gözlemlenebilir. böyle bir durum oluştuğunda mutlaka kullanımına son verilmelidir.
  • Herhangi bir yiyecek veya içecek ile etkileşimi bilinmemektedir.
  • İçinde bulunan Bütilhidroksianizol maddesi, deride reaksiyona veya gözlerde ve mukoz membranlarda iristasyona sebep olabilir.
  • Setostearil asit ve sorbik asit yine deride reaksiyona neden olabilir.
  • Yüz, dil ve boğazda döküntü, kaşıntı, şişme,
  • Baş dönmesi,
  • Nefes almada zorluk,
  • Yanma, batma, kuruluk,
  • Deride çatlama,
  • İçi sıvı dolu kabarcıkların oluşumu.

Expigment Kremin Muadilleri

  • Madecassol krem,
  • Contractubex,
  • Tretin krem,
  • Tritone leke kremi,
  • Azelderm,
  • Isotrexin jel

Expigment Krem Fiyatı ve Nerede Satılır?

Sadece eczanelerde satılan bir kremdir. % 4’lük ve alüminyum tüp içerisinde satılır. Fiyatı, 13 TL dir.

Expigment Krem Hakkında Sık Sorulan Sorular

Koltuk altı rengini açar mı?

Bu krem tüm renk bozukluklarına iyi gelir, tüm vücutta kullanılabilir ve koltuk altı rengini de açar. Fakat kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Cilt kızarıklığını ne kadar sürede geçer?

Bu krem ciltte soyulma yaptığı için kızarıklığa sebep olabilir. Bu kızarıklıklar birkaç gün içerisinde geçmektedir. Eğer geçmezse mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Kullanma unutulursa bir şey olur mu?

Kullanmayı unuttuğunuz takdirde kesinlikle çift dozu uygulama yapılmamalıdır, her zaman kullanıldığı gibi kullanılmaya devam edilmelidir.

Kullanılması gerekenden fazla kullanılırsa ne olur?

Derideki emilimine bağlı olarak ciltte geçici kızarıklık ve yanma hissi olabilir. Doktor veya eczacıya danışmalısınız.

Diğer ilaçlar ile etkileşime girer mi?

Işığa karşı duyarlılığı arttırıcı ilaçlar ile kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Reçetesiz satılır mı?

Eczanelerden reçetesiz olarak satın alınabilir. Fakat kremin etken maddesi sebebiyle bir uzmana gözükmeden satın alınmamalı ve kullanılmamalıdır.

Günde kaç kez kullanılabilir?

Kremin ideal kullanım şekli günde 2 defadır. Fakat sadece akşamları olarak da günde 1 kez kullanılabilir.

Kortizonlu ilaç grubunda mıdır?

Bu krem kortizon içermemektedir.

Ciltte soyulma yapar mı?

Bu kremin soyucu özelliği vardır, böylece cildi beyazlatır ve renk eşitlemesi sağlar.

Göz altı morlukları için kullanılabilir mi?

Göz altındaki morluklar için bepanthen krem kullanılmalıdır. Göz altı derisi ince deri olduğundan expigment kullanılmamalıdır.

Genital bölgede kullanılabilir mi?

Kullanılabilir fakat tahriş olma durumu fazla olduğu için hafif ince bir tabaka halinde uygulanmalıdır.

Benzer Yazılara Göz Attınız Mı ?
Sayfa başına git