Jojoba Yağının Faydaları, Nasıl Kullanılır?

18.10.2017
Jojoba Yağının Faydaları, Nasıl Kullanılır?

Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona, Güney Kaliforniya ve Meksika’nın çöl bölgelerinde yetişen, iğdeye benzeyen çalı görünümünde bir bitkidir. Jojoba yağı da bitkisinin tohumundan elde edilen bir yağdır. Kozmetik alanında faydaları nedeni ile birçok ürünün yapı taşı olmuştur. Faydaları ve kullanım alanları da yönlülük gösteren özel bir yağdır. Kozmetikten, uzay teknolojisine kadar kullanım alanı geniş bir yelpazeye sahiptir. Balinanın sperm yağına benzer yapısı ile kozmetik alanında dikkatleri üzerine çekmiştir.
Kozmetik alanında en çok saç, cilt ve tırnak bakımındaki ürünlerin içeriğini oluşturur. İçeriğini yağ asidi ve esterler oluşturmakta olup, doymamış yağ asitleri bakımında zengindir.

İçeriği ve etkileşimi açısından güvenle ve kolay kullanılan yağ çeşitlerinden biridir. Saç ve cildi nemlendirmek için, avuç içine bir miktar alınarak, dairesel hareketlerle masaj yapılması yeterli olacaktır. Antialerjen, antibakteriyel ve iltihap giderici özellikleri ile hem saç derisinde hem de ciltte oluşan sivilce ve akne gibi sorunların giderilmesinde görev alır. Besleyici ve nemlendirici özelliğine sahiptir. İltihaplı cilt sorunları, kulak iltihaplanmaları, iltihabi romatizma, kas ve eklem ağrıları gibi, vücutla iltihap temelli sorunların giderilmesinde yardımcı olur. Tıbbi müdahale gerektiren uygulamalar yapıldıktan sonra uzmanlar tarafından tedavi edici, tedaviyi hızlandırıcı etkisinden yararlanılması önerilmektedir.

Yazı İçindekiler

Jojoba Yağının Vücuda Faydaları

Anti-inflamatuar etkileri bulunmaktadır

Jojoba yağının anti inflamatuar etkileri sayesinde vücuttan iltihapların giderilmesine yardım eder.

Antibakteriyel özelliği vardır

Vücutta meydana gelen mantar, enfeksiyon gibi durumlarda mikropların ve zararlı bakterilerin vücuttan uzaklaştırılmasını engeller.

Antiviral etkisi vardır

Virüslerle mücadele eden bu yağ, grip yada soğuk algınlığı semptomlarında oldukça etkilidir. Mikropları öldürerek, hastaların iyileşmesine yardımcı olur.

Yaraların iyileşmesini hızlandırır

Jojoba yağı hücre bölünmesinin arttırdığından gelişmesine ve hızlı çoğalmalarına yardımcı olur. Bu sayede yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.

Vücudu nemlendirir ve besler

Vücuda düzenli kullanıldığında yumuşacık olmasını sağlar ve vücudu besler. Kaybettiği nemi vücuda geri kazandırır.

Güneş yanıkları, kuruma ve döküntüyü engeller

Özellikle güneşte meydana gelen yanıklar için jojoba yağı oldukça faydalıdır. Acı ve ağrıların giderilmesine yardım eder.


Jojoba Yağının Cilde Faydaları

Makyaj temizlemeye yardım eder

Makyaj kalıntılarını ciltten derinlemesine arındıran doğal bir cildi temizleme yağıdır. Aynı zamanda antioksidan özelliği sayesinde cildin üzerindeki kiri, tozu temizlerken gözenekleri açmaya da yardım eder. Cildin nefes almasını sağlar.

Cildi derinlemesine nemlendirirken sivilceler üzerinde de etkilidir

Cildi içerisinde bulunan doymamış yağ asitleri sayesinde nemlendirir ve besler. Ciltte oluşan yanma, kuruma ve dökülmeyi önler. Özellikle kuru ciltlerde etkisi daha fazla görülmektedir. Cildi nemlendirdiği için esneklik kazandırır. Antialerjen içeriği ile sivilce ve akneleri tedavisinde etkisi kanıtlanmış bir yağdır.

Araştırmalar bileşenlerinin akne tedavisinde, kendi başına faydalı olduğunu desteklemektedir. 2012 tarihinde yapılan bir Alman çalışmasında, cilt lezyonları ve hafif akne iyileşmede etkili yüz maskesi hazırlanıp, maske haftada iki yada üç kez katılımcılar tarafından uygulandığında iltihaplanma, lezyon ve sivilceler de önemli bir azalma gördü. Bu vaka çalışması ile sivilce semptomlarını azaltmada bitkisel bir ilaç olarak kullanıma uygun olduğu tespit edildi.

Yaşlanma geciktirici özelliği bulunmaktadır

Yaşlanma ve cilt tipine bağlı olarak oluşan kırışıklıkları giderir ve yenilerinin oluşmasını engeller. Cilt üzerinde hücre yenilenmesini sağladığından, cildin yüzeyindeki ölü derilerin uzaklaşmasına yardım eder. Kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur. Cildin elastikiyetini kaybetmesiyle oluşan cilt sarkmalarına iyi gelirken elastik özelliğine tekrardan sahip olmasına yardım eder.

Cildin yağ dengesini korumaya yardım eder

Cildin sağlıklı kalması için gereken yağ dengesini korur. Kurumasını engellediği gibi aynı zamanda fazla yağlanmasını da engeller.

Vücutta oluşan çatlakların giderilmesine yardımcı olur

Hamilelik ve kilo alıp vermeye bağlı olarak oluşan göbek, kalça, basen ve göğüs çatlaklarını önleyen jojoba yağı, cildin esnemesine yardımcı olduğundan cildin gerilmesini engeller.

Selülitlerin giderilmesini sağlar

Selülit oluşumunu, düzenli olarak yağla masaj yapılarak uygulandığında engellemeye yardımcı olur.

Ayak kokusunu ve terlemesini önler

Özellikle sporcular tarafından ayak kremi olarak kullanılan jojoba yağı, ayakların terlemesini önlerken ayak kokusu oluşumuna engel olur.


Jojoba Yağının Saça Faydaları

Saçları nemlendirmeye yardım ederken aynı zamanda korur

Saç ve saç derisini temizleyerek nemlendirir. En etkin özelliği yağlı bir bileşime sahip olup güçlü bir nemlendirici olmasıdır. Saça uygulandığında saçı nemlendirir ve canlılık kazandırır. Yapılan bilimsel bir araştırmada, afro-etnik saç kilitlerini düzeltmede, şartlandırıcı ajan olarak hareket ettiği, saçı koruyarak protein kaybını azalttığı bulundu.

Kuru saçların canlanmasını sağlar

Kuru, kırılmış saçlarda dipten uçlara kadar koruma sağlar. Bunun için saç kreminize ekleyerek kullanabilirsiniz. İçerisinde bulundurduğu C, B ve E vitamini, bakır ve çinko dahil saçı besleyen vitamin ve minerallere sahip bir yağdır.

Kepek sorununu ortadan kaldırırken saç dökülmesini engeller

Kepek ilacı olarak kullanılabilir. Aynı zamanda saç dökülmesini önler. Saça uygulandığında saçı besleyerek güçlendirdiği için, saç dökülmesini önleyebileceği düşünülmektedir. Böyle düşünülmesinin nedeni de yağın saç dökülmesine neden olan kuruluğu önlemesi ve saç köklerini nemlendirmesidir.

Saç derisine peeling etkisi yapar

Saç derisine masaj yaparak uygulandığında derinlemesine nemlendirip, ölü hücrelerden kafa derini arındırır, düzenli kullanım ile yeniden oluşmasını da engeller.

İçerisinde bulunan bileşenler sayesinde çeşitli bakım ürünlerinin aktif maddeleri olarak kullanılırlar

Saç bakım ürünlerinde kullanılmasında önemli bir etken de mikroemülsiyon özelliği olduğunun savunulmasıdır. Yani ürünlerin aktif bileşenlerini, mikroemülsiyon özelliği ile taşınmasında yardımcı olur. Şampuan ve saç kremlerinin temel bileşeni olarak kullanılır.


Jojoba Yağı ile Cilt Bakımı ve Maske Tarifi

Detoks Etkili Maske

Malzemeler

  • Bentonit kili (Aztek’in Gizli Hint Şifa Kili olarak bilinir),
  • Jojoba yağı,
  • Karıştırma kabı.

Nasıl Uygulanır?

  • Eşit miktarlarda bentonit kilini jojoba yağı ile karıştırma kabının içinde pürüzsüz bir kıvama ulaşana kadar karıştırın.
  • Hazırlanan kil göz çevresi hariç tüm yüz ve boyun bölgesine ince bir tabaka halinde sürün. 10-15 dakika kadar beklettikten sonra bol su ile yıkayın.

Ne Sıklıkla Uygulanır?

  • Haftada 2 veya 3 sefer rahatlıkla yapabilirsiniz. Maske sonrası cildinizde kırmızılık görünebilir, bu normal bir durumdur. Dışarı çıkacaksanız uygulamayı akşam yapmanız daha doğru olacaktır.

Jojoba Yağı ile Saç Bakımı ve Maske Tarifleri

Isıtılan Jojoba Yağı ile Bakım

Omega 3, Omega 6, omega 9, yağ asitleri, birçok vitamin, mineral ve antioksidan açısından zengin içeriğe sahip yağı ısıtarak kullanmak etkisini artıran bir yöntemdir. Emilimi kolaylaştırır.
Seyretme gereği olmayan direk uygulanabilen bir yağdır.

Malzemeler

  • Etkili olması için soğuk pres görmüş yağlar

Nasıl Uygulanır?

  • Saçınızın miktarına bağlı olsa da 2-3 yemek kaşığı kadar jojoba yağını bir kaseye koyarak benmari yöntemi ile ısıtın.
  • Ilınan yağı parlaklarınızla saça uygulayın ve eşit dağılması için tarayın.
  • Isının etkisini arttırmak için önceden ısıttığınız havluyu başınıza sararak 45 dakika kadar bekledikten sonra saçlarınızı şampuanla yıkayın.

Uygulanabilecek En İyi Zaman?

  • Bu uygulamayı yatmadan önce yapıp saçlarınızı sabah yıkayabilirsiniz.

Saçı Beslemek ve Parlaklık Kazandırmak İçin Maske

Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı jojoba yağı
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı bal
  • Karıştırma kabı.

Nasıl Uygulanır?

  • Yumurta sarısını çırpıp içine sırası ile bal ve jojoba yağını ilave ederek iyice karıştırın.
  • Hazırlanan karışımı saça sürüp, tarak yardımı ile saçın her yerine eşit dağılması için tarayın.
  • 30 dakika kadar saça havlu sararak bekletin. Bol su ile şampuanlayarak saçı yıkayın.

Yıpranmış ve Boyalı Saçlar İçin Maske

Malzemeler

  • 2 tatlı kaşığı jojoba yağı,
  • 2 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı,
  • ½ tatlı kaşığı E vitamini,
  • Karıştırma kabı ve metal çatal.

Nasıl Uygulanır?

  • Hindistan cevizi yağı katı formatta bir yağdır. Oda sıcaklığında rahatlıkla erir.
  • Eriyen Hindistan cevizi yağının içine diğer malzemeleri de ilave edip, iyice karıştırın.
  • Hazırlanan maskeyi saç diplerinden başlayarak tüm saça masaj yaparak yedirin.
  • 40 dakika kadar bekletip saçlarınızı şampuanlayarak yıkayın.

Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır?

Sadece haricen kullanılır, yemeklere kullanıma uygun değildir. Fakat bu konuda araştırmalar devam etmektedir. Saçlara friksiyon yöntemi ile cilde ise masaj yaparak kullanılabilir. Avuç içine birkaç damla damlatıp masaj hareketleri ile uygulanır. Doğrudan uygulama için uygun bir yağdır. Seyretmeye gerek yoktur. Benmari usulü ısıtılarak saç diplerinden saç uçlarına kadar uygulanabilir.

Kullanılan bakım ürünlerine ekleyin. Kullanmakta olduğunuz şampuan veya saç kreminin içine yaklaşık olarak 3 veya 5 damla ilave edip kullanabilirsiniz. Bu uygulamayı tüm bakım ürünleri için yapmanızda bir sakınca bulunmamaktadır. Bakım ürünleri, doğal şampuan ve saç kremi satın alıp jojoba yağı içerenleri güvenle ve kolay şekilde kullanabilirsiniz.

Kuru, çatlamış dudaklar da dudak balzamı olarak, kuru ve yıpranmış saçlarda, yaşlanma ve kırışık karşıtı ciltlerde serum olarak yatmadan önce uygulayabilirsiniz. Sivilce için kullanılan diğer ürünlere ilave ederek, sivilce tedavisinde kullanıp hızlı iyileşme sağlayabilirsiniz. Birçok cilt temizleme ürününe kıyasla, göz çevresinde ve yüzünüzde makyaj temizleyici olarak kullanımı güvenlidir.


Jojoba Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?

Makyaj Temizlemek İçin Kullanımı

Bir miktar pamuğa sürüp, makyajlı bölgelere bastırmadan uygulanarak ciltteki makyaj temizlenir. Cildin üstünden pamukla tekrar geçilerek fazla yağ alınır.

Nemlendirmek İçin Kullanımı

Jojoba yağı ile yapılan temizleme sonrasında cilt zaten nemlenmiş olacaktır. Fakat nemlendirici olarak kullanım için, devamlı kullandığınız bir nemlendirici krem varsa onun içine iki damla karıştırarak yada az miktardaki yağı pamuk yada elle doğrudan cildinize sürebilirsiniz.

Sivil ve Akne Tedavisi İçin Kullanımı

Ciltte yağ dengesini düzenleyici etkisi ile temizlenen, nemlenen ve içeriği ile beslenen cilt akne ve sivilce oluşumuna da engel olacaktır. Mevcut olan sivilce ve akneleri de tedavi edecektir. Ayrıca cildimizde uygun hazırladığınız bir maske varsa bunun içine bir iki damla yağ ilave edip uygulamanız maskenin etkisini arttırıp iyileşmeyi hızlandıracaktır. Ayrıca aşağıda tarifini verdiğim nemlendiriciyi sivilcelerinize güvenle uygulayabilirsiniz.

Selülit ve Tüm Cildi Nemlendirmek için Kullanımı

Yüksek oranda E vitamini, silikon, bakır, çinko gibi birçok bileşime sahip bir yağdır. Bu yağ ile özellikle selülitli bölgelere yapılacak masaj ile cilt pürüzsüz görünüme sahip olacaktır. Masaj yağı olarak rahatlıkla kullanıma uygundur. Nemlendirme, besleme, kolojen etkisini en iyi şekilde elde etmek için aşağıdaki maske tarifini rahatlıkla uygulayabilirsiniz.


Jojoba Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

  • Kuru ve yıpranmış saçlar için bir miktar saça sürülür ve bir tarak yarımı ile taranarak, saçın her tarafına eşit şekilde dağılması sağlanır. Uygulama sonrası saç yaklaşık yarım saat kadar emilim sağlansın diye bekletilir. Sonrasında şampuanla yıkanarak temizlenir. Bu uygulama sonrasında saçınız yumuşak ve parlak bir görünüme kavuşur. Bu şekilde saça uygulama yapmaya vaktiniz yoksa, (düzenli kullanım ile arayı kapacaktır) kullandığınız şampuanın içine 2 tatlı kaşığı ilave ederek kullanabilirsiniz.
  • Saçınızı nemlendirmek, zararlı etkilerden korumak ve şekillendirmek içinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bir miktar jojoba yağını elinize dökün, ıslak veya kuru saça eşit bir şekilde yedirin. Bu uygulama ile saçınızı rahatlıkla şekillendirebilirsiniz. Özellikle dalgalı ve kuru saçlara sahipseniz çok iyi sonuç alabilirsiniz.

Jojoba Yağının Yan Etkileri

  • Dahili kullanıma uygun bir yağ değildir, oral yolla kesinlikle alınmamalıdır. İçeriğinde bulunan erüsik asit ciddi yan etkilere sahip bir madde olup, hiperemiye (aşırı kan akışı) ve dolayısıyla kalp hasarına neden olabileceğini göstermiştir. Yapılan araştırma yaşanan bu olayın, dahili olarak alınan dozlardan kaynaklanmıştır.
  • Bebek ve çocuklarda kullanılması kesinlikle tavsiye edilmez.
  • Göz ve göz çevresinden uzak tutun.
  • Çok sık kullanımdan ziyade aşırı miktarda kullanılması tahrişe ve enfeksiyonlara neden olabilir.
  • Hamilelik ve emzirme dönemlerinde saça topikal olarak kullanılması güvenli kabul edilse de doktorunuza danışarak kullanılması tavsiye edilir.
  • Bir hastalığa bağlı düzenli ilaç kullananlar ile cilt rahatsızlığı olanlar yağı kullanmadan önce doktora danışmalıdır.
  • Cildinizin bu yağa bir reaksiyon gösterip göstermediğini vücudunuzun ufak bir bölümünde deneyin. Alerjik bir reaksiyon olması durumunda kullanılmaması gerekir.
  • Teknik olarak bir yağdan çok balmumu esteri olan jojoba yağı, gereğinden fazla tüketilmesi durumunda tedaviden çok sivilceye neden olabilir.
  • Kellik alopesi (erkek veya kadın) veya saçkıran gibi saç dökülmesi bozuklukları için terapi olarak kullanılmamalıdır.

Jojoba Yağı Nasıl Yapılır?

Fındığa benzeyen çok yıllıklı çalı formatında bir bitki olup, bitkinin yağı sarı renkte ve mutfak yağlarına benzerlik göstermektedir. Kozmetik harici bir çok sanayi alanında kullanılan bu yağın ev ortamında çıkarılması mümkün değildir.


Jojoba Yağı Fiyatı Ne Kadar?

Tüm aktar, eczane ve kozmetik mağazalarından satın alabilirsiniz. Ayrıca internette online birçok siteden farklı marka ve ebatlarda bulmanız mümkün. Satın alırken katkı maddesi içermeyen organik, %100 ve soğuk pres olmasına dikkat edilmelidir. Başka maddelerle karıştırılarak satılan yağ istenen etkiyi göstermeyebilir. Bu arada uygulandıktan sonra çok geç emiliyorsa doğal olmadığını anlayabilirsiniz.

Fiyatı ise marka ve gramajına göre değişiklik göstermekle birlikte 20 cc lik şişede 10 TL’den başlayan fiyatlardan satılmaktadır.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.