Ağız Yarasına Hangi Bölüm Bakar?

09.08.2019
Ağız Yarasına Hangi Bölüm Bakar?

Ağız boşluğumuzda ve ya diş etlerimizde meydana gelen iltihaplı ve ya iltihapsız yaralardır. Ağız ülseri olarak da adlandırılabilir. Hemen hemen herkesin belirli dönemlerde yaşadığı problemler arasında yer almaktadır. İyileşme süresi kişiden kişiye göre değişmektedir. Kiminde kısa sürede iyileşirken, başka birinde geçmesi çok daha uzun süre alabilir. Halk arasında pamukçuk adı da verilir. Bu yaralar genellikle C vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Ağızda çıkan bu yaraların yemek yememize, içmemize ve diş fırçalamamıza engel olur. Basit gibi görünen bu yaralar aslında ciddi hastalıkların habercisi de olabilirler ve tedavi edilmezlerse sağlık sorunlarına yol açarlar. Sebepleri, alerjik zayıflık, hormonal bozukluk, bağışıklık sisteminin düşük olması, stres, depresyon, geçirilen ateşli rahatsızlıklar, reflü, vitamin eksikliği, bazı ilaçların yan etkileri, alkol, sigara ve ya dışarıdan alınan mikroplar olabilir. 3 çeşit ağız yarası vardır; küçük ülserler, büyük ülserler ve herpetifrom ülserasyon. Herpetifrom ülserasyon halk arasında bilinen uçuktur. Küçük ülserler genellikle ateşli rahatsızlıklar sonrasında görülürler. Büyük ülserler, bazen birkaç yaranın birleşmesi ile meydana gelir ve kişide ağrı yapar. Bu gibi durumlarda bir uzmana başvurulmalıdır.

Hangi bölüme başvurulmalıdır?

Ağız yaraları için dermatoloji bölümüne ve ya ağız ve diş sağlığı bölümüne başvurulmalıdır. Deri hastalıkları olarak geçer.

Tedavisi

Küçük ağız yaraları için evde uygulanabilecek yöntemler vardır. Bunlar, tuzlu su ile gargara, misvak, vitamin takviyesi kullanmak, bol su içmek, baharatlı gıdalardan uzak durmak, dişleri yumuşak fırça ile fırçalamak, sumak ve ılık suyu karıştırıp gargara yapmaktır. Fakat eğer yaralar büyük ise ve bu tedaviler işe yaramıyorsa, hekime muayene olduktan sonra, hekimizin reçetesine göre antibiyotiklere, daha kuvvetli antiviral ilaçlara, antiseptik gargaraya ve ya belki operasyona ihtiyacınız olabilir. Ağız yaralarından kaçınmak için, çok sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmak, yavaş yemek yemek, stresten uzak durmak, yaz aylarında dudakları aşırı güneşe maruz bırakmamak, diş etlerinin rahatsız eden herhangi bir protez ve ya başka bir aparat mevcut ise diş doktorunuza başvurmak, sigara ve alkolü azaltmak ve bol vitaminli meyve, sebzeler tüketmelisiniz.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.