Kemik Erimesine Hangi Bölüm Bakar?

09.08.2019
Kemik Erimesine Hangi Bölüm Bakar?

Osteoporoz olarak da bilinen kemik erimesi maalesef günümüzde kadınların yüzde 40 hatta neredeyse yüzde 50 sinde görülen çok ciddi bir hastalıktır. Vücudun fazla kemik kaybedip az kemik üretmesi durumudur. Kemik erimesi vücudumuzdaki kemiklerin kırılma riskini arttırmaktadır ve kemiklerin zayıflamasına yol açmaktadır. Kemiklerimize güç veren, protein, kalsiyum ve kollajenlerdir. Kemik erimesi genellikle bilek, omurga, kalça ve kaburga kemiklerinde görülmektedir. Belli bir yaştan sonra kemik erimesi sebebiyle bu bölgelerde meydana gelebilecek kırılmalar kişinin hayati riskini arttırır.

Kemik kayıpları insanlarda 30’lu yaşlarda başlar. Vücudumuzda salgılanan kalsitonin ve parathormon salgıları sayesinde kemiklerimizde ve kanımızdaki kalsiyum miktarları değiştirebilir. Kemikteki kalsiyum yer değiştirdiğinde kemiklerde incelme görülür ve kemik kaybı başlar. Kadınlarda bu durum menopozdan sonra daha da hızlanır. Bu sebeple bilim adamları kemik erimesindeki temel etkenin menopoz sonrası, östrojen hormonu üretimindeki düşüşten kaynaklı olabileceğine inanmaktadırlar. Tabi ki aileden genlerle aktarımı da söz konusudur. Belirtilerinin en başında, sırt ağrıları, en ufak kaza ve ya çarpmada kemikte oluşan kırılmalar, bel ve boyun ağrısı, boy kısalması, kemik ağrıları ve vücutta şekil bozuklukları gelir. Bunlar gözlendiğinde hiç vakit kaybetmeden bir uzmana muayene olmak şarttır.

Hangi bölüme başvurulmalıdır?

Kemik erimesi için ortopedi bölümüne başvurulmalıdır. Muayene olunduktan sonra, doktor tam teşhis için, önce kemik erimesi ölçümü (kemik tarama testi) isteyecektir. Fakat kemik erimesi için yapılacak olan testler bunlarla sınırlı değildir, doktor daha sonrasında hormonal testler isteyebilir.

Tedavisi

Tedavi süreci tabi ki vardır fakat asla tamamen geçen bir hastalık değildir. Öncelikle kemik erimesi ölçümü testiyle, kemiğin vitamin ve mineral kaybına bakılır. Bu test yaklaşık olarak menopoz sonrası 2 senede bir tekrar edilmelidir. Oldukça basit bir işlem olan bu testte, hasta bir cihazın üzerine yatılır ve radyasyon uygulanır. Bu işlem yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Hastanın açlık tokluk durumu bu işlemde önemli değilidir. Kemik erimesi teşhisi konulduktan sonra doktor tarafından bifosfonat grubu içeren ilaçlar reçete edilebilir. Bu maddeler kırık riskini azaltmakta yardımcı olur.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.