Kuvars Taşının Özellikleri ve Faydaları

05.10.2019
Kuvars Taşının Özellikleri ve Faydaları

Tarihin ilk çağlarından günümüze kadar kullanılan kuvars taşlarının birçok türü ve türlerine göre faydaları vardır. İlk zamanlar daha çok mistik inanışlar (yağmur yağdırma, güç) için kullanılmış olsa da günümüzde daha çok alternatif tıp ve takı tasarım işleri için kullanılır. Radyasyon emmesinden baş ağrısını hafifletmeye kadar birçok faydası bulunan kuvars taşını aşağıdaki başlıklar altında inceleyelim.

Kuvars Taşı Nedir?

Genel olarak kuvars taşı olarak bilinen doğal taşın esas adı kuvars kristalidir. Dünya üzerinde fazla bulunur ve kullanımı yaygındır. Geçmişteki kullanım alanları; sihircilik, büyücülük ve alternatif tıptır. Günümüzde ise yine alternatif tıpta etkin olarak kullanılmaktadır, ek olarak sanayi, inşaat, takı ve tasarım işlerinde boy göstermektedir. Gerek fiziki gerek kimyasal özelliklerinden ötürü şifalı taş olarak adlandırılmaktadır.

Kuvars Taşının Özellikleri

Sertlik7
Özgül Ağırlık2,65
Kimyasal GrubuSilikat
Yapısal GörünümSaydam ve Yarısaydam
ParlaklığıCamsı
Kimyasal FormülüSiO2
ÇakralarAlın, Taç, Kalp, Karın
RenkBeyaz, Renksiz, Pembe
Uyumlu BurçBalık, Kova, Boğa, Koç, Yengeç
Çıkarıldığı YerlerYer kabuğunun %10'unda veya fazlasında yer alır. Yaygın olarak bulunan katı ve sert bir mineral grubudur.

Kimyasal Özellikleri

Kimyasal sembolü, “SİO2” (Silisyum Dioksit)’dir. Erime sıcaklığı +1785 derecedir. Erime şansı yoktur ancak çözücü olan hidroklorik asit (Tuz Ruhu) ile çözülür. Sertlik değeri 7 olarak bilinir. Saf kuvars %46,5 Silisyum, %53.3 Oksijen içerir. İçerisinde eriyik elementler mevcuttur bunlar; lityum, sodyum, magnezyum, titanyum ve alüminyumdur. Bu elementlerin oranına göre saydam, yarı saydam ve renkli kuvars çeşitleri oluşturur.

Geçmişi

Geçmiş dönemlerde bu taşı keşfeden insanlar, metafiziksel gücün ve kuvvetin kaynağını bulduklarını düşünmüşler. Temel geçim kaynağı tarım olan topluluklar için yağmur velinimettir. Yağmur yağması için yaptıkları dua ve dansları yaparlarken yanlarında güç ve kuvvetin kaynağı olarak düşündükleri kuvars taşını da bulundurmanın kendilerine yardımcı olacağını düşünmüşlerdir.

Kuvars Taşının Çıkarıldığı Ülkeler

En bereketli toprağı Brezilya’da bulunur. Ardından Çin, Hindistan, ABD, Angola, Namibya, Madagaskar olarak sıralanır. Türkiye’de ise toplam 6.3 milyar ton kuvars rezervi bulunmaktadır. Antalya, Zonguldak, Kastamonu, İstanbul, Adana, Yozgat ve Denizli illerinde yatakları bulunmaktadır.

  • Antalya – Gazipaşa, Kalekaldıran, Melen
  • Zonguldak – Alaplı, Şapçaköy
  • Kastamonu – Daday
  • İstanbul – Beykoz
  • Adana – Feke, Saimbeyli, Horzum
  • Yozgat – Çomakdağı
  • Denizli – Şirinköy, ilçelerinde bulunur.

Kuvars Taşının Faydaları

Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde rol oynar

İnsanlar yaşadıkları yoğun hayattan dolayı zaman zaman duygusal çatışmalar, duygusal boşluklar yaşayabilirler. Kuvars ise bu durumu düzeltir, duygusal dengeleyici özelliği bulunur. Aynı zamanda beyin fonksiyonları duygular ile doğru paralellikte ilerler, kuvars taşı beyin fonksiyonlarını da düzenler.

Halsizlik, cansızlık gibi durumların oluşumunu engeller

Hayatın hızlı akıp giden temposuna ayak uydurmak gerçekten zordur. Ayak uydurabilen insanların da gücü azalır, canlılığı azalır adeta hayat enerjileri sömürülür. Bu durumu yaşamak istemeyen insanların kuvars taşı kullandığı bilinmektedir çünkü güçsüzlük, cansızlık gibi durumları engeller.

Radyasyon emer

Radyasyonun hayatımızın her alanında cirit attığı bir dönemde yaşıyoruz. Siz de bilirsiniz ki radyasyon vücut, iç organlar için çok zararlıdır. Cep telefonu, bilgisayar, televizyon vb. ile sürekli haşır neşir olduğumuz için de radyasyon büyük bir tehdittir. Radyasyonun ne kadar tehlikeli olduğunun farkında olan insanlar evinde kuvars taşı bulundurur çünkü bulunduğu ortamdaki radyasyonu içine emmesi ile meşhurdur.

Odaklanmamızı sağlar

Meditasyon yapan kişiler sürekli bir konsantrasyon olayından bahsederler. İşte bu söz kuvars taşının faydalarından biridir yani zihinde konsantre olmanıza, olaya, işe daha iyi odaklanmanıza yardımcı olur.

Negatif düşünceleri uzaklaştırır, pozitif düşünceleri kendine çeker

İçeriğimizin ilk bölümünde bahsettiğimiz “takı ve tasarım işlerinde boy göstermektedir” cümlesinin sebebi kuvars taşının güzelliği, estetik oluşu değildir. Mutlaka güzelliğinin de etkisi vardır ama asıl sebebi tene temas eden (küpe, kolye ucu, bileklik vb.) takılar, kişiyi başka insanın negatifliğinden korur. Ama bu durumun gerçekleşmesi için taşın gözükmemesi gerekmektedir. Yani kuvars taşından yapılmış takının elbise altından takılması gerekiyor. Eğer çevrenizde negatif insanlar değil de aksine pozitif insanlar olduğunu düşünüyorsanız bu sefer de taşı görünür halde takmanız gerekmektedir. Negatifliği iten taş pozitif enerjiyi kendisine çeker.

Baş ağrısını hafifletir

Günümüzde birçok insan gerek yaşadığı olaylar gerek kafasına taktığı durumlar gerek de aldığı fiziksel darbeler sonucunda baş ağrısı çekmektedir. Baş ağrısını hafifletme özelliği vardır

Sindirim sistemini rahatlatır

Yemek yeme, farklı lezzetler tatmak birçok insanın hoşuna gider. Sindirim ve kan dolaşımında problem olan insanlar hariç. Kan dolaşımı ve sindirim sistemi kontrolünü bizzat yapar ve sağlıklı olduğundan emin olur hatta hastalığı iyileştirdiği bile söylenir.

Göz sağlığı ile ilgilenir

Yaş arttıkça gözlerimizde problemler ortaya çıkamaya başlar hatta bazı insanlar henüz genç yaşta bu problemleri yaşar. Göz için sağlıklı olduğu bilinen gerçekler arasındadır.

Kötü düşüncelerden arındırır

Bazen çok sinirlenebiliriz, bazen yaptığımız bir şeyden kendimizi sorumlu hissedip suçluluk duyabiliriz, bazen bir başarıyı, bir güzelliği, sahip olamadığımız bir şeye sahip olan birini görünce kıskançlık hissedebiliriz, bazen de korkularımızı hissederiz. Bizi bu gibi olumsuz durumlara karşı korur.

Kısırlığı engeller

Kısırlık doğuştan olabilen ya da sonradan edinilebilen bir hastalıktır. Bilimselliği ve kanıtı olmayan bir bilgi, kuvars taşının bu hastalığa iyi geldiği bilgisidir.

Özgüven eksikliğini giderir

Karşı cinse açılırken veya bir iş başvurusunda bulunurken çekingen davranışlar sergileyebiliriz. Bunun tanımı özgüven eksikliğidir. Özgüven eksiliğine iyi geldiği bilinmektedir.


Kuvars Taşının Çeşitleri ve Renkleri

Kuvars iki çeşitte, birçok renkte ve rengine göre farklı özelliklerde bulunur. Çeşitlerinden biri iri kristalli kuvars (süt kuvars, ametist, mavi kuvars, pembe kuvars vs.), bir diğeri ise kripto kristal kuvars (kalsedon, agat, oniks, akik, çökmetaşı, sard tripoli vs.)’tır. Bunları tek tek başlık altında kısaca inceleyelim.

Süt Kuvars

İsmini süt beyazı renginden almıştır. Bir diğer ismi beyaz kuvarstır. Damarlar halinde doğada yaygın bir şekilde bulunur. Süs taşı olmasının yanı sıra seramik ve porselen sektörlerinde kullanmaktadır.

Pembe Kuvars

Eğer İngilizceye çevirip ararsak karşımıza gül kuvars (rose quartz) olarak çıkan bu taş volkanik kayaçlarda kütle halinde bulunur. Şeffaf pembe rengindedir. Antik dönemde aşkın sembolü olarak kabul edilmiştir. Eski Mısırda yaşlanmayı azalttığı kabul görmüştür. Türkiye’de Giresun-Şebinkarahisar bölgesinde yatakları bulunan pembe kuvars günümüzde değerli bir süs taşı aynı zamanda takı olarak kullanılmaktadır.

Ametist

Mor tonlarında, şeffaf ve kristal yapıdadır. Rengi ne kadar koyuysa değeri o kadar yüksektir. Antik Yunanlılar içki içtikten sonra bu taşı yanlarında bulundururlarmış çünkü sarhoş olmayı engellediğine inanırlarmış hatta sırf bu yüzden ametist kadehler üretmişlerdir. Türkiye’de Aşkale, Fatsa, Gölköy bölgesi yakınlarında yatakları bulunmaktadır.

Mavi Kuvars

Doğada çok nadir bulunan bu taş mineral koleksiyonculuğu yapan insanların radarında olan bir türdür.

Akik

Agat ve Yemen taşı olarak da bilinse de en yaygın ismi akiktir. Birçok renkte bulunur. Akik sağlam sert bir yapıdadır aynı zamanda ışığı geçirir. İsmini Sicilya’da bulunan Achiles Nehrinden almıştır. Güçlü bir iyileştirici olarak bilinir, terapi aracı olarak da bol bol kullanılır.

Kalsedon

Yarı opaktır, genelde mavi beyaz yapıya sahiptir. Ayrı olarak sarı, kahverengi, gri, yeşil renkleri de vardır. Kalsedon aynı zamanda Kadıköy taşı olarak da bilinir bunun sebebi Roma döneminde İstanbul’un Kadıköy limanından sevkiyatı yapılmasıdır. Başarı ve gücün sembolüdür. Uyku sorununa iyi geldiği bilinir.

Oniks

Siyah ve gri renk üzerinde açık renk çizgiler olan yapıdadır. Opak görünümlüdür. Parlaklığı cama benzer. Ayrılık taşı, şans taşı olarak da bilinir. İtalya, Çin, Madagaskar ülkelerinde çıktığı bilinmektedir. Çeşitli süs eşyası ve takı yapımında oniks kullanılır.

Yeşil Kuvars

Yeşil rengi, şeffaf bir yapısı vardır, adını renginden alır. Diğer kuvarsların aksine nadir bulunur. Geçmişte broş yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Bu taşı kullanmanın sezgileri güçlendirdiğine inanılır.

Dumanlı Kuvars

Kahverengi ya da griye yakın bir rengi vardır. Çok kıymetli taş olarak kabul görür. Takı, aksesuar sektöründe karşımıza çıkan dumanlı kuvars daha çok tespih yapımında kullanılır. Türkiye’de Aydın’ın Koçarlı ve Karacasu ilçelerinde yatakları bulunmaktadır.


Kuvars Taşı Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde her şeyin sahtesi yani imitasyonu yapılmaktadır. Bir taş alacaksınız gerçek mi anlamanız için eğer ilginiz var ise çok kolaydır. Sertliği, çizgileri, renk derinliği, taş üzerindeki damarlar size tüyo verecektir. Daha basit bir yöntem çakmak kullanarak taşı yakarak anlamaktır. Eğer taş sahte ise boyası kalkacak ve altından gerçek boya ortaya çıkacaktır. Ama ısıtma işlemini uzatmanız taş gerçek ise bile taşa zarar verecektir. Sahteliğini anlamak için birazcık mantık kullanmanız gerekir aynı taş başka yerlerde x fiyatına ise ama bir mağazada kat kat ucuz ise de taşın sahteliği konusunda şüphelenebilirsiniz.


Kuvars Taşı Nasıl Temizlenir?

Yatağından, damarından yeni çıkarılmış bir kuvars taşı için ilk temizlik çok önemlidir. Diş fırçası ile üzerindeki kaba pislikleri süpürün ardından tazyikli su ile taşı yıkayın, kurutun ve işlemi birkaç kez tekrarlayın. Yıkama işlemini lavaboda yapmayın aksi taktirde banyo borularınız tıkanarak zarar görecektir.
Bir de demirin neden olduğu pas lekesi denilen pislik vardır. Bu leke taşınızda mevcut ise taşı oksalit asit içine batırmalısınız bu işlem bu kiri giderecektir. Kullanımı ise basittir, bir kovaya 2lt su ekleyip yarım fincan oksalik asit ekleyip taşı içeri koymanız yeterlidir. Ama asit ile uğraşacağınız için gerekli önemleri almadan asite dokunmayın.

Kuvars taşınız; kalsit, barit veya kireç karbonat ile kaplı ise sirke yardımı ile temizleyebilirsiniz. 8-12 saat aralığında sirkeli suda bekletip ardından durulayın son olarak ise kurumaya bırakın. Eğer temizlenmemiş ise işlemi bir daha tekrar etmeniz fayda sağlayacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.