Kayısı Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?

17.10.2017
Kayısı Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?

Yağ asitleri ve A, E ve C vitaminleri açısından zengin, hafif ve neredeyse kokusuz bir yağdır. Rahatsız edici olamayan, hafif kokusu vücudunuza sindiğinde kimse neden olduğunu fark etmese de etrafa hoş bir koku yayarsınız.

Hem saç hem de tüm cilt için kozmetik sektöründe kullanılan kayısı çekirdeği yağı, dikkatli olmak kaydıyla destek besin olarak da kullanılabilmektedir. Nemlendirme ve sıkılaştırma etkilerinin yanısıra, yaşlanma etkilerini ve kırışıklıkları zayıflatma, akneli ve sivilceli ciltleri tedavi etme, egzamalı dokular, yara ve iltihap onarımında etki gösterir. Saç için de nemlendirme, canlandırma, besleme, kırıkları onarma amaçlı yağdan faydalanılabilir.

Bebe yağlarının da içeriğine katılan faydalı olduğu gibi güvenle kullanılabilen bir yağdır. Cilt güzellikleriyle ünlü Uzakdoğulu kadınların avokado yağı ile birlikte cilt için faydalandıkları en önemli yağlardandır. El, yüz, ayak, vücudun geneli ve saç için ayrı ayrı çok faydalıdır. Ayrıca göz çevresi ve dudaklara da uygulanmasında sakınca olmayan nadir cilt bakım ürünlerindendir.

Kayısı Çekirdeği Yağının Vücuda Faydaları

  • Cilt elastikiyetini korur.
  • Bu yağ, egzama, kaşıntı ve iltihap gidericidir. Yaralara ve yanıklara iyi gelir. Ancak yağı yanıklara doğrudan uygulamamak, bunun yerine ıslatılmış bir pamuk parçası kullanmak gerekir. Egzamalı, kaşıntılı bölgelere de aynı uygulamayı yapmak gerekir.
  • Vücudu nemlendirir. Yüzün olduğu gibi vücudun da yağ ve nem dengesini sağladığından vücut nemlendiricisi olarak kullanılması hem banyo sırasında hem de sonrasında mümkündür. Banyo sonrası kullanılacaksa sulandırılması gerekir.
  • Selülitli bölgelerde son derece etkilidir. Haftada bir yapılacak bir masajla selülitler giderilebilir.
  • Mantar, uçuk, enfeksiyon, sıyrık ve sedef yaralarında da hafif bir masajla uygulanması durumunda etkili sonuçlar verir.
  • Arı ve böcek sokması sonucu oluşan kızarıklıkları giderir.
  • Rahatlatıcı etkisi vardır. Bu yüzden aromaterapi masajlarında da kullanılır.

1. Dahili Kullanımı da Mümkün

Besin takviyesi olarak genel sağlık için dahili olarak da kullanılır. Yani içindeki vitaminlerden faydalanmak için besinlere katılması mümkündür. Ancak burada doktora danışmanın ve özel olarak beslenme amaçlı üretilen yağların alınması önemlidir aksi halde tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

2. Etkili Bir Nemlendirici

Yüz için çok iyi bir nemlendiricidir. Bunun nedeni yağ ve nem oranını en iyi şekilde dengelemesinden kaynaklıdır. Her cilt tipi bu yağı gönül rahatlığıyla kullanabilirler. Kuru bir cilde sahipseniz, yüzünüz için gerekli nemi sağlamakta birebirdir. Hassas bir cilde sahipseniz de bu yağı kullanabilirsiniz çünkü yüzünüzü tahriş etmeyecektir. Yağlı ve akneli bir cilde sahipseniz de iyi sonuç veren bir yağdır. İstisnai olarak bazı çok yağlı ciltlerde sivilce oluşumu yaptığı görülmüştür. Ancak bu gerçekten çok istisnai bir durumdur. Normalde sivilce ve akneleri yok edici, gözeneklerdeki tıkanıklığı açan bir yapıya sahiptir.

Nemlendirme için uykudan önce uygulanması ama gece yüzde tutulmaması önerilir. Gece özellikle iyi etki eden bir yağ olmakla birlikte, uzun süre solunması tehlikeli olabilir. Bu yüzden yağı gece sürüp sonra yıkamak ve öyle uyumak gerekir. Ayrıca yağı cilde ıslatılmış bir pamukla uygulamak daha etkili olacaktır. Su yerine maden suyu da kullanabilirsiniz. Nemlendirme için cilde doğrudan kullanmak yerine bir maske yaparak başka maddelerle birlikte kullanmak da iyi bir seçenektir.

3. Daha Sıkı ve Genç Görünümlü Bir Yüz

Kuru ciltlerin yumuşaması ve nemlenmesinde etkili olan bu yağ, yağlı ciltlerde de nem dengesini sağlar. Hassas ciltler için de kullanıma uygundur çünkü cildi tahriş etmez. Yani uygun miktarda ve doğru şekilde kullanmak kaydıyla her cilde uyum sağlar.

4. Yaşlanma Etkilerini Azaltır

Özellikle kırışıklıkların giderilmesinde önemli rol oynar.

5. Dudaklar İçin de Etkili Bir Nemlendiricidir

Bu yağı dudaklarınız için de güvenle kullanabilirsiniz.

6. Cildi sıkılaştırır

İçeriğinde bulunan A, E ve C vitaminleri sıkılaştırıcı etkisinin kaynağıdır. Özellikle E vitamini gençleştirici etkisiyle bilinir. Yağ asitlerinin de bu konudaki önemi büyüktür. Cilt sıkılaştıkça yaşlanma etkileri azalır, sarkmaların önüne geçilir. İstikrarlı bir şekilde düzenli olarak yapılacak masaj sizi zaman içinde yaşıtlarınızdan çok daha genç gösteren biri haline getirecek.

7. Kırışıklıkları yok eder

Kırışıklık gidermek için pahalı kremlere tonlarca para vermeye aslında hiç gerek yok. Cilt için birebir olan bu yağı uygulamanız istikrarlı ve düzenli olsun. Hatta arada sırada uygulayacağınız bir maskede işe yarayacaktır.

Öte yandan kırışıklık gidermede masajın etkisini de göz ardı etmeyin. Bu yüzden en güzeli, haftada bir yapılan bir maske de olsa, pamukla uygulayarak yüze masaj yapmayı ihmal etmemek olacaktır.

8. Cildi temizler

Cilt güzellikleriyle ünlü Uzakdoğulu kadınların yüzlerini, kayısı çekirdeği yağı ile temizlediklerini biliyor muydunuz? Bunun için 4-2-4 olarak bilinen bir ritüelleri bile var.

Buna göre 4 dakika boyunca ciltlerini yağı ile ovuyorlar. Sonra 2 dakika herhangi bir balsamla ovuyorlar. Bu işlem kirlerin parçalanmasını sağlıyor. Son olarak 4 dakika boyunca yüz soğuk suyla yıkanıyor ve ortaya çıkan tüm pisliklerden arındırılıyor.

Bu ritüeli siz de uygulayarak cildinizi tertemiz yapabilirsiniz. Lütfen 4 dakika boyunca su akmaması için yıkama işlemini su dolu bir tasla yapın. Uzakdoğulu kadınlar da bu konuda çok hassaslar.

Eğer bunu bir ritüel haline getirmek zor gözüküyorsa cildinizi diğer yollarla temizleyip kalıntıları yağı ile toparlayabilirsiniz. Çünkü temizleyici tonik özelliği de vardır.

9. Göz altı halkalarından kurtarır

Göz çevresindeki halkalar ve morluklar birçok kadının en büyük derdidir. Bu soruna piyasadaki çok ünlü ve pahalı ürünlerle bile çözüm bulunamayabiliyor. Müjdeli haber kayısı çekirdeği yağı vücudunuzda eksik olan ve bu yüzden göz altı morluklarının oluşmasına sebep olan maddelerin bazılarını içeriyor. Bu yüzden bu yağ gözaltı halkalarına çok iyi geliyor. Her zamanki gibi istikrar ve azim çok önemli görünüyor. Bu yağın göz çevresi ve dudaklara çekinmeden sürülebilir olması en iyi özelliklerinden biridir. Zira her madde göz çevresine sürülmemeli hatta bazıları özellikle gözden uzak tutulmalıdır. Pek çok cilt bakım ürününü göz çevresine değdirmek bile çok zararlıdır.

10. Sivilce ve Akne Düşmanı

Nadiren, çok yağlı ciltlerde sivilce oluşumuna neden olduğu iddia edilse de aslında gözenekleri temizleyip kirden arındıran ve dengeli nemlendirme özelliği olan bir yağdır.

Sivilce gideriminde kullanılırken pamukla, sulandırılmadan doğrudan yüze uygulanması, 10 dakika bekletilip, yüzün soğuk suyla yıkanması tavsiye edilir.

11. Uçuğa Sürülebilir

Dudağımızda bir uçuk çıktığında yüz güzelliğimiz ciddi bir tehdit altına girer. Bu noktada, pamuk yardımı ile biraz sürmek çok faydalı olacaktır.


Kayısı Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları

1. Cildi Nemlendirir

Yüzü olduğu gibi vücudun tamamını da nemlendirir. Bu yüzden banyo öncesi, sırası ve sonrasında vücuda sürülebilir. Yalnız sulandırılarak kullanılmasında fayda vardır. Çünkü fazla kullanıldığında tüylenme yapabildiği görülmüştür. Ayrıca uzun süre solunması rahatsızlık verebilir. Banyo sırasında kullanmak çok etkili olacaktır. Hatta son durulama suyuna doğrudan eklenecek 3-4 damla yağ cildin ışıldaması ve güzel kokmasını da sağlar.

2. Cildi sıkılaştırır

Sıkılaştırma etkisi yüz kadar vücut için de geçerlidir. Sulandırarak masajla düzenli olarak uygulanması, özellikle sporla birleşirse inanılmaz sonuçlar yaratabilir. Aromaterapide de kullanılan bir yağ olduğundan zevkle vücudunuza uygulayabilirsiniz.

4. Cildi temizler

Banyo öncesinde vücudunuzu yağla ovar ve daha sonra yıkanırsanız vücudunuzda hem büyük bir temizlik sağlamış olursunuz cilt ferahlar hem de sıkılaşmaya başlayabilirsiniz. Bunun için suda kullanılan vücut nemlendiricinizin içine 3-4 damla yağ damlatmanız da iyi sonuç verir. Hele bir de durulama suyunuza bir iki damla atarsanız ışıl ışıl parlarsınız. Fakat bunların hepsini bir arada yapmayın ya da her birine 3-4 damla yerine birer ikişer damla damlatın.

5. Selülit giderici

Selülitli bölgeye masaj yaparak uygulandığında uzun vadede selülitli hücrelerin giderilmesinde de etkili olacaktır. Kayısı yağını haftada bir kez uzun süre masaj yaparak uygulamak yeterlidir. Tabii beslenme düzeninize de dikkat etmek şartıyla

6. Egzamaya iyi gelir

Egzama iltihap ve yaralarına iyi gelir. Egzamalı bölgedeki yaralara ya da kabuklara sürüldüğünde rahatlatıcı bir etki yaratır. Kaşıntıyı giderir. Bu da özellikle bu tür iltihabi rahatsızlıklarda çok önemlidir.

Mantar içinde aynı durum geçerlidir. Mantarın geliştiği yerdeki kaşıntılar bu yağ yardımıyla giderilebilir. Sedef hastalığında da etkilidir. Ancak yağ tedavi edici değildir; sadece yaraların kaşıntısını azaltmak ve rahatlama sağlamak için kullanılabilir.

7. Yara, Enfeksiyon, Yanıklara ve Sıyrıklara İyi Gelir

Vücudunuzda kabuklaşmış ya da iltihabi bir yara varsa rahatlama sağlar. Yağı yaraya doğrudan sürmemek, mutlaka bir pamuğu ıslatarak yağı uygulamak gerekir. Ayrıca arı ve böcek sokması sonucu oluşan kızarıklıklardan kaynaklanan acıları da rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. İltihapların yeniden oluşmasını da engelleyerek, koruyucu bir etki yapar.

7. El ve ayakları nemlendirir

Kuruyan ellere iyi gelir. Ancak eller için kullanmak isterseniz yağı bir pomatla karıştırmak daha doğru olacaktır. Bu pomatın da doğal bir pomat olması tercih edilmelidir.

Ayakları soğuktan korumak için yağı sulandırarak sürüp ayaklarınızı sıcacık çoraplarınıza yerleştirmeniz yeterli. Hem bu sayede ayak tabanı ve topuğun da bakımını yapmış olursunuz.

8. Meme ucu çatlaklarını iyileştirir

Hamilelik dönemindeki kadınlar meme uçlarında oluşan çatlaklar için bu doğal yağı kullanabilirler. Hoş kokusu da kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayacaktır.

9. Cilt kaşıntısını giderir

Nadiren bu yağın kendisi alerji yapar. Eğer böyle bir durum yoksa alerjiden dolayı kaşınan ya da yıpranan bir bölgeye yatıştırıcı olarak uygulanabilir.


Kayısı Çekirdeği Yağının Saça Faydaları

1. Saç Derisini Nemlendirir

Saça bir miktar uygulanması tüm saç derisinin nemlenmesini sağlayacaktır. Bu da daha sağlıklı ve parlak saçlar demektir. Nemlendirme için yağ, saç derisine doğrudan uygulanabilir. 15 dakika beklettikten sonra saçlarınızı yıkamalısınız. Bu yağı doğrudan kullandığınızda saçta çok bekletmemek gerekir.

2. Saç Köklerini ve Tellerini Besler

Saç derisinin nemlenmesinin doğal bir sonucu olarak, saç kökleri ve telleri beslenerek saç parlaklık kazanacaktır. Bu yüzden saç derisine uygulandıktan sonra saça iyice yayılmalı ve sonrasında hemen yıkanmasında fayda vardır.

3. Saç Kırıklarının Oluşumunu Engeller

Nemlendirici, gözenekleri rahatlatan yapısıyla ilgilidir. Saçlarda kırık oluşumu engellenince saç hem daha iyi görünür hem de sağlıklı olarak ve daha hızlı uzar.

4. Saçın Güzel Kokmasını Sağlar

Ahşap, seyrek dişli bir tarağa birkaç damla damlatılan yağ ile saç taranırsa hem parlaklık kazanır hem de saç parfüm sürülmüş gibi hoş bir koku yayar. Yalnız birkaç damla yeterlidir. Aksi taktirde, her ne kadar yapışkan bir his bırakmasa da saçın yağlı gibi gözükmesi söz konusu olabilir.

5. Kimyasal Olarak Zedelenmiş Saçların Toparlanmasını Sağlar

Çoğu kadının saçı boya, ombre, röfle gibi kimyasal uygulamalar yüzünden yıpranır. Bu şekilde yıpranan saçları yeniden toparlamak mümkündür. Bunun için saçı yıkamadan önce az miktarda yağı saç diplerine sürüp 20-25 dakika sonra saçı yıkamak gerekir. Ayrıca şampuana da bir iki damla damlatılabilir.


Kayısı Çekirdeği Yağının Yan Etkileri

1. Nadiren Sivilce Yapar

Özellikle çok yağlı ciltlerde seyrek olarak da olsa sivilce yaptığı görülmüştür. Bu yüzden yağlı ciltte kullanımı çok yoğun olmamalıdır. Sulandırarak ya da ıslatılmış pamukla kullanılması tavsiye edilir.

2. Uzun Süreli Kullanımda Tüylenme Yapabilir

Saç, kaş, kirpik çıkması için de kullanıldığı düşünülürse tüylenme yapabilir. Bunu bertaraf etmek için suyla ya da maden suyuyla ıslatılmış pamukla uygulanması yerinde olur. Vücut içinse mutlaka sulandırarak kullanılmalıdır. Saç için doğrudan kullanımda bir sakınca yoktur.

3. Solunum Güçlüğü Yaratabilir

Bu yağın içinde amigdalin denilen bir madde vardır. Bu madde uzun süre solunduğunda tehlikeli olabilir. Bu yüzden uygulama yapılırken sulandırılmalı veya başka maddelerle karıştırılarak maske şeklinde kullanılmalı uzun süre vücutta ya da yüzde tutulmamalıdır.

4. Alerji Yapabilir

Alerjiye neden olması çok sık rastlanan bir durum değildir. Tam tersine alerjiden yıpranan bölgelere rahatlatıcı etki yapar. Yine de herkesin bünyesi farklıdır. Bu yağın da alerji yapabileceği düşünülerek önce küçük bir bölgeye uygulanması, alerji oluşmazsa kullanılması oluşabilecek tehlikeleri önleyecektir.

5. Sürülüp Güneşe Çıkılmamalıdır

Gündüz sürülüp çıkılması güneşin etkisiyle vücutta reaksiyona neden olabilir. Bu sebeple uygulama gün ışığının gitmesi ile yapılmalıdır.

Daha Fazla Kaynak:

Kayısı Sabunu Faydaları Nelerdir?

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.