Sandal Ağacı Yağının Faydaları Nelerdir?

27.05.2020
Sandal Ağacı Yağının Faydaları Nelerdir?

Sandal ağacı, Santalaceae familyasından olan tropik bir ağaç türüdür. Oldukça güzel bir kokusu olan bu ağaçtan, tıbbi ve ticari olarak fazlasıyla yararlanılmaktadır. Fakat doğadaki yabani sandal ağaçlarının durumu giderek azaldığından nesilleri büyük tehlike altındadır. Halk arasında “sandal ağacı” olarak da adlandırılan Kocayemiş ile sıkça karıştırılmaktadır. Ana vatanı Hindistan yarımadası, Avustralya ve Doğu Endonezya’dır fakat günümüzde bu yerler dışında Çin, Sri Lanka, Filipinler gibi çeşitli ülkelerin ormanlarında da bulunmaktadır.

Sandal ağacı insan eliyle yetiştirilmesi oldukça zor bir ağaçtır. Koku özelliklerini tam olarak gösterebilmesi için doğadaki uygun şartlarda yetişmesi gerekmektedir. Orta kuşakta nadiren yer alan bu ağaç, orta kuşağın üstünde yada altında yetişmesi için uygun koşullar bulunmamaktadır. Kendi özel yerini seven bir ağaç türüdür. Ayrıca doğadaki şartlara kendisini çabucak adapte edebilir. Bu ağacın meyvesi kötü bir tada sahip olduğu için insanlar tarafından tüketilmemektedir. Başka ağaçlar ile sıkça karıştırılabilir ve sandal ağacı olup olmadığını anlamak için yetiştiği bölgeye bakılmalıdır.

Sandal ağacının boyu 4 ila 9 metre arasında değişmekte, ayrıca yaklaşık olarak 100 yaşına kadar yaşayabilmektedir. Kökleri dik iken gelişigüzel yayılmaya başlar ve ince, mızrak biçiminde yapraklara sahiptir. Genellikle 3 yıl içinde büyüyüp, meyve verecek hale gelirler. Fakat meyvelerinin tam verimli hale gelmesi 5 yılı bulur. Azonal topraklarda yetişen bu ağacın güzel kokusu nedeniyle dalları ve gövdesi tütsü yapımında kullanılır. Aynı zamanda ağaçtan elde edilen kokulu yağ, sanayi ve parfümeri de sıkça kullanılmaktadır.

Sandal ağacı koku özellikleri bakımından pek çok kadim kültüre girmiştir. Özellikle dini törenlerde, ritüelin bir parçası olarak sıkça kullanılmaktadır. Şifalı ağaç olarak bilinir ve kadim Hindu metinleri olan Vedalar’da dahi kendisine yer bulmuştur. Odaklanmayı sağlayan bu koku, günümüzde hala meditasyon yada yoga gibi uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Sandal ağacı sadece koku özellikleri ile değil, yağı bakımında da öne çıkan bir yapıya sahiptir. Günümüzde kozmetik, temizlik ve cilt bakımı alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sandal Ağacı Yağının Vücuda Faydaları

1. Beyni güçlendirirken, konsantrasyonu arttırır

Beyinsel fonksiyonları harekete geçirici bir yapıya sahip olan Sandal ağacı yağı, enfes kokusu sayesinde beynin kanallarında olumlu hareketlenmeye neden olarak, kaygı, endişe, stres gibi istenmeyen durumların uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Sinir sistemini olumlu etkileyen bir yağdır. Vücutta kan basıncını azaltarak stres ve kaygı gibi durumların giderilmesine yardım eder.

2. Balgamın atılmasını sağlar

Birçok nedenden dolayı meydana gelen balgamın vücuttan atılmasına yardımcı olur. Uyuduğunuz yastığın köşesine damlatarak gece rahat nefes almanızı kolaylaştırabilir, burun tıkanıklığına giderebilirsiniz. Ayrıca solunumun düzenlenmesine yardımcı olur.

3. Metabolizmayı güçlendirir

Düzenli kullanıldığı takdirde metabolizmayı güçlendirir ve soğuk algınlığını engellerken öksürüğe de iyi gelir.

4. Vücutta meydana gelen ağrıları azaltır

Sandal ağacı yağının antiseptik özelliği olduğundan, vücutta meydana gelen ağrıları geçirmeye yardımcı olur. Ağrıyan bölgelere sürüldüğünde ağrının azalmasını sağlar. Özellikle soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen bel ağrılarının giderilmesi için kullanılabilir.

5. Hastalıkların tedavisinde kullanılır

Antiseptik özelliği sayesinde, özellikle Dizanteri gibi bağırsak hastalıklarının tedavisinde sıkça kullanılmaktadır.

6. Vücudu onarıcı özelliği vardır

Vücuda düzenli olarak kullanıldığı zaman, cildin kurumasını engellerken, aynı zamanda vücut yüzeyindeki ölü derileri alarak hücre yenilenmesine katkı sağlar.

7. Sakinleştirici özelliği vardır

Duyusal boyutta da olumlu etkileri vardır. Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği bulunan sandal ağacı yağı, şömineye veya oda spreyine birkaç damla damlatarak rahatlama sağlanabilir. Ayrıca günün yorgunluğunu alırken rahat bir gece geçirmenizi ve dinlemenizi sağlar. Aromaterapi de sıkça kullanılmaktadır.

8. Afrodizyak etkisi vardır

Rahatlatıcı kokusu ve yatıştırıcı özelliği olduğu için stres kaynaklı problemlerde etkilidir.

9. Ciltte oluşan çeşitli hastalıkları önler

Cilt yüzeyinde meydana gelen çeşitli hastalıkların tedavisinde sıkça kullanılır. Özellikle cilt üzerinde oluşan tahriş, yanık ve döküntü tedavisine yardım eder.

10. Vücudun solunum, sindirim ve dolaşım sistemini düzenler

Vücudun bütün sistemleri üzerinde olumlu etkisi vardır. Solunum, sindirim ve dolaşım sisteminin düzenlenmesine de katkı sağlar. Sindirimi ve solunumu kolaylaştırırken, kan akışını hızlandırır.

11. Terleme sorununa iyi gelir

Terleme sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur, vücut spreylerinin veya deodorantların içerisine damlatarak gün boyu temiz kokmanızı sağlar.

12. İltihapları alır

Antiseptik ve anti inflamatuar özellikleri sayesine vücutta oluşan tüm bakteri ve mikropları uzaklaştırırken, tekrardan cilde girmemesi için koruma kalkanı oluşturur. Enfeksiyon riskini ortadan kaldırır ve iltihapların hızlı iyileşmesini sağlar.

13. Uyku Kalitesini Arttırır

Yatıştırıcı aromalara sahip olduğu için rahatlatıcı, derin ve dinlendirici bir uyku uyunmasına yardım eder, beden ve zihin sağlığı için uyku kalitesi çok önemlidir.


Sandal Ağacı Yağının Cilde Faydaları

1. Cilt ve güneş lekelerini geçirirken, oluşumunu da engeller

Özellikle cilt üzerinde sivilce oluşumunda sonra veya güneş sebebiyle meydana gelen lekeler üzerinde oldukça etkilidir. Leke görünümünü azaltarak cilt tonunu eşitlemeye yardım eder. Hücre bölünmesini hızlandırdığı için koyu halka görünümü, sivilce lekeleri, kızarıklıklar gibi istenmeyen cilt sorunlarını giderir. Aynı zamanda yaşlılıktan oluşan kahverengi cilt lekelerinin oluşmasını engeller. Cilt kalitesinin artmasına katkı sağlarken cilt güzelliğini destekler.

2. Cildi derinlemesine temizler

Yüzdeki siyah noktaların temizlenmesi için de kullanılır. Antiseptik özelliği sayesinde, cildi derinlemesine temizlemeyip mikroplardan arındırır. Ayrıca ciltten uzaklaştırılan mikrop ve bakterilerin tekrardan cilde girmemesi için koruma kalkanı oluşturur. Aynı zamanda ciltte sebum dengesini düzenlemeye yardım eder. Hücre yenilenmesini arttırır. Gün boyu hava kirliliği ve makyaj kalıntılarını cildinizden arındırırken cildi sıkılaştırır. Hassas ve narin cilde sahip olsanız bile bu yağın cilt temizliğinde kullanmanızda bir sakınca yoktur. Alerjik ciltler içinde uygundur.

3. Kırışıklıklar ile savaşır

Yaşlanma ile beraber gelen sarkmaları engellemeye yardım eden Sandal ağacı yağı, vücuda eksik olan vitamin ve mineralleri sağlar. Cildi elastik bir yapıya kavuştururken, kırışıklıkların oluşmasını da engeller. Cilde doğru nem dengesi sunar ayrıca güneşin yaşlandırıcı etkilerine karşı da koruma sağlar. Daha genç, enerjik ve taze bir görünüme kavuşmasını sağlar.

4. Cildin nemlenmesine yardım eder

Cildinize ihtiyaç duyduğu nemi sağlar ve pürüzsüzlük kazandırırken, çatlamış, kurumuş ve kırışmış ciltleri onararak taze bir görünüm sunmaya yardımcı olur. Çevresel faktörlerden dolayı meydana gelen cilt kuruluğunu engeller ve nemi cilde hapsederek, cildin sürekli nemli kalmasına yardım eder.

5. Ciltte oluşan çatlak ve selülitlerin görünümünü azaltır

Ciltteki çatlaklar ve selülitler için oldukça yararlı bir yağdır. Özellikle büyüme sırasında, hamilelik döneminde oluşan çatlaklar üzerine masaj yapılarak uygulandığında gözle görülür etki sağlar. Yıpranmalar konusunda etkili bir çözümdür. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırdığından masaj yapılarak düzenli uygulandığında selülit görünümünün de azalmasına yardım eder.

6. Cilt yüzeyinden bakteri ve mantarları uzaklaştırır

Antiseptik ve anti inflamatuar özellikleri sayesine cilt üzerinde biriken virüs ve bakterileri uzaklaştırır. Ayrıca tekrardan cilde girmemeleri için koruma kalkanı oluşturur.

7. Sivilce ve akne oluşumunu engeller

Antiseptik özellikleri sayesinde ciltteki akne ve iltihaplanmaların tedavisinde kullanılan bu yağ, sivilcelerin ve aknelerin kurumasına yardımcı olur. İltihap giderici özelliği olduğundan özellikle iltihaplı sivilce ve aknelerin kurutmak konusunda fazlasıyla etkilidir. Özellikle ciltte ve vücutta meydana gelen gelen irinli sivilce ve apselerin tedavisinde sıkça kullanılır, aynı zamanda sivilce oluşumunda sonra meydana gelen lekeler için de oldukça faydalıdır.

8. Cilt yüzeyinde meydana gelen tahribatı azaltır

Ciltte meydana gelen kaşıntıları yatıştırır, yanıkları hafifletir, yara izlerinin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olurken ciltte meydana gelen bazı deri rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılır. Doğal olarak hafif bir yapıya sahip olduğu için doğal gece serumlarının içerisine karıştırılabilir.


Sandal Ağacı Yağının Saça Faydaları

1. Saçların dolgun ve ışıltılı görünmesini sağlar

Saçlarınızın dolgun ve ışıltılı görünmesine destek olan Saçların daha hacimli olmasına yardım eder. Kırık oluşumunu ve koparak dökülmeleri ortadan kaldırır. Şampuanın içerisine katılarak kullanıldığında saçı besler ve daha parlak bir görüntü verir.

2. Saç dökülmesini ve kepek problemini yok eder

Özellikle saç dökülmesi ve kellik yaşayanlara yardım eden bu yağın saçlara çok faydası vardır. Saç tellerini nemlendirerek güçlendirdiği için koparak ve veya dipten dökülerek gerçekleşen problemleri ortadan kaldırmaya yardım etmektedir. Saç derisini de nemlendirdiğinden kepek sorununu da ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca saç derisinde enfeksiyon oluşumunu önlemeye yardım eder.

3. Saçı nemlendirir ve doğal bir parlaklık kazanmasına yardım eder

Kuru saçları besleyerek canlanmasına yardım eder. Mat ve parlaklığını kaybetmiş saçları yeniden ışıl ışıl bir görünüme kavuşturan bu yağ, saçları derinlemesine nemlendirirken aynı zamanda onarır. Hasar görmüş, cansız saçların parlaklığını ger kazandırır. Saçların nem değerinin korunmasını sağlar.

4. Saçın hızlı uzamasına yardımcı olur

Yeni saç çıkmasını ve saçların sıklaşmasını destekleyen Saçların daha hızlı uzamasına yardımcı olmaktadır, kökten uca besleyerek, daha sağlıklı ve gür saçlara sahip olunmasını sağlar. Hızlı uzama için kullanıldığında saç uzamasını destekleyici çeşitli taşıyıcı yağlar ile karıştırılarak kullanılabilir.


Sandal Ağacı Yağının Yan Etkileri

Kullanmadan önce cildinizin ufak bir bölümünde deneyerek alerji yapıp yapmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir.

  • Ciddi sağlık sorunları olanlar ve yaşlıların kullanmadan önce mutlaka doktora başvurmalıdır. Kullanılan ilaçlar ile etkileşime girebilir, bu nedenle doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
  • Akciğer hastalığı, astım, karaciğer yetmezliği olan hastaların kullanımına uygun bir yağ değildir.
  • Kadınların hassas dönemi olan hamilelik ve emzirme döneminde kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
  • Hassas ve alerjik bir cilt yapınız varsa cilde uygulandıktan sonra kızarıklığa neden olabilir. Kimyasal madde bulunmadığından ciltte herhangi bir hasara neden olmaz.
  • Gün içerisinde bir defa kullanılması önerilmektedir.
YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.