Shea Yağının Yağının Faydaları, Nasıl Kullanılır?

22.04.2020
Shea Yağının Yağının Faydaları, Nasıl Kullanılır?

Afrika shea ağacının somunundan elde edilen ve ham olarak işlendiğinde fildişi renginde, tereyağı kıvamında bulunan bir yağdır. Rengi ne kadar beyaz ise o kadar çok işlendiği anlamına gelmektedir. Yaygın olarak kozmetik sektöründe nemlendirici, merhem veya losyonların içinde bulunur.

Shea Yağı Nedir?

Tropik bir ağaç olan shea ağacının boyu yaklaşık olarak 15 metre ile 25 metre arasında değişmektedir. Ayrıca verdiği meyveler cevize benzemektedir. Yaklaşık 200 sene ömrü olan bu ağaç, kendiliğinden büyür. Ağacın meyve vermesi 15-20 yıl kadar sürmektedir. En verimli olduğu yıllar 25-30 yaş arasıdır. Meyveler 4 ile 6 ay arasında olgunlaşırlar ve senede yaklaşık 45 kilogram meyve verirler. Shea meyvesi kurutulduktan sonra öğütülüp, ince bir macun haline gelir. Bu tropikal meyve bir Afrika ağacıdır ve ağacının ortalama ömrü 250 senedir.

Shea yağı, antik Mısır’da Kleopatra döneminden beri kullanılan bir yağdır. Aynı zamanda birçok Afrikalı kadının geçim kaynağıdır. Afrikalılar shea ağacını adak ağacı veya hayat ağacı olarak da adlandırmaktadır. Afrika kıtasının en büyük geçim kaynaklarından bir tanesidir.

Shea Yağı İçeriği

İçerisinde searik asit ve oleik asit bulunur. Bu ikisi sayesinde trigliserit yapısı ile nemlendirici, merhem ve losyonların içerisinde kullanılır. Saf hindistan cevizi yağını andıran, soğuk ve serin ortamda katı halde bulunan yağın, vücut sıcaklığında eriyen bir yapısı vardır. Deri tarafından hızlıca emilir ve cildi yumuşaklık hissi verir.

Shea Yağının Vücuda Faydaları

  • Cildin elastik bir görünüme kavuşmasını sağlar.
  • Steraik asit ve oleik asitler bakımınan zengindir.
  • Cilt için koruyucu bir tabaka görevi görür, cilt yüzeyinde bariyer oluşturur.
  • Tek başına saf olarak da kullanılabilir, iyi bir nemlendiricidir.
  • Cildin nem ve su dengesini korumaya yardım eder.
  • Ayrıca güneşin zararlı ışınlarına karşı cildi korur, doğal koruyucu özelliği taşır.
  • Çok iyi bir dudak nemlendiricisidir.
  • Ciltte kolajen üretimini arttırarak yaşlanma etkileriyle savaşır.
  • Saçlar için de oldukça iyi bir bakım ürünüdür.
  • Saçların kırılmasını, koparak dökülmesini engeller.
  • Saçların uzamasına yardım eder.
  • Masaj yağı olarak da kullanılabilir.
  • Hassas ve kuru ciltler için uygundur.
  • A, D, E ve F vitamini açısından oldukça zengindir.
  • Antioksidan özelliği vardır.
  • Tek başına kullanılabildiği gibi, başka yağlarla karıştırılarak da kullanılabilmektedir.
  • A ve E vitaminleri sayesinde yaşlanma etkilerini azaltma özelliği vardır. Kırışıklıklara karşı savaşır.
  • Bazı enstürmanların bakımında kullanılabilir.
  • Cilt lekelerine iyi gelir.
  • Egzama, akne, seboreik dermatit ve sedef hastalığı gibi hastalıkların etkisini azaltmaya yardımcı olur.
  • Ciltteki kaşıntıyı, tahrişi geçirir.

Shea Yağının Cilde Faydaları

  • Yara ve yanık izlerini geçirmeye yardım eder.
  • Sinek ve böcek sokmalarına iyi gelir.
  • Tırnakları ve tırnak derisini besler, nasırları geçirmeye yardım eder.
  • Saç gözeneklerini tıkamaz, nemlendirir ve güçlendirir.
  • Cilt döküntüsüne ve ciltteki yaralara iyi gelir.
  • Peeling etkisi vardır, ciltteki ölü deriyi alır.
  • Bebeklerin de cildini rahatlatır.
  • Ciltte oluşabilecek alerjiye ya da zehirli bir bitkinin etkisini geçirmeye yardımcı olur.
  • Cildi hem sıcağa hem de soğuğa karşı korur.
  • Rüzgar ve soğuk havaya karşı cildin dayanıklılığını arttırır.
  • Kirli havaya karşı cilt üzerinde koruma sağlar.
  • Cildin pürüzsüz bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.
  • Saçların canlı ve parlak görünmesin, uzamasına yardımcı olur.
  • Eklem ağrılarına ve kas yorgunluklarına iyi gelir.
  • Burun tıkanıklığının açılmasına yardım eder.
  • Göz altı torbalarına iyi gelir.
  • Ciltte kolajen üretimini artırır.
  • Çarpmaya, morarmaya, vücutta oluşan şişliklerin inmesine yardım eder.
  • Özellikle erkeklerde tıraş sonrasında iyi bir nemlendiricidir.
  • Çatlamış dudakları iyileştirir, iyi bir dudak nemlendiricisidir.

Shea Yağının Saça Faydaları

  • Saç bakımında ideal yağlardan biridir.
  • Yıpranmış olan saçları derinlemesine nemlendirir. Ayrıca saçların kırılmasını ve koparak dökülmesini engeller.
  • Yapısında bulunan asit ve vitaminler ile boya, röfle, düzleştirici, maşa gibi işlemler sebebiyle hasar görmüş, kurumuş, yıpranmış saçları eski sağlığına kavuşturur.
  • Saçların parlak, yumuşak, nemi dengelenmiş, güçlü, kolay şekle giren hale gelmesini sağlar.
  • Saç derisinin gözenekleri tıkamaz. Ayrıca kuru saç diplerinin nemlenmesini sağlar.
  • Saçların onarılmasını ve yumuşamasında etkilidir.
  • Başka yağlarla karıştırılarak da saçlara uygulanabilir.
  • İçinde bulunan birçok temel besin maddesi ile, saç foliküllerini güçlendirir ve saç dökülmesi azalır.
  • Saç derisi sorunlarnı tedavi eder ve rahatlamasını sağlar. Ayrıca kepeği önler.

Shea Yağı ile Saç Bakımı ve Maske Tarifleri

Shea Yağı Maskesi

Saçlarımız çoğu zaman dış etkenlerden etkilenerek kurur ve yıpranır. Özellikle de yazın güneş kışın soğuk ve rüzgara maruz kaldıklarında. Fakat doğal çözümler her zaman vardır ayrıca yapımı da basittir. Maske sayesinde saçlarınız eski sağlığına kısa sürede kavuşur, parlak ve yumuşacık bir görünüme sahip olur.

Malzemeler

Nasıl Uygulanır?

  • Tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırın.
  • Shea yağı eğer katı halde bulunuyorsa, önce ısıtıp sıvı hale getirebilirsiniz.
  • Hindistan cevizi yağını karışıma en son eklemeye dikkat edin.
  • Yaklaşık 1 dakika karıştırdıktan sonra, kullanmak üzere cam bir kavanoza konulabilir.
  • Hazırlamış olduğunuz karışımı, saçına uyguladıktan sonra en az 1 saat saçınızda bekletiniz.
  • Özellikle saçlarınızın uçlarına iyice yedirerek uygulamaya özen gösteriniz.
  • Daha sonra saçlarınızı ılık su ve şampuan ile iyice temizleyiniz.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Düzenli kullanımda saçlarınız daha parlak, daha yumuşak daha canlı bir görünüme kavuşur.

Yoğurt, Bal ve Shea Yağı Maskesi

Malzemeler

  • Yoğurt,
  • Bal,
  • Shea yağı,
  • Tatlı badem yağı.

Nasıl Uygulanır?

  • Tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırın. İsteğe bağlı olarak 1 kapsül B vitamini de koyabilirsiniz.
  • Maskeyi mümkünse ılık olarak saçınıza uygulayın. ve saçınızda 1-2 saat beklettikten sonra ılık su ve şampuan ile iyice temizleyin.
  • İsteğe bağlı olarak maskeyi saçınıza gece uygulayıp, saçınıza saracağınız bir havlu ile tüm gece saçınızda bu karışımla uyuyup sabaha ılık su ve şampuan ile yıkayabilirsiniz.

Ne Sıklıkla Uygulanır?

  • Çok yıpranmış saçlar için haftada 2 defa yapılabilir.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Düzenli kullanımda saçlarınız daha parlak, daha yumuşak daha canlı bir görünüme kavuşur.
  • Özellikle saçların en uç kısımlarına bolca uygulamanız çok önemlidir. Çünkü saçlarımızın en çok yıpranan ve kırılan kısımları uçlarıdır.

Avokado Yağı ve Shea Yağı Maskesi

Malzemeler

Nasıl Uygulanır?

  • Tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırın, eğer isterseniz E vitamini, Bemiks veya bepantene ampul de karışımın içine kırılabilir. Bu yağların hepsi iyice karıştırıldıktan sonra cam bir kapta saklanmalıdır.
  • Maskeyi saç diplerinden başlayarak uçlarına doğru uygulayın. En çok saçlarımızın uçları kırılıp yıprandığı için, saç uçlarına bolca uygulama yapabilirsiniz.
  • Saçınızda 1-2 saat beklettikten sonra ılık su ve şampuan ile iyice temizleyin.
  • Eğer isterseniz bu maskeyi saçınıza gece uyguladıktan sonra havlu ile sarıp, tüm gece saçınızda bu karışımla uyuyup sabaha ılık su ve şampuan ile yıkayabilirsiniz.

Ne Sıklıkla Uygulanır?

  • Çok yıpranmış saçlar için haftada 2 defa yapılabilir.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Düzenli kullanımda saçlarınız daha parlak, daha yumuşak daha canlı bir görünüme kavuşur.

Shea Yağı Nasıl Kullanılır?

  • Oda sıcaklığında katı halde olan bir yağdır.
  • Serin ve soğuk ortamlarda katı halde bulunur. İster katı halde ister ısıtıp sıvı halde kullanabilirsiniz. Vücut sıcaklığında erir, ayrıca deri tarafından hızlıca emilir.
  • Kişisel bakım kremlerinin içine de karıştırılabilen bu yağ aynı zamanda cilt için koruyucu bir tabaka görevi görür.
  • Vücuda saf olarak da sürülebilen bir yağdır.
  • Ayaklardaki sert deriyi veya nasırları yumuşatma özelliğine sahip olduğundn ayaklar için de kullanılabilir.
  • Hamilelikte ya da büyürken oluşan çatlakların önlenmesi için kullanılır, deriyi yumuşatır ve gerilmesini önler.
  • Yanıklar için kullanılır.
  • Bazı deri hastalıklarının (Egzama, seboreik dermatit, sedef hastalığı) ciltte oluşturduğu tahrişi azaltıcı etkisi olduğundan, iyileştirme amacılta kullanılır.
  • Makyaj temizlemek için kullanılır. Çok iyi bir makyaj temizleyicidir, suya dayanıklı bile çıkarma özelliğine sahiptir.
  • İltihap önleyici olarak kullanılır.
  • Kas ve eklem ağrılarını hafifletmek için kullanılır.
  • Özellikle Afrika da çok fazla kullanılmakta olan bu yağ, yemeklerin içerisinde kullanılır.
  • İçerdiği vitamin ve antioksidanlar sayesinde, cilt bakımı ürünlerinin içine karıştırılarak kullanlabilir.
  • Kozmetik sektöründe, kremlerde, losyonlarda, merhem, nemlendirici, balm gibi çeşitli ürünlerin içine karıştırılarak veya saç bakımı gibi ürünlerde kullanımı oldukça fazladır.

Shea Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?

En fazla kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Dudak parlatıcısı, nemlendirici krem, emülsiyon ve saç bakım ürünleri gibi birçok cilt ve saç bakım ürünü içerisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda bir sabun malzemesidir. Butter veya karite yağı adıtla da anılabilir.

  • Özel olarak kış aylarında oldukça fazla kullnılır, ciltte oluşan kuruluğun giderilmesinde yardım eder.
  • Pek çok farklı endüstride kullanılsa da genel olarak krem şeklinde kullanılır.
  • Hindistan cevizi yağı, badem yağı, argan yağı ve hint yağı ile karıştırılıp saçlara uygulanabilir. Saçları daha parlak ve canlı bir görünüme kavuşturur.
  • Mutfakta da kullanılan bir ürün olmaya başlamıştır.
  • Sedef hastalığı, egzama, deri ülseri ve kızarıklık tedavisi için uygulanır.
  • Ham şekilde alınıp o haliyle de kullanılabilir. Parmaklarda az miktarda eriyene kadar hafifçe ovduktan sonra, cildinize hafifçe masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
  • Belirli bazı bitkilerle de karıştırılabilir. Bunlardan biri de Aloe Vera dır. Aloe vera jel ilavesiyle biraz daha yumuşak hale gelir, ayrıca ekstra nemlendirme sağlar ve rahatlatır. Aloe Vera ile karıştırılıp hazırlanan karışımı serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
  • Yinede saf, çiğ, rafine edilmemiş ve organik olanı kullanmak en iyi tercihtir. Çünkü kimyasal madde kullanılmadan elde edilir ve koruyucu maddeler içermez.
  • Soğuk preslenmiş kullanıma idealdir. Fakat bu durum yağın aşırı ısıtılmaması gerektiği anlamına gelmektedir çünkü aşırı ısıtma durumunda yağın içerisindeki bazı phytonutrientler yok olur.

Shea Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

  • Özellikle saç endüstrisindeki kullanımı son zamanlarda artmıştır. Kuru ve cansız görünen saçlara, biraz bal ve adaçayı ile karıştırılıp saçlara uygulanabilir. En az 1 saat saçta bekletildikten sonra saçlar ılık su ve şampuan ile iyice temizlenmelidir. Başlangıçta kuru ve cansız saçlarınız için her yıkamadan önce hafta da 1 defa olarak başlanıp daha sonra ayda 2-3 uygulamaya kadar inebilir. Düzenli kullandıkça saçlar neme doyar.
  • Yaralar nedeniyle kaynaklanan kepek sorununu ortadan kaldıran çam terebentin yağı ile karıştırılıp kullanılabilir. En az 1 saat saçta bekletildikten sonra saçlar ılık su ve şampuan ile iyice temizlenmelidir. Kısa sürede saçtaki kepeği yok edip, saçlarınız eski sağlığına kavuşacaktır.

Shea Yağı Yan Etkileri

Son zamanlarda hem sağlığımızı hem de kozmetik ürünlerini kapsayan doğal nemlendirici çeşitlerinden biridir. Bir çeşit fındık yağıdır. Fazla kullanımın zararlı etkileri bu sebeple görülmektedir.

  • Fındık alerjisi olan kişiler açısından tehlike yaratabilir.
  • Fazla kullanıldığında cilt yağlı bir görünüme sahip olabilir.
  • Yan etkileri en çok fiyatından kaynaklanmaktadır. Oldukça pahalı ve uzun yıllar kozmetik sanayi içinde kullanılmaktadır.
  • Bebeklerdeki pişiklere karşı kullanıldığı zaman bazen alerjik tepkimelere sebep olabilir.
  • Bazı durumlarda yan etkilerin görülmesi muhtemeldir. Her zaman görülmez fakat belirtileri fark edildiği zaman mutlaka doktora başvurulmalıdır. Belirtileri arasında; mide bulantısı, zayıflık, karın ağrısı, baş ağrısı görülebilir.
  • Rafine edilmiş yağlar faydalarını kaybetmektedir. Bu yüzden oldukça zararlıdır hatta kanserojendir.
  • Aynı zamanda rafine ediliş kullanım ultraviyole ışınlara cildin açık olmasına sebep olur. Bu yüzden her zaman çiğ shea yağının kullanılması daha sağlıklıdır.
  • Katı halden eritmek için soba veya ocakta doğrudan ısıya maruz bırakmayınız.
  • Soğuk ve kuru yerde muhafaza edilmelidir, en az 6 ay içerisinde tüketilmelidir, aksi taktirde hemen bozulur.

Shea Yağı Nasıl Yapılır?

Evde yapmak mümkün değildir fakat nemlendici kremler yapılabilir. Bu yağların komedojenik, yani gözenekleri tıkayıcı özellikte olup olmadığını iyice öğrenmek gerekir.

  • Kendi göz kreminizi evde kolaylıkla yapabilirsiniz. Shea yağı, aloe vera jeli, hindistan cevizi yağı, jojoba yağı ve E vitaminini pürüzsüz olana kadar karıştırdıktan sonra cam bir kavanozda saklayabilirsiniz.
  • Aynı zamanda kullandığınız vücut kreminin içine ekleyebilir veya Hindistan cevizi yağı, limon, portakal yağı, greyfurt yağı ve ya lavanta yağı ile karıştırarak, cam bir kavanozun içinde serin bir yerde muhafaza edin.
  • Kendi yüz kreminizi de yapmanız mümkündür. Fakat alerjik ve hassas bir cildiniz varsa karışımı uygulamadan önce mutlaka dermatoloğa danışmalısınız.

Yüz Kremi Yapmak İçin Tarif

Malzemeler

Hazırlanışı

Tüm malzemeyi bir kabın içinde birbirine özümsenene kadar iyice karıştırın. Sonra uygun bir kaba koyup soğumaya bırakın. Katılaştığı zaman yapmış olduğunuz krem kullanıma hazırdır.

Shea Yağı Fiyatı

Oldukça pahalı bir yağdır. Az bir miktarları için bile yüksek rakamlarda olduğu bilinmektedir. Az miktarda üretilse bile fiyatında değişiklik olmamaktadır. 50 ml fiyatı yaklaşık olarak 30 TL’den başlamaktadır.

Kişisel bakım marketleri, süpermarketler, kozmetik dükkanlarına kadar her yerde satılmaktadır. Fakat özellikle güvenilir dükkanlardan ve internet sitelerinden satın alınmalıdır. İçeriği mutlaka okunarak alınmalıdır. Özellikle rafine edilmemiş, saf olmasına özen göstermelisiniz. Rafine edilmiş shea yağının birçok yan etkisi bulunmaktadır. İnternetten alınacaksa mutlaka güvenilir bir siteden bilindik bir markadan satın alınmalıdır. Aksi taktirde cildinizde oluşabilecek herhangi bir alerjik tepkime veya tahrişe sebebiyet verebilir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.