Basur Kanamasına Ne İyi Gelir?

27.07.2020
Basur Kanamasına Ne İyi Gelir?

Basur kanamasına iyi gelen uygulamaları, tıbbi tedavi yöntemlerini, bitkisel çözümleri ve dikkat edilmesi gerekenleri öğrenerek kanamayı kesebilirsiniz.

Basur Tedavi Yöntemleri

Lazer Yöntemi

Bu yöntemde asıl yardımcı fiberoptik lazer cihazlarıdır. Bu cihazın görevi hemoroid damarlarına girmektir. Bu ışık kümeleri dairesel olarak yayılmaktadır. Hastanın canını yakmadan hemoroid damarlarını yakar. Daha sonra basur damarları eski haline döner. Bu tedavi yöntemi yalnızca ameliyathane ortamında yapılır. Yeni çıkan teknolojilerden bir tanesidir.

Açık Hemoroidektomi Yöntemi

Yıllardar ameliyat şartlarında yapılan bu yöntem halk arasında bıçaklı ameliyat olarak da bilinmektedir. Bu maddede bir bistüri yöntemi ile basur kesilerek çıkarılır. Daha sonra bu bölge açık bırakılır.

Ultrasonik Hemoroidektomi Yöntemi

Günümüzün en sık kullanılan basur tedavisi olarak kabul edilir. Bu yöntemde geleneksel tedavi ve ultrasonik ses dalgaları birleştirilerek uygulama yapılır. Fazla yüksek ses dalgaları bu aşamada basur dokularını keser, aynı zamanda da tüm sağlam dokuları birbirine yapıştırır. En az sıkıntı yaşanan cerrahi müdahalelerden birisidir. Halk arasında geçen ismi dikişsiz ameliyat olarak da bilinmektedir. Bu sayede ameliyat sonrası sıkıntılar daha az görülür.

Stapler Hemoroidektomi Yöntemi

Genelde kanama ve ağrı oluşan ileri derece de ki basur hastalıkları için kullanılan bir yöntemdir. Burada tüm makatı saran basur, tek tek çıkarılmak ve kapatılmak yerine daha kolay yol olan bir alet ile tam olarak kesilerek alınır. Aynı zamanda bu kullanılan alet kesilen kısımları yapıştırarak hastaya kolaylık sağlar.

Tedavi Öncesi ve Sonrası Neler Yapılır?

Tedavi öncesinde hasta dışkılama işlemini bitirmiş olmalıdır. Bağırsakların boş olması hem hastaya, hem de doktora kolaylık sağlar. Hastanın hemoroid derecesine bağlı olarak cerrahi tedavi olup olmadığı tespit edilir. Ameliyat sonrası hasta için kolay ve korkusuz geçer. Çünkü bu basur ağrıları hasta da, ameliyattan sonra en fazla iki üç saat sürmektedir. Bu esnada zaten narkozlu ve uyuşturulmuş hasta ağrıyı da zor hisseder. Ameliyat sonrası iyileşme süreci ya da ameliyat süreci yapılan tedavi işlemine göre değişmektedir.

Minimal İnvaziv Tedaviler

Lastik Bant Ligazyonu Yöntemi

Bu tedavide asıl amaç basur kanamasını durdurmaktır. Bu kanı durdurmak için makat bölgesinden içeri girilir daha sonra hemoroid damar köklerine bant yerleştirilir. Bu bant kanamanın durmasına yol açar, bu sayede basur eski görünümüne kısa süre sonra geri dönecektir.

Kızılötesi Koagülasyon Yöntemi

Burada amaç hemoroid damarlarına ışın tedavisi uygulamaktır. İlk olarak makat bölgesinden içeri girilir. Daha sonra hemoroid damarlarına zarar vermeden kızılötesi ışın tedavisi uygulanır. Bu ışınlar, basurun kan ile beslenmesini keser. Ve basur giderek küçülür. Daha sonra da eski haline geri döner.

Skleroterapi Yöntemi

Burada amaç damarları daraltmaktır. Makat bölgesinden içeri girilerek, hemoroid damarlarına biyokimyasal bir ajan enjekte edilir. Bu enjekte edilen sıvı, kan damarlarını inceltir ve kan akışını keser.

THD Yöntemi

Vücuttan geçen damarları tespit etmek kullanılan cihazlar bu uygulamada yardımcı olur. Doppler adı verilen bu cihazlar vücutta ki tüm damarları belirtir. Küçük boyutlu doppler cihazları ile hemoroid damarları tespit edilir. Bu işlemden sonra hemoroid damarları işaretlenir. Daha sonra başka bir cihaz yardımıyla basur damarları kapatılır. Böylelikle hasta kanamalardan kurtulur.


Basur Kanamasına İyi Gelen Uygulamalar

Çeşitli Merhemler

Kolay bulunabilir ve yalnızca eczanelerden alınan güvenilir merhemler, basur tedavileri için kullanılan bir yöntemdir. Hasta da işe yarayan kremler, anında etki göstererek gevşeme ve rahatlama sağlamaktadır. Şişmeyi azaltır ve hemoroidlerde kanama olmasını engelleyebilir. Ancak merhemlerin içerisinde fazla kullanımı zararlı maddeler bulunabilir. Hidrokortizonlu merhemler bir haftadan daha fazla bir süre basur kanamaları üzerine uygulanmamalıdır.

Yatıştırıcı Mendiller

Basur kanaması ya da ağrısı olduğu zaman, dışkı atıldıktan sonra tuvalet kağıdı kullanmak kişinin canını yakabilir. Bunun yerine yatıştırıcı mendil kullanımı hem daha kolay hem de hastanın canını yakmayan bir çözüm yolu olacaktır. Mendil içerikleri genelde değişebilir. En iyi sonucu almak için cadı fındığı veya aloe vera içeren yatırıcı mendiller kullanılabilir. Alınan mendillerin içeriği dikkatlice okunarak alınmalıdır. İçerisinde alkol, paraben, parfüm gibi zarar verecek ya da hastanın canını yakabilecek maddelerin olmamasına dikkat edilmelidir. Bu maddelere dikkat edilmeden alınan her ürün kişiyi rahatlatabilme ve ağrısını dindirebilmek yerine semptomları daha acılı bir hale getirebilir.

Soğuk Kompres

Soğuk kompres uygulaması basur kanama ya da ağrıları sırasında hastayı rahatlatmayı amaçlar. Bu en doğru şekilde yapmak için buz kullanılmalıdır. Buz, direkt olarak basurlu bölgeye ya da cilt bölgesine tutulmamalıdır. Bunun yerine ince bir havlu ya da ince bir bez ile bir süre bekletilmelidir. Fazla büyümüş ve bu yüzden kişiye fazla acı çektiren hemoroidlerde de kullanılabilir. Hastayı oldukça rahatlatan, zararsız bir yöntemdir.

Dışkı Yumuşatıcıları

Kanayan ya da ağrıyan basurlar, kabızlık yaşayan hastalarda daha ağrılı bir hal alır. Eğer aynı zamanda ikisi de yaşanırsa dışkı yumuşatıcı yani bağırsakların düzenli çalışabilmesini sağlayan ilaçlar kullanılmalıdır. Bu ilaçlar yalnızca doktor tavsiyesinde ve yalnızca eczanelerden alınan güvenilir ilaçlar olmalıdır. Merdiven altı ilaç ve merhem kullanımı kişiyi daha çok rahatsız eder. Genellikle doktor kontrolünde verilen bu dışkı yumuşatıcı ilaçlar günde en fazla iki kez kullanılır.

İlaçların genel amacı dışkıyı olduğundan daha yumuşak bir hale getirmek, kabızlığı gidermek hızlı çalışan ve ağrısız bir bağırsak çalıştırıcı görevi yapmaktır. Genel olarak toz, sıvı ya da kapsül halinde bulunur. Bu ilaçlar, psyllium gibi lif takviyelerine benzemektedir.

Pamuklu ve Bol Kıyafetler

İlerlemiş hemoroidler ya da başlangıç evlerinde dar kumaş, tayt ya da deri benzeri kıyafetler giyilmemelidir. Bu kıyafetler makat bölgesine baskı yaparak basuru tetikler ve daha ağrılı bir hale getirebilir. İçerisinde basurun nefes almasını sağlayacak kıyafetler giyilmelidir. Yüzde yüz pamuklu ya da polyester kumaşlar tercih edilmelidir.

Özellikle dikkat edilmesi gereken iç çamaşırı seçimidir. İç çamaşırı bu dönemlerde daha bol ve pamuklu olanlarından seçilmelidir. Pamuklu ürünler makat bölgesinin daha kuru ve nemsiz olmasına yardımcı olacaktır. Tahrişi en aza indirmek için bu dönemde deterjan, yumuşatıcı gibi temizlik ürünleri kullanılmamalıdır. Eğer kullanılacaksa parfümsüz ve kokusuz olanları tercih edilmelidir.

Epsom Tuzu

İngiliz tuzu olarak da bilinen epsom tuzu basur kanamaları için iyi bir seçenektir. Direkt olarak basurun üzerine uygulanmamalıdır. Basurun daha fazla kanamasına yol açabilir. Bu yüzden sıcak su dolu küvetin içerisine bir miktar epsom tuzu atılmalıdır. Her bağırsak hareketinden sonra en az 20 dakikalık küvette sıcak duş basur kanamaları için rahatlatıcı bir çözümdür.

Sıcak Duş

Her sıcak banyo, hemoroidler için faydalı bir aktivite olacaktır. Tahrişi azaltmaya yönelik bir durum olarak kabul edilir. Bu yüzden imkan varsa sık sık ılık su dolu küvette beklemek iyi olacaktır. Küvette tam vücut banyosu yapmak son derece faydalıdır. Bu yöntem ağrıyı azaltır ve hastanın rahatlamasını sağlar.

Psyllium Kabuğu

Dışkı yumuşatmak basur kanamaları için iyi bir çözüm yolu olacaktır. Psyllium kabuğu, lif alımını arttırarak, bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu basur kanamaları için riskli bir durum değildir. Çünkü, daha hızlı bağırsak hareketleri dışkının daha kolay ve yumuşak çıkmasını sağlar. Fazla psyllium kabuğu bağırsaklarda gaza ve çok fazla dışkı atımı yaratabilir. Bu nedenle abartmadan alınmalıdır.


Basur Kanamasına Bitkisel Çözümler

Bazı doğal tedaviler, basur kanamalarını tedavi edebilir ya da ağrı ve sızıları en aza indirebilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Her doğal bitki ya da gıda kaynağı her insanda aynı etkiyi vermez. Özellikle vücudu hassas olan insanlar üzerinde çoğu madde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu yüzden ilk olarak kol bileklerinde ya da vücudun herhangi bir bölgesinde denenmeli ve yaklaşık 24-48 saat beklenmesi gerekir
  • Bu maddelerin aşırı kullanımı fayda yerine zarar verebilir. Bu yüzden aşırıya kaçmadan kullanmak gerekir
  • Bazı bitki ve gıdaların basura uygulanması kişinin canını yakabilir. Bu yüzden dikkatli bir şekilde anlamalı ve uygulanmalıdır

Aloe Vera

Bu doğal bitki, yumuşak bir iltihap sökücüdür. Bu yüzden basurlarda oluşmuş tahriş ve iltihaplanma gibi durumlara iyi gelecektir. Aloe vera, uzun yıllardır bir çok tahriş, yara gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan doğal bir bitki jelidir. Basur kanamaları için kullanımı aloe vera, uygulandığında kanamalara iyi gelerek ağrı ve sızıyı azaltacaktır. Tarihsel açıdan çok yönlü olan bu bitki hemoroid tedavilerinde uzun yıllar kullanılmıştır. İçerisinde tahrişi azaltan anti-flamatuar isimli madde bulunur.

Aloe vera jeli, direkt olarak karışım halinde alınmamalıdır. Saf aloe vera jeli olmasına dikkat edilmelidir. Doğrudan bitki içinden alınan aloe veri jeli daha etkili olacaktır. Aloe vera kullanmak yararlıdır ancak alerjik reaksiyon gösterme riski olabilir. Bu yüzden ilk olarak kollar üzerinde denenmeli ve 24-48 saat beklenip, emin olunduktan sonra makat bölgesine uygulanmalıdır. Aksi takdirde daha fazla kanama ve tahriş durdurulamaz hale gelebilir.

Mango Çekirdeği

Mango çekirdeğinin içerisinde çok bilinmese de insanlar için çok faydalı olan iltihaplanmayı önleyen bir madde bulunur. Tüketimi direkt olarak yapılmakla beraber, daha etkili olması açısından mango çekirdekleri toz haline getirilir. Daha sonra az bir ölçek bal ile günde iki defa tüketimi yapılır.

Kişniş Tohumları

Bu yararlı tohumlar, hemoroid ve hemoroidlerde kanama olması durumunda sıkça tüketilmesi gereken bir tohumdur. Kişniş tohumunu daha kolay tüketebilmek için, tohumlar bir gece öncesinden suda bekletilir. Ertesi güne içerisinde bulunan maddeleri suya bırakır ve suyu tüketilir. Kanama, kaşıntı, yanma ve kızarıklık gibi durumları kişniş tohumu suyunu içerek azaltabilirsiniz. Bunun en genel nedeni kişniş tohumlarının içerisinde bulunan antioksidan maddeleridir.

Mersin

Basurun neden olduğu kanamaları engellemek için kullanılabilir. Acı, yanma gibi konuları en aza indirmek için mersin, mürver ve beyaz meşe kullanılarak yararlı bir merhem elde edilir. Mersinin, basur kanamalarında ki asıl önemli olan görevi basuru daraltmaktır. Mürver ve beyaz meşe ile karışımında ise iltihap önleyici ve ağrı kesici güçlere sahip olur. Ayrıca iyileştirirken, bölgeyi uyuşturma gücüne sahip olur.

Yeşil Çay

Yeşil çay kolay hazırlanması ile birlikte basur tedavisinde uygulanan oldukça kolay bir doğal çözüm yoludur. Bunu yapmak için yeşil çay demlenir ve soğuduktan sonra yaklaşık 10 dakika kadar basur olan bölgeye sürülür. Hem içimi hem de uygulanışı kolay olan yeşil çayın içimi bağırsak hareketlerini de düzenler.

Muz

Muzun içerinde çok yüksek ölçüde potasyum maddesi bulunur. Potasyum önemli bir mineraldir. Basur kanamaları için en iyi kullanım şekli, muzun süt ile biraz pişirilmesidir. Muz, kan damarlarında rahatlatıcı bir etki sağlar. Yanma hissine çok iyi gelecektir. Muz, rektum damarlarında basıncı ve stresi fazlası ile azaltır. Ayrıca bu özellik sadece muz da olmayıp, genel potasyumun içeriğinde de olabilir. Potasyumun bir diğer özelliği ise yara ya da tahriş veya şişen dokuların, vücutta sıkışmasını ve küçülmesini sağlar.

Cadı Fındığı

Cadı fındığı en iyi bitkisel çözümlerden birisi olacaktır. Özellikle hemoroidin ilk belirtilerinden sayılan ağrı ve kaşıntıları yüksek ölçüde azaltmaya yardımcı olur. İçerisinde bulunan fazla anti-enflamatuar hastanın rahatlamasına neden olur. Bu özellik sayesinde fazla basur şişmesini önler ve indirebilir. Cadı fındığı sıvı halde satın alınabilen bir üründür. Bu özellikte almak bu bölgeye daha rahat uygulama yapılmasını sağlar. Kaşıntı gibi sorunlara karşı çıkan mendillerin içerisinde bolca bulunur.

Yaban Mersini

Yaban mersini, basur kanamalarında fazla bilinmeyen doğal bir tedavidir. Ancak diğer maddelere göre farklı olarak yaban mersini burada doğrudan tüketilmez. Yalnızca basurun üzerine uygulanmalıdır. Yaklaşık bir çorba kaşığı ezilmiş yaban mersini, steril bir gazlı beze sarılır. Fazla bekletilmeden basur olan bölgeye uygulanır. Bu madde basurdan dolayı oluşmuş acıyı, yanma hissini ve batma hissini almaya yardımcı olacaktır. Basur dışında, ağrıyan mide ya da bağırsak sorunlarına da iyi gelmektedir. Bu özelliklerinden faydalanmak için ise yaban mersini sıkça tüketilmesi gereken bir besindir.

Siyah Çay

Basur tedavisinde herhangi bir can acıtıcı özelliği olmayan siyah çay, içerisinde çokça antioksidan bulundurur. Antienflamatuar etkiye sahip olan siyah çay, basur kanamalarını belirli bir dengeye sokabilir. Bu özellikleri sayesinde basur ağrılarını da yüksek ölçüde azaltır. Siyah çay ilk olarak demlenir ve daha sonra soğutulur. Daha sonra on dakika boyunca makat bölgesine uygulanmalıdır. Dikkat edilmesi gereken bir konu çayın sıcak olmamasıdır. Günde iki ya da üç kez kullanılabilir. Hemoroidin şişliğini de azaltmaya yardımcı olur.

Limon ve Süt

Limon ve süt uygulamasında fazla limon, hastanın canını acıtabileceğinden dolayı burada fazla kullanılması gereken ürün süt olmalıdır. Limon, bağışıklık güçlendirici bir etkiye sahiptir. Bu özelliği sayesinde limon, basur şişmesini ve yaranın tahriş olmasını önleyecektir. Sütün burada ki görevi ise basur yaralarını daha hızlı kapatmasıdır. Bu işlemi yapabilmek için yarım bardak sütün içine iki üç damla limon damlatarak basurlu bölgeye uygulayabilirsiniz.

Elma Sirkesi

Doğal olarak satın alınan ya da ev yapımı elma sirkeleri hastanın canının yanması ihtimaline karşı su ile karıştırılıp sürülebilir. Günde bir ya da iki kez uygulandığında yaklaşık bir ya da iki hafta da şişkinliği indirmeye ve kanamayı durdurmaya yardımcı olacaktır.

Patlıcan

Patlıcan, basurda bulunan kanamaya ve ağrıya iyi gelir. Özellikle en zorlanılan durumlardan birisi olan dışkı yapamama yani kabızlığa iyi gelecektir. Tüm bunlara ek olarak patlıcan makatta ki sıcaklığı dengelemeye yardımcı olacak ve hastayı rahatlatacaktır. Patlıcan tek başına kullanılacağı gibi patlıcan tozu olarak satın alabilir ve pirinç tozu ile makatı rahatlatmak için kullanılabilir.

Başka bir çözüm yolu olarak patlıcan sapları ayrılarak fırın ya da güneşte kurutulur ve macun kıvamına getirin. Daha sonra bir miktar patlıcanı ezin ve çeyreğine denk gelecek şekilde içerisinde sızma zeytinyağı ekleyin. Zeytinyağı kaynatıldıktan sonra eklenecektir. Daha sonra tüm karışımlar yaklaşık 30 dakika daha kaynatılır. Soğuduktan sonra uygulanabilir. Günde iki defa uygulama yapılabilir.

Turp Suyu

Burada dikkat edilmesi gereken konu turp suyunu basura sürmek değil, içmektir. Kabızlığa genel bir çare olan turp suyu, içildiğinde basurdaki tahriş olmuş bölümlere iyi gelmektedir. Kanayan basurun ağrısını dindirmek için de tüketilebilir. Turp suyunu günlük olarak iki küçük fincan kadar tüketebilirsiniz.

Sarımsak

Diş ağrısı, boğaz enfeksiyonu, soğuk algınlığı gibi bir çok hastalıkta antibiyotik görevi yapan sarımsak, basur tedavileri için de antibiyotik etkisini gösterecektir. Bunu yaparken sarımsak direkt olarak basurlu bölgeye tutulmalıdır. Bu hastanın canını çok acıtabilir. Bunun yerine, dört ya da beş diş sarımsak bir bardak su da kaynatılır. Ardından buzdolabına kaldırılır ve soğuyana kadar bekletilir. Soğuduktan sonra hastanın canını acıtmayacak yumuşaklıkla mendillerle silinir.

İncir

İncir, makat bölgesi ağrıları, yanmaları ve batmaları için akla gelen, en çok kullanılan yöntemlerden birisidir. Özellikle rektal bölgeyi yüksek ölçüde rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Burada yapılması gereken tam bir gece öncesinden dört adet inciri ıslamak ve ertesi güne kadar bekletmek. Ertesi gün olduğunda incir, tercihen aç karnına tüketilebilir. Böylece daha fazla etkisi olduğuna inanılır.

İnciri basur tedavisinde kullanmak yavaş bir etki gibi geliyorsa bu yapılan işlemden sonra çay olarak tüketilebilir. İncir çayı yapmak için incir değil, incirin yaprakları gerekmektedir. Ancak çayı oral yolla alınmamalı ve yalnızca basura uygulanmalıdır. Demlenmiş çay soğutulmaya bırakılır. Daha sonra hemen basura uygulanır. Tercihen gazlı steril bir bezle uygulanabilir. Bu iki tedaviyi uygulamak kanlı basura iyi ve daha hızlı bir sonuç verecektir.

İskoç Kara Ağacı

İskoç kara ağacı, insan vücudu üzerinde oldukça sıkılaştırıcı ve iltihap giderici özellikleri ile bilinir. Tedavisini en iyi şekilde uygulamak için ağacın yaprakları kullanılır. Bunu yapmak için iskoç kara ağacı yaprakları ile biraz suyu karıştırarak merhem elde etmeniz kolay bir yol olacaktır. Bu ağaç yapraklarının bilinen en iyi özelliği kesinlikle yanma, batma, kanama gibi semptomlara iyi gelmesidir. Bir pamuk tamponu ile doğrudan basura uygulanmalıdır.


Basur Kanamasına İyi Gelen Bitkisel Yağlar

Basur kanamasını düzene sokmak ve ağrıları, sızıları dindirmek için düzenli kullanım gerektiren, ilaç olmaksızın dikkatli kullanımda yan etki yapmayan doğal yağlardır. Bu bitki yağları, doğru kullanımında makat bölgesine zarar vermeden basuru kapatmaya yardımcı olur. Kullanımları basurun ilk evresinde ya da belirti vermeye başladığı zaman daha çok fayda sağlar. Ancak sarkmış ve evresi fazla ilerlediyse sadece geçici bir çözüm olarak kullanılabilir.

Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Doğal yağların kullanımı her ne kadar sağlıklı olsa da yan etki görülebilir. Herhangi bir yan etki olduğunda yağı vücudunuzdan arındırmalı ve tahriş artmadan acile gitmelisiniz
  • Yağlar, kalıcı bir çözüm getirmeyebilir. Bu yüzden sadece doğal bir kullanım olarak kabul edilmeli yine de doktor tedavisi almalısınız
  • Her yağ vücutta aynı etkiyi yaratmaz. Yan etkiler verebilir ya da alerjik reaksiyon gösterme riski olabilir. Bu yüzden önce kollarda ya da vücudun herhangi bir bölümünde kontrol edilmeli ve herhangi bir zarar vermediğinden emin olunmalıdır
  • Kullanılan ağır ve oldukça yoğun bir yapıya sahip olan yağlar esansiyel veya taşıyıcı yağlar ile hafifleterek kullanılmalı ve hastanın canını yakmayacak hale getirilmelidir

Çay Ağacı Yağı

Kesik, yara, iltihap gibi cilt yaralarına iyi gelen bu doğal yağ, içerisinde bulunan antiseptik, antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklerinden dolayı basura iyi gelmektedir. Birçok cilt problemine iyi gelen çay ağacı yağı basur için de oldukça yararlı bir yağ olacaktır. Çünkü içerisinde yüksek miktarda bulunan antioksidan maddesi zarar görmüş damarlara doğal tedavi olarak kullanılır.

Çay ağacı yağını kullanmadan önce, hassas bir bölgeye uygulanacağından dolayı öncelikle bilek bölgelerine ya da başka bir bölgeye uygulanmalı ve 24 ve 48 saat aralığında beklenmelidir. Sonrasında basur bölgesine yavaşça, bir miktar çay ağacı yağı ile masaj yapılmalıdır. Bu masajı yöntemi, makatta bulunan ağrı, yanma ya da kaşıntıya iyi gelmektedir.

Sardunya Yağı

Sardunya yağı İran ve Çin başta olmak üzere en sık kullanılan yağlardan birisidir. Sardunya genel olarak yara, kesik gibi cilt sorunlarının çözümü için oldukça iyi bir çözüm yolu olacaktır. Enfeksiyon kapma riskine karşı kullanılabilen ve hatta kansere bile kullanılan yağlardan birisidir. Güçlü bir fitokimyasal kaynağı ve antioksidan kaynağı olması nedeniyle basur kanamaları tedavisinde kullanılır. Doktor tavsiyesi altında kullanılması yarayı tahriş etmemek için oldukça önemlidir.

Çeşitli araştırmalara göre sardunya yağı, zihni açmaya yönelik ve vücut fonksiyonlarını çalıştırmada etkisi bulundu. Bu yüzden bağırsak çalışmalarına iyi gelerek dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olabilir. Basura direkt olarak uygulanması hastanın canını yakabilir. Zeytinyağı ya da hint yağı gibi yağlarla karıştırılarak biraz seyreltilmesi daha etkili ve risksiz olabilir. Kullanılan malzeme yumuşak bir bez ya da temiz, steril bir pamukla hafif hafif tampon yapılarak sürülebilir.

Dereotu Yağı

Genellikle sadece mutfaklarda kullanılan dereotunun yağı basur tedavisinde kullanılan güçlü bir yağdır. Bunun yanında hazımsızlığa ve şişkinliğe de iyi gelir, kan akışını da düzenleyerek basur kanamalarını dengeye sokabilir. Kolesterole de iyi gelen ve mide bulantısını alan dereotu yağı limonene ve carvone gibi maddeler içerir. Dereotu yağını tek başına kullanmak yerine etkiyi arttırmak için hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı kullanılabilir. Uygulamak için temiz steril bir bez ya da ince bir havluya dökülerek dış basuru tahriş etmeden hafifçe uygulanır.

Ardıç Yağı

Kullanımı oldukça eskiye dayanan ardıç yağı, antimikrobiyal, antürimatik, aneljezik, idrar söktürücü gibi etkilere sahiptir. Ardıç yağının basur üzerinde kullanımı, makatta oluşan ağrıyı, acıyı ve sızıyı almaya yardımcı olur. Ayrıca kanamaları durdurabilir. Direkt olarak uygulamak yerine badem yağı, avokado yağı ya da hint yağı gibi esansiyel taşıyıcı yağlar ile kullanılabilir. Makat bölgesine masaj yaparak pamuk ya da temiz ince steril bir havlu ile sürülebilir.

Papatya Yağı

Papatya yağının günde birkaç damlası basur tedavisine uygulanabilir bir çözüm yolu olacaktır. Papatya bitkisinin içerisinde flovonoid maddeleri yer alır. Bu madde, basurun büyümesini, şişmesini ve kanamasını engeller. Papatya yağı, günde bir ya da iki kez temiz bir bez havlu ya da steril bir yumuşak bezle uygulanabilir.

Lavanta Yağı

Güzel kokulu bir yağ olan lavanta yağı, boğaz ağrıları, geniz akıntısı tedavisinde oldukça sık kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bunun yanı sıra önemli kullanım alanlarından bir diğeri ise basur kanaması ya da ağrısı için kullanılır. İçerdiği aneljezik ve antienflamatuar özelliklerinden dolayı basura iyi gelmektedir. Lavanta yağı kan dolaşımını dengeye sokar ve hızlandırır.

Anksiyete ya da depresyona iyi gelen lavanta yağı, oldukça yoğun yapıda bir doğal yağdır. Bu yüzden hindistan cevizi yağı ya da jojoba yağı gibi aşındırıcı olmayan bir taşıyıcı yağ ile etkisi biraz kırılabilir. Böylelikle anüs etrafına zarar vermeden ve tahriş etmeden yumuşak bir şekilde kullanılabilir.

Zeytinyağı

Zeytinyağının cilde ve özellikle saçlara fazla faydası bulunur. Bunun nedeni içeriğinde bulunan çok sayıda antienflamatuar maddesidir. Bu madde basurda şişme yapmaz ve kanamalı basur hastaları rahatlıkla kullanabilir. Günde iki ya da üç kez uygulanmasında bir sakınca yoktur. Özellikle uyku içerisindeyken hasta dışkılama yapamayacağından dolayı yatmadan hemen önce sürmek daha etkili olur. Az bir miktar sızma ve doğal zeytinyağını biraz ısıttıktan sonra makat bölgesine uygulayabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağının basurda ki en belirgin etkisi kaşıntı ve kızarıklık gidermesidir. Yanmaya ve kanamaya oldukça iyi gelen hindistan cevizi yağı ağrıları almakta çok başarılıdır. Hemoroidin başka zararlarını kapatmak için de tedavi görevi görür. Günde iki ya da üç kez uygulanabilir.


Basur Kanaması İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Lif Tüketimi

Hemoroidlerde kanama ve ağrıyı azaltmak hatta basur kanamalarına yakalanmamak için lif tüketimi çok önemlidir. En doğru lif tüketimi için doğru besinler seçilmelidir. Kanamaları en aza indirmek için lif açısından zengin olan meyve ve sebzeler, kahverengi pirinçler, tam tahıllı gıdalar yenmesi ve fındık gibi lif açısından yüksek olan kuruyemişler tüketilebilir.

Oturmaktan Kaçının

Gün içindeki fazla oturmak basur kanamalarını tetikleyen bir durumdur. Zorunlu değilse, oturmak pek önerilmez. Fazla oturulan kişilerin her durumda saat başı yürüyüş yapması basurun tetiklenmemesi için önemli bir noktadır. Bağırsak hareketlerini normale döndürmek için gün içerisinde sıklıkla hızlı yürüyüşler yapılmalıdır.

Hijyenik Olmak

Basur kanamalarının ya da oluşumunun en tehlikeli tetikleyicilerinden birisi ise makat bölgesinin kirli tutulmasıdır. Kirli makat bakteri oluşumuna neden olur. Buna ek olarak nemli olması da bakteri açığı oluşturur. Bunu en aza indirmek için sıklıkla yıkanmalı ve hijyenik olmaya özen göstermelisiniz. Basur oluştuktan sonra özel üretilen hijyenik mendiller hastanın canını yakmadan temizlenmesi için kullanılabilir.

Yatmak

Her türlü yatış pozisyonu basurların üzerine ağırlık etmeden rahatlamaya çözüm yolu olur. Oturmak yerine yatmak hasta sağlığı açısından daha çok tavsiye edilmelidir. Bu maddede önemli olan kısım makat üzerine ağırlık vermemektir.

Yumuşak Tuvalet Kağıtları

Her tuvalet kağıdı basur kanaması olan hastalar için uygun değildir. Kokulu ya da fazla katlı tuvalet kağıtları hassas basurlar için zedeleyici olabilir. Bunun yerine jel içeren mendiller ya da yumuşak ince havlular kullanılabilir.

Dışkılama Anında Vazelin Uygulamak

Petrol jeli olarak da bilinen vazelin, makat bölgesine özellikle dışkılama anlarında sürülürse yumuşama sağlayacak ve basurlu hastaların canını acıtmayacaktır.

Aspirin Tüketimini Durdurmak

Kanamalı basuru olan hastalar aspirin tüketmekten kaçınmalıdır. Çünkü aspirin gibi ilaçlar, kanı seyreltmeye ve kanamayı çoğaltmaya destek verebilir.

Su Tüketimi

Basuru olan her hasta için ve ilk ya da son evre de olan kişiler için de geçerli olan durum su içmektir. Çünkü su, bağırsak hareketlerinin hızlanmasına ve metabolizmayı desteklemeye yardımcı olan bir etkendir.

Daha Fazla Kaynak:

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.