Boğaz Tahrişine Ne İyi Gelir?

05.02.2016
Boğaz Tahrişine Ne İyi Gelir?

Yemek yerken acı, yutkunurken zorluk mu yaşıyorsunuz? Bunların üzerine bir de ses kısıklığı ekleniyorsa vücudunuz tahriş olan boğazınız için size sinyaller yolluyor demektir. Öldürmez, süründürür cinsi rahatsızlıklardan biri olan boğaz tahrişi, gerekli tedavi yöntemleri uygulanmadığı takdirde maalesef ki daha ciddi problemlere yol açabiliyor. Bu ciddi problemlerle karşılaşmadan önce ağrıdan kurtulmanız için sizlere önereceğimiz harika yöntemler olacak.

Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan bu soruna doktora gitmeden, evde uygulayabileceğiniz bir çok yöntem var. Evde kolaylıkla uygulayacağınız bu yöntemle artık kendi doktorunuz olacaksınız. İşte derdinize deva olacak, boğaz tahrişine iyi gelen doğal yöntemler:

Boğaz Tahrişine İyi Gelen Doğal Çözümler

Tuzlu Su İle Gargara

Tuzlu suyla gargara yapmak, tahriş olmuş boğazınızı oldukça rahatlatacak ve boğazınızın enfeksiyon kapmasını önleyecektir. Tuzlu su solunum yolunu temizleyen, uygulaması oldukça basit ve teshiri etkili bir yöntemdir.

  • Bir su bardağı ılık suyun içerisine bir buçuk çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın.
  • Çözeltiyi ağız dolusu alarak yaklaşık yarım dakika gargara yapın.
  • Bu uygulamayı birkaç saatte bir tekrarlayabilirsiniz.

Çözeltiyi yutmadığınız takdirde sıkıntı yaşamazsınız. Tahriş olan boğazınız iyileşme göstermeye başladığı zaman uygulamayı azaltarak bırakabilirsiniz.

Elma Sirkesi ile Gargara

Tuzlu suya alternatif olarak elma sirkesiyle gargara da boğaz tahrişinin önüne geçmede etkili yöntemlerden bir diğeridir. İşte bu nedenle doğal antibakteriyel özelliği sayesinde mukusu parçalayarak mikropların yayılmasını durdurur. Bununla beraber antimikrobiyal özelliğiyle boğaz iltihaplanmasına maruz kalan kişilerin enfeksiyonlarla savaşmasında son derece tesirlidir. Ortada duran tüm bu özelliklerine dayanarak elma sirkesinin de son derece yararlı olmaya devam ettiğini kesinlikle dile getirmemiz gerekecektir.

Nasıl Uygulanır?

  • Bir yemek kaşığı elma sirkesine bir çay kaşığı su karıştırın.
  • Elde ettiğiniz karışımı her saat başı ağzınızda gargara yapın ve bir yudum yutmaya özen gösterin.

Bu şekilde her saat başında tekrar etmeniz durumunda gerçekten de son derece etkili tedavi yöntemlerinden birisi olacağını kesinlikle dile getirmemiz gerekir. Bu sayede boğaz ağrılarının ortadan kaldırılmasında oldukça etkili olduğunu gösterir.

Elma Sirkesi

Muazzam uygulamalardan birisi de elma sirkesi ile yapılan gargaradır. Bir su bardağı ılık suyun içine 2 çorba kaşığı sirke ekleyin. Karıştırdıktan sonra yutmamaya özen göstererek iyice gargara yapın. Bu uygulamayı tıpkı tuzlu su garagarası uygulamasında olduğu gibi 3-4 saatte bir yapabilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi ile yapılan gargara ağız içerisinde oluşan aftlara da oldukça iyi gelmektedir.

Hatmi Kökü

Boğazdaki balgamı ve mukusu kurutan hatmi kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir. Bu nedenle diyabet hastalarının doktor kontrolünde tüketmesi tavsiye edilir. Hatmiden elde edilen bitkisel çayın günde iki kere tüketilmesi önerilir.

Nasıl Yapılır?

Kurutulmuş hatmi kökü tencereye kaynatılarak 15-20 dakika demlenir. Demlendikten sonra birkaç dakika dinlenmeye bırakılan hatmi bitkisel çay olarak sabah ve akşam olarak günde iki kere içilmelidir. Bu boğaz ağrısına neden olan enfeksiyonların ortadan kalkmasına doğrudan doğruya yardım edeceği için önerilenler arasında geliyor. İşte yer verilen bu özellikleri neticesinde aktarıldığı zaman her açıdan hatmi bitkisinin de boğaz tahrişine son derece iyi gelen doğal tedavi yöntemlerinden birisi olarak karşımıza çıkmaya devam ettiğini kesinlikle dile getirmemiz gerekir. Bu da her açıdan dikkat çeken nokta olarak karşımıza çıkar.

Meyan Kökü

Meyan kökü, boğaz ağrısını dindirmede en çok kullanılan bitkilerden birisidir. İşte bu açıdan yer verildiği zaman sizler de meyan kökünün bu çok eski mucizevi şifasından yararlanmış olacaksınız. Meyan kökü 15 dakika kaynatılmalı ve ardından birkaç dakika bekledikten sonra ağızda gargara yapılmalıdır. Bu sayede boğaz ağrısına neden olan viral enfeksiyonların kısa süre içerisinde vücudumuzu terk etmeye başlayacağını görmemiz mümkün olacaktır.

Ekinezya

Virüsleri öldürücü etkisi olduğu bilinmektedir. Boğaz tahrişi gibi rahatsız edici bir durumda da ekinezya bitkisinden faydalanmak çok yararlıdır. Hazırlanışı kolay olan ekinezyanın etkisinden faydalanmak için hazırlanan sıvı ile günde üç kez gargara yapılmalıdır. Bir fincan sıcak suya 2 çay kaşığı ekinezya eklenmelidir. Bir süre demlenmesi beklenmelidir ve sıvı ılık olduğunda gargara şeklinde uygulanmalıdır.

Ahududu

Lezzetli bir meyve olan ahududu çayı birçok insan tarafından sevilerek tüketilmektedir. Boğaz tahrişi durumlarında gargara olarak da tüketilmelidir. Ahududu çayından yapılan gargara boğaz tahrişini kısa sürede iyileştirecektir. Sıcak su ile demlenen ahududunun ılıması beklenerek gargara yapılmalıdır.

Acı Biber

Acı biber ağrıya neden olan bölgeyi engelleyici özelliği sayesinde boğazdaki tahrişin ortadan kalkmasında etkilidir. İşte gerçekten de bu şekilde yer verildiği zaman acı biberin bitkisel formüllerle tedavide yararlanıldığını dikkate almamız gerekiyor. Ortada duran bu özelliklerine dayanarak her anlamda acı biber tüketiminin karşımıza çıkan doğal tedavi yöntemleri arasında geldiğini kesinlikle dile getirmemiz önem teşkil eden hususlardan birisi olarak karşımıza çıkar.

Tarçınlı Badem Sütü

Boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına çok iyi gelen bir başka içecek de tarçınlı badem sütüdür. Özellikle inek sütüne alerjisi olanlar için  ideal bir içecek seçeneğidir. Bu içeceği hazırlamak için bir bardak badem sütü, 1/2 çay kaşığı toz tarçın, 1/8 çay kaşığı kabartma tozu eklenerek bir tencerede kaynayıncaya kadar karıştırılmalıdır.  Hazırlanan badem sütü bir fincana koyulmalı ılıdığında bir tatlı kaşığı bal eklenerek içilmelidir.

Servi Kozalağı Suyu

Alışılmış bir bitki olmayan servi kozalağı, şakayık çiçeği özü ile karıştırılarak ilaç niyetine kullanılan bir karışım elde edilmektedir. Hazırlamak için servi kozalağı iyice dövülmek suretiyle ezilmelidir. Bu bitkiye şakayık çiçeği özü eklenerek karıştırılmalıdır. Karışım krema kıvamına gelene dek karıştırıldıktan sonra içine bal eklenmelidir. Elde edilen bu karışımdan her gün yemeklerden önce bir yemek kaşığı içilmesi önerilmektedir.

Sarımsak

Antibiyotik etkisi gösteren çok faydalı bir yiyecektir. Çiğ olarak da tüketilebilen sarımsağın bilhassa soğuk algınlığı vs. sorunlarda boğazda bulunan bakterileri öldürücü etki gösterdiği bilinmektedir. Etkisini çabucak gösteren sarımsağın suya karıştırılarak içilmesi de faydalı olmaktadır.

Et Suyu Çorbası

Et veya tavuk suyu çorbalarının hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Bilhassa hastalık zamanında kesilen iştah nedeniyle tüketimi kolay olan çorbalar, özellikle besleyici yönü ve rahatlatıcı etkisi ile boğaz tahrişinde iyi gelen bir yiyecek olarak tavsiye edilmektedir. Çorbaları limon ve nane ile birlikte tüketmek boğaz tahrişini iyileştirme konusunda daha da etkili olacaktır.

Acı Bal

Özellikle öksürükte ve boğaz tahrişinin iyileşmesinde çok faydalı bir yiyecektir. Hem çocuklar hem de yetişkinler için faydalı olan acı balın bir yaşından küçük bebeklere yedirilmesi önerilmemektedir. Boğazın rahatlaması için özellikle yatmadan önce tüketilmesi tavsiye edilen acı bal günde üç kez tüketilebilmektedir.

Pekmez

Boğaz tahrişi vakalarında pekmez yemek boğazı yumuşatıcı etki sağlamakta ve iyileştirici etki göstermektedir. Özellikle organik meyvelerden doğal yollarla yapılmış olan pekmezler tercih edilmelidir. Keçiboynuzu, dut veya üzüm pekmezi boğaz tahrişi konusunda tüketilebilecek pekmez çeşitleridir.

Limonlu Su

Boğazınızın yumuşamasını sağlayacak bir diğer yöntem de ılık limonlu sudur. Limonun antibakteriyel ve antiseptik özelliği tahriş olan boğazınızı iltihaplara karşı korur. Sağlığa oldukça faydalı olan limonlu suyun tüketiminde dikkatli olmanız gerekir. Fazla tüketimi tansiyonunuzun düşmesine sebep olabilir.

  • 1 bardak suya bir tatlı kaşığı kadar taze sıkılmış limon yeterli olacaktır.

Zencefil, Limon ve Bal Karışımı

1 tatlı kaşığı bala, bir tutam zencefil ve birkaç damla limon sıkarak kolaylıkla hazırlayabilceğiniz bu karışım boğazınızda oluşan tüm sıkıntıları yok edecek. Macun kıvamındaki bu şifa karışımını sabah akşam düzenli bir şekilde tükettiğiniz takdirde iyileştirici etkisini kısa sürede fark edeceksiniz. Bu mucizevi üçlüyü macun kıvamında tüketmeyi tercih etmezseniz gargara olarak da hazırlayabilirsiniz. Hazırlamak isteyenler için hemen malzemeleri sıralayalım:

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • Yarım limon suyu

Tüm malzemeyi karıştırarak günde birkaç defa gargara yaparsanız tahriş boğazınızda büyük rahatlama sağlarsınız ve sorunu ortadan kaldırana kadar vazgeçilmeziniz olacaktır.

Sarımsak

Sarımsak mükemmel bir antioksidandır. İçeriğinde bulunan organosülfer boğaz enfeksiyonlarıyla savaşır. Bağışıklığı güçlendirici etkilere sahiptir. Çiğ yada haşlanmış şekilde tüketimi boğaz tahrişine oldukça iyi gelmektedir. Her gün 1 diş sarımsak tüketimi solunum yolu hastalıklarından korunmanızı ve boğazınızdaki bakterilerden kurtulmanızı sağlayacaktır. Eğer sarımsağı doğrudan tüketmekte zorluk çekiyorsanız yaptığınız yemeklere ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Süt

Besin değeri yüksek içeceklerden biri de süttür. Yararları saymakla sonlanmayacak bu besini tahriş olmuş boğazınızı iyileştirmede ilaç niyetine kullanabilirsiniz. Sütten en iyi şekilde faydalanmak istiyorsanız besin değerini koruması için çok fazla kaynatmamak gerekir. Aksi takdirde şifalı etkisini göremeyebilirsiniz.

Peki boğaz tahrişini gidermek için süt sıcak mı içilmeli yoksa soğuk mu? Kafanızı kurcalayan bu soruyu hemen yanıtlayalım. Tahriş olan bölgeyi iyileştirmede bu iki tüketim şekli de doğru değildir. Süt ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Boğazınızdaki bu problem için en ideal süt, ılık süttür. Çünkü sıcak süt tahriş olan bölgeyi yakabilir, balgam oluşumunu arttırabilir. Soğuk sütte tahriş olan boğazınıza tıpkı sıcak süt gibi zarar verebilir. Bu sebeple siz siz olun boğaz tahrişi sorunu ile baş etmede ılık süt önerimizi mutlaka dikkate alın.

Buğday Çimi Suyu

Buğday çiminin özellikle ağız enfeksiyonu ve diş etleri enfeksiyonunu iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle çim suyu ile günde beş dakika gargara yapmanın boğaz tahrişlerinde hızlı bir şekilde iyileştirici etki yaptığı unutulmamalıdır. Buğday çiminden faydalanmak için her zaman evdeki bir saksıda buğday çimi yetiştirmek gerekmektedir. Böylelikle ihtiyaç duyulduğunda hemen kullanarak şifa bulmak mümkün olacaktır.

Buğday çimi suyu hazırlamak oldukça kolaydır. Bir bardak su ve birkaç tutam buğday suyunu rondodan geçirerek karışım elde etmek mümkündür. Karışımı süzerek elde edilen su ile gargara yapıldığında boğaz tahrişine iyi gelecek ve rahatlama sağlayacaktır. Buğday çimi suyunun diş ağrısına da iyi geldiği unutulmamalıdır. Diş ağrısı yaşandığında da bu gargara hazırlanarak ağrının doğal yollarla geçmesi sağlanmalıdır.

Nane Yağı

Nane yağı uçucu yağlardan biridir ve boğaz tahrişinde çok faydalı olduğu bilinmektedir. Uçucu bir yağ olmasından dolayı nane yağını kullanırken kesinlikle tek başına kullanmamak ve bu yağı yutmamak önemlidir. Nane yağı ile başka bir yumuşak yağ karıştırılarak seyreltilmiş bir yağ karışımı hazırlanmalıdır. Bir sprey şişesine konan karışımdan boğaza sıkılarak gargara yapıldıktan sonra tükürülmesi önerilmektedir. Böylelikle boğaz tahrişinin doğal bir yağ ile iyileşmesi sağlanmalıdır.

Karanfil

Sindirim sistemine, cilde vs. birçok soruna iyi geldiği bilinmektedir. Bilhassa antibakteriyel özelliği ile mikrop öldürücü özelliğe sahip olan karanfilin boğaz tahrişinde de çok etkili olduğu unutulmamalıdır. Karanfil ile hazırlanan su ile gargara yapıldığından kısa zamanda tahrişin düzelmesi mümkündür. Karışımı hazırlamak çok kolaydır. İki- üç çay kaşığı toz karanfil bir bardak su ile karıştırılmalıdır. Bu karışım ile sabah, öğlen ve akşam gargara yapılarak tahrişin iyileşmesi sağlanmalıdır.

Domates Suyu

Domates suyu çok faydalı bir su özelliği taşımaktadır. Birçok açıdan sağlığı destekleyen domates suyu boğaz tahrişine de iyi gelmektedir. Yarım bardak domates suyu, yarım bardak sıcak su ile karıştırılmalıdır. Bu karışıma on damla kadar acı biber sosu damlatılmalıdır. İyice karıştırılarak günde birkaç kez gargara şeklinde uygulanmalıdır.

Karbonatlı Su

Karbonat vücutta pek çok şey için şifa amaçlı kullanılmaktadır. Boğaz tahrişinin tedavisinde de karbonatın çok etkili olduğu bilinmektedir. Yarım bardak suya bir tatlı kaşığı karbonat eklenerek iyice karıştırılmalıdır. Bu su ile gargara yapılmalıdır. Kısa sürede boğaz tahrişinin iyileşeceği düşünülmektedir.

Çemen Otu

Vücuttaki iltihaplı durumları iyileştirdiği bilinmektedir. Özellikle çemen otu ile yapılan gargaranın boğaz tahrişine çok iyi geldiği bilinmektedir. Bunu hazırlamak için bir fincan kaynamış suyun içine çemen otu atılarak demlenmesi için beklenmelidir. Daha sonra hazırlanan çemen otu suyu ile gargara yapılmalıdır.

Pastil

Pastil kullanmak, tahriş olan boğazınızı rahatlatmak için başvuracağınız en iyi yollardan biridir. Çünkü kullandığımız pastiller, tahriş olmuş boğazda iyileşme ve rahatlatma sağlayan maddeler içerir. Mentollü pastil kullanımı boğaz tahrişi tedavisinde daha da etkili olabilir. Çünkü mentolün anestezik etkisi boğazınızda uyuşma sağlar ve tahriş sebepli duyduğunuz acıyı en aza indirir.

Pastil kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlardan bir diğeri de içerdiği şeker oranıdır. Şeker oranı yüksek pastillerin sık tüketimi başka sorunlara davetiye çıkarabilir. Bu noktaya özellikle şeker hastalarının dikkat etmesi gerekir. “Pastili ne kadar tüketmeliyim?” derseniz günde 3-6 adet pastil tüketebilirsiniz.

Ev Yapımı Pastil Tarifi

Kendi pastilimi kendim yapmak istiyorum diyenlere de hemen ev yapımı pastil tarifi paylaşıyoruz:

Malzemeler
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı toz karanfil
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı su
Hazırlanışı

Tüm malzemeleri küçük bir tencereye ekleyerek ocakta kaynatıyoruz. Macun kıvamına gelince yağlı fırın kağıdı üzerine bir kaşık yardımıyla minik yuvarlaklar bırakıyoruz. Yarım saat kadar soğumasını bekleyip üzerine pudra şekeri ekliyoruz. İşte bu kadar, ev yapımı doğal pastiliniz artık hazır.

Boğaz Tahrişine İyi Gelen Bitki Çayları

Nane Çayı

Ferahlatıcı özelliği sayesinde vazgeçilmezimiz olan nanenin çayını hiç denediniz mi? Denemeyenler için söylüyoruz. Hemen yüzünüzü ekşitmeyin. Tadı sandığınızdan çok daha güzel. Aldığınız her yudumda hissettiğiniz ferahlık, eminiz sizlerde daha önce neden denemedim ki  pişmanlığı uyandıracak. Mentol içeren nane mukusu kurutur, nefesi tazeleyerek ferahlatır. Antiviral, antibakteriyel ve de son olarak antienflamatuar etkisinden yararlanmış olacaksınız.

Tadını bir yana bırakırsak nane çayı tam bir şifa iksiridir. Pek çok sağlık problemine fayda sağlayacak vitamin ve mineralleri bünyesinde barındırır. Aynı şekilde boğaz tahrişine de çok iyi gelir. Tahrişli bölgeyi iyileştirmek için kuru ya da taze nane ile lezzetli bir nane çayı hazırlayabilirsiniz. “Nasıl yapacağım?” diyorsanız geçelim tarifine:

Kuru Nane İle Hazırlanışı

  • Yarım litre kadar su
  • 2 yemek kaşığı kuru nane

Yarım litre sıcak suya iki yemek kaşığı kuru naneyi ekleyin ve karıştırın. 10 dk kadar dinlenmeye bırakın. Demlenen çayı ılık şekilde tüketmeye özen gösterin. Dilerseniz nane çayınıza bal ya da limon ekleyerek tadıyla oynama yapabilirsiniz.

Taze Nane İle Hazırlanışı

  • 1 lire sıcak su
  • 3 dal taze nane

1 litre sıcak suyun içerisine taze nane dallarını yıkayıp ekleyin ve demlemeye bırakın. Çay ılıyınca zevkinize göre bal, limon, tarçın ile tatlandırabilirsiniz.

Nane çayını ölçülü bir şekilde tüketmeye dikkat edilmelidir. Fazla tüketimi mide bulantısının yanında istenmeyen başka problemler de yaratabilir. Boğazınızdaki tahriş geçene kadar düzenli bir şekilde ve günde en fazla iki bardak kadar tüketebilirsiniz.

>>> İLGİLİ: Nane Çayının Faydaları, Nasıl Yapılır?

Zerdeçal Çayı

Asya mutfağının vazgeçilmez baharatı: Zerdeçal. Göz alıcı rengiyle yemeklerimizi süsleyen muhteşem aroması ile midemizde bayram havası yaratan bu baharatın boğaz tahrişine iyi geldiğini biliyor muydunuz? Solunum yolu enfeksiyonlarını önlemekte çok etkili bir baharattır. İlaç kullanmadan bitkisel yöntemlerle tedavi etmek istiyorsanız zerdeçalı kesinlikle denemelisiniz. Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı ekleyeceğiniz zerdeçalı 10 dk kadar demlenmeye bırakın. Tadı hoşunuza gitmezse bal yada limon ekleyebilirsiniz. Bu çayı tahriş olan bölge iyileşene kadar her gün bir iki defa olmak şartıyla tüketebilirsiniz.

>>> İLGİLİ: Zerdeçal Çayının Faydaları, Nasıl Yapılır?

Rezene Çayı

Sağlığa pek çok faydası olan rezene maydanozgiller familyasına ait bir bitkidir. Yüksek miktarda A ve C vitamini içerir. İyi bir balgam söktürücüdür. Boğaz ağrılarını hafifletir ve rahatlama sağlar. Yutkunamama ve tahrişe çok iyi geldiği bilinmektedir.

Peki bu çay nasıl demlenir? Rezene, hazırlaması oldukça kolay bir bitki çayıdır. Bir su bardağı suyu bir cezve yardımı ile kaynatın. Kaynar suya önceden havanda ezdiğiniz iki çay kaşığı rezene tohumunu ekleyin. 3 dk kadar kaynatmanız yeterli olacaktır. Daha sonra ocağın altını kapatın ve 5 dk kadar dinlenmeye bırakın. Demlenen çayı ılık tüketmeye özen gösterin. Çünkü soğuduğunda yada çok sıcak olduğunda beklenen etkiyi göstermeyebilir.

Rezene tüketiminde dikkatli olmak gerekir. Hamilelik süreci yaşayanlarda ve kronik rahatsızlığı olanlarda farklı etkiler gösterebilir. Bu sebeple risk grubundaki kişilerin mutlaka bir uzmana danışarak bu çayı tüketmesini tavsiye ediyoruz.

Ballı Çay

Öte yandan yine çaya bal katmak da boğaz tahrişinin ortadan kalkmasına yardımcı olan geleneksel tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Bal sadece vücut ısısını dengelemekle kalmaz aynı zamanda öksürük, iltihap ve boğaz şişkinliği gibi sorunların da ortadan kalkmasında etkilidir. Bütün bu enfeksiyon hastalıkları dikkate alınacak olunursa her açıdan çaya bir çay kaşığı bal ilave edilmesi hem daha tatlı hem de sağlıklı olacaktır.

Tarçın ve Karanfil Çayı

Tahriş yüzünden ağrıyan boğazınız canınızı mı sıkıyor? Hiç dert etmeyin tarçın ve karanfil ikilisi hemen imdadınıza yetişecektir. Şimdi çay demlemek ile uğraşamam demeyin. Çünkü yapımı oldukça basit.

  • Bir fincana sıcak su doldurun. İçerisine 1 adet çubuk tarçını ve 3-4 adet karanfili ekleyin. Demlenmesini bekleyin. Tüketiminde aşırıya kaçmadığınız takdirde hiçbir problem yoktur. Karanfilin ağrı kesici etkisiyle antiseptik özelliğe sahip tarçının muhteşem uyumunun şifalı etkisini boğazınızda hissedecek ve bu ağrıdan kısa sürede kurtulacaksınız.

>>> İLGİLİ: Karanfil Çayının Faydaları Nelerdir?

Zencefil Çayı

Zencefil, mükemmel bir ağrı ve öksürük kesicidir. Tabi ki bu özelliği onu tahriş olan boğaz tedavisinin olmazsa olmazı yapmaktadır. Zencefil çayını yapmak oldukça basittir. Kısa sürede hazırlanan bu çay, oluşan tahrişi de tıpkı hazırlanma süreci gibi kısa sürede ortadan kaldırır. Peki nasıl hazırlanır?

  • Bu çayı hazırlamanız için taze zencefil gereklidir. Çay için temin ettiğiniz zencefilden bir dilim kesmeniz yeterli olacaktır. Bu dilimi bir fincan dolusu sıcak suya atın ve demlenmesini bekleyin. Bu şifa deposu çayı tükettikçe boğazınızdaki ani iyileşme karşısında şaşkınlığa uğrayabilirsiniz.

Ekinezya Çayı

Papatyagiller ailesinin şifacısı olarak bilinen ekinezya, tahriş olan boğazınıza oldukça iyi gelecek türden bir bitkidir. Ekinezya, yüzyıllar boyunca pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Biz de boğaz tahrişinizin tedavisinde tabi ki sizlere bu muhteşem bitkiden yapılan çayı önereceğiz. Ses kısıklığına iyi gelen ve boğaz tahrişini kısa sürede ortadan kaldıran bu çay nasıl yapılır?

  • Bir çorba kaşığı (silme) kuru ekinezyayı bir fincan kadar sıcak suyun içerisine ekleyin. 10 dk kadar demleyin, süzerek tüketin. Bu uygulamayı rahatsızlığınız geçene kadar her gün yapabilirsiniz.

>>> İLGİLİ: Ekinezya Çayının Faydaları, Nasıl Yapılır?

Adaçayı

Yakarak nazardan korunduğumuz, içerek şifayı bulduğumuz muhteşem etkiye sahip bitki: Adaçayı. Tahriş sebebiyle ağrıyan boğazınızın ağrısını giderecek güçlü etkilere sahip bir çaydır. Günlük önerilen tüketim miktarı 2-3 fincan kadardır. Yapımı çok zaman almaz. Bu yüzden kolaylıkla demleyebilirsiniz.

  • Hazırlanışı şu şekildedir: 1 fincan sıcak su içerisine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş adaçayı eklenir. Yaklaşık 7-8 dk kadar demlenmesi beklenir. Daha sonra bu karışımı süzerek tüketebilirsiniz. Şifa olsun.

Ihlamur Çayı

Kış aylarının iç ısıtan lezzeti ıhlamur çayı, pek çok hastalığa faydası olduğu gibi boğaz tahrişine de iyi gelmektedir. Solunum yolu sıkıntılarının kısa sürede üstesinden gelen bu çay, derdinize deva olacak nitelikteki özellikleri bünyesinde taşıyor.

  • Bir tutam ıhlamuru 8 dk kadar sıcak suda demlemenizle hazırlayabileceğiniz ıhlamur çayını günde 2 yada 3 defa tüketebilirsiniz. Bu sayede şikayetçi olduğunuz boğaz tahrişinden çok fazla canınız yanmadan kurtulabilirsiniz.

>>> İLGİLİ: Ihlamur Çayının Faydaları, Nasıl Yapılır?

Papatya Çayı

Çocukluğunuzda başınıza taç yaptığınız papatyaların tahriş olmuş boğazınıza şifa vereceğini tahmin eder miydiniz?  Papatya çiçeğinden yapılan çay, boğaz ağrısı için mucizevi etkilere sahiptir. Antiinflamatuar ve antioksidan özelliği sayesinde iltihap önler. Boğazınız tahriş olduğu zamanlarda düzenli olarak tüketmeniz, boğazınızın enfekte olmasını ve daha büyük sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmanızı önleyecektir. Hazırlanışı oldukça basittir. 3 yemek kaşığı papatyayı yarım litre ılık suya atın ve 5-10 dk arası demlemeye bırakın. Öylece içebilir ya da bal, limon ile tatlandırabilirsiniz.

>>> İLGİLİ: Papatya Çayının Faydaları, Nasıl Yapılır?

Tarçın Çayı

Tarçın çayının metabolizma hızlandırıcı ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkisinin yanı sıra boğaz tahrişi konusunda da oldukça faydalı olduğu unutulmamalıdır. Bir miktar suya iki çubuk tarçın atılarak çay demlenebileceği gibi, toz tarçın ile bir fincan su kullanılarak da tarçın çayı hazırlamak mümkündür. Hazırlanışı çok kolay olan bu çayın boğazdaki ağrı ve rahatsızlığı geçirmesi mümkündür.

Nane Limon Çayı

Soğuk algınlığına ve mide sorunlarına iyi gelen ve boğaz tahrişinde boğazı rahatlatan bir çaydır. Hazırlanması çok kolay olan nane çayı sıklıkla sağlıklı insanlar tarafından dahi tercih edilen bir çay türüdür. Bir fincan suya toz veya kuru nane ile limon dilimleri konularak kısa bir süre kaynatılmalıdır. Daha sonra süzülen çay ılık iken içilmelidir.

Karaağaç Çayı

Karaağaç kabuğu şifalı bir bitki türüdür. Bilhassa toz olanı sıcak suya karıştırılarak çay yapıldığında ve içildiğinde boğaz tahrişine iyi geldiği bilinmektedir. Hazırlamak için bir tatlı kaşığı toz karaağaç kabuğu tozunu iki fincan suya atıp karıştırmak gereklidir.

Kedi Otu Çayı

Boğaz tahrişi konusunda kedi otu çayı da çok faydalıdır. Kedi otu kurutulmalı ve saçakları ezilmelidir. Ezilen saçaklara sıcak su eklenerek kaynatıldıktan sonra güzelce süzülmelidir. Süzülen bitki suyu bal ile karıştırılmalı ve elde edilen çay günde üç kez içilmelidir.

Kekik Çayı

Antimikrobiyal özelliklere sahip olan kekik bitkisi geçmişten bugüne şifa bulmak amacıyla kullanılmaktadır. Soğuk algınlığı ve boğaz tahrişine çok iyi gelen kekik bitkisi ile demlenen çay, boğazı rahatlatıcı ve iyileştirici etki yapmaktadır. Kekik çayı hazırlamak için su kaynatılmalıdır. İki yemek kaşığı kurutulmuş kekik suya atılmalıdır. Kısa bir süre demlendikten sonra içine limon ve bal karıştırılarak içilmelidir.

Çemen Otu Çayı

Sağlık için çok faydalı olan çemen otu insanlar tarafından çok az bilinen bir bitkidir. Çemen otunun tohumu kullanılabildiği gibi, yağı kullanılabilir veya çay olarak da tüketilebilir. Bilhassa boğaz tahrişi durumunda kişilerin bu bitkiyi çay formunda tüketmesi önerilmektedir. Sağlık açısından pek çok faydalı etkisi olan antifungal özellikli bu bitkiyi hamilelerin kullanımına dair bir bilgi yoktur. Genellikle hamile hanımların bu çayı tüketmekten kaçındıkları bilinmektedir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boğaz ağrısına bireysel ihmallerimiz neden olduğu kadar sosyal iletişim durumuyla da maruz kalabiliyoruz. İşte bu nedenle kişinin mutlaka boğaz tahrişi durumlarından önce alması gereken tedbirler vardır. Bu önlemler alınarak bu sorun yaşanmayacaktır.

Ellerinizi ılık suyla yıkayın

Özellikle zemheri soğuk ayların yaşandığı kış mevsiminde ellerimizi ılık suyla yıkamamız gerekir. Boğaz tahrişinin esas nedeni zararlı virüslerdir. Bu zararlı mikroorganizmalar boğazda enfeksiyona neden olarak bireyin boğaz ağrısı çekmesine sebep olur. Bunun önlenmesi adına mutlaka ellerimizi ılık suyla yıkamamız gerekiyor.

Grip ve nezle kişilerden uzak durmalıyız

Grip ve nezle gibi hastalıklar kış aylarının önde gelen hastalıkları arasında yer almaktadır. Bu hastalıklara yakalanmamak adına dikkat etmemiz gereken de yine grip ve nezle olan kişilerden mutlaka uzak durulmasıdır. Hatta grip ve nezle kişilerle tokalaşmamak, yanlarında fazla bulunmamak iyidir. Çünkü bu hastalıklara maruz kalmış kişiler bulaşıcı hastalıkların potansiyel taşıyıcıları olduklarından dolayı size de bulaşma ihtimali oldukça yüksektir.

Buhar banyosu yapın

Kış aylarının gelmesiyle daha çok kendini gösteren boğaz ağrısı şikayetlerine karşı yine önceden alınacak tedbirler arasında buhar banyosu gelir. Bu sayede hasta olmadan önce tedbir alınarak her yönden boğaz tahrişinin önüne geçilmiş olacağını kesinlikle dile getirmemiz gerekmektedir. Buhar banyosu nasıl yapılır diye merak ediyorsanız aslında çok kolay. Banyonuzun sıcak suyunu açarak ortamı kapatın ve bir müddet odaya zaten buharın yayıldığını göreceksiniz. Bu buharı soluyarak boğazınıza özellikle kış aylarda akın akın yerleşmek isteyen virüslerin yayılmasını engellemiş olacaksınız.

Soğuk havaya maruz kalmayın

Boğaz ağrılarına neden olan birinci neden soğuk hava kütlelerinin topluca ciğerlerimize yerleşmesidir. Bu boğazın önce kaşınmasına ve ardından yutkunma problemi yaşamamıza neden olur. Bu yüzden soğuk havalara maruz kalmamak da boğaz tahrişini önlemek adına mutlaka üzerinde durulacak bir diğer nokta olarak kendini gösteriyor. İşte yer verilen bu özellikler neticesinde her açıdan boğaz tahrişine karşı ne iyi gelir sorusunun yanıtını bu şekilde açıklamamız önemli bir konu olarak dikkat çekmektedir.

Sigaradan uzak durun

Sigara içmek boğaz bölgesinde tahrişe sebebiyet verir. Tahrişli bölgenin daha da zarar göstermesine ve iyileşme sürecinin gerilemesine sebep olur. Bu nedenle boğazınız tahriş olduysa sigara içmekten kaçının. Eğer içmiyorsanız içilen ortamdan kesinlikle uzak durun. Çünkü bu tip ortamlarda sigarayı doğrudan içmeseniz dahi dumanını solumak sizi pasif içici yapar. Bu duruma düşmemek ve sağlık açısından zarar görmemek için lütfen bu uyarıyı dikkate alın.

Yüksek sesle konuşmayın

Konuşurken sesinizi çok fazla yükseltmeyin. Çünkü yüksek sesle konuşmak tahrişli bölgeyi daha da zedeleyecektir ve iyileşme yavaşlayacaktır. Alçak bir ses tonuyla sakin bir şekilde konuşmanız boğaz tahrişine daha iyi gelecektir.

Kimyasal maddeler ile etkileşimde bulunmayın

Bu uyarımız özellikle kadınlara. Çünkü kimyasal maddelere gün içinde daha çok onlar maruz kalıyor diyebiliriz. Temizlik yaparken kullanılan çamaşır suyu, tırnaklara sürülen oje ve aseton gibi kimyasallar tahrişli bölgeyi olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden tahriş olan boğazınız bir an önce iyileşsin istiyorsanız bu süreçte kimyasal maddeleri solumamaya özen gösterin.

Alkol tüketmeyin

Eğer alkol tüketiyorsanız bu süreçte aman dikkat. Boğazınızdaki tahrişin daha da yayılmasını ve enfekte olmasını istemiyorsanız alkol tüketimi alışkanlığınızdan derhal vazgeçin.

Boğaz kuruluğunu engelleyin

Tahrişli bölge kurumaya başladığında yutkunurken canınızın yandığını ve o bölgenin daha da zedelendiğini hissedersiniz. Bu durumun üstesinden gelmek için yapmanız gerekenler çok basit. Öncelikle bol sıvı tüketmelisiniz. Sıvı tüketimi tahrişli boğazınızın yumuşamasını sağlayacaktır. İkinci olarak da bulunduğunuz ortamın hafif nemli bir havada olmasıdır. Özellikle kış aylarında bu durumla çok fazla karşılaşmıssınızdır. Evinizdeki hava çok kuruysa boğazınızda kuruluk yutkunmada zorluk yaşarsınız. Bu kuruluk da boğaz tahrişini olumsuz etkilediğinden odanızı nemlendirmek için kaloriferin üzerine bir bardak su koyabilirsiniz. Bu iki öneriye uymanız tahriş olmuş boğazınıza oldukça iyi gelecektir.

Yiyecek ve içecekleri ılık haliyle tüketin

Tükettiğimiz gıdaların ılık olması tahrişli bölgeye zarar veremez. Fakat gıda aşırı soğuk ya da aşırı derecede sıcaksa tahrişli bölge bu durumdan olumsuz etkilenir. Tahriş yayılımın durdurmak için sıcak soğuk dengesini iyi bir şekilde kurmaya özen gösterilmelidir.

Boyun bölgesini soğuktan koruyun

Boyun bölgenizi sıcak tutmaya dikkat edin. Çünkü boğazınızın tahrişli zamanında soğuk algınlığı yaşamanız tahrişli  bölgeye hiç de iyi gelmeyecektir. Özellikle kış aylarında ya da rüzgarlı havalarda boynunuzu giydiğiniz kıyafetler ile taktığınız şal ile korumaya dikkat edin.

Boğaz tahrişi doğru yöntemler uygulandığı takdirde kısa sürede iyileşme yaşayacağınız bir sağlık problemidir. Tahrişli bölgeyi doktora gitmeden de evde birtakım yöntemlerle kolayca iyileştirebileceğinizi artık biliyorsunuz. Bu tarz hafif dereceli sağlık sorunlarında hemen ilaca başvurmak yerine bitkisel yöntemler kullanarak şifa bulmanızı öneririz. Tabi ki bitkisel yöntemlerin yanında sıraladığımız tahrişli bölgeye iyi gelen uygulamaları da atlamamak gerek.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.