Ağzı Açık Uyumak Nedenleri ve Tedavisi

22.09.2017
Ağzı Açık Uyumak Nedenleri ve Tedavisi

Özellikle yoğun geçen günlerde her birimiz akşam çekeceğimiz tatlı uykunun hayalini kurarız. Gün içerisindeki koşuşturmayı sonlandırıp eve döndüğümüzde, yaşanılan stres ve yorgunluk yerini huzurlu bir uykuya bırakır. Ertesi güne daha dinç başlamamızın kıstası gece çektiğimiz uykunun kalitesiyle alakalıdır. Bu kaliteyi arttıran en önemli faktörlerden biri doğru soluk alışverişidir. Uyku esnasında, soluk alışverişinde yaşanan sıkıntılar pek çok hastalığın tetikleyicisi olmaktadır.

Yaşanan bu durum dolaylı olarak da olsa yaşam kalitemizi olumsuz etkilemektedir. Biz de bu kaliteyi arttırmak adına uyku kalitemizi ciddi anlamda düşüren ağzı açık uyuma problemini ele alacağız. “Ağzı açık uyumanın nedenleri nelerdir?, “Hangi hastalıkların habercisidir?” gibi sorular aklınızı kurcalıyor ve bu konu hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsanız sizleri daha fazla sabırsızlandırmadan hemen detaylara geçelim.

Nedenleri

Sabah uyandığınızda yutkunmada zorluk mu çekiyorsunuz? Ağız bölgenizden boğazınıza kadar uzanan bir kuruluk mu mevcut? bu sorulara cevabınız “Evet!” ise sizde ağzı açık uyuyanlardan olabilirsiniz. Ağzı açık uyumak çeşitli hastalıklara davetiye çıkaran bir sağlık problemidir. Uyurken burun yerine ağızdan nefes almak, tedavi edilmesi gereken ciddi bir sorundur. Birçok kişi tarafından bu sağlık sorunu kayda değer görülmese de bu problemle başı dertte olanlar tedavi için derhal bir uzmana danışmalıdır. Gelelim esas soruya: Bu problem neden kaynaklanıyor? Sadece büyütmeye gerek olamayan bir alışkanlık mı? Yoksa türlü sebepleri olan bir hastalık mı? İşte, “”Alışkanlık mı? “Hastalık mı?” ikileminde kalınan bu problemin nedenleri:

  • Lenf Bezlerinin Şişmesi

Lenf bezleri, bağışıklık sistemimizin önemli bir parçasıdır. Enfeksiyon ve hastalıklara karşı mücadelede görevi oldukça önemlidir. Büyüklüğünü zeytin tanesi ile kıyaslayabileceğimiz bu dokular, vücudun kasık, boyun ve koltuk altı olmak üzere pek çok bölgesinde mevcuttur. Ağzı açık uyumanızı tetikleyen lenf bezleri, boğazınızın arka kısmında olanlardır. Bu bölgede bulunan bezler sağlıklı ise ağzınızı açarak uyumanıza sebebiyet vermez. Ama enfeksiyon, tümör, lenfoma gibi çeşitli sağlık sorunları bezlerin şişmesine ve nefes darlığı yaşamanıza sebep olur. Burnunuzdan soluduğunuz hava yetmeyecekmiş gelir dolayısıyla uyurken ağzınızı aralamak zorunda kalırsınız.

  • Burun Kemiğinin Eğri Olması

Burun kemiği, burun deliklerini ortadan iki eşit parçaya bölen sert yapıdır. Bu yapıda doğuştan yada sonradan çeşitli sebeplerden ötürü meydana gelen eğrilik, burnunuzdan nefes almanızı oldukça zorlaştırır. Bu problemden ötürü burnunuzdan rahat bir şekilde soluk alışverişi yapamaz ve ağzınızdan nefes alma gereksinimi duyarsınız. Böylelikle eğrilik, uyurken ağzınızın açık olmasına sebep olur.

  • Burun Tıkanıklığı

Sinüzit, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar geçici olarak burun tıkanıklığına yol açar. Burun tıkanıklığı da uykunuzda rahat nefes almanızı engelleyerek ağzı açık bir şekilde uyumanıza sebebiyet verir. Bu tıkanıklık durumu normalden daha uzun sürerse kalbi yorar ve çeşitli kalp rahatsızlıklarına neden olur. Bu tip enfeksiyonları gerek ilaç tedavisiyle gerekse doğal yöntemlerle kısa sürede atlatmak sağlık açısından önem teşkil eder. Sağlık problemlerini önemli yada önemsiz olarak ayırmadan en kısa sürede atlatmak yaşam kalitenizi de arttıracaktır. “Geçici bir burun tıkanıklığı ne de olsa!” şeklinde düşünmeyin. Önemsiz gördüğünüz bu sorunlar, ileride daha büyük sağlık problemlerine neden olabilir. Bu konuda her daim temkinli olmak gerekir.

  • Geniz Eti

Geniz eti, boğaz ile burun arasında bulunan ve görevi vücudumuza giren mikroplara karşı antikor üretmek olan dokudur. Bu dokunun büyümesi ya da iltihaplanması durumunda burundan alınan nefes kişiye yetersiz gelebilir. Uyku halinde iken rahat nefes alamaz ve uyurken ağzını aralar. Geniz eti problemi yaşayan pek çok kişi genelde bu rahatsızlığın ciddiyetinin farkına varmaz. Ama bu problem kesinlikle ihmal edilmemelidir. Alanında uzman bir doktora danışmak ve gerekli gördüğü tedavi yöntemlerini uygulamak rahat nefes almayı sağlayacak, ağız açık uyuma problemini ortadan kaldıracaktır.

  • Bademciklerin Şişmesi

Bademcikler, ağız boşluğu içerisinde dil kökünün her iki yanında bulunan dokulardır. Hastalıklara karşı mücadelede muazzam bir direnç gösterirler. Bu sebeple vücut savunmasının ayrılmaz parçasıdır. Çeşitli sebeplerden ötürü bademciklerin iltihaplanması ve şişmesi soluk alışverişinde sıkıntılara sebep olur. Kişi bu rahatsızlık sebebiyle uykusunda rahat nefes alamaz ve ağzını aralamak zorunda kalır.

Bademcik rahatsızlıkları çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Bu sebeple her daim dikkatli olmak gerekir. Çocuğunuzun ağzı açık uyuması bademcik sorununun habercisi olabilir. Bu hastalık ilaç tedavisi ile çok kısa sürede atlatılabilir. Erken teşhis ve tedavi çocuğunuzun daha rahat nefes almasını sağlayacak, ağzı açık uyumasını engelleyecektir.

  • Stres ve Kaygı

Sempatik sistem, vücudun aktivitesini arttırmak adına dokulara ve organlara sinyaller gönderen sistemdir. Bu sinyaller kan basıncını arttırır ve kalbin olağandan daha hızlı çalışmasına sebep olur. Stres ve kaygı durumu bu sitemin önemli tetikleyicileridir. Stres ve endişe arttıkça sempatik sistem devreye girer ve kişi düzensiz soluk alıp vermeye başlar. Bu durum da kişinin ağzı açık uyumasına sebep olur. Yapılan araştırmalar ağzı açık uyuyan çoğu kişinin yoğun stres altında olduğunu ortaya koymuştur. Ağzı açık uyuma problemiyle başa çıkmak için stresi ve kaygıyı minimum seviyeye indirmek gerekir. Böylelikle uyku esnasında nefes alışverişi daha düzenli hale gelir.

  • Burun Polibi (Nazal Polip)

Kalıtsal hastalıklar, kronik sinüzit, alerji gibi çeşitli sebeplerden ötürü oluşan burun polipleri iyi huylu kitlelerdir. Burun içinde veya burun yanı boşluklarında oluşurlar. Bu bölgeden boğazın aşağısına kadar uzanabilen bu kitleler, kişinin rahat nefes almasında engel teşkil eder. Uyku esnasında düzenli ve doğru nefes alışverişlerini engeller. Burundan rahat nefes alamayan ağzı açık uyumaya başlar.

  • Ağız ve Diş Yapısındaki Bozukluklar

Doğuştan meydana gelen yada çeşitli faktörler sebebiyle sonradan oluşabilen ağız ve diş yapısındaki bozuklukların ağzı açık uyumanıza sebep olabileceğini biliyor muydunuz? Ağız ve diş bakımı özellikle büyüme ve gelişme döneminde ihmal edilmemesi gereken temel bakımlardır. Çocuğa küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gereken bu beceri, gelecek yaşlarında ağız ve diş sağlığı konusunda oluşabilecek pek çok hastalığın engelleyicisi olacaktır. Yapılan bu bakım sayesinde kişi özellikle diş yapısında meydana gelebilecek olumsuz yöndeki değişimleri rahatlıkla gözlemleyip tedavi ettirebilir.

Bozukluk eksik bakımdan kaynaklandığı gibi doğuştan da gelebilir. Damak yarıklığı, çene ve diş yapısı bozukluğu sağlıklı soluk alışverişine engel olabilir. Bu sebeple bu tip bozuklukların tedavisine erken yaşlarda başlanmalıdır. Aksi takdirde horlama, ağzı açık uyuma gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Nelere Sebep Olur?

Ağzı açık uyuma sorununu yaşayan pek çok kişi bu problemi görmezden gelmektedir. Halbuki bu sorun önemsenmesi gereken ciddi bir sağlık problemidir. Çoğu zaman kayda değer görülmese de bu problem, uzun süreli devam ettiği takdirde daha farklı sağlık sorunlarını da beraberinde getirecektir. Peki bu sağlık sorunları nedir? Hangi hastalıklara yakalanma olasılığınız gün geçtikçe artıyor? Gelin birlikte bakalım:

  • Uyku Apnesi

Uyku apnesi, uyku esnasında soluğun kesilmesidir. Gece boyunca bu durum birçok kez tekrarlar. Kişi, nefesi kesildiği için birkaç saniye süren boğulmalar yaşar ve uykusundan uyanır. Ertesi güne yorgun ve uykusuz bir şekilde başlar. Bu hastalık uyku kalitesini oldukça düşürmektir. Ağzı açık uyuma alışkanlığı bu hastalığın en büyük tetikleyicisidir. Tedavisi için kesinlikle uzman yardımı gerekir.

  • Metabolizmanın Yavaşlaması

Deliksiz ve kaliteli uyku metabolizma hızını doğrudan etkilemektedir. Yetersiz uyku vücudun insüline karşı olan  direncini arttırarak şeker metabolizmasında bozulmalara sebep olur. Dolaşım ve metabolizma hızını yavaşlattığından kilo alımı hızlanır. Ağzı açık uyuma, uyku kalitesini düşürdüğünden dolaylı olarak da olsa bu durumu tetikler.

  • Kronik Baş Ağrısı

Ağzı açık uyumak genellikle kişinin uyku esnasında burundan rahat nefes alamaması sonucu gerçekleşir. Bu sebepten ötürü uyku problemi çeken kişi ertesi güne daha bitkin bir başlangıç yapar. Uyku kalitesindeki bu düşüş kronikleşen baş ağrıları ile vücutta kendini belli eder. Özellikle migren hastalarında bu ağrılar daha şiddetlenerek kendini göstermektedir.

  • Dişlerde Çürüme

Ağzı açık uyumanın diş çürümesini arttırdığını biliyor muydunuz? Ağız ve diş sağlığı için uyku esnasında burundan nefes alışverişi yapmak oldukça önemlidir. Gece boyunca ağzı açık uyuma ağız içini daha asidik hale getirerek diş minesinin aşınmasına sebep olur. Araştırmalar ağzı açık uyuyan kişilerin uyumayanlara göre dişlerinin erken çürüdüğünü ortaya koymuştur.

  • Horlama

Horlama, üst solunum yollarından geçen havanın boğazdan geçişi sırasında çıkardığı sestir. Uykunun kalitesini ciddi anlamda düşürür ve çevreye rahatsızlık verir. Pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarır. Uyku apnesi bu sorunların en yaygın olanıdır. Uyurken burundan nefes almamak horlamanın başlıca tetikleyicisidir. Ağızdan alınan nefesin horlama riskini arttırdığı gözlemlenmiştir.

  • Ağız Kuruluğu ve Ağız Kokusu

Tükürük, ağız temizliğinde önemli bir yer tutmaktadır. Ağız içerisinde oluşan partikülleri temizler ve kötü kokuyu engeller. Fakat uyku esnasında ağızda tükürük üretimi azalır. Bu durum ağız kuruluğuna sebep olur. Gece boyunca yaşanan bu kuruluk, uyandığınızda kötü bir ağız kokusuna yerini bırakır. Ağzı açık uyuyan kişilerde ağzı kuruluğu daha fazla olduğundan ağız kokusu sorunu daha fazla hissedilir.

  • Kalp Hastalıkları

Uyku esnasında burundan düzenli soluk alıp vermek kalp sağlığı açısından oldukça önemlidir. Uyurken burundan nefes alma zorluğu çekenler uyku esnasında ağzını aralamak zorunda kalır. Çeşitli sebeplerle geçici burun tıkanıklıkları kalp sağlığı ile ilgili problemlerini oluşturmasa da kronikleşen burun tıkanıklıkları ve uyku sırasında sürekli bir şekilde ağızdan nefes alıp verme kalbi yorar ve pek çok kalp hastalıklarının tetikleyicisi olur.

Tedavi Yöntemleri

Ağzı açık uyuma probleminin pek çok nedeni olabilir. Önemli olan sorunun neden dolayı kaynaklandığını düzgün bir şekilde teşhis etmek ve en doğru şekilde tedavi yöntemini uygulamaktır. Bu sorunun üstesinden gelmek için günlük hayatınızda kolaylıkla uygulayabileceğiniz birkaç yöntemden bahsedeceğiz. Bu yöntemler tabi ki kesin tedavi değildir. Ağzı açık uyuma problemi her kişide farklı sebeplerden kaynaklandığından tedavi için en sağlıklı sonuçları doktor yardımı ile elde edebilirsiniz. Çünkü tedaviniz ilaç yada operasyon gerektirebilir. Tavsiyelerimiz bu sorunun üstesinden gelmede sadece işinizi kolaylaştıracaktır. Peki nedir bu tavsiyeler? İşte detayları…

  • Uyurken Sağa veya Sola Doğru Yatın

Kaliteli bir uyku için uyuma pozisyonunuza dikkat etmeniz gerekir. Ağzı açık uyuma probleminiz var ise sağınıza yada solunuza doğru yatmayı deneyin. Bu yatış pozisyonu soluk alışverişinizi daha rahat hale getirecektir. Sırt üstü yattığınızda ise burnunuzdan nefes almak daha zor bir hale gelecek ve ağzı açık uyuma probleminizi daha da tetikleyecektir. Bu ufak ama etkili tavsiyeye uyduğunuz takdirde sırt üzeri yatmaktan kesinlikle vazgeçeceksiniz.

  • Nefes Egzersizleri Yapın

Sağlıklı bir solunum için yapmanız gereken en temel şey burundan nefes almaktır. Çünkü burun alınan havayı nemlendirir ve filtreleyici özelliği sayesinde havadaki zararlı maddelerin akciğere doğru inmemesini engeller. Astım, bronşit, faranjit gibi hastalıklara yakalanma riskini en aza indirir. Ağzı açık uyumak ise solunumun kalitesini düşürür. Alınan havadaki tozlar ve alerjenlerler doğrudan akciğerimize iner ve sağlığımızı tehdit eder.

Ayrıca ağızdan alınan hava burundan alınan hava gibi sabit bir kalitede değildir. Peki nefes alışverişimizi nasıl düzene sokabiliriz? Uygulayabileceğiniz en pratik yöntem burundan yapılan nefes egzersizleridir. Bu egzersizler sayesinde ağzı açık uyuma probleminiz büyük ölçüde azalacaktır. Yapmayı düşünenler için oldukça basit, rahatlıkla uygulayabileceğiniz bir nefes egzersizi olan “Nadi Shodhana Nefesi”ne gelin birlikte bakalım:

Nadi Shodhana “kanal temizliği” anlamına gelmektedir. Burun kanallarını açarak daha sağlıklı nefes almanızı sağlayacak bir egzersizdir. Uygulayacağınız adımlar şu şekildedir:

  1. Rahat bir pozisyonda sırtınız dik şekilde oturun.
  2. Sağ elinizin yüzük ve serçe parmaklarını bükerek işaret ve orta parmağınızı alnınıza koyun.
  3. Sağ baş parmağınızla sağ burun deliğinizi kapayın ve sol burun deliğinizden nefes verin.
  4. Sol burun deliğinden derin bir nefes çekin.
  5. Sol elinizle yine aynı pozisyonda sol burun deliğinizi kapatın ve çektiğiniz nefesi sağ burun deliğinizden verin.
  6. Bu dönüşümlü nefes alıp verme işlemine 3 yada 5 dk kadar devam edin.
  7. Çalışmayı sol burun deliğinden nefes vererek bitirin.

Nadi Shodhana Nefesi uygulamasını yaptıkça nefes alışverişinizin daha düzenli hale geldiğini ve uyku halindeyken burnunuzdan daha rahat nefes alıp verdiğinizi fark edeceksiniz. Bu egzersiz sayesinde ağzı açık uyuma probleminiz daha da azalacaktır. Nadi Shodhana Nefesi’nin yararları şunlardır:

  • Solunum temizlenir.
  • Yorgunluk ve stres azalır.
  • Vücutta kan akışı daha hızlı hale gelir.
  • Sinirler gevşer.
  • Odaklanma artar ve öğrenme güçlüğü azalır.
  • Kaygı duygusu azalır.
  • Yüksek Yastık Tercih Edin

Başımızı her yastığa koyduğumuzda günün tüm yorgunluğu bir anda uçuverir. Yastığın rahat olması uykumuzun kalitesini arttırır. Dolayısıyla da ertesi güne daha dinç başlamamızı sağlar. Ama yastığımızın rahatsız oluşu ya da uykuda yaşadığımız sorunlar ertesi güne başlayacak enerjimizi oldukça düşürür. Ağzı açık uyuma probleminiz var ise yastık tercihinde çok dikkatli davranmalısınız.

Alçak bir yastıkla yada yastıksız yatmanız burundan nefes alışverişinizi zorlayacak ağzı açık uyumanızı tetikleyecektir. Bu problemi bir nebze de olsa engellemek ve sağlıklı soluk alışverişi yapmak için yastığınızın her daim yüksek olmasına özen gösterin. Yüksek yastık burundan nefes almanızı teşvik edecek siz de doğru nefesle rahat bir uykunun keyfini süreceksiniz.

  • Burun Bantları Kullanın

Sağlıklı bir uyku için burundan nefes almanın ne denli önemli olduğundan bahsetmiştik. Ağzı açık uyuma probleminden mustarip olanlar! Rahat bir uyku için kesinlikle burun bandı denemelisiniz. İlaç içermeyen bu minik bantlar uyku esnasında burun kanallarınızın açılmasını sağlayacak ve rahat uyku imkanını sizlere sunacaktır. Hem yetişkinler hem çocuklar için çeşitleri bulunan bu bantlar sayesinde artık uykularınız kabusa dönüşmeyecek. Burun kanalının açılması ile uyku sırasında ağızdan nefes alma sorununuz ortadan kalkacaktır.

  • Burnu temizleyin

Gün içerisinde burundan aldığımız her nefes filtrelenerek burun kılları tarafından tutulur. Maruz kaldığımız toz ve tüyler bu bölgede birikir. Burnun kaşınmasına sebep olur. Rahat nefes almamızı engeller. Sağlık açısından büyük risk oluşturan bu alerjenleri burundan arındırmak gerekir. Yatmadan önce burnu bol su ile temizlemek hem sağlığımıza tehdit oluşturan bu durumu ortadan kaldırır hem de rahat nefes almamızı sağlar. Böylece burundan aldığımız nefes daha kaliteli olur ve ağzı açık uyuma probleminin oluşma durumu zorlaşır.

Not: Tüm bu yöntemler tavsiye niteliğinde sunulmuştur. Ağzı açık uyuma sorununu çözmede daha sağlıklı sonuçlar elde etmeniz için mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.