Yeşil Balgam Neden Olur ve Tedavisi

24.07.2020
Yeşil Balgam Neden Olur ve Tedavisi

Balgam, vücudun akciğerler aracılığı ile ürettiği, solunum yollarında da bulunabilen yapışkan ve koyu kıvamlı bir sıvıdır. Solunum yollarında, gösterdiği koruyucu etkisi nedeni ile virüs ve bakterilerin vücuda girmesini önlerken, normal sınırlarda bulunması rahatsızlık sağlamaz. Akciğerlerde meydana gelebilecek  sağlık sorunları (pnömoni) nedeni ile balgam da artış görülmesi halinde, kişiye rahatsızlık hissi yaşatabilir ve öksürük geliştirerek vücuttan atılmasına neden olur. Çeşitli renklerde bulunabilir ve bu renkler, hastalığın vücudun hangi bölümünde ortaya çıktığı konusunda belirleyicidir. Zamanla kalınlaşması halinde, uygun yöntemler ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Sigara kullanan kişilerin sıklıkla karşılaşmakta olduğu bir durumdur ve beslenme kurallarına dikkat edilerek bu sorunun giderilebilmesi mümkün olabilmektedir.

Yeşil Balgam Nedir?

Yeşil balgam, bağışıklık sisteminde ortaya çıkan rahatsızlığın yol açtığı etkilerden ve enfeksiyonlara karşı verilen mücadele sonucunda ortaya çıkar. Balgam içerisinde, normalden fazla bir şekilde, cansız beyaz kan hücresi konsantrasyonu bulunması durumunda, yeşil renkte olabilmektedir ve bu durum vücutta oldukça fazla miktarda enfeksiyon gelişmiş olduğunun belirtisidir.

Beraberinde hastalık belirtisi bulunmuyorsa mikrobik bir durum söz konusu değildir

Belirti açısından, sadece yeşil balgam bulunduğu ve beraberinde ise ateş yada boğaz ağrısı söz konusu olmazsa ve öksürük ve hapşırıktan dolayı her hangi bir şikayet bulunmuyorsa, sinüslerle ilgili bir sıkıntı söz konusu da değilse, bu durum mikrop taşımadığınızı göstermektedir.


Yeşil Balgam Tanı

  • Hastanın öyküsü dinlenerek, şikayetleri doğrultusunda fizik muayene yapılması
  • Akciğer grafisi ile yapılan kontrol
  • Yapılacak kan testi sonuçları
  • Balgam kültür testi sonuçları
  • Bilgisayarlı tomografi çekilmesi

Yeşil balgama neden olan hastalık hakkında kesin bir karara varılabilmesi için yarar gösterir.


Yeşil Balgam Belirtileri

  • Ciğerlerde belirgin olarak hissedilen hırıltılı ses
  • Öksürüğün arkasından ortaya çıkan yapışkan sıvı
  • Boğazda meydana gelen tahriş
  • Göğüste ortaya çıkan ağrı
  • Nefesin zorlukla alınması
  • Vücut sıcaklığında artış yaşanması
  • Midede bulantı
  • Yorgunluk
  • Baş bölgesinde ortaya çıkan ağrı

Yeşil Balgam Neden Olur?

Akciğer Hastalığı

Solunum yolları, kendisini dış etkilerin zararından koruyabilmek için savunma mekanizması olarak balgamı geliştirir. Akciğerlerde meydana gelebilecek hastalık durumu, aşırı derecede balgam üretilmesine sebep olurken, yeşil renkte balgam gelişebilmektedir.

Sinüzit

Sinüslerde ortaya çıkan enfeksiyon nedeni ile gelişirken, virüsler ve alerji sorunu da hastalığın seyrini değiştirebilmektedir. Hastalığın meydana geliş nedeni, bakteri sorunundan kaynaklanıyorsa, burun tıkanıklığı ile beraber, yeşil balgam sorunu da ortaya çıkabilmektedir.

Astım

Astım hastalığı bulunan kişiler, hassas bir bünyeye sahiptir ve bu nedenle, enfeksiyon hastalıklarının yol açtığı etkilerle birlikte kir ve tozlardan daha çabuk etkilenir. Solunum yollarında iltihap oluşmasına sebep olarak balgam artışının yaşanması tetikler.

Kalp Yetmezliği

Kalp, işlevini gerektiği şekilde yerine getiremediği ve kan pompalama görevini yeteri kadar yapamadığı durumlarda, balgam artışının yaşanması görülebilmektedir.

Kistik Fibroz

Kronik olarak ortaya çıkan, akciğerlerde balgam çoğalmasıyla sonuçlanan ve beraberinde bakteriyel enfeksiyon gelişebilen bu hastalık balgam artışı nedenleri arasındadır.

Pulmoner Emboli

Ciğerlerde ortaya çıkan bu hastalık, pulmoner arterlerin tıkanması ile birlikte ortaya çıkabilirken, beraberinde kanla karışık balgam görülmesine sebep olabilmektedir.

Akciğer Kanseri

Aşırı derecede ortaya çıkan balgam, öksürüğün artmasına yol açar ve bu yoğun öksürük, kanla karışık gelişebilir ve yorgunlukla birlikte kilo kaybı da geliştirebilir.

Pnömokonyoz

Mesleği gereği toza maruz kalarak çalışan kişilerde ortaya çıkan ve doku hasarının ortaya çıkmasına sebep olarak balgam gelişmesine yol açan bir hastalık çeşididir.

Akciğer Apsesi

Akciğerler içerisinde, irin birikmesi sonucu gelişen oyuğun, iltihaplanması ile birlikte meydana gelen bu hastalık, balgam görülmesi nedenleri arasındadır.

Akciğer Mantarı

Solunum sırasında, alınan nefesle birlikte mantar tohumlarının akciğerlerde yerleşmesi sonucu gelişen, enfeksiyonlu hastalık çeşididir ve bu hastalıkta balgam oluşturabilir.

Bronşit

Akciğerlere hava taşınmasını sağlayan solunum borularının iç yüzeyinde bulunan zarın iltihaplanması ile birlikte gelişebilir.

Bronşiolit

Virüslerin, akciğerlerde bulunan bronşiollerin tıkanmasına yol açması sonucunda ortaya çıkan bir hastalık çeşididir ve genel olarak çocuklarda ortaya çıkar.

Bronşektazi

Bronşların, normal boyutlarından farklı olarak genişlemesi sonucu meydana gelir ve balgam sorununun ortaya çıkmasına yol açar.

Zatürre (Pnömoni)

Mikroorganizmalar ve bakterilerin, akciğer dokusuna zarar vermesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık çeşididir.

Tüberküloz (Verem)

Bulaşma özelliği bulunmakta olan bu hastalığın, ortaya çıkmasına neden olan bir bakteri çeşididir ve bu hastalık yaygın olarak akciğerlerde ortaya çıkarken vücudun diğer uzuvlarına da yayılabilmektedir.

Koah (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)

Akciğerlerde bulunmakta olan, hava kesecikleri işlevini yerine getiremeyerek tıkanması sonucu, oksijen ve kan akışı yeterince gerçekleşemez ve bu durum hastalığın kronik olarak ortaya çıkmasına neden olur.


Yeşil Balgam Tedavisi

Antibiyotik

Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonun sonucu olarak ortaya çıkan ve yoğun bir şekilde gelişmekte olan balgamın tedavi edilebilmesi açısından, antibiyotik kullanılması gerekebilmektedir.

Alerji İlacı

Bazı durumlarda balgam görülme nedenleri arasında alerjik enfeksiyonlar olabilmektedir ve bu durumun tedavisi için alerji ilacı kullanılabilmektedir.

Balgam Söktürücü İlaçlar

Ciğerlerde ortaya çıkan balgamın giderilmesini sağlamak için balgam söktürücü kullanılabilmektedir ve hastalığın göstermiş olduğu etki kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden kullanılan ilaçların tedavi edici özelliğini etkilemektedir.

Sigarayı Bırakın

Sigara kullanımı, sağlığınızı olumsuz etki sağlayacağından, sigara içilmesinin bırakılmasında fayda vardır.


Yeşil Balgam Nasıl Atılır?

Su ve Deniz Tuzu

Balgam sorununun çözümü açısından oluşturulabilecek uygulamalar arasında, bir miktar su içerisine deniz tuzu katılması sonucu ve bu su ile burnun yıkanması halinde, balgam sorunununda olumlu etki görülmesine yol açar.

Tereyağlı Pekmez

Bir miktar kaynar su içerisine konulan pekmez ve tereyağı balgam sorununu çözümü açısından kullanılmakta olan uygulamalar arasındadır.

Siyah Turp ve Bal

Sağlık açısından oldukça büyük bir yarar sağlamakta olan turp oyularak içerisine bal konulması halinde, balgam sorununun giderilmesini sağlayabilir.

Limonlu Su

Bir miktar su içerisine sıkılarak kullanılan limon suyu, balgam söktürücü özellik göstermesinden dolayı sık olarak kullanılmaya uygundur.

Tuzlu Su

Bir bardak ılık su içerisine bir tatlı kaşığı katılarak karıştırılıp çözülmesi sağlanan karışım, ağza alınarak çalkalanması halinde fayda sağlayabilmektedir.

Okaliptus Yağı

Ortaya çıkan balgamın tedavisini sağlamak için okaliptüs yağının göğüse sürülerek üzerinin kapatılması halinde, kullanılmakta olan yağ, iyi etki gösterir ve tedavi açısından fayda sağlar.

Ilık su

Ilık su içilmesi, yoğun bir halde bulunan balgamın vücuttan atılıp giderilebilmesi için yardımcı olmaktadır. Ciğerlerde mevcut olan balgamın giderilebilmesi açısından sıcak su buharının içerisine katılabilecek karışımların teneffüs edilmesi halinde olumlu sonuç elde edilebilir.

Ciğerlerde bulunan balgam, ortamdaki havanın kuruyarak nemini kaybetmesi sonucu balgamın yoğunlaşmasına neden olmaktadır ve bu durumun çözümünü ortamı nemlendirerek sağlanabilmesi mümkündür

Limon Suyu

Ilık su içerisine katılarak içilen limon suyu, vücutta ortaya çıkan balgamın giderilmesi bakımından olumlu etki gösterir.

Bal ve Karabiber

Bal vücut için oldukça faydalı bir üründür ve içerisinde bulunan antibakteriyel özellik ile balgamın vücuttan atılabilmesi için fayda sağlar.

Bal karabiber ile karıştırılarak elde edilen karışımın , göğüs bölgesine sürülerek bekletilmesi ile birlikte,balgamı rahatlatarak vücuttan atılmasını kolaylaştırır.

Bitkiler

  • Zencefil
  • Zerdeçal
  • Meyan kökü
  • Rezene
  • Anason
  • Kekik

Yeşil Balgam Söktürücü Bitki Çayları

Sirke, Bal, Limon, Zencefil ve Acı Biber Çayı

Elma sirkesi, limon suyu, bal, zencefil, acı biber sıcak su ile karıştırılarak soğumaya bırakılır ve azar azar tüketilmesi halinde fayda gösterir.

Kekik Çayı

Kekik, vücut için oldukça faydalı bir bitkidir. Kekik çayı, bal ile karıştırılarak içilmesi halinde, boğaza iyi gelir ve yumuşatıcı etki göstererek balgamın atılmasında yardımcı olur.

Nane Çayı

Nane çayı, gösterdiği etki nedeni ile boğaza yumuşaklık hissi verir ve aynı zamanda ciğerlerin temizlenmesini sağlayarak balgamın rahatlamasına yol açar.

Okaliptus Çayı

Okaliptüsten elde edilen çay, balgama neden olan sorunlar için tedavi sağlayarak, rahatlatıcı etki göstermesine yol açar ve balgam sorununun azalmasına katkı sağlar.

Anason Çayı

Anason çayı, buharı solunması halinde, göstermiş olduğu olumlu etki ile birlikte, öksürük vasıtasıyla balgam sorununun giderilebilmesi açısından fayda gösterir.

Melek Otu Çayı

Vücutta ortaya çıkan ve soğuk algınlığı gibi belirtiler gösterilmesi ile sonuçlanan ateş ve burun tıkanıklığı gibi sorunları tedavi etmeye katkı sağlar. Akciğerlere göstermiş olduğu olumlu etki ile birlikte, balgam sorununun giderilmesi için faydası bulunur.

Rezene Çayı

Bronşit nedeni ile ortaya çıkan kuru öksürükte, göstermiş olduğu olumlu etkinin yanı sıra, yumuşatıcı etki ile birlikte balgam sorununun çözümünde yardımcı bir üründür.

Meyan Kökü

Solunum sistemi hastalıklarında oldukça iyi fayda gösterirken, aynı zamanda ise iltihap ve balgam sorununun giderilmesi açısından katkı sağlar.


Öksürük ile Gelen Yeşil Balgam Neyin İşaretidir?

Öksürükle birlikte gelişen  yeşil balgam, bir yoğunluğa sahipse ve kokulu ise önemli bir durumun göstergesi olabileceğinden hekime başvurulması gerekmektedir ve antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulabilir.

Yeşil balgamla beraber eşlik eden belirtiler endişe verici olabilmektedir ve kan ile karışık balgam, ateş, nefes darlığı, orta bölümde yer alan kısımda şişlikle birlikte, istek dışı verilen kilo gibi sorunlar bulunmakta ise hekimden tedavi alınmasına ihtiyaç duyulabilir.

Hekiminize bütün semptomları anlatmak, sağlığınız açısından yararlı olacak ve doğru bir teşhis konulabilmesi açısından fayda sağlayacaktır.

Bazı durumlarda ortaya çıkan belirtiler kendiliğinden yok olabilir fakat geçmeyen ve uzun süreli rahatsızlıklar akciğerlerde gelişen ateş ve balgama neden olan bakteri kaynaklı bronşitin yol açtığı etkiler ile gelişebilir.

Kuru ortamlardan uzak durarak nemli ortamları tercih etmeli, bol su içmeye özen gösterilmelidir. Dumanlı ortamlarda bulunmamaya dikkat etmeli, aksi taktirde semptomlar şiddetli olarak gelişebilmektedir.


Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Yeşil balgamla beraber vücut ağrısı mevcutsa evde istirahat edilmelidir

Yeşil balgamla birlikte beraberinde eşlik eden ateş, vücut ağrısı ve kendini kötü hissetme gibi durumların söz konusu olması halinde, evde kalmanız gerekmektedir. Astım hastalığı bulunan kişilerde de yeşil balgam oluşması sorunu ortaya çıkabilmektedir

Hastalık semptomları uzun süre devam ederse doktora gidilmesi gerekmektedir

Ateş tamamen geçince ve semptomlarda belirgin bir iyileşme söz konusu ise işinize dönebilir veya belirtiler 10 günlük süre içerisinde iyileşme belirtisi göstermezse doktora gitmeniz sağlığınız açısından yararlı olacaktır.

Daha Fazla Kaynak:

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.