Göz Çapaklanmasına Ne İyi Gelir?

25.07.2020
Göz Çapaklanmasına Ne İyi Gelir?

Göz çapaklanmasının temel sebebi göz enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar her ne kadar temel olarak gözde oluşsa da sistemik bazı enfeksiyonlarında beraberinde oluşabilir.

Elleri yıkamadan göze dokunulması sonucu gözde çapaklanma ortaya çıkar. Ellerin göze giderek dokunması ve kaşınması sonucu alerjik gözlerde çeşitli enfeksiyonlar oluşmaktadır. Bu nedenle ellerinizi yıkamadan kesinlikle göze dokunmamalı ve kaşımamalısınız. Yetişkinlerde görülebildiği gibi yenidoğan, bebeklerde ve çocuklarda da sıklıkla görülmektedir.

Göz çapaklanmasına iyi gelen tıbbi ve bitkisel tedaviler vardır. Göz sağlığınızı nasıl koruyacağınızı öğrenerek gözde çapaklanma oluşumunu engelleyin.

Tıbbi Uygulamalar

Gözde çapaklanma sorunu yaşayan bireyler bu rahatsızlıkta ağrı, kızarıklık ve göz kapaklarının yapışması gibi problemler yaşamaktadırlar. Bu nedenle imkan varsa mutlaka tıbbi tedavi yoluna başvurulmalıdır.

Steril Damlalar Kullanmak

Özellikle uykudan kalkıldığında göz kapaklarının yapışarak açılmasını zorlaştıran bir sorundur. Çapaklanmanın dışında göz kapaklarını açmaya çalışırken tahrişe de sebebiyet verme ile karşı karşıya kalınmakta. Böyle zamanlarda doktora gidilene kadar göz kapaklarını rahatlatıcı eczanelerde bulunan steril göz suyu alınmalıdır. Steril damlayı genellikle lens kullananlar kullanmakta ve göze herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Steril damla göz kapaklarına damlatıldığında çapaklanma yumuşayarak göz daha kolay açılacaktır. Böylelikle göz kapaklarının hijyeni de sağlanmaktadır.

Göz Temizleme Mendilleri

Eczanelerde göz silme mendilleri bulunmaktadır. Bu mendilleri genellikle gözünde enfeksiyon olanlar, cerrahi operasyon geçirenler rahatlıkla kullanmaktadır. Eczeneden steril göz mendili alınarak göz kapakları silinmelidir. En kısa zamanda doktora gidilerek göz çapaklanmasının tedavisi sağlanmalıdır.

Doktora Danışmak

Sağlık sorunları yaşandığında öncelikle doktora gitmek önemlidir. Göz önemli ve hassas bir organdır. İmkanlar dahilinde en kısa sürede göz doktoruna başvurulmalıdır. Göz doktoru hastalığın kaynağını ve tedavisini tespit ederek, önerdiği tedavi planı mutlaka uygulanmalıdır.

İlaç Tedavisi

Göz çapaklanması sorunu yaşayan bireylerin doktorun yazdığı ilaçları kullanması önemlidir. Doktor çapaklanmanın sebebi ve türüne karşı uygun ilaç kullanımı tavsiye etmektedir. Gelişigüzel ilaç kullanımı yapılmamalıdır. Yanlış ilaç kullanımı çapaklanmayı tedavi edemeyeceği gibi göze zarar verebilmektedir. Bu nedenle kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemelidir. Doktora gitme fırsatı bulana dek göz kapaklarına pansuman uygulanarak hijyeni sağlanmalıdır.

Cerrahi Operasyon

Her insanda gelişimi ve etkeni farklıdır. Bazı tümörler veya göz kanalı tıkanıklıkları sebebiyle oluşan göz çapağında tedavi yöntemi cerrahi uygulama olabilmektedir. Doktor muayeneden sonra gerekli gördüğünde cerrahi operasyon kararı verecektir. Cerrahi operasyon sonrasında da doktor tarafından verilen ilaç ve hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.


Yaşamsal Tedbirler

Göz çapaklanması durumunda kişilerin özensiz ve dikkatsiz davranışları göz sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle hastanın belli davranışlarına dikkat etmesi ve yaşamını düzenlemesi gerekmektedir.

İstirahat

Gözlerin çok fazla yorulması sağlığın olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır. Çapaklanan gözlerin sık sık dinlendirilmesi hastalığın seyri açısından büyük önem taşımaktadır.

Temizlik ve Hijyen

Enfekte bir durum olduğu için özellikle bu problem karşısında hijyen esaslarına daha çok dikkat etmesi gerekmektedir. Herhangi bir ihmal ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi rahatsızlığın ilerlemesine sebebiyet verebilir. Göz kapakları sıklıkla temizlenmeli ve temizleme işleminde ovuşturmak, aşırı bastırmak göz kapağına zarar vermektedir.

Bu nedenle nazik hareketlerle temizlik işlemi yapılmalıdır. Kişisel eşyalar başkalarıyla birlikte kullanılmamalıdır. Bu problem geçene dek kağıt havlu kullanımı yapılmalı, tek kullanımlık havlular kullanıldıktan sonra atılmalıdır.

Göze Kaçan Cisimlere Müdahale Etmemek

Gözde oluşan çapaklanmanın sebebi bazen göze kaçan cisimlerdir. Bazı kişiler bu cisimleri kendi imkanlarıyla çıkarmaya çalışmaktadır. Bu tür davranışlar oldukça tehlikeli ve göze zarar verebileceği için hiç beklemeden hastaneye gidilmelidir.

Gözlere Dokunmamak

Çapaklanan göze bilhassa eller yıkanmadan dokunulması, gözün kaşınması rahatsızlığın ilerlemesine sebep olmaktadır. Bu nedenle bu tür davranışlardan kaçınılmalıdır. Göze bakım veya pansuman yapmadan önce el hijyeni sağlanmalıdır.


Evde Uygulanabilecek Bitkisel Alternatif Tedaviler

Öncelikle doktor kontrolü olmalıdır. Doktor kontrolüne gidene kadar evde uygulanabilecek yöntemler ile rahatsızlığın hafifletilmesi sağlanabilmektedir.

Bal ve Su Karışımı

Bir kap içine kaynamış ve ılık hale gelmiş suyun içine bir miktar bal koyularak, gazlı bez veya pamuk ile gözde tahrişe sebep olmadan hafifçe sürülmelidir. Uygulanan bu karışım gözde meydana gelen akıntı veya enfeksiyon için faydalı olacağı gibi çapaklanmanın da azalması ve ağrı kaşınma gibi problemlerin giderilmesi sağlanmaktadır.

Rezene Çayı

Bu uygulamada rezene tohumu kullanmak esastır. Rezene tohumları suda bir süre kaynatılıp ılındıktan sonra pamuk veya gazlı bez kullanılarak karışım suyu ile göz kapakları hafifçe silinmelidir. Kullanılan pamuk ve gazlı bezler sık sık değiştirilmelidir.

Aloe Vera Bitkisi

Göz sorunları için bir başka faydalı bitki pek çok alanda kullanılan Aloe Vera bitkisidir. Aloe Vera bitkisi koparıldıktan sonra dışı yıkanmalıdır. İçi açılarak içindeki sıvı pamuğa sürülmeli ve göz kapaklarına hafifçe uygulama yapılmalı. Bu bakım ile kısa bir süre içinde rahatlama hissedileceği düşünülmektedir.

Siyah Çay

Siyah çay, gözlere pansuman yapımında kullanılmaktadır. Hatta bazı doktorların ilaç tedavisinin yanı sıra ılık çay pansumanı önerdikleri bilinmektedir. Ilık çay, gazlı bez veya pamuk kullanılarak gözlerde bir süre bekletilmelidir. Bu işlem yapılırken göz kapakları kapatılmalı ve bir süre gözlerin bu şekilde üzerindeki çaylı pamuk ile dinlenmesi sağlanmalıdır. Bu uygulama ile gözlerdeki ağrı, kaşıntı gibi sorunların hafiflediği bilinmektedir.

Papatya Çayı

Göz pansumanında faydalı olan bir diğer bitki papatyadır. Papatya çayı yapmak için papatyaların, 3 su bardağı su konulan bir tencerede kaynaması ve bir süre ılımaya bırakılmalıdır. Bir gazlı bez bu çay ile ıslatılarak göz kapaklarına kompres uygulanmalıdır. Bu uygulama günde üç ya da dört defa yapılmalıdır.

Elma Sirkesi

Doğal tedavilerde alternatifler oldukça fazladır. Birçok konuda faydalı olan elma sirkesi gözlerdeki enfeksiyonların giderilmesinde de kullanılmaktadır. Bu karışımı yapmak için bir bardak suya bir çorba kaşığı sirke koyulmalıdır. Pamuk bu karışım ile ıslatılarak göz kapakları dikkatice temizlenmelidir. Sirke seçiminde mümkünse doğal ev sirkesi kullanmaya özen gösterilmelidir.

Salatalık

Göz bakımında sıklıkla kullanılan salatalık enfeksiyon sorunlarında da kullanılmaktadır. Göze salatalık uygulanması sonucunda şişlik, ağrı, kızarıklık gibi sorunların hafiflediği görülmektedir. İşlem için salatalık güzelce yıkanmalı, yuvarlak dilimler halinde kesildikten sonra dolapta biraz soğutularak göz kapaklarının üzerinde en az on beş dakika bekletilmelidir. Bu uygulama günde dört veya beş kez uygulanabilmektedir.

Lavanta Yağı

Lavanta yağı antiseptik özelliğe sahip olmasından dolayı hazırlanan solüsyonda göz sorunlarında idealdir. Bir bardak suya birkaç damla lavanta yağı koyularak hazırlanan karışım, el temizliği yapıldıktan sonra pamuk ıslatılarak göz kapaklarına uygulama yapılmalıdır. Uygulamanın çapakları temizleyerek pürüzsüz bir cilt oluşturacağı düşünülmektedir.

Gül Suyu

Cilt bakımında oldukça etkili bir tonik olan gül suyu göz sağlığı için de önerilmektedir. Gözlerdeki yorgunluğu gideren gül suyunun göz enfeksiyonlarında da faydalı olduğu bilinmektedir. Uygulamadan önce eller ve gözler iyice yıkanmalıdır. Temiz bir havlu yardımıyla göz kapakları kurutulmalıdır. Gül suyuna batırılan pamuk, göz kapaklarına koyularak bir süre kompres uygulanmalıdır. Bu uygulamayı günde iki kez yapmak faydalıdır.

Zerdeçal

Zerdeçal, pek çok konuda şifa vermesiyle bilinmektedir. Bir bardak su kaynatılarak içine iki yemek kaşığı zerdeçal konularak karıştırılmalıdır. Ilıyan karışıma batırılmış gazlı bez yardımı ile göz kapaklarına kompres yapılmalıdır. Antibiyotik özelliği olan zerdeçal, göz sorunlarında fark edilir iyileşme sağlamaktadır.

A Vitamini

Göz kuruluğu sorunu için mutlaka A vitamini kullanılmalıdır. Beslenme düzeni içerinde havuç, somon gibi A vitamini içeren zengin yiyecekler tüketilmelidir. Bazı vakalarda doktorlar A vitaminini destek olarak önermektedirler.

Kişniş Tohumu

Gözler için faydalı olan bir diğer bitkisel ürün kişniş tohumudur. Çekilmiş kişnişin suda kaynatılıp süzülmesiyle elde edilen karışım ile yüz yıkanmalıdır. Kompres olarak da pamuk ile uygulanması mümkündür. Kişnişin gözlerdeki şişme ve ağrı gibi yakınmalara iyi geldiği bilinmelidir.

Patates

Göz sağlığı için patates de öneriler arasındadır. Dilimlenmiş ve buzdolabında soğutulmuş patates dilimleri göz kapaklarının üzerine yerleştirilerek bir süre beklettikten sonra yüz su ile durulanmalıdır.

Kırlangıç Otu

Kırlangıç otunun diğer adı göz otudur. Bir buçuk bardak kaynamış suya 2 çay kaşığı kırlangıç otu eklenerek on dakika demlenmesi için bekletilmelidir. Bir parça pamuk veya gazlı bez parçası ılıyan bu karışım ile ıslatılarak gözlere kompres uygulaması yapılmalıdır. Yaklaşık 15 dakika gözler bu kompres ile dinlendirilmelidir.

Aynısefa Bitkisi

Bir miktar su kaynatılarak içine bir tutam kadar aynısefa bitkisi eklenmelidir. 20 dakika demlenmesi beklendikten sonra ılıyan karışıma batırılan pamuk veya gazlı bez ile göz kapaklarının üzerine kompres uygulanmalıdır. Bu uygulamanın günde iki defa yapılması önerilmektedir.

Böğürtlen

Böğürtlenin antioksidan etkisi olduğundan göz sağlığı için önerilmektedir. Böğürtlen iyice yıkandıktan sonra ezilerek suyu bir pamuk üzerine dökülerek gözlere sürüldüğünde tedavi edici ve besleyici etki göstermektedir. Pamuk veya gazlı bez üzerine dökülerek kompres şeklinde de uygulanabilmektedir.

Yaban Mersini

Yaban mersini gözdeki enfeksiyonlara iyi geldiği için çay şeklinde hazırlanmalı ve ılındıktan sonra bir parça pamuk veya gazlı bez ile göze pansuman yapılmalıdır.


Göz Sağlığını Korumak İçin Uyulması Gereken Altın Kurallar

İnsanların sağlıkla ilgili her konuda kurallara uygun hareket etmeleri gerekmektedir. Bilhassa göz gibi önemli ve hassas bir organın korunması çok önemlidir. Göz sağlığı ile ilgili kurallara dikkat etmek görme problemleri ve göz hastalıklarından korunma konusunda faydalı olmaktadır. Gözlerin düzenli olarak belli aralıklarla kontrolden geçirilmesi önemlidir. Bu nedenle 6 ayda bir göz doktoruna görünmek gerekmektedir.

Güneş Işınlarından Korunmak

Güneş ışığına direk maruz kalınması göz sağlığına zararlı etkenlerden biridir. Bu nedenle dış ortamlarda mutlaka gözleri Uv ışınlarından koruyan güneş gözlüğü takılmalıdır. Özellikle ışığa karşı hassasiyeti olan bireylerin mutlaka yaz- kış güneş gözlüğü kullanması önerilmektedir.

İş Yaşantısında Dikkatli Davranmak

Çalışırken bilhassa tozlu ortamlarda veya kimyasallarla ilgili işlem yaparak çalışan bireylerin, koruyucu gözlüklerle çalışması önerilmektedir. Böylelikle kazalara karşı önlem alınarak göz yaralanmaları ve sorunları önlenmiş olacaktır.

Düzenli Doktor Kontrolüne Gitmek

Düzenli aralıklarla mutlaka gözler muayene edilmelidir. Özellikle sorunların erken teşhisi ve tedavisi için düzenli doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. Göz doktorunun tüm önerilerine riayet edilmeli, göz sağlığı korunmalıdır.

Spor Yaparken Gözlük Kullanmak

Bazı spor dalları ile uğraşırken gözlerin olumsuz etkilenmesi söz konusu olmaktadır. Özellikle havuzda yüzmek, squash sporu ya da hızlı top sporlarında kazalara meydan verebilecek durumlar söz konusudur. Bu nedenle bu sporlarla uğraşırken mutlaka koruyucu gözlük kullanılmalıdır. Bilhassa bisiklet kullanırken, tekerleklerden sıçrama ihtimali olan kum ve taşlara karşı koruyucu gözlük mutlaka takılmalıdır.

Genel Sağlığı Korumak

Sağlıklı beslenmek göz sağlığını korumak açısından önemlidir. Özellikle dengeli beslenmek, öğünlerde sağlıklı yiyecekler yemek ve spor yapmak göz sağlığını korumak konusunda etkili yaşam tarzlarıdır.

Kazalardan Korunmak

Genellikle pek çok kazanın evde yaşandığı bilinmektedir. Evdeki eşyaları kullanırken, özellikle elektrikli aletler konusunda veya deterjan gibi kimyasal maddelerin kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Zararlı Alışkanlıklardan Uzak Durmak

Sigara içmek tüm organların sağlığını bozmaktadır. Vücutta kan ve kan damarlarını etkileyen sigara içiminin göz sağlığını ciddi oranda bozduğu unutulmamalıdır. Sigaraya asla başlamamak, içiliyorsa en kısa zamanda bırakmak göz sağlığı açısından önemlidir.

Şeker ve Kolesterole Dikkat Etmek

Göz sağlığı konusunda kan şekerinin kontrolü de önemli bir husustur. Kan basıncı ve kolesterol seviyesi düşük olmalıdır. Böylelikle diğer organlar ile birlikte göz sağlığı da olumsuz etkenlerden korunacaktır.

Gözleri Aşırı Yorgunluktan Korumak

Uzun süreli televizyon izleme, kitap okuma veya bilgisayar başında çalışma göz sağlığını bozmaktadır. Bu nedenle çok uzun süre televizyon izlenmemelidir. Kitap okurken sık sık mola vererek gözler dinlendirilmelidir. Bilgisayar başından sık aralıklarla kalkarak mola verilmelidir. Sık sık göz egzersizleri yapılarak gözlerin rahatlaması sağlanmalıdır. Gerektiğinde göz doktoruna muayene olunarak dinlendirici gözlük kullanılmalıdır.

Mekanda Gerekli Düzenlemeleri yapmak

Yaşam alanlarının ışıklandırılma ve dekorasyonu göz sağlığı için önemli bir etkendir. Ev veya işyerlerindeki aydınlatma düzeyinin göz sağlığını bozmayacak nitelikte olması gereklidir. Aydınlatma ne çok az, ne de gözleri rahatsız edecek kadar fazla olmamalıdır.


Gözde Çapak Oluşmaması İçin Neler Yapılmalı?

Göz sağlığını korumanın pek çok yolu vardır. Sağlıkla ilgili önerilere uyulduğunda göz ve bir çok sağlık sorunun önüne geçmek mümkündür.

Kişi Alerjik İse

Alerjen maddelerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Bilhassa bahar aylarında alerjiler çoğaldığından bu aylarda dışarıda vakit geçirirken dikkatli olunmalı, gözler alerjenlere maruz bırakılmamalıdır.

Hijyen Önemlidir

Gözlerde çapaklanma sorununu engellemek için mutlaka göz hijyenine özen gösterilmelidir. Eller temizlenmeli ve kirli ellerle göze temastan kaçınılmalıdır. Göz kapaklarını sık sık ılık su ile yıkamak gereklidir. Ayrıca bebek şampuanı ile göz kapaklarının yıkanması ve iyice durulanması da faydalıdır.

Darbelerden Korunmak

Gözlerimiz en hassas organımızdır. Bu nedenle gözleri ovalamaktan kaçınmak, kazalara karşı dikkatli olmak önemlidir.

Makyaj Ürünlerine Dikkat

Makyaj yapmak genellikle hanımların sıklıkla yaptığı bir uygulamadır. Makyaj malzemeleri kişisel eşya olduğundan başka bireyler tarafından kullanılmamalıdır. Kullanılan kozmetik ürünlerinin içeriğindeki maddelerden emin olmalı, cilt sağlığına zarar veren ürünlerden uzak durulmalıdır. Makyaj yapıldıktan sonra çok uzun süre yüzde makyaj olmamasına özen gösterilmeli, makyaj temizleyici ile temizlendikten sonra, yüz ılık su ile yıkanmalıdır.

Gözlük Kullanmak

Güneşte gözlük takmak gözleri zararlı olan Uv ışınlarından korumaktadır. Bu nedenle mutlaka güneş gözlüğü kullanımına dikkat edilmeli ve uygun bir güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

Dengeli Beslenmek

Uzmanlar bazı yiyeceklerin göz sağlığı açısından faydalı olduğunu öne sürmektedir. Bu nedenle özellikle vitamin ve mineral açısından zengin bir beslenme düzenine uyulmalıdır. Havuç, A vitamini yönünden zengin ve gözlere çok faydalıdır. Ispanak gibi yeşil sebzeler gözün yapısını koruyan içeriğe sahiptir. Greyfurt, çilek ve brüksel lahanası C vitamini açısından zengindir ve bu besinler göz sağlığını korumada etkendir. Tohum, fındık ve buğday gibi ürünler ise E vitamini desteği sağlamaktadır. Her gün rutin beslenme düzeninde sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.