Su Diyeti Nasıl Yapılır?

19.11.2019
Su Diyeti Nasıl Yapılır?

Su Diyeti Nedir ?

Son dönemlerin en popüler diyet listeleri arasına girmiştir. Gün içerisinde hiç yemek yemeden, bol miktarda su ve sıvı tüketime bağlı olarak kilo vermeyi amaçlayan kişilerin başvurduğu bir yöntemdir. Sadece su içerek kilo vermek ne kadar doğru ve sağlıklıdır? sorusuna ise bilim adamları, sağlıklı bir bireyin yapmasında sakınca olmadığı gibi faydalarının da olduğunu belirtiyor.

Yapılan araştırma sonuçlarına göre; kısa süreli sadece su tüketerek, kilo üzerinde olumlu etkileri olsa da uzun vadede diğer diyetlerin kilo konusunda daha faydalı olduğunda hem fikirler. Su diyeti gün içinde yemek yemeden ve sadece su tüketerek yapılır. Belli bir zaman dilimi söz konusu olmasa da sağlık açısından 24 saat ile en fazla 3 gün kadar uygulanması önerilir. Daha uzun süre yapacak olanların ise doktor gözetimi altında yapması uygundur. Yıllarca dini ve manevi nedenler ile yapılan diyet, meditasyon yapan kişilerin, vücudu terbiye etmek ve farkındalığı arttırmak için başvurdukları bir yöntemdir.


Su Diyetinin Faydaları

Diyet ile ilgili bir çok kitap ve araştırma olmasına rağmen, su diyeti ile ilgili araştırmaların bir çoğu hayvanlar üzerinde yapılmıştır. İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar sınırlı olduğu için daha fazla araştırmanın yapılmasına ihtiyaç vardır.

Kilo Kaybı Teşvik Eder

Kalori alımını 24 saat kısıtlayarak kilo verme imkanı elde edebilirsiniz. Yalnız bu kilo kaybının, yağ kaybı olduğunu unutmayın. Genelde 24 saatlik su diyetlerinde verilen kilo kaybı, depolanmış karbonhidrat ve su ağırlığıdır. Vücudun yağ yakması birkaç gün alır. Çünkü vücut önce glikojen ve glikoz gibi kullanılabilir enerjileri kullanır. 3 günlük diyet ile 1-3 kilo arası verilebilir.

Tansiyon Düşürür

Az tuzlu tüketimi ve fazla su içmek düşük kan basıncı ölçümleri ile ilişkilidir. Su diyeti, kan basıncını yönetmenize imkan sağlar. Tıbbi olarak denetlendiği zaman, hipertansiyonu olan hastalar da kan basıncı düşürme de etkili olduğunu göstermiştir.

Hücre Geri Dönüşümünü Teşvik Eder

Aslında her gün hücreler bozulur ve tekrar geri dönüştürülür. Bu yenilenme sürecine otofaji denir. Otofajinin ise alzheimer, kalp hastalığı ve kanserin önlenmesinde önemli rol oynadığı düşünülür. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre; su diyetinin otofajiyi arttırdığı gözlemlenmiştir. Fakat otofaji ve insanlardaki ilişkisi hakkında çok az bilgi vardır.

Hastalık Riskini Düşürür

Diyetin, kalp ve kanser hastalığına yardımcı olduğuna dair az kanıt vardır. Bir araştırma da yapılan çalışmada 30 sağlıklı gönüllüyü 24 saat su diyetine başlattılar. Bu araştırma sonucunda gönüllüler, kardiyovasküler hastalık için büyük risk taşıyan, düşük kolestrol ve trigliserit seviyelerini göstermişlerdir.

Diyabete Karşı Korumaya Yardımcı Olur

Yapılan araştırmalar diyetin, insülin direncini arttırmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Tip 2 diyabet gelişiminin ana faktörü insülin direncidir. Bu sebeple kısa süren uygulanan diyet, insülin direncini iyileştirir ve diyabet riskini azaltır.


Su Diyetinin Zararları

Besin Eksiklikleri

Yapılan herhangi diyet insanlarda besin eksikliklerine neden olabilir. Kalori kısıtlarken aynı zamanda bir çok vitamin ve mineralden de kendinizi kısıtlamış oluyorsunuz.

Kurutma

Çoğu insan vücudunun su ihtiyacının bir kısmını yediği yiyeceklerden alır. Su diyeti yaparken su kaybı riski ile de karşılaşmanız mümkündür. Bunu önlemek için su alımınızı normal tüketim oranınıza göre artırmalısınız.

Hipotansiyon

Diyet içerisinde çok fazla su içmeniz hipotansiyon yaşamanıza neden olabilir. Aşırı düşün kan basıncına hipotansiyon denir. Hipertansiyonun tam tersidir. Baş dönmesine neden olabilir.

Hiponatremi

Hiponatremi su zehirlenmesidir. Terleme yolu ile kaybedilen su ve tuzun sadece su ile yer değiştirmesiyle olur. Bu diyeti yaparken hızlı egzersiz yapmaktan kaçınmalısınız.

Baş Dönmesi, Yorgunluk ve Sorun Odaklanması

Bu üç başlık kalori kısıtlaması belirtileridir. Vücudun ihtiyacı olan kalorileri tüketmediğinizde baş dönmesi, yorgunluk hissi ve sorun odaklanması yaşayabilirsiniz. Kalori alımı yetersiz olduğunda da vücut iyi düzeyde performans sergilemeye çalışır.

Çok Fazla Yemek

Diyette kalorili gıdalar tüketmediğiniz için, vücudun alıştığı şeyleri istemesi normaldir. Bu durum sizi daha çok yemek yeme isteğine yöneltebilir. Fazla kalori kısıtlaması yeme bozukluklarına yol açabilir.


Su Diyeti İçin Öneriler

Öncelikle su diyetine başlamayı düşünüyorsanız iyice araştırmalısınız. Kullandığınız suyun soğuk olmasına özen göstermelisiniz. Her yemekten yarım saat önce 200 ml su tüketmelisiniz. Her yemekten önce su içen kişiler, içmeyenlere göre daha fazla kilo vermektedir.

Diyet kısa süreli yapılmalıdır. Hedef belirleyerek başlayın. Taze meyve sebzeler ile kombin edildiğinde en sağlıklı sonuca ulaşabilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyetin sağlık açısından yararları olsa da herkesin yapması için uygun değildir. Özellikle uzun süre yapılması veya sağlık durumları açısından vücutları kaldırmayacak kişilerin ve yaşlıların yapması risk içermektedir. Ayrıca;

  • 18 yaşın altında olanlar,
  • Hamileler,
  • Zayıf bünyeye sahip kişiler diyeti yapmamalıdır.

Su Diyeti Nasıl Yapılır ?

Basit gibi görünse de sanıldığı kadar kolay değildir. Diyete başladığınızda yüksek kalorili gıdalar tüketemez, açlığınızı beslenme rutininde olduğu gibi karşılayamazsınız. Diyeti yapmaya karar verdiğinizde, ekstra gıdalara veya tüketmek zorunda olduğunuz su dışında başka bir gıdaya ihtiyacınız yoktur. Sadece günlük içeceğiniz sudan ibarettir. Burada dikkat edilecek husus, günlük su ihtiyacınızın üstünde su tüketmektir. Yani normal şartlarda 2 litre su tüketiyorsanız, diyette 3-4 litre su tüketmelisiniz. Çünkü beslenme ritüelinizi yaparken besinlerden elde ettiğiniz suyu, su diyeti yaparken elde edemezsiniz. 5 aşamadan oluşur, bunlar;

1. Aşama Kilo Vermeye Hazırlanma Aşaması

  • Su diyetini araştırın.
  • Gerçekçi bir hedef belirleyin.
  • Bir diyetisyen veya doktora danışın.

2. Aşama Kilo Kaybetme Aşaması

  • Vücut ağırlığının yarısı kadar su için.
  • Yemek öncesi ve sonrası sık sık su iç.
  • Ne tür su içeceğinize karar verin.
  • Yanınızda taşıyabileceğiniz bir matara alın.
  • Hafif egzersiz yapın.

3. Aşama Hedefe Ulaşma

  • Kaç kilo vermeyi hedeflediğinizi bir kağıda yazın.
  • Diyetin başlangıç ve bitiş tarihlerini işaretleyeceğiniz duvar takvimi asın.
  • Telefonuna bir spor programı yükle veya spor izleme bileziği tak.
  • Kalori alımını azaltın.

Diyete başlamadan önce kişi kendini diyete hazırlamalı. Herhangi bir sağlık sorunu yoksa 24 saat için kendini denemeli. 3 günden fazla diyet yapacak kişilerin, fiziksel ve tıbben uygunluğu doktor tavsiyesi alındıktan sonra yapılmalı.

Daha önce su diyeti yapmadıysanız, bu sürece kendinizi önceden hazırlayın. Kademeli olarak kalori tüketiminizi günden güne azaltın. Diyeti yapmaya başladığınızda ilk hissedeceğiniz yemek yeme dürtüsüne direnin. Gün içinde karbonhidrat tüketimi olmayacağı için, enerji glikoz yerine ketonlar aracılığı ile karaciğerde biriken yağları yakmaya başlayacaktır. Bu sürece kadar sizi zorlayacak olan açlık hissi, yağ yakımı başladığında hafifleyecektir.

Vücut ağırlığının %4’lük kısmı kadar su içmeniz, kilo kaybı açısından daha etkili olacaktır. Su tüketiminize gün boyu dikkat etmelisiniz. Su içme zamanlarını belirli aralıklara bölün, tek sefer de içmeye çalışmayın. Su alımlarınızı kademeli olarak arttırın. Birden fazla su tüketimi mide bulantısına neden olabilir.

Sabah uyandığınızda 1 bardak limonlu su için. Her yemekten yarım saat önce 200 ml su tüketimi daha az yemek yemenize imkan sağlar. Su içme düzeni oturttuğunuz zaman kilo vermeniz daha kolay olur.

Diyetinize süt ve meyve suyu gibi içecekler ekleyin. Ara öğünlerinize kalorisi düşük küçük besinler ve atıştırmalıklar yiyin. Yağlı yiyeceklerden, fast-food tarzı gıdalardan, diyet boyunca uzak durun. Bu diyeti uzun süreli yapmak sakıncalı olabilir. Bu açıdan bir gün kendinizi deneyimledikten sonra, en fazla 3 gün düzenli uygulayacağınız diyet, size istediğiniz sonucu elde etmenizi sağlar.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Diyete başlamadan önce doktor görüşüne başvurun.
  • 72 saatten fazla sürecek diyet için tıbbı gözettim alın.
  • Diyet için, fazla enerji harcamayacağınız bir günü seçin.
  • Diyet öncesi bol kalorili ve enerji veren besinler tüketin.
  • Zorlu egzersizlerden kaçının.
  • Kendinize dinlenebileceğiniz bir ortam hazırlayın.
  • Kendinizi sağlık açısından kötü hissederseniz diyeti kesin.

4. Aşama Nasıl Yapılır?

  • Gün içinde sadece su tüketilir, meyve suyu, süt, çay kahve gibi sıvı gıdaların tüketilmesine izin verilmez.
  • Saf distile su, için en iyi seçimdir. Bir gün önceden kaynatılmış ve soğuması için bırakılmış suda tüketilebilir.
  • Suyun içine ilave herhangi bir şey koymaya gerek yoktur.
  • Kişi kapasitesine göre 1.5 litre ile 3 litre arasında su tüketebilir. Daha fazla su tüketmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

Bir gün deneyimledikten sonra, bu uygulamayı tam 3 güne tamamlayabilirsiniz.

Ne Hissedeceksiniz? Vücudun Reaksiyonları

İlk yapanlarda özellikle, vücut alışık olmadığı yemek yeme alışkanlığının dışında bir uygulamayla karşılaşır. Ani gıda eksikliği karşısında ise tepki olarak, mide bulantısı, halsizlik, yorgunluk hissi, baş dönmesi ile karşılaşılması normaldir. Ruh halinizde ani enerjik veya ani halsiz hissetme eğilimi görülebilir. Bu dalgalanma diyetin normal seyrinin bir etkisidir. Enerjik hissettiğinizde kendinizi korumanız ve enerjinizi iyi kullanmanız önerilir.

Kan şekeri veya kan basıncı düşmesine bağlı olarak, baş ağrısı veya baş dönmesinin görülmesi de vücudun normal reaksiyonudur.

Aşırı açlık hissi ve midenize kramplar giriyor gibi hissedebilirsiniz. Korkmayın! Mide salgılarını sulandırma için, bir iki bardak su içip, dinlenmeniz veya yatmanız uygun bir davranış olur. Bir müddet sonra kasılma kramplar yok olacaktır.

Hala açlık hissi devam ediyor ve kendinizi çok kötü hissediyorsanız, doktorunuza danışın veya diyeti bırakın. Diyet sonrası hemen yemeğe saldırmayın, sıvı beslenmek ve yavaş yavaş yemek yemek, vücudu alıştığı ortama döndürmek için doğru bir yaklaşım olacaktır.

Diyet sırasında yemek yemeyi özlemek ve hayal etmek, diyetin başka bir reaksiyonudur. Diyet sırasında önemli bir sağlık sorununun oluşma ihtimali fazla yoktur.

Diyet, fiziksel ve zihinsel olarak bir temizlenme, arınma sürecidir. Vücuttaki toksinlerin atılmasında detoks etkisi yapar. Vücut genelde toksinleri bağırsaklar yolu ile atar. Diyet sırasında dil üzerinde görülen beyazlık toksinlerin vücuttan atıldığının bir göstergesidir.

Toksinlerin vücuttan atılmasının diğer bir yolu da akciğerler ile olur. Bu nedenle nefeste diyet süresince kötü bir koku oluşacaktır. Mide asidine bağlı olarak mide bulantısı oluşmaktadır. Bu durumu kısa sürede iyileştirmenin en etkili yolu, bir litre suya tuz ilave edip, bu suyu içip derhal kusmaktır. Bu uygulamaya yoga’da Kujal Kriya veya Vaman Kriya denir. Mideyi temizlemek için uygun ve doğru bir yoldur. Fakat bunu uygulamadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın.

Zihnin oyunlarına maruz kalıp, size olumsuz yaşadığınız duyguları hissettirebilir. Zihninizi sakinleştirmek için derin ve diyaframdan bir kaç nefes alıp zihninizi nefesinize odaklayın.

5. Aşama Diyet Sonrası Yemeğe Dönüş

Diyete başlamak ve uygulamak kadar, sonrası da önemli bir süreçtir. Diyet süresi ile sonrası da eşit olmalıdır. 3 gün diyet uygulandı ise 3 günde adapte olma süreci geçirilmelidir. Vücut uzun bir süre beslenmeyi durduruyor ve bu duruma alışır. Sindirim sistemi bir anda beslenme ile karşılaştığında sindirimde zorlanır ve sindirim sisteminde şok etkisi yaratır. Bu nedenle ilk bir kaç gün, vücudu eski düzenine alıştırmak için diyet öncesi yeme planında olduğu gibi limon suyu veya portakal suyu içerek yavaş yavaş beslenmeye geçmelidir. Kan şekerini dengelemek, biraz enerji arttırmak için limon suyuna bir kaşık bal ilave edilebilir.


Su Diyeti Örnek Besleme Menüsü

Kahvaltı

  • Güne %100 sebze suyu ile başlayın. Mide bulantısını önler ve fazla kalori sağlamadığı gibi sağlıklı besin değerleri almanızı sağlar.
  • 2-3 saatte bir meyve suyu ve sebze suyunu yudumlayarak için. Vücut bileşimini toparlamanız ve günlük su ihtiyacınızı karşılamanız için hidrasyonu sağlamak ve günlük ritüel haline getirmeye özen gösterin.
  • 4. güne kadar kafeinli içecekler, alkollü içecekler ve baharatlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durun.

Öğle Yemeği

  • Et suyunda sebzeli çorba, 1 dilim kepek ekmek.

Akşam Yemeği

  • Az yağlı ve küçük bir porsiyon yeşillik salatası, taze meyve.

2. Gün

  • Porsiyonu hafifçe arttırıp, kolay sindirilen sebzeler, patates ve pirinç gibi karbonhidratlı besinleri azar azar ilave edebilirsiniz.
  • Avokado, fındık, ve tohumlara ayrıca zeytinyağını da az miktarda beslenmenize ilave edin.

3. Gün

  • Süt ve süt ürünleri, taze meyve ve pişmiş sebzelerle güne devam edin. Porsiyon boyutunu biraz daha büyütebilir, patates, pırasa, bezelye, lahana, kabak gibi hafif sebze çorbalarını tüketmeye özen gösterin.
  • Yağsız et, derisi alınmış tavuk ve balıklar, ızgara olarak tüketilmeye başlanabilir. Vejetaryen beslenenler ise tofu veya tempeh gibi soya proteini alarak beslenmelerini devam edebilirler.

4. Gün

  • Artık günlük yemek yeme ritüelinize geçebilirsiniz. Bu arada bol su içmeyi ihmal etmeyin ve mide küçüldüğü için yemeklere fazla yüklenmeyin.
  • Alkol ve kafeinli içeceklerden birkaç gün daha tüketmemeye dikkat edin.

Su Diyeti Listesi Örneği

Pazartesi Menüsü

  • Kahvaltı: Taze sıkılmış 2 bardak elma suyu
  • Ara öğün: Bir bardak papaya suyu
  • Öğle: Bir kase karpuz
  • Ara öğün: Bir adet taze sıkılmış portakal suyu ya da bir bardak limonlu su
  • Akşam yemeği: Bir bardak su
  • Son ara öğün: Bir adet elma ve 2 bardak su

Salı Menüsü

  • Kahvaltı: Bir adet haşlanmış yumurta ve 2 bardak su
  • Ara öğün: Bir su bardağı çiğ lahana salatası ve 2 bardak su
  • Öğle: Çoban salatası ve bir bardak su
  • Ara öğün: 2 adet domates ve bir bardak su
  • Akşam yemeği: Bir bardak taze sıkılmış domates suyu
  • Son ara öğün: Bir su bardağı pişmiş kabak ve 2 bardak su

Çarşamba Menüsü

  • Kahvaltı: Bir adet elma ve 2 bardak su
  • Ara öğün: 1 su bardağı papaya meyvesi ve bir bardak su
  • Öğle: Çoban salata ve bir bardak su
  • Akşam yemeği: Bir bardak taze sıkılmış domates suyu
  • Son ara öğün: Bir su bardağı pişmiş kabak ve 2 bardak su

Perşembe Menüsü

  • Kahvaltı: Bir bardak yağsız süt ve 2 bardak su
    Ara öğün: Bir adet muz ve 2 bardak su
  • Öğle: Bir bardak süt ve 2 su bardağı su
  • Ara öğün: Bir adet muz ver 2 su bardağı su
  • Akşam yemeği: Bir adet muz
  • Son ara öğün: Bir su bardağı su ve bir adet muz

Cuma Menüsü

  • Kahvaltı: 1/2 kase haşlanmış esmer pirinç ve 2 su bardağı su
  • Ara öğün: 2 adet domates ve 2 su bardağı su
  • Öğle yemeği: Bir kase domates soslu haşlanmış esmer pirinç ve 2 su bardağı su
  • Ara öğün: 2 adet domates
  • Akşam yemeği: Bir kase haşlanmış esmer pirinç

Cumartesi Menüsü

  • Kahvaltı: 1/2 kase haşlanmış esmer pirinç ve 2 su bardağı su
  • Ara öğün: 2 adet domates 2 su bardağı su
  • Öğle yemeği: Bir kase haşlanmış esmer pirinç, salata, 2 bardak su
  • Ara öğün: 2 adet salatalık
  • Akşam yemeği: Bir bardak limonlu su
  • Son ara öğün: Bir kase salata ve bir bardak su

Pazar Menüsü

  • Kahvaltı: 1/2 kase haşlanmış esmer pirinç ve 2 su bardağı su
  • Ara öğün: 2 adet domates 2 su bardağı su
  • Öğle yemeği: Bir kase haşlanmış esmer pirinç, salata, 2 bardak su
  • Ara öğün: 2 adet salatalık
  • Akşam yemeği: Bir bardak limonlu su
  • Son ara öğün: Bir kase salata ve bir bardak su
YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.