Sırt Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

03.01.2020
Sırt Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Sırt ağrısı genellikle insanların günlük yaşamlarını etkileyen en yaygın nedenlerinden biridir. Farklı sebeplere bağlı olarak her yaştan insanı etkileyebilir. Yaralanma, duruş bozukluğu ve günlük aktivitelerdeki yanlış hareketler ve bazı tıbbi durumlardan kaynaklanabilir.

Sırt kemik, kas ve sinirlerin oluştuğu bir yapıya sahip olduğu için, sırt ağrıları bunlara bağlı olarak gelişen çok farklı nedenlerden oluşabilmektedir. Çoğunlukla birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir. Fakat bazı ağrılar çok şiddetli olabildiği gibi daha da uzun süre devam edebilir. Böyle durumlarda doktor muayenesi gerekebilir.

Sırt ağrısının nedenleri arasında: travmalar, akciğer kanseri, kalp krizi ve kalp hastalıkları, bel, boyun ve sırt fıtığı, aşırı yorgunluk, gün içinde ayakta kalmak veya çok oturmak, ağır kaldırmak, klimaya veya cereyanda uzun süre kalmak, rahatsız ve ortopedik olmayan yatakta yatmak, sigara içmek, ilaçların yan etkileri, mide hastalıkları, omurga eğriliği, zona hastalığı (sinir uçları iltihabı), kireçlenme, kemik erimesi bulunmaktadır.

Hangi bölüme başvurulmalıdır?

Sırt ağrısının tedavi edilebilmesi için öncelikle nedeni veya nedenleri araştırılması gerekir. Bunun için ilk olarak aile hekimine başvurabilirsiniz. Aile hekiminizin şikayetleriniz doğrultusunda kapsamlı fiziksel muayenesinden sonra, soruna bağlı nöroloji, ortopedi veya fizik tedavi uzmanına yönlendirebilir.

Acil Servis

Ani başlayan nefes darlığı, bilinç bulanıklığı veya bayılma, yüksek ateş, ani başlayan göğüs ağrısı, çarpıntı (kalp ritminde düzensizlik), öksürükten kan gelmesi durumunda hemen acile başvurulmalıdır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Ağrıya sebep olan nedenlerin anlaşılması için fizik ve nörolojik muayene, laboratuvar testleri, radyolojik görüntüleme sırt ağrısı şikayeti ile başvuran hastanın tanısını koymada yardımcıdır.

Beyin ve Sinir Cerrahi

Sırt ağrısı genellikle omurilikle bağlantılı olduğu ve sinir sıkışmasından kaynaklı bir sebebe bağlı ise bir nöroloğa görünmeniz gerekebilir.

Ortopedi ve Travmatoloji 

Ağrının sebebi romatizmal, bel ve boyun fıtığından kaynaklı bir sebebe bağlı ise ortopediste gidilmelidir.

Tedavisi

Sırt ağrısını tedavi edilebilmesi için tanısı konulmalıdır. İlk olarak fiziki muayene gerçekleşir. Daha sonra BT, MR, EMG çekimleri yapılır. Eğer sonuç kas ve omurgadan kaynaklı ise günlük rutin tedavi yapılır. Ortopedik yastıklar sunulur. Ağrı kesici, kas gevşeticiler de kullanılır.

Eğer kas ve omurga ile alakalı ise ortopedik yastıklar sayesinde sırt ağrıları giderilir. Fiziksel durum ve kas yapısı ileri seviyede ise ilaç tedavisi önerilir. Fazla kiloya sahip kişilerde ağrılar daha şiddetli olur. Bu nedenle kilo vermeli ve düzenli beslenmeye özen göstermesi gerekir.

Akut sırt ağrıları çoğunlukla ilaçlı tedavi ile giderilir. Egzersiz ve spor ile desteklenir. Bazı sırt ağrılarında direkt ağrılı noktaya enjeksiyon yapılır. Spesifik sırt ağrısı durumunda ağrının odağına ulaşılır ve farklı ilaçlar kullanılır ve hareket önerilir. Hastanın yaşına ve fiziksel durumu göz önüne alınarak yürüyüş, bisiklet ve yüzme önerilir. Kronik ağrı yaşayan hastalarda farklı tedavi yöntemleri uygulanır bunlardan biride psikolojik terapidir. Hastanın durumuna göre fizyoterapi, ergoterapi uzmanlarına yönlendirilebilir. Hastanın alışkanlık haline getirdiği yanlış hareketleri tespit edilerek uzaklaşması sağlanır.

Daha Fazla Kaynak:

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.