Sphynx Kedisi Özellikleri ve Bakımı

06.04.2018
Sphynx Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Sphynx adlı kedi türü diğer adıyla Kanada tüysüz kedisi olarak da bilinmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi bu kedi türü Kanada kökenlidir. Sphynx türü kedinin bilinen ve en belirgin özelliği bu kedilerin tüysüz olmasıdır. Bu kedi türü tüysüz doğabilecekleri gibi az bir tüy ile doğarak daha sonra tüyleri dökülerek tamamen tüysüz olarak da yaşamlarını devam ettirmektedirler. Bu türün bazı kedileri yok denecek kadar az ve şeftali tüyleri kadar çok kısa ve ince tüy yapısına sahip olabilmektedir.

Bu kedi türünün elde edilmesi ve üretimlerinin yapılması çok da eskilere dayanmamakta 1900 lü yılların başlarındaki kitaplar da bahsi geçmektedir. Üretimleri farklı tür tüylü kedilerden meydana gelen tüysüz kedilerin çiftleştirilmesi denenmiştir. Fakat bu tür kedilerden elde edilmeye çalışılan kediler tekrar tüylü olarak meydana gelmiştir. Daha sonra ki yıllar da bu tarz kedilerden meydana gelen tüysüz kedi türleri yine devamı sürecin de meydana gelen başka tüysüz kediler ile çiftleştirilerek tüysüz kedi türlerinin elde edilmesi sağlanmıştır. Devam eden süreçler de yine bu kedi türleri üretimi devam ettirilirken, ırk bilimciler tarafından bu kedi türünün verimsiz bir ırk oldukları gerekçesiyle üretimleri engellenmeye çalışılmıştır. Bu kedi türünün tüysüz olmasının sebebi genetik olarak çekinik bir gen tarafından meydana getirilmektedir. Diğer çekinik genlere kıyasla bu genin genetik olarak düzeltilmesi olanaksız hale gelmesinden ötürü bu gene sahip kedi türlerinden elde edilen yavrular da tüysüz olarak meydana gelmektedir.

Sphynx adlı bu kedi tüysüz olmasından dolayı öne çıkan diğer özelliği ise deri yapısıdır. Peki bu deri yapısı nasıldır?

Sphynx türü kedinin deri yapısı yumuşak ve kırışık bir deridir. Bu deri yapısı bu kedi türüne korkunç bir yapıya sahip bir görüntüden kurtararak bu kediye biraz daha sevimli bir hava vermektedir. Bu korkunç yapıdan dolayı bu kedi uzaylı görünümlü olarak da kişilere görünüm bu şekil de tanımlanmaktadır. Ne kadar ürpertici bir yapıya sahip olan bu kedi türlerinin insanlara davranışları ve kendine özgü davranışlarından dolayı bu kedi türleri oldukça sevilir bir hale gelmektedir. Kuyruk yapısı olarak da ince ve yine tüysüz bir yapıya sahip Sphynx türü bu kedinin gözleri ise büyük yapıya sahiptirler. Bu kedi türlerinin yaşam ömürleri ise yaklaşık olarak 13-14 yıl olarak bilinmektedir. Çok sıcak kanlı ve sahibine olan itaatkarlıkları sebebiyle bu kedi türleri insanlar tarafından beslenebilir bir kedi türü olmasını sağlamıştır.

Sphynx diğer bir adı olarak da terapi kedisidir. Sphynx sevimli ve sıcak kanlı bir hayvandır. Bu kedi türü ilgiyi üstlerine çeken ve çekmek için ellerinden geleni yapan bir canlıdır. Çok oyuncu olan kedi türleri eğlendirmek için ve insanların da onlarla ilgilenip sürekli olarak sevmesi için sevgi gösterileri yapmaktadırlar. Aşırı cana yakın olan bu hayvanlar sadece kendi türleri ve sahipleriyle değil aynı zamanda çocuklarla ve diğer hayvan türleriyle hatta köpeklerle bile oyun oynayarak onlarla eğlenceli vakitler geçirebilmektedirler. Sürekli olarak bir hız ve koşuşturma içerisin de olan bu kedi türleri yükseklere çıkarlar, sürekli bir hareket halin de olup sürekli olarak sahibi tarafından sevilmek, okşanmak ve kucaklanması istenmektedir.

Sağlık

Bu kedi türleri ne kadar tüysüz olsa da insanlar üzerinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedirler. Kedilerde ki alerjik reaksiyonları kişiler kıl ve tüyden sebep olduğunu düşünse de daha çok bu alerji ter ve salgılardan meydana gelmektedir. Sadece kıl ve tüyler alerjik reaksiyonun oluşumu için daha fazla olasılığı meydana getirmektedir. Bu yüzden ve kedi tüyüne alerji reaksiyonu gerçekleşen kişiler tarafından beslenen bir türdür. Ne kadar insanlarda ki alerjik reaksiyonlar düşündürse de bu hayvanlar da bir takım deri hastalıkları meydana gelebilmektedir. Urtikarya pigmentoza hastalığı bir deri hastalığıdır. Bu hastalıkta kedi derisinde kabuklu yaralara neden olmaktadır. Hipertrofik kardiyomiyopati adı verilen bu hastalık ise yine Sphynx türün de meydana gelen bir kalp hastalığıdır.

Bakım

Sphynx türü tüy bulunmaması sebebiyle derilerinin nemli tutmak da bazı sorunlar yaşamaktadır. Bu yüzden bu kediye özel losyon veya cildini nemli tutabilecek bir takım cilt sıvıları kullanılmalıdır. Ayrıca bu kedinin derisinde yağlanma olasılığı daha belirgin bir şekil de meydana geldiği için haftalık olarak banyo yaptırılmalı ve vücut sıcaklığı düşmemesi için banyo sonrası kediye ayrılan bir havlu ile kurulanmalıdır. Bu tür kediler de deri yapısının kıvrımlı olmasından dolayı deri kıvrımları arasın da kalabilecek su birikintileri ve nem önlenmelidir. Bu sayede deri hastalıklarının ve yaraların önüne geçilmiş olunur. Diğer kedi türlerinde de olduğu gibi tırnak tüy ve kulak içi temizlikleri yapılmalıdır. Bu bölgeler için hafif nemli ve temiz bir bez işinize yarayacaktır. Göz çevresin de oluşabilecek akıntıların da önüne geçebilmek adına bu bölgeler hafif temiz bir bez yardımıyla temizlenmelidir. Bu bakımların hepsi kedi de oluşabilecek enfeksiyon hastalıklarının önüne geçecektir.

Sphynx türü kediler de tüy yapısı yok denecek kadar az ve kısa olmasından dolayı bu kedilerin vücut sıcaklıklarını korumaları özellikle de soğuk havalar da oldukça zordur. Bu yüzden bu kedilerin korunmaları ve sıcak tutulmaları gerekmektedir. Ev sıcaklığı normal durum da ise herhangi bir sorun yok fakat soğuk oluyorsa bu kedilere özellikle de dışarı çıkarılacağı zaman uygun hırka benzeri kedi kıyafetleri giydirilmelidir. Bu kediler oynamaya ve keşfetmeye açık olduklarından dolayı bu bulundukları ve oynadıkları yerlerin de temiz olmaları önemlidir. İnsanlara yakın olmaları ve ilgi bekleyen yapıları bu hayvanların temiz olmasıyla kişilerin de kendilerinin temiz olması demektir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.