Romatizmaya Hangi Bölüm Bakar?

22.08.2019
Romatizmaya Hangi Bölüm Bakar?

Romatizma kemik, kas veya eklemlerin etrafında duyulan ağrı ya da acı hissidir. Aslında tek bir hastalık değildir, içerisinde birçok hastalığı barındırmaktadır. Temel olarak 2 tip romatizma vardır. Bazı tipleri çok sık bazıları ise çok nadir görülür.

İltihaplı romatizma, 3 çeşitli şekilde gözlemlenebilir. Mikrobik sebeplerden kaynaklı bir iltihap oluşabilir. Bağışıklık sisteminin bozuk olması sebebinden kaynaklanan iltihaplar olabilir. Son olarak da bazı asitlerin eklem veya çeşitli dokularda birikmesi sonucuyla oluşan iltihaplar olabilir.

İltihapsız romatizmalar da eklemlerde iltihap oluşmaz. Fakat aşınma olur. Eklemlerin arasındaki kıkırdak yapı kaybolacak kadar incelir. Bunun sunucunda eklem kenarlarında kemik çıkıntıları oluşur. Kaza, darbe, metabolik ve psikolojik bozukluklar iltihapsız romatizmaların sebebi olabilir.

Romatizmanın nedenleri maalesef kesin olarak bilinememektedir. Fakat genetik yatkınlık önemlidir. Belirtileri arasında, eklemlerde şişlik, eklemlerde kızarıklık ve ısı artışı, sürekli ve tekrarlayan ağrı, hareket ettirmekte zorluk, kullanmakta zorluk ve eklemlerde katılık olarak görülebilir. Bunlar fark edildiğinde derhal bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Hangi bölüme başvurulmalıdır?

Romatizmal hastalıklarda romatoloji, ortopedi veya fizik tedavi uzmanına başvurulmalı ve bir uzman tarafından muayene edilmelisiniz. Şikayetlerinize bağlı olarak doktorunuz öncelikle ilk teşhiste büyük eklemlerin etkilenip etkilenmediğini anlamak için kan testi ve etkilenen bölgenin radyografi ile görüntülenmesini ister.

Tedavisi

Romatizmanın tamamen iyileşecek veya geçirecek bir tedavisi veya ilacı yoktur. Sadece romatizma ile birlikte hayatınızı sürdürebileceğiniz tedavi seçenekleri vardır. Şiddetine ve çeşidine göre tedavi yönteminiz değişecektir. Bazı kişilerde hafif rutin bir egzersiz programı yeterli olabilir. Tenisçi direği veya bel ağrısı gibi romatizmalar mevcut ise ağrılar kısa sürelidir herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz. Eğer eklem ağrıları çok fazla ise, bu ağrıları azaltmak için mevcut ağrı kesiciler 3 kategoride toplanır. Parasetamol ağrı kesiciler, steroid olmayan ilaçlar (asprin gibi), bunlar genellkile birkaç saat içinde etkili olurlar uzun dönem alındığında mide problemlerine yol açarlar ve stereoidler yani kortizonlar. Kortizonlar uzun dönem kullanılmaması gereken ciddi yan etkileri olan ilaçlardır.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.