Opal Taşının Özellikleri ve Faydaları

05.04.2020
Opal Taşının Özellikleri ve Faydaları

Takı dünyasının en özgün ve estetik taşlarından biridir. “Opali ious”, Yunanca’da “renk değişimini görmek” anlamına gelmektedir. Bu taş, gökkuşağı taşı, göz taşı ya da dünyanın gözü olarak da bilinmektedir. Opal taşı, dekorlarda kullanılır ve çok çeşitli süslemeler içinde işlenen bir taştır.

Opal Taşının Özellikleri

Sertlik6 - 6.5
Ağırlık1.9 - 2.3
Kimyasal GrubuSlikat
Yapısal GörünümSaydam ve yarı saydam
ParlaklığıCamsı
Kimyasal FormülSiO2nH2O
Çakra GrubuAlın (Üçüncü Göz), Taç
Uyumlu BurçAkrep, Yay, Balık
RenkAteş Kırmızısı, renksiz, beyaz, pembe, mavi ve karışık gökkuşağı
Çıkarıldığı YerAteş Kırmızısı, renksiz, beyaz, pembe, mavi ve karışık gökkuşağı

Özellikle mücevher ve takı dünyasında oldukça eski bir tarihi vardır. Yanar döner ışıltılara sahiptir, temasa göre renk değiştirme özelliğine sahiptir. En güzel türleri Macaristan’dan çıkarılmaktadır. Kırmızı, turuncu, yeşilimsi sarı gibi çok çeşitli ve parlak renklerde bulunmaktadır. Alevli, pullu, şark opali gibi isimlerle de anılan taşın, her rengi, kolye, küpe, yüzük gibi pek çok takı türü olarak kullanılabilir. Doğal fermantasyonlar sonucunda oluşabilir. En kıymetli olanı ise ışığı en iyi kırma özelliğine sahip olandır.

Silis grubuna ait bir kuvars çeşididir. Bu taş yer altı sularının hareketi ile kayaların arasındaki boşluklara çökmesi sonucu meydana gelir. Taşın yağsı ve camsı bir görünümü vardır. İçinde küçük ışıltı parçaları bulunan bu taş, kristal yapılıdır. Bu yapısı sayesinde renk ve ışık oyunları sergiler. Değerli taşlar kategorisine girer ve değerini içinde bulunan silica küreleri sayesinde kazanmaktadır. Bu silica küreleri ışığı kırar ve etrafa renkli ışıklar saçar. Sertlik derecesi 5-6 arasındadır. Çok sert bir taş değildir, bu yüzden kullanılırken dikkat edilmelidir. Bu taş ısıya oldukça duyarlıdır. Vücut ısısına göre renk değiştirebilir ve bu özelliğe sahip olan dünya üzerindeki tek taştır.

Birçok çeşidi bulunan bir taşın en kıymetlisi Avustralya’da bulunan Asil Opal Madeninden çıkarılmaktadır. Buradan çıkarılanlar en kaliteli ve en pahalı opallerdir. Taşın çıkarıldığı bir diğer ülke, Meksikadır, buradan daha çok ateş opali çıkarılmaktadır. Türkiye’de, Afyon, Çanakkale, Kütahya ve Eskişehir illerimizde bolca opal yatakları bulunmaktadır. Uluslararası sınıflandırmaya göre dünya üzerinde tam olarak 99 çeşit bulunmaktadır. Bunların en yaygın olanları siyah, jelimsi, kristal, beyaz, süt, adi, ağaç ve ateş opal olarak bilinmektedir. Özgül ağırlıkları 1.9 – 2.3 arasında bulunmaktadır. Özellikle alın ve taç çakraları üzerinde etkilidir. İçerisinde yaklaşık yüzde otuz civarında su bulunmaktadır ve kapalı tüpte ısıtıldığında içinde barındırdığı suyu geri bırakır. Opal taşı astrolojide terazi, akrep, yay ve balık burçlarının taşıdır.


Opal Taşının Faydaları

  • Sevgi, şefkat, umut, büyüleyici güzellik ve erkeksi güç simgesidir.
  • Kemik ve eklem iltihaplarının iyileşmesine yardım eder.
  • Önsezi yeteneğini güçlendirirken, rüya yoluyla gelecekteki olayları görmeye yardım eder.
  • Böbrek hastalıkları için faydalı olduğu bilinmektedir.
  • Cesaret taşı olarak da bilinen opal taşı, tehlikeli durumlarda güçlü bir destek sağlamaya yardımcı olur.
  • Gözlerin görme gücünü arttırdığına ve göz sağlığını koruduğuna inanılır. Göz rahatsızlıklarının iyileşmesine yardım eder.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardım eder.
  • Bu taş aynı zamanda stresi giderir. Güven verir ve negatif duyguları alırken, denge ve bütünlük sağlamaya yardım eder.
  • Öz güveni arttırır, akıl, ruh ve duygular arasında denge sağlamaya yardım eder.
  • Kişiyi kötü huylardan korurken, iham kaynağı sağlar.
  • Yaratıcılığı kuvvetlendirir ve hafıza gücünü arttırır.
  • Kabuslardan korurken rahatlama duygusu ve iç huzur verir.
  • Parkinson hastalığının tedavisine yardımcı olunduğuna inanılmaktadır.
  • Hormon değişikliklerindeki rahatsızlıkları ve depresyonu azalttığı bilinmektedir.
  • Haset ve tamahkarlık gibi kötü huylardan koruma sağladığına inanılır.
  • Evlenme, boşanma, iş değişikliği, yer değiştirme gibi süreçlerde, kişilerin hemen yeni duruma uyum sağlama yeteneğini arttırır.
  • İşitme duyusunu ve kalp sağlığını güçlendirme özelliği vardır.
  • Utangaçlığı azaltmaya yardım ederken, bedendeki ateş, su, hava, toprak elementlerinin uyumlu çalışmasına yardım eder.
  • Kan hastalıklarını iyileştirmeye ve kan yapımına yardım eder.
  • Mide, bağırsak, pelvis bölgesi rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
  • Adrenalinin dengelenmesini sağlar, vücutta detoks etkisi sağlamaya yardımcı olur.

Opal Taşı Nasıl Anlaşılır?

Sahtesi ele alındığında çok kolay bir şekilde anlaşılır. Eğer görünümünden anlaşılmıyor ise basit birkaç yöntemle anlaşılabilir. Birçok taşta olduğu gibi opal taşının da imitasyon ürünleri piyasada çok sayıda mevcuttur.

  • Genellikle ucuz taşlar, benzetilen değerli taşların renklerine boyanarak yapılır. Dış boyaları benzetilirken, iç kısımları kendi rengini yansıtır. Eğer dışarıdan bakıldığında fark edilemiyor ise, küçük bir kısmı kırılarak içiyle dışının uyumunu anlaşılabilir. Fakat kırma işlemi yapılırken dikkatli olunmalıdır.
  • Kırma işlemi yapmadan önce taş biraz ısıtılabilir. Daha kalitesiz olan bazı imitasyon ürünler, boyanıp preslenmediği zaman, çakmakla ısıtıldığında boyası yanar ve kendi rengi ortaya çıkar. Bu şekilde de sahte olup olamadığı anlaşılabilir.
  • Yüksek ısılara maruz bırakmamaya dikkat etmelisiniz. Yoksa rengi kalıcı olarak değişebilir.
  • Taşın yüzeyine dokunduğunuzda, kaygan ve pürüzsüz bir yapıya sahip olmalıdır.
  • Opal taşının sahteleri gerçekleri kadar parlak ve ışıltılı değildir, bu yüzden bakıldığında anlaşılmaması çok da mümkün değildir.
  • Satın alırken güvenilir sitelerden almaya özen göstermelisiniz. Ayrıca orijinallik iade garantisi veren firmalardan almalısınız.
  • Ucuz bir taş değildir, bu yüzden fiyatı oldukça uygun olan taşların imitasyon olma ihtimali çok daha yüksektir.
  • Aldığınız taşın orijinal olup olmadığını anlamanın en garanti olarak üniversitelerinde biyo enerji bölümleri yada arkeoloji bölümlerinde test yaptırmaktır.

Opal Taşının Çeşitleri ve Renkleri

Opal taşının uluslararası sınıflandırmaya göre neredeyse 99 çeşidi bulunmaktadır. En çok bilinenleri, siyah, jelimsi, kristal, beyaz, süt, adi, ağaç ve ateş opaldir.

Siyah opal

Genellikle siyah, gri, kahverengi, mavi gibi koyu renklerde bulunmaktadır. Koyu zemin üzerine Gökkuşağı renklerinde ışık kırılmaları oluşur. En güzelleri Avustralya’daki maden yataklarından çıkarılmaktadır. Nadir bulunan bir türüdür.

Ateş Opali

Renkleri kırmızı, sarı ve turuncu tonlarındadır. Renk oynaması olmayan bu opal türü, mücevher taşı olma kalitesindedir. En değerli ateş opallerinin çıkarıldığı yer Meksika’dır.

Jelimsi opal

Saydam veya yarı saydam görünümde mavimsi renklerde bulunan bir türüdür. Işık oyunları taşın genelinde mevcuttur bu nedenle ay taşı ile de karıştırılabilir. Meksika ve Avustralya’dan çıkarılır.

Kristal opal

Transparan bir opal çeşididir, Gökkuşağı renklerinin görüntüsü ışığa tutulduğunda büyüleyici bir hal almaktadır.

Beyaz opal

Zemin rengi beyaz ya da kremdir. Macar opali olarak da bilinir ve en güzelleri Macaristan’dan çıkarılır. İçerisinde farklı renklerde barındırabilen bu çeşidinin içindeki renk sayısı ne kadar fazlaysa değeri o kadar fazladır.

Ağaç opal

Milyonlarca yıl sonra, toprağın altında kalmış olan ağaçların yüksek basınç ve ısı ile taşlaşması sonucunda oluşur. Bir çeşit silikadır, her renkte görülebilir.

Süt opal

Süt tonunda beyaz renkte bulunur, diğer türlere göre daha donuk renklidir. Renk oyunları yoktur. Takı ve süs eşyası yapımında kullanılır.

Adi opal

Yağımsı bir görünüme sahiptir. İçerisinde ışık oyunları bulunmaz, takı yapımında kullanılmaz. ‘Dendiritli opal’ olarak da adlandırılır.

Parçalı opal

İçinde demir mineralleri bulunur. Daha sert ve dayanıklı bir türdür. Avustralya kökenlidir. Yüzeyinde damarlar ve yama gibi parçalar bulunmaktadır.

Mavi opal

Kişisel gelişimi olumlu anlamda etkileyen bir taştır, önsezi yeteneğini güçlendirir.

Su (hiyalit) Opal

Saydam veya yarı saydam görünümde bir kuvars çeşididir. Yumru, kabuk veya tel şeklinde bulunabilen bu taş, yapısında %30 oranında su bulundurur.

Mavi yeşil (krizopal) opal

Temizlik saflık ve ferahlığı arttıran bir opal çeşididir, çevreye pozitif enerji yayma özelliği vardır.

Kırmızı opal

Hayat sıvısı anlamına gelmektedir. Otoritenin simgesidir. Kan akışı ve solunumu hızlandırırken tansiyonu yükseltir. Sıcaklık hissi verir.

Pembe opal

Genellikle sevgi beklentisidir. İnsanlara duygusal bir yapı kazandırır. Pembe renkli taşlar sevgi, saygı, hoşgörü enerjisini etrafa yayar. Duygusallık ve sevginin simgesidir.

Sarı opal

Akıl ve mantığın simgesidir. Zihni uyarırken zarar yeteneğinin güçlenmesine yardımcı olur. Depresyon ve yorgunluğa karşı kullanılabilir. Bedeni güçlendirirken, etrafa güneşin enerjisini yayar.

Turuncu opal

Dost canlılığını gösterir. Sabır ve yaratıcılığın rengi olarak bilinir. Dayanıklılığı, dikkati ve enerji gücünü artırır. Turuncu renkteki taşlar kişilerde öz güven oluştururken iştahı da açar.


Opal Taşı Nasıl Temizlenir?

  • Sert ve dayanıklı bir taştır kolayca çizilebilmektedir. Tel fırça gibi cisimlerle temizlemeye çalışmak, çizilmesine sebep olabilir.
  • Temizlerken çamaşır suyu, asit gibi kimyasal kesinlikle kullanılmamalıdır. Taşlar kimyasalları kolayca emdiği için gözenekli bir hale gelebilir ve yapısı bozulabilir.
  • Aşırı sıcağa veya güneş ışığına maruz bırakılması taşın yapısının bozulmasına, taşın rengi kalıcı olarak değişmesine sebep olabilir.
  • Akan suyun altında da rahatça temizlenebilir, suyun altında 5 dakika boyunca tutulduğunda taş barındırdığı bütün negatif enerjilerinden arınır.
  • Bir diğer temizleme yöntemi ise toprakta 1 saat gömülü bırakmaktır. Açık toprak olmasını tercih etmelisiniz. Fakat saksıya gömülmesinde de sakınca bulunmamaktadır.
  • Son olarak sirkeli suyun veya tuzlu suyun içerisinde 10 dakika bekletilerek taşın temizliği yapılabilir.
YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.