Öksürük İçin Hangi Bölüme Gidilir?

03.01.2020
Öksürük İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Öksürük, başlı başına bir hastalık değildir. Grip, soğuk algınlık, nezle gibi hastalıklar başta olmak üzere bazı hastalıkların belirtisi veya yan etkisidir. Aslında boğaz ve solunum yollarını temizleme mekanizmasıdır. Balgamlı balgamsız ve kronik akut şeklinde ikiye ayrılır. Özellikle balgamsız ise kuru olur ve boğaz tahrişine, gıcığa neden olur. 3 haftadan daha fazla sürüyorsa kronik hale gelmiş demektir. Akciğere yabancı cisim kaçması sonucu sinüzit, farenjit oluşabilir.

Kronik öksürük bazen yıllar bile sürebilir. Sigara kullanımı da öksürüğün başlıca nedenlerinden biridir. Kronik kulak problemleri, uzun süre kullanılan tansiyon ilaçları da neden olabilir. Öksürüğün süresi ve nasıl olduğu nedenini araştırırken çok fazla önem taşır. Çocuklarda genelde geniz akıntısı, sinüzit ve gastroösefageal reflüye bağlı öksürükler gece yatınca artar. Bazen ciddi boyutlara gelebilir. Örneğin boğmacada nöbet şekline bürünür. Akciğer kanseri, koah hastalığı tiroit bezi iltihabı gibi nedenlerden dolayı da olabilir. Bazende alışkanlıktan yada tik haline gelmesinden dolayı psikolojik öksürükler olabilir. Genelde ergenlik döneminde görülür.Kendiliğinden başlayıp kendiliğinden bitebilir.

Hangi bölüme başvurulmalıdır?

Bu rahatsızlık için dahiliye veya kulak burun boğaz bölümlerine gidilmelidir. Çocuklarda öksürüğe çocuk doktorları da bakabilir. Doktor ilk olarak ne kadar zamandır öksürük olduğunu, kuru mu balgamlı mı olduğunu sorar. Steteskop ile akciğerleri dinler, kan ve idrar testleri ile iltihap olup olmadığını inceler. Öksürük deyip geçmemekte fayda vardır. Özellikle 3 haftadan uzun sürüyorsa ve antibiyotiğe tepki vermiyorsa, öksürük yanında yüksek ateş ve nefes darlığı da oluyorsa, balgamda kan görüldüyse mutlaka doktora gidilmelidir. Altında başka bir hastalık yatıyor olabilir. Doktor kontrolü dışında ilaç kullanmakta sakıncalı olabilir.

Tedavisi

Tedavide solunum yolu enfeksiyonlarını ortadan kaldırmak çok önemli olacaktır. Doktorun vereceği ilaçlar işe yarayabilir. Düzenli ve dengeli beslenmek, C vitaminin almak, tozlu ve kirli ortamlardan uzak durmak, bağışıklık sistemini korumak ve bol sıvı tüketmek öksürükten kurtulmaya yardımcı olacaktır. Tedavi için doğal yöntemlerde tercih edilebilir. Sıcak süte bal katmak en bilindik yöntemlerden biridir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.