Nefes Darlığı İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

16.08.2019
Nefes Darlığı İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Nefes darlığı nefes alamama olarak da ifade edilen bir hava açlığı durumdur. Akciğer ve ya kalp hastalıkları gibi nedenlere bağlı olarak da gelişebilir. Herhangi bir akciğer hastalığı sebebiyle kişi, nefes alamamanın yanı sıra nefes darlığı da yaşayabilir. Yürürken, koşarken, bisiklete binerken ya da herhangi başka aktiviteler ile yaşanabilir.

Nefes darlığına kalp ritminde ani ritim değişikliği sebep olur. Akciğer kaynaklı birçok farklı sebebi vardır. Bunlardan bazıları, astım ve ya hava yollarında darlık, uzun süre zehirli gazlara maruz kalmak, hava yollarına yabancı cisim kaçması, pulmoner embolizm, pnömotoraks olabilir. Kalp kaynaklı nedenler, akciğer ödemi, kalp krizi ve çarpıntı olabilir. Kronik hale gelmiş olan nefes darlığı sebepleri, tıkayıcı akciğer hastalıkları ve intersitisyel akciğer hastalıkları olabilir. Diğer nedenleri arasında, obezite, verem, diyafram paralizi, guillain barre sendromu (kas zayıflığı ve felci hastalığı), panik atak ve anksiyete bozukluğudur. Belirtileri; titreme ve baş ağrısı, öksürük krizleri, nefes alıp vermede hırıltı, vücutta oluşan ödemler, aşırı yorgunluk, göğüs sıkışması, basit günlük hareket ve egzersizlerde nefes güçlüğü yaşamak, balgam çıkarırken zorluk yaşama, nefes almada güçlük çekme, halsizilik, ayak bilekleri ve bacaklarda oluşan şişlikler olabilir.

Hangi bölüme başvurulmalıdır?

Nefes darlığı ileri boyutlarda belirtiler gösterdiğinde mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Nefes darlığı için hastanelerin göğüs hastalıkları bölüme gidilmelidir.

Tedavisi

Göğüs hastalıkları uzmanı muayene etmeden önce detaylı geçmiş öyküsü dinlenip muayene ona göre yapılmalıdır. Daha sonra tanı koymak için bazı tetkik araçları kullanılır. Bunlar, akciğer grafisi, egzersiz testi, tam kan sayımı, solunum fonksiyon testi, bilgisayarlı göğüs tomografisi, bronkoskopi, endokrin içeren kas testi, efor testi, ekokardiyografi, ebus, nükleer tıp yöntemleri. Hastaya sadece uygun olan test uygulanır ve sonra tedaviye geçilir. Tedavideki amaç nefes darlığına sebep olan nedeni önlemektir. Çünkü ancak neden önlenirse şikayetlerde azalma görülür. Nefes darlığı ancak rutin yapılacak olan check-up kontrollerle erken dönemde tespit edilir. Erken tanı, hastalık ne olursa olsun her zaman riskleri önler.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.