Kas Seğirmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

04.01.2020
Kas Seğirmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kas seğirmesi aralıklı bir şekilde başımıza gelebilir. Çoğu zaman ciddiye alınmasa da altında başka bir şey yatıyor olabilir. Seğirme, tıptaki ismiyle Miyokimi kaslarda istemsiz bir şekilde meydana gelir. Küçük amplitüdlü kasılmalara verilen isimdir. Bu seğirmeler genelde dışarıdan gözle görülebilir veya elektromiyografi  görüntüleme ile ortaya çıkabilir.

Genel olarak nedeni bilinmese de sinir iletimi bozulmuş olan kasların duyarlılığı ile alakalı olduğu söylenir. Duyarlılık artar ve sinirsel uyarım olmamasına karşın kas kendiliğinden kasılır. Kasılma nörolojik hastalıklardan dolayı olabilir. Ancak sağlıklı insanlarda görülmesi de muhtemeldir. Sadece altında hastalık varsa daha sık meydana gelir. Nörolojik hastalıklara örnek olarak motor nöron hastalıkları, amiyotrofik lateral skleroz (ALS), Isaac sendromu, elektrolit bozuklukları, periferik sinir sistemi hastalıkları, polinöropatiler ve pleksopatiler verilebilir. Özellikle motor nöron hastalarında ve radyoterapi almış kanser hücrelerinde kas seğirmeleri daha sık görülür.

Sağlıklı insanlarda genelde stres ve fazla kafein tüketimi sonucu ortaya çıkar. Ayrıca kasın güçsüz olması, aşırı su kaybı ve kaygı bozukluğu da neden olabilir. Seğirmelerin bölgesel olması o bölgeye giden kaslarda hasar olduğu anlamına gelir. En yaygın olan göz kası seğirmesi, belli bir hastalığın habercisi değildir.

Hangi bölüme başvurulmalıdır?

Kaslar ve sinirler ile alakalı olduğu için bu rahatsızlıkla ilgili nöroloji bölümü ilgilenecektir. Doktor ilk olarak seğirmelerin ne sıklıkla ve nerede olduğunu sorar, seğirmenin yaklaşık olarak kaç saniye sürdüğünü öğrenir ve başka sağlık problemleri olup olmadığını öğrenir. İlk olarak kreatin fosfokinaz, elektrolitler, tiroid işlev testleri yapılır ve seğirmelere neden olabilecek etkenleri bulmak adına laboratuvarda incelemeleri yapılır. Kan testleri ve fizik muayenesi sonuçlarına bakılarak gerekli tedavi işlemi uygulanabilir. Eğer bu testler yeterli olmazsa  sinir ileti incelemesi, elektromiyografi (EMG) veya MR incelemesi de gerekebilir.

Tedavisi

Özellikle göz çevresinde meydana gelen kas seğirmeleri gibi iyi huylu seğirmeler için bir tedavi yöntemi yoktur. Ara ara çok sık süreli bir şekilde olur. Fakat kişi bu seğirmelerden rahatsızlık duyuyorsa ve geçmesini istiyorsa bazı yöntemleri kullanabilir. Bu yöntemler; anksiyete önleyici ilaçlar, kafeini azaltmak, stresi idare edebilmek, dengeli ve sağlıklı beslenmek ve kas gevşetici hareketler yapmak.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.