Migren İçin Hangi Doktora Gidilir?

11.01.2020
Migren İçin Hangi Doktora Gidilir?

Migren, baş ağrısının daha şiddetli ve ataklar halinde ortaya çıkmasıdır. Herkesin başına gelebilirken genelde orta yaşlı insanlarda daha sık görülür. Altında illa kötü bir hastalık aramaya gerek yoktur. Genelde sadece bağ ağrısına neden olurken bazı kişilerde kusma, halsizlik, ateşte yapabilir. Bazı kişilerde yılda bir iki kez görülürken bazılarında ayda birkaç kez meydana gelir. Bu durumu yaşayış tarzı ve beslenme alışkanlıkları etkileyebilir.

Migren ağrısı kişinin günlük işlerini tamamlamasına mani olur. Genetik olabilir. Ailede varsa size de bulaşma olasılığı %40’tır. Hormonal değişimlere bağlı olarak meydana gelebilir. Özellikle adet dönemlerinde ataklar artabilir. Bu yüzden erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülür.

Migreni olan kişiler kokulara, ışığa ve sese karşı ayrı bir hassasiyet gösterirler. Alın, başın arkası ve kulağın hemen arkası ağrının en çok hissedildiği yerlerdir. Kişinin dikkatinin de daha hızlı bir şekilde dağılmasına neden olabilir. Peynir ve çikolata gibi besinler migreni tetikleyebilir. Öğün geciktirmek, yeterli su tüketmemek, uykusuz kalmak da migren ataklarına neden olabilir. Keskin kokular, iklim değişiklikleri ve psikolojik olaylarda migreni olan kişiler için ayrı bir önem taşımaktadır, baş ağrısına neden olabilirler.

Migren için hastanelerde hangi bölüme gitmeli?

Migren için tedaviye başlarken doktor kontrolünde ilerlemek çok önemlidir. Bu sayede doğru yöntemler kullanılarak çözüme ulaşılabilir. Migren için nöroloji bölümüne gidilmelidir.

Tedavisi

Doktor muayene ederken yaşadığınız migren ile ilgili şikayetlerinizi tam olarak anlatmanız, hissettiğiniz ağrıyı en doğru şekilde belirtmeniz ve varsa ailenizdeki migren sorunu yaşayan kişilerden bahsetmeniz doğru tanı konulmasına yardımcı olacaktır.

Migren, genellikle baş ağrısı veya sinüzit ile karıştırılabilir. Eğer yaşadığınız baş ağrısına ilave olarak ışık ve sesten rahatsız olma, mide bulantısı ve kusma, kokuya karşı aşırı hassasiyet gibi şikayetlerinizde varsa bu migren ihtimalini arttırmaktadır.

Nöroloji bölümüne muayene olmak için gitmeden önce, yaşadığınız baş ağrısı, migren soruları ve beraberinde ortaya çıkan çeşitli belirtileri ve durumları bir deftere not almalısınız. Özellikle hangi zaman aralıklarında ve ne sıklıkla baş ağrısı yaşıyorsunuz ve hangi durumlarda bu ağrı ortaya çıkıyor şeklinde alacağınız notlar, doktorun size doğru bir teşhis koyması konusunda oldukça yardımcı olacaktır.

Migren için tam olarak bir tedavi yöntemi mevcut değildir. Bu nedenle kimi zaman yaşanılan bu rahatsızlık için doktora gitmek istemeyebilirsiniz. Fakat doktorların uygulayacağı çeşitli ilaç ve uygulama tedavileri ile yaşadığınız migren ağrılarını kontrol alabileceğini ve bu tedavilerin günlük yaşantınızı etkilemeyeceğini unutmayın. Eğer migren sorunu yaşıyorsanız doktora başvurmayı ihmal etmeyin ve en kısa sürede muayene olun.

Doktor semptomları azaltmak için yardımcı olacaktır, tedavi bu yönde ilerleyebilir. Doktor ilk olarak hastanın şikayetlerini dinler ve beyin tomogrofisi ister. Burada migreni taklit eden bir hastalık olup olmadığı incelenir. Hasta birkaç hafta gözetim altında tutulur ve atakların nasıl ilerlediği gözlemlenir. Buna bağlı olarak da uygun tedaviye başlanır.

Migren tedavisinde akla ilk gelen şey migren ilaçları kullanmak olacaktır. Doğru ilaçlar sayesinde ataklardan kurtulmak mümkündür. Bulantı da varsa başka ilaçlarla eş zamanlı tedavi uygulanabilir. Fakat bu ilaçları doktorunuza başvurarak kullanmalısınız. Atak başlar başlamaz ilacı kullanmak gerekir. İlaç dışında düzenli beslenme, uyku düzeni, spor ve yeterli su içme çok önemlidir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.