Labradorit Taşının Özellikleri ve Faydaları

22.05.2020
Labradorit Taşının Özellikleri ve Faydaları

Yarı değerli bir taş olan Labradorit taşı Peter Adolf isimli Çek bir misyoner tarafından ilk kez 1770 yılında bulundu. Peter Adolf bu taşı Kanada’da bulunan Labrador Adası’ndan çıkarttığı için taşın ismi adanın isminden yola çıkılarak Labradorit olarak konulmuştur. Avrupa’da 17. ve 18. yüzyıllarda oldukça yaygın bir şekilde kullanılmıştır ve misyonerler aracılığıyla İngiltere ve Fransa’ya götürülmüştür. Döneminde bu taştan yapılan takıların kullanımı geniş bir alana yayılarak bileziklerin, broşların, kolyelerin ve iğnelerin yapımında faydalanılmıştır.

Modern anlamdan kullanımı çok eskilere dayanmasa da hakkında geçmişe yönelik çeşitli efsaneler vardır. Bu efsanelerden birisi Inuit Kabilesi ile ilgilidir. Efsaneye göre Mighty (Varlık) gökyüzüne yolculuk yapmak için yumruğuyla yanardöner bir mineral kayaya vurur ve bu kaya da günümüzdeki ismiyle Labrodorittir. Yerli halk tarafından ‘Fire Stone’ (Ateş Taşı) ve Fire Rock (Ateş Kayası) isimleriyle de anılmaktadır. 1770 yılında modern dünya tarafından keşfinden önce Labrador ve Boethuk halkları tarafından kullanılmakta olan taşın yanar döner renklerinin kaynağının onu kullanan halklar tarafından ‘Kuzey Işıkları’ olduğu düşünülüyordu.

Çoğunlukla yanar döner olup onların bu yanar döner renklerini açıklamak adına Labradoresan terimi oluşturulmuştur. 40’lı yıllarda İkinci Dünya Savaşı sırasında Finlandiya’da da kazara keşfedilmiştir. Rus tanklarını dışarıda bırakmak amacıyla oluşturulan taştan tuzaklarda Labradorit mineral kayaları keşfedilmiştir. Ülkemizde ise ilk defa 70’li yıllarda Karadeniz kıyılarında çıkartılmaya başlanılmıştır, aynı dönemlerde Trakya’da işlenmeye başlanmıştır.

Labradorit Taşının Faydaları

Modern anlamda misyonerler tarafından keşfinden, çok daha önce kullanılmaya başlanılan Labradorit taşının pek çok faydası ve kullanım amacı vardır. Eski Dönemlere ait evlerin kazıları sırasında özellikle bulunduğu bölge olan Labrador Adası yakınlarındaki çevrelerde inşaat temellerine evlere şans, huzur ve mutluluk getirmesi amacıyla Labradorit taşı konulduğu fark edilmiştir.

Kullanımının fiziki ve manevi olmak üzere pek çok faydası bulunmaktadır. Ancak bu özelliklerinden yararlanmak için, taşın sürekli olarak taşınması ve belirli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir.

Solunum Yolları İçin Faydalıdır

Akciğerlere faydalı olmasıyla bilinir. Aynı zamanda bronşit, soğuk algınlığı gibi solunum yolunu etkileyen rahatsızlıkların daha çabuk ve kolay atlatılması için yardımcı olarak kullanılabilir.

Gözler İçin Yararlıdır

Özellikle geceleri yatarken takılmaya devam edilmesi durumunda, gözlerdeki rahatsızlıkların giderilmesinde ve tedavisinde rahatlatıcı bir etkisi bulunur.

Sindirim Sistemini ve Bağışıklık Sistemini Düzenler

Sindirim sistemini düzenlediği gibi aynı zaman metabolizmanın hızlanmasına da yardımcı olur. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma ihtimalini azalttığı da bilinmektedir.

Kan Basıncını Düzenler

Kan basıncını düzenleyip dengelediği için, dolaşım sisteminde meydana gelen tıkanıklara çözüm üretme olasılığı yüksektir. Özellikle yüksek tansiyon hastalarının Labradorit taşından yapılan bir eşyayı taşımalarının olumlu sonuçlandığı gözlenmiştir.

Ağrılara İyi Gelir

Başta PMS dönemi ağrıları olmak üzere çeşitli eklem ve kas ağrılarına iyi geldiği, acıyı sakinleştirerek dindirdiği bilinmektedir. Omurga rahatsızlıkları ve romatizma gibi günlük hayatı ciddi şekilde etkileyen ağrılı rahatsızlıklar için devamlı olarak taşınması oldukça faydalıdır.

Hormonları Dengeler

Vücutta salgılanan hormonları dengeler ve düzenler, PMS dönemlerinde oluşan gerginliği azaltır.

Vücudu Toksinlerden Arındırır

Antioksidan özelliği bulunduğundan özellikle vücudun zararlı toksinlerden arınmasına ve vücuttan atmasına yardımcı olur.

Beyin İçin Faydalıdır

Özellikle beyin bozukluklarının tedavisinde kullanılması durumunda faydalı olduğu düşünülen Labradorit taşı aynı zaman hafızanın güçlendirilerek iyileştirilmesine de yardımcı olur.

Koruyucudur

Bu taşı kullanan eski halklar tarafından koruyucu bir gücü olduğu sıkça düşünülmektedir. Kullanan kişi üzerinde bir enerji bariyeri oluşturduğu ve kişinin aurasını koruduğu düşünülmektedir. Taş vasıtasıyla kurulan bu bariyer kişisel enerjiyi tutar ve bu enerjiyi tüketebilecek veya faydalanabilecek insanlara karşı doğal bir koruyucu kalkan özelliği gösterir. Kişi bu koruyucu bariyer sayesinde kuvvetlenerek dengede kalır.

Dönüşümü Sağlar

Dönüşüm taşlarından birisidir. Özellikle ruhu ve bedeni geçiş dönemleri için hazırlayarak bu süreçte yardımcı olur.

Manevi Gücü Arttırır

Söz konusu taşı kullanan kişilerin azmini ve gücünü arttırır. Özellikle manevi olarak iyileşmeyi destekleyen Labradorit taşı sıkıntılar karşısında manevi olarak güçlü kalınmasına yardımcı olur.

Ruh Halini Düzenler

Düzenli olarak taşınması ve temizlenerek kullanımının sürdürülmesi durumunda üzerinde taşıyan kişinin zihnini sakinleştirerek ruh halini düzenler. Özellikle güvensizlikleri ve korkuları azaltarak ruh halini yükselterek düzenler.

Sezgileri Arttırır

Kullanan kişilerin sezgilerini artırarak kişinin psişik yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olur. Düzenli kullanım durumunda kullanan kişinin sezgisel bilgeliğinden bir artış gösterme olasılığı mevcuttur.

Enerji Verir

Labradorit taşından yapılan herhangi bir aksesuarın vücutta düzenli olarak taşınması durumunda taşıyan kişiye enerji verir ve mevcut enerjinin korunmasına yardımcı olur. Bu sebeple aynı zamanda hayal gücünün gelişmesi ve planların gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlar.

Sakinleştirir

Söz konusu taşın her düzenli olarak taşınması durumunda zihni rahatlatarak sakinleştirdiği bilinmektedir. Bu sebeple de taşıyan kişilerin sinirleri yatışır ve karşılaştıkları sorunlarla daha sakin bir şekilde yüzleşerek çözüm yolları bulmalarını kolaylaştırır.

Odaklanmayı Kolaylaştırır

Kişiye zihinsel netlik sağladığından özellikle eğitim ve iş hayatında karşılaşılan zorluklara karşı odaklanmayı kolaylaştırarak kalıcı çözümlere ulaşmaya yardımcı olur.


Labradorit Taşının Özellikleri

Sertlik6 - 6,5
Ağırlık2,70 - 2,74
Kimyasal FormülCaNa(Al,Si)AlSi2O8 ve Feldspat
RenkIşığa göre pembe, sarı, yeşil tonları, metalik mavi
ÇakralarAlın, taç, üçüncü göz

Magmatik Kayaçlarda Oluşurlar

Labradorit taşı aslında magmatik kayaçlarda oluşan minerallerdir. Aslında bir taş ya da kayaç türü değillerdir. İrice kristallerden oluştuğu için değerli bir taş olduğu düşünülse de aslında yarı değerli bir taştır.

Kristal Türüdür

Yarı değerli bir taş olan Labradorit aslında yüksek ısının altında oluşan bir Feldsapt kristal türüdür. Bileşenlerinde %30 ile %50 oranları arasında Albit ve %50 ile %70 oranları arasında Anorhit bulunmaktadır. Bir Plajiyoklaz olmasından ötürü diğer plajiyoklazlarda görüldüğü gibi ikizleme özelliği gösterir.

Yanar Dönerdir

Yüksek sıcaklılar altında oluştuğunda yanar döner renklerden oluşmuş bir yapısı vardır. Hareket ettirilerek bakıldığında genelde yüzeyi kızarır, sahip olduğu renkler dilimler halinde yüzeyine yerleştiği için ışığı kırarak farklı renkleri yansıtır. Direkt olarak güneş ışığına tutulduğu zaman renkleri daha fazla belirginleşen Hareket ettirildiğinde veya bulunduğu konum değiştirildiğinde renk değiştirir. İçerisinde bulunan manyetik parçalar ışığı kırarak yansıtır ve ona yanar döner özelliğini kazandırır.

Gemolojik Özellikleri

  • Hiçbir takıda kullanılmaz, sahip olduğu özgül ağırlığı 2,69 ile 2,72 arasında değişmektedir.
  • Bölünme kalitesi mükemmel olan bu taşın kırılma indisi 1,554 ile 1,573 arasında değişmekte olup kırık durumundaki kalitesi dengesizdir.
  • Şeffaf veya yarı saydam olabileceği gibi opak da olabilir.
  • Narin ve kırılgan bir taştır. Sertlik derecesi genelde 6 ile 6,5 arasında değişmektedir.

Labradorit Taşı Nasıl Anlaşılır?

Günümüz piyasalarında başta değerli taşlar olmak üzere Labradorit taşı gibi yarı değerli taşların da imitasyonuyla karşılaşma olasılığımız oldukça yüksektir. Bu imitasyonlar çoğunlukla ucuz taşların hatta kimi durumlarda kaldırım taşlarının dahi boyanarak satılmak istenen taşın benzerinin elde edilmesiyle oluşturulur ve piyasaya sürülür.

Gerçek olup olmadığı çoğunlukla taş ele alındığında görünümündeki farklılıktan anlaşılır. Ancak bazı durumlarda taşın gerçek olup olmadığını anlamak o kadar kolay olmayabilir bu sebeple gerçek olup olmadığını öğrenmek için birkaç farklı yola başvurulabilir.

Taşı Kırmak

Piyasada yer alan imitasyon taşların her ne kadar dışı asıl taşın rengine boyansa da içleri kendi renklerinde kalmaktadır. Bu sebeple Labrodorit taşının gerçek olup olmadığını anlamanın en etkili yöntemlerinden biri taşın bir kısmının kırılarak iç rengine bakmaktır. Taşın dışı ile içi uyumlu ise gerçek taş olduğu anlamına gelmektedir.

Isıtmak

Kimi durumlarda taşın içini kırıp bakmadan önce taşı ısıtmak daha kolay ve etkili bir sonuç vermektedir. İmitasyon ürünler kalitesiz ve kullanılan boyalar ucuz olduğu için çok fazla ısı gerektirmeden bir çakmak yardımıyla bile taşı ısıtmak mümkündür. Bu durumda taş çok fazla ısıya maruz kalmadığına emin olunarak ısıtıldığı zaman üzerindeki boya erir ve imitasyon taşın asıl rengi ortaya çıkar.

Test Yaptırmak

Bazı durumlarda ucuz taşın tozlarının preslenerek boyanmasından dolayı içiyle dışının aynı renk olması veya ısıyla akmayan kaliteli boyalar kullanımı söz konusu olabilir. Bu sebeple Labradorit taşının gerçek olup olmadığına ilişkin taşı ısıtmaktan veya kırmaktan etkili bir sonuç alınamadıysa Üniversitelerdeki Biyoenerji veya Arkeoloji bölümlerine gidilerek daha detaylı bir bilgiye sahip olunabilir. Burada yapılan testlerde taşın orijinal olup olmadığı kolayca anlaşılabilir.


Labradorit Taşının Çeşitleri ve Renkleri

Jeolojik ve ticari açıdan bakıldığında Labradorit taşı çıkartıldığı bölge ve o bölgenin özelliklerine bağlı olarak değişen farklı türleri vardır.

Taşın Çeşitleri

  • Siyah Ay taşı
  • Karnatit
  • Plajioklas Feldspat
  • Opalin Feldspat
  • Labrador Feldspat
  • Labrador Ay taşı
  • Mauilit
  • Radauite
  • Spektrolit
  • Beyaz Labradorit

Siyah renginin daha yoğun olarak görüldüğü Labradorit taşlarına ‘Spektrolit’ ismi verilmektedir. Finlandiya’da çıkartılan Labradorit taşlarının renkleri siyaha daha yakın olup diğerlerine oranla daha geniş bir renk skalasına sahiptirler. Spektrolitler İkinci Dünya Savaşı sırasında şans eseri keşfedilmiş olup savaş sonrası dönemde de işlenmeye başlanmıştır. Ekonomik olarak işlenmeye başlanan Spektrolit Finlandiya’nın ulusal taşı olarak kabul edilmiştir.

Taşın Renkleri

Yanar döner özelliklere sahip Labradorit taşı geniş bir renk skalasına sahiptir.

  • Genel anlamda donuk, koyu bir görünüme sahip bir mineral olan Labradorit taşı yanar döner olma özelliğine sahiptir. Bu sebeple ilk bakışta her ne kadar donuk ve koyu bir görünüme sahip olsa da özellikle ışığa tutulduğunda ışığı kıran yüzeyinde dilimler halinde renkler belirir. Renkleri oynaktır, sabit bir şekilde yüzeyde kalmazlar.
  • Işığın yüzeyinde kırılarak yansıması sebebiyle başta mavi, mor ve yeşil olmak üzere beyaz, gri, turuncu, kırmızı ve sarı gibi renkleri de görmek mümkündür.
  • Yüzeyinden yansıyan renklerin dışında taşların kendileri de farklı renklere sahip olabilirler. En yaygın olarak gri ve siyah renkli olarak karşımıza çıksada bakır kırmızısı, altın, mavi ve tonları, yeşil ve tonları renklerde karşımıza çıkabilir.

Labradorit Taşı Nasıl Temizlenir?

Etkisini arttırmak ve vücuda olan faydasını daha net görebilmek adına taşın düzenli aralıklarla temizlenmesi ve üzerinde biriken enerjiden arındırılması gerekmektedir. Üzerinde fazla kullanımdan biriken enerjiler su yardımıyla temizlenebilir. Beş dakika boyunca akan suyun altında yıkamak taşın temizlenmesi ve arınması için yeterlidir.

Labradorit taşının temizlenmesi için taşın bir gün boyunca güneşte bekletilmesi yöntemi de kullanılabilir. Temizliği yukarıda sayılan iki yöntem dışında sirke yardımıyla da gerçekleştirilebilir. Bir bezi sirkeli suyla ıslattıktan sonra silinebilir ardından kurulanarak yeniden kullanıma hazır hale getirilebilir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.