Kanda Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

15.09.2017
Kanda Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Kan, mikroplardan tamamı ile arındırılmış ve yaşamımızı idame ettirmemiz için gerekli hayati bir sıvıdır. Kanda enfeksiyon çıkması ise, kanda mikrop, parazit, virüs ve mantar gibi maddelerin bulaşıcı hastalıklar sonucunda kana karışması ile meydana gelir. Bazı kanda görülen enfeksiyon vakaları hiçbir tedaviye gerek duymaksızın kısa zaman içinde kendi kendine geçerken bazı kanda görülen enfeksiyon sorunları ise, hastaneye yatış ile tedavi gerektirebilecek boyutlara ulaşabilir.

Kanda Enfeksiyon Belirtileri

Kandaki enfeksiyonun belirtileri, kana karışan mikrobun cinsi ile farklılık gösterir. Bakteri kaynaklı enfeksiyonlarda hafif bir ateş ile bu hastalık kısa bir zaman içinde geçirilebilir ve başka bir yan etkiye yol açmaz. Nadir olarak da hafif bir mide bulantısı gösterebilir. Eğer kandaki enfeksiyon, virüs kaynaklı ise soğuk algınlığı, kabakulak, kızamık, yüksek ateş, baş ağrısı, baş dönmesi, ishal, kas ağrıları ve vücutta görülen diğer virüs kaynaklı belirtiler olarak ortaya çıkar. Kandaki enfeksiyon mantar kaynaklı ise, meydana gelen yaraların geç iyileşmesi, ciltteki kaşıntı ve döküntü, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş ve yaralardan beklenmedik akıntıların gelmesi belirtileri gözlemlenebilir. Kandaki enfeksiyon tedavi edilmez ve ilerlerse daha sonra iltihaba dönüşür ve bunun da adı sepsistir. Bu ileride kan zehirlenmesi yol açabilir ve acil tıbbi müdahale gerektiren bir durum ortaya çıkartabilir. Bunun belirtileri ise, yüksek ateş, baş dönmesi, aşırı terleme, mide bulantısı, bilinç bulanıklığı ve baygınlık, cilt renginin değişmesi ve kalp ritminin hızlanması gibi belirtilerdir. Eğer sepsisten şüpheleniyorsanız hastayı hemen acile götürmeli ya da 112’yi arayarak sağlık görevlilerinden yardım istemelisiniz.

Kanda Enfeksiyon Neden Olur ?

Kanda enfeksiyonun en çok da açık yaralar nedeni ile meydana gelir. Kan, damar, kemik ve deri gibi dokular arasında dolaşır. Bu bütünlüğün bozulması ve yara açılması ile birlikte mikropların kan dolaşımı karışması ile kanda enfeksiyon meydana gelir. Diş fırçalaması sonucu ya da elinizin kağıt kesiği sonucu kanaması ile kana karışan enfeksiyonlar genellikle müdahale gerektirmez ve kendi kendine iyileşir. Fakat, açık bir yaranın iltihap kapması, hastaya idrar yolu sondası takılması, damar yolu açılması, yanıklar, cerrahi müdahaleler, vücudun diğer organlarında meydana gelen enfeksiyonlar kanda mikrop karışmasına neden olabilir. Bunun yanında hasta biri ile yapılan temas, kanınıza enfeksiyon karışmasına neden olabilir. Çünkü enfeksiyondan kaynaklanan hastalıklar bulaşıcıdır ve buna çok dikkat etmek gerekir. Bunda dikkat etmeniz gereken şeyler ise, ten teması, hapşırma, öksürme, cinsel ilişki ve şahsi eşyaların birlikte kullanımı şeklinde gerçekleşir ve bu gibi temaslardan uzak durmalısınız. Bağışıklık sisteminizin de zayıflaması, çok daha kolay enfeksiyon kapmanıza neden olabilir. Bağışıklık sisteminiz, uzun zamandır stresli olmanız ya da uykusuzluk çekmeniz yüzünden bozulabilir. Bundan kısa sürede kurtulmak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için, doğru beslenmeli ve bol bol egzersiz yapmalısınız. Hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanımı da kana mantar karışmasına bu da enfeksiyona neden olabilir.

Kanda Enfeksiyon Tedavisi

Kanınızda enfeksiyon olduğunu düşünüyorsanız enfeksiyon hastalıkları bölümüne giderek uzman bir doktora muayene olmalısınız. Kandaki enfeksiyon tedavisi için uygulanacak tedavi, kana karışan mikrobun niteliğine ve şiddetine göre farklılık gösterebilir. Özellikle de hafif yaralanmalar sonucu meydana gelen enfeksiyonun tedavisinde ilaç kullanımı en yaygın tedavi seçenekleri arasında yer alır. Yüksek ateş gözlemlenen vakalarda ise, atibiyotik tedavisi uygulanabilir. Vücudunuzda kana karışan virüsün niteliğine uygun ilaç tedavisi uygulanarak bu mikroptan kurtulabilirsiniz. Bağışıklık sisteminizin güçsüzleşmesi ile meydana gelen enfeksiyondan kurtulmak içinse öncelikle bağışıklık sisteminizi güçlendirmelisiniz. Bunun için ise sigara ve alkolden uzak durmalı, doğru beslenmeli, günde en az 2,5 litre su içmeli, bol bol egzersiz yapmalı, doymuş yağ tüketimini azaltmalı, meyve, sebze ve tahıl üretimini aksatmamalı, ideal kilonuzu yakalamalı ve tansiyonunuzu dengede tutmaya dikkat etmelisiniz. Hastane koşullarında yapılacak tedavilerde ise, geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi, serum ile verilecek ilaçlar, oksijen tedavisi, kan nakli, virüsün niteliğine göre verilecek ilaçlar ve insülin ilaçları sıkça kullanılıyor. Kandaki enfeksiyonun vücuttan atılımı, idrar yolu ile gerçekleşir. Yapılan tedavi sonucunda kandan enfeksiyonun arındırılması, enfeksiyonun niteliğine göre farklı süreçlerde tedavi edilebilir. Bu tedavi süreci ise, 3 gün ila 15 gün arasında değişiklik gösterebilir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.