Kabızlık İçin Hangi Doktora Gidilir?

11.01.2020
Kabızlık İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kabızlık, yani tıp dilindeki ismiyle konstipasyon, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması sonucunda ortaya çıkar ve haftada 3 veya daha az sayıyla dışkılama durumuna neden olur. Kişi tuvalete çıkmakta zorluk çeker, çıksa dahi dışkının tam boşalmaması, ağrılı dışkılama ve şişkinlik meydana gelir.


Kabızlık için hangi doktora gidilir?

Kabızlık için hastanelerin dahiliye bölümüne gidilir. Gerekli görülürse doktor gastroenteroloji bölümüne de sevk edebilir.


Burada ilk olarak hastanın son zamanlarda nasıl beslendiği öğrenilir, idrar ve dışkı testi yapılır. Bu testler üzerinde inceleme yapılır ve inceleme sonucu en uygun tedavi yöntemi seçilir.

Basit işlemler ile kabızlıktan kurtulmak mümkündür. Ancak kuyruk sokumu bölgesinde bir hasar meydana geldiyse cerrahi işlem gerekebilir.

Bu durum hastanın kabızlık sürecine göre değişiklik gösterir. Bu yüzden uzun süre geçmeyen bir kabızlık durumu varsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Tedavisi

Kabızlığa yol açan en büyük etken bağırsak yollarındaki bozukluklardır. Bazen tıkayıcı tipte bazen de bağırsak hareketlerinde yavaşlama ile görülür.

Tuvalet ihtiyacını ertelemek ve uzun süre tutmak, katı gıdalar tüketmek, fazla inek sütü içmek, hormonal hastalıklar, rektumda darlık ve rektum bölgesindeki sinirlerde hasar kabızlığa neden olabilir.

Özellikle muz, makarna, pirinç lapası ve fazla süt tüketimi kabızlığa yol açabilir. Kabızlıkta beslenme düzeni çok önemlidir.

Suyu çok az tüketmek dışkının sert çıkmasına, çıkarken zorlanılmasına neden olur.

Hareketsiz yaşam da kabızlığı tetikler. Beslenme düzeninizi değiştirdiğiniz ve daha hareketli bir yaşama sahip olduğunuz zaman geçecektir.

Ancak geçmezse mutlaka doktora başvurulmalıdır. Uzun süren kabızlık başka hastalıklara yol açabilir.

Kabızlıktan kurtulmak için bol bol su içilmeli, daha çok hareket halinde olunmalı, lifli besinler tüketilmeli, lokmalar iyice çiğnendikten sonra yutulmalı, fazla kafein tüketilmemeli.

Tuvalet düzeni oluşturulmalıdır. Mümkünse her gün aynı saatte tuvalete gidip bünyeyi bu düzene hazırlamak gerekmektedir.

Kuru meyveler, keten tohumu, zeytin, kekik, pancar, pırasa, ıspanak, lahana, kızılcık ve beyaz et kabıza iyi gelen besinlerdir.

Kabızlığı streste tetikleyebilir bu yüzden ilk olarak kişinin kendini rahatlatması gerekmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.