Kabakulak İçin Hangi Doktora Gidilir?

17.08.2016
Kabakulak İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kabakulak ağrılı bir iltihaptır. Bu iltihap parotis bezinde oluşur. Bu bez kulak ile çene arasındaki tükrük bezine verilen isimdir. Bu nedenle bu bölgede şişlik oluşmaktadır.

Genelde çocuklarda görülen bu hastalık için çocuk doktoruna başvurmak gerekebilir. Ancak yetişkinler için kulak burun boğaz bölümüne bakmak gerekir. Doktor ilk etapta belirtilerinden hastalığı anlayarak tedavi başlatabilir. Ancak diğer yandan bazı testler uygulama yoluna da gidebilir. Bu testler IgM ve IgG olarak isimlendirilen ELİSA testleridir. Bu hastlıkta ağrıları azaltmak için ağrı kesici verilebilir. Doktor sıvı gıda artırımını tavsiye edecektir. Bununla birlikte mutlaka koruyucu aşı yapılacaktır. Kabakulağa virüsler neden olur. Bu yüzen antibiyotik kullanımı yapılamaz.

Kabakulak Belirtileri Nelerdir ?

Bazı hastalarda ilk başta hiçbir belirti görülmez. Ancak çoğu insanda ağrılı belirtiler olacaktır. İlk başta şişlik olmayabilir. Ancak çene ile kulak arasında ağrı olacaktır. Bu ağrı özellikle yemek çiğnerken daha fazla olur ve yemek yemeyi zorlaştırır. Ardından kulak bölgesinde şişlik belirecektir. Bununla birlikte mide bulantısı ve kusma yaşanması da muhtemeldir. Özellikle halsizlik, ateş ve kulak tıkanıklığı gibi belirtilerini olması bu hastalıktan şüphelenme ihtimalini azaltmaktadır. Ancak pek çok semptom bir arada olacağı için diğer belirtilere bakmak gerekir. Kabakulak yutkunma sırasında ağrı, tat bozukluğu, pas tadı alma, yumurtalıkların şişmesi veya ağrıması gibi diğer belirtileri ile ortaya çıkar. Bazen kulak duyma yetisini tamamen kaybetmeye kadar götürebilmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.