Burmese Kedisi Özellikleri ve Bakımı

06.04.2018
Burmese Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Burmese kedilerinin geçmişi 1930 yılında Burma’dan ABD’ye getirilen Wong Mau isimli kedi ile başlar. Burma’dan getirilen kediler, sonrasında Budist rahip olarak yaşayacak ve Burmese kedileri üzerinde çalışmalar yapacak olan Dr. Joseph Thompson’a teslim edilir. Dr. J. Thompson Wong Mau’nun Siyam(Siamese) kedisi olmadığını kanıtlamak üzere, bir Siyam kedisi ile çiftleştirir ve ortaya çıkan yavrular da Dr. J. Thompson’ı haklı çıkarır. Zira Burmese melezi ve Siyam yavruları doğmuştur. Belli bir dönem tescillenmesi geciktirildi ve sonrasında tescillenerek tarihte adıyla yerini almış oldu.

Fiziksel Özellikleri

Burmese kedilerinin elmacık kemikleri oldukça belirgindir. Yuvarlak şekilli bir çene yapısına sahiptirler ve çok sağlam yapıdadır. Isırdığını bırakmaz. Gözleri arasındaki uzaklık biraz daha fazladır. Gözlerinin kenarları buruna yakın yerlerinde çekik bir görüntüdedir. Göz rengi, sarı ve kehribar renklerinde görülmektedir. Yüz hatları çok keskin değildir. Dik duran, uçları hafif yuvarlak bir kulak yapısı vardır. Orijinal rengi, kum kahvesidir. Ancak değişkenlikte gösterebilmektedir. Mavi(grinin tonlarında), şampanya(Bal rengi ile bronz renk arasında) ve platin(gümüşümsü ya da uçuk gri tonlarında) renkleri mevcuttur. Orta boyutta bir kedi ırkıdır. Ağırlıkları 4-7 kg arasında değişiklik gösterir. Zarif görüntüsü altında, kaslı yapıda bir vücuda sahiptir. Ayrıca güçlü bir kemik yapısı bulunur. Bacakları incedir. Arka bacakları, ön bacaklara göre biraz daha uzundur. Geniş bir göğüs yapısı vardır. Sık görünümlü, parlak, kısa, ince ve satensi görünüme sahip bir tüy yapısı mevcuttur. Tüylerinin parlaklığı ile tanınan bir kedi ırkıdır. Yumuşak, çekici ve melodik bir ses tonları vardır.

Karakteristik Özellikler

Aktif ve sosyal bir kedi olarak gözlemlenen Burmese kedileri, çocuklarla ve evinizde bulunan evcil hayvanlarla iyi anlaşacaktır. Aktif olduğu için enerjisini atabileceği, oyunlar oynamaktan büyük zevk duymaktadır. Oynadığınız oyunlarda dikkatli olmanızda fayda var, zekası sebebiyle oyunun hilesini hemen kavrayacak ve rakibini hemencecik alt edecektir. Çabuk öğrenen bir yapısı vardır. Çok cana yakın ve meraklı bir ırk olan Burmese kedileri, evinizde girilmedik delik bırakmayacaktır. Kendi özel alanınıza her ne kadar korumaya çalışsanız da elbet bir gün orayı da fethedecektir. Bunun sebebi her ne kadar merak olsa da, sizden ayrı bir dakika bile geçirmek istememesi de olabilir. Sahiplerine aşırı bağlılık ve sadakat gösteren bir kedi ırkıdır. Bununla birlikte ilgi isteği de ortaya çıkıyor, elbette.

İlgi isteği dişilerde, erkeklere nazaran daha fazla kendisini göstermektedir. Kesinlikle yalnız kalmayı sevmeyen bir ırktır. İnsanlarla ve diğer hayvanlarla vakit geçirmekten hoşlanmaktadır. Enerjik bir kedi olmalarına rağmen, bazen oturup etrafı sakince izlerken de bulabilirsiniz. Hatta sahibi ile oturup televizyon bile izleyebilirler. Enerjik tavırlarının aksine uzunca bir süre sakin davranışlar da sergileyebilirler. Siyam kedilerinin ataları olarak görülen bu kediler aynı Siyam kedilerinde olduğu üzere, oldukça enerjik yapıda bir ırktır. Ve yine Siyam kedileri gibi miyavlamayı çok severler. Çok değişik sesler çıkartabilirler. Genelde sahiplerinin de bu şekilde beğenilerini toplarlar. Çekicilik özelliğini, tamamlayan unsurlardan bir tanesidir. İnatçılık ve kararlılık kişiliklerinin bir parçasıdır. Genel olarak dayanıklı bir ırk olarak görülür.

Bakım

Burmese kedileri, ailesi tarafından uygulanan fiziksel temastan çok hoşlanır. Günlük olarak onunla ilgilenilmesi aksatılmamalıdır. Evde yalnız kalması gerekiyorsa, mutlaka yanına birkaç oyuncak bırakılmalıdır. Oyun oynamayı çok severler bu sebeple oyuncaklarla oynaması için teşvik edilmesi ihmal edilmemelidir. Zeki ve enerjik olmalarından ötürü, bulmaca oyunlarını ve tırmanma oyuncaklarını tercih edebilirsiniz. Tırmanma ve zıplama yetenekleri yüksek kedi ırklarındandır. Orta boyutlu vücut yapısından ötürü beslenme düzenine ve egzersizlerine itina göstermek gerekir. Tüy dökme olasılıkları düşüktür bu da evde kedi beslemek isteyen birçok kedi severin aradığı özelliklerdendir. Ölü tüylerden kurtulmak için, haftada bir fırçalamak kafi gelecektir. Bu sebeple, tüylerinin bakımı gayet kolaydır. Fırçalamanın yanı sıra, nemli bir bezle ya da tüy bakım eldiveni ile ovalamak bile yeterli gelecektir. Banyo, Burmese kedileri için pek gerekli olmaz. Dişleri tercihen hergün olsa da, düzenli olarak haftalık fırçalanması önerilir.

Tırnakları, onbeş günde bir kesilmelidir. Her kedinin hakkı olan temiz bir tuvalet bu ırkın da hakkıdır. Kum kabı günlük olarak temizlenmelidir. Kulakları kontrol edilmeli, kirli ise nemli bir bezle silinmelidir. Kötü koku ya da aşırı kirlilik var ise; veterinerinize danışmalısınız. Kulak çubuklarını kullanmamanız tavsiye edilir.

Sağlık

Kedilerin genelinde görülen, göz akıntısı özellikle Burmese kedilerinin yavruları için büyük sıkıntıya sebep olabilmektedir. Göz kenarları akıntı olduğu taktirde silinmelidir. Gözler temizlenirken gözün ikisini de, kullanacağınız bezin aynı kısmı ile silmemenizde fayda olabilir. Eğer mevcutsa, birinden diğerine enfeksiyon bulaşma riski ortadan kalkmış olur. Göz akıntılarına karşı, özellikle bu ırk için düzenli veteriner kontrolü ihmal edilmemelidir.

Burmese kedileri için genel olarak rastlanan sağlık problemleri; denge ve yürüyüş bozuklukları, kalp kasında kalınlaşma, kandaki potasyum düşüklüğünden kaynaklanan kas sistemi zayıflığı, diyabet, aşırı yalama ve çiğneme davranışlarıdır. Bu sağlık sorunları, hem safkanlarda hem de melez Burmese kedilerinde görülebilmektedir…

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.