Lepistes Balığı Özellikleri ve Bakımı

08.02.2016
Lepistes Balığı Özellikleri ve Bakımı

Lepistes balığı, akvaristlerin en çok sevdiği bir balık türlerinden biridir. Canlı doğuran kategorisindedir, küçük boyutlarına rağmen büyük ve endamlı kuyrukları ile akvaryum içerisinde görünüşü ile dikkat çekici balıklardır.

Akvaryumların vazgeçilmezi lepistes; Güney Amerika’dan dünyaya dağılmıştır ve Poeciliidae familyasına ait tatlı su balığıdır. Uygun şartları sağladığınızda kolaylıkla üretebileceğiniz Lepistes ‘Guppy’ olarak da bilinir. Doğada yaşayan tüm canlılarda olduğu gibi erkek lepistes gayet süslü bir görüntüye sahipken, dişi lepistesler daha düz renklere sahiptir.

Eşsiz renklere sahip olan lepistes, kolay bir şekilde üremesi nedeniyle akvaryum hobisine ilk adım atanların tercihleri arasında yer alır. Fakat hassas canlılardır ve doğru bakılmadığı takdirde kolay hastalanıp ölebilirler.

Lepistes Balığı Özellikleri

Lepistes balığının bilmeniz gereken temel özellikleri:

  • Latince adı: Poecilia reticulata
  • Aile: Poeciliidae
  • Orjin: Orta Amerika ile Güney Amerika
  • Bakım Seviyesi: Kolay
  • Mizaç: Barışçıl
  • Renk Formu: Akla gelebilecek her renk
  • Ömür: 2 yıla kadar
  • Boyut: Erkekler 4 cm, dişiler 6 cm
  • Beslenme: Otçul ve etçil
  • Minimum Tank Boyutu: 25 litre
  • Tank Kurulumu: Tatlı su, bitkiler ve substrat
  • Uyumluluk: Diğer barışçıl topluluk balıkları
  • Yüzme Seviyesi: Orta – Yüzey
  • Sıcaklık: 18 – 28°
  • Su Sertliği: 7 – 19 °dH (Yumuşak – Çok Sert)
  • pH: 7.0 – 8.5

Lepistes Bakımı Nasıl Yapılır?

Lepistes balığı bakımı, akvaryum hobisine başlayanlar için oldukça kolaydır; uygun su ısısı ve koşulları olan bir akvaryumda çalışan bir filtre sistemi yeterlidir. Kaliteli balık yemi kullanarak ve düzenli olarak akvaryumu temizleyerek balıklara bakım yapabilirsiniz.


Lepistes Akvaryumu Nasıl Olmalı?

İdeal lepistes akvaryumu; en az 25 litre hacme sahip olmalı, su sıcaklığı ortalama 27-28 derece olmalı, akvaryumda balıkların saklanabilecekleri bitkiler ile taş ve kaya gibi aksesuarlara sahip olmalı, sudaki akıntı düzeyi fazla olmamalı, ince taneli kum olmamalı. Böylece lepistes sağlıklı yaşar.


Lepistes Nasıl Beslenir?

Lepistes balığı, doğal ortamında böcek larvaları, algleri, omurgasız canlıları ve zooplankton gibi çeşitli besin kaynakları ile beslendiği için hem etçil hem de otçul olarak beslenir. Akvaryumda ise protein, vitamin ve temel elementleri içeren pul veya toz balık yemleri ve canlı yemler ile beslenir.

Yavru lepistes, besleyici ve kolay sindirilebilen ufaltılmış balık yemleri veya artemia gibi canlı yemlerle beslenir. Yeni doğan yavru lepistesler ilk hafta kendi keselerinden beslenir. Ardından gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlaması için günde 2-3 kez azar azar yavru balık yemi verebilirsiniz.


Lepistes Erkek Dişi Oranı Nasıl Olmalı?

Lepistes balıkları, doğada sürü halinde yaşarlar, bu nedenle sürünün dişi sayısının erkek sayısından fazla olması gerekir. Lepistes akvaryumunda erkek dişi oranı, bir erkeğe en az 4 dişi olacak şeklinde olmalıdır. Aksi halde erkek balıklar, sürekli dişileri rahatsız ederek yorgun düşmelerine neden olacaktır.


Lepistes Hangi Balıklarla Yaşar?

Lepistes, barışçıl ve çok sakin balıklardır. Lepistes ile birlikte yaşayabilecek en uygun balıklar; moli, kılıç kuyruk, plati, velifera gibi kendi türünde olan canlı doğuran balıklarıdır. Ayrıca cüce vatoz balığı, çöpçü balıkları, elma salyangozu ve tetra balığı ile uyum içerisinde yaşarlar.

Lepistes ile birlikte akvaryuma koyacağınız balık türünün fazla olmamasına özen göstermeniz gerekir. Aksi halde akvaryumda yer alan diğer canlı doğuran türleri, lepistesin kuyruklarına zarar verebilir. Eğer böyle bir sorun ile karşılaşıyorsanız tek tür balık beslemeniz, balıklarınızın hem sağlığı hem de huzurlu bir şekilde yaşamaları için çok daha iyi olacaktır.


lepistes Kaç Derecede Yaşar?

Lepistes balığı, akvaryumda ortalama 27-28 derecede sağlıklı bir şekilde yaşar. Su sıcaklığı 20-21 derece altına indiğinde lepisteslerin metabolizması yavaşlayarak gelişimi yavaşlar ve hasta olabilir. Lepistes, ısıtıcı olmadan yaşayamaz, sağlıklı olması için mutlaka akvaryumda ısıtıcı kullanmak gerekir.


Lepistes Kaç Yıl Yaşar?

Lepistes balığı, ortalama 2-3 yıl yaşar. Uygun su değerleri, su sıcaklığı, bakımı, beslenmesi, akvaryum koşulları balığın yaşam süresini doğrudan etkiler. Sağlıklı bir şekilde bakıldığı takdirde erkek lepistes ömrünün 4-5 yıl, dişi lepistes ise 3-4 yıl yaşadığı gözlenmiştir.


Lepistes Nasıl Yavrular?

Lepistes balıklarında eşleşme, yumurtlama döneminden daha önceki bir zamanda gerçekleşir. Bu eşleşmeden sonra dişi ve erkek lepistes balığını bir arada tutmaya gerek yoktur. Dişi lepistesi ayrı bir alana alınarak 1 aylık süreçten sonra yavrularını canlı olarak doğurur yani yumurtalarını dökmez. Doğum sonrasında yavrular direk yüzmeye başlar. Akvaryumun içinde, bolca aksesuar ve yeşillik olmasına dikkat edin. Çünkü anaç balıklar ve akvaryumdaki diğer balıklar doğumdan sonra yavrularını yiyebilir. Bu yüzden yavruların doğduktan sonra saklanmaları gerekmektedir. Saklanacakları geniş bir alan olursa eğer, yavrular kolaylıkla büyüyeceklerdir.


Lepistes Kaç Günde Kaç Tane Yavru Doğurur?

Lepistes balığı, üç ay içerisinde ergenleşme dönemini tamamlar ve döllenme için hazır hale gelir. Kuluçka süresi 23- 28 gündür. Bu nedenle yetişkin bir dişi lepistes 30 günde yaklaşık olarak 20-150 tane yavru doğurur. Akvaryum şartları; balığın ırkı, yaşı, beslenmesi hamilelik sürecini etkiler.

>> İLGİLİ: 


Lepistes Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Lepisteslerin cinsiyet ayrımını yapmak basittir. Erkek dişi ayrımını yapmak için lepistesin yüzgecine, vücut şekline ve rengine bakılmalıdır. Erkek lepistesler, geniş ve yelpaze şeklinde anal yüzgeçlere sahiptir; dişi lepistesler ise daha iri ve göğüs kısmı ovaldir. Dış görünüşe göre cinsiyet ayrımı yapılabilir.

Lepistes Cinsiyet Ayrımı - Erkek Dişi


Lepistes Türleri

Lepistes türleri oldukça zengindir ve birçok varyete içerisinde oldukça farklı türler yer almaktadır. Özellikle fil kulak lepistes, full red lepistes, moscow blue lepistes, half black lepistes, albino lepistes, kobra lepistes türleri ülkemizde en popüler lepistes türleri arasında yer alır. Türleri kendi içerisinde çaprazlayarak, birbirinden farklı desen ve beyaz, mavi, kırmızı, sarı, yeşil gibi renklere sahip yeni lepistesler elde edilebilir.

1. Fil Kulak Lepistes

Fil Kulak Lepistes

2. Full Red Lepistes (Kırmızı)

Full Red Lepistes

3. Sarı Lepistes

Sarı Lepistes

4. Mavi Lepistes

Mavi Lepistes

5. Half Black Lepistes

Half Black Lepistes

6. Black Siyah Lepistes

Black Lepistes (Siyah)

7. Moscow Blue Lepistes

Moscow Blue Lepistes

8. Kobra Lepistes

Kobra Lepistes

9. Full White Lepistes

Full White Lepistes

10. Leopar Lepistes

Leopar Lepistes

11. Alman Lepistes

Alman Lepistes

12. Albino Lepistes

Albino Lepistes

13. Red Grass Lepistes

Red Grass Lepistes

14. Beyaz Lepistes

Beyaz Lepistes

15. Panda Lepistes

Panda Lepistes

16. Hb White Lepistes

Hb White Lepistes

17. Koi Lepistes

Koi Lepistes

18. Endler Lepistes

Endler Lepistes

19. Sri Lanka Lepistes

Sri Lanka Lepistes

20. Flamingo Lepistes

Flamingo Lepistes

21. Blue Grass Lepistes

Blue Grass Lepistes

22. Albino Full Red Lepistes

Albino Full Red Lepistes

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.