Hamile Lepistes Balığı Nasıl Anlaşılır?

25.01.2021
Hamile Lepistes Balığı Nasıl Anlaşılır?

Lepistes tutkunlarının başlangıçtaki en heyecanlı sorusu “lepistes hamile mi?” desek yanlış olmaz. Lepistes balıklarının hamile olduğunu nasıl anlayabileceğiniz ile ilgili en net belirtileri resimli olarak adım adım öğreneceksiniz.

Lepistes Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Lepistes balığının hamilelik evrelerinde vücutlarındaki ortaya çıkan göz ile görülür net belirtiler şunlardır:

  • Dişi bir lepistesin rahminde ilk önce yumurtaları oluşur. Bu yaklaşık 1 ila 3 gün sürebilir. Bu sürecin sonunda ise balığın karnının arka bölümündeki gravid adı verilen bölge sarıya yakın bir renkte olduğunu görebilirsiniz.
  • Yumurtaları oluştuğunda ise dişi çiftleşmek için suya östrojen salgısı salar ve erkekleri kendine çeker. Bu süreçte çiftleşme dönemi başlar ve erkekler sürekli dişinin peşindedir. Bir dişi, aynı anda 2-3 erkek tarafından çiftleşebilir.
  • Çiftleşme sonrasında hamilelik süreci başlar ve yumurtaları döllenen dişinin karnı, embriyolar oluşmaya başladığında pembemsi bir renk alır.
  • Dişi lepistesin karnı, hem embriyoların gelişmesi hem de yavruların besin ihtiyacının karşılanması için salgılanan sıvıdan dolayı kahverengi bir renk alır.
  • Embriyolar gelişmeye başladıkça yavru lepisteslerin vücutları oluşmaya başlar ve artık bulundukları rahim dar gelmeye başlar. Böylece dişinin karnı şişer ve siyah bir renk alır.

Hamile Lepistes

Lepistes Doğumu Yaklaştığı Nasıl Anlaşılır?

Doğumu yaklaşan lepistesin karnı şişer ve sırt bölgesi kamburlaşır. Karın bölgesinin arka kısmındaki gravid bölgesi siyah renk olur. Karnına dikkatlice bakıldığında yavruların gözleri belli olur. Doğumdan önce halsizleşir, dibe çöker ve saklanır, yeme karşı ilgi göstermez ve solungaç hareketleri hızlanır.

Lepites Doğumu Ne Kadar Sürer?

Lepistes doğumu, 1 ila 3 gün sürer. Genellikle doğum süresi 3-4 saat içerisinde tamamlanır fakat balığın stresli olması halinde bu süre uzar. Bu süreci hızlandırmak için lepistesi doğal haline bırakın. Balığın karnındaki şişlik azaldığında ve siyahlık kaybolduğunda doğumun bittiğini anlayabilirsiniz.

Hamile Lepistese Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

1. Erkek – Dişi Dengesine Dikkat Edin

Lepistes balığının hamilelik ve doğum sürecinde zarar görmemesi için akvaryum içerisinde erkek ve dişi balık sayısının dengesine dikkat edilmelidir. Bu denge ise 1 erkek için 4-5 adet dişi şeklinde olmalıdır. Aksi halde üreme zamanında dişi balıklar, erkekler tarafından hırpalanmaktadır.

2. Stres Yapmayın

Hamile lepistes balığı neden doğurmuyor acaba diye sürekli düşünerek hem kendinizi hem de balığınızı rahatsız etmemeli, sabırlı olmalı ve süreci doğal akışına bırakmalısınız. Hamilelik sürecinde balığınızın davranışları üzerinde de fazla düşünmeyin ve stres yapmayın.

3. Su Isısını Koruyun

Akvaryum su ısıtıcı derecesini 26-28 derecede olarak sabitleyin. Balığınızın hem hamilelik sürecinde hem de genel olarak akvaryumda su sıcaklığı dengesini koruyun ve ani ısı değişikliklerinden kaçının.

4. Temizliğe Dikkat Edin

Akvaryum filtresi, eğer güçlü bir şekilde çalışıyorsa akvaryumda oluşturduğu akıntıdan dolayı balıklarınız rahatsız olabilir. Bu nedenle uygun bir şekilde filtre kademesini azaltın. Ayrıca akvaryum filtresi içerisinde yer alan haftada 1 kez kontrol edin. Eğer kirli ise mutlaka düzenli olarak yapacağınız kontroller sonrasında temizleyin.

Akvaryumda su değişimlerinizi her zamanki gibi yapmaya devam edebilirsiniz. Fakat hiçbir zaman akvaryumda yer alan suyun %50’sinden fazlasını değiştirmemelisiniz. Aksi halde balıklar su ısısına ve su değerlerine karşı adaptasyon sorunu yaşayabilir ve bunun sonucunda balıklarda hastalık ortaya çıkabilir veya ölebilirler. Akvaryum dibinde biriken yem ve dış kalıntıları fazla ise dip çekimi yapabilirsiniz.

5. Balığın Beslenmesine Dikkat Edin

Hamilelik sürecinde balığınızın kondisyonunu arttırmak için kaliteli lepistes yemi vermeniz uygun olacaktır. Tek seferde çok fazla yem vermek yerine azar azar ve sık yani günde birkaç vermeniz yeterli olacaktır. Canlı yem olarak bilinen artemia da verebilirsiniz. Ayrıca hamile lepistesim neden yem yemiyor diye endişe etmeyin ve doğal haline bırakın.

6. Saklanma Alanları Oluşturun

Hamile lepistes, akvaryum içerisinde kendini rahat hissedeceği bir yere girer ve doğumu orada gerçekleştirir. Bu süreçte balık dibe çökebilir, yüzeyde dolaşabilir, sabit durabilir ve size göre anormal davranışlar sergileyebilir fakat tüm bu durumların normal olduğunu unutmayın. Hamilelik sürecinde hem balığın stres olmaması hem de yavru kayıplarını en aza indirgemek için akvaryumda canlı bitki kullanılmasını öneriyoruz.

Fakat çoğu akvarist canlı bitkiyi temin edemediğinden veya bakımı zor olduğundan dolayı akvaryumunda canlı bitki bulundurmuyor. Bu nedenle yavrular dünyaya geldiğinde de saklanacakları bir ortam olmadığından dolayı yavru kayıpları yaşanıyor. Bu noktada akvaryum için yapay bitki çeşitlerine göz atabilir, beğendiklerinizi akvaryuma dahil ederek balıklar için saklanma alanları oluşturabilirsiniz.

Balık yavruluğu olarak bilinen tül yavruluk veya rafya sistemleri tercih edebilirsiniz fakat balığı strese sokma ihtimali olduğu için genellikle önermiyoruz. Hamile balığı, ikinci bir boş akvaryuma almak da her ne kadar kulağa mantıklı gelse de ortam değişikliğinden dolayı balığı strese sokabilir. En ideal doğum süreci için balığın her zamanki bulunduğu akvaryumda, biraz önce belirttiğimiz uygun ortam koşullarını sağlamanızdır.

7. Akvaryuma ve Balığınıza Müdahale Etmeyin

Hamile bir lepistes balığınız var ve sürekli olarak akvaryuma müdahale ederek balığınızı rahatsız ederseniz ve uygun akvaryum koşullarını sağlamazsanız muhtemelen balığınız strese girecektir. Stresli bir hamile lepistes ise doğuramadan veya doğurduktan sonra ölebilir hatta yavruları ölü doğabilir.

8. Aydınlatma Ürünleri Kullanmayın

Akvaryumunuzda aydınlatma ekipmanları mevcut ise bunları balığınızın hamilelik sürecinde olumsuz etkilenmemesi için kapatın.

Daha Fazlasını Keşfet:

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.