Banyodan Sonra Kaşıntının Nedenleri ve Nasıl Geçer ?

07.07.2016
Banyodan Sonra Kaşıntının Nedenleri ve Nasıl Geçer ?

Vücutta oluşan kaşıntı tek bir bölgede olabileceği gibi aynı anda birden fazla bölgede de görülebilir. Dermatolojik bir sıkıntı olan kaşıntının birçok sebebi vardır. Kimi zamanda bulaşıcı enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Fakat genel olarak sebepleri arasında alerjik nedenler ve bazı fizyolojik hastalıklar yatmaktadır. Tüketilen besinlerden kaynaklı bir kaşıntı olabileceği gibi kullandığınız kozmetik ürünlerden de kaynaklanabilir. Alerji oluşturabilen sabun, duş jeli, kolonya, makyaj ürünleri lokal kaşıntılara sebebiyet vermektedir.

Tıpta “pruritus” olarak adlandırılan kaşıntı, derinin bazı çevresel faktörlere bağlı olarak verdiği tepkidir. Bazen kaşıntı hissi, ilgili bölgeyi kaşımanıza rağmen geçmez daha da artabilir. Sinir bozucu hale gelen bu durum karşısında kaşınan bölgeyi kaşımaya daha fazla devam etmeyin. Devam ederseniz cildinizde kızarıklık, tahriş gibi problemler görülebilir. Banyodan sonra ortaya çıkan kaşıntılar ise sinir bozucu olabilir ve daha çok tahrişe yol açar.

Kaşıntının böcek ısırıkları, alerji, egzama, mantar enfeksiyonu, bitlenme gibi sebepleri olabilir. Bu problemler çözüldüğünde doğal olarak kaşıntınız da son bulacaktır. Bazen banyodan sonra kaşıntı sorunları artabilir. Kireçli, tuzlu sular cildinizin kurumasına neden olur. Kaşıntı kuru ciltlerde daha çok görülür.

Duş esnasında vücudu temizlemek adına kullandığınız sabun, duş jeli vs. gibi ürünler iyi durulanmadığı durumlarda duş sonrası kaşıntıları arttırabilir. Ya da kullanılan ürünlere karşı kişinin alerjik reaksiyon oluşturduğu durumlarda derhal bölgenin bol suyla durulanması ve kullandığı ürünü değiştirmesi gerekmektedir. Kaşıntı bazen kızarıklık ve kabarıklıklar olarak ilerleyebilir. Bu gibi durumlarda en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.

Bir başka neden ise duş almanın sık olmadığı durumlarda duş aldıktan sonra temizlenmenin iyi bir şekilde gerçekleşmediği için duş sonrası vücutta kaşıntılar artmaktadır. Bunun önüne geçmek adına kişisel temizliğimize dikkat etmeli ve mümkün oldukça sık duş almalıyız. Banyodan sonra kaşıntı problemlerinizi iyi gözlemlemeli ve tahriş yada alerjiye ait bir konu olduğu hakkında fikir edinmelisiniz.

En önemli sebeplerden biri tüketilen besinlerle alakalıdır. Özellikle yaz aylarının gelmesiyle içilen gazlı içecekler ve tüketilen baharatlı yiyecekler vücudumuzda yağ indeximizin artmasıyla beraber kaşıntı şeklinde cevap vermektedir. Çözüm olarak yaz aylarında yediklerimize dikkat etmeliyiz ve bol su tüketmeliyiz. Ayrıca gündüz güneş ışınlarının dik açıyla yeryüzüne indiği saatler arasında cildimizi güneş ışınlarına maruz bırakmamalıyız.

Cildinizin kurumasına neden olabilecek bir diğer faktör de güneş ışığıdır. Cildinizin nem kaybedip kurumasına neden olarak kaşıntıya sebep olur. Bu tip kaşıntılar özellikle yaz aylarında daha sık görülür. Yazın gelmesiyle tatile giden insanların birçoğu bu problemle karşılaşabilir. Bu tip kaşıntıyı önlemek için denizden çıkar çıkmaz duş almayı ihmal etmeyin. Yüksek faktörlü güneş kremleriyle cildinizi koruyun. Cildinizin kuru kalmamasına özen gösterin. Özellikle duş aldıktan sonra mutlaka nemlendirici kullanın. Yaşlanmayla beraber cilt kurumaya başlar. Bu yüzden yaşlı kişiler ciltlerini daha sık nemlendirmelidir. Kullanılan sabunun özellikleri de cildin kurumasına neden olabilir. Sert alkali sabunlar özellikle sıcak suyla kullanılması durumunda cildi kurutur. Sık banyo yapmak da vücudun nem dengesinin bozulmasına ve cildin kurumasına yol açar. Dolayısı ile kaşıntı sorunlarının artması söz konusu olacaktır.

Banyodan Sonra Kaşıntı Nasıl Geçer ?

Tıbbi kaynaklarda geçen sebep ve çözümler ise; duş esnasında cildimizle temas eden sıcak veya ılık su derimizin üzerinde yer alan gözeneklerimizde genişlemeye neden olur. Kanınızda bulunan kolesterol değeriniz normal seviyenin üzerinde ise, derinizde açılan gözeneklerinize kanınızda bulunan yağ ve kalsiyumunuz hızlı ve etkili bir düzeyde geçiş yapar ve oradan da vücudunuzu bir ağ gibi saran kılcal damarlarınıza nüfuz eder. Bu olaya tıbbi kaynaklar Tefon Sendromu adını vermiştir. Tedavisi ise duş tamamlandıktan sonra kol ve bacaklara 30 saniye soğuk su tutmak ve vücudunuzu kuruladıktan sonra kaşınan bölgeye kolonya ile masaj yapmak sizi bu rahatsızlıktan kurtaracaktır. Banyo sonrası kaşıntı şikayetleriniz artarak devam ediyorsa derhal tıbbi bir yardım almalısınız.

Kaşıntınız yüzünden uyuyamıyorsanız nemlendirici kullandıktan sonra serin bir odada uyumayı deneyebilirsiniz. Yatak örtülerinizin ince, terletmeyen kumaştan olmasına dikkat edin. Kalın kıyafetler yerine ince teninize çok yapışmayan kıyafetler tercih edebilirsiniz. Baharatlı yiyecekler, alkol, sıcak yiyecek ve içecekler vücudunuzda hararete yol açar, bu hararet de kaşıntınızı tetikleyebilir. Kullandığınız nemlendiricilerin içeriğinde aloe vera bulunması da kaşıntınızın geçmesini sağlayabilir. Kaşıntılarınız nemlendirici kullanmanıza rağmen geçmiyorsa bir dermataloğa başvurunuz. Özellikle de banyodan sonra kaşıntı sorunlarınız artarak devam ediyorsa en kısa zamanda doktorunuzla iletişime geçmenizde fayda vardır.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.