Antral Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

19.11.2017
Antral Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Midenin iç yüzeyinde bulunan mukoza adı verilen zarın iltihaplanması ile oluşan hastalığa gastrit adı verilir. Yiyecek ve içecekler için tampon görevi görmekte olan mide içerisinde yiyecekler karışır ve midede bulunan asit ile beraber sindirilir. Asidik özelliği olan bu mide suyu, mide mukozasında bulunan bezlerden üretilir ve mideyi bu asitten korumak için mide mukozası bazı hücrelerinden mide iç yüzeyini kaplayan ince viskoz bir mukus üretir. Çeşitli faktörler sebebiyle bu yapının zarar görmesiyle gastrit ortaya çıkmaktadır.

Antrum ise midenin bir bölümü olarak bilinmektedir. Antral gastril ise midenin antrum bölümünde oluşan gastrite verilen addır. Akut veya kronik olarak 2 şekilde görülebilir. Helikobakter Pylori isimli bakteri kronik gastritin en sık görülen nedenidir. Spriral şekilli olan bu bakteri mideye yerleşerek bu rahatsızlığa neden olur. Aynı zamanda genetik olarak da ortaya çıkabilecek olan bu bakterinin kişiden kişiye bulaşma özelliği de bulunmaktadır.

Genellikle çocukluk çağında alınan bu bakteri eğer tedavi edilmezse kronik bir iltihap haline gelir. Bakteri midenin savunma bariyerlerinin bozulmasına neden olur. Ayrıca Türkiye’de en sık görülen hastalıklardan biridir. Akut gastrit ise aniden ortaya çıkabilmektedir.

Sağlıksız beslenme, aşırı asitli içecekler ve fazla alkol tüketimi başta olmak üzere birçok nedeni olan bu hastalığın tanısı, midede bakterinin varlığını ortaya çıkarabilecek olan çeşitli testler yapılarak kolayca konabilmektedir. Kullanılan aspirin ve anti inflamatuar ilaçlar bile midenin yapısını bozup, midenin koruyucu mekanizmaların zayıflamasına neden olduğundan dolayı bu hastalığa sebebiyet verebilirler. Ciddi boyutlarda ulaşıp, kronikleşmeden veya daha kötü hastalıklara yol açmadan basit yöntemlerle tedavi edilebilen bu hastalık, yaşam standartlarının ciddi oranda düşmesine neden olur.

Mide asidinin fazla salgılanmasında dolayı zaman içerisinde mide zarı iltihaplanır, bu sebeple gündelik hayatı etkilemeye başlar. Dolayısıyla ciddiye alınması ve vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavisi geciktirilirse kalıcı iltihaplanma veya mide ülseri meydana gelebilir. Kronik gastrite dönüşürse tedavisi yıllarca sürebilir. Hastalığın başlarında çeşitli tedavi yöntemleri ile başarılı bir şekilde ortadan kaldırılabilir, ancak tekrar meydana gelmemesi için beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekmektedir.

Tanısı

  • Antral Gastrit belirtileri ile doktora başvuran hastalarda, öncelikle beslenme geçmişi ve yaşam öyküsü üzerinde durulup, detaylı bilgiler alınmalıdır.
  • Sonrasında antral gastrit ihtimali olması durumunda hasta üzerine bir takım testler uygulanabilir.
  • Öncelikli olarak bu duruma Helikobakteri Pilori bakterisi neden olduğu için, vücutta bu bakterinin varlığına dair genellikle kan, dışkı ve idrar testi yapılır.
  • Aynı zamanda bu bakterinin tespiti farklı yöntemler de izlenebilir. Radyoaktif karbon içeren tatsız, renksiz bir sıvı hastaya içirildikten sonra hastadan bir torbaya üflenmesi istenir. Eğer midede bakteri bulunuyor ise bakteri bu sıvıyı parçalayarak içilen sıvının yapısını değiştirir. Bu da bakterinin bulunup bulunmadığının kolayca öğrenilmesini sağlayan etkili bir yöntemdir.
  • Endoskopi en yaygın olarak uygulanan tanı yöntemlerinden biridir. Bu yöntemde, ince bağırsağa kadar ulaşabilecek bir tüp ağızdan sokularak, mide olduğu gibi görüntülenmektedir. Bu şekilde bakteriyel enfeksiyonlar görüntüleme yöntemi ile tespit edilebilir. Gerektiği takdirde, aynı yöntem uygulanarak mideden örnek bile alınabilmektedir. Alınan bu örnek öncelikle laboratuvar ortamında çeşitli testler uygulanarak incelenip bakteri tespiti yapılır.
  • Uygulanabilecek bir diğer yöntem ise üst sindirim sisteminin röntgeninin çekilmesi olabilir. Bu yöntemde ise hastaya baryum (Beyaz, metalik bir sıvı) içirilerek röntgen cihazı altında üst sindirim sistemi görüntülenir ve bu şekilde bir sorun olup olmadığı rahat bir şekilde anlaşılabilir.

Nedenleri

  • Tüketilen sağlıksız yiyecek ve içecekler

Özellikle beslenme alışkanlıkları midede meydana gelebilecek olan rahatsızlıkları tetikleyen bir faktördür. Tüketilen sağlıksız gıdalar, asitli içecekler mide sağlığı için tehdit oluşturarak, zaman içerisinde düzgün faaliyet göstermesini engellemeye başlar. Düzensiz yeme alışkanlığı, asitli içeceklerin fazla tüketimi, yağlı yemek gastrit oluşumunun başta gelen nedenleri arasında bulunmaktadır.

  • Sahip olunan kötü alışkanlıklar

Özellikle sigara kullanımı sadece ciğerler için değil mide için de tehlikelidir, mide bölgesinde bulunan asit düzeyini artırır. Alkol ise midenin tahriş olmasına neden olmaktadır. Bu sebeple hem alkol hem de sigara kullanımı vücuda zarar verirken aynı zamanda gastrit gelişiminin de hızlanmasına neden olur.

  • Helikobakter Pylori bakterisi

Bu bakteri gastrit oluşumuna neden olmaktadır. Genelde küçük yaşlarda vücuda giren bu bakteri mideye yerleşerek yıllar içerisinde etkisini arttırır. Zamanla ve diğer faktörlere de bağlı olarak gastrit hastalığının ortaya çıkmasına sebep olur. Kalıtsal olarak da ortay çıkabilen bu bakteri kişiden kişiye de geçebilme özelliğine sahiptir.

  • Kullanılan çeşitli ilaçlar

Kullanılan ağrı kesiciler ve aspirin gibi ilaçlar asidik etki yaratmaktadır ve mideye ciddi anlamda zarar verirler. Özellikle günlük yaşamda gereksiz olarak kullanılan bu ilaçlar sadece doktor tavsiyesiyle kullanılıdır. Aşırı ve devamlı kullanımında kesinlikle kaçınılması gerekmektedir. Aksi halde ağrılarınıza çare olurken, midenize kalıcı hasarlar verebilir, gastriti tetikleyen ana nedenler arasında bulunmaktadır.

  • Çeşitli hastalıklar

Genel olarak böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları, solunum rahatsızlıkları gibi görülen birçok hastalık gastrit oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir. Bu rahatsızlıklara sahip olan kişiler bu hastalığa meyilli olduğu için daha da dikkatli olmalıdırlar.

  • İlerleyen yaş 

İnsanlar arasında yaşın ilerlemesi birçok hastalık için daha uygun koşullar hazırlayabilir. Bu yüzden bir yaştan sonra özellikle sağlık ile ilgili konularda dikkatli davranılmalıdır. Sağlıklı bir yaşam sürmeye özen gösterilmez ise yaşın ilerlemesiyle birlikte bağışıklık sistemi zayıflar. Özellikle mide hastalıkları ile karşılaşma riski yükselmiş olur.

  • Yaşanılan fazla stres

Fazla stres, vücudun birçok bölgesine zarar vermektedir. Ruhsal olabileceği gibi fiziksel olarak da kişiye zarar veren stres, midede de meydana gelebilecek bazı hasarlara neden olabilir. Stres sebebiyle beslenme alışkanlıklarının değişmesi, buna bağlı olarak artan alkol tüketimi, bir araya geldiğinde birbirlerini tetiklerler. Vücudun sistemlerini ve mideyi kötü etkilendiği için gastrit oluşma ihtimali artar.

Belirtileri

  • Midede meydana gelen ağrılar

Antral gastrit adı verilen rahatsızlıkta en sık görülen belirtilerin başında mide ağrısı gelmektedir. Genellikle yemek yedikten sonra midede tokluk hissinin oluşmasıyla birlikte bir ağrı hissedilir, az yemek yenmiş olsa bile gelen ani bir tokluk hissi ile meydana gelen bu ağrı daha da şiddetlenebilir. Bu ağrılar zaman içerisinde kişiyi daha da çok rahatsız edecek hale gelebilir.

  • Ciddi oranda kilo kayıpları

Erken gelen tokluk hissi sebebiyle ve artan mide ağrıları yüzünden yemek yemeye devam edilememesi, iştah kaybı gibi nedenlerden kısa süre içerisinde ciddi oranda kilo kayıpları meydana gelebilir. Yenilen yiyeceklerin mideyi rahatsız etmesi, arkasında oluşan sindirim problemleri de yine kilo kaybına zemin hazırlanmaktadır.

  • Bağışıklık sisteminin düşmesi

Bu rahatsızlıkta özellikle beslenme konusunda sıkıntı yaşandığı için vücuda gerekli mineral ve vitaminler tam olarak alınmaz. Vücut dışarıdan alması gereken günlük takviyesini tam anlamıyla ve doğru gerçekleştiremediği için bağışıklık sistemi zayıflamaya başlar. Dolayısıyla zaman içerisinde vücut direnci düşer. Vücut bu direnci kaybettikçe çeşitli hastalıklara karşı savunmasız hale gelir. Bu yüzden daha kolay ve sık sık çeşitli hastalıklar görülebilir. Antral gastrit tedavisi boyunca vücut için gerekli vitamin ve minerallerin takviyesi doğru bir şekilde yapılmalıdır.

  • Mide bulantısı ve kusma

Zaman içerisinde oluşan mide ağrıları ile birlikte bir süre sonra vücut yemek yemekte zorlanmaya başlayacağından beraberinde mide bulantılarını getirecektir. Midede oluşan çeşitli reaksiyonlar nedeniyle başlayan bu bulantılar zaman içerisinde şiddetli bulantılara hatta kusmaya kadar gidebilir. Hatta midenin fazla aşınması sebebiyle bu kusmalar, kanlı kusmaya kadar gidebilir. Antral Gastrit ilerledikçe kusma sıklığında da zaman içerisinde artış görülür, eğer tedavi edilmezse beraberinde daha kötü hastalıkları getirebilir.

  • Sindirim sisteminde meydana gelen sorunlar

Antral Gastrit sebebiyle midede meydana gelen iltihaplanma, zaman içerisinde sindirim sistemine zarar vermeye başlar. Hem gerekli gıdalar alınamadığı için bağışıklığın düşmesi, hem de fazla yemek yenilemediği için mideye az besin gitmesi nedeniyle mide zaman içerisinde sindirecek bir şey bulamaz. Bu yüzden kendi kendini sindirmeye başlar bu durum da beraberinde çeşitli sindirim problemlerini ortaya çıkarır. Bu noktada genelde doktora başvurulup, antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.

  • Koyu renk dışkılama

Antral Gastrit tedavi edilmediğinde, zaman içerisinde sindirim ve boşaltım sistemlerini de etkilemeye başlar. Bu sebepten dolayı zamanla dışkı daha koyu renkte, hatta siyaha yakın bir tonda çıkmaya başlayabilir.

  • Vücudun genelinde meydana gelen kas ve sırt ağrıları

Bu rahatsızlık ilerledikçe özellikle kaburgaların arasında ve sırt bölgesinde zaman içerisinde hissedilmeye başlayan ağrı ve acı hissi meydana gelebilir.

Tedavi Yöntemleri

Antibiyotik İlaçların Kullanımı

Helikobakter Pylori adlı bakteri sebebiyle oluşan bu hastalığın tedavi yöntemi öncelikle antibiyotik ile başlamaktadır. Antibiyotiklerin etkisi sayesinde bu bakteriler vücuttan uzaklaştırılmaya çalışılır ve eğer bu durum çok ileri seviyede değilse aşağı yukarı 10-14 günlük bir süreçte antibiyotik düzenli olarak kullanıldığı ve beslenmeye dikkat edildiği sürece bu tedavi süreci olumlu yanıt verir ve sonlandırılır. Zaten antibiyotik ilaçlar, özellikle kuvvetli olanlar vücuttaki zararlı bakteriler ile birlikte yararlı olanları da öldürdüğü ve vücuda yarardan çok zarar verdiği için 15 günden fazla kesinlikle kullanılmamalıdır.

Asit Önleyici İlaçların Kullanımı

Bu hastalığın iyileşme aşamasında mideye destek sağlanması önemlidir. Bunun için genellikle doktorlar tarafından asit önleyici ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçlar hastalık nedeniyle midede fazla asit oluşumu olması nedeniyle ortaya çıkan mide problemlerini azaltmaya katkı sağlarken mideyi de rahatlatmaya yardım eder. Ancak bu ilaçların kullanım dozu ve süresi çok önemlidir. Uzun süre ve bilinçsizce kullanılması durumunda daha ciddi zararlara neden olabileceği için mutlaka doktor tavsiyesi ve kontrolüyle kullanılmalıdır.

Antasit İlaçların Kullanımı

Mide asidini nötralize etmek için kullanılan bu ilaçlar, midede bulunan asidin dengelenmesini sağlar. Aynı zamanda bu ilaçlar sayesinde şiddetli ağrılar ve sancılar daha hızlı bir şekilde yok olur. Fakat çeşitli yan etkileri bulunabilir. Yan etkiler kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Genel olarak kabızlık ya da ishal yapma etkisi olan bu ilaçlar kafaya göre alınmamalı, doktor reçetesi ile kullanılmalıdır.

Tedavi Ne Kadar Sürer?

  • Antral Gastritin tedavisi genel olarak kişiden kişiye göre ve hastalığın aşamasına göre değişiklik göstermektedir. Bu aşamada hastalığın kişiler üzerinde nasıl etkiler bıraktığı gibi birçok olası faktör de mutlaka göz önüne bulundurulmalıdır, tedavi süreci bu şekilde başlar.
  • Genellikle başlangıç aşamasında olan ve sağlığında ciddi problemler olmayan bir bireyde antibiyotik tedavisi 2-3 hafta sürmektedir. Hem tedavi sürecinde hemde tedaviden sonraki süreçte sağlıklı beslenmeye, stresten uzak kalmaya dikkat edilmelidir. Yaklaşık 1 ay gibi bir süre içerisinde tamamen ortadan kalkabilir.
  • Fakat kronik hale gelmiş hastalıklar için maalesef tam bir iyileşme durumu söz konusu olamaz. Mide sürekli kontrol altında tutulmalıdır.

Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Antral gastrit eğer tedavi edilmezse mide ülseri veya mide kanaması gibi ciddi sorunları beraberinde getirir. Eğer mide çeperindeki hücrelerde değişiklik yaşanıyorsa bu durum mide kanseri riskini de arttırmaktadır. Belirtiler kendini göstermeye başladığından itibaren mutlaka doktora gidilmeli ve tedaviye başlanmalıdır.

Tedavi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu hastalık sonrasında veya tedavi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Bunlardan en önemlisi beslenmedir. Tamamen iyileştikten sonra bile hastalığın tekrarlamaması için beslenmeye oldukça dikkat edilmelidir. Sindirim ve genel sağlık oldukça önemlidir.

  • Antral gastrit hastalığına çok sık veya çok fazla alkol içmek neden olabilmektedir. Bu yüzden alkol ve sigaradan uzak durmak gerekmektedir.
  • Ayrıca bazı yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gerekmektedir. Kızartmalar, kafeinli ve gazlı içeceklerden özellikle uzak durulmalıdır. Mümkün olduğunca midenin rahat olabileceği haşlanmış yemekler, meyveler ve yumuşak içecekler tercih edilmelidir. Bunlar, Elma, yulaf ezmesi, brokoli, havuç ve fasulye gibi yüksek lifli gıdalar, balık, tavuk ve hindi göğsü gibi az yağlı yiyecekler, asitleri düşük veya sebzeler gibi daha alkali gıdalar, gazsız içecekler, kafeinsiz içecekler, kombucha, yoğurt ve lahana turşusu gibi probiyotikler olabilir.
  • Aynı zamanda yağ oranı yüksek gıdalar da uzak durulmalıdır. Bu tür gıdalar midenin iç tabakasındaki iltihabının daha da kötüleşmesine neden olabilir. Mideyi tahriş etme olasılıkları yüksektir. Kaçınılması gerekenler, alkol, kahve, domates ve bazı meyveler gibi asidik gıdalar, meyve suyu, yağlı gıdalar, kızarmış yiyecekler, karbonatlı içecekler, baharatlı yiyecekler, alerjenik veya semptomatik gıdalardır.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

  • Gastrit belirtileri olan ağrı, gaz, geğirme, yanma, ekşime,bulantı ve kusma gibi durumlar görüldüğünde hemen doktora başvurulmalıdır. Ne kadar erken teşhis konup tedaviye başlanırsa o kadar kolay ve iyi olur.
  • Antral gastrit rahatsızlığı için dahiliye bölümüne gidilmelidir.
  • Özellikle çocukken alınan bakteri sonucunda gerçekleştiği için erken yaşta görülme durumunda hemen başvurulmalı ve ciddiye alınmalıdır.
  • Yüksek ateş görüldüğünde, göğüs ağrısı ve nefes darlığı durumunda, mide yada sırt ağrıları çok şiddetli yaşanıyorsa acilen doktora gidilmelidir.
  • Yapılan tedavilerin fayda sağlamaması durumunda da doktor tarafından tekrar kontrol edilmelidir.

Doğal Tedavi Yöntemleri

Bu hastalık ile savaşırken yemeniz veya yememeniz gereken yiyecekler vardır. Bununla beraber çeşitli şifalı bitkiler kullanılarak da çözüme ulaşmak mümkündür. Ancak alternatif tıptan yararlanacaksanız , kullanacağınız bu ürünleri mutlaka doktorunuza sormalı, onun da fikirlerini almalısınız. Özellikle Zencefil, fesleğen, elma sirkesi, şeytantersi, tuz, nane, papatya, kimyon, muz, koyu yapraklı yeşil sebzeler, meyan kökü, flavonoid içeren birçok besin ve yiyeceklerin tedavi sürecine oldukça yardımı olduğu bilinmektedir.

Karambol Tohumları

Malzemeler

  • Siyah tuz
  • Karambol tohumu
  • Zencefil

Nasıl Hazırlanır?

  •  Siyah tuz, 1 çay kaşığı karambol tohumu ve bir miktar zencefili karıştırarak çay demleyip, soğuttuktan sonra tüketin.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Bu tohumlar midedeki asit fazlalığını giderirken, mide mokozasına iyi gelir. Hazımsızlık, şişkinlik ve mide bulantısını alır.

Ne Kadar süre Kullanılmalıdır?

  • Düzenli olarak günde 2-3 tatlı kaşığı alınabilir.

Zencefil

Malzemeler

  • Zencefil kökleri
  • Su
  • Bal

Nasıl Hazırlanır?

  • 1 Bardak su içerisine zencefil köklerini doğrayıp 10 dakika kaynatın sonra soğumaya bırakın.
  • İçine 1 kaşık bal ekleyerek karıştırın ve için.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Hastalığın semptomlarını rahatlatan zencefil, aynı zamanda midenin de rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Ne Kadar süre Kullanılmalıdır?

  • Düzenli olarak günde 2 veya 3 kere içilebilir.

Yoğurt

Malzemeler

  • Yoğurt
  • Bal
  • Muz

Nasıl Hazırlanır?

  • Bal veya muz yoğurt ile karıştırılarak tüketilebilir.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Yoğurt, Gastrit ağrılarını hafifletmeye yardım eder. Aynı zamanda içerisinde bulunan probiyotikler sayesinde mide astarının bakterilerden korunmasını sağlar.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Düzenli olarak günde 2-3 kase tüketilebilir.

Papaya

Malzemeler

  • Papaya
  • Su

Nasıl Hazırlanır?

  • 1 Fincan suya 1 veya 2 kaşık kurutulmuş papatya eklenerek kaynatıldıktan sonra, içilebilir.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Ani ağrılara ve mide ağrılarına karşı rahatlama sağlar. Aynı zamanda bağırsak duvarlarını yatıştırıp, gazı ortadan kaldırmaya yardım eder. Mide iltihabı ve mide ülseri riskini de azaltır.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Günde 1 defa düzenli olarak kullanılabilir.

Nane

Malzemeler

  • Nane

Nasıl Hazırlanır?

  • Nane yapraklarından çay yapılarak kullanılabilir.
  • Alternatif olarak yaprakları çiğnenebilir.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Yatıştırıcı özelliği olduğu için, mide zarı iltihabının azalmasına yardım eder. Midede meydana gelen bulantı, hazımsızlık ve mide ekşimesinin azalmasına yardım eder.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Günde 2-3 defa düzenli olarak kullanılabilir.

Çilek

Malzemeler

  • Çilek yaprağı
  • Su

Nasıl Hazırlanır?

  • 1 Bardak su içerisinde çilek yapraklarını karıştırıp, kaynatın.
  • Soğuduktan sonra içilebilir.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Çileğin içerisinde bulunan antioksidanlar ve yüksek fenolik bileşikleri sayesinde gastritin iyileşmesinde etkilidir. Aynı zamanda mide astarı inflamasyonu başlamasını engellemeye yardım eder.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Semptomlar geçene kadar düzenli olarak günde 2-3 defa tüketilebilir.

Sarımsak Ekstraktlı Takviye Edici Gıdalar

Sarımsak ekstraktı gastrit semptomlarının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Gıda takviyesi hap olarak kullanılabilir veya yiyerek de gerekli gıdayı alabilirsiniz.

Manuka Ballı Yeşil Çay

Malzemeler

  • Manuka Bal
  • Yeşil çay

Nasıl Hazırlanır?

  • Yeşil çay demlendikten sonra içilmeden önce içerisine bal eklenmelidir.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • En az haftada 1 kez yeşil çay içmek gastrite neden olan bakterinin gelişimini ve fonksiyonunu yavaşlatmaktadır. Manuka Balı ise anti bakteriyel özeliklere sahip olduğundan bakteriler ile savaşmaya yardım eder.

Ne Kadar süre Kullanılmalıdır?

  • Semptomlar geçene kadar düzenli olarak günde 1 defa tüketilebilir.

Limon Otu Yağı

Sindirim sistemi üzerinde oldukça etkili olan bu yağ, gastrit semptomlarını hafifletirken sindirim sistemini düzenlemeye yardım eder. Günde 1 defa suyun içine birkaç damla karıştırılarak tüketilebilir.

Şekerli Soğuk Su

Malzemeler

  • Şeker
  • Su

Nasıl Hazırlanır?

  • 1 Bardak buz gibi soğuk suyun içine şeker atılıp karıştırılmalıdır.
  • Gün içerisinde içilebilir.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Soğuk su vücut sıvılarını stabilize ettiğinden boğaz, mide ve göğüs yanmasını azaltmaya yardım eder.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 2-3 kez düzenli içilebilir.

Hindistan Cevizi Suyu

Hindistan cevizi suyu düzenli olarak günde 1-2 defa tüketilebilir. Yalnızca tadı keskin olmamalıdır. Lif bakımından zengin olduğu için sindirime yardımcı olurken asitliğin oluşmasını engeller. Midedeki yanma hissini alır. Alternatif olarak hindistan cevizi yağı da kullanılabilir.

Papatya Çayı

Günde 1-2 defa düzenli olarak tüketilen papatya çayı, bağırsak duvarını yatıştırırken vücudu rahatlatır. Ağrıların dinmesini sağlar. Hazır papatya çayları da kullanılabilirken birkaç tane kurutulmuş papatya çiçeğinden kendiniz de demleyebilirsiniz.

Kabartma Tozu ve Su

Malzemeler

  • Su
  • Kabartma tozu

Nasıl Hazırlanır?

  • 1 Bardak suyun içinde 1 kaşık kabartma tozu karıştırıldıktan sonra içilebilir.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Kabartma tozu midedeki asit seviyesini düşürmeye yardım eder.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 1-2 kez düzenli içilebilir.

Lahana Suyu

Malzemeler

  • Lahana

Nasıl Hazırlanır?

  • Lahana iyice parçalandıktan sonra meyve sıkacağından geçirilerek suyu sıkılmalıdır.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Lahana suyu mide hastalıklarına iyi gelmektedir. U vitamini bakımından zengin olduğu için mide astarını iyileştirmeye yardımcı olur.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 1-2 kez düzenli içilebilir.

Elma Sirkesi

Malzemeler

  • Elma sirkesi
  • Bal
  • Su

Nasıl Hazırlanır?

  • Bal ve elma sirkesi 1 bardak suya eklenip iyice karıştırıldıktan sonra tüketilebilir.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Bu karışım mide asidinin aktivitesini düşürürken dengelenmesine yardım eder. Ayrıca mideyi korur.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 1-2 kez düzenli içilebilir.

Aloe Vera

Malzemeler

  • Aloe vera jel
  • Su

Nasıl Hazırlanır?

  • Aloe vera jeli su ile iyice karıştırıldıktan sonra içilebilir.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Tahriş olmuş mideye oldukça iyi gelir ve yatıştırır. Mide astarındaki iltihapları geçirmeye yardım eder. Ansiptik görevi görür.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 1-2 kez düzenli içilebilir.

Kimyonlu Su

Malzemeler

  • Kimyon tohumları
  • Su

Nasıl Hazırlanır?

  • kimyon tohumları toz haline getirildikten sonra su ile karıştırılmalıdır.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Anti bakteriyel ve anti inflamatıuar özellikleri sayesinde gastrit semptomlarını azaltmaya yardım eder.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 1-2 kez düzenli içilebilir.

Kefir

Nasıl Fayda Sağlar?

Kefir, probiyotik özelliği olduğu için en az yoğurt kadar etkilidir. Sindirimi iyileştirirken, midede asit dengesini sağlar.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 1-2 kez düzenli içilebilir.

Yulaf Ezmesi

Malzemeler

  • Yulaf ezmesi
  • Su veya süt

Nasıl Hazırlanır?

  • Su veya süt ile yulaf ezmesi karıştırıldıktan sonra yenebilir.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Lif ve mineral bakımından zengin olduğu için sindirimi düzenler.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 1 kez düzenli yenebilir.

Ananas

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Ananasın içerisinde bulunan bileşenler midede sindirim sırasında meydana gelecek iritasyonları önlerler.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 1-2 kez düzenli yenebilir.

Kaygan Karağaç

Malzemeler

  • Kaygan karaağaç tozu
  • Su

Nasıl Hazırlanır?

  • Suyun içerisinde kaygan karaağaç tozu iyice karıştırılır.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Müsil etkisi olan bu toz, gastrit tedavisi için sindirimi düzenlemeye yardım eder.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 1-2 kez düzenli içilebilir.

Zerdeçal

Malzemeler

  • Su
  • Zerdeçal tozu
  • Muz veya yoğurt

Nasıl Hazırlanır?

  • Su ve zerdeçal tozu muz veya yoğurdun içine eklenerek iyice karıştırılır.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Anti bakteriyel ve anti iflamatuar özellikleri olan zerdeçal mide mukozasında meydana gelen iritasyonları iyileştirmeye yardım eder.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 1-2 kez düzenli içilebilir.

Hatmi Çiçeği

Malzemeler

  • Hatmi çiçeği tozu
  • Su

Nasıl Hazırlanır?

  • Suyun içerisine hatmi çiçeği tozu eklenip iyice karıştırır.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Sindirim sistemi ve midenin iç yüzeyini korur ve yatışmasını sağlar.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 1-2 kez düzenli içilebilir.

Patates Suyu

Malzemeler

  • Patates
  • Su

Nasıl Hazırlanır?

  • Patatesler meyve sıkacağından geçirildikten sonra içerine biraz sıcak su eklenip içilebilir.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Patates alkali tuzlar içerdiği için midedeki asiti alır ve semptomları azaltır.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 1-2 kez düzenli içilebilir.

Biberiye

Malzemeler

  • Biberiye otu
  • Kaynar su

Nasıl Hazırlanır?

  • Biberiye otu su ile kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Antioksidan kaynağı olduğundan dolayı midede ülseri engeller. gastritin ilerlemesini önler.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 1-2 kez düzenli içilebilir.

Damla Sakızı

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Çiğnendiği zaman damla sakızı, midede meydan gelen yanma ve acı hissini ortadan kaldırmaya yardım eder.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 1-2 kez düzenli çiğnenebilir.

C Vitamini

Nasıl Fayda Sağlar?

  • C vitamini vücudun bağışıklık sistemin güçlendirir. Bu sayede vücut enfeksiyon ve hastalıklar ile daha hızlı mücadele edebilir. Aynı zamanda mide astarını da iyileştirmeye yardım eder ve korur.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 1-2 kez düzenli içilebilir.

Meyan Kökü

Malzemeler

  • Su
  • Meyan kökü

Nasıl Hazırlanır?

  • Suyun içerisine meyan kökü tozu eklenip iyice karıştırır.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Mide asidini stabilize ederken gastritin semptomlarını en aza indirmeye yardım eder.

Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

  • Gün içinde 1-2 kez düzenli içilebilir.
YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.