Yuvacık Gezi Rehberi: Tatlı Bir Haftasonu Kaçamağı

14.10.2017
Yuvacık Gezi Rehberi: Tatlı Bir Haftasonu Kaçamağı

Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan doğal güzellikleri ile herkesi kendine hayran bırakan bir yerdir. İzmit’e 10 km uzaklıkta ve ulaşımı her yerden çok rahat yapılmaktadır. İstanbul ve diğer büyük şehirlere yakınlığı göz önüne alındığında şehrin kalabalıklığından sıyrılıp, nefes almak için kaçamak yapmak isteyenler için ilk tercih olabilir. Yeşilin tüm tonlarını görebilirsiniz, kafa dinlemek ve huzur bulmak için şehir merkezine en yakın yerdir. Kocaeli İzmit genel olarak sanayi şehridir, çevresinde çok sayıda fabrika bulunur ve hava kirliliği oldukça fazladır. Böyle bir bölgede güzel bir yerin olması paha biçilemez bir değerdir. Yerli halkında çok sık uğradığı bir yer haline gelmiştir. Genel olarak yayla görünümüne sahip ve Kocaeli’nin en zengin su kaynaklarına sahiptir. Mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır. Ormanlık alanları ve barajı mükemmel bir manzara oluşturmaktadır. Tarihi de konumu kadar güzeldir. Eskiden ayrı bir beldeyken şimdi Bahçecik, Yeniköy ve Kullar beldeleri ile birleştirilerek Başiskele’ye bağlanmıştır ve yeni bir ilçe haline gelmiştir. Başiskele ismini bulunduğu Körfez’deki iskeleden almaktadır.

Yuvacık Tarihçe

2008 yılında çıkan kanunla Başiskele ilçesine bağlanmıştır. Ancak tarihi M.Ö. yıllara kadar dayanan oldukça eski bir yerleşim yeridir ve farklı kültürlere de ev sahipliği yapmıştır. Bu yüzden tarihsel evreleri oldukça geniştir. İlk olarak Yunanistan ve Trakya Bölgesindeki Bithynia’lıların yerleşim yeri olmuştur. M.Ö. 712 yılında bölgeye Megara’lılar gelmiştir. Yerleştikleri dönemde bölge geçim ihtiyacını Astakoz isimli ıstakozlardan karşılarmış. Körfez o dönemin en önemli limanı ve Başiskele’de kuruluymuş. Zamanla güçlendikçe Astakoz isimli kent kurmuşlar ve buraya göç etmişlerdir. Bu kent zamanla ekonomik anlamda daha da güçlenmiş ve bir tarafında ıstakoz diğer tarafında tanrıça Olbia’nın resminin olduğu paraları basmaya başlamışlar. Şu an ilk Astakoz parası İstanbul Arkeoloji müzesinde sergilenmektedir.

Milattan önce 300 yılına kadar bağımsız bir devlet olan Astakoz, 262 yılında Bithynia Krallığına dahil edilmiştir. Krallığa dahil olduktan sonrada önemi devam etmiş. Bithynia Kralı I. Nikomedes, İzmit’i konumu ve limanlarından dolayı kent merkezi haline getirmiş. İzmit o zamanlar Nikomedia olarak adlandırılmış ve kısa bir sürede Bithynia Krallığının başkenti olmuş. Bölge 1078 yılında Selçuklu devletinin himayesi altına girmiş. Haçlı seferleri sonucunda Bizans ele geçirilmiş, daha sonra 1337 yılında Osman Gazi tarafından feth edilerek Osmanlı himayesi altına alınmış. Fetih döneminde Akçakoca Bey ve Süleyman Paşa’nın da katkısı çok fazla olmuştur.

Sultan 3. Murat dönemine gelindiği zaman ıslahatlara devam edilmiş. İzmit Körfezi ve Sakarya Nehrini birleştirmek için bir proje planlanarak Sivas ve Bitlis bölgesinden 30 bin işçi getirilmiş. Gelenler arasında Ermeniler de varmış ve bu çevreye yerleşmişler. Bu dönem bölgede ipek böceği, tütüncülük, odun, odun kömürü, balık salamurası, çinicilik ve bakırcılık çalışmaları artmış. Özellikle Yuvacık ve Bahçecik arasındaki bölge Karadeniz ve Kafkaslardan gelen Türkler ile dolarak sanat, tarım, hayvancılık çalışmaları bu bölgede artış göstermiş. O dönemde Ovacık diye anılırmış ve özellikle Ermeniler yazlık olarak bu bölgeyi tercih ederlermiş.

Bölgenin günümüzdeki halini alması Kurtuluş Savaşından sonra gerçekleşmeye başlamış. Özellikle Yunan ve İngiliz işgali ile zor günler atlatan bölge birde savaş sırasında bölgedeki Ermenilerin Yunan ve İngilizlerle olmasına şahitlik etmiştir. Ancak savaş kaybedilince 1921 yılında Ermeniler bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştır. Karadeniz ve Balkanlardan gelen Türkler bölgeye yerleşmeye başlamışlardır. Yerleşim yeri haline gelmesi asıl bu dönemden sonra başlamıştır. Bölgede yaşayan Yunanlılar’da savaş sırasında karşı tarafa geçmişlerdir ve komşularına saldırmışlardır. Günümüzde ise bu bölgede Rum ve Ermeni neredeyse hiç yoktur, savaşı kaybettikten sonra hepsi gemilere binerek göç etmişlerdir. Eski tarihlerden beri ağrılıklı olarak Balkanlar ve Türkler yaşamaktadır. Şu an ise en çok Rizeliler bulunmaktadır.

Yuvacık İklimi ve Coğrafi Yapısı

Deniz ve bitki örtüsünün bir arada bulunduğu eski bir yerleşim yeridir. Yeşillik alanı ve su kaynakları oldukça fazladır. Kuzeyinde İzmit Körfezi ve İzmit ilçesi, güneyinde Bursa ve Sakarya, doğusunda Kartepe ve batısında Gölcük ilçesi bulunmaktadır. Körfeze bağlı olduğu için iklim şartları çok benzemektedir. Kıyı kesimler ılıman olup, dağlık bölgeler oldukça serindir. Akdeniz ve Karadeniz iklimini bir arada yaşamaktadır. Hava sıcaklığı yazın en yüksek 23, kışın en düşük 6 derecedir. Özellikle baraj bölgesi batıya ve güneye bakan yamaçlara sahip olduğu için sıcak ve kuraktır, orman dokusu da zayıftır. Alt kesimlerinde Akdeniz bitki örtüsü ve iklimi hakimdir, daha fazla ağaçlık alan bulunmaktadır. Kuzey yamaçları ise nemlidir ve yayvan yapraklı ağaçlar ile doludur.

Bazı araziler önceden yerleşim yeri halindeyken şu an ormanlık alana dönüşmüştür. Dağlık kesimlerde nem oranı daha fazladır bunun sebebi Yuvacık Barajından dolayıdır. Barajın etrafında çok miktarda yabani zeytin, bodur meşe, şimşir ve defne bulunmaktadır. Yüksek kesimlerde daha çok gürgen, karagürgen, meşe, kestane, titrek kavak vardır. 1200 metre yükseklere çıktıktan sonra artık iğne yapraklı ağaçlar görülmeye başlanmaktadır. Ormanlarda dışbudak,
akçaağaç, ıhlamur, yabani fındık, porsuk, dağ çınarı, karaağaç görmekte mümkündür.

  • Kayın
  • Gürgen
  • Meşe
  • Kestane
  • Ihlamur
  • Söğüt
  • Dişbudak
  • Çınar
  • Akçaağaç
  • Kavak
  • Kızılağaç
  • Karaçam
  • Kızılçam
  • Sarıçam
  • Sahil Çamı
  • Servi
  • Köknar
  • Duglas

Yetişen ağaç çeşitleri içinde yer almaktadır. Bu ağaç ve yeşil alan eskiden daha fazlayken zamanla sanayileşmenin kurbanı olmuş ve hayvancılık kadar tarım için gerekli alanlar azalmıştır.

Kültürü

Belirli bir gelenek ve göreneği yoktur, Başiskele’ye bağlı olduğu için daha çok oranın kültürünü yansıtmaktadır. Ancak Başiskele’nin de belirli bir kültür yapısı yoktur. Pek çok kültürü bir arada yaşatmaktadır. Türk kültürü dışında özellikle Kafkas ve Balkan kültürü çok yaygındır. Bölgede Laz, Gürcü, Göçmen (Macır), Kürt ve Çerkez gelenekleri de hakimdir. Ancak bölgede gelenekler zamanla kaybolmuş ve her millet kendi kültürünü terk etmeye başlamış. Geleneksel çalışmalar, sanat faaliyetleri genelde bölgeye yakın yerlerdeki Bilgi ve Kültür evlerinde gerçekleştirilmektedir. Bölgede eskilerden kalma bir taş köprü vardır. Bu köprünün Yuvacık Barajı’na su taşıyan Kilezdere üstünde Rize’den Servetiye’ye göç etmiş Mustafa Usta tarafından yapılmıştır. Yapılan kazılar sonucunda ortaya eski dönemlerden kalma mezarlar çıkmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda Roma dönemi Nekropolü’ne ait oldukları tespit edilmiştir. Bu mezarlara soyluların gömüldüğü söylenmektedir. Kazının yapıldığı bölge ve Paşadağ Kalesi çevreleri sit alanı olarak kabul edilmiştir. Özellikle baraj ve çevresi turizm açısından gelişmiştir. Diğer gezilmesi gereken bölge olan Aytepe’ye 1 saatlik uzaklıktadır.

Yuvacık’ta Neler Yapılabilir?

Oldukça geniş bir yerdir ve gezilecek yerleri de çok fazladır. Genelde su kaynakları ve manzaralı yerleri gezebilir, ormanlar içinde adrenalin dolu yürüyüşlere çıkabilirsiniz yapacak şey oldukça fazladır. Büyük şehirlere yakın olduğu için hafta sonu tatiline en uygun yerlerden biridir, kısa sürede ulaşıp kafa dinleyebilirsiniz.

Yürüyüş

Yürüyüş en güzel aktivitelerden biri olacaktır, mükemmel doğanın tadını sonuna kadar çıkartabilirsiniz. Şehrin gürültüsünden sıkılırsanız ve kaçmak isterseniz en mantıklı tercihiniz olabilir. Veysel Dayı’nın Yeri en çok tercih edilen yürüyüş işletmelerinden biridir. Tarihsel bakımdan da oldukça eskilere dayandığı için farklı kültürlerden eserler ve kalıntılar yürüyüş boyunca karşınıza çıkabilir. Özellikle barajın üst kısımlarında Kemer Köprü, tarihi çeşmeler, su değirmenleri, çeşitli oyma taşlar, ahşap ve kerpiçten yapılmış evler görebilirsiniz. Fatih Mahallesi’nde sizi Başçeşme, Ermeni mezar taşları, kilise kalıntıları karşılayabilir. Manzarasını hayranlıkla seyrettiğini dağlar ise Samanlı Dağlarıdır.

En gelişmiş sanayi bölgelerinden biri olan Kocaeli’de adeta bir cennet niteliği taşımaktadır. Yürüyüş özellikle sonbaharda güzeldir, sararmış yapraklar ve serin hava güzel bir yürüyüş çıkarmanızı sağlayacaktır. Samanlı Dağlarından başlayıp baraja kadar her yerde girinti çıkıntılar, yükseklikler bulunmaktadır ve güz ormanları mükemmel fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır. Yürüyüşçüler özellikle kaya yükseltisi, Menekşe Yaylası ve Aytepe sırtlarını tercih etmektedirler. Yürüyüş için özellikle sonbaharda giderseniz mutlaka kıyafetlerinizi ve ayakkabılarınızı dikkatle seçin. Yürüyüş için özel olan parkurlar bulunmaktadır.

  • Camidüzü parkuru

El yapımı bir parkur olup 9 km uzunluğundadır. Çok zor bir yürüme yoluna sahip değildir. Parkurun içinde spor yapabileceğiniz aletlerde bulunmaktadır.

  • Değirmendüzü

Değirmendüzü’nde başlar ve tarihi su kemerinde son bulur. Uzunluğu 8 km’dir.

  • Sıcakdere

Parkur 10 km uzunluğundadır. Kanyon yürüyüşü olduğu için engebeli, inişli, çıkışlı yollar daha fazladır, su bir anda yükselebilir ve bazen karşınıza büyük kayalar çıkabilir bu yüzden zor bir parkur olduğunu söyleyebiliriz. Parkur Bahçecik beldesinden başlar ve tarihi su kemerinde son bulur. Kanyon Beşkayalar Milli Parkı içinde yer alır. Zor bir parkur olduğu için tek başına yürümek sakıncalı olabilir.

  • Soğukdere

Burası kanyon yürüyüşüdür ve zor bir parkurdur. Kışın gitmek tehlikeli olabilir, yazın yürümek daha mantıklıdır. 11 km uzunluğundadır ve Aytepe’de başlayıp su kemerinde son bulur.

ATV Safari

Özellikle iç kesimlerde dağlık ve engebeli araziler daha fazladır ve böyle bölgelerde safari yapmak çok zevkli olur. Özellikle sonbahar aylarında giderseniz çamurla beraber safarinin tadını tam olarak alabilirsiniz. Safari için en uygun yerlerden biridir. Böylece doğanın tüm güzelliklerini daha rahat bir şekilde görebilirsiniz. ATV safari için bazı tesislerle anlaşabilirsiniz. Ancak işletmenin kask, kolluk gibi emniyet ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığını iyice araştırın. Ayrıca ATV dışında jeep safari yapabilir veya bisiklet kiralayabilirsiniz.

Paintball

Genelde kalabalık bir şekilde oynandığı için geniş yerler olmalıdır ve doğal ortamlar tercih edilmektedir. Bazı işletmeler içlerinde paintball oynama imkanı sunmaktadır. Gezmeyi gidip birde paintball deneyimi yaşayabilir ya da paintball oynamak için gidip eşsiz güzelliklerin arasında kaybolabilirsiniz.

Yuvacık Barajı

Barajın etrafında gezebilir veya üstüne kurulan kafelerde mükemmel bir gün geçirebilirsiniz. Baraj ortama harika bir manzara katmaktadır. Baraj iki büyük derenin birleştiği yere yapılmıştır. Baraja tepeleri geçtikten sonra ulaşabilirsiniz. Etrafında yürüyüş parkurları da bulunmaktadır. Buralar Camidüzü, Değirmendüzü, Sıcakdere, Soğukdere olamak üzere 4 tanedir. Bu baraj Kirazdere Çayı üzerinde bulunduğu için diğer ismi Kirazdere Barajı’dır.

Barajın etrafında bir sürü yemek tesisi bulunmaktadır. Yakınlarda bulunan alabalık çiftliğini ziyaret edebilir, alabalıkları inceleyebilir ve besleyebilirsiniz ya da enfes alabalıkların tadına bakabilirsiniz. Eğer balık tutmaktan zevk alıyorsanız kesinlikle barajda balık tutmanız önerilir. Balık çeşitliliği oldukça fazla olan bir barajdır. Daha sonra piknik alanlarında mangalda kızartıp yiyebilirsiniz. Piknik için genelde Karaarslan tesisleri tercih edilir, burada masa kiralamak 10 TL’dir. Baraja uzaktan bakmak isterseniz Erzincan ve Servetiye Yaylalarına çıkmanız gerekir. Eğer Yuvacık’ı tepeden izlemek isterseniz Çamlıtepe’ye çıkmanız gerekir. Baraj ayrıca ilin su ihtiyacının %80’nini karşılamaktadır, 248 km’lik bir alana sahiptir. Yazın kuraklık başladığı zaman baraj Kirazdere, Kazandere ve Serindere’den beslenir.

Tarihi Su Kemeri

Bu köprü beldenin en eski yapıtlarından biridir. Doğayla iç içe zaman geçirmenin dışında tarihi dokuları incelemek isterseniz buradan başlayabilirsiniz. Köprü su seviyesi yüksekken görünmezdi ancak su seviyesi sürekli bir düşüşe geçince köprü ortaya çıktı ve herkesi şaşırttı. Barajdan önce yapılan köprü herkesi kendine hayran bırakacak cinsten. Köprü ayrıca yürüyüş parkurlarının son durağı olarak kullanılmakta. Yaklaşık 20 yıldır suyun altında olduğu düşünülüyor. Tarihi, kaç yıldır var olduğu ve kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir ancak üstünde güzel fotoğraflar çekilebilir.

Aytepe

Burası Yuvacık’ın en turistik yerlerinden birisidir. Şehre yakın oluşu, ulaşım rahatlığı ve mükemmel doğası burayı vazgeçilmez kılmaktadır. Burada da kahvaltı, mangal keyfi, Atv safari, paintball, yürüyüş imkanlarından yararlanabilirsiniz. Aytepe’nin etrafında farklı köyler de bulunmaktadır ve yürüme mesafesinde olanlar vardır, buralara yürüyüş yapabilirsiniz. Doğası, manzaraları, temiz havası insanın içini huzurla doldurmaktadır.

Eğer Aytepe’de daha fazla zaman geçirecekseniz konaklamayı burada yapabilirsiniz. Bölgede otel ve pansiyon bulunmaktadır, kamp da yapabilirsiniz. Eğer doğayla iç içe bir tatil geçirmek istiyorsanız Aytepe en doğru tercih olacaktır. Dolmuşla gidebilirsiniz, burası Sapanca Gölü’ne, Maşukiye’ye, Kartepe Kayak Merkezine ve Naturköy’e oldukça yakındır.

Burada pazar günleri pazar kurulmaktadır. Eğer denk gelirseniz mutlaka gitmeniz önerilir çünkü pazarda köylülerin kendi yetiştirdikleri sebzeler, meyveler, reçeller satılır. Tamamen doğal olan pazar şehirde bulamayacağınız güzellikleri verir. Köy ile Yuvacık Barajı arasındaki yürüme mesafesi sadece 20 dakikadır ve dar bir patika yoldan gidilmektedir.

Aytepe’nin en güzel yanlarından biride Kocaeli’ni kuş bakışı izleyecek olmanızdır. Burada genelde bisiklet turları popülerdir ancak yol oldukça taşlı ve engebelidir. Burası Karadeniz ikliminin yaşandığı bir bölgedir, kendinizi Rize’de gibi hissedebilirsiniz. Özellikle ladin, kuşburnu, karadut ve köknar ağaçları yoğunluktadır.

Beşkayalar Tabiat Parkı

Gezilecek en önemli yerlerinden biridir. Mükemmel bir manzaraya ve bitki çeşitliliğine sahiptir. Burada doğayla iç içe dakikalar geçirebilirsiniz. Bölge mağara, yayla, kamp alanı, yürüyüş parkurları ve su kaynakları bakımından oldukça zengindir. Buraya özellikle grup halinde yürüyüş yapmak isteyenler gelmektedir. İzmit’e 26 km, İstanbul’a 116 km, Bursa’ya 140 km, Adapazarı’na 60 km ve İznik’e 25 km uzaklıktadır.

Park Servetiye Camii Köyünde bulunmaktadır. Sıcakdere ve Soğukdere’nin birleşmesi ile Kirazlıdere oluşmaktadır ve bu dere İzmit Körfez’e dökülmektedir. Yörenin bu ismi almasının nedeni derelerin birleşme noktasında bulunan beş adet yüksek kayalıklardan dolayıdır. Bölgedeki bir diğer turistik yer Menekşe Yaylasıdır. Ağaç olarak karaçam, porsuk, köknar, kavak, çınar, fındık, kızılağaç, dişbudak, orman gülü, yabani elma, kiraz, yabani çilek, menekşe, kabalak, nane, ısırgan ve defne ağırlıkla bulunmaktadır.

Bölgede kurt, çakal, sincap, tilki, domuz, tavşan gibi hayvanlarla karşılaşabilirsiniz. Ormanlarla kaplı bir bölgedir. Bölgede vadiler, kanyonlar, şelaleler hakimdir. Vadilerin uzunluğu 6 km’yi bulmaktadır. Yürüyüş boyunca karşınıza durmadan farklı bir doğal güzellik çıkacaktır ve her adımda sizi kendine hayran bırakacaktır. Bölgenin konumu tam olarak Samanlı Dağının kuzeyinde yer almaktadır. Bu parkın en önemli özelliği ülkemizde en çok tercih edilen Aytepe- Yuvacık Barajı parkuruna sahip olmasıdır. Park, sit alanı olarak kabul edilmiştir. Bölge coğrafi ve iklimsel özellikleri bakımından Kocaeli’nden daha farklıdır, oldukça nemli bir havası vardır. Arazinin yüksekliği yaklaşık 400 metredir. Bölgede yemek yemek için Kirazlıdere’nin Yuvacık Barajına dökülen kısmındaki kır lokantalarını tercih edebilirsiniz. Burada ayrıca konaklama için pansiyonlarda vardır. Genelde Karaaslan Kamping tercih edilmektedir.

Menekşe Yaylası

Huzur dolmak için tercih edebileceğiniz en güzel yerlerden biri kesinlikle burasıdır. Genelde kamp için tercih edilen yayla doğasıyla, manzarasıyla, mis gibi havasıyla gelenleri kendine hayran bırakmaktadır. Yaylaya gidiş yolu da en az yayla kadar güzel, yol boyu ağaçla kaplı yerlerden geçecek ve yolda olmanın tadını çıkartacaksınız. Yaylada en çok kekik olduğu için her yer kekik kokuyor, mevsiminde gittiğiniz zaman dağ çileklerinden de bol bol toplayabilirsiniz.

Yayla özellikle geceleri çok serin olabiliyor ancak yazın giderseniz sıcaktan pişebilirsiniz bu yüzden baharda gitmek en mantıklısı olacaktır. Burası Türkiye’de en fazla tercih edilen kamp ve treking alanlarından birisidir. Bölgede en çok kayın, gürgen ve çam ağaçları hakim, yaylanın derinliklerine gittiğiniz zaman karşınıza çok sayıda güzellik çıkabilir. Yaylada dere ya da çay yok ancak yakınlarda çeşmeler bulunmaktadır.

Buraya gelmişken mutlaka Şahin Tepesi’ne uğrayıp manzaranın tadını çıkarmamız gerekir. Doğanın tüm güzelliklerini Menekşe Yaylasında görebilirsiniz. Özellikle sakinliği ve bozulmamış doğası ile ünlüdür. Unutulmaması gereken şeyler, yaylada otel ve pansiyon yok burası tamamen doğal bir bölge kamp yapıp kalabilirsiniz ancak tuvalet, kafe, internet gibi ihtiyaçlarınızı da kendi imkanlarınız ile karşılamanız gerekmektedir. Yaylaya ulaşmak için Servetiye Cami Köyündeki Aytepe Mahallesinden geçmemiz gerekir.

Servetiye Cami Köyü

Buraya gelmişken uğramadan gidilmemesi gereken bir köydür. Doğası ve manzarası görülmeye değerdir. Barajın solunda kalmaktadır. Köyün kurucuları Kurtuluş Savaşı Gazileridir, köy girişinde birde anıt bulunmaktadır. Köyün en önemli özelliği Karadeniz’de bir köydeymiş izlenimi veriyor olmasıdır. O bölgeye özgü evler köyün her yerinde bulunmaktadır. Özellikle Mahir’in Yeri köyün en ünlü mekanıdır.

Köy ismini kurucularından almıştır, köyde gürcü ve lazlar yaşamaktadır. Köy oldukça geniş bir arazi üzerine kurulmuştur ve etrafı ormanlarla çevrilidir. Ünlü Beşkayalar Tabiat Parkı bu köyde bulunmaktadır, adını da bu sayede daha fazla duyurmuştur. Ayrıca parkurları ile de ünlüdür. Parkurların bitiminden 500 metre sonra karşınıza şelale çıkacaktır. Köy 1878 yılında kurulmuştur, köyün isminde camileri bulunmaktadır.

Kirazpınar ve Aytepe Mahallesi bu köyde bulunmaktadır. Köy il merkezine 26 km uzaklıktadır. Samanlı dağının yamacındaki en yeşil bölgelerden birisidir. Köyde 4 adet su deposu ve 1 adet çeşme bulunmaktadır. Köy içindeki önemli yerler sebebiyle özellikle yaz aylarında daha yoğundur.

Yuvacık’ta Nerede Kalınır?

Doğayla iç içe olan bir bölgedir ve konaklama yerleri de buna oldukça uygundur. Her bütçeye uygun otel, pansiyon ve kamp alanı bulabilirsiniz. Konaklama yerlerinin içi de dışı da doğal ortama oldukça uygun bir mimariye sahiptir. Eğer bölgedeki konaklama tesislerini beğenmezseniz yakın yerleri de tercih edebilirsiniz. Ancak en çok tercih edilen konaklama baraja doğru kamp yapmaktır. Sabah uyandığınızda gözünüzü uçsuz bucaksız bir maviliğin ve yeşilliğin önünde açmak size çok iyi gelecektir.

Ogzala Çiftliği Konaklama

Sakin ve sıcak bir ortama sahiptir özellikle yemekleri ziyaretçiler tarafından çok beğenilir, geceliği ortalama 300 TL’dir. Bu otel Kirazpınar Köyünde 20 dönümlük bir arazinin üstüne kurulmuştur. Yeşillikler içinde cevizlik ve fidanlık bulunmaktadır. Meyve ağaçları çiftliğin dört bir yanını sarmıştır. Buradan meyve toplayabilir ve doğayla iç içe bir konaklama geçirebilirsiniz. Bahçesi oldukça geniştir, hamak ve hobi bahçeleri bulunmaktadır. Bu bahçelerde sizde bir şeyler ekebilirsiniz. Özellikle zengin kahvaltı çeşitleriyle meşhurdur. Kışın şömine başında yazında bahçede mükemmel anlar geçirebilirsiniz. Otel fiyatına göre oldukça iyi hizmet vermektedir. Ahşap binalardan oluşmaktadır ve içi oldukça sadedir. Otel köyün içinde ve çiftliğin çevresinde yürüyüş ve fotoğraf çekimi için mükemmel yerleri bulunmaktadır. Özellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği bir mekandır.

Aytepe Parpalia Konaklama ve Restaurant

Özellikle kahvaltısı ve yemekleri çok beğenilmektedir, hizmette sınırı olmayan bir merkezdir ve dış mimarisi ahşaptan olduğu için özellikle kış aylarında daha çok tercih edilen bir yerdir. Geceliği 500 TL’ye gelmektedir. Burası Kartepe’de yer almaktadır ancak Yuvacık Barajı’na çok yakındır. Diğer konaklama yerlerini beğenmezseniz burada kalabilirsiniz. Sade bir mimariye sahiptir, otel genelinde ücretsiz otopark, Wi-Fi, ütü, kuru temizleme, çamaşırhane, konferans salonu, bagaj muhafazası, resepsiyonda emanet kasa, oda servisi hizmetleri vermektedir. Kahvaltı da ücrete dahildir ancak burası hayvan kabul etmemektedir. Eğer bebeğiniz ile gelecekseniz bebek yatağı eklenebilir, özel bir gün kutlaması için organizasyon düzenlenebilir. Odaların manzarası mükemmeldir, doğayla iç içe bir oteldir. Odaların içinde eşya dolabı, makyaj masası, emanet kasa, klima, telefon, ücretsiz Wi-Fi, uydu kanalları, TV, mini bar, kişiye özel temiz havlu, duşakabin, saç kurutma makinesi, ücretsiz kozmetik ve banyo ürünleri bulunmaktadır.

Gazinin yeri

Kamp alanıdır ve özellikle aileler için çok uygundur. Burada huzur bulabilir ve kafa dinleyebilirsiniz. Geceliği 300 TL’dir. Sabiha Gökçen’e 1 saat 11 dakika uzaklıkta bulunmaktadır. Yuvacık Barajı’na yakınlığının dışında bölgeye yakın diğer turistik yerler olan Baraj, Beşkayalar, Tabiat Parkı, Menekşe Yaylası, Vidinli Sırrı Paşa Konağı, İzmit Atatürk Müzesi, Ayazma Ilıcası, Evliya Çelebi Yolu, Gölcük Deniz Müzesi, İzmit Saat Kulesi’ne de yakındır. Gazinin yeri’nde otopark, havalimanı gidiş/dönüş transfer servisi, araç kiralama, otel genelinde ücretsiz Wi-Fi, ütü, kuru temizleme, çamaşırhane, resepsiyonda emanet kasa, bagaj muhafazası, bisiklet, oda servisi, lobide kahve servisi, canlı müzik, bisiklet kiralama, konferans salonu gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Mimarisi oldukça moderndir, odaların içinde yatak grubu, eşya dolabı, klima, uydu kanalları, TV, telefon, emanet kasa, makyaj masası, mini buzdolabı, mutfak, kişiye özel temiz havlu, duşakabin, saç kurutma makinesi, ücretsiz kozmetik ve temizlik ürünleri bulunmaktadır. Fiyata sadece kahvaltı dahildir ve açık büfe bulunmaktadır. Ayrıca evcil hayvanlarınızı da getirebilirsiniz.

Eraslan Tatil Köyü

Diğer konaklama yerlerine nazaran daha fazla bakım isteyen bir yerdir, diğer merkezler daha fazla tercih edilmektedir. Ancak buranın en güzel yani mükemmel bir manzaraya karşı havuzunun olmasıdır. Havuzunda şezlong ihtiyacınızı karşılayabilir, yeşilliğe karşı serinleyebilirsiniz. Geceliği 345 TL’dir. Yuvacık Barajının hemen yanındadır, İstanbul Anadolu Yakasına 70 km, Avrupa Yakasına 100 km uzaklıktadır. Kocaeli merkeze ise sadece 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Burada mükemmel fotoğraflar çekilebilirsiniz, eğer özel aracınız yoksa kiralamak için işletmeyi kullanabilirsiniz. İçeride otoparkı bulunmaktadır ve hizmeti çok iyidir.

Bu yer 1994 yılından beri hizmet vermektedir. 50 kişilik bir konaklama kapasitesine sahiptir. İçinde restaurantı da bulunmaktadır ve 200 kişilik kapasiteye sahiptir. Bahçesinde keyifli vakit geçirebilir, barbekü yapabilirsiniz. Ayrıca sauna, Türk Hamamı ve jakuziyi kullanabilir, berber ve kuaför ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Tatil köyünde TV odası, açık havuz, çocuk havuzu, fitness center ve oyun salonu da bulunmaktadır. Ücretsiz gazete servisi, emanet kasa ve uyandırma servisi bulunmaktadır. Evler tamamen ahşaptır ve bungalov tarzıdır. Evlerin içinde televizyon, telefon, merkezi ısıtma, klima, modern banyo, saç kurutma makinesi, askılık, havlu ve balkon vardır. Rahat sakin ve huzurlu bir tatili burada geçirebilirsiniz.

Karaaslan Kamping Otel

Doğayla iç içe olan, ahşap binalardan oluşan mükemmel bir yerdir. Ağaçların arasında yer almaktadır ve huzur dolu bir bahçesi vardır. Ücretsiz olarak oda servisi, basketbol, ısıtma, otopark, teras, wifi, lobi, vale, mescit, spor salonunu, bagaj odası, balıkçılık servisi, toplantı odası ve kütüphaneden yararlanabilirler. Ücretli olanaklar ise fotoğraf servisi, çocuk menüsü, havaalanı servisi, masaj, kapalı restaurant, odada kahvaltı, langırt, VIP Transfer, atv kullanımı, açık restoran, ütü servisi, paintball, helal büfe, oyun salonu, araç kiralama, hediyelik eşya dükkanı, çamaşırhanedir. Kamp alanı huzur bulacağınız bir yerdir, doğayla iç içe ve şehir hayatının stresinden uzaktır. Giriş yapabilmeniz için evlilik cüzdanı şartı bulunmaktadır. Burası evcil hayvan kabul etmiyor, odalar 2+1 ve 3+1 şeklindedir.

Karaca Dağ Evleri

En güzel konaklama mekanlarından birisidir. Servetiye Camii Köyünde bulunmaktadır ve doğayla iç içe bir yerdir. Ahşap binalardan oluşmaktadır hem iç hem de dış atmosferi çok güzel yakalamıştır. Burada huzur bulup enerji depolayabilirsiniz. Dağ evleri odaları 2 kişiliktir, biri 2+3 diğeri büyük yataktan oluşmaktadır. İkisinin de gecelik fiyatları 500 TL’dir. Tesiste bahçe, barbekü alanı, kahvaltı, kafe ve klimasından yararlanabilirsiniz, mükemmel bir dağ manzarası vardır. 10 adet odası bulunmaktadır, Sabiha Gökçen Havaalanına 92 km, İzmit’e 28 km uzaklıktadır.

Saklı Vadi Camping

Tabiatın bu kadar güzel olduğu bir yerde en güzel dinlenme camping alanlarıdır. Burası adeta cennetten bir köşedir. Baraja çok yakındır, manzarası mükemmeldir ve evler bungalov şeklindedir. 2 kişi 1 gece konaklama kahvaltı dahil 350 TL’dir. Bölgede doğayla iç içe bir gün geçirebilir, kuş sesleri eşliğinde güne başlayabilir ve alanda ekili meyve sebzeleri toplayabilirsiniz. Bunun için önce izin almanız gerekmektedir. Kamp alanının hemen altında ufak bir göl vardır, orada ördekleri besleyebilir hatta göl üstündeki masalarda oturup bir şeyler içebilirsiniz. Dut, üzüm ağaçları ile çevrili mekan size mükemmel bir tatil fırsatı sunacaktır.

Yuvacık’ta Ne Yenir?

Doğayla iç içe olan kafeleri ile de çok meşhurdur. Özellikle manzara karşısında kahvaltı etmek yapılacak en güzel aktivitelerden biridir. Gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekir ki gittiğiniz zaman ayakta kalmayın çünkü ziyaretçiler genelde kahvaltı için gitmektedirler. Çoğu kafe kendine has bir görünüm ve doku yakalamıştır fiyatlar da her bütçeye uygundur.

Karaarslan Alabalık Tesisleri

Servetiye Cami köyünde bulunmaktadır. Vejeteryan dostu bir kafe olup özellikle adından da anlaşılacağı üzere balıkları ile meşhurdur. Burada kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ya da brunch yiyebilirsiniz. Açık havada oturma imkanı da vardır. Burası ayrıca kalabileceğiniz bir konaklama tesisidir.

Marangoz Bahçe Kafe

En meşhur kafesi kesinlikle burasıdır. Özellikle son yıllarda adını daha fazla duyurmayı başarmıştır. Güzel yemekleri dışında manzarası ve salıncağı ile ünlüdür. Bu kafede eşsiz dağ ve baraj manzarası görebilirsiniz. Salıncak sizi adeta Ayder Yaylasına götürecek cinstendir. Bu salıncakta arkanızı yeşilliğe vererek mükemmel fotoğraflar çekilebilirsiniz, genelde resim için uzun kuyruklar oluşmaktadır. Bu kafede Yuvacık Barajını en tepeden izleyebilirsiniz. Ayrıca belli dönemlerde açık hava sineması izleme imkanı da sunmaktadır. Üstelik bu sinemadan ücretsiz yararlanabilirsiniz.

Adından da anlaşılacağı üzere kafede genel olarak ahşap eşyalar hakimdir, oturma yerleri hep ahşaptandır. Kapalı çardaklar da bulunmaktadır ancak çardak için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir. 5 adet kapalı çardağı vardır. Salıncağı ve manzarası dışında nargilesi, sobası, kahvaltısı, menemeni, reçelleri ve genel dekoru çok ünlüdür. Yemek çeşitliliği çok geniş değildir, daha çok kahvaltılıkları ile ünlüdür. Ek tesis ekleneceği söyleniyor. Buraya herhangi bir toplu taşıma aracı ile gelemezsiniz, sadece özel araçla gelebilme imkanı vardır. Kocaeli merkeze 27 km uzaklıktadır.

Şelale Restaurant

Gelmeniz gereken diğer yerlerden biridir. Mükemmel lezzetleri dışında yapabileceğiniz farklı aktiviteler de bulunmaktadır. Gün boyu doğayla iç içe keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Tesis Yuvacık Barajının hemen üstünde yer almaktadır, buranın da manzarası mükemmeldir. Huzur dolu bir şelalesi vardır, 2014 yılında açılmıştır. Yemek olarak özellikle alabalık, kiremit köfte, kiremit mıhlama, kiremit kavurması ile meşhurdur. Bu kafede kamelyalarda oturup havanın güzelliğini içine çekebilir, derenin sesine kulak verip rahatlayabilir ve çınar ağacının altına saatlerce sohbet edebilirsiniz. Bahçesinde kullanabileceğiniz hamakları da vardır. Tesis İstanbul’a 120 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Saklı Vadi

Alabalık, ızgara ve kahvaltının tadını çıkarabilir ve tüm bunları mükemmel bir doğanın içinde yapabilirsiniz. Mekan alkozsüzdür ve özel gün organizasyonları da yapmaktadır. Ayrıca konaklama mekanıdır ancak konaklama yapmadan sadece yemek ve manzara için de gelebilirsiniz.

Adagöl Mesire Alanı

Bir başka doğayla iç içe olan restaurant burasıdır. Yeşillikler içinde, piknik alanına benzemektedir. Burada da özel gün organizasyonları yapılmaktadır, kocaman bir bahçesi vardır. Menüsünde kahvaltı, ızgara çeşitleri, pide çeşitleri, salata çeşitleri, tatlılar ve sıcak, soğuk içecekler bulunmaktadır. Mekanda spor yapabileceğiniz genişçe bir alanda bulunmaktadır. Huzur bulacağınız güzel yerlerden birisidir.

Çamlıtepe Restaurant

En ünlü ve güzel mekanlarından biridir. Burası özellikle kahvaltısı ile meşhurdur, günün her saati kahvaltı servisi yapılmaktadır. Doğanın içinde zengin kahvaltı çeşitleri sizi büyüleyebilir. Gürültüden uzak, huzur dolu bir güne burada başlayabilirsiniz. Serpme kahvaltı kişi başı 50 TL’dir. Kahvaltıda beyaz peynir, çeçil peynir, kaşar peynir, siyah zeytin, yeşil zeytin, salam, domates, salatalık, Sögüş, bal tereyağ, reçel, çikolata, tahin, sınırsız demlik çay bulunmaktadır. Tatlı olarak magnolia, pasta, krep, Kıbrıs tatlısı, tavuk göğsü, trileçe, cheescake tercih edebilirsiniz. Bunlar dışında gözleme, menemen, kiremitte köfte, kavurma, kaşarlı mantar da tercih edebilirsiniz.

Kirazdere Restaurant

Doğayla iç içe, kuş sesleri eşliğinde mükemmel bir gün geçirebilirsiniz. Burası özellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği bir yerdir. Piknik alanları da vardır ancak buralarda oturmak ve mangal yakmak için 5 TL ücret ödemeniz gerekmektedir. Gün boyu çay ve kahve hizmeti sınırsızdır. Mükemmel bir köy kahvaltısı, alabalık, köfte veya kavurma yiyebilirsiniz. Çocuklara özel patates, köfte menüleri de vardır. Oldukça geniş bir alana sahiptir. Bu alanda çardaklar, köprüler, yürüyüş alanları, kazlar, salıncaklar bulunmaktadır. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir.

Yuvacık Nerede, Nasıl Gidilir ?

İstanbul, Sakarya, Kocaeli gibi büyük şehirlere oldukça yakın bir yerdir. Doğal bir yapıya sahip beldenin şehir merkezine bu kadar yakın olması sosyal yaşam ve iç turizm açısından çok önemli bir değerdir. Şehrin gürültüsünden sıkıldığınız anda buraya rahatlıkla gelebilirsiniz. İzmit-Bursa karayolu üzerinden Bursa istikametine ilerlediğiniz zaman İzmit’ten 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. İzmit’te oturanlar sadece 15 dakikada minibüs ile ulaşabilirler. İzmit istikametinden gelen ziyaretçiler yaklaşık 12 km sonra ulaşabilir.

  • Kocaeli ile arasında 25 km mesafe vardır ve yaklaşık 30 dakika sürmektedir.
  • İstanbul ile arasında 117 km mesafe vardır ve yaklaşık 2 saat sürmektedir.
  • Ankara ile arasında 351 km mesafe vardır ve yaklaşık 3 saat 15 dakika sürmektedir.

Karayolu dışında demiryolu ve denizyolu ulaşımı da oldukça rahattır. Bölge Anadolu, İstanbul ve Avrupa demiryolu üzerinde bulunmaktadır. Devlet demiryolu hatları bölgenin kuzeyinde bulunmaktadır. Bölgede demiryolu ve denizyolu karayolundan daha fazla kullanılmaktadır. Genelde ulaşım yük taşımacılığı şekilde yapılmaktadır. İlçeye en yakın havaalanı ise Kocaeli Cengiz Topel Havaalanı ve Sabiha Gökçen Havaalanı’dır.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.