Mısır Mausu Kedisi Özellikleri ve Bakımı

06.04.2018
Mısır Mausu Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Mısır Mau kedileri Mısır döneminde papirüslerde anlatılan ve mumyalanan kedileri andırdığı iddia edilse de, resmi olarak ilk görüldüğü yerler İsviçre, Fransa ve İtalya’dır. Bu da 20. Yüzyılın ilk dönemlerine rastlamaktadır. Sürgün Rusya Prensesi Nathalie Troubetskoy’un Mısır Mau kedilerinden biri ile yolunun kesişmesi ile birlikte, Prenses bu ırkı araştırır ve soyunun tükenmek üzere olduğunu fark eder. Yetiştiriciliğini üstlenir. Kedi yavrularını Avrupa’da sergiler. ABD’ye göç etmesinden sonra, yanında götürdüğü yavrularla birlikte ırk popülerlik kazanır ve diğer yetiştiricilerin de üzerinde çalışması ile birlikte soylarının devamlılığı garanti altına alınmış olunur. Artık Mısır Mau kedileri dünya tarafından tanınmaktadır.

Mısır Mau kedilerinin vücut hatları orta boyda, zarif yapılı kedilerdir. Dişilerinin ağırlığı 2.7-4.5 kg arasında değişiklik gösterir. Erkeklerinki ise; 4.5-6.4 kg arasında değişiklik göstermektedir. Uzun bir kuyruğa sahiptir ve kuyruklarının ucu koyu renklidir. Kuyruğu vücudundan itibaren, kalınken incelme gösterir. Vücudunda ense-sırt bölgesi arasında belirgin çizgilere sahiptirler. Çoğu Mısır Mau kedisinin yüzünde belirgin bir M lekesi(Scarab Lekesi de denebilir) bulunabilir. Bu leke Antik Mısır’da kutsal sayılan bir böcekten ismini almaktadır. Dik ve geniş kulakları vardır. Göz yapıları, badem şeklinde ve geniştir. 18 Aylık olana kadar yeşil ya da açık renktedir. Lakin 18. aydan sonra amber rengine dönüşür. Elmacık kemikleri üzerinde sürme çekilmiş gibi çizgileri bulunmaktadır. Tüy boyu kısadır. Sık, parlak, ipeksi ve hatta esnek bir tüy yapısına sahiptirler. Duman, gümüş, siyah ve bronz renklerinden birisine sahip olurlar. Kendilerine özgün desenleri mevcuttur. Benekleri insan eliyle olmadığından, bu kediler bilinen ilk doğal benekli kedi ünvanına sahiptir. Benekleri düzensiz dağılmış, irili ufaklı şekildedir ve asıl tüy rengi ile kontrast oluşturur. Gelişmiş bir kas yapısı mevcuttur. Arka bacakları, ön bacaklarından biraz daha uzundur. Burnu ve patilerinin rengi tüy renklerine göre değişir. Bilinen bir genetik rahatsızlıkları yoktur.

Karakteristik Özellikler

Mısır Mau’sunun zeka seviyesi oldukça yüksektir. Atletik bir vücut yapısına sahip olduklarından, oyuncu ve çok aktif bir kişilik barındırırlar. Sahipleri ile çok güçlü bir bağ kurarlar. Bu da sevgilerini sadece ailesiyle paylaşan ve yabancılardan uzak durmaya çalışan bir kedi kişiliği ortaya çıkartır. Bazı zamanlarda sahibinin kucağına oturup, eski Mısır’da yapıldığı gibi kendisine tapılmasını bekler edasıyla, tüylerinin okşanmasını ister. Mısır Mau’su insanlarla sosyalleşeceği zaman, kuyruklarını sallar, ayaklarını hareket ettirir ve çeşitli sesler çıkartır. Mutluluklarını kesinlikle çok güzel ifade edebilen bir ırktır. Evdeki diğer evcil hayvanlarla da çok iyi etkileşim sağlarlar. Çocuklu ailelerin sahiplenebileceği tip kedilerdir. Bebeklerle oynamaması gerektiğini bilecek kadar zekidir.

Onun enerji ve merakına yetişebilecek yaş grubu çocuklarla vakit geçirmekten hoşlanacaktır. At-yakala tipi oyunları hemen kavrar. Aslında çoğu oyunu kavramakta gayet yeteneklidirler. Kendisine saygı duyacak herkesle iletişim kurabilirler. Kişilik olarak meraklı bir yapıdadırlar. Yine de yabancılara karşı biraz soğuk yaklaşabilirler. Mısır Mau’su kedilerinde işitme ve görme duyuları çok gelişmiştir. Bu da ani, yüksek ve hoş olmayan gürültüler karşısında çabuk sinirlenen bir kişilik geliştirmelerine sebep olmuştur. Böyle ortamlarda kolaylıkla sinirlenirler. Korkusuz bir kişilikleri vardır. Yeşillik alanda kuşların seslerini dinlemekten ve otların üzerinde yuvarlanmaktan çok hoşlanırlar. Muzip şakacı tavırları ile de gönüllerde yer edinen bir kedi ırkıdır. Size su sıçratarak bu muzip yönünü gösterecektir. Su ile oynamaktan hoşlanırlar. Avcılık hünerleri, aktif kişiliği, atletik yapısı ile doğa yaşamına uygun olsa da, apartman yaşamına da hemen adapte olurlar. Diğer bir özelliği de; en hızlı evcil kedilerden olmasıdır. 45-50 kmsaat hıza ulaşabilirler.

Bakım

Mısır Mau kedileri tüy boyları kısa olmasına karşın, diğer kısa tüylü kedilerden daha fazla bakıma ihtiyaç duyarlar. Rutin bir tüy bakımı yapılması gerekir. Ölü derilerden arındırmak için yapılacak bir tarama işlemi onun da çok hoşuna gidecektir. Çok banyo ihtiyacı olan bir kedi ırkı değildir. Beslenmesinde kuru mama tercih edilir. Yaş mama da, yan mama olarak kullanılabilir. Mısır Mau’su, mutfağınızda pişen yemeklerden de tatmak isteyecektir, elbette. Çimleri çok sevdiği için, evde kedi çimi barındırmanız bu ırk için ayrı bir hoşluk olacaktır. Diş eti hastalıklarına karşın, dişler en azından haftada bir fırçalanmalıdır. Mümkünse günlük ağız bakımı önerilir. Her kedi gibi Mısır Mau’sununda temiz bir kum kabı hakkıdır. Kum kabı günlük olarak temizlenmelidir.

Tırnakları, iki haftada bir kesilmelidir. Kulakları kontrol edilmeli, kirli ise nemli bir bezle silinmelidir. Kötü koku ya da aşırı kirlilik var ise; veterinerinize danışmalısınız. Kulak çubuklarını kullanmamanız tavsiye edilir. Kedilerin genelinde görülen, göz enfeksiyonları sebebiyle göz kenarları akıntı olduğu taktirde silinmelidir. Gözler temizlenirken gözün ikisini de, kullanacağınız bezin aynı kısmı ile silmemenizde fayda olabilir. Eğer mevcutsa, birinden diğerine enfeksiyon bulaşma riski ortadan kalkmış olur. Mısır Mau kedileri oyuncaklarla oynamayı çok severler. Zıplamayı ve tırmanmaktan da pek hoşlanırlar. Avcılık dürtülerini bastırabilecekleri oyunların tercih edilmesi onları hoşnut edecektir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.