Kulakta Basınç Hissi Neden Olur, Nasıl Geçer ?

18.10.2017
Kulakta Basınç Hissi Neden Olur, Nasıl Geçer ?

Kulaklarda basınç hissi çeşitli faktörler sebebiyle oluşabilir ve çoğu zaman başka hastalıkların belirtisidir. Bunun çok basit tedavileri olmasına rağmen mutlaka uzman bir doktorun desteği alınmalı, aksi takdirde hiç beklemediğiniz komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Kulaktaki basınç iki veya daha fazla günden uzun sürüyorsa mutlaka bir hekimden destek alınmalıdır. Kulakta basınç oluşma sebeplerinden biri östaki borusudur. Östaki borusunun amacı orta kulak hava basıncı ile dışarıdaki hava basıncını dengelemektir. Yutkunma veya esneme esnasında östaki borusu açılmaz ise dış basınç ile orta kulak basıncı arasında bir fark oluşur ve bu da kulaklarda basınç hissini oluşturur.

Kulak Basıncı Hissi Nedenleri ve Tedavisi

Östaki borusu iltihabı kulak tıkanıklığına sebep olmaktadır. Enfeksiyon veya alerji sonucu orta kulakta sıvı veya mukus birikimi olmaktadır. Bu sebeple kulaklarda çatlama hissi, zil sesi, dengeyi koruma zorluğu, kulak tıkanıklığı, işitme zorluğu veya kulaklarda basınç ve dolgunluk hissi oluşabilmektedir. Ancak kulak tıkanıklığı çocuklara göre yetişkinlerde daha çok görülmektedir. Sigara içenler ve obezite hastalığı ile karşı karşıya olanlar ise kulak tıkanıklığına daha çok maruz kalabilmektedir. Kulak tıkanıklığını kulak baro travma ilaçlarını kullanabilir, tek ayak üzerinde durmak veya zıplamak ya da bloke taraf aşağı gelecek şekilde bir saat uzanarak, tıkanıklık 2 günden fazla sürerse tıbbi destek alarak, soğuk algınlığı grip gibi bir durumla karşı karşıya iseniz bir uzmandan destek alarak kurtulabilirsiniz.

Östaki borusunun bloke olmasıyla kulak baro travması oluşmaktadır. Bu hastalığa arka kulak ve kulak zarının arasındaki hava basınç dengesizliği sebep olur. Özellikle rakım değiştiğinde, dağlık alanda araba kullanıldığında veya uçakta olduğumuz zamanlarda oluşan yaygın bir durumdur. Ayrıca bu rahatsızlık doğum öncesinde veya boğaz şişmesinde de oluşabilmektedir. Kulakta basınç tedavi yöntemi ise nefes egzersizleri, esnemek, sıcak suya kağıt havlu batırarak yan yatarken kulağının üstüne koymak, oral ya da burun spreyi, nefes almak ve sonrasında yavaş yavaş burundan nefes vermektir.

Genel olarak soğuk algınlığından kaynaklanan östaki borusu disfonksiyonu kulaklarda basınç hissine neden olmaktadır. Östaki borusu disfonksiyonunun ana sebebi duyma sesini engelleyen bir örtü hissidir. Bu hastalıkla beraber kulak ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması veya kulak dolgunluğu gelişebilmektedir. Sakız çiğneme, yutkunma ve esneme sorunun düzeltilmesinde yardımcı olmaktadır. Doktorunuz yardımıyla burun damlaları veya spreyler ile de tedavi edilebilir.

Baş ve yüz kemiklerinin arasındaki sinüs boşluklarının yüzey dokuları şişer ve sinüsler dolarsa kulakta basınç oluşabilir. Soğuk algınlığı, grip, burun polipleri, alerjik rinit, alerjiler, burun orta duvarındaki şekil bozukluğu veya kayma sinüzit sebeplerindendir.

Östaki borusunun iltihap kapması ile ortaya çıkan orta kulak iltihabı orta kulakta sıvı ve mukus birikimine sebep olur. Bu doluluk hissi kulakta basınca yol açar. Kirli sularda yüzmek, sigara içmek veya aşırı kilo orta kulak iltihabı riskini arttırır. Östaki borusu kısa olan çocuklarda daha sık görülmektedir.

Kulakta Basınç Hissi Nasıl Geçer ?

  • İlk olarak kulak zarının her iki tarafındaki basıncı eşitleyerek, özellikle basınç farkının oluşturacak etkileri ortadan kaldırarak kulaktaki basınç şikayetinden kurtulabilirsiniz.
  •  Ağzınızı veya burnunuzu kapatarak yani hava giriş çıkışı olmadan nefes alıp verebilirsiniz. Güçlü bir şekilde yutkunarak, sakız çiğneyerek, çubuk şeker emerek veya esneyerek basıncı dengeleyebilirsiniz. Östaki borusunda kalan sıvılardan kurtulmak için basınç olan kulağımızın tarafına doğru tek ayak üzerinde sıçramak zıplayabilirsiniz.
  • Şikayetiniz olan kulağınızın üzerine yüzüstü bir saat kadar yatmakla kulağımızdaki basınç hissine sebep olan sıvılardan kurtulmanız için bir yöntemdir.
  •  Bir miktar kağıt havluyu sıcak bir suda ıslatın. Kağıt havluyu iyice sıkın. Basınç olan  kulağınız yukarıda kalacak şekilde yan tarafınıza uzanın. Kağıt havluyu kulağınızın üzerine yerleştirin. Burada oluşacak sıcak etki ile kulağınız açılacaktır.
  • Kulakta basınç sebebi olan alerji ise antihistamin ilaçlar ile alerji önleyebilirsiniz.
  • Bal tüketerek boğazınızı yumuşatabilir ve öksürükten kurtulabilirsiniz.
  • Bol su ve sıvı tüketerek mukus incelir, bağışıklık sisteminiz kuvvetlenir ve kulak basınç hissi ortadan kalkar.
  • Tıkanmaya azaltmak için odanızda nemlendirici ya da buhar makinesi şeklinde cihazlar çalıştırarak veya bir tencere sıcak su üzerine eğilip buhar tedavisi ile kulaktaki basınç sorununa çözüm bulabilirsiniz.
YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.