Kaş Gezilecek Yerler | En Güzel 41 Yer

05.05.2020
Kaş Gezilecek Yerler | En Güzel 41 Yer

Kaş, Antalya’nın en gözde ilçelerinden birisidir. Akdeniz’in eşsiz incilerinden birisi olan Kaş, Antalya şehir merkezine 190 km mesafededir ve yüz ölçümü 2.231 km’dir. Kuzeyinde Elmalı, doğusunda Demre, batısında Muğla’nın Seydikemer ilçesi ile komşudur. Güneyinde, tam karşısında ise Yunanistan’a bağlı Meis adası vardır.

2018 verilerine göre nüfusu, 28.415 kadın, 30.185 erkek olmak üzere toplamda 58.600’dür. Fakat bu nüfus yaz aylarında, turizmin etkisi ile yaklaşık yüzde 50 oranında artmaktadır. 4 mevsim güneş alan bir bölgedir. Kış aylarında Türkiye’nin pek çok yerinde soğuk hava hakimken, sahilde, derecenin sıfırın altına düşmediği nadir ilçelerimizdendir. Bu yönüyle yılın her zamanında seyahate uygundur.

Kaş’ın tarihi 700’lü yıllara kadar uzanır. Işıklar Ülkesi unvanıyla bilinen Likya’nın, Phellos şehrinin limanıdır. Eski adı Antiphellos’tur. Yıldırım Beyazıt zamanında, Osmanlı topraklarına katılana kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihi kalıntıların büyük bir kısmı günümüze kadar gelmiştir ve restore edilerek ziyarete açılmıştır. Karayolu ile her bölgeden rahatlıkla ulaşımı mümkündür. Havayolu ile ulaşım için ilçeye en yakın havalimanı, 168 km uzaklığı ile Muğla/Dalaman Havalimanıdır. Buradan servisler ile direk Kaş’a ulaşabilirsiniz.

Kendisine bağlı 5 belde (Gömbe-Kalkan-Kınık-Ova-Yeşilköy) ve 54 mahalleden oluşan Kaş, kentleşme oranı çok yüksek olmadığı için, doğallığını kaybetmemiştir. Şehir hayatı ve insan kalabalığından uzak, butik bir tatil planlayanlar için, ilk tercihler arasında rahatlıkla yer alabilir. Tarih ve doğa ile iç içe, tertemiz havası, göz alıcı mavisi ve yeşiliyle misafirlerini ağırlamayı bekliyor. Hazırladığımız gezi rehberine hemen göz atarak, Kaş gezilecek yerler ile ilgili listenize ekleyebileceğiniz en güzel yerleri keşfedebilirsiniz.

Antik Kentler

Antiphellos Antik Kenti

Merkeze Uzaklık

10 km

Konum

Bu antik kente ait kalıntılar, Kaş kent merkezinde dağınık olarak bulunmaktadır. Pek çok yere yürüyerek, bir kısmına kiralayacağınız bisikletler ile ulaşabilirsiniz. Daha uzak olan yerler için ise merkezden kalkan dolmuşları kullanabilirsiniz.

Tarihi

Kaş ilçe merkezi, Likya Medeniyetinin önemli liman kentlerinden biri olan Antiphellos Kenti üzerine kurulmuştur. Bu kent, önceleri liman olarak kullanılırken, daha sonra sedir ağacı ticareti ile zenginleşmiş ve bağlı olduğu Phellos’tan ayrılmıştır. Böylece kendine ait pek çok eseri, günümüze bırakmıştır.

Başlıca Yapılar

  • Tapınaklar
  • Sarnıçlar
  • Kaya Mezarları
  • Kral Mezarları
  • Lahitler
  • Akdam Dor Gömütü
  • Antik Tiyatro

Nasıl Bir Yer?

Bölgede en dikkat çeken yerlerin başında antik tiyatro geliyor. 2012 yılında restore edilmiş ve her yıl bakımları yapılıp ziyarete hazır halde bulunduruluyor. Üstelik tarihin en iyi tanıklarından olan bu antik tiyatroya giriş ücretsiz. Manzarası, orada bulunan ziyaretçilere, “Likyalılar bu işten gerçekten anlıyor” dedirten tiyatroda, izleyiciler için hazırlanan bölümün karşısı, denize bakıyor. Akşam saatlerinde ziyaret ederseniz, eşsiz günbatımı manzarasını izleyip harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Liman boyunca, denize bakan bölümün, eskiden surlarla kaplı olduğu anlaşılıyor. Günümüzde bir kısmı toprak altında kalsa da, orijinalliğini koruyan kısımlar mevcut. Burada birde camiye çevrilmiş eski bir kilise bulunmaktadır. Kaş merkez de dahil olmak üzere, tiyatronun yakınlarına kadar, pek çok yerde lahitleri görmek mümkün. Bu lahitlerin üzerinde eski dillerde yazılar, oymalar, süslemeler mevcut. Antik tiyatroya yakın olan Akdam Dor Gömütü bunlardan birisi. Tarihe ilgi duyan ziyaretçiler oldukça cezbedicidir.

Kaş merkezde, hediyelik eşya, takı, halı gibi malzemeler satan dükkanların olduğu sokaklarda gezerken, karşınıza Antiphellos Antik Kentine ait pek çok eser çıkabilir. Doğa ve tarih, burada iç içedir. En güzellerin bir tanesi de, tam merkezde bulunan, adeta Kaş’ın simgesi haline gelmiş olan Kral Mezarıdır. Tek bir bloktan oluşan eser, M.Ö. 4. yüzyıla ait. Üzerinde bir erkek, birisi hüzünlü görünen iki kadın figürü, üst kısmında da iki adet aslan figürü bulunuyor.

Yapacağınız tekne turları esnasında, kayalara oyulmuş çok sayıda mezarı da göreceksiniz. Likyalıların ölümsüz ruh anlayışının birer simgesi olan bu mezarlar, zaten güzel olan manzaranıza, birde tarihin büyülü dokunuşunu katıyor. Size de bunun tadını çıkarmak kalıyor

Patara Antik Kenti

Merkeze Uzaklık

45 km

Konum

Kaş-Fethiye yolu üzerinde, Kalkan’ı geçtikten 11 km sonra Patara kavşağı ile karşılaşıyorsunuz. Buradan 6 km kadar ilerledikten sonra, Gelemiş köyüne ulaşacaksınız. Devamında ise isterseniz arabanızla, isterseniz manzarayı izleyip Kaş’ın sımsıcak insanları ile sohbet ederek 20 dakikalık bir yürüyüş ile, Patara Antik Kentine ulaşabilirsiniz.

Tarihi

Likya Medeniyetinin yine tarih dolu çok muazzam şehirlerinden bir tanesidir. Xanthos vadisinden denize ulaşılabilen tek yer olduğu için, bütün dönemlerde önemini korumuştur. Roma egemenliğine girdikten sonra, doğu eyaletleri ile bağlantı kurulan bir üs olması yanında, adli işlerin de halledildiği merkez olarak kullanılmıştır. Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholaos Patara’da doğmuştur. Bu yönüyle Hristiyanlar için de önemi büyüktür.

Başlıca Yapılar

  • Roma Zafer Takı
  • Deniz Feneri
  • Meclis Binası
  • Amfi Tiyatro
  • Hamamlar
  • Tahıl Ambarları
  • Çeşitli Tapınaklar

Nasıl Bir Yer?

Kent 10 km’lik bir alan üzerine kurulmuştur. Gezi için bir gününüzü ayırmanız, keyfine vararak gezmeniz için gerekli olabilir. Çoğu yeri yürüyerek daha güzel keşfedebilirsiniz. Gelemiş köyüne geldiğinizde gişelerden geçerek ziyaretlerinize başlayabilirsiniz.

Kente girişte sizi sembol konumunda olan Roma Zafer Takı karşılıyor. Devamında göreceğiniz tarihi güzellikleri adeta size müjdeler durumda olan bu eserin üzerinde yönetici kesimi onurlandıran bir yazıt bulunuyor. M.S. 100’lü yıllarda inşa edilen eser, kentin sembolü konumundadır, burada görebileceğiniz bir başka nadide eser ise, Roma imparatoru Neron’un yaptırdığı dünyanın en eski deniz feneridir.

Mısırdaki İskenderiye fenerinden hiç bir yapı kalmadığı ve İspanyanın Lacarunya kentindeki fener 19. yy’da tamamen yeniden inşa edildiği için, bu unvan Patara’ya aittir. 2000 yıllık bir geçmişe sahip olan deniz feneri, asırlarca denizcilere yol göstermiş, çıkan büyük bir tsunamide bir kısmı tahrip olmuştur. Şuan tüm orijinalliği ile ziyarete açıktır.

Patara yüzyıllar boyunca, pek çok uygarlığa şahit olmuş ve hep merkezi konumda bulunmuştur. Likya Birliğine de başkentlik yapmıştır. Devlet büyükleri toplantılarını bu kentte yaptığı için, kapsamlı bir meclis binası inşa edilmiştir. Bu yapının kalıntılarının büyük bir kısmı günümüze kadar gelmiştir ve ziyarete açıktır.

Günümüzde başlıca yapılar arasında yer alan tahıl ambarları şehrin Anadolu’dan Roma’ya gönderilecek tahıllar için ambar olarak kullanıldığı zamanlardan kalma. Yine hemen hemen her antik kentte bulunan amfi tiyatro, hamam ve çeşitli tapınaklara, Patara gezinizde de rastlayacaksınız.

Myra Antik Kenti

Merkeze Uzaklık

132 km

Konum

Demre’nin Antalya sınırına yakın bir yerde bulunmaktadır ve kendisi ile aynı adı taşıyan ova üzerine kurulmuştur. Kaş merkezden yapacağınız 1 buçuk saatlik bir yolculuk sonrası, rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Gezmeye başladığınızda, gittiğiniz yola değer olduğunu anlayacaksınız.

Tarihi

Yazılı kaynaklarda ismi, M.Ö. 1. yüzyılda geçmesine rağmen, Likya Birliğine üye olduktan sonra bastırdıkları sikkelerden ve etrafında bulunan kaya mezarlardan anlaşılan, tarihinin M.Ö. 5. yüzyıla kadar gittiğidir. Likya, Mısır, Roma gibi dünya üzerinde uygarlık kurmuş büyük medeniyetlerin hemen hemen hepsinde önemli bir merkez olarak varlığını sürdürmüştür.

Başlıca Yapılar

  • Antik Kent Tiyatrosu
  • Aziz Nicolas Kilisesi
  • Nekropoller

Nasıl Bir Yer?

Bu antik kentte ait eserlerden büyük kısmı, geçen zaman ve yaşanılan doğal afetler sonucu yok olmuştur. Fakat şuan ziyaret edilebilen yerlerin doğa ile bütünleşmiş güzelliği, diğerlerini aratmayacak niteliktedir. Dönemin en büyük amfi tiyatroları arasında gösterilen antik tiyatro, 10.000 kişilik kapasitesi ile ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor.

Yapının büyük kısmı ayakta, etrafında da onu tamamlayan, oymalı, işlemeli taş bloklardan oluşan eserler var. Yakından incelediğinizde, üzerindeki bazı yazıtları görmeniz mümkün. Tertemiz havası, ve hiç bozulmamış doğasıyla kendinizi o dönemde yaşıyor gibi hissedebilirsiniz.

Aziz Nikolas deyince, size yabancı gelebilir. Peki Noel Baba desem? Evet, dünyaca meşhur Noel baba, Patara’da doğmuş, Demre’de yaşamıştır. Myra’da da bir dönem piskoposluk yapmış ve onun anısına bu kilise inşa edilmiştir. Zamanla bir kısmı yıpranıp yok olmuş fakat ayakta olan kısımları hala oldukça ilgi çekicidir.

Nekropoller, daha kolay anlaşılır haliyle toplu mezarlar, kaya mezarları da kentte en güzel fotoğraf kareleri yakalayacağınız yerlerin başında geliyor. Dik ve sert kayalar üzerine, oldukça süslü şekilde, iç içe, üst üste oyulmuş olan bu kaya mezarlarının insan eliyle yapıldığına inanamayacaksınız.

Phellos Antik Kenti

Merkeze Uzaklık

12 km

Konum

Demre-Kaş yolu üzerindeki Ağullu mahallesine geldiğinizde, Çukurbağ tarafına devam edip, tabelaları izleyerek Felen Yaylası olarak da bilinen kente ulaşabilirsiniz.

Tarihi

Kaş merkezde bulunan Antiphellos, Phellos kentinin limanıdır. Düşmanı rahatlıkla görebilecek yüksek bir mekana inşa edilen bu kent, tarihi kaynaklarda yer almamaktadır. Bizans’ın çöküşüyle önemini kaybetmiş ve terk edilmiştir.

Başlıca yapılar

  • Surlar
  • Lahitler

Nasıl Bir Yer?

Çoğu eser günümüze kadar ulaşamamıştır. Kurulduğu dağ yamacını çevreleyen surların bir kısmı günümüze kadar gelebilmiştir. Yine surlara yakın kesimlerde, o zamanın mimarisini yansıtan ev şeklinde lahitler bulunmaktadır.” Tarih ayrıntılarda gizli, hiçbir şeyi kaçıramam” diyenlerdenseniz, Phellos’u ziyaret etmeniz yerinde olacaktır.

Aperlai Antik Kenti

Merkeze Uzaklık

4 km

Konum

Kaş ve Kekova arasındaki sıcak yarımadası üzerine kurulmuş bir Likya kenti olan Aperlai’ye karayolu ulaşımı biraz dolamaçlı olacaktır. Denizden ulaşım hem manzara hemde mesafe yönünden daha avantajlıdır.

Tarihi

Yazılı kaynaklarda daha çok geç dönemlerde yer almaktadır. Piri Reis’in Kitab-ı Bahriyesinde 16. yüzyılda birkaç balıkçı ailesi dışında tamamen terk edildiği şeklinde bilgiler mevcuttur. Diğer kentlerde de olduğu gibi Likya Bizans roma gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmış, küçük bir liman kentidir. Eserlerin bir kısmı, hiç restore edilmeden, ilk halleri ile tarih meraklısı ziyaretçilerini ağırlamayı beklemektedir.

Başlıca yapılar

  • Surlar
  • Kaleler
  • Kiliseler
  • Hamamlar
  • Nekropoller
  • Rıhtım

Nasıl Bir Yer?

Kaş fotoğraf albümlerinde, tanıtımlarında ön sıralarda rastlayabileceğiniz muhteşem manzarası ile Aperlai, sıcak yarım adası üzerine kurulmuştur. Kuzey yamaçlarındaki surlar, ara ara yükselen kaleleri ile günümüze ulaşabilen eserlerinden biridir. Burada tarih, doğa ve denizin böylesine harmanlanmış olması, size yıl boyu aklınızdan çıkmayacak deneyimler yaşatacaktır.

Akropolün kuzey ve güney iki ucunda, Bizans dönemine ait iki adet küçük kilise yer almaktadır. Orta genişlikte koridorun yanında bulunan iki dar koridor ve ucundaki yarım daire planlı apsisten anlaşıldığına göre, erken Bizans mimari özellikleri taşımaktadır.Surların doğu kısmında Nekropoller yer alır. Rıhtımın güzelliği ise, Türkiye’de, başka yerde görmeniz mümkün olmayacak şekildedir. Çoğu kısmı sular altında kalmıştır, bir kısmı sahilde yarı gömülü haldedir. Cihazlarınızın fotoğraf hafızasını boşaltarak gelmeniz isabet olacaktır.

Letoon Antik Kenti

Merkeze Uzaklık

51 km

Konum

Muğla’nın Fethiye ilçesi, Kumluova Belediyesi sınırlarında yer alır. Kaş-Fethiye yolundaki tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz.

Tarihi

Likya’nın dini merkezi olan kent, 1988 yılı itibariyle UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Kalıntılardan anlaşıldığı üzere tarihi M.Ö. 8. yüzyıla dayanmaktadır. Hakkında tanrılar, tanrıçalar ile ilgili pek çok mitolojik efsaneler vardır. Güneş tanrısı Apollon ‘un, Işıklar Ülkesindeki Letoon’da olduğunun anlatılması, bunlardan yalnızca bir tanesidir.

Kurulduğu zamandan itibaren perslerin, Karyalıların , eski yunanların ve son olarak Romanın eline geçmiş, 5 yüzyılda hrıstiyanlığın gelmesi ile, tek tanrılı dönemde, yine dini merkez olmaya devam etmiştir. Düz ve dar bir alan üzerine kurulmuş olmasına rağmen, içinde en zengin tarihi kalıntı barındıran bu antik kenti görmeden, Kaş’ı gezdim dememelisiniz.

Başlıca Yapılar

  • Leto, Apollon ve Artemis Tapınakları
  • Yazıtlar
  • Tiyatro
  • Çeşme
  • Kilise-Manastır kompleksi

Nasıl Bir Yer?

Kent düz ve dar bir alan üzerine kurulmuş olmasına rağmen, içerisinde çok sayıda tarihi eser barındırmaktadır. Ulaşımı ve içerisinde gezmesi çok rahat olup, her eseri en ince ayrıntısına kadar incelemeniz ve onlarla birlikte rahatlıkla fotoğraf çekinmeniz mümkündür.

Kentin batısında yer alan Leto tapınağı, diğerleri arasında en büyük ve dikkat çekici olanıdır. Üzerine 3 farklı dilde yazılmış kitabeler bulunur. Ortada bulunan Artemis Tapınağı en küçüğüdür ve Apollon ile birlikte pek çok yerleri tahrip olmuştur.

Sidyma Antik Kenti

Merkeze Uzaklık

62 km

Konum

Kaş-Fethiye yolu üzerinde bulunan Eşen Kasabasına bağlı Dodurga Mahallesine geldiğiniz zaman, tabelaları takip ederek hemen yakınındaki antik kente ulaşabilirsiniz.

Tarihi

Yazılı kaynaklarda MS 450- 500’lü yıllarda ismi geçmektedir. Mitolojide anlatıldığı üzere imparator Mercian, perslere karşı katıldığı bir savaşta yaralanıp, birliğinden ayrılarak Sidyma şehrine sığınır. İki kardeş ona sahip çıkar, ilgilenip iyileştirir. Oradan ayrılmadan önce Mercian, kardeşler ile beraber ava çıkar. İstirahat ettikleri bir esnada, Mercian’ın güneşte kalan vücuduna bir kartal kanatlarını açarak gölge olur.

Bu durumu gören kardeşler onda imparatorluk belirtisi olduğunu anlayıp, bu düşüncelerini kendisi ile paylaşırlar. Mercian da eğer imparator olursa bu kenti yüceltip iki kardeşi de kentin saygın insanları yapacağına dair söz verir. Yıllar sonra 2. Theodosius’un ardından tahta çıkınca, verdiği bu sözü tutar ve Sidyma tarih sahnesinde isminden söz ettirmeye başlar.

Başlıca Yapılar

  • Surlar
  • Gözetleme Kulesi
  • Anıt Mezarlar
  • Hamam ve Kilise Kalıntıları
  • Tiyatro
  • Sarnıçlar
  • Stoa Sütunları
  • Tapınak
  • Su Kemeri

Nasıl Bir Yer?

Dodurga Köyü tam olarak antik kentin üzerine kurulduğu için tarihi eserler oldukça dağınık haldedir. Manzara ve temiz havanın tadına vararak yapacağınız yavaş tempolu bir yürüyüş ile, eserlerin büyük kısmını ziyaret edebilirsiniz. Kent merkezi olan Akropolün etrafı yine surlarla çevrilidir. Bu surlar üzerinde yer yer gözetleme kulesi olduğu anlaşılan yapılar vardır. Yürüyüşünüz boyunca, Likya Medeniyetinin eşsiz sanatına şahit olacağınız, üzerinde çeşitli kitabe ve figürlerin bulunduğu pek çok anıt mezarla karşılaşabilirsiniz.

Büyük kısmı tahrip olmuş hamam ve kilise kalıntıları ile, yalnız 6 basamağı günümüze ulaşabilmiş olan tiyatroyu gördüğünüzde, içinizde bir burukluk hissi oluşacaktır. Sidyma da, diğerlerinden farklı olarak, su sarnıcı ve ören yerleri ile bir adet su kemeri bulunmakta. Köy içerisine dağılmış vaziyette duvar yapıları var. Bazı eserler, köy halkının hayvanlarını otlattığı yerlerde olduğu için, hayvan dostlarımıza da sık rastlayabilirsiniz.

Apollonia Antik Kenti

Merkeze Uzaklık

22 km

Konum

Kaş-Finike yolu üzerindeki iki yarım adanın ortasında bulunan Kılınçlar Köyünün 1 km güney batısında bulunmaktadır. Ulaşımı oldukça rahattır.

Tarihi

MÖ 4. yüzyılda, Likya birliğine bağlı olarak kurulmuş bir kenttir. Mitolojide Apollon, Anadolu kökenli bir tanrının adıdır ve Apollonia “Tanrının Yurdu” anlamındadır. Dünya üzerinde bu isimle kurulmuş 24 tane şehir bulunmaktadır. Etrafındaki diğer kentler ile birlikte, 4 kent birliği ismiyle bir oluşuma da üyedir. İlk olarak kimler tarafından, nasıl inşa edildiğine dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Yazılı kaynaklarda kentin ismi, tanrılara duyulan şükran duygusunu ifade etmek üzere oluşturulan, ” adak steli” denilen stellerden bahseden kitabelerde geçmektedir. Kazı çalışmaları henüz tam olarak bitirilmiş değildir.

Başlıca Yapılar

  • Surlar
  • Bizans Kalesi
  • Kilise
  • Tiyatro
  • Hamam
  • Anıt Mezarlar

Nasıl Bir Yer?

Kent L şekline benzeyen kayalık bir tepe üzerine kurulmuştur. Kuzey ve batı cepheler, orijinalliğini günümüze kadar kaybetmemiş olan surlarla çevrilidir. Surların dış kısmı fazla yontulmadan, kaba haliyle bırakılmıştır. Surların içerisinde bulunan Bizans dönemine ait kalenin iyi durumda olan merdivenlerini çıkarak, eşsiz manzaraya birde buradan bakabilirsiniz. Yine surların içinde 6 yüzyılda yapıldığı anlaşılan bir kilise, ve fazlaca yıpranmış bir hamam kalıntısı da mevcuttur.

Surların kuzeye bakan yamacında, diğer kentlere nispetle oldukça küçük ve şirin bir tiyatro vardır. Büyük bir kısmı, geçen zamanın etkisiyle kaybolmuş olan bu kilise, 4 kent birliğine üye olan kentler arasında yalnız Apollonia da bulunması nedeniyle önem arz etmektedir.

Bu antik kentin en dikkat çekici özelliği ise, etrafını çepeçevre sarmış olan çok sayıda anıt mezar ve lahitin olmasıdır. Bir çoğu semerdam tarzında yalnız başına dururken, kimisi de kayalara oyulmuştur ve hemen hemen hepsinin üzerinde ince işçilik gerektiren süslemeler bulunmaktadır.

Buradaki eserlerin fazla bakımlı olmadığını söyleyebiliriz. Etrafında yerli halka ait zeytin ağaçları ve çeşitli otlar bulunmaktadır. Daha çok doğa severlerin tercih edeceği bir antik kentimizdir.

Andriake Antik Kenti

Merkeze Uzaklık

29.5 km

Konum

Demre sınırları içinde bulunan Çayağzı mahallesine yakın bir mevkide bulunmaktadır. Kaş merkezden gelerek günü birlik ziyaretinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Tarihi

Çayağzı kent merkezinde bulunan Myra Antik kentinin önemli limanlarından bir tanesidir. MÖ 197 yılında kral 3. Antiokhos burayı ele geçirmiş ve kent tarihte adından söz ettirmeye başlamıştır. Muazzam mimarisi ile Likya Birliği içinde önemli vazifeler üstlenmiş olan limanda, ilerleyen zamanlarda da pek çok medeniyet hüküm sürmüştür.

Başlıca yapılar

  • 2 adet Kilise
  • Doğu ve Batı Hamamları
  • Liman Agorası
  • Sarnıç
  • Mureks İşlikleri
  • Sinagog
  • Granarium (Müze Binası)
  • Andriake İşlikleri
  • Onurlandırma Anıtları
  • Liman Yapıları

Nasıl Bir Yer?

Kent iki kısımdan oluşmaktadır. Sol tarafta çalışmaların bittiği düzenlenmiş alan vardır. Buraya geldiğinizde, yanlarında bilgilendirme panoları bulunan eserleri bilinçli olarak gezebilirsiniz. Dilerseniz sarnıcın girişindeki salonda kentin tarihi ile ilgili oynatılan videoyu da izleyerek görüşünüzü daha zengin bir hale getirebilirsiniz. Ayrıca burada, kazı çalışmalarında çıkarılan eserlerin sergilendiği Likya Uygarlıkları Müzesi bulunmaktadır.

Yol kenarında mimarisi ile dikkat çeken anıtsal bir çeşme yapısı vardır. Buram buram tarih kokan bu alanı ziyaret ettiğinizde, hangi zamanda olduğunuzu unutup geçmişe doğru bir gezintiye çıkabilirsiniz. Buradan sonra düz devam ettiğinizde, sağ tarafta çalışmaların henüz tamamlanmadığı alanı görebilirsiniz. Bazı eserlerin hala kumlar altında gömülü olduğu tepeyi gezerken, şanslıysanız yapılan kazı çalışmalarına rast gelebilir ve verilen emeği yakından görebilirsiniz.

Simena Antik Kenti

Merkeze Uzaklık

35 km

Konum

Kaş merkez veya Üçağız’dan tekne ile kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Tarihi

MS ilk yüzyılda Likya birliğine dahil olmasıyla önem kazanmış bir sahil kentidir. Bulunan kitabe ve sikkelerden anlaşılan ise geçmişinin MÖ 4. yüzyıla kadar dayandığıdır. Likya döneminde Aperlai’ye bağlı küçük bir kıyı kenti iken, Roma İmparatorluğuna dahil olduktan sonra bağımsız olmuştur.

Başlıca Yapılar

  • Kale
  • Hamam
  • Tapınak
  • Lahitler
  • Su Yolları
  • Tapınak

Nasıl Bir Yer?

Bazı şeyler anlatılmaz, yaşanır ya, Simena tam anlamıyla böyle bir yerdir. Üçağız, Simena, Sıcak İskelesi, Gökkaya ve Akvaryum koyunu içine alan, kıyıya en yakın mesafesi 500 metre olan Kekova adası, arkeolojik sit alanı ilan edildiği için son derece temiz ve berrak bir denize sahip. Üstelik buraya sadece deniz yoluyla ulaşılabiliyor. Tarihe fazla ilgi duymayan turistlerin bile gezmeye doyamadığı, hayranlığını gizleyemediği bir dünya cennetidir.

Akropole tekne ile gelirken, geçirdiği 2 büyük depremden dolayı kentin, sular altında kalan kısmını büyük ölçüde görebiliyorsunuz. Yarıya kadar suya gömülü lahitler ve bir kısmı su üstünde, bir kısmı su altında kalmış olan basamaklar da bir o kadar ilgi çekicidir. Başka yerde benzerine çok nadir rastlanacak bu manzara, sizin için çok cezbedici olacaktır.

Kentin en iyi durumda olan yapısı, adanın güneye bakan kısmını çepeçevre sarmış olan kale duvarlarıdır. Tekneden inip sahile vardıktan sonra, restore edilen kale merdivenlerini kullanarak en tepeye, manzaranın en göz alıcı olduğu yere ulaşabilirsiniz. Bu tırmanışınız esnasında, yol kenarlarında birçok eser sizi selamlayacaktır. Önce tapınak, sonra kilise, en son da cami olarak kullanılan yapı, bunlardan bir tanesidir.

Biraz daha ilerledikten sonra, sadece 7 basamağı kalmış olan, 300 kişi kapasitesine sahip antik tiyatroda, tarifsiz manzarayı izleyerek bir mola verebilirsiniz. Yine burada da üzeri kitabeler ve kabartmalı veya oymalı süslemeler ile bezenmiş olan anıt mezarlar vardır. Likyalılar ölülerine duydukları saygıdan ve ölümsüz ruh anlayışlarının bir göstergesi olarak, bu şekilde muntazam mezarlar inşa etmişlerdir. Tarih boyunca kimseye savaş açmamışlar, aksine hep kendileri savaşlara maruz kalmışlardır.

Dağlardan çıkan kaynak sularını kullanılır hale getirebilmek amacıyla sarnıçlara taşımak için kullandıkları su yolları da, yine görmeniz mümkün olan eserler arasında bulunmaktadır.

Xanthos Antik Kenti

Merkeze Uzaklık

45 km

Konum

Kaş-Kalkan-Kınık yolunu takip edip, Kınık beldesi içine geldiğinizde, merkezde bulunan Atatürk heykelinden sağa doğru devam ederseniz, karşınızdaki dağın yamacına kurulmuş olan kenti, rahatlıkla görebilirsiniz.

Tarihi

Kentin geçmişinin MÖ 8. yüzyıl öncesine geçtiği ile bir bilgi bulunmamaktadır. Likyalılardan sonra sırası ile Pers İmparatorluğu Mısır Hanedanı ve Suriye Kralı tarafından kuşatılıp ele geçirilmiştir. Bizans’ın hakimiyetine girmesiyle daha da gelişme gösteren kentte, günümüze kalan eserlerin pek çoğu inşa edilmiştir. Arap işgalinden sonra ise eski önemini kaybetmiş ve günümüze kadar küçük bir köy olarak varlığını sürdürmüştür.

Başlıca Yapılar

  • Likya Akropolü
  • Roma Akropolü
  • Roma Devri Tiyatrosu
  • Anıt Mezar
  • Lahit
  • Roma Devri Agorası
  • Kitabeler
  • Nereid Anıtı

Nasıl Bir Yer?

İki tepe üzerine kurulmuş olan kent, bir çayın kenarındadır. Merkezi ikiye bölünmüş haldedir, bunlardan birisi olan Likya akropolü, kayalık görünümünde olan sarp surlarla çevrilidir. Diğeri olan Roma akropolü ise daha geniş ve yüksektir. Her iki akropolün etrafını saran surlarda, örgüye benzer farklı bir teknik kullanılmıştır. Likya birliğinin idari merkezi olmasından dolayı, burada pek çok eseri bir arada görebilirsiniz.

Likya akropolünün yamaç kısmında, roma devrine ait tiyatro bulunmaktadır. Atik kentlerin tamamına yakınında var olan diğer tiyatrolar gibi, muhteşem manzarası ve devasa görünümü ile, mutlaka görülmesi geren bir güzelliğe sahiptir. Tiyatronun batı kısmında, ölen insanların ruhlarını gökyüzüne çıkardıkları ile ilgili mitolojik hikayelere sahip Harpy Anıtı bulunmaktadır. MÖ 5. yüzyıla ait olan anıtın yakınlarında ise, ondan bir asır sonrasına ait lahit mezarlar vardır.

Roma devrine ait olduğu anlaşılan Agora, her yanı dükkanlarla çevrili olarak, tiyatronun çıkışındaki düz alanda konumlanmıştır. Agoranın pek çok yerinde Grekçe ve Likya dillerinde yazılmış kitabeler vardır. Eşen Çayını çevreleyen diğer tepe üzerine kurulmuş olan Roma Akropolünde, yan yan dizilmiş çok sayıda kaya mezarları ve lahitleri görebilirsiniz. Bunların üzerinde yine farklı dillerde yazılmış kitabeler mevcut. Biraz daha ilerlediğinizde sizi, günümüze kadar sadece temelleri kalmış olan, tapınak planına göre yapılmış Nereid Anıtı karşılar.

Doğal Mekanlar

Uzun Çarşı

Merkeze Uzaklık

0 km

Konum

Tam olarak Kaş merkezde bulunmaktadır. Konakladığınız mekandan tabelaları takip ederek yaya olarak rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Nasıl Bir Yer?

Kaş’ın doğal güzelliklerini keşfetmeye, merkezden başlayabilirsiniz. Şehir merkezinde bulunan tarihi sokak, asıl dokusu bozulmadan günümüze göre restore edilerek hizmete açılmış. Tatil mekanınızdan güzel hatıralar ve fotoğraflar dışında, elle tutulur bir şeyler ile ayrılmak istiyorsanız, mavi boyalı kapıları ve varaklı pencereleri ile sizi bekleyen uzun çarşıya uğramanızı tavsiye ederiz.

Burada çok değerli antika eşyalar, el dokuması halılar, aksesuar, kıyafet, havlu, kısacası hatıra veya hediyelik denilince akla gelen her şeyi bulabilirsiniz. Kaldırım taşları arasına yerleştirilen minik nazar boncukları da bu sokağın maskotu haline gelmiş durumdadır. Yorulduğunuzda ise gölgesinde dinlenmeniz için sizi bekleyen, MÖ 4.yüzyıldan kalma bir kral mezarı var.)

Saklıkent Kanyonu

Merkeze Uzaklık

268 km

Konum

Kaş’tan Fethiye tarafına giderken, tam Muğla sınırında yer almaktadır. Yol üzerinde sizi detaylı şekilde bilgilendirecek tabelalar mevcuttur.

Nasıl Bir Yer?

Kayalıklardan oluşan büyük bir dağ düşünün. Tam ortasından ikiye ayrılmış ve içinden sular fışkırıyor. İşte orası, Saklıkent Kanyonu! Kanyona girişte sizi akarsular üzerine kurulmuş köşkleri bulunan pek çok işletme karşılıyor. Burada yakın çiftliklerde yetişen taze alabalıkları afiyetle yiyebilir, yol yorgunluğunuzu gidermek için suyun üzerine kurulmuş hamaklarda biraz şekerleme yapabilirsiniz. İlerlediğinizde dağın derinliklerinden çıkan akarsu üzerine kurulu küçük bir köprüye geleceksiniz.

Köprünün altında, kanyona girmek için geçeceğiniz gişeler bulunuyor. Buralardan geçtikten sonra, coşkulu şekilde akan suyun kenarındaki kayalıklara monte edilmiş demir bir parkurda, macera dolu kısa bir yürüyüş yapmayı göze alabilirseniz, kanyonun kalbi olan suyun çıktığı kaynağa ulaşabilirsiniz. Burada da yine yiyecek-içecek bulunan, dinlenebileceğiniz işletmeler mevcut. Yükseklerden akan minik şelalelerin, keyifli insanların konuşma ve kahkahaları ile harmanlanan sesleri, size bütün dertlerinizi unutturacağına emin olabilirsiniz.

Kıbrıs Kanyonu

Merkeze Uzaklık

50 km

Konum

Kaş’tan Elmalı tarafına giderken yol üzerinde bulunan Sütleğen Köyünün yakınlarındaki Sinekçi Beli mevkiinde bulunmaktadır.

Nasıl Bir Yer?

Sinekçi Belinde, koruyucu giysileri giyip gerekli ekipmanları yanınıza aldıktan sonra, ekibinizle birlikte, rehberiniz eşliğinde heyecan ve macera dolu parkurda yolculuğa çıkabilirsiniz. Kıbrıs Kanyonu Türkiye’de yürüyüş tutkunlarının en çok tercih ettiği yerler arasında ilk sıralardadır.

13 km uzunluğundaki kanyonun yalnız 6 km’lik bir kısmında yürüyüş yapılabiliyor. 5 ile 7 saat gibi bir zaman diliminde gezinizi tamamlıyorsunuz. Burayı deneyimlemek istiyorsanız, bir gününüzü ayırmanızı öneririz. Yer yer karşınıza çıkan yüksek kayalara tırmanarak, bazı kesimlerde suyun içinden yürüyerek yolunuza devam ediyorsunuz. Yorulmaya başladığınızda, tarihi bir antik kentin kalıntısı olan tiyatronun merdivenlerinde mola verebilirsiniz. Eşsiz doğa manzaraları göreceğiniz yüksek tepelerden geçerek, devamlı sizinle olan tertemiz ve coşkulu akarsuyun sesleri arasında turunuzu tamamlıyorsunuz.

Gömbe Yaylası

Merkeze Uzaklık

68 km

Konum

Kaş-Kalkan-Elmalı arasındaki Yumru Dağının zirvesine kurulmuştur. Batı Torosların bitiminde, Akdağ’ın altındaki vadide bulunan Gömbe, denizden 1200 metre yükseklikte bulunmaktadır.

Nasıl Bir Yer?

Yaz aylarında Antalya’nın bunaltıcı sıcağından eser taşımayan yayla, hem yabancı hem de yerli turistlerin en çok tercih ettiği yerlerin başında gelmektedir. Güneşin kendini göstermesiyle, kent merkezinde kurulan festival çarşıları, yaz sezonu boyunca haftanın tüm günleri açıktır. Civardaki yerleşim yerlerinin merkezi konumundadır.

“Gömbe’ye neden gitmeliyim?” diyorsanız, alacağınız pek çok cevaptan en başta geleni, keçi sütünden yapılan meşhur yanık dondurmasını yemek için olacaktır. Festival çarşısının hemen yanında, bir çeşmeyi merkez alıp etrafına yan yana dizilmiş 5-6 tane dondurmacı bulunmaktadır. Yine yaylaların taze otlarıyla beslenmiş oğlak etinin, taş ocaklarda pişirilmesi ile yapılan gömbe kebabını ve yöreye özgü çöreği de mutlaka tatmanızı tavsiye ederiz.

Yamacındaki pınarları ve geç eriyen karları ile Akdağ’ı, Gömbe’nin her yerinden görebilirsiniz. Akdağ’ın zirvesinden gelen pınarlardan birisi olan Uçarsu, isminin hakkını veren bir manzaraya sahip. Fışkırarak gelip yaklaşık 60 metre aşağı dökülüyor. Yine buraya yakın konumda bulunan Yeşilgöl, doğal bir krater gölü olup mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Biraz daha vaktiniz varsa, buraya kadar gelmişken, kök boyalı kilimleri ile meşhur Yeşil Barak Köyü, İkiz Göller ve Subaşı Yaylasını da ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Felen Yaylası

Merkeze Uzaklık

12 km

Konum

Kaş merkezin hemen üst kısmındaki tepelerde bulunan bir yerleşim yeridir. Kısa bir yürüyüşün ardından yaya olarak veya bisikletlerle de ulaşabilirsiniz.

Nasıl Bir Yer?

Phellos Antik Kenti, bu yayla üzerine kurulmuştur. Özellikle bahar ayında, yeşilliklerin arasında akan minik dereleri ve berrak, tertemiz havasıyla görülmeye değer bir beldedir. Zamanımızın evleri ile tarihi eserler iç içe bulunmaktadır. Yerli halkın ikram edeceği çayınızı yudumlayarak manzarayı seyrederken, kendinizi Karadeniz’in bir yaylasında gibi hissedebilirsiniz.

Aşırlı Adası Deniz Mağarası

Merkeze Uzaklık

23 km

Konum

Demre’nin iskelesi olarak kullanılan Çayağzı Plajından, Kekova’ya doğru Kale Köyüne gelirken, bu mağaranın yanından geçilir.

Nasıl Bir Yer?

Deniz dalgalarının aşındırması sonucu oluşmuş, 3. zamandan kalma kalkerlere sahip çok güzel bir deniz mağarasıdır. Oldukça geniştir. Tekneniz ile mağaraya girdikten sonra, inip üzerinde güzel fotoğraflar çekebileceğiniz az bir kumsal alan bulunmaktadır. Üzerindeki küçük delikten sızan güneş ışığı, mağarayı daha da görkemli ve gizemli hale getirmektedir. Burada kendinizi adeta bir film çekiminde gibi, çok özel hissedeceğinize emin olabilirsiniz.

Mavi Mağara

Merkeze Uzaklık

28 km

Konum

Kaş-Kalkan arasındaki deniz kıyısında, Kaputaş Plajına yakın bir mesafededir.

Nasıl Bir Yer?

İlk olarak 1972 yılında keşfedilmiş olan mağara, 50 m uzunluk ve 40 metre genişliğe sahiptir. Yüksekliği ise 15 metredir. Oldukça heybetli ve ihtişamlı bir görünüme sahiptir. Gerçekten masmavi suları vardır. Önceki zamanlarda fokların uğrak yeri olan bu mağaraya, şimdilerde doğa ve deniz tutkunları gelmekte. Ulaşım yalnız tekneler ile sağlanıyor. Burada bir kez yüzmeden, Kaş’ta denize girdim dememelisiniz.

Kekova Adası Deniz Mağarası

Merkeze Uzaklık

35 km

Konum

Kaş’a 35 km mesafede bulunan Kekova’ya geldiğinizde, burada katılacağınız tekne turları esnasında görebileceğiniz mağaralardan bir tanesidir.

Nasıl Bir Yer?

Korsan Mağarası olarak da bilinmektedir. Teknenizin yarıya kadar içine girebileceği bir genişliğe sahiptir. Girdiğinizde ise neden korsan mağarası denildiğini daha iyi anlayabilirsiniz. Oldukça karanlık ve gizemli görüntüsü, dalgaların çarpması sonucu değişik şekiller almış kayaları ile size isminin sebebini hissettirecektir.

Güvercinlik Mağarası

Merkeze Uzaklık

27 km

Konum

Kaş’tan Kalkan’a geldiğinizde, 2 km daha ilerleyip, İnce Burun sınırında olan bu mağaraya ulaşabilirsiniz.

Nasıl Bir Yer?

İsminden de anlaşıldığı gibi yüzlerce yabani güvercine ev sahipliği yapan bir mağaradır. Mağaranın içinde denize akan bir yeraltı deresi bulunuyor. 55 metre derinlik, 85 metre uzunluğa sahip olan bu mağaraya giderken, daha önce gitmiş birisi veya bir rehber ile gitmeniz, işinizi kolaylaştıracaktır. Buranın yerlisi olan Kovanlık Köyü sakinleri her ne kadar yardımcı olsa da, bazen ziyaretçiler bulmakta zorluk yaşayabiliyor. İç genişliği 160 metrekare olup, uç kısmında 13 metre bir şaftı bulunuyor.

Hıdırellez Mağarası

Merkeze Uzaklık

3 km

Konum

Kaş-Liman Ağzı, Dellos plajının arka kısmında, batı yönüne doğru 50 metre sonra buraya ulaşabilirsiniz.

Nasıl Bir Yer?

Halk arasında süregelen efsanelere göre, eski zamanlarda Hıdırellez tarafından ziyaret edildiğine inanıldığı için bu isim verilmiştir. İçerisinde tarihi kalıntılar bulunduran nadide bir mağaradır. İlk Hristiyanlık döneminden kalma göz alıcı nitelikte freskler ve birde yeraltı deresi mevcuttur. Derinliği 20-30 metre arasıdır ve en derin kısmında bir kuyu bulunmaktadır. Zamanın yorgunluğunu taşıyan eski taş merdivenler ile mağaraya inilmektedir.

Meis Adası

Merkeze Uzaklık

Kuş bakışı 9.1 km. Kıyılar arası mesafe 2.1 km’dir.

Konum

Adaya ulaşım yalnız Kaş merkezden kalkan tekneler ile sağlanmaktadır.

Nasıl Bir Yer?

Türkiye sınırına en yakın olan Yunanistan kara parçasıdır. “Kolaylaştırılmış Vize Programı” kullanarak adaya giriş çıkış yapılabilmektedir. Kaş’a yakınlığı sebebiyle Meis Adasında da pek çok medeniyet izlerini bırakmıştır. Mısır, Napoli, Osmanlı, İtalyan ve Fransızlar, son olarak da Yunanlar adaya hakim olmuşlardır.

Yeryüzü şekilleri sebebiyle adaya girişin yapılabildiği tek nokta olan doğu kısma, yine adanın tek yerleşim yeri olan küçük bir mahalle kurulmuştur. Yerleşik nüfusu 500-600 kişi civarında olan bu mahallede insanlar geçimini çoğunlukla sünger avcılığı ile geçirmektedir. Nadir olarak tarım ile uğraşanlarda vardır.

Burada neler göreceğim, neden gitmeliyim diyorsanız, alacağınız cevap “burada minyatür bir Kaş göreceksiniz” olur. Meis Adası, Kaş’ın tüm doğal ve tarihi güzelliklerinden bir parça kendi bünyesinde toplamıştır. Etrafını saran turkuaza dönen masmavi denizi, yemyeşil tahrip olmamış doğası, ve tüm bu güzelliklerin arasına serpilmiş tarihi değerler, size tadına doyamayacağınız bir deneyim yaşatacak.

Kaş At Çiftliği

Merkeze Uzaklık

10 km

Konum

Kaş’ın hemen yakınındaki Çukurbağ Köyü üzerine kurulmuştur.

Nasıl Bir Yer?

2011 yılında kurulmuş olan şirin bir işletmedir.”Kaş’ı yavaş yavaş, dağını tepesini seyrederek gezmek istiyorum ama yürümek istemiyorum” diyorsanız, değerlendirmeniz gereken önemli bir alternatif olabilir. Hepsi binicilik üzerine yetiştirilmiş olan atlar olduğu için, daha önceden tecrübeniz olması şart koşulmuyor, çiftlikten başlayarak Likya Yolu üzerinde 2 saat süren keyifli bir yolculuğa başlıyorsunuz. Uyuyan Dev Dağı üzerinden geçerken Kaş’a kuş bakışı bakma fırsatı yakalıyorsunuz. Mavilerin ortasında tüm ihtişamıyla duran Meis Adasına, birde buradan bakmak gerek.

İslamlar Köyü

Merkeze Uzaklık

37 km

Konum

Kaş’tan Kalkan’a gelip, tabelaları takip ederek 8 km daha ilerlediğinizde, rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Nasıl Bir Yer?

Yüksek bir konumda kurulmuştur. Eski ismi Bodamya’dır, yalnız Rumlar yaşarken, daha sonra Türkler ile Rumlar birlikte yaşamıştır. Buraya geldiğinizde bol oksijeni, tertemiz havası ve yemyeşil doğasıyla kendinizi hayallerinizdeki köyde bulacaksınız. Serin bir iklime sahip olan köyde, zeytin ağaçları, üzüm bağları ile doğa, tüm güzelliğini cömertçe sergilemektedir. Ayrıca burada dünyaca ünlü bir dalış merkezi bulunuyor. Yapabileceğiz diğer alternatif sporlar ise, doğa yürüyüşü, foto safari, su sporları, tekne turu ve yamaç paraşütü olarak sıralanabilir.

Dirgenler Köyü

Merkeze Uzaklık

23 km

Konum

Kaş’ın kuzey doğu yönündedir. Kaş-Demre yolunun 7. kilometresinde sola doğru yol sapağı ayrılmaktadır. Buradan tabelaları takip ederek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Nasıl Bir Yer?

Mahalle ismini dirgen kullanan ırgatlardan almıştır. Çoğunluğu seracılık ve nar ile geçimini sağlayan köy halkı son derece güler yüzlü ve yardımsever insanlardır. Doğa sporları yaparak sakin bir tatil tercih edecekler için, Kaş’ta uğranması gereken yerler arasındadır. Köyün yakınından geçen Demre Çayı, zaten var olan güzelliğe, daha da güzellik katmaktadır.

Plajlar

Akçagerme Plajı

Merkeze Uzaklık

3 km

Konum

Fethiye yolu üzerinde, Yeniköy Mahallesi sınırları içinde yer almaktadır. Ulaşımı oldukça kolaydır. Dolmuş veya taksileri kullanabilirsiniz. Yürüyüşü seviyorsanız, hafif tempolu kısa bir yürüyüş yaparak da ulaşabilirsiniz.

Deniz Özellikleri

Hemen derinleşmeyen sığ bir denizi vardır ve bu haliyle çocuklu ailelerin daha çok tercih ettiği bir plajdır. Suyu devamlı ılıktır. Berrak ve temiz görüntüsü ile, içindekilere havuzdaymış hissi vermektedir. Denizin dip kısmının çoğu taşlık olmakla beraber, yer yer kum olan kısımları da vardır. Bu sebeple yerli halk tarafından Altın Kum olarak da anılmaktadır.

Nasıl Bir Yer?

Dünyanın en temiz plajlarına verilen mavi bayrak, 2010 yılında bu plajımıza da verilmiştir ve her yıl verilmeye de devam etmektedir. Suyun rengi ve berraklığı ile tertemiz plaj birleşince, asla ayrılmak istemeyeceğiniz bir mekan olan plaj, pek çok spor aktivite alanına da sahiptir. Plaj voleybolu ve basketbol sahası, amfi tiyatro, beach bar, havuz ve su kaydırakları, tenis kortları ve çocuk oyun alanları bunlardan bazıları.

Yine restoran, kafeterya, otopark, duş ve tuvalet hizmetleri, eksiksiz olarak karşılanmaktadır. Oldukça modern bir işletmeye sahiptir ve Kaş Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi tarafından işletilmektedir. Burayı cazip kılan bir diğer özellik ise halk plajı olup girişinin ücretsiz olmasıdır. Ayrıca Akçagerme Plajı, Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının doğal yaşam alanıdır. İnsanların plajda olduğu zamanlarda görünmemektedirler.

Patara Plajı

Merkeze Uzaklık

60 km

Konum

Kaş’tan Fethiye’ye doğru giderken, Kalkan’ı geçtikten sonra, 11. kilometrede yer alan Patara kavşağından girerek devam ediliyor. 6 kilometre daha gittikten sonra Gelemiş Köyüne geleceksiniz. Patara antik kentinin bitiminde bu doğa harikası plaj, sizleri karşılayacaktır.

Deniz Özellikleri

Kumsalda görülen kum, deniz dibinde de aynen devam etmektedir. Denizi hemen derinleşmemesine rağmen, açık deniz olmasından dolayı çok dalgalı olduğu için, çocukları gözetim altında tutmakta fayda var. Akarsuların denize döküldüğü kısımlarda, denizde gel-gitler yaşanmaktadır. Bu sebeple oralarda güvenliğe özellikle dikkat etmek gerekir.

Nasıl Bir Yer?

12 km’lik uzunluğu ile Türkiye’nin ikinci en uzun plajıdır. Kumunun şifa olduğuna inananlar vardır. Çok rüzgarlı bir bölge olduğu için, yüzme tutkunları fazla tercih etmemektedir. Plajın en önemli özelliklerinden bir tanesi de Caretta Carette kaplumbağalarının yumurtlama alanı olmasıdır.

Gündüz yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlayan plaj, gece de bu kaplumbağalara ev sahipliği yapmaktadır. Bu sebeple saat 19.00’dan sonra plaj halka kapanmaktadır. Ayrıca deniz dibindeki kumlarda yaşayan Trakonya balığı, üzerine basıldığı zaman zararlı olabileceği için, tedbirli davranmakta fayda vardır.

Küçük Çakıl Plajı

Merkeze uzaklık

1 km

Konum

Kaş merkezde bulunan iki plajdan bir tanesidir. Şehir içindeki tabelaları takip ederek yaya olarak kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Deniz Özellikleri

Kayalıklar arasındaki minik bir plajdan açılarak denize girebiliyorsunuz. Ama denizi son derece berrak ve dalgasızdır. Yüzmeyi sevenler, boyu aşacak ama çok derin olmayacak şekilde keyifle yüzmek isteyenler için oldukça idealdir. Suyun altı ise küçük çakıllardan oluşmakta.)

Nasıl Bir Yer?

Plaj olarak isminden söz ettirmeyi başarmış, aslında gayet küçük bir mekandır. İki kayalık arasında bir uzantı şeklindedir. Kenarlarında yıllardır orada olan köklü işletmeler bulunmaktadır. Kitap veya derginizi alıp, gölgede biraz dinlenmek, arada kaynak sularıyla karışan tertemiz denizde ferahlayarak sakin bir gün geçirmek isterseniz, Küçük Çakılı tercih edebilirsiniz.

Büyük Çakıl Plajı

Merkeze Uzaklık

1.5 km

Konum

Küçük Çakıl Plajının doğusunda bulunur. Merkeze fazla uzak değildir. Yürümeyi seviyorsanız 40-50 dakikalık bir yürüyüş ile de ulaşabilirsiniz.

Deniz Özellikleri

Serin ve orta derinlikte sulara sahiptir. Tuzluluk oranı fazla değildir. Dip kısmı çakıllı olduğu için, deniz ayakkabıları giyerek girmeniz daha rahat olmanızı sağlayacaktır.

Nasıl Bir Yer?

50 metrelik bir uzunluğa sahip olan plajın en büyük özelliklerinden birisi, içerisinde soğuk su kaynağının bulunmasıdır. Böylece en kavurucu sıcaklarda bile misafirlerine serin sularda yüzme fırsatı tanımaktadır. 800-1000 kişi arası ziyaretçi ağırlama kapasitesine sahiptir. Plaj içerisinde hiç bir ihtiyacınız konusunda mağdur olmayacağınıza emin olabilirsiniz. Otopark dahil olmak üzere, yeme-içme, duş, lavabo gibi hizmetleri alacağınız güzel bir işletmeye sahiptir. Kaş’ın bütün plajlarına hakim olan berrak turkuaz renk, burada da gözlerinizi kamaştıracak.

Liman Ağzı Plajı

Merkeze Uzaklık

3 km

Konum

Merkezdeki tabelayı takip ederek 3 km yürüdükten sonra ulaşabilirsiniz. Yada sıklıkla kalkan tekneleri tercih ederek 15-20 dakikalık bir deniz yolculuğu ile buraya gelebilirsiniz.

Deniz Özellikleri

Altı büyük taşlardan oluşup kum oranı az olduğu için, Kaş’ın en berrak denizlerinden birisidir. Suyu ılık ve dalgasızdır.

Nasıl Bir Yer?

Mavi bayrak ödülüne sahip bir diğer denizdir. Ulaşımı biraz meşakkatli olduğu için fazla kalabalık olmaz ve bu sebeple doğallığını ve temizliğini daha iyi koruyabilmiştir. Ayrıca deniz kaplumbağalarının doğal yaşam alanıdır. Şanslıysanız belki bir tane görebilirsiniz. Tur tekneleri ve günü birlik gezi tekneleri buraya uğramadan geçmez.

Suyu ılık ve dalgasız olduğu için çocuklu aileler gönül rahatlığı ile burayı tercih edebilir. İhtiyaçlarınız için 3 farklı işletme bulunmaktadır. Siz masmavi deniz ve mis gibi doğanın tadını çıkararak stres atarken, ne yerim ne içerim burada diye kafanızı meşgul edecek bir soru ile uğraşmazsınız. Üstelik burada kano yapabilme imkanınız da bulunmakta. Farklı bir deneyim isteyenler için kaçırılmayacak fırsat.

Kaputaş Plajı

Merkeze Uzaklık

20 km

Konum

Kaş-Kalkan yolu üzerindedir. Yaklaşık 22 dakikalık bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca günü birlik tur tekneleri de geliyor. Deniz yolculuğunu seviyorsanız, onu da tercih edebilirsiniz.

Deniz Özellikleri

Sahili ve deniz dibi, ince çakıllı kumlardan oluşuyor. Bir kanyon ağzı olduğu için genellikle dalgasız. 9-10 metre sonra derinleşen yapısıyla da çocuklar için son derece uygun bir plajdır.

Nasıl Bir Yer?

Plaj, Kaş tanıtım panolarının üzerinde mutlaka yer verilen bir mekan olmasından da anlaşıldığı gibi, buraya geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken yerlerin başında geliyor. Demre yolundan giderken, anayol üzerine arabanızı bırakıp epeyce merdiven basamakları indikten sonra bu cennet mekana ulaşıyorsunuz. Kuşbakışı görüntüsü ile zaten büyülenmiş olarak geldiğiniz plajı yakından görünce hayranlığınız daha da artacaktır.

Tam bir doğa harikası olan bu mekanda, deniz ile gökyüzü adeta birbirine karışmıştır. Altından kaynayarak çıkan doğal kaynak suları sayesinde, turkuazdan başlayıp koyu maviye ulaşan rengi, ufuk çizgisini bulmayı zorlaştırıyor. Kenarlarında ise falez benzeri kayaların yıllar içinde aldığı değişik şekiller, plajın güzelliğini bir kat daha arttırıyor. Birinci derece sit alanı olduğu için doğallığını tam olarak koruyabilmiş olan plajda ihtiyaçlarınızı karşılamanız için küçük bir büfe bulunuyor.

Seyrek Çakıl Plajı

Merkeze Uzaklık

22 km

Konum

Kaş-Kalkan yolu üzerinde, hemen Kaputaş’ı geçtikten sonra buraya ulaşabilirsiniz.

Deniz Özellikleri

Aniden derinleşen kıyı yapısıyla çocuklu aileler ve iyi yüzme bilmeyenler için çok tercih edilmeyen bir plajdır. Çoğu zaman dalgasızdır.

Nasıl Bir Yer?

Antalya’nın en gözde plajlarından Kaputaş’a komşu, en az onun kadar güzel bir yol kenarı plajıdır. Yerli yabancı turistler genellikle Kaputaş’ı tercih ettiği için nispeten daha sakindir. Doğal ve neredeyse el değmemiş bir güzelliğe sahiptir Öyle ki, içerisinde herhangi bir işletme bulunmamaktadır. Bu sebeple uzun süre kalmak niyetindeyseniz, yiyecek içecek meselesine bir çözüm bulmanız gerekebilir. Sahili beyaz çakıllardan oluşan plajın denizi de son derece temizdir. Dikkatli bakarsanız deniz atı gibi değişik canlıları görebilirsiniz.

İnce Boğaz Plajı

Merkeze Uzaklık

12 km

Konum

Kaş’a oldukça yakın mesafede, Çukurbağ yarımadası yolu üzerindedir. Yürüyerek veya taksi yada dolmuşları kullanarak kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Deniz Özellikleri

Diğer denizlere göre suyu daha sıcaktır. Açık deniz olduğu için zaman zaman dalgalı olsa da, hemen derinleşmeyen sığ bir yapıya sahiptir ve çocuklu ailelerin tercihleri arasındadır.

Nasıl Bir Yer?

Hem denize girip hem de karşınızdaki adalar manzarasının tadını çıkarmak istiyorsanız, geleceğiniz yer burası olmalıdır. Yarımadanın kara kısmı en ince olan yeri olduğu için bu ismi almıştır. Birbirlerine yakın iki plaj bulunmaktadır ve tek işletme, her iki plaja da yetebilmektedir. Giriş ücretsizdir. Çakıllı bir sahili olduğu için deniz ayakkabısı tercih etmeniz, size daha konforlu bir plaj keyfi sunacaktır. Mavi ve yeşili her tonuyla görebileceğiniz bu tertemiz plajı da, gezilecek yerler listenize ekleminizi tavsiye ederiz.

Asma Altı Plajı

Merkeze Uzaklık

500 metre

Konum

Merkezdeki limanın tam yanında bulunmaktadır.

Deniz Özellikleri

Alt kısmı kayalık olan deniz hemen derinleştiği için dikkatli olmak gerekir. Suyu ılık ve çok dalgalı olmadığı için fazla tehlike arz etmemektedir.

Nasıl Bir Yer?

Kaş merkezde konaklıyorsanız, burası denize girebileceğiniz en yakın yerdir. Yanında fazlaca tesis bulunuyor. İsterseniz manzara eşliğinde bir çay kahve molası için de tercih edebilirsiniz. Plajı kum veya çakıl denilebilecek kadar büyük değil. Kayalıklar üzerine kurulmuş tahta iskeleleri kullanarak denize ulaşabiliyorsunuz. Merkeze yakınlığı sebebiyle deniz tutkunları için çok tercih edilen, kent ile iç içe gözde bir mekandır.

Koylar

Fakdere Koyu

Merkeze Uzaklık

13 km

Konum

Kaş merkeze oldukça yakındır. Bayındır Köyüne geldikten sonra yol kenarındaki tabelaları takip ederek kolaylıkla ulaşım sağlanabilir.

Deniz Özellikleri

Suyu dingin, sakin ve çoğunlukla dalgasızdır. Dibi ise yumuşacık kumlarla kaplıdır. Ilık bir suya sahip olan denizden gün boyu çıkmak istemeyebilirsiniz.

Nasıl Bir Yer?

Buraya geldiğinizde kıyıya demir atmış pek çok özel yat görebilirsiniz. Mavi tekne turları da misafirlerine unutulmaz bir deniz keyfi yaşatmak için burayı fazlaca tercih ederler. Plajda bütün ihtiyaçlarınız için hizmet veren tesisler bulunmaktadır. Ayrıca burası trekking yani doğa yürüyüşlerinin de popüler olduğu bir mekan olduğu için, camping hizmeti veren tesisler de mevcut. Buraya gelmişken farklı bir deneyim yaşamak isterseniz, biraz daha fazla vakit ayırıp doğa yürüyüşlerine de katılabilirsiniz.

Fırnaz Koyu

Merkeze Uzaklık

34 km

Konum

Kaş’tan Kalkan’a geldikten sonra, 4 km daha yola devam edip Yeşilköy Beldesine gelmeden karşınıza çıkan yol ayrımdan giriyorsunuz. Buradan toprak yolu takip ederek plaja ulaşabilirsiniz.

Deniz Özellikleri

Denizi son derece berrak ve temizdir, öyle ki pek çok deniz canlısını çıplak gözle görebilirsiniz.

Nasıl Bir Yer?

Bu koy aynı zamanda sit alanıdır. Ulaşımı biraz güç olsa da, uzun uzun, sakin bir deniz keyfi yapmak isteyenler için oldukça idealdir. Mavi tekne turlarının da popüler uğrak yerlerinden bir tanesidir. Ayrıca ziyaretçilerine çamur banyosu olanağı da sağlamaktadır. Kaş’a gelmişken buraya da mutlaka uğrayıp, bölgenin tüm güzelliklerini sonuna kadar keşfetmenizi tavsiye ederiz.

Gökkaya Koyu

Konum

Kekova mavi tekne turları ile ulaşabilirsiniz.

Deniz Özellikleri

Yüzme konusunda kendine güvenenler, teknenizin demir attığı yerden itibaren bu serin ve tertemiz suların keyfini sürmeye başlayabilir. Fazla dalgalı olmayan sakin bir yapıya sahip olan deniz, ilk tercihleriniz arasında yer vermeye değerdir.

Nasıl Bir Yer?

Kekova tekne turlarının uğramadan geçmediği, muazzam plajı ve yumuşak suyuyla meşhur harika Kaş koylarından bir tanesidir. Yaz aylarında oldukça kalabalık olan plajı, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor. Ayrıca burada konaklamak isteyenler için işletmeler mevcut. Gündüz deniz-güneş-kum üçlüsünün tadını çıkarıp, gece de eğlence mekanlarında vakit geçirebilirsiniz. Burada balık yemek için tekneler öğle yemeği molası veriyor. Ayrıca çok çeşitli su sporları yaparak eğlenceli vakit geçirmeniz de mümkün.

Çoban Koyu

Merkeze Uzaklık

3 km

Konum

Hidayetin koyunu geçtikten hemen sonra, bir mola da burada verebilirsiniz. Zira Kaş’ın denizlerine doymak mümkün değil.

Deniz Özellikleri

Çoğu zaman dingin ve dalgasız olan deniz, rüzgarlı havalarda biraz coşkulu olabiliyor. Bu sebeple sakin havalarda gitmeniz, daha rahat yüzebilmeniz için iyi olacaktır. Dip kısmı taşlıktır. Her ne kadar dalgalar zaman içinde yontmuş olsa da, dikkatli olmakta fayda var.)

Nasıl Bir Yer?

Oldukça bakir koylardan bir tanesidir. Adeta el değmemiş güzelliğe sahip, doğa ile iç içe yapısıyla, görenleri kendine hayran bırakmayı başarıyor. Bu özelliği ile de tur tekneleri gezilerinde burayı atlamıyor. Yaz aylarında yerli ve yabancı pek çok ziyaretçiyi ağırlıyor.

Hidayet’in Koyu

Merkeze Uzaklık

2.5 km

Konum

Kaş’tan Çukurbağ Yarımadasına ulaştıktan sonra, merkezdeki kavşağa gelmeden hemen önce sola döndüğünüzde karşınıza çıkacaktır. Ulaşım için çoğunluğun yaptığı gibi deniz yolunu da kullanabilirsiniz.

Deniz Özellikleri

Genel olarak kayalık bir yapıya sahip olup kumsalı bulunmamaktadır.

Nasıl Bir Yer?

Koy ilk hizmete açıldığı zamanlarda burası ile ilgilenen Hidayet isimli kişi, hayata veda etmiş olmasına rağmen gösterdiği ilgi ve gayreti ile koya adını vermeyi başarmış. Yani şuan orada Hidayet isminde herhangi bir işletme bulunmuyor. Deniz bir kumsala sahip değil, kayalardan inerek girebiliyorsunuz. Burada bulunan tesis de doğa ile iç içe, zeytin ağaçları arasında.

Yeşilden gelip hiç ara vermeden maviye geçiş yapıyorsunuz. Ayrıca burada sualtı dalışı da yapılıyor. Çok çeşitli deniz canlılarını çıplak gözle görme fırsatı yakalıyorsunuz. Kaş’ın muhteşem denizlerini, birde sualtından görmeden buradan ayrılmayın.

Akvaryum Koyu

Merkeze Uzaklık

Kuş bakışı mesafe 15 km’dir.

Konum

Kaş’tan katılacağınız tekne turları ile ulaşabilirsiniz.

Deniz Özellikleri

Berrak ve masmavi sulara sahiptir. İçinde çok çeşitli canlı türleri barındırmaktadır. Ayrıca dip kısmı tarihi eser kalıntıları ile bezenmiştir.

Nasıl Bir Yer?

Tekne ile Kekova turuna çıktığınızda, gezinizin en keyifli anlarını yaşayacağınız yerlerden bir tanesidir. İsminden de anlaşıldığı Kaş denizinin temizliği ve berraklığı burada zirve yapmış durumdadır. Tarih ile doğa iç içe cümlelerini sıkça duyuyoruz ama burası farklı, tarih ile deniz iç içe.

Teknenizle bir yandan mis gibi deniz havasının tadını çıkarırken, bir yandan da su altındaki tarihi yapıları inceleyebilirsiniz. Ayrıca burada dalış yapma imkanı da mevcut. En güzeli de buradaki koy ve plajlar koruma alanı kapsamında olduğundan doğallığı hiç bozulmamış. Size düşen ise buraların tadını çıkarmak.

Yağlıca Koyu

Merkeze Uzaklık

13 km

Konum

Kaş-Demre yolu üzerindedir.

Deniz Özellikleri

Son derece berrak sulara sahip olup dip kısmı kumdur. Fakat burada yüzmek yasaktır.

Nasıl Bir Yer?

Denize yalnız yüzmek için mi gidilir? Cevabınız evetse, Yağlıca Koyunu gördükten sonra kesinlikle fikriniz değişecek. Şimdiye kadar yalnız filmlerde görebildiğiniz su altı şehirlerini, denizin muhteşem berraklığı sayesinde burada canlı olarak deneyimleyeceksiniz.

Burada tarihi ve doğal dokuyu koruyup bozmamak adına denize girmek ve demir atmak yasaktır. Fakat geldiğinizde, denize girmekten çok daha fazla zevk alacağınıza emin olabilirsiniz. Ayrıca koya, kara yolu ile ulaşımı ile gelme imkanı bulunmuyor. Katılacağınız tekne turları ile ziyaretinizi yapabilirsiniz.

Ne Yerim, Ne İçerim?

Kaş gibi samimi bir kente geldiğinizde bunları dert etmenize hiç gerek olmadığını göreceksiniz. Yerli halkın pek çoğu, kentin bu turizm potansiyelini gelir kaynağına çevirmek için, gezilecek yerlerin yol kenarlarına, her türlü yiyecek ve içeceği bulabileceğiniz mekanlar açmış durumdalar. Hepsi de gayet samimi ve yardımseverdir. Kış aylarında geçimini tarım ile sağlayan bu insanlar, yaz mevsiminde boş kalmamak için ellerindeki her imkanı değerlendirmişler. Hepsinde güvenle ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Bir diğer güzel tarafı ise, tamamen doğal ve kendi yetiştirdikleri ürünleri sizlere sunmaları. Bu her açıdan hem onlar, hem de sizin için son derece avantajlı bir durum. Turşulardan çeşit çeşit reçellere, el yapımı tereyağdan kendi tarlalarından sıktıkları zeytinyağına kadar, hepsini kış boyu misafirleri için hazırlıyorlar.

İklim şartları ve bitki örtüsü fazlasıyla müsait olduğu için, bu beldenin yaylalarında yetişmiş olan sağlıklı hayvanlardan et ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Lezzeti ile de bunu size ispat edecek olan yöresel yemekleri tatmadan, bu bölgeden ayrılmamanız isabetli olacaktır.

Sıcak havalarda içinizi ferahlatacak, başka yerlerde sık rastlayamayacağınız karlı içecekler, taze meyve suyu satan işletmeler de, yolculuklarınız boyunca fazlaca görecekleriniz arasındadır. Tertemiz havası, hiç bozulmamış doğasıyla her köşesi gezilip görülmeye değer olan bu kentte, yemek konusunda hiç sıkıntı çekmeyeceğinize emin olabilirsiniz.

Nerede Kalırım?

Kaş, yeryüzü şekillerinin de el vermemesi sebebiyle, kentleşmenin çok yoğun olmadığı bir ilçemizdir. Bu sebeple geniş alanlara kurulu 5 yıldızlı oteller beklememelisiniz. Şehir merkezinde daha çok apart tarzı butik oteller bulunuyor. Buralarda bütün ihtiyaçlarınız, eksiksiz şekilde karşılanacaktır. Merkezden biraz daha açıldığınız zaman, daha konforlu otel tercih etmek isteyenlerin gidebileceği işletmeler de mevcut.

“Ailemle geldim, baş başa daha lüks bir tatil istiyorum” derseniz, bu alanda ülkemizde en iyi imkanları bulacağınız yerlerden birisi. Havuzlu, son derece lüks, Kaş’ın yakınlarındaki köylere yapılmış olan villaları günlük, haftalık, aylık olarak kiralayabilirsiniz.

Kaş’ta gerçek bir köy hayatını deneyimlemeniz de mümkün. Hem tatilinizi yapıp gündüz ziyaret edeceğiniz yerlere gidebilir, hem de akşam yakın köylerinden birisinde kiraladığınız eşyalı evinizde kalabilirsiniz. Üstelik çokta uygun bir ücret ödeyerek.

Kalabileceğiniz yerler arasında en ekonomik olan kuşkusuz bu seçenektir. Geçimini seracılık ile sağlayan Kınık, Ova, Çavdır gibi köylerde yaşayan yerli halk, yeni yaptırdıkları evlerden gelir elde edebilmek amacıyla, evlerini eşyalı olarak, gelen yerli ve yabancı turistlere kiralamaktadırlar. Sabah horoz ve tavuk sesleri ile güne başlayıp, harika köy kahvaltıları yapmak isterseniz, bu seçeneği değerlendirmeniz faydalı olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.