Dolgit Krem Ne İşe Yarar?

20.03.2020
Dolgit Krem Ne İşe Yarar?

Dolgit krem, 50 ml’lik alüminyum tüpler içerisinde satışa sunulur ve harici kullanım için uygun olmaktadır. İçeriğinde bulunan etken madde ibuprofendir. Vücutta oluşan ağrılara ve iltihaplara iyi gelmektedir.

Dolgit Krem İçeriği

Kremin ana bileşeni ibuprofen olmaktadır. Her 100 gr üründe, 5 gr etkin madde bulunmaktadır. Ayrıca kremin içeriğinde bulunan diğer yardımcı maddeler ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Trigiliseridler
  • Gliserol
  • Monostearat
  • Parahidroksibenzoik asit metilesteri
  • Sodyum tuzu
  • Polioksietilen- 30- stearat, 100- stearat
  • Alüminyum stearat
  • Ksantan zamkı
  • Lavanta esansı
  • Neroli esansı
  • Deiyonize su

Dolgit Krem Ne İçin Kullanılır?

Ağrı kesici ve iltihap giderici olan Dolgit krem, etkisini cilt üzerine sürülerek göstermektedir. Doktorlar tarafından önerilmesinin sebepleri ise şu şekilde olmaktadır:

1. Kas Romatizması

Halk arasında kas romatizması olarak bilinen Fibromiyalji, sadece kasları ve yumuşak dokuları engellemektedir. Kronik yaygın kas ağrıları ile karakterize olan Fibromiyaljinin diğer belirtileri arasında ise yorgunluk, uyku bozuklukları, psikolojik rahatsızlıklar, mesane ve bağırsak problemleri olmaktadır.

Dünyada en sık görülen ağrı sebebi olan Fibromiyalji sanıldığı gibi eklem romatizmasına sebep olmamaktadır. Genellikle 30 – 60 yaş kadınlar arasında görülen bu hastalık, çocuklarda genellikle eklem romatizması ile karıştırılmaktadır. Neredeyse vücudun tamamında ağrıya sebep olan Fibromiyalji Hastaları bu hastalık ile baş edebilmek için dolgit kremden faydalanmaktadır.

2. Osteoartrit (Kireçlenme)

Daha çok orta yaşlı kişilerde görülen bu hastalık, eklemlerin arasında bulunan esnek yapının yıpranması olmaktadır. Tedavi edilmemesi durumunda hareket kaybına sebebiyet verebilmektedir. Eklemler arasındaki yumuşak dokunun zarar görmesi veya iltihap olması ise ciddi ağrılara neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda da uzmanlar hastalarına kremi önermektedirler.

3. Bursit ( Kesecik iltihabı)

Burs, tendonları koruyan sıvı dolu kesecikler olmaktadır. Bu keseciklerin tahriş olup şişmelerine ise bursit denmektedir. Genellikle fazla kilolar ve spor zorlamaları sebebi ile ortaya çıkmaktadır. Bir kaç haftalık tedavi ile hastalık sonlanmaktadır. Bu tedavi sırasında da kreme başvurulmaktadır.

4. Tentinit

Kasları kemiklere bağlamak ile görevli olan tendonların iltihaplanması veya tahriş olmasına tentinit adı verilmektedir. Tendonların esnekliğini kaybetmesi veya yaşlanma gibi sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Ayrıca hareket ile artan bir ağrıya sebep olmaktadır. Bu ağrıların hafifletilmesinde de krem yardımcı olmaktadır.

5. Eklemlerin Aşırı Kullanılması

Özellikle spor sırasında oluşan bu rahatsızlıklar eklemlerde ağrıya sebep olurken dinlenme ve ağrı kesici kremler ile kolaylıkla iyileşmektedir.

6. Romatoid Artrit ( İltihaplı Eklem Romatizması)

Genellikle orta yaşta görülmekle birlikte otoimmün olan bir hastalık olmaktadır. Bağışıklık sisteminin eklemlerde ki maddeleri hedef alması sebebi ile ağrı ve hareket kaybı oluşmaktadır.

7. Kondromalazi Patella ( Ön Diz Ağrısı)

Diz kapağı arkasındaki kıkırdağın zarar görmesi olmaktadır. Genellikle sporcularda ve yaralanmalar sonrasında görülmektedir. Kondromalazi patella sendromunda oluşan ağrıların giderilmesinde yine kremden faydalanılmaktadır.

8.Yaralanmalar

Kırık, çıkık ve yaralanmalar en sık rastlanılan eklem ağrılarının başında gelmektedir. Bu türdeki ağrılar için de bu kremden faydanılmaktadır.

9. Enfeksiyon Ve Otoimmün Hastalıklar

Vücutta meydana gelen herhangi bir enfeksiyon etkisini eklemlerde ağrı olarak da gösterebilmektedir. Ayrıca lupus gibi otoimmün hastalıklarda da eklemler etkilenmektedir. Bu tür sorunlarda da bu kremin yardımına başvurulabilir.

10. Gut Hastalığı

Vücudun çok fazla ürik asit üretmesi ve bunu atamaması sebebi ile eklemlerde oluşan iltihaplarda eklem ağrılarına sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda da ağrı kesici ve iltihap giderici kremlere başvurulabilmektedir.

11. Septik Artrit

Eklemlere yerleşen mikropların sebep olduğu ve şiddetli ağrılara neden olan bir hastalık olmaktadır. Bu ağrıların giderilmesinde de kreme başvurulabilir.

12. Omurga İltihabı

Omurga kemikleri arasında veya omurga kemikleri ile leğen kemiği arasında görülen bir iltihap türü olmaktadır. Omurganın yanı sıra topuk, boyu ve kalça gibi yerlerde de ağrı görülmektedir. Bu ağrıların ve iltihabın giderilmesinde ise harici kullanım için Dolgit’ten yararlanılabilir.

13. Eklem Yakınlarındaki Dokuların İltihaplanmaları

Eklemlerin içerisinde ve etrafında bulunan eklem içi, sinir, sinir kılıfları, tendonlar ve eklem çevresinde görülen iltihabi hastalıklarda da kreme başvurulabilir.

14. Kas Tutulmamaları

Boyun ve bel etrafında ki kasların tutulması ve buna bağlı olan ağrılarda da bu kremden yararlanabilinmektedir.

15. Lumbago

Bel bölgesinde gerçekleşen sinir kökü sıkışmaları, omurga sütununa ait olan sinirlerin irritasyonu ve bel omurgasını besleyen kasların irritasyonunda gözlemlenen ağrı sendromu olmaktadır. Bu sendromun tedavisinde kullanılabilecek ağrı kesici ve iltihap giderici kremlerin arasında Dolgit’te bulunmaktadır.

16. Migren

İlacın prospektüsünde yer almamasına rağmen birçok migren atağı vakasında faydalı olduğu bildirilmiştir.

17. Diğer Faydaları

Dolgit krem, kasların gevşemesini ve gerginliğin yok edilmesine yardımcı olduğu için kasların kasılması giderilebilir. Ayrıca ağrıların zayıflamasına veya yok olmasını sağlamaktadır. Bu özellikleri ile hareket kabiliyetini arttırmaktadır.

Lokal bir anti-enflamatuar olduğu için şişliklerin giderilmesinde de faydalı olmaktadır. Regl ağrılarının hafifletilmesine de yardımcı olur.


Dolgit Krem Nasıl Kullanılır?

Doktor tavsiyesi ile kullanılması gereken bu kremin kullanımda öncelikle doktorun reçete ettiği miktarlar uygulanmalıdır. Eğer reçetede bununla ilgili herhangi bir bilgi bulunmuyor ise o zaman kremin prospektüsündeki bilgilerden faydalanılmalıdır.

  • Kremi kullanmadan önce ellerinizi ve kullanacağınız bölgeyi yıkamalısınız.
  • Daha sonra kremi 4-10 cm uzunluğunda derinize sıkmalısınız.
  • Kremi yaymak için dairesel hareketlerle ve hafif bastırarak sürmelisiniz.
  • Bölgesel kan birikmelerinde ve şişmelerde bandaj kullanılması derinin kremi daha etkin bir şekilde emmesini sağlamaktadır.
  • Günde 3-4 kere kullanılabilen bu krem, doktorunuz aksini söylemedikçe 2-3 hafta boyunca her gün uygulanmalıdır.

Ne Kadar Sürede Etki Eder?

İçeriğinde bulunan ağrı kesici ve iltihap giderici içerikler sebebi ile, ağrı, ödem, yanma ve iltihap bölgelerine uygulandığında kısa bir süre içerisinde ağrıyı geçirmektedir. Ödemin ve iltihabın giderilmesi için ise doktorun tavsiye ettiği sürelerde düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.

Nerelerde Kullanılır?

Yumuşak doku, kas dokusu ve eklemlerde görülen şikayetlerde kullanılmaktadır. Kullanım alanlarını spesifik olarak belirtmek gerekirse;

  • Boyun,
  • Sırt,
  • Bel,
  • Bacaklar,
  • Kollar,
  • Dirsekler,
  • El bilekleri,
  • Eller,
  • Dizler ve
  • Ayak bilekleri olmaktadır.

Kullanım Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Medikal bir ürün olduğu için kullanım sırasında dikkatli davranılması gerekmektedir. Doktor tavsiyesi olmadan kullanılması önerilmeyen krem, doktorun veya prospektüsünde belirttiği şekilde kullanılması gerekmektedir.

Alerji

İlacın etkin maddesi olan ibuprofene veya içeriğindeki yardımcı maddelere karşı hassasiyeti ya da alerji olanların bunu doktoruna belirtmesi ve dikkatli kullanması gerekmektedir.

Diğer Hastalıklarla Kullanımında

Eğer mide ülseri, astım, böbrek hastalığı, saman nezlesi, akciğer hastalıkları, ve yüksek tansiyonu olan hastaların bu ilacı kullanmaları gerekiyorsa, öncelikle doktorun görüşü alınması gerekmektedir. Burun içerisinde şişme veya ateşe bağlı belirtileri olan hastalıklardan birisi varsa o zaman krem kullanımda dikkatli olunması gerekmektedir.

Temas

Harici kullanım için uygun olan kremin gözle veya ağız ile temasından kaçınılmalıdır. Bu bölgelerle temas olması durumunda ise bol su ile bölge temizlenmelidir.

Çocuklar

İlacın 14 yaş altında kullanımı önerilmemektedir. 14 yaşından küçük çocukların krem sürülen bölge ile temas etmelerinin önüne geçilmelidir. Aksi durumda çocuğun temas eden bölgesi bol su ile yıkanmalıdır.

Duş

Krem uygulandıktan sonra en az bir saat süre boyunca bölgeye suyla teması önlenmelidir. Bu sebeple yapılacak olan duşların krem uygulanmadan önce yapılması kremin etkisini yitirmesinin önüne geçecektir.

Bekleme

Krem sürülen bölge derinin ilacı emmesini beklemek için bir iki dakika boyunca kurumaya bırakılmalıdır. Krem kuruduktan sonra bandaj uygulaması yapılmalı veya kıyafetler giyilmelidir.

Diğer Kremler

Krem kullanım aşamasında güneş koruyucu ya da böcek ilacı gibi kremlerin kullanılmaması gerekmektedir.

Cilt Problemleri

Açık yara, egzama ya da tahriş gibi cilt problemi bulunan kişilerin sorunlu bölgeye uygulamadan kaçınmaları önemli olmaktadır. Aksi halde derideki irritasyon artmaktadır.

Gebelik

Gebelik kategorisi C’dir ve gebelik süresince doktorun izni ile kullanılabilir. Ancak gebeliğin son 3 ayında kullanılmaması gerekmektedir.

İlaçlar

Ağrı kesicilere ve anti romatizmal ilaçlara karşı alerjisi olanların kremi kullanmamaları gerekmektedir. Kremin diğer ilaçlar ile etkileşime geçtiğine dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.

Hangi Durumlarda Kullanılmaz?

  • Alerjilerde kullanımı hakkında herhangi bir çalışma bulunmadığı için kullanılamaz.
  • Kesinlikle basur yani hemoroid tedavisinde kullanılması önerilmemektedir.
  • Mantar, bakteri ve virüsler üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Bu nedenle de kullanılamaz.
  • Morlukların iyileşmesinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
  • Vücutta oluşan bölgesel ödemlerin giderilmesinde kullanılmaktadır.
  • Bu krem pişiklerin iyileştirilmesi için kullanılmamaktadır.
  • Kremin yüze uygulanması uygun olmamaktadır. Vücut kullanımı için kullanılan bir krem olmaktadır.
  • Ciltte açık yara veya tahriş bulunuyorsa irrite etmemek için uygulanmaması gerekmektedir.

Dolgit Krem Yan Etkileri

Acil Olarak Sağlık Kuruluşana Başvurulması Gereken Yan Etkiler

Sebebi belli olmayan göz yaşarması, burun akıntısı ve nefes almada güçlük yaşayan hastaların vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Özellikle genetik olarak astım hastalığına yatkın olan kişiler için bu belirtiler daha ciddi olmaktadır.

Vücudun herhangi bir yerinde görülen kaşıntı, şişme, kızarıklık, ödem ve iltihabın görüldüğü hastalarda kreme karşı alerji olduğu anlaşılmaktadır ve tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulmaktadır. İlacın bir başka alerji belirtisi ise ışığa duyarlılık olmaktadır. Bu yan etkinin görülmesi durumunda da tıbbi yardım alınmalıdır.

Doktora Bildirilmesi Gereken Yan Etkiler

Sadece ilacın sürüldüğü bölgede kızarıklık, kaşıntı ve hassasiyet oluşuyorsa bu durum doktora bildirilmelidir. Ayrıca beklenen yan etkilerin dışında herhangi bir yan etki ile karşılaşılması durumunda da doktor ile irtibata geçilmelidir.


Dolgit Krem Muadili

  • Neoprofen,
  • Orofen ,
  • Dolven,
  • Dolven Forte,
  • Dolven,
  • Gerofen,
  • Gerofen,
  • Ibutrıt,
  • Ibutrıt,
  • Neoprofen,
  • Neoprofen,
  • Artrıl,
  • Artrıl Forte,
  • Profen,
  • Gerofen,
  • Neoprofen,
  • Ibuactıve

Dolgit Krem Fiyatı

  • Dolgit Krem 2020 güncel fiyatı 16.23 TL’dir.
  • Medikal bir ürün olduğu için satışı ancak eczaneler yapılabilmektedir.
YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.