Siyam Kedisi Özellikleri ve Bakımı

15.04.2018
Siyam Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Çok özel kedi türlerinden birisi olan siyam kedileri, okyanus mavisi gözleri ile herkesin kalbini çalabilen bir tür olarak karşımıza çıkmaktadır. Saf kan cinslerden birisi olan siyam kedileri Taylan’tan tüm dünyaya yayılmıştır. Bu kedilerin sahipleri tarafından bu kadar çok sevilmesinin başlıca sebebi ise ayırt edici ve dikkat çekici kişiliklere sahip olması olmaktadır.

Tarihi

Siyam kedilerinin tarihi çok eski zamanlara uzanmaktadır. Siyam kedilerinin ana vatanı Tayland olmaktadır. İsmini de eski Siyam’dan alan bu tür, tarih içerisinde tapınakların koruyucusu görevini üstlenmiş bulunmaktadırlar. Bu görevlerinden dolayı da tapınak kedileri olarak t,m dünyaya nam salmışlardır. Tayland’tan gelen bu tür tamamen saf bir ırk olarak karşımıza çıkmaktadır.

Diğer bir yandan çıkış noktası kesin olarak belirlenememektedir. Çünkü Malay, Indo China, Burma veya Himalaya bölgesinden geldiği düşünülmektedir. Çünkü buradaki kediler ile genetik benzerlik göstermektedir. Diğer bir yandan siyam kedileri yüzyıllar boyunca tapınakları korumanın yanı sıra Bangkok’ta Siyam Krallığının himayesinde kalmışlardır. Bu sebeple diğer bir unvanları da “Saray Kedileri” olmaktadır. Ancak bu orijinal siyam kedilerinin şu anki görünüşlerinden uzak olarak koyu renk bir kürke ve sarı gözlere sahip olduğu düşünülmektedir.

Tayland’ta bu kedilerin üç farklı tüy rengine sahip çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki dünyada en çok bilinen krem tüy rengine sahip olan Wichien-Maas kedi türü olmaktadır. Bu kedinin adı Tayland dilinde ay elması anlamına gelmektedir. Diğer türleri ise Si-Sawaat ve Thong-Daeng olarak bilinmektedir.

Bu kedilerin Tayland dışına ilk çıkışları ise kesin olarak bilinmektedir. Çünkü 1884 yılında İngiliz Başkonsolosu olan Owen Could’a hediye olarak bir çift hediye edilmiştir. Daha sonrasında ise İngiltere’ye 11 adet daha siyam kedisi getirilmiştir. Dünyadaki siyam kedilerinin büyük bir çoğunluğu da bu kedilerden türetilmiştir.

Özellikleri ve Karakteri

Saf kan bir ırk olan siyam kedileri aynı zamanda son derece zarif bir kişiliğe de sahip olmaktadır. Sevgi dolu ve dost canlısı olarak bilinen bu tür, insanların en yakın arkadaşları olma konusunda hiç zorluk yaşamamaktadır. Bir süre sonra sahiplerinin karakteristik özelliklerini bire bir taşımaya başlayan bu kediler, sahiplerinin arkasından ayrılmazlar ve onlara zarar vermemek için ellerinden gelen her şeyi yaparlar. Hem evlerini hem de sahiplerini oldukça sahiplenen bu tür, taşınmaktan ise nefret eder. Kedileri ile zaman geçirmeyi ve onlar ile etkileşim içerisinde olmayı isteyenlerin tercih etmesi gereken siyam kedileri, bu davranışları sadakat ve sevgi dolu davranışlar ile ödüllendirmektedir.

Sevgi Dolu ve Düşünceli

Siyam kedilerinin en önemli karakteristik özellikleri arasında ilk sırayı sevgi dolu ve düşünceli olmaları almaktadır. Son derece cana yakın olan bu tür, aynı zamanda oyun oynamayı da çok sevmektedir. Kısa süreler içerisinde insanlarla sıkı ilişkiler kurabilmelerinin yanı sıra insanlara zarar vermemek için oyun oynarken kesinlikle tırnaklarını çıkarmazlar. Çok fazla duygusal olan siyam kedileri dostlarına zarar verecek bütün davranışlardan her zaman için kaçınırlar. Ayrıca koruma içgüdüleri de son derece öne çıkan bu tür, tapınakların koruyucuları olmayı kesinlikle hak etmektedir. Bu özellikleri de özellikle küçük çocuklara sahip olan ailelere güven vermektedir. Kısacası insanlara oldukça düşkün olan bu türün bakımı da yüksek derecede sevgi içermektedir.

Konuşkan

Siyam kedilerinin bir diğer önemli karakteristik özelliği ise diğer kedi türleri içerisinde en konuşkan kedi türü olmasıdır. Sürekli olarak konuşmaktan hoşlanan kişiler için iyi bir arkadaş seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır. İstedikleri şeyleri konuşarak sahiplerine anlatabilme gücüne sahip olan bu kedilerin en ilgi çekici özelliklerinden birisini kesinlikle konuşkan olmalarıdır. Bu cinste bir kedi ile yaşayanların ortak düşüncesi sahiplerinin dillerini anlayabildiklerini düşünmeleridir.

Sosyal

Siyam kedileri sosyallikten hoşlanan bir tür olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple uzun süreler boyunca yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Eğer uzun süreler yalnız kalırlar ise o zamana anksiyete ve depresyon görülmektedir. Eğer günün uzun saatlerini dışarıda geçiriyorsanız o zaman kediniz için bir arkadaş almanız onun ruh sağlığı açısından iyi bir tercih olacaktır.

Oyuncu

Enerjisi oldukça yüksek olan bu tür, sürekli olarak oyun oynamak istemektedirler. Sosyal olmalarının yanı sıra avcı bir kişiliğe de sahip olmalarından dolayı, oyun ve egzersiz hayatlarının merkezinde yer almaktadır. Sürekli olarak bir hareketlilik içerisinde olmak onların doğalarının vazgeçilmez bir parçası olmaktadır. Bu sebeple evde oynayabilecekleri alanlar yaratmak ve beyinlerini meşgul edecek bulmacalar ayarlamak yerinde bir karar olacaktır.

Eğitilebilir

Çok zeki olan siyam kedilerinin bir diğer karakteristik özelliği ise eğitilebilir olmalarıdır. Küçük yaşlardan itibaren eğitime başlamaları durumunda köpek eğitimine yakın bir eğitim alabilmektedirler. Doğru bir eğitim ile eğitilen siyam kedilerine tasma takılıp dışarıda dolaştırmak dahi mümkün olmaktadır. Çok zeki olan bu kediler atılan bir oyuncağı sahibine geri getirebilir ve sahibi ile bu şekilde oyunlar kurabilir.

Vücut Yapısı ve Görünümü

Siyam kedilerinin görünü her zaman için asil olmaktadır. Saf bir ırk olduğu için görünümleri hiç değişmemektedir. Doğduklarında krem rengi tüylere sahip olan bu kediler bulundukları çevrenin sıcaklığına göre tüylerinin renklerini değiştirmektedir. Siyam kedilerinin vücut yapıların da ki en karakteristik özellikleri ise badem şeklinde olan mavi gözleri ve mükemmel derecedeki üçgen kafa yapıları olmaktadır.

Vücut Tipleri

  • Wedgehead Cinsi

Modern cins olarak da bilinen bu vücut yapısı 1950 ile 1960 arasında ilk defa görülmeye başlamıştır. Uzun bir evrimin sonucu olan bu vücut tipinin ilk başlarda sirklerde görülmeye başlamıştır. Daha sonrasında popülaritesi artan bu kedilerin vücutları uzun tübüler slendirik olmaktadır. Ayrıca bu vücut tipinin diğer özellikleri arasında uzun bacakları ve küçük oval görünümleri patileri bulunmaktadır. Diğer özellikleri arasında uzun ve zarif bir boyun ve kırbaç şeklinde kuyruğu bulunmaktadır. Ayrıca başı ın üzerinde birbirinden uzak şekilde duran ve son derece büyük kulakları ve oval şeklinde mavi gözleri bulunmaktadır.

  • Traditional- Geleneksel

BU vücut tipine sahip olan kediler, Tayland’tan ilk getirilen kedilerin vücut tipleri olmaktadır. Bu kediler aynı zamanda elma kafalar olarak da bilinmektedir. Kafaları kalın ve yuvarlak olmaktadır. Vücutları ise adaleli ve kuvvetli vücutları bulunmaktadır. Parlak ve mavi gözleri ise en bilinen özellikleri olmaktadır. Gözleri hem oval hem de badem şeklinde olmaktadır. Ayrıca gözleri birbirinden biraz uzak olmaktadır. Kulakları ise klasik bir kedi kulağından daha küçük olmaktadır. Burunları ise kısa olamakla birlikte küt bir yapıya sahip olmaktadır.

  • Klasik

Klasik siyam kedileri ara bir tür olarak karşımıza çıkmaktadır. 1950 ile 1960 yılları arasında geleneksel siyam kedilerinin daha rafine olmuş hali olarak karşımıza çıkmaktadır. Görünüm olarak geleneksel siyam kedilerinden neredeyse farksızdır. Ancak kulakları daha büyük ve gözleri birbirine daha yakın olmaktadır. Kafa yapıları ise ne üçgen nede yuvarlak olmaktadır.

Kürk Renkleri

Siyam kedileri saf bir ırk olmasının yanında renklerini çeşitlendirmek için birçok çalışma yapılmıştır. Bu nedenle üretilen farklı renklerine Redpoint, Creampoint, Bluepoint ve Lilapoint gibi isimler verilmiştir. Ayrıca çeşitleri de şu şekilde olmaktadır.

  • Himalaya Modeli Siyam (Seal Point)

Bu modelin tüy renkleri koyu kahverengi ile kremden oluşmaktadır. Bu tür siyam kedilerinin burun kısımları ve patileri koyu kahverengi olmakla birlikte, vücudunun diğer kısımları krem rengi olmaktadır. BU kürk renginde noktalar koyu renkte olmaktadır. Son olarak bu kedilerin gözleri parlak koyu mavi renkte olmaktadır.

  • Çikolata Renkli Siyam ( Chocolate Point)

Bu türün genel tüy rengi fildişi renginde olmaktadır. Ayrıca vücudunun çeşitli yerlerinde çikolata benzeri noktalar bulunmaktadır. Ancak bu noktalar çok koyu renkte olmamaktadır. Diğer bir yandan turuncu patileri ve burun kısmı bulunmaktadır. Bu tür neredeyse seal pointler le aynı zamandan bu yana bulunmalarına rağmen ancak 1950’lerde CFA tarafından kabul edilmiştir. İlk kabul edildiklerinde ise soluk seal point olarak adlandırılmışlardır. Daha sonrasında ise bu ismi almışlardır. Bu türün göz renkleri de parlak koyu mavi renkte olmaktadır.

  • Mavi Noktalı Siyam (Blue Point )

Soğuk mavi ve beyaz tonlarda tüylere sahip olan bu türün tüy örüntüleri mükemmel olmaktadır. Himalaya modelinde olduğu gibi burun bölgesi ve patileri koyu maviye çalan gri renkte olmaktadır. Bu türünde göz rengi parlak ve koyu mavi renkte olmaktadır. Bu kediler seal rengin açığı olmaktadır ve CFA tarafından 1930 yılında tanımlanmıştır. Bu sebeple de kabul edilen ikinci point olmaktadır.

  • Lilac Point 

Bu türlerin tüy renkleri buz beyazı renginde olup, gölgeleri bulunmamaktadır. Burun sırtı ve patiler ise lavanta pembesi renginde olmaktadır. Bu tür chocolate pointin açılmış hali olmaktadır. Halen nadir olarak bulunmasının yanında CFA tarafında 1950 yılında kabul edilmiştir.

  • Albino Siyam

Bu kediler tamamen beyaz renkte olmaktadır. Burun sırtı ve patiler pembe renkte olmakla birlikte, göz renkleri de pembe – açık mavi tonlarında olmaktadır.

  • Red Point

Bu türün vücut rengi krem- beyaz olmaktadır. Gölgeleri ise açık kayısı ve kırmızı tonlarında olmaktadır. Burun sırtı ve patiler çiklet pembesi olurken, bazılarının bacaklarında tekir çizgilerine benzeyen çizgiler bulunmaktadır. Canlı mavi göz rengine sahip olan bu tür, 1964 yılında tanımlanmıştır. Siyam kedileri ile red american shorthair ile birleşmesinden oluşmaktadır. Bu türün beneklenmeleri ise uzun zaman almaktadır. Tam olarak beneklenmeleri ise 2 yılı almaktadır.

  • Cream Point

Red point renginin açık şekli olmaktadır. Vücut rengi açık beyaz ve yer yer gölgeli olmaktadır. Benekleri ise soluk kahverengi ile krem arasında değişmektedir. Burun sırtı ve patiler ise mercan rengi ile ten renginde olmaktadır. Göz renkleri ise canlı ve koyu mavi olmaktadır.

  • Tortie Point

Bu tütün benekleri çilli bir görünüme sahip olmaktadır. Temel renkleri yamalı veya rastgele serpilmiş alacalı olmaktadır. Gölgeler ise krem ve kırmızı renkli olmaktadır. Gözleri ise parlak ve koyu mavi renkte olmaktadır.

  • Seal Tortie Point

Vücudu soluk kahverengi- krem olmaktadır. Boğaz ve göğüs bölgesinde daha açık renkli benekler yer alırken, lekeleri kırmızı ve krem renkli olmaktadır. Burun sırtı ile patilerin rengi ise koyu kahverengi veya ten rengi pembesi olmaktadır. Gözleri koyu mavi renkte olmaktadır.

  • Chocolate Tortie Point

Bu türün beden rengi fildişi renginde olmakla birlikte, gölgeleri sütlü kahve renginde olmaktadır. Burun derisi ve patilerin rengi tarçın renginde veya pembe renkte olmaktadır. Gözler ise parlak mavi renkte olmaktadır.

  • Blue Cream Point

Vücutları platin grisi veya mavimsi beyaz renkte olmaktadır. Boğaz ve göğüs kısımları daha açık renkte olmaktadır. Burun derisi ve patilerin rengi pembe veya mavi kurşini renkte olmaktadır. Göz renkleri ise koyu mavi renkte olmaktadır.

  • Lilac Cream Point

Vücutları buz beyazı veya donuk pembe renginde olmakla birlikte burun sırtları ve patilerinin renkleri lavanta veya tem pembesi renginde olmaktadır. Ayrıca bu türün göz rengi de koyu parlak mavi olmaktadır.

  • Lynx Point

Vücudunda tekir kedilerde bulunan çizgiler ve benekler bulunmaktadır. Renk kombinasyonları da yine tekir renklerinde olmaktadır.

Tüy Yapısı

Siyam kedilerinin tüy yapıları kısa olmaktadır. Farklı tüy renklerine sahip olmalarına rağmen herhangi bir melezleme söz konusu olmamaktadır. Kısa tüylü olmalarının avantajı ise bakımlarının kolay olmasını sağlamaktadır. Diğer bir yandan bu cinsin tüyleri de son derce yumuşak olması dolayısı ile sürekli olarak sevmek istenilecek bir tüy yapısı olmaktadır.

Kafa ve Vücut Yapıları

Siyam kedileri vücut yapısı bakımından son derce kaslı bir yapıya sahip olmaktadır. Bu sebeple de bu cinsin oldukça çevik bir cins olduğu söylenebilir. Gövde yapısı bakımından orta irilikte olan bu kedilerin ortalama bir ağırlıkları bulunmamaktadır. Çünkü siyam kedilerinin beslenmeleri bulundukları çevreye göre değişiklik göstermektedir. Bu cinsin vücut yapısının bir diğer özelliği de kıvrak olması olmaktadır.

İnce yapılı olan siyam kedilerinin en karakteristik özellikleri ise sahip oldukları mavi gözleri olmaktadır. Birbirinden farklı tonlarda mavi gözlerinde şaşılığa rastlanabilmektedir. Diğer bir yandan bu kedilerin en belirgin özelliklerinden bir diğeri de yüzlerinde ki ve kulaklarında ki koyu renk maskeler olmaktadır. Aynı koyu tonlar bu kedilerin ayaklarında da olmaktadır. Orta uzunlukta bir burna sahip olan siyam kedilerinin aynı zamanda güçlü çene yapıları da bulunmaktadır. Bu sebeple baş kısımlarının şekli ters bir üçgeni andırmaktadır. Kiloları 5 ile 15 kilo arasında değişmekle birlikte kuyrukları ise ince olmaktadır.

Sağlık Durumu

Siyam kedileri ev içerisinde iyi bir bakımla 11 ile 15 sene yaşayabilmektedirler. Ancak bunun için aşılarının ve kontrollerinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Ayrıca beslenmesine ve egzersizlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Diğer bir yandan siyam kedilerinin soy ağaçlarından getirmiş oldukları bir takım hastalıklarda bulunmaktadır. Bu hastalıklar zaman içerisinde kendisini gösterebilir veya hiç bir sorun yaşamadan hayatlarını geçirebilirler. Ayrıca özellikle yavru olarak alının kedilerin sağlıklarını korumak için yapılması gereken aşılar bulunmaktadır. Bu aşılara ve zamanlarına dikkat edilmesi, varsa telafi dozlarının yaptırılması önemli olmaktadır.

Gelişimleri

Anne Karnında

Kediler için sağlıklı bir gebelik 2 ay sürmektedir. Bu süreden daha uzun süren gebelikler ise anormal gebelikler olarak kabul edilmektedir. Ayrıca gebe kedide akıntı, hareketsizlik ve gözlerde donuk bakış da sorunlu bir gebeliğin belirtileri arasında bulunmaktadır. Bu durumlarda veteriner ile doğumun gerçekleşmesi gerekmektedir.

Anne karnında ki kedilerin dokunma duyuları ise döllenmenin üçüncü haftasından itibaren oluşmaya başlamaktadır. Bu da meraklı kedilerin bu özelliklerinin daha anne karnından başladığının göstergesi olmaktadır. Aynı şekilde kedilerin yön duyguları da anne karnında oluşmaktadır. Son olarak kedilerin güçlü reflekslerinin oluşması da yine bu döneme denk gelmektedir.

Doğum

Kediler ilk doğdukları gözleri kapalı olmakla birlikte işitme duyuları da gelişmemiştir. Kediler doğduklarında anne karnında gelişen yön, koku ve dokunma duyuları ile annelerinin sıcaklığını ve sütü bulmaktadırlar. Yeni doğan yavrular vücut ısılarını ancak 7. haftada dengelemektedir. Çünkü ancak 7. haftadan sonra derileri gelişmektedir. Bu zamana kadar annelerinin ve diğer kardeşlerinin sıcaklığına ihtiyaç duymaktadırlar.

Kediler doğumlarından sonra ilk 10 gün neredeyse hiç hareket etmezler. Bu dönemde ağır bir şekilde sürünürler. Bu hareketi de süte ulaşmak için yaparlar. Bununla birlikte yavru kediler ilk ayını doldurduğunda küçük turlar atmaya ve yavaş yavaş yürümeye başlarlar. Yürümeye başladıktan bir hafta sonra ise yavru kedilerin koşturmaları başlamaktadır.

Görme Duyusu

Yavru siyam kedilerinin gözleri de diğer kediler gibi ilk doğduklarında gözleri kapalı olmaktadır. Genellikle bir hafta ile 10 gün arasında açılan gözler, bazı durumlarda 2 haftaya kadar uzayabilmektedir. İlk bir ay görme yeteneğini sadece çevresini, annesini ve kardeşlerini tanımak için kullanmaktadır. Bir ayın sonunda ise oyun oynamaya başlamaktadır. Görme yetisinin tam olarak tamamlanması da yine aynı zamanı bulmaktadır.

İşitme Duyusu

Doğumlarında işitme duyuları gelişmemiş olan yavrular ilk bir haftanın sonunda seslere tepki vermeye başlamaktadır. 2. haftanın sonunda ise yavrular sesin geldiği yöne yönelmeye başlamaktadır. İşitme duyuları da yine birinci ayın sonunda tamamlanmaktadır.

Koku Duyusu

Yavru kedilerin komu yeteneklerinin tam olarak gelişmesi ise 3 haftayı bulmaktadır.

Emzirme Dönemi

İnsanlarda olduğu gibi yavru kedilerde de annelerin emzirmesi son derece önemli olmaktadır. İlk bir aylarında emzirmeler tamamen annenin kontrolünde olmaktadır. Bu dönemde anne kedi emzirme rutinini belirlemektedir. Bu ayın sonunda ise yavru kediler ek gıdaya başlamaktadır. Daha sonrasında ise yavru kediler beslenme rutinlerini kendileri belirlemektedir. Yavru kediler mamaların tadına alıştıkça kendiliğinden annelerinden süt emmeyi de bırakmaktadırlar.

Aile

Kediler genellikle kalabalık bir ailenin içine doğmalarına rağmen son derece bireysel canlılar olmaktadır. İlk 3 aylarında kardeşleri ve annesi ile iç içe olan yavru kediler annelerinin teşviki ile bu sürenin sonunda bireyselleşmeye başlamaktadırlar. Kendisi ile yavruları arasına mesafe koymasının en büyük avantajı ise yavruların kendi kendilerine yetebilmelerini sağlamaktır.

Yapılması Gereken Aşılar

Yavru aşılamalarının etkili olabilmesi için aşıların iki doz yapılması gerekmektedir. Yavruluk aşılarının içerisinde kedi lösemisi, kedi gribi ve kedi bulaşıcı enterit gibi aşılar bulunmaktadır. Bu aşıların yapılmasının en büyük sebebi ise, belirtilen bu hastalıkların kediler için ölümcül risklere sahip olması olmaktadır. Bu aşıların yapılması gereken zamanlar ise yavruların dokuz ve 13 haftalık oldukları zamanlar olmaktadır.

Aşıların içerisinde kuduz aşısı da önemli bir aşı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kuduz aşısı ise tek doz uygulanmakla birlikte, 12 haftalıktan büyük olan yavrular için uygun olmaktadır. Aşılama gerektiren hastalıklar içerisinde aşağıdakiler bulunmaktadır.

  • Panleukopeni
  • Enzootik Koriza (Rhinotracheitis)
  • Calici Virus Enfeksiyonu
  • Kedi Enfeksiyöz Peritonitisi (FIP)
  • Kedi Lösemisi (Feline Leukozis)
  • Chlamidia Enfeksiyonu
  • Kuduz

Şaşılık

Badem şeklinde mavi güzel gözlere sahip olan siyam kedileri ne yazık ki şaşı olabilmektedirler. Yakın zamana kadar şaşılık bu cinsin özelliklerinden birisi olarak görülüyordu. Bu sebeple de çiftleştirme de herhangi bir sorun olarak algılanmıyordu. Ancak siyam kedilerinde görülen bu şaşılığın beynin görme merkezinde ki sinirlerde de çapraz olarak bağlanmaların olduğu anlaşıldı. Bu sebeple de şaşılık cinsin özellikleri arasından çıkarıldı. Şaşı olan kedilerin görme yetenekleri, normal kedilere oranla çok düşük olmaktadır. Özellikle de hava karardıktan sonra görme yeteneklerini önemli ölçüde kaybetmektedirler.

Solunum Hastalıkları

Sahip oldukları baş şekillerinden dolayı bu cins, üst solunum yolları hastalıklarına yatkın olmaktadır. Özellikle astım ve bronşiyal hastalıklar bu cinste sıklıkla karşılaşılan hastalıkların başında gelmektedir.

Karaciğer Problemleri

Siyam kedilerinin sahip olduğu bir başka sağlık problemi ise karaciğerde olmaktadır. Vücutlarında ki bir proteinin aşırı derecede birikmesinden dolayı, bu kedilerde amiloidozdan sıklıkla görülen bir hastalık olmaktadır.

Böbrek Problemleri

Karaciğerde biriken aynı anormal protein birikmeleri siyam kedilerinin böbreklerinde de görülebilmektedir. Biriken bu proteinler ise kedilerin böbreklerinin normal fonksiyonlarını bozmaktadır ve böbrek amiloidozdana sebep olmaktadır.

Kalp Problemleri

Bu türün sahip olduğu bir diğer sağlık sorunu ise kendisini kalp yetmezliği olarak gösteren hipertrofik kardiyomiyopati olmaktadır. Ari bir ırk oldukları için genlerinden bu tür hastalıkları taşımaları çok normal karşılanmaktadır.

Parazitler

Kedilerin bakımında parazitlerin önemli bir yeri olmaktadır. Bu parazitlerin iyi tanınması ve önlemlerin önceden alınması hem bulaşıcı hastalıkların parazitler yolu ile kedinize bulaşması engellenecektir hemde diğer hastalıkların önüne geçecektir.

Kene

Keneler genellikle kedilerin dış kulak kanallarında bulunmaktadırlar. Kene olan kedilerin kulaklarının üzerinde ki tüylerin dökülmesi, kafalarını sürekli olarak iki yana sallamaları ve koyu renk dışkı ile karakterize olmaktadır. Kedilerin temizlenmesi için bir veteriner hekimden yarım alınması gerekmektedir.

Pire

Pireler de dışarıdan görülebilen parazitler içerisinde yer almaktadır. Kedinizde pirenin olup olmadığını ise öncelikle zayıf tüy yapısından ve sürekli olarak kaşınıp temizlenme isteğinde olmasından anlayabilirsiniz. Pirelerin kedinize gelmesini engellemek için ise hem damlalardan hem de tasmalardan faydalanabilirsiniz.

Solucan

Kedilere musallat olan bir diğer parazitleri ise solucanlar oluşturmaktadır. Bağırsaklarda bulunan bu solucanlar kedilerde kusma, ishal, halsizlik, gelişmede yavaşlama, kilo kaybı iştahta değişikliklere ve tüylerin zayıflamasına sebep olabilmektedir.

Mantar

Kedilerin derilerini etkileyen bir parazit olan mantarın belirtileri de yine deri de görülmektedir. kırmızılık, kabuk bağlama, tüy kaybı ve yaralar olmaktadır.

Heartworm- Kalp Kurdu

Kedileri ısıran sinekler yolu ile kedilerin kalplerine yerleşen bir parazit olan Dirofilaria Immitis, kedilerin ölümlerine dahi sebep olabilmektedir. Bu parazit sineklerin lavraları kedilerin kaslarının aralarına ve deri altlarına bırakması ile kedilere bulaşmaktadır. Bu lavralar kan yolu ile kedilerin kalbine gitmekte ve burada çoğalmaktadır. Son ana kadar herhangi bir belirti vermeyen bu hastalık, öksürük ve halsizlik ile kendisini belli etmektedir. Bu parazit sık rastlandığı ülkeler de kedilere bunun için aşı uygulanmaktadır.

Kedi Hastalıkları

Feline Panleukopenia ( Gençlik Hatalığı)

Kediler için son derece korkutucu olan bu hastalık hem çok bulaşıcı hem de ölümcül olabilmektedir. Virüslerin sebep olduğu bir hastalık olan gençlik hastalığı, özellikle 2 ile 4 aylık arasında ki kedilerde görülmektedir. Bu yaşta ki kedilerde genellikle ölün ile sonuçlanmaktadır. Daha büyük kedilerde de gözlemlenen bu hastalık, büyük kedilerde hafif seyretmektedir. Enfekte kedilerden bulaşmaktadır. Bu bulaşma parazitler, ortak yemek kapları, sivri sinekler ve dışkı gibi yollardan bulaşmaktadır.

Feline Viral Rhinotracheitis

Üst solunum yolları enfeksiyonu olan bu hastalığa genellikle herpesvirus (rhinotracheitis) ve calicivirus sebep olmaktadır. Yavru kedilerde bu hastalık kısa süre içerisinde belirtisini göstermekte ve ne yazık ki ölüm ile sonuçlanmaktadır. Viral bir hastalık olan bu hastalığın bulaşması ise direkt temas, anne karnı yada dışkıdan olabilmektedir. Belirtilerin görünmesinden kısa bir süre içerisinde durumun kötüleşmesi sebebi ile en kısa süre içerisinde veterinere başvurulması gerekmektedir. Her iki virüsün için de aşıların bulunması kedileri bu hastalıktan korumaktadır. Kedilerin 9 haftalıkken yapılan karma aşının içerisinde her iki virüs de bulunmaktadır.

Toksoplazma Hastalığı

Hem evcil hayvanlarda hem de insanlarda görülen bu hastalığa sebep olarak parazitler gösterilmektedir. Kedilerin birçok sistemini etkileyebilen bu hastalık, özellikle çiğ etlerden bulaşmaktadır.

Feline Leukemia Virus

Hem öldürücü hem de çok bulaşıcı olan bir hastalık olmakla birlikte, genellikle 1 ile 5 ya arasında ki kedilerde gözlemlenmektedir. Kronik ve ağır bir seyri bulunmaktadır. Salya, idrar, dışkı ve anne sütü yolu ile bulaşmaktadır. Bu hastalığın önlenmesi için de aşı bulunmaktadır.

Kuduz

Bütün memelilere bulaşabilen bu hastalık, hem insanların hem de hayvanların merkezi sinir sistemlerine yerleşen ölümcül bir hastalık olmaktadır. Viral bir hastalık olan kuduz bu sebeple bütün evcil hayvanlara yapılması zorunlu olmaktadır.

Fiv Feline Immunodeficiency Virüs

Kedilerde ki AIDS olan bu hastalığın ne yazık ki herhangi bir aşısı bulunmamaktadır. Kedilerde ısırma sırasında salya yolu ile bulaşmaktadır. Kedilerin bu hastalığa karşı en duyarlı oldukları dönem 5 ile 12 yaş aralığında olmaktadır. Seyri ise insanlardakine benzemektedir.

Çiftleşme

Dişi siyam kedileri genellikle 9 ile 12 ay arasında cinsel olgunluğa ulaşırken; erkekleri ise 6 ile 12 ay arasında olgunluğa ulaşmaktadır. Olgunluğa ulaşmış olan dişi kediler yıl içerisinde yaklaşık olarak 3 kez kızışma dönemine girmektedirler. Bu dönemler ise yaklaşık olarak 10 gün sürmektedir. Bu dönemlerinde dişi kediler eşyalara sürünmekte ve yüksek tonda sesler çıkarmaktadır. Erkek kedilere çiftleşmeye hazır olduklarını bu yöntem ile belli etmektedirler. Erkek kedilerde ise böyle dönemler bulunmamaktadırlar. Sadece çiftleşmeye hazır olan dişi kedi gördükleri zaman çiftleşirler. Birbirlerini tanıyan kedilerin cilveleşme dönemleri kısa sürerken, birbirlerini tanımayan kedilerde bu dönem uzun sürmektedir. Çiftleşecek eş bulamayan erkek kediler ise eşyalara ve bazen de insanlara sürünerek mastürbasyon yapmaktadırlar. Ne var ki bu erkek kedilerin hormonsal doyuma ulaşmaları için yeterli olmaktadır. Bu sebeple de sıkıntıya girmektedir. Bu sıkıntı sebebi ile de erkek kediler evin çeşitli yerlerine kokularını bırakırlar.

Kısırlaştırma

Siyam kedilerinin 6 aydan önce kısırlaştırılmaması gerekmektedir. Dişi kediler 7 -9 aylık ile 8 yaş arasında kısırlaştırmaya uygun olmaktadır. Dişi kedilerin 7- 8 yaşından sonra ise östrojen seviyeleri düşmektedir. Bu da kedilerin yavru sahibi olmasının önüne geçmektedir. Yavruları olsa dahi az sayıda olmaktadır. Dişi kediler ilk adet dönemlerinden sonra ise kısırlaştırmaya uygun olmaktadır. Dişi kedilerin kısırlaştırılmasında rahim ve yumurtalıklar alınmaktadır. Bu sebeple de kısırlaştırılan kedilerde hormonlar salgılanmaz ve kedi hareketsiz kalarak şişmanlar. Dişi kedilerin cinsel yaşamları ise sona ermektedir.

Erkek siyam kedileri ise kısırlaştırmaya 6 ile 12 ay arasında ulaşmaktadır. Bu sebeple de kısırlaştırması 12 ay sonrasında yapılması gerekmektedir. Çünkü olgunluğa erişmemiş olan erkek kedilerin kısırlaştırılması genital organın gelişimini bozmaktadır. Erkeklerin kısırlaştırılmasında uygulanan yöntem ise sperm kanallarının kesilmesi olmaktadır. Kısırlaştırılmış erkek kedilerin hormonlarında herhangi bir değişiklik olmadığı için çiftleşmeye devam etmektedir.

Bakımı

Kedinin Seçimi

Eğer siyam gibi bir kedi sahibi olmak istiyorsanız o zaman yetiştiricinin güvenilir ve hayvan sevgisi olan birisi olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü kedilerin geldikleri anne ve babanın bilinmesi, karşılaşılacak sağlık sorunları ile ilgili bir fikir verebilmektedir. Diğer bir yandan özellikle ticari amaçla üretilen siyam kedileri dış ortamlarda ve kafeslerde bakılmaktadır. Bu da yavru kedilerin daha az sosyalleştikleri anlamı taşımaktadır. Bunun yerine hayvan sevgisi olan ve evinde beslediği kedilerin yavrularını veren birinden kedinizi almayı tercih etmelisiniz. Bu durumda yavru kediniz daha sosyal bir kedi olacaktır.

Kedinizi bir yetiştiriciden alacaksanız o zaman gitmeden önce bir soru listesi hazırlamanız ve alacağınız kedi ile ilgili bütün soruları soracağınız hakkında emin olabilirsiniz. Ayrıca soruların içinde neden siyam kedisi yetiştirmeyi tercih ettikleri gibi bir sorunun bulunması da iyi olacaktır. Bu soruların yanında eğer ticari bir yetiştiriciden kediyi alıyorsanız o zaman tesisi gezmeniz ve anne kedi ile tanışmanızda da fayda olacaktır.

Evcil ve sosyal bir yavru kedi istiyorsanız, o zaman annesi ile vakit geçirmiş bir yavru aldığınızdan emin olmanız gerekmektedir. Ayrıca annelerini göremeyen yerlerde satışa sunulan yerlerden uzak durmanız da gerekmektedir. Diğer bir yandan sürekli olarak insan temasında bulunan kedileri tercih etmenizde yine size evcil ve sosyal bir kedi sağlayacaktır.

Sahiplenilme Yaşı

Özellikle yavru bir siyam kedisi sahiplenmek istiyorsanız o zaman sahipleneceğiniz yaşa dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü kedilerin en az 8 hafta annesi ile bir arada kalması ve annesinden süt emmesi gerekmektedir. Bu sebeple kedilerin 9. haftadan sonra sahiplenilmesi doğru olmaktadır. Diğer bir yandan kedilerin 12. haftadan sonra yeni durumlara adapte olmaları da zorlaşmaktadır. Bu sebeple alınacak yavrunun 9 ile 12 haftalık arasında olması hem sağlıklı bir bebeklik dönemi geçirmesi açısından hem de yeni sahiplerini benimseyebilmesi açısından önemli olmaktadır.

Aşıları ve Veteriner Kontrolleri

Siyam kediler de diğer kediler gibi bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanmaktadır. Çünkü bu bulaşıcı hastalıklar kedilerinizin ölümüne veya sakat kalmasına sebep olabilmektedir. Yavru dönemdeki aşıları 2 doz halinde uygulanmaktadır. Bu dozlardan ilki kediler 9 haftalıkken diğeri ise 12 veya 13 haftalıkken uygulanmaktadır. Yalnızca kuduz aşısı tek doz olarak 12. haftada uygulanmaktadır.

Daha sonrasında kedinizin düzenli olarak veteriner kontrollerinde bulunması gerekmektedir. Ayrıca aşılarının yıllık olarak yenilenmesi gerekmektedir. Yıllık olarak yenilenen bu aşıların içerisinde pire gibi parazitlere karşı damlalar da bulunmaktadır. Yalnızca kuduz aşısı, aşı üreticisine bağlı olarak 3 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.

Kısırlaştırma

Eğer kedinizi çiftleştirmek istemiyorsanız o zaman en uygun zamanda kısırlaştırma yapmanız gerekmektedir. Çünkü kısırlaştırılmayan ve çiftleşmesine izin verilmeyen bir kedi hem depresyona girmektedir hem de evden kaçma veya evin çeşitli yerlerine koku bırakma gibi eğilimlere girmektedir. Kısırlaştırma için en uygun zaman ise çiftleşmeden önceki dönem olmaktadır. Kısırlaştırılma işleminde kullanılan bir yöntem kedilerin 10 ile 12 hafta arasında kısırlaştırılma yapılmasına olanak vermektedir. Diğer bir yandan en sık kullanılan kısırlaştırma yöntemi için ise kedilerin 5 veya 6 aylık ile 1 yaş arasında olması gerekmektedir. Bunun yanında kısırlaştırma operasyonu sırasında kedinize kimlik çipinin takılmasını da isteyebilirsiniz. Böylece kedinizin kaybolması durumunda onu rahatlıkla bulabilirsiniz.

Parazitler

Özellikle evin dışında gezinebilen ve haşere avlayan kedilerin her üç ayda bir parazit ilaçlarının verilmesi gerekmektedir. Pireler için piyasada bir çok etkili ürün bulunmasının yanı sıra kediniz için en uygun ilacı veterineriniz size önerecektir. Diğer bir yandan bağırsaklarında oluşan parazitler için de yine haplar bulunmaktadır. Ancak bunlar kullanılmadan önce veterinere danışılması gerekmektedir.

Genetik Hastalıklar

Siyam kedilerinin çok fazla genetik hastalığı bulunmamasına rağmen, bu cinste bilinen genetik hastalıklara karşı dikkatli olunması gerekmektedir. Ayrıca eğer sahiplenilen kedinin ailesinde herhangi bir hastalık bulunuyorsa o zaman çok daha dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kilosu

Siyam kedileri genellikle yediklerine ve kilolarına dikkat etseler de yine de kilolarının kontrol altında tutulması önemli olmaktadır. Bunun en büyük sebebi ise siyam kedilerinin narin ve ince bir yapıya sahip olmalarıdır. Bu kedilerin özellikle bacakları yük taşımak için gelişmemiştir. Bu sebeple fazla kilolar kedilerin bacaklarına ve eklemlerine zarar verebilmektedir.

Kedi Kumu

Kedinize içinde rahat edebileceği büyüklükte bir kedi kumu sepeti hazırlamanız önemli olmaktadır. Bununla birlikte kedinizin kumunu kimsenin onu rahatsız edemeyeceği bir alana koymanız yerinde bir karar olacaktır. Bunun yanında birbirinden farklı birçok kedi kumu çeşidi vardır. Bazen kediler bu çeşitleri reddedebilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için ise yetiştiricinin kullandığı kumu kullanabilirsiniz. Kedi kumları konusunda önemli olan bir diğer nokta ise kumların düzenli olarak temizlenmesidir. Günlük olarak dışkıların temizlenmesi hem kumların daha uzun süre kullanılmasını sağlamaktadır, hem de kedilerin kumu daha rahat kullanmalarını sağlamaktadır. Kumun günlük olarak temizlenmesinin bir diğer avantajı ise hijyenin sağlanması ve kokunun önlenmesi olmaktadır.

Tüylerinin Bakımı

Kısa tüylere sahip olan siyam kedilerinin kürklerinin ve tüylerinin bakımı kolay olmaktadır. Bu cins kedilerin haftada bir kere taranması, tüy yumaklarının oluşmaması ve kedilerin tüy kusmaması açısından yeterli olmaktadır. Ayrıca bu haftalık taramalar deride oluşan kepeklenmelerin önlenmesini veya dağıtılmasını sağlayacaktır. Haftalık taramaların bir diğer yararı ise kedilerin derilerinden salgılanan yağın tüylerden uzaklaştırılması olmaktadır. Bu türün desenlerinin koyu renkli tarafları genetik olarak derilerinin diğer taraflarına göre daha soğuk olmaktadır. Bu genetik özellilerinin bilinmesi, tararken hissedilebilecek ısı farklılıkları nedeni ile endişelenmenin önüne geçecektir.

Kedilerin tüylerinin fırçalanma yöntemleri uzunluklarına göre değişiklik göstermektedir. Siyam kedilerinin tüyleri kısa olduğu için fırçalama teknikleri ve fırçaların çeşidi de ona göre belirlenmesi gerekmektedir. Siyam kedilerinde fırçalanma için kullanılması gereken malzemeler küçük dişli fırça, kauçuk fırça ve kadife parça bez olmaktadır.

Fırçalama tekniğinin ise şu şekilde olması gerekmektedir. Öncelikle kauçuk fırça ile kedilerin derilerine masaj yapılması gerekmektedir. Bu masaj ile siyam kedilerinin rahatlaması sağlanmaktadır. Kauçuk fırça ile yapılacak hareketlerin dairesel olması gerekmektedir. Bunun içinde fırçanın kenarları kullanılmaktadır. Bu şekilde kedilerin kuyruğundan baş kısmına kadar devam edilmesi gerekmektedir. Ayrıca kediye okşama şeklinde darbelerin de vurulması gerekmektedir. Bu dokunuşların nazik bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Masanın arkasından kısa uçlu fırça ile tüylerinin fırçalanmasına geçilmesi gerekmektedir. Bu fırçalama baştan kuyruğa göre olamalıdır. En son olarak da kadife bir bez ile yine baştan kuyruğa doğru silinmesi gerekmektedir. Bu işlem de tüylerin daha fazla parlamasını sağlamaktadır.

Pati ve Tırnak Bakımı

Her kedi gibi siyam kedilerinin tırnaklarının düzenli olarak bakılması gerekmektedir. Özellikle evin içerisinden çıkmayan kedilerin sağlıkları için bu oldukça önemli olmaktadır. Bu cinste olan kedilerinin tırnaklarının 10 veya 14 gün aralıklar ile kesilmesi ve törpülenmesi gerekmektedir. Ayrıca evdeki mobilyaların ve döşemelerin korunması için de tırmalama oyuncağı edinmek iyi bir fikir olmaktadır. Bazı kediler tırmalama direklerine alışmaları zor olmaktadır. Buy durumun aşılması için kedin nanesi direğe sürülebilir veya direğe bir oyuncak asılabilir. Bununla birlikte tırmalama direklerinin evin birçok farklı noktasına yerleştirmeniz gerekmektedir. Özellikle evin giriş ve çıkışlarına ve yatağının yanında birer tane bulundurmak iyi bir fikir olmaktadır. Bazı kedilerin tırnaklarını törpülerken dikey bazılarının ise yatay hareket kullanmaları da alacağınız tırmalama direklerinin çeşidini belirlemektedir.

Kedilerin eşyaları tırmalamasın da ki bir diğer neden ise tırnak altlarında bulunan kokuların bırakılması olmaktadır. Bu sayede alanlarını belirlemektedir. Kedilerde ki bu alan belirleme olayı yeni bir eşya alındığında veya eşyaların yerleri değiştiğinde artmaktadır. Bu sebeple de kedilere eşyaları tırmalamamayı öğretmek imkansız olmaktadır. Onun yerine kediler daha yavru iken onlara ait olan tırmalama nesnelerinin verilmesi gerekmektedir. Siyam kedileri bu açıdan çok şanslı olmaktadır. Çünkü zeki olan bu kedilerin bu konuda da eğitilmeleri kolay olmaktadır.

Kedilerin eşyaları tırmalamalarını engellemek için yapılacakların başında evin çeşitli yerlerine konulacak olan tırmalama oyuncakları gelmektedir. Eğer kediler kendilerine çoktan bir yer seçti ise o zaman tırmaladıkları yerler naylon, bant yada alüminyum folyo gibi malzemeler ile kaplanması gerekmektedir. Kediler için tırmalama yerlerini itici yapacak bir diğer yöntem ise çamaşır suyu ve naftalin kullanmak olmaktadır. Yatay yüzeylerin korunması için ise ters konulmuş fare kapanı kullanılabilmektedir. Son çare olarak da fotoselli alarmlar veya elektrikli battaniyeler kullanılabilmektedir.

Diş Bakımı

Kedilerde diş hijyeni çok önemli olmaktadır. Düzenli olarak diş temizliği yapılmadığı taktirde diş kaybına varan sorunlar yaşanabilmektedir. Bunun için kedilerin ilk aylarından itibaren dişlerinin fırçalanmasına alıştırılması büyük önem arz etmektedir. Evde yapılan diş bakımı için önerilen periyot ise günlük olmaktadır. Ancak bunu sağlayamayan sahiplerin en kötü ihtimalle haftada bir kere kedilerinin dişlerini fırçalamaları önerilmektedir. Evde yapılan diş bakımının yanı sıra düzenli aralıklar ile de veterinere diş temizliği için gidilmesi gerekmektedir.

Kedinizin dişini fırçalamayı öğretirken her adıma alışmasını sağladıktan sonra bir sonraki adıma geçmelisin. Kedinizin dişini fırçalarken öncelikle diş fırçasını ıslatmalı ve kediler için üretilmiş olan diş macunundan küçük bir parça üzerine sıkılmalıdır. Daha sonrasında ise kedinizin dudağını kaldırarak yukarı ve aşağı doğru yumuşak hareketler ile fırçalamalısınız. İnsanlar için üretilmiş olan diş macunlarında yüksek oranda florür bulunduğu için ve bu flüorür yutulduğu zaman kedilerin sindirim sistemlerine zarar verdiği için kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.

Eğitim

Çok zeki olan siyam kedileri köpekler gibi eğitilebilmektedir. Bunun için davranış ile ödül ilişkisinin kurulması gerekmektedir. Kedinize öğretebileceğiniz komutların başında otur, kalk, gel, yat, pati ver, zıpla ve tasma ile gezme gibi bir çok komut bulunmaktadır.

Enerji

Siyam kedileri bir kesi için alışılmadık derecede bir enerjiye sahip olmaktadırlar. Bu sebeple de enerjilerinin giderilmesinin sağlanması bakımları açısından son derece önemli olmaktadır. Özellikle sıkıldıklarında ve biraz eğlenmek istediklerinde bu isteklerini hiç çekinmeden dile getiren siyam kedileri evde varlığı belli olmayan bir kedi isteyenler için kesinlikle uygun olmamaktadır. Bu özelliklerinin yanında siyam kedileri her zaman için sahiplerinden şefkat beklemektedirler. Bunun için gün içerisinde en az iki kere onlara oyun zamanı ayrılmalıdır. BU oyun zamanlarında kullanabileceğiniz birçok kedi oyuncağı içerisinde; lazer ışıkları, ipli sopalar ve toplar bulunmaktadır. Hatta kediniz ile top getirmece bile oynayabilirsiniz. Oyun zamanları kediniz yorulana kadar devam etmelidir. Aksi halde kediniz tatmin olmayacaktır. Bu süre yaklaşık olarak 10 dakika olmakla birlikte, kedinizin oyunu bırakıp yatmasından da anlaşılmaktadır.

Zihinsel ve Fiziksel Uyarılma

Siyam kedilerinin bakımını üstlenecekseniz, o zaman atlamayı ve tırmanmayı ne kadar çok sevdiklerini de göz önüne almalısınız. Bunun için onlara yüksek platformlar oluşturmalı veya kedi ağaçlarından yararlanmalısınız. Diğer bir yandan bu tür sürekli olarak zihinsel ve fiziksel olarak uyarılmaya ihtiyaç duyduğu için de bu yüksek yerlerde oturmayı ve buralardan etrafı izlemeyi sevmektedir. Diğer bir yandan oynamayı çok seven bu kedilerin kendilerini oyalabilmeleri için evin birçok yerine kedi oyuncaklarının bırakılması da gerekmektedir.

Kedilerin Bakımında Mekan

Kedilerin bakımlarında yaşadıkları mekanlara göre değişiklik göstermektedir. Kediler evde yaşayan kediler, özgür yaşayan kediler ve İdeal ortamda yaşayan kediler olmak üzere üçe ayrılmaktadır.

Evde yaşayan kedilerin yaşam süreleri serbest gezen kedilere oranla daha uzun yaşayabilmektedir. Kediler alıştırılmadıkları taktirde dışarı çıkmak istememektedirler. Özellikle apartmanlarda veya yoğun trafiğin olduğu bölgelerde yaşayanların kedilerini dışarı bırakmamaları gerekmektedir.

İdeal ortamda yaşayan kediler ise, çiftlik gibi yerlerde yaşayan kediler olmaktadır. Bu kediler hem güvenli ve geniş bir mekanda barınırlar hem de enerjilerini atıp avlanabilirler. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta kedilerin mamalarının sahipleri tarafından verilmesi gerekliliği olmaktadır. Bu sayede kedilerde aidiyet duygusu da gelişmektedir.

Kedilerin Yeri

Siyam kedileri enerjik bir kedi olmasına rağmen günün uzun bir kısmını uyuyarak veya dinlenerek geçirmektedir. Bunun için de yerleri son derece önemli olmaktadır. Siyam kedileri ise yüksek yerleri sevmektedir. Bu sebeple kedilerin yatakları yüksek yerlere konumlandırılması gerekmektedir. Ayrıca bulundukları yerlerin ortama hakim olan bir yerde olması gerekmektedir.

Tuvalet

Kedilere tuvalet eğitimi vermek son derece kolay olmaktadır. Kedilere kumu bir kez koklatılması genellikle yeterli olmaktadır. Ancak bazı kedilerin daha seçici olabilmektedir. Kedilerin tuvaletleri konusunda akıllarda tutulması gereken en önemli noktalar ise mahremiyet, temizlik ve kaçış noktaları olmaktadır. Özellikle temizlik konusunda kedilerin toleransları farklı farklı olmaktadır. Bazı kediler kirli kumlara tahammül edemezler ve kumlarını kullanmayı reddedebilirler. Bunun yerine evin kuytu köşelerine tuvalet ihtiyaçlarını giderirler. Bunu önlemek için de kumunun her gün temizlenmesi gerekmektedir.

Ayrıca kedilerin mahremiyetleri önemli olmaktadır. Bu sebeple kumlarını kuytu köşelere konması gerekmektedir. Ancak konulan bu yerler kedilere kaçış sağlanabilecek noktalarının da bulunması gerekmektedir. Son olarak kedilerin kumları yemek yeme ve uyuma alanlarına uzak olması gerekmektedir.

Kulak ve Göz Temizlikleri

Siyam kedilerinin banyodan sonra kulaklarının düzenli bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Bu temizliği kulak çöpleri veya pamuk topları ile yapmak mümkün olmaktadır. Bu temizliğin alışkanlık haline getirilmesi gerekmektedir. Bu sayede kulaklarda ki mikrobik oluşumların ve dolayısıyla iltihaplanmaların önüne geçilebilmektedir. Kedilerin kulaklarının temizliği ise şu adımlar ile gerçekleştirmek mümkün olmaktadır.

  • Öncelikle kedilerin size göre yüksek bir konumda bulunması gerekmektedir. Bu sayede kedilerin kulakları daha rahat gözlemlenmektedir.
  • Daha sonrasında kedinin iki yana sallanmasını engelleyecek şekilde tutulması gerekmektedir.
  • Bir sonraki adımda ise pamuk toplarına kulak temizleyicileri dökülmelidir. Eğer zayıf veya küçük bir kediye sahip ise o zaman pamuk toplarının küçültülmesi gerekmektedir.
  • Kulak temizliğinin çok narin ve nazik bir şekilde yapılması gerektiğini unutmamak gerekmektedir. Kulakların içleri ve dış kısımları kirler ve kabuklar gidene kadar nazikçe temizlenmesi gerekmektedir.

Yüz ve göz temizlikleri de kedilerde günlük olarak yapılması gereken temizlikler içerisinde yerini almaktadır. Göz ve yüz temizliklerinde ise ılık su ile yumuşak bezlerin kullanılması, gözlerin tahriş olmasını engellemek açısından önemli olmaktadır. Bu sayede gözlerde ki donuk ifade kalmayacaktır. Ayrıca göz yaşı izleri de silinmiş olacaktır.

Beslenme

Yetişkin bir siyam kedisinin günlük ortalama olarak 350 kaloriye ihtiyacı olmaktadır. Bununla birlikte yetişkin kediler bir hafta kadar yemek yemeden hayatta kalabilirken, bu süre yavru kedilerde sadece 12 saat olmaktadır.

Yavru Kedilerin Beslenmesi

Eğer yavru bir siyam kedisi sahiplendiyseniz o zaman yavrunun nasıl besleneceğini yetiştiriciden öğrenmeniz en doğrusu olacaktır. Bununla birlikte yavru siyam kedilerinin günde iki veya üç defa belenmesi gerekmektedir. Bunun için de eğer hazır mama kullanılacaksa yavru kediler için uygun olan yavru mamalardan alınması gerekmektedir. Kediler altı ay boyunca en az iki veya üç defa beslenmesi ile daha hızlı bir büyüme sağlanmaktadır. Piyasada birbirinden farklı kuru mamalar ve yaş mamalar bulunduğu için kullanmadan önce mamaların kullanma talimatlarının okunması gerekmektedir. Bu talimatlarda belirtilen miktarlarda kedilerin beslenmesi uygun olmaktadır. Bununla birlikte özellikle kuru kedi mamalarında yeterince su bulunmamaktadır.. Bu sebeple kedilerin su ihtiyaçları bulunmaktadır. Bunun için de her zaman için bir su kabını yavru kedilerin ulaşabileceği bir yerde bulundurmak gerekmektedir. Su kaplarını birkaç tane yapmak ise kedinizin su ihtiyacını daha rahat gidermesini sağlamaktadır.

Yavru kedilerinin anne sütünden mahrum kalması veya anne kedinin sütünün yetmemesi durumunda ise hem anne kediye hem de yavru kedilere verilecek besinler içerisinde süt, beyaz peynir, yoğurt ve biraz şeker serpilmiş yumurta olmaktadır. Bunlar hem anne kedinin sütünü arttırır hem de yavruların iyi bir şekilde beslenmesini sağlar. Çünkü bu besinlerde bol miktarda fosfor, kalsiyum ve D vitamini bulunmaktadır. Annesiz kalan ve kuru mama yiyemeyecek kadar küçük olan yavru kedilere ise vücut sıcaklığında ve sulandırılmış süt verilmesi yeterli olmaktadır. Ayrıca bu kedilere fosfor, kalsiyum ve D vitamini içeren tabletlerden de verilmelidir.

Yavru kedilerin anne sütünden kesilmelerinden itibaren ihtiyacı olan yüksek enerji değerine sahip hayvansal proteinler olmaktadır. Bu enerjiler hazır kuru veya yaş mamalardan sağlanabileceği gibi evde hazırlanan yiyeceklerle de sağlanabilir. Eğer hazır mamalardan kullanılacaksa o zaman yaşına uygun mamaların seçilmesi gerekmektedir. Diğer bir yandan bu dönemde ki kedilerin sindirim sistemlerin çok hassas olduğu akıllardan çıkartılmamalı ve buna göre bir beslenme seçilmelidir.

Yetişkin Kedilerin Beslenmesi

Siyam kedileri fiziklerinin fit olmasına dikkat etmektedir. Çünkü bacakları ağırlığı kaldıracak şekilde dizayn edilmemiştir. Bu sebeple siyam kedilerin obez olması önlenmelidir. yetişkin kedilerin günde iki defa beslenmesi ise yeterli olmaktadır. Mamaların miktarı konusunda da yine kullanılan mamanın direktiflerine uymak gerekmektedir. Kedi sahipleri yaş ya da kuru mamalar arasında tercih edebilirler. Ayrıca seçilecek mama konusunda veterinerden de yardım alınması gerekmektedir. Yine yetişkin kediler için de su çok önemli olmaktadır. Bunun için evin belli noktalarına su kabı bırakılması gerekmektedir.

Kısırlaştırılmış kedilerin yetişkinlik döneminde obeziteye meyilli oldukları gerçeği beslenmelerini düzenlerken öncelikli olması gereken bir konudur. Bu sebeple hazır mamalar ile beslenen kedilerin mamaları seçilirken bu özelliğe dikkat edilmesi gerekmektedir. Kedilerde obezite ise böbrek problemlerinden , deri hastalıklarına kadar birçok sorun ile karşılaşması olası olmaktadır. BU sebeple bu kedilerin yağ ve dolayısıyla kalori bakımından düşük olan besinler ile beslenmesi gerekmektedir.

Hassas Kediler

Bazı kedilerin sindirim sistemleri diğer kedilere oranla çok daha hassas olmaktadır. Bu sebeple bu kedilerin beslenmelerine ekstra dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü herhangi bir düzensizlikte sindirim sistemleri ile ilgili sorunlar ile karşılaşılmaktadır. Hassas kedilerin teşhis edilmesinde kullanılan belirti ise şekilsiz ve yumuşak dışkı olmaktadır. Bu kedilerin beslenmelerinde kullanılan kuru veya yaş mamalarda hassas kediler için uygun olanının seçilmesi gerekmektedir. Diğer bir yandan evde hazırlanan yemekler ile beslenen kedilerin diyetlerinden nişastanın çıkarılması gerekmektedir.Böylece kediler sindirimlerini daha kolay gerçekleştirmektedir.

Seçici Kediler

Kedilerin kendilerine has bir damak tatları olduğu doğrudur. Ancak bazı kediler çok daha seçici olmaktadır ve bu kedilerin beslenmesi her zaman için zor olmaktadır. Bu kedilerin beslenmesinde birbirinden farklı bir çok kuru ve yaş mama denenmesi gerekmektedir. Diğer bir yandan evde hazırlanan yemekler ile beslenen kedilerin programları veterinerler ile birlikte hazırlanmalıdır. Ayrıca menülerinde her zaman için iştah açıcı yemeklerin bulunması da bu az yiyen kedilerin yeterince beslenmelerini sağlayacaktır.

Yaşlı Kediler

Siyam kedilerin ortalama ömürleri 11 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Diğer bir yandan kedilerin bakımlarının iyi yapılması ve beslenmelerinin sağlıklı ve dengeli olması ile bu süreler 20 yıla kadar uzayabilmektedir. Yaşlı kedilerin başlıca problemleri arasında; sindirim sistemlerinin yavaşlaması, tat ve koku almalarının azalması, çiğneme zorluğunun yaşanması ve böbrek problemleri sebebi kedilerin yaşlılık dönemlerinde ki beslenmeleri de özel ilgi gerektirmektedir. Kedilerin bu problemlerini gidermeye yönelik mamaların tercih edilmesi gerekmektedir. Bu sayede yaşlı kedilerin şikayetleri hafifleyerek çok daha iyi bir yaşlılık dönemlerini geçirmelerini sağlamaktadır.

Evde Kedilerin Yiyecekleri Nasıl Hazırlanır?

Her geçen gün evcil hayvanlar için üretilen mamaların kaliteleri artmaktadır. Sadece karbonhidrat, yağ ve protein gibi temel besin maddelerinin ayarlanmasında değil, vitamin ve minerallerin ayarlanmasında da çok iyi bir noktaya gelmiş bulunmaktadır. Buna rağmen bazı kedi sahipleri dostlarının besinlerini kendileri hazırlamak istemektedir. Bu hazırlıklar kedi dostları için ayrı bir zevk olarak görmektedir. Ancak bu hazırlanan mamaların siyam kedilerinin ihtiyaçlarını tam olarak karşıladıklarından emin olunması gerekmektedir. Bunun için ise dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde özetlenebilir.

Kedilerin yemeklerini hazırlamak eğlenceli olmasının yanında hiç de zor olmamaktadır. Bunun için dileyen kedi dostları kedilerinin yemeklerini kolaylıkla evlerinde hazırlayabilmektedir. Bunun kolay olmasının en büyük nedeni ise kedilerin sevmediği herhangi bir et türünün bulunmaması olmaktadır. Bu da kedi dostlarının işlerini kolaylaştırmakta ve seçeneklerini arttırmaktadır.

Etler

Eğer kullanacağını et çok fazla yağlı değil ise o zaman uzmanlar etin pişirilmesi gerektiğini söylemektedir. Ancak yağlı etler pişme sırasında fire verebileceği ve ayrıca pişince kedilere yeme güçlüğü yaratacağı için önerilmemektedir. Kediler için yemek hazırlanırken akıllarda tutulması gereken ilk nokta ise kediler için yemeğin lezzeti kadar yeme şeklinin de önemli olmasıdır. Kediler için hazırlanan yemeklerin küçük parçalar halinde kediye sunulması da bu sebeple çok önemli olmaktadır. Etlerin haşlama sırasında oluşan suyunun da atılmaması gerekmektedir. Çünkü bu sular daha sonrasında kediler için verilen kuru mamaların ıslatılmasında kullanılmaktadır.

Yumurta

Yumurta da kediler için önemli bir besin maddesi olmaktadır. Ancak kediler için hazırlanan yumurtaların özellikle beyaz kısımlarının çok iyi pişirilmesi gerekmektedir. Bunun sebebi ise kedilerin karaciğer hastalıklarından korunmasını sağlamaktadır. Ayrıca beyazı iyi pişmemiş olan yumurtaların içerisinde ki bir madde kedilerde B vitaminin emilimini engellemektedir. Yumurtaların sarısının ise çiğ ya da pişmiş olması kedilerin sağlıkları açısından herhangi bir fark yaratmamaktadır.

Sebzeler

Kediler için hazırlanan yemeklerde sebzelere de yer verilmesi kedilerin sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için önemli olmaktadır. Ancak sebzelerin besin değerleri düşük olduğu ve kediler vejetaryen olmadığı için tek başlarına beslenmelerin katılmaması gerekmektedir. Bunu yerine köftelerinin içerisine ya da etleri ile birlikte verilmesi gerekmektedir. Bu sayede kedilerin sindirimleri düzenli bir şekilde gerçekleşir ve bu sayede gerekli olan vitamin ve mineralleri alır.

Nişastalı Yiyecekler

Kedilerin beslenmelerinde nişastalı yiyeceklere yer vermek de enerjilerini yükseltmek açısından önemli olmaktadır. Kedilere verilebilecek nişasta kaynakları ise makarna ve patates olmaktadır. Ancak kediler için nişastalı yiyecekler hazırlanırken akıllarda tutulması gereken nokta ise çok fazla bu besinlerden verilmemesi gerekliliğidir. Aksi halde siyam kedilerin şişmanlamasına ve buna bağlı olarak sağlık sorunlarının yaşanmasına sebep olunmaktadır.

Süt ve Süt Ürünleri

Kedilere yoğurt ve peynir gibi sür ürünleri ile süt vermekte herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir kaç nota bulunmaktadır. Bunların içerisinde yavru kedilere anne sütü yerine inek sütü verilmemesi gerekliği olmaktadır. Çünkü yavru kedilerin sindirim sistemleri inek sütünü sindirememektedir. Peynirlerin ise tuzsuz veya az tuzlu olması önemli olmaktadır. Bu şartlara uyulması halinde kedilerin beslenmelerine süt ve süt ürünleri eklenebilmektedir. Kedilerin çok sevdikleri süt aslında onların sindirim sistemlerini zorlamakta ve onları ishal etmektedir. Bu sebeple yetişkin kedilere verilecek sütün pişirilmiş olması ve miktarının da çok fazla olmaması önemli olmaktadır. Yavru siyam kedilerine ise yarı yarıya su eklenmiş ve pişirilmiş sütün verilmesi gerekmektedir.

Balık

Kedi beslenmesi deyince akla ilk gelen besinlerden birisi kesinlikle balık olmaktadır. Ancak balıkların haşlanarak balıklara verilmesi yanlış bir hazırlama şekli olmaktadır. Bunun yerine kediler için hazırlanan balıkların ızgara yapılarak ve kılçıkları ayıklanarak verilmesi gerekmektedir.

Ciğer

Kedilerin bir diğer başlıca besini ise ciğer olmaktadır. Ancak ciğerin dikkatli bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Çünkü çiğ ciğer kedilerde ishale sebep olurken, gereğinden fazla pişmiş olan ciğer ise kabızlığa sebep olmaktadır. Bu sebeple de ciğerin tam kıvamında pişirilerek kedilere verilmesi önemli olmaktadır. Ciğer konusunda dikkatli olunması gerekilen bir diğer nokta ise ciğerin kediler için besin değeri çok yüksek olan bir besin olmasıdır. Bu sebeple ciğer kedilere sık aralıklarla verilmemelidir. Aksi halde kedilerde vitamin yüklenmesine sebep olunmaktadır.

Tek Tip Beslenme

Kedilerin damak tatlarına olan düşkünlükleri bütün kedi sahipleri tarafından bilinmektedir. Kediler için dengeli bir beslenme yerine lezzetlerini beğendikleri yemekleri yemek daha önemli olmaktadır. Bunun içinde istedikleri yemeği alana kadar aç kalabilmektedir. Kedileri için yemek hazırlayan kedi dostlarının bunu göze alması önemli olmaktadır. Sahiplerin yapmaları gereken burada kedileri ile inatlaşmaları ve beslenmelerini düzenli bir şekilde devam ettirmeleri gerekmektedir. Eğer kedileri ile inatlaşmazlar ise, kediler tek tip beslenmeye dönerler ve bu da onların sağlıklarına zarar verir.

Yemek Düzeni

İster kuru mama ister evde hazırlanan yemek ile beslensin, kedilerin yeme düzenlerinin çok önemli olduğu akıllardan çıkartılmaması gerekmektedir. Kedilerin zaman kavramları çok esnektir. Bu sebeple öğünlerin birbirine yakın zamanlarda verilmemesi gerekmektedir. Yetişkin kedilerin günde 2 kez beslenmesi yeterli olurken, yemek saatlerine titizlikle uyulması gerekmektedir.

Su

Her canlı için önemli olan su elbette ki kediler için de önemli olmaktadır. Bunun için kedilerin her zaman kolaylıkla ulaşabilecekleri yerlere su kaplarının bırakılması önemli olmaktadır. Ayrıca kedilerin damak tatları gelişmiş olduğu için bu suların temiz olması ve günde 3- 4 defa değiştirilmesi gerekmektedir.

Tatlı

Tatlı kedilerin de sevdiği lezzetlerden olmaktadır. Ancak her canlı da olduğu gibi tatlılar kedilerde de diş çürüklerine ve kilo almaya sebep olmaktadır. Ayrıca tatlı kedilerde görme bozukluklarına da sebep olmaktadır. Bu sebepler kedilerin beslenmesinde tatlılardan uzak durulmaktadır. Ancak kedilerin tatlı anlayışları insanlardan biraz farklıdır. Kediler için dana kıyması, ton balığı ve sardalye tatlı yerine geçmektedir. Bu sebeple bu besinleri kedilerin beslenmelerine tatlı menüsü olarak eklenmektedir.

Gebelikte Beslenme

Gebelik bütün canlılarda olduğu gibi siyam kedilerinde de özel bir dönem olmaktadır ve bakımlarında ve beslenmelerinde biraz daha fazla özen gösterilmesi gerekmektedir. Öncelikle gebe kedilerin daha çok vitamin, mineral, kalsiyum ve proteine ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple besinlerinin buna göre seçilmesi ve hazırlanması gerekmektedir. Diğer bir yandan gebe kedilerin sindirim sistemlerini zorlayacak yiyeceklerden kaçınılması gerekmektedir. Bu dönemde ki kedilerin beslenmelerinden çiğ etlerin çıkarılması gerekmektedir Çünkü çiğ etler kedilerde kabızlığa ve gaza sebep olabilmektedir. Bunun yerine kedileri sebze, tavuk eti, beyaz peynir ve balık eklenmelidir. Hazır mama kullanan kedilerin ise bu dönemde özel beslenme için hazırlanan mamalardan kullanması gerekmektedir. Kedilerin gebelik sonrasındaki emzirme dönemlerinde de yine aynı zengin ve yüksek enerjili beslenmeye devam edilmesi gerekmektedir.

Yanlış ve Aşırı Beslenme

İnsanlar için son derece değerli olan vitamin ve mineral açısından zengin olan besinler , kedilerin beslenmeleri için uygun olmamaktadır. Bu besinler tam değerli besinler içerisine girmektedir. Bu tam değerli besinler ile beslenen kedilerde ise etlerden ve etlerde bulunan albüminin alınmasını engellemektedir. Bu beslenme şekline devam edilmesi durumunda ise kedilerde körlüğe varacak kadar zararlara sebep olmaktadır.

Kedilerin Ot Yemesi

Etçil olan kedilerin bazı dönemlerde ot yemeleri gerekmektedir. Bunun sebebi ise midelerinde biriken tüylerin çıkartılmasını sağlamaktır. BU sebeple kusma uzun tüylü kedilerde daha sık rastlanmak birlikte siyam kedilerinde de görülmektedir. Ot yedikten sonra olan kusmalarında tüy olmaya bilir. Bu durum kedilerin çok fazla ot yemesi ve otların kenarlarının mideyi irrite etmesi sebebi ile olmasından kaynaklanmaktadır. Kedilerin 2 – 3 günde bir kusmaları normal olmaktadır. Ancak bu kusmaların daha uzun süre devam etmesi ve kedi de halsizlik baş göstermesi durumunda kedilerin bir veterinere götürülmesi gerekmektedir.

Bunun dışında kedi otları evlerde yetiştirilebilmektedir. Bu otlar marketlerden, pet shoplardan ya da veterinerlerden temin edilebilir. Ayrıca buğday ve arpa gibi tahılların çimleri de yine aynı amaçla kullanılmaktadır. Kedi otunda dikkat edilmesi gereken nokta hassas kedilerde kusmaların kediyi kötü etkilemesidir. Bu sebeple bu kedilerin tüy yumaklarını atabilmeleri için çözücü maddeler kullanılmaktadır. Hatta bazı mamalar bu mamaları içermektedir. Hassas kedilerin bu mamalardan kullanılması önerilmektedir. Bu sayede yuttukları tüyler midelerinde çözülerek dışkılama yolu ile atılmaktadır.

Ev bitkilerinin neredeyse tamamı ise kediler için zehirli olmaktadır. Bu sebeple kedilerinizin ev bitkilerini yemelerini engellenmelidir. Aynı şekilde bu ev bitkilerini yiyen böceklerin de kediler tarafından yenmesi aynı sonuca sebep olabilmektedir.

Kedilere Yedirilmemesi Gereken Yiyecekler

Bazı besinlerin kedilere yedirilmesi sağlıklarını olumsuz etkilemektedir. Bu besinler ister kediler hazır mama ile beslensin, isterse de evde yapılan yemekler ile beslensin kedilere verilmemesi gereken yiyecekler olmaktadır.

Konserve Ton Balığı

Ton balığı kediler için tatlı niteliğinde olmasının yanında, konserve olarak hazırlanan ton balıkları insan içindir ve kedilerin yemesine uygun değildir. unun en büyük sebebi ise son derece tuzlu olmasıdır. Diğer bir yandan kediler tarafından çok fazla tüketilen ton balığı, kedilerde cıva zehirlenmelerine sebep olabilmektedir.

Soğan ve Sarımsak

Çiğ, pişmiş ya da toz olması fark etmeksizin kedilere soğan ve sarımsak yedirilmesi sindirim sistemi problemlerine sebep olmaktadır. Bunların eser miktarda yemesinde herhangi bir sorun bulunmamasına rağmen eğer çok miktarda tüketilirse o zaman sindirimlerinde büyük sorunlara yol açmaktadır. Ayrıca soğanın fazla miktarda kedilere verilmesi ile kedilerde soğan zehirlenmesi olabilmektedir. Soğan zehirlenmesi ise kedilerin kan hücrelerini parçalayarak kansızlığa yol açan bir hastalık olmaktadır.

Alkol

Kedilere kesinlikle verilmemesi gerekenlerin başında gelmektedir. Alkolün sebep olduğu etkiler insanlarda görülen ile aynı olmaktadır. Ancak kediler de görülen bu etkiler alkolü aldıktan hemen sonra görülmektedir. Örneğin iki çay kaşığı viski kedilerin komaya girmesine daha fazlası ise ölmesine sebep olmaktadır.

Üzüm ve Kuru Üzüm

Kedilere üzüm veya kuru üzüm verilmesi miktarı fark etmeksizin kedilerin sağlıkları etkilemektedir. Üzüm ve kuru üzün kedilerde öncelikle hiperaktiviteye sebep olmaktadır. Ayrıca üzüm kedilerde böbrek yetmezliğine de sebep olmaktadır. Diğer bir yandan üzüm ve kuru üzümler kedilerin kusmalarına da sebep olmaktadır.

Kafein

Kedilere kafein verilmesinin sonuçları ölümcül olabilmektedir. Kafein zehirlenmesi yaşayan kedilerin ne yazık ki panzehiri ve dolayısı ile de tedavisi bulunmamaktadır. Kafein zehirlenmesi yaşayan kedilerde hızlı nefes alma, kalp çarpıntısı ve kaslarda titremelere sebep olmaktadır. Bu sebeple kahve, çay ve çikolata gibi yiyeceklerin kedilere verilmemesi gerekmektedir. Ayrıca soğuk algınlığı ve öksürük ilaçlarında da kafein bulunduğu unutulmamalıdır.

Kemik ve Yağlar

Genellikle sofra artıkları olarak kedilere verilen kemikler ve yağlar kedilerin sindirim sistemlerini olumsuz yönde etkileyerek ishale sebep olmaktadır. Aynı şekilde yağlarda kedilerin sindirim sistemlerini olumsuz etkileyerek kusmaya ve ishale sebep olmaktadırlar. Ayrıca küçük kemik parçaları kedilerin boğazlarına batabilmektedir.

Çiğ Yumurta

Kedilerin yememesi gerekene bir diğer yiyecek de çiğ yumurta olmaktadır. Çiğ yumurta içerisinde bulunan bakteriler kedilerin sağlıklarını bozmaktadır. Ayrıca çiğ yumurta içerisinde bulunan avidin kedilerde ki B vitamini emilimini engellemektedir. B vitamini eksikliği ise kedilerin cilt ve kürk problemleri yaşamasına sebep olmaktadır.

Çiğ Et ve Balık

Kedilere çiğ et ve balık verilmesi içerisinde bulunabilecek bakteriler açısından tehlikeli olmaktadır. Ayrıca bunlar kedilerde parazit oluşmasına da sebep olmaktadır. Diğer bir yandan çiğ balık içerisinde bulunana enzimler kedilerde ki tiamin emilimini engellemektedir. Kedilerde tiamin eksikliği ise ciddi nörolojik hastalıklara sebep olmaktadır.

Köpek Maması

Kedilerin az miktarda köpek maması yemesinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Ancak bir kedinin sürekli olarak köpek maması ile beslenmesi kedi de yetersiz beslenmeye sebep olmaktadır. Çünkü köpek mamaları kedi mamalarına oranla daha az vitamin değerlerine ve proteine sebep olmaktadır.

Karaciğer

Kediler için karaciğer lezzetli bir yemek olmasına rağmen çok fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Çünkü karaciğer içerisinde bulunan bol miktarda ki A vitamini kedileri zehirleyebilmektedir. Bu zehirlenmeler kedilerin kemiklerinde deformasyonlara sebep olabildiği gibi ölümlerine de yol açabilmektedir.

Ödül Maması

Kediler için özel olarak üretilen ödül mamaları çok lezzetli olmasının yanı sıra çok fazla şeker ve karbonhidrat içermektedir. Bunun için ödül mamaları sadece kedilerin eğitilmesinde kullanılması gerekmektedir. Fazlası ise kedilerde obeziteye ve şeker hastalığına sebep olmaktadır.

Ekmek Hamuru

Ekmek hamurunun kedilere yedirilmesi tehlikeli olmaktadır. Çünkü mayalı olan bu hamur kedinin midesinde şişerek ağrıya sebep olabilir. Diğer bir yandan midede mayalanmaya devam eden hamur alkol zehirlenmesine de sebep olabilmektedir.

Diğer Besinler

  • Bebek maması
  • Fıstık ezmesi
  • Tuz
  • Şeker
  • Demir içeren insan vitamin takviyeleri
  • Küflü yiyecekler
  • Cennet Hurması
  • Kola
  • Fasulye
  • Avokado
  • Mantar
  • Ekmek
  • Patates
  • Fındık
  • Elma

Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Çocuklar

Kedi türleri içerisinde insana en yakın olan tür şüphesiz ki siyam kedileri olmaktadır. Son derece sosyal olan ve her zaman için sahiplerini düşünen bu kedilerin diğer kedilerin aksine çocuklar ile arası çok iyidir. Hatta yaramaz çocuklarla dahi iyi bir şekilde anlaşırlar ve birlikte bolca vakit geçirirler.

Siyam kedilerinin en büyük özelliklerinden birisi olan tırnaklarını çıkarmama özellikleri sayesinde çocukların canını yakmadan oyun oynaya bilirler. Ayrıca çocuklar gibi son derece enerjik olan bu kedilerin çocukları çok sevmelerinin başlıca sebebi olmaktadır. Diğer bir yandan köpek eğitimi alabilmeleri de bu kedilerin çocuklara karşı nasıl davranmaları gerektiğinin öğretilebilmesi de bir avantaj olmaktadır.

Çocukların kedilere bayıldığı bir gerçektir. Aynı şekilde bir çok kedi de çocuklar ile oynamaya bayılsa da birçoğu da olabildiğince çocuklardan uzak durmaya çalışmaktadır. Eğer hem kediniz hem de çocuğunuz var ise o zaman çocuğunuza kedi ile ilgili olan kuralları öğretmeniz gerekmektedir. Böylece rahatsız edilmeyen kediniz çocuklar ile işbirliği içinde olmayı daha çok isteyeceklerdir.

  • Çocuğunuza öğretmeniz gereken ilk kural, kedilerin kumlarının ve tuvaletlerinin kutsal olduğudur. Bu yüzden kediler tuvaletlerini yaparken yalnız olmaları gerekmektedir. Çocuklarında kumlardan her zaman uzak durması gerektiğini öğrenmelidirler.
  • Çocukların öğrenmeleri gereken bir diğer kural ise kedilerin yemek yerken veya su içerken de her zaman için yalnız kalmaları gerekliliğidir. Zaten kediler yemek yerken veya su içerken her zaman arkalarını kontrol ederler. Eğer arkalarında birisi var ise o zaman o kişi gidene kadar yemek yemezler.
  • Çocukların uyması gereken bir başka kural ise, siyam kedilerine karşı daim nazik davranmaları gerekliliğidir. Özellikle çok küçük çocuklar kedilere oyuncak muamelesi yaparak onların canlarını yakabilmektedir. Kediler de kendilerini korumak adına çocuklara tıslayabilirler veya pati atabilirler. Bu sebeple özellikle çok küçük çocukların kedi ile yalnız bırakılmaması gerekmektedir.
  • Bir diğer kural ile ebeveynler için olmaktadır. Bu kuralda kedinin tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi olmaktadır. Çünkü kedilerin çocukları tırmalamaları durumunda ciddi zararlar vermenin önüne geçecektir.
  • Ebeveynlerin uyması gereken bir diğer kural ise özellikle evde çok küçük çocukların bulunması durumunda kedilerin oyuncaklarının ve ilaçlarının çocukların ulaşabileceği yerlerde bulundurulmaması gerekliliği olmaktadır. Özellikle pire tasmalarında çocuklara zarar veren kimyasallar bulunmaktadır.
  • Eğer evde küçük bir bebeğiniz var ise o zaman kedi almak için acele etmemeniz gerekmektedir.
  • Ebeveynlerin kedilerin bebekleri boğabileceğine dair olan korkuları son derece yersiz olmaktadır. Kediler hiç bir zaman böyle bir davranışta bulunmazlar. Diğer bir yandan beşikler, arama koltukları ve puset gibi yerler kedileri sıcak mekanlar olarak gelmektedir. Bu sebeple de buralarda uyumayı sevmektedirler. Kedilerin özellikle küçük bebeklerin bu eşyalarında uyumalarının engellenmeleri gerekmektedir.
  • Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bir başka kural ise, bebek geldikten sonra kedinin asla ihmal edilmemesi gerekliliğidir. Bazen kediler gururları gereği bunu çok fazla belli etmezler. Ancak yine de kedinin de ilgilenilmesi gerekene bir aile bireyi olduğu unutulmamalıdır.

Evcil Hayvanlar

Siyam kedilerinin çok sosyal olması onların diğer evcil hayvanlar ile iyi geçinmesini sağlamaktadır. Çünkü siyam kedilerine bilinçli olarak saldırılmadığı sürece siyam kedileri de diğer hayvanlara saldırmamaktadır. Kedilere saldırmayan köpek türleri ile de rahatlıkla ve mutlu bir şekilde yaşayabilmektedir. Ayrıca evde ondan başka evcil hayvanın bulunması , yalnızlığı sevmeyen siyam kedileri için her zaman bir artı değer oluşturmaktadır.

Yaşam Süresi

Siyam kedilerinin ortalama yaşam süreleri 11 ile 15 yıl arasında değişmektedir. Ancak bu süreler kedilerin bakımlarına, yaşadıkları ortama, cinsiyetlerine ve genetik hastalıklarına göre değişiklik göstermektedir.

Uzun Yaşam

Siyam kedilerin ortalama ömürleri belirli olmasına rağmen doğru koşullarda iyi bir diyet ve bakım ile yetiştirilen kedilerin ömürleri 20 yıla kadar uzamaktadır. Bu da insan yaşına göre 100 yaş olmaktadır. Siyam kedileri melez bir cins olmadığı için de yaşam sürelerininde uzun olması beklenmektedir. Kedilerin yaşam sürelerini etkileyen etmenleri ise şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır.

Cinsiyet

Dişi kedilerin erkek kedilere oranla daha uzun süreler yaşayabildiği istatistiksel olarak kanıtlanmış bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple kedi sahiplenirken daha uzun süre birlikte yaşamak için dişi siyam kedileri tercih edilebilir.

Mekan

Evlerde beslenen kedilerin sokakta beslenen kedilere oranla 3 kat daha fazla yaşadığı da bilinen bir diğer gerçek olmaktadır. Çünkü sokakta yaşayan kediler her zaman için tehlikelere karşı açık bir konumda olmaktadır. Trafik kazaları, yetersiz beslenme veya zehirli yiyecekler kedilerin ömürlerinin kısalmasına sebep olabilmektedir.

Eğer kedinizi hem hem de besliyor hem de sokağa çıkmasına izin veriyorsanız o zaman bulunduğunuz ortamda doğrudan kedinizin yaşam süresini etkileyecektir. Kedilerin şehirde ya da kırsalda yaşaması, çevredeki insanların kedilerinin olup olmaması, iklim veya trafik ilk elden etkili olan faktörler arasında yer almaktadır.

Kedilerin bulundukları ortamın yaşam sürelerini etkilemesinin bir diğer nedeni ise parazitler ve diğer hayvanlar olmaktadır. Bununla birlikte dışarıya çıkan siyam kedileri enerjilerini harcayabildikleri için çok daha sağlıklı olacaklardır. Ancak siyam kedilerinin çalınma ihtimallerinin yüksek olduğu da un unutulmamalıdır.

Beslenme

Kedilerin beslenmeleri de yaşam süreleri üzerinde oldukça etkili olan bir diğer etmen olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğdukları andan itibaren sağlıklı, yaşına ve durumuna uygun bir diyet programı ile beslenen kediler daha sağlıklı olacakları için yaşam süreleri de daha uzun olacaktır. Kedilerin yaşlarına ve varsa özel durumlarına uygun olarak bir beslenme programının hazırlanması gerekmektedir.

Sağlık

Siyam kedilerinin sahip olduğu genetik hastalıkların sayısı saf kan oldukları için son derece az olmaktadır. Bununla birlikte anne veya babasında bulunan hastalıklar sizin kedinizde de bulunabileceği için her zaman dikkatli davranılması gerekmektedir. Aynı zamanda veteriner kontrollerinin düzenli aralıklar ile yapılması ile kedilerin sağlıklarında oluşabilecek herhangi bir sorunun kısa sürede teşhis edilmesinde ve önüne geçilmesine de imkan tanımaktadır.

Siyam kedilerinin sağlıkları ile ilgili bir diğer konu ise aşılarının ve parazit ilaçlarının düzenli olarak yaptırılması gerekliliğidir. BU sayede kediler hastalıklardan korunarak daha uzun ve sağlıklı bir yaşam süresine kavuşmaktadırlar.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.