Şeker Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

06.08.2019
Şeker Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Şeker hastalığı günümüzde çok yaygın olan bir hastalıktır. Diyabet olarak da bilinir. Ölümcül birçok hastalığın oluşumunda çok büyük bir rol oynar ve çok yaygın görülen bir hastalık türüdür. Diyabetin sebebi insülin hormonunun düzensiz üretimidir. Kanda ki şeker miktarı olması geren oranın üzerine çıkması diyabete sebebiyet verir. Birçok önemli hastalığın oluşmasında birincil etkendir.

2 tip diyabet vardır, tip 1 diyabet, pankreasta insülin üretiminin yetersiz olmasından kaynaklanan diyabettir. Tip 2 diyabet, hücrelerin insülin hormonuna karşı duyarsızlaşması sonucu ortaya çıkan diyabettir. Bunlar dışında gizli şeker olarak bilinen dönem, tip 2 diyabet oluşumu öncesindeki şekerdir. Tedavi ilkelerine sırasıyla uyulması çok önemlidir. Dikkat edilmediği takdirde kandaki şeker miktarının yükselmesi kalp ve böbrekler başta olmak üzere vücutta kalıcı hasarlara yol açabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Diyabet belirtilerinin başında fazla yemek, doymama hissi, ağızda kuruluk, hızlı ve istemsiz kilo kaybı gelir. Bunlarla birlikte halsizlik ve yorgunluk hissi, bulanık görmek gibi belirtileri de olur.

Hangi bölüme başvurulmalıdır?

Bu belirtileri fark eden hastalar öncelikle hastanelerin endokrinoloji bölümüne başvurup, bir uzman tarafından muayene edip, testlere tabii tutulmalıdır.

Hangi testler uygulanır?

Diyabet tanısında kullanılan 2 çeşit test vardır. Bunlardan birincisi açlık kan şekeri ölçümüdür. Sağlıklı bir bireyin açlık kan şekeri değeri 70-100 mg/dl arasıdır. Şeker hastalarında bu değer bu aralığın çok üzerinde çıkar ve aslında diyabet teşhisinin konmasında yeterlidir. İkinci test ise, şeker yükleme testidir. Oral Glikoz Tolerans Testi olarak da bilinir. Bu test, Açlık kan şekeri testi sonucunun 100-126 mg/Dl arasında çıkması durumunda uygulanan testtir. İlk öğünden 2 saat sonra kan şekerinin ölçülmesiyle glikoz seviyesi 200 mg/Dl değerinin üzerinde çıkması diyabetin göstergesidir.

Tedavisi

Diyabetin tedavi yöntemi türüne göre farklılık gösterir. tip1 diyabette öncelikle insülin tedavisi gereklidir. Ardından tıbbi beslenme tedavisi uygulanmalıdır. Tip2 diyabette, tedavi sadece beslenme düzeninin kontrol edilmesiyle değil, doğrudan olarak insülin hormonunun salgılanmasını arttırmaya yönelik ilaç kullanımını içerir. Diyabet hastalarının mutlaka düzenli olarak aksatmadan testlerini yaptırmaları gerekmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.