El Titremesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

27.12.2019
El Titremesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Titreme ellerde olduğu gibi vücudun herhangi bir yerinde istemsiz ve ritmik olarak yaşanabilir. Titreme tıbbi olarak tremor olarak adlandırılan bir hastalık olup, beynin kas hareketini kontrol eden kısmında oluşan problemin bir göstergesi olabilir. Yatarken veya ayakta titremenin yaşanmasına göre farklılıklar gösterir.

Titreme nörolojik bozukluklar, multipl skleroz, inme, travmatik beyin hasarı, beyin sapı veya serebellumun parçalarını tahrip eden nörodejeneratif hastalıklar nedeni ile yaşanabilir. Ayrıca el titremesi psikolojik rahatsızlıklarda kullanılan bazı antidepresan ilaçlar, alkol, civa zehirlenmesi, aktif tiroid ve karaciğer yetmezliği gibi sebeplere bağlı olarak gelişir.

Titreme stres altında, korku, heyecan ve endişeli durumlarda yaşanması doğal kabul edilir. Stres ve duygusal yoğunluk azaldığında yaşanan titremede duracaktır. Durmayan bir sebebe bağlı olmaksızın yaşanan titreme tıbbi bir bozukluğun parçası olabileceği için bir sağlık kuruluşuna gecikmeden başvurmalıdır.

Hangi bölüme başvurulmalıdır?

Nöroloji Servisi

Öncelikle rahatsızlığa sebep olan asıl sebebin bulunması için nöroloji bölümüne gidilir. Belirtiler doğrultusunda gerekli tetkiklerin yapılması sağlanır. El titremesi parkinson gibi ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir, şeker hastalığının veya panik atağında bir sebebi olabileceği için tetkiklerin yapılması süreci biraz zahmetli ve uzun sürebilir.

Psikiyatri Servisi

Eğer rahatsızlığınız nörolojik bir sebebe bağlı değilse, psikolojik olma olasılığı ile psikiyatriye sevk eder. Panik atak, korku, heyecan, topluluk önünde konuşamama, duygu durum bozuklukları ve alkol kullanımı el titremesine neden olabileceği için psikiyatrist desteğine başvurulur.

Tedavisi

Tremor tanısını koymak için doktor ilk olarak fizik muayene ederek titremeyi gözlemler, şiddetini değerlendirmek için bir nesneyi tutmak ve yazı yazmak gibi işlemlerin yapılmasını ister. Sinir sistemini değerlendirmek için nörolojik muayenede ise tendon refleksleri, koordinasyon, duruş, kas kuvveti ve dokunma hissini değerlendirir. Hastadan bir çizgi üzerinde yürümesi, işaret parmağı ile spiral çizmesi ve parmağını burnuna götürmesini isteyebilir.

Fiziki bulgular dışında, tam teşhisi koymak ve tiroide bağlı titreme olup olmadığını anlamak için ileri kan ve idrar örnekleri alınarak çeşitli testler yapılabilir. Ayrıca istemsiz kas ve sinir uyarımına karşılık verilen kas cevabını ölçmek için elektromiyografi (EMG) ve MRG, BT gibi görüntüleme yöntemleri de istenebilir.

Titremeye sebep olan alttaki neden ortadan kaldırılırsa problemde ortadan kalkacaktır. Tespit edilen bulgular neticesinde titreme için kullanacak tedaviler yöntemleri;

  • İlaçlar: Titremenin direk geçmesi için bazı ilaçlar reçete edilebilir.
  • Fizik Tedavi: Özel hareketlerle kasları çalıştırarak, güçlenmelerini ve kasların kontrol altına alınması ile titremenin geçmesi sağlanır.
  • Beyin Stimülasyon Cerrahisi: Titremelerin tedavisi için beyin stimülasyon cerrahisi tek seçenek olabilir. Bu işlem ile beynin kas kontrolünü sağlayan ve titremeye sebep olan kısma elektrik probu yerleştirir. Proba bir tel bağlanır ve telin bir ucu göğüs bölgesinde cilt altına yerleştirilir, diğer ucu da göğüse yerleştirilen küçük bir cihaza bağlanır. Bu cihaz beyne titreme üretmemesini ve durdurması için uyarıcı darbeler gönderir.
YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.