Bebeklerde Göz Çapaklanması Nedenleri ve Tedavisi

02.04.2016
Bebeklerde Göz Çapaklanması Nedenleri ve Tedavisi

Yeni doğmuş bebeklerde göz pınarlarında sarı veya yeşil renklerde çapaklanma oluşur. Çapaklanma ciddi bir rahatsızlığın belirtisi de olabilir. 2-3 haftayı bulan çapaklanmalarda bebek mutlaka doktora götürülmelidir. Ayrıca gözde kaşıntı ve kızarıklık şikayetlerinde de doktora götürülmelidir. Kulaktan dolma bilgilerle bebeklerde göz çapaklanması için bebeğinize kendiniz tedavi yöntemleri uygulamamanız tavsiye edilmektedir.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur ?

Bebeklerde göz çapaklanmasının belli nedenleri vardır. Bunlar yeni doğan konjonktivite ve göz yaşı kanalı tıkanıklığıdır. Normal doğum yöntemi ile dünyaya gelen bebekler, doğum kanalından geçerken bakterilere ve çeşitli zararlı virüslere maruz kalır. Bu olay bebeklerde ‘ yeni doğan konjonktiviti ‘ olarak adlandırılır. Bu durumla birlikte bebeklerde göz iltihaplanması oluşur.

Bebeklerde Göz Çapaklanmasının Belirtileri

Bebeklerde göz çapaklanmasının belirtileri sarıdan yeşile doğru çapak akıntısı, gözde oluşan kızarıklık , göz kaşıntısı ve göz kapağında oluşan şişliklerdir. Ancak normal doğum esnasında anne adayının doğum yollarında bakteri veya virüs olmasa dahi bebek bu durumda da etkilenebilir. Göz yaşı kanalı tıkanıklığı da bebeklerde göz çapaklanmasının nedenleri arasındadır. Göz kapaklarının köşelerinde göz yaşı kanalları mevcuttur. Bebeklerin bazılarında doğuştan göz yaşı kanalı tıkanıklığı mevcutken bazılarında az gelişmiş vaziyettedir. Bu göz yaşı kanalı tıkanıklığı bebeklerde gözün aşırı derecede sulanmasına ve çapak akmasına sebep olur. Bu belirtiler yalnız göz yaşı kanalının tıkanıklığı belirtileri değildir. Mutlaka bir göz doktoruna görünülmelidir. Öncelikle bir göz doktoru tarafından göz yaşı kanallarının ne derecede tıkanık olduğu belirlenmelidir. Genellikle tedavi yöntemi olarak göz yaşı keselerinin üzerine masaj yapılması önerilmektedir. Göz damlası da bu tedavide uygulanan ilaç yardımıdır. İleri derecelerde göz yaşı kanalı tıkanıklığında yaş büyüdükten sonra cerrahi müdahale yapılmaktadır.

Bebeklerde Göz Nezlesi Belirtileri

Göz nezlesinde de bebeğinizin gözünde çapaklanmalar meydana gelir. Bebeğinizin gözleri yorgun ve kızarık duruyorsa ve göz kapaklarında çapak nedeniyle şişlik oluşuyorsa bebeğinizde göz nezlesi olma ihtimali yüksektir. Bu çapaklanma bir virüs veya bakteri nedeniyle meydana gelir ve bulaşıcıdır. Bebeğinizde bu rahatsızlığın olabileceğinin farkına vardıysanız bebeğinizi doktora götürmelisiniz. Doktorunuz bakteriyel enfeksiyon tedavisi için antibiyotik içerikli göz damlaları verecektir. Ayrıca ılık bir bezle bebeğin gözlerini temizlemelisiniz.

Çapağı temizleyip göz yaşı kanallarına masajlar yapılmalıdır. Anne sütü de bebeklerdeki çapağı temizlemek için ve çapak tedavisinde etkilidir. Anne sütünün doğal bir antibiyotik etkisi yarattığı bilinmektedir. Emzirme dönemi devam ediyorsa sütten birkaç damla alınıp bebeğin gözünün köşelerine uygulanmalıdır.

Bebeklerde Göz Kanalı Tıkanıklığının Belirtileri

Göz kanalı tıkanık olduğunda, bebek uyku halindeyken kirpiklerin kenarında birikmiş iltihap veya kurumuş sarı akıntı olabilir. Bunun yanında göz kenarında sarı ile yeşil renkte akıntılar oluşabilir. Bebek uyandığında kirpiklerin birbirine yapışık halde olması da göz kanalı tıkanıklığı belirtileri arasındadır. Göz kapağı şişmesi, gözde kızarıklık da göz kanalı tıkanıklığı etkisi sonucunda oluşabilir. Çapaklanma, her iki gözde de oluşabileceği gibi tek bir gözdede oluşabilir. Eğer göz çapaklanması göz kapağı tıkanıklığından meydana geliyorsa bu doğum esnasında oluştuğu için ancak uygulanacak tedaviyle geçebilir.

Bebeklerde Göz Çapaklanmasına Ne İyi Gelir ?

Göz çapaklanması eğer enfeksiyondan ileri gelmekte ise doktorun verdiği antibiyotikler veya antibiyotik damlalarla tedavi edilebilir. Göz kanalı tıkanıklığından ileri geliyorsa göz kesesine masaj yapılarak geçirilebilir. Göz kesesi, gözün burun tarafında bulunan, burun ve göz kenarı arasında kalan bölgedir. Göz kesesine hafif bir şekilde bastırılarak parmağın daha sonrasında burundan aşağıya doğru hareket ettirilmesiyle bu masaj yapılabilir. 5-6 kez bastırmanız yeterli günde belli aralıklarla yapmalısınız. Bu sayede bebeğinizin göz kanalı ilk altı ay içerisinde kendi kendine açılacaktır. Bu yöntem dışında daha basit ve daha kolay olanı ise kaynatılmış soğutulmuş bir suyun bir göz mendili ya da temiz bir bez ile göz etrafında, göz kenarında oluşan çapakların düzenli olarak temizlenmesiyle tedavi edilmesidir.

Eğer bebekteki çapaklanma yaptığınız yöntemlerle geçmiş ancak tekrar tekrar oluşuyorsa doktorunuz uygun gördüğü takdirde sondalama yöntemiyle giderilebilir. Sondalama yöntemi kısa süren ve %90 oranında başarılı geçen basit bir ameliyattır. Sadece bazı durumlarda birden fazla sondalama işlemi yapılabilir. Sondalama yönteminde ince tel şeklindeki bir cisim, göz kanalından tıkanık olan bölgeye doğru sokularak mikropların ittirilmesi ya da bir sıvıyla yıkanmasıdır. Beş, altı dakika süren bu ameliyat sayesinde göz kanalının açılması sağlanmış olur. Bebeklerde henüz kemik yapısı tam olarak oluşmadığı için herhangi bir iz kalmaz ve daha kolay tedavi edilir. Genellikle bebekler bu işlemden sonra ağrı hissetmezler.

Göz kanalı tıkanıklığı için henüz bitkisel bir tedavi bulunmamıştır. Göz yaşı tıkanıklığı, enfeksiyondan ileri gelmiş ise doktorlar ilk olarak medikal tedavi ile hastalığı tedavi etmeye çalışırlar. Bunun için antibiyotik damlaları verebilirler. Eğer geçmez ve tekrar tekrar devam ederse sondalama yöntemi uygulayabilirler. Çapaklanma, tedavisi kolay ama asla geçiştirilmemesi gereken ciddi bir problemdir. Yetişkinlerde de meydana gelebilir ve onlar için ameliyat veya lazer operasyonu uygulanan seçenekler arasındadır. Önlemek için bebeğin gözüne hiçbir şekilde temizlenmemiş ellerle temas edilmemesi gerekir. Pis cisimlerden uzak tutarak gözün enfeksiyon kapması engellenebilir. Doktorların, bebeği göz muayenesi etmesi ve gözde herhangi bir hastalığın mevcut olup olmadığı mutlaka kontrol etmesi gerekir. Çapaklanma, geçici bir rahatsızlık olabileceği gibi başka hastalıklarında belirtisi olabilmektedir. Bu yüzden her şeyden önce doktorunuza başvurunuz.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Nasıl Temizlenir ?

Gözümüzün nuru, hayatımızın neşesi biricik yavrularımızdır bebeklerimiz. Her yaştaki insan gibi onlarında belli başlı rahatsızlıkları vardır. Özellikle gözlerinde meydana gelen çapaklanmadır.Tedavisi basit ancak sürekli dikkat gerektiren bir iştir. Bunun için en etkili ve en klasik diyerek nitelendirdiğimiz bir metodu anlatmayla başlayacağım. Demlediğimiz çayı bir bardağın ya da bir kabın içinde soğuyana kadar bekletelim. Soğuduktan sonra temiz bir bez ya da pamuk ile ilk olarak çaya daha sonra çaylı pamukla bebeğin gözlerine pansuman yapar gibi uygulanır. Bu yöntem eski olmakla birlikte en etkililerindendir ve bu yöntemi iki hafta boyunca sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere uygulanılması gerekir. Çabuk ve etkili sonuç vermesi açısından. Ayrıca kullanılan pamuk her göz için ayrı olmalı ki bulaşma olmasın.

Eğer çapaklanma bu yöntemle geçmediyse o zaman bir doktora başvurulmalıdır. Doktor antibiyotik ile tedavi edecektir. Çünkü çapaklanma enfeksiyondan oluşmuş ise o zaman bu antibiyotikler güvenilir olacaktır. Bir başka tıbbi tedavi yolu göz damlalarıdır. Tabi ki doktor tavsiyesiyle kullanılanlar. Gözlerdeki çapağı kısa sürede temizlemektedirler. Antibiyotik merhemlerde çapaklaşmaya birebir iyi gelen ilaçlardır. Bu merhemi uygulamadan önce çapaklanmış bölgeyi ılık su ile iyice temizlemek gerekiyor. Sonra ellerimizi de iyice temizlemeliyiz ki dezenfektan edilmiş bölgeyi enfeksiyondan korumak amaçlı yapılır. Daha sonra temizlenen yüzeye merhem sürülür. Çapaklanma süresince ve doktor kontrolleri beraberinde kullanılmaya devam edilir.

Çapaklanmanın oluşumuna göre farklı bir olgu ise bebeklerin göz yaşlarını akıtamaması sonucunda oluşmasıdır. Bebeklerin gözyaşını akıtamamasının sonucu olarak kirpik bölgesinin nemsiz kalmasından kaynaklanan çapaklanma oluşur.Bundan dolayı bebeklerin göz kapaklarının altına ve göz çevresine parmak uçları ile fazla baskı yapmadan, dairesel hareketler çizilerek masaj yapılması başka bir alternatiftir. Ve bu masajı sabah uyandıkları vakit ile gece uyudukları vakitlerde ve bir süre boyunca düzenli olarak yapılması uygundur.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Çay Pansumanı Nasıl Yapılır ?

Bebeklerin gözlerinde oluşan bu çapaklanmaları temizlemek oldukça zor olmaktadır. Bebeklerin göz çapaklarını temizlemek için en doğru çözüm çay ile yapılan pansuman olmaktadır. Ancak çay ile pansuman yapılırken de oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Bebeklerin göz kapakları ve göz çevreleri oldukça nazik olmaktadır. Bu nedenle göze pansuman yapılacak olan çayın bebeklerin göz çevresine zarar vermemesi için ılık bir çay olması gerekmektedir. Çay pansumanı elle yapılmamalıdır.

Çay pansumanı bir pamuk yardımı ile yapılmalıdır. Pamuk çaya batırılıp hafif bir şekilde sıkılarak fazla olan çayından arındırılmalıdır. Nemli bir şekilde göz ile temas edilmelidir. Suya batırıp hiç sıkmadan göz ile temas ettirilmemelidir. Çünkü sıkılmadan direk konulan çayın bebeğin gözüne kaçma ihtimali bulunmaktadır. Pamuk yardımı ile çay yaklaşık olarak beş ya da on dakika kadar ovulma işlemi yapılmalıdır. Bu sayede bebeklerin göz çapakları temizlenmiş olacaktır. Aynı şekilde bebeklerin göz çapaklarından meydana gelen ağrılar da çay sayesinde geçecektir. Bebekler de bir rahatlama meydana gelecektir. Çay pansumanı gün içerisinde üç ya da dört kere tekrar edilerek yapılabilmektedir. Gözde çapaklanma oluştukça temizlemek amacıyla kullanılabilir. Herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Bitkisel ve herhangi bir yan etkisi ve zararı bulunmayan uygulanabilecek en iyi temizleme yöntemlerinden birisi olmaktadır.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.