Bacak Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?

    17.08.2016
    Bacak Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?

    Bacaklar, karmaşık bir yapıya sahip olduğundan, farklı nedenlere dayalı olarak birçok ağrı yaşanabilir. Bacaklarda yaşanan burkulma, kas zedelenmesi, tendon kopması, kırık, çıkık, kemik ve yumuşak dokuda zedelenme, bağ dokuda incinme, ezilme, ayaklara yüklenme, topuk dikeni batması, minisküs, diz kayması, dize çok fazla yüklenilmesi, eklem, kas, damar ve sinirlerin zedelenmesi gibi sebeplerle bacak ağrılarına neden olabilir.

    Ayrıca damar sertliği, sinir sıkışması, bel fıtığı, huzursuz bacak sendromu, çocukluk döneminde görülen büyüme atakları, diyabetik nöropati, gebelik dönemi bacak ağrıları, dizde görülen kireçlenme, eklemde aşınma, kıkırdağın yırtılması, kalça kemiğinden kaynaklanan sorunlar nedeni ile bacakta ağrı görülmektedir.

    Bacakta seyreden ağrının sebebine göre tedavi için farklı bölüm tercihleri yapılır. Bacak ağrısı dışında yaşanan belirtilere göre, kalp damar cerrahına, nörolojiye, genel dahiliye uzmanına ya da ortopedi uzmanına görünmeniz gerekebilir. Peki, hangi bacak ağrısı belirtisine göre hangi bölüme gidilmelidir?

    Ortopedi Uzmanı

    Kas ve iskelet sistemi ile ilgili konularla ilgilenen ortopedi doktoruna, bacak, diz ve eklemlerde görülen kırık, çıkık, incinme, yaralanma, darbe alma, menüsküs yırtığı, bağ yırtığı veya zedelenme, eklem iltihabı gibi eklemlerde görülen ağrılar için gidilmelidir.

    Kalp Damar Cerrahisi

    Bacaktaki ağrı hareket ettikçe artıyorsa, bacağın solgun bir görünümü varsa, ağrı dinlenme sırasında geçiyorsa atar damar tıkanıklığı ihtimali olabilir. Böyle belirtiler söz konusu olduğunda kalp damar cerrahisine görünmeniz gerekir.

    Nöroloji Uzmanı

    Bacak ağrısı, hareket halinde azalırken, dinlenme halinde artış gösteriyorsa, ağrının sebebi sinirlerden kaynaklanıyor olabilir. Omurgadan gelen ve bacak bölgesinde oluşan bir sıkışma dolayısı ile yaşanan belirtiler için nöroloji uzmanına görününüz.

    Genel Dahiliye

    Özellikle bacakta bulunan kaval kemiğinin ön bölgesinde görülen şişlik, kızarıklık gibi cilt hastalıklarına dayalı bir ağrı söz konusu olduğunda ise genel dahiliye bölümüne gidilmelidir.

    Tedavisi

    Bacak ağrısına neden olan çok fazla etken bulunduğundan hekime başvurulduğunda öykünün iyi bir şekilde anlatılması oldukça önemlidir. Tanı için fiziki muayene, MR, ultrason, röntgen gibi radyolojik görüntüleme tetkiklerinin yanı sıra sinir ölçümü için EMG de yapılabilir.

    Hemen her yaştan bir çok kişinin yaşadığı bacak ağrısı, bir çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkar. Ayakta fazla durma hareketsizlik, fazla hareket etme kilo alma gibi durumlara bağlı yaşanan ağrılar kas dokusunun yorulması veya zayıf olmasından kaynaklandığı için istirahat edilmesi ile iyileşir. Ancak bazı bacak ağrıları ise belli bir tedavi gerektirir. Bacak ağrısı yaşayan kişinin tedavi için başvurduğu hekim, hastanın şikayetleri doğrultusunda ayrıntılı fizik muayene yaparak, gerekli görmesi durumunda radyolojik tetkikleri de ister. Bazı durumlarda sinir ölçümü için EMG yapılmasını talep eder. Yapılan tetkik ve değerlendirmeler sonucuna göre sorun saptanarak uygun tedavi düzenlenir.

    YAZAR BİLGİSİ
    Modanium Özel
    Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.