Alerji İçin Hangi Doktora Gidilir?

06.08.2019
Alerji İçin Hangi Doktora Gidilir?

Alerji insanlar için aslında zararlı olmayan maddelerin vücutlara nüfus etmesiyle, bağışıklık sistemimizin aşırı reaksiyon vermesidir. Alerjen maddelerin her insanda neden aynı etkiyi yapmadığı, kiminin vücudunda tepkimelere sebep olurken bir diğer kişide buna sebep olmamasının nedeni henüz tam olarak bilinememektedir. Fakat genetik bir yatkınlık olduğu araştırmalar sonucunda bulunmuştur. Özellikle bireylerin alerjik rahatsızlıkları annelerinden aldığı gözlemlenmiştir. Genellikle alerjiler, polenler, ev tozu, bakteriler, küf mantarları, ev hayvanlarının tüyleri, bazı gıda proteinlerine karşı olabilir. Bağışıklık sistemimizde 2 adet savunma yolu bulunmaktadır. Hücresel ve humoral olarak adlandırılan bu savunma yolları, dış ortam ile yaptığımız temaslarda savunma mekanizması oluştururlar. Genetik, özellikli ya da özellikli olmayan faktör ile birlikte çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle hastalık oluşmaktadır.

Alerji tedavisine geç kalınması ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir. Kaşıntı eğer ciddi boyutlarda şiddetliyse, mutlaka bir uzmana gidilmelidir.

Alerji için hangi bölüme başvurulmalıdır?

  • Çocuklarlar için çocuk sağlığı ve hastalıkları, veya çocuk immünoloji bölümüne başvurmalısınız..
  • Erişkinler için dahiliye bölümüne başvurmalısınız.
  • Alerjik astım için göğüs hastalıkları bölümüne başvurmalısınız..
  • Göz nezlesi, alerjik konjiktivit veya göz çevresinde bir alerji için göz doktoruna başvurmalısınız..
  • Egzama, kurdeşen, böcek alerjisi, gıda alerjisi, arı alerjisi, atopidermatit gibi ciltte döküntü oluşturan rahatsızlıklar için cildiye (dermatoloji) bölümüne başvurmalısınız..
  • Anaflaksi aniden oluşan bir rahatsızlıktır ve bir an önce acile başvurmalısınız.

Alo 182 arayarak çok rahat bir şekilde randevu alınabilir. Kontroller sonucu uzman hekim alerji testleri isteyecektir.

Belirtileri

Alerji belirtilerini bilebilmek için öncelikle kişiler neye alerjisi olduklarını bilmelidir. Ayrıca bu belirtiler kişiden kişiye göre de değişebilir. Genellikle alerjinin ilk belirtisi şiddetli kaşıntıdır. Bunun dışında hırıltılı nefes almak, vücudun kaşınan bölgelerinde anormal şişlikler, burun akıntısı, nefes darlığı olarak görülebilir. Bu belirtiler bazen yıllarca görülmeyebilir, fakat yıllar sonra tekrardan geri gelebilir.

Alerji testleri nedir ve nasıl yapılır?

Alerji testleri kan ve deride yapılan testlerdir. Bu testler sayesinde hangi alerjenin veya alerjenlerin etken olduğu ortaya kesin olarak çıkar. En çok bilinen alerji testi, Prick testidir. Bu testte cilt üzerinde 20-30 çeşit alerjen tespit edilebilir. Hastanın dersinde çizilir ve solüsyon olarak hazırlanan alerjen maddeler üzerine damlatılır. Bir süre sonra kızarıklık oluşmaya başlar ise o madde ve ya maddeler alerjen olarak kabul edilir. Diğer test kan testidir ve daha kesin çözümdür. Kandaki IgE antikoru oranı ölçülür. Alerjik hastalarda bu oran normallere göre 10 katıdır.

Tedavisi

İmmunoterapi tedavisi genellikle uygulanır. Aşı tedavisidir, bağışıklık sisteminin alerjene karşı yanıtını değiştirmeyi hedefleyen uzun süreli bir tedavidir ve sadece tek bir alerjen mevcut ise uygulanabilir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.