Adet Sancısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

02.07.2016
Adet Sancısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Adet sancısı çeken kadınların aklına gelen ilk soru: hangi doktora gitmeliyim? şeklindedir. Adet sancısında elbette hangi doktora gideceğiniz ve doktor seçiminiz tedaviniz için oldukça önemlidir.

Her kadın hayatının büyük bölümünün de düzenli olarak her ay adet kanaması görmektedir. Bu adet kanamaları her ay 21-18 günden bir periyodik olarak tekrarlanır. Adet sancıları ise adet kanamaları başlamadan 24 saat öncesinde başlamaktadır. Adet sancısının şiddeti ise duruma göre değişkenlik göstermektedir ve mutlaka doktor muayenesi gerekmektedir. Biz sizler için adet sancılarına hangi bölümün baktığını araştırdık ve kaleme aldık.

Adet sancısı çekiyorsunuz ve ağrı kesici kullanıyorsunuz fakat ona rağmen sancılarınız devam ediyor ise; altında yatan her hangi bir başka jinekolojik neden yatmıyor ise mutlaka jinekolojik muayene gerekmektedir. Yaşam kalitenizi olumsuz olarak etkileyecek derece de şiddetli adet sancıları çekiyor iseniz mutlaka jinekolojik olarak değerlendirilmesi gerekmektedir ve uygun tedavi şekli uygulanmalıdır.

Jinekolojik muayeneleri oldukça önemlidir, bunun sebebi ise; adenomiyozis, miyomlar, endometriyozis, rahimdeki iç tabakanın normalin dışında farklı bir bölge de bulunması, yumurtalık kistleri, karın içerisinde yapışıklar gibi bazı jinekolojik rahatsızlar kendi karakteristik belirtileri vermeyip, adet sancısı şeklinde de kendini gösterebilir.

Adet sancısı şikayeti ile jinekoloğa gittiğiniz zaman, doktor jinekolojik muayenesinde adet sancına neyin sebep olduğunu belirleyerek en doğru tedaviyi ön görecektir. Bundan dolayı jinekolojik muayene adet sancılarında oldukça önemlidir.

Adet Sancısı İçin Jinekolojik Muayenesi Nasıl Yapılır?

Jinekolojik muayenesinin adet sancısının altında yatan sebepleri saptamak için büyük rol oynamaktadır ve şikayetin giderilmesi için de oldukça önemlidir. Yeterli olmayan değerlendirmelerde ise tedaviden başarılı bir sonuç almak oldukça zayıftır.

Adet sancılarında jinekolojik muayene de her hangi bir jinekolojik neden saptanmamış ise ilk olarak ağrı kesici ile tedavi uygulanmaktadır. Bu durumlarda ”nonsteroid anti inflamatuar analjezikler” gruplarında olan ağrı kesiciler önerilmektedir. Bu ilaçlar sadece ağrı kesmemektedir aynı zaman da ise prostaglandin üretimini azaltıp iki yönlü olarak tedavi etmektedir. Doktor önerisi değişmekte olup genel olarak adet kanamasından 24 saat evvelinde kullanımı tavsiye edilir ve adet sancısı varlığını gösterdiği süre boyunca ilaç kullanımı devam edilmektedir.

Şayet ki ağrı kesiciler adet sancısını kesmiyor ise; ikinci seçenek olarak uzman doktor doğum kontrol haplarını önerebilir. Yumurtlama ile adet sancısının arasında oldukça yakın bir ilişki olması sebebiyle ve doğum kontrol hapları ile yumurtlamanın engellemesinden dolayı etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılır.

Doğum kontrol hapları ile de adet sancısı devam ediyor ise; mutlaka ileri bir tetik gerekecektir. Bu sebeple derin bir inceleme için laparoskopi denilen ve karın boşluğunu izleme ve inceleme yapılan bir yöntem tercih edilir. Çoğunlukla bu yöntemden elde edilen sonuç ise; endometriyozist.

Bir çok adet sancısında sebebi belirlenemeyen sonuçlar elde edilmektedir ve nedeni çoğunlukla psikolojik olarak değerlendirilmektedir. Bu durumda psikiyatrik konsultasyon ön görülebilinir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.