Kalsiyum Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

05.05.2020
Kalsiyum Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Bir diğer adı hipokalsemi olan kalsiyum eksikliği, kan tahlili sonucunda kanda yer alan kalsiyum miktarının düşük çıkması ile birlikte kendisini ortaya çıkarmaktadır. Eğer ki bu eksiklik kendisini uzun süre boyunca tutarsa kişilerde ciddi hasarlar oluşmasına sebep olmaktadır. Bu hasarlardan bazılar diş değişimi, katarak, kemiklerin kırılgan bir hale gelmesi ve beyinde bir takım değişikler olmasıdır. Kısacası önlemleri alınmaz ise, kişilerin hayatı uzun vadeli tehlike içerisine girer.

Kalsiyum Eksikliği Nedir?

Hayati bir mineral özelliği gösteren kalsiyum, hem güçlü dişlerin hemde güçlü kemiklerin oluşmasında çok büyük bir etkene sahiptir. Tüm bunlarla birlikte kalp ve kasların daha güçlü bir işleve sahip olmasını da sağlamaktadır. Eğer ki bir vücut yeterli miktarda kalsiyumu kendisine alamazsa osteoporoz, osteopeni ve hipokalsemi hastalıklarını meydana getirir.


Günlük Kalsiyum İhtiyacı

Kalsiyum eksikliğine engel olabilmek için en çok dikkat edilmesi gereken nokta, her yaş grubunda alınması gereken kalsiyum miktarına dikkat etmek ve bu miktarları vücuda karşılamaktır. Hem bayanlar hemde erkekler için alınması gereken kalsiyum miktarları aynı değerlere sahiptir. Sadece çocuk, genç ya da yetişkin şeklinde yaş gruplarına dikkat edilerek miktarlar karşılanmalıdır.

Çocuk ve gençler için günlük önerilen kalsiyum miktarı

  • 9- 18 yaş grubunda yer alan çocuklar 1300 mg,
  • 4- 8 yaş grubunda yer alan çocuklar 1000 mg,
  • 1- 3 yaş grubunda yer alan çocuklar 700 mg,
  • 7- 12 yaş grubunda yer alan çocuklar 260 mg,
  • 0- 6 yaş grubunda yer alan çocuklar 200 mg.

Yetişkin kadın ve erkek günlük önerilen kalsiyum miktarı

  • 71 yaş üstü kadın ve erkekler 1.200 mg,
  • 51- 70 yaş arasında yer alan kadınlar 1.200 mg,
  • 51- 70 yaş arasında yer alan erkekler 1000 mg,
  • 31- 50 yaş arasında yer alan kadın ve erkekler 1000 mg,
  • 19- 30 yaş arasında yer alan kadın ve erkekler 1000 mg,
  • Hamile ya da emziren gençler gün içerisinde 1000 mg,
  • Hamile ya da emziren yetişkinler gün içerisinde 1000 mg,

Kadınlar orta yaşlardan itibaren menopoza daha çok yaklaştıklarından dolayı kalsiyum alımına daha çok dikkat etmeye çalışmalıdır. Menopoz sırasında bu miktarda yer alan düşüş, kemiklerin daha hızlı bir şekilde incelmesine sebep olur.


Kalsiyum Eksikliği Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak her insanın kalsiyum eksikliğine yakalanması yüksektir. Bu eksiklikler birçok sebepten dolayı meydana gelebilmektedir. Bu faktörleri kısaca incelemek gerekirse:

  • İlk olarak çocukluk döneminde kişilerin uzun zaman boyunca az miktarda kalsiyum tüketmesi sebep olduğu görülmektedir.
  • Bir diğer etken ise kullanılan ilaçlardan kaynaklanmaktadır. Bazı ilaçlar kalsiyumun emilim miktarını azaltır ve bu da kişilerde kalsiyum eksikliği oluşmasına sebep olur.
  • Bazı yapılan diyetlerde kalsiyum alımını azaltan yönde olmaktadır. Bu diyet esnasında alınan kalsiyum miktarı az olan gıdalar kalsiyum eksikliğini tetiklemektedir.
  • Kadınlarda görülen hormonal değişiklikler de bu eksikliğin sebepleri arasında yer alır. Bu bozukluktan dolayı kişiler gerekli miktarda paratiroid hormonu üretemezler.
  • En büyük etkenlerden bir tanesi ise genetik faktörlerdir.

Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Kalsiyum eksikliği bazı durumlarda belirtiler meydana gelmeyebilir. Aşağıda belirtilen durumlar yaşanırsa direk olarak bir doktora gidilerek tanının ne olduğu öğrenilmelidir.

Kas Spazmları

En erken belirtileri kas spazmları, kas ağrıları ve kas kramplarıdır. Bu durumda kişiler yürürken yada başka bir şekilde hareket ederken kollarında ve uyluk bölgesinde bir ağrı hissederler. En çok ise koltuk altında bir ağrı hissi meydana gelmektedir. Aynı zamanda bu eksiklik özellikle el, kol, ayak, bacak ve ağız etrafında karıncalanma ve uyuşukluk oluşmasına sebep olmaktadır. Bu belirtiler sürekli olmasa da bazı bazı durumlarda ortaya çıkar. Fakat ortaya çıkma durumu sık bir şekilde olur ise en kısa sürede bir doktora başvurmak gerekir.

Aşırı Derecede Yorgunluk

Bir diğer belirtisi ise kişilerde uykusuzluk hissi oluşturmasıdır. Bu yorgunluk hissi ile birlikte genel bir halsizlik, letarji ya da enerji eksikliği gibi durumlarda meydana gelmektedir. Yorgunluk hissi ile birlikte kişilerde özellikle baş dönmesi, kafa karışıklığı ve unutkanlık olayları meydana gelirse beyin sisi denilen bir hastalık oluşabilir. Bu yüzden dolayı bu belirtilerden en az iki tanesi dahi aynı anda karşılaştığınız bir sorun ise doktora gidip hemen bir tahlil yaptırmalısınız.

Cilt ve Tırnak Üzerinde Oluşan Belirtiler

En çok oluşturduğu belirtilerden bir tanesi egzama ve sedef hastalığıdır. Özellikle bu eksiklik cilt üzerinde kuru kaşıntının meydana gelmesine sebep olmaktadır. Cilt iltihabının en genel ifadesi egzama hastalığıdır. Bunun belirtileri ise kızarıklık, kaşıntı ve cilt üzerinde kabarcıkların oluşmasıdır.

Egzama ve sedef hastalığı kıyaslandığında ise, egzama hastalığının tedavi imkanı var iken, sedef hastalığının herhangi bir tedavisinin olmadığı görülmektedir. Tırnaklar açısında bakıldığında ise kalsiyum eksikliği nedeni ile tırnakların daha kırılgan ve kuru olmasına sebep olduğu görülür. Ayrıca saçların topak topak dökülmesine de neden olmaktadır.

Osteopeni ve osteoporoz

Bir diğer nedeni olan osteopeni ve osteoporozdur. Osteopeni, kemiklerde yer alan mineral yoğunluğunu azalmaktadır ve buda osteoporozanın oluşmasına neden olabilmektedir. Kemiklerin daha ince ve kırılmaya daha hassas olmasını sağlayan osteoporoz, duruş esnasında sorunlara, acıya ve sakatlığa dahi sebebiyet verebilmektedir.

Osteopeni ise, osteopozdan daha şiddetlidir. Buda tıpkı osteopoz gibi azalmış kemik yoğunluğuna sebebiyet vermektedir. Kemikler güçlü kalabilmek için yüksek miktarda kalsiyum depolarlar. Eğer ki vücutta kalsiyum miktarı düşük olursa, vücut direk olarak onu kemiklerden uzaklaştırmaya başlar ve böylelikle kemikleri kırılgan bir hale getirmekle birlikte kemiklerin yaralanmaya daha yatkın olmasına sebep olur.

Şiddetli Premenstrüel Sendrom (PMS)

2017 yılında yapılan bir araştırma sonucunda, kişinin 2 ay süresince her gün 500 mg kalsiyum aldığını ve bunun sonucunda ruh halinin düzeldiğini, bununla birlikte sıvı tutma oranında azalma olduğu gözlemlemiştir.

2019 yılında sistematik bir derlemenin yazarları tarafından, regl döneminin ikinci yarısında D vitamini eksikliğinde ki düşüş kalsiyumun Premenstrüel Sendroma katkıda bulunacağı sonucuna ulaşmıştır.

Diş Problemleri

Vücutta kalsiyum değerlerinin tamamen düşmesi yüzünden vücut ihtiyaç duymuş olduğu kalsiyum miktarını dişlerden sağlar. Eğer ki bu esnada vücut kalsiyum eksikliği yaşarsa dişlerde bir takım hasarlar meydana gelir. Bu hasarların başında diş köklerinde zayıflık oluşumu, dişlerin hızlı bir şekilde çürümeye başlaması ve kırılgan dişlerin oluşması gibi sebepler gelmektedir.

Depresyon

Bazı araştırmacılar depresyona sebep olduğunu ifade etmiştir. Fakat bunun tam olarak bir kanıtı henüz sunulmamıştır. Eğer ki kalsiyum eksikliğinden dolayı bir takım depresyon hareketlerini kendinizde fark ettiyseniz, doktora gitmeli ve şikayetinizi ona anlatmalısınız. Bu esnada doktorunuzun size vermiş olduğu kalsiyum takviyesi depresyon probleminizin geçmesine yardımcı olabilir.


Kalsiyum Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?

  • Diş hastalıkları,
  • Cilt ve tırnak hastalıkları,
  • Görme organlarında bozukluk,
  • Kemik erimesi,
  • Kaslarda kasılma ve kramp,
  • Kalp rahatsızlıkları,
  • Eklem hastalıkları,
  • Premenstrüel sendrom.

Kalsiyum Eksikliği Tedavisi

En kolay ve en güvenli yöntemi diyete olabildiğince fazla miktarda kalsiyum eklemektir. Kalsiyum açısından zengin olan besinler bu süreçte bolca tüketilmelidir. Bu diyet esnasında 19 ile 50 yaş grubunda yer alan kişilere 1000 mg civarında kalsiyum miktarı önerilirken, daha yaşlı, yetişkin ve çocuklar için bunun daha fazla miktarı önerilmektedir. Fakat hangi yaş gurubundan kişiler olursa olursa kalsiyum takviyesi almadan önce muhakkak bir doktora başvurmalıdır. Çünkü gerekli miktarın üzerinde alınan fazla kalsiyum böbrek taşı, kardiyovasküler hastalık ve diğer birçok hastalıklara sebep olabilmektedir.


Kalsiyum Fazlalığı Nedir?

Hiperkalsemi olarak tanımlanan kalsiyum fazlalığı, kanda kalsiyum seviyesinin normal değerlerin üzerinde olmasını ifade eder. Kanda yer alan fazla miktardaki kalsiyum böbrek taşı oluşturabilir, kemikleri zayıflatabilir, kalbin ve beynin çalışmasını engelleyebilir. Kalsiyum fazlalığı tiroid bezinin arakasında yer alan 4 minik aşırı aktif paratiroid bezinin bir sonucudur. Başlıca nedenleri arasında kullanılan ilaçlar, tıbbi bozukluklar, kanser ve fazla miktarda kullanılan D vitamini takviyesi yer almaktadır.


Kalsiyum Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

Eğer ki kalsiyum fazlalığı hafif derecede ise herhangi bir belirti ile karşılaşmak zor olabilir. Daha daha şiddetli durumlarda vücut kendisini belli ederek bir takım belirtiler oluşmasını sağlayabilir. Bu sebepler genel olarak incelendiğinde şu şekilde sıralanabilir:

  • Genel olarak baş ağrısı ve yorgunluk olarak kendisini belli ederler.
  • Böbreklerde yer alan hasarlardan dolayı aşırı susuzluk, alt ve üst karın üzerinde ağrı oluşması ve sürekli olarak idrara çıkma görülür.
  • Mide bulantısı, iştahta azalma, kusma, karın ağrısı, kabızlık.
  • Anormal derecede kalp ritminde bozukluk.
  • Kemik ağrıları, hastalıktan dolayı kırıklar oluşması ve osteoporoz.
  • Depresyon, ansızın sinirlenme ve hafıza kaybı.

Kalsiyum Fazlalığı Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Böbrekler

Böbrekler kanda kalsiyum miktarı fazla olduğunda onu filtrelemek için gereğinden fazla çalışmaya başlar. Zamanla bunun sonucunda kişilerde susama ve sıklık ile idrara çıkma durumu meydana gelir.

Sindirim sistemi

Kusma, bulantı, kabızlık ve mide sorunu gibi bir takım rahatsızlıklar meydana gelmektedir.

Kemikler ve kaslar

Genel olarak fazla miktarda yer alan kalsiyum kemikleri sızdırır ve zaman içerisinde onların zayıf bir hal almasını sağlar. Bu durumda ilerleyen dönemlerde depresyon, kemik ağrısı ve kas zayıflığı oluşmasını sağlar.

Beyin

Kalsiyum eksikliği olarak ifade edilen hiperkalsemi, zaman içerisinde beynin çalışma düzenini etkiler ve buda zaman içerisinde karışıklık, halsizlik ve uyuşukluk hissinin oluşmasını sağlar. Bununla birlikte depresyonunda oluşmasını tetiklemektedir.

Kalp

Çok nadir olsa da kalbin fonksiyonlarını tetikleyici etkiler oluşturmaktadır. Çarpıntı, kalp ritminde belirtiler, kalp problemleri ve bayılma gibi sorunlar meydana gelebilmektedir.


Kalsiyum İçeren Besinler Nelerdir?

Yapılan araştırmalar sonucunda kalsiyumun çeşitli kaynaklardan alınması tavsiye edilmektedir. Yer aldığı yiyecek ve içecekler;

  • Süt,
  • Yoğurt,
  • Peynir,
  • Fasulye,
  • Yosun içeren besinler,
  • İncir,
  • Fındık ve tohumlar (badem, fıstık, fındık ve susam gibi),
  • Brokoli,
  • Soya peyniri,
  • Ispanak,
  • Birçok gerekli kahvaltı besinleri,
  • Karahindiba yaprakları,
  • Ezilmiş yumurta kabuğu (toz halinde öğütülerek besinlere katılır).
YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.