Gece Uyurken Tansiyon Neden Yükselir ?

11.02.2017
Gece Uyurken Tansiyon Neden Yükselir ?

Tansiyon, kanın atar damara yaptığı basınç olarak tanımlanabilmektedir. Kalp kasılıp gevşeyerek bu basıncı oluşturur ve kanın damarlardan dokulara ulaşmasını sağlamaktadır. Tansiyon yükselmesi ve düşmesi sağlık açısından önemli sorunlara sebep olmaktadır. Kalp kasılırken oluşan basınca büyük tansiyon, gevşeme durumunda kanın uyguladığı basınç ise küçük tansiyonu oluşturmaktadır. Tansiyon normal değerler düzeyin de tutulamaz ve özellikle hipertansiyon durumun da beyin kanması ve kalp krizi gibi nedenler oluşturmaktadır. Tansiyonun normal değerlerin de bulunmamasının vücut genel işleyişinde ki bazı sorunlar bozabilmektedir. Özellikle diyabet tansiyon dengesizliğinin başlıca nedenleri arasındadır.

Tansiyonda ki dengesizlik sadece hastalıklardan değil bazı çevresel nedenlerden meydana gelebilmektedir. Stres, heyecan, korku ve hatta bazı kokular tansiyonu tetikleyerek artmasına veya azalmasına neden olabilmektedir.

Normal kan basıncına sahip insanların tansiyonları kişi uyku durumun da iken düşer. Bu olması gereken normal bir durumdur. Elbette tansiyonun düşmesi belirli bir aralığa kadar normaldir. Korku, heyecan, stres gibi nedenler dışında da bazı olası durumlar da tansiyonun düşmesine sebep olabilmektedir. Kanama, şok ve ishal gibi nedenler de vücut kompozisyonunu ve kan içeriğini değiştirerek kan basıncının azalmasına yani tansiyonun düşmesine neden olmaktadır. Vücudun susuz kalması yani kan hacminin düşmesi de ayrıca tansiyonun düşmesine neden olmaktadır. Özellikle bu durum diyabetle ilişkilendirilmektedir. Diyabetik hastalar da idrar çıkışının sık olması ve artış göstermesi vücuttan suyun atılmasını ve kan basıncının düşmesine neden olmaktadır. Adrenal bezin yetersizliği durumun da bu bezden salgılanan kortizol hormonun yetersizliğinden ileri gelen ishal halsizlik, yorgunluk gibi nedenlerin yanı sıra tansiyon düşüklüğü de gelmektedir. Bunların yanı sıra bazı hastalık durumları da tansiyon düşüklüğüne neden olmaktadır.

Tansiyon yüksekliği kan basıncının artışından dolayı meydana gelen bir çok sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu tansiyon yüksekliği bir çok sebebe bağlı olarak gerçekleşmektedir. Uzun süreli stres durumu ve aşırı tuz kullanımı başlıca nedenler arasında gösterilmektedir. Elbette bunların yanı sıra halsizlik, hareket azlığı, sigara ve alkol kullanımı ise diğer başlıca nedenler arasın da gelmektedir. Genel olarak uyku durumun da sağlıklı kişiler de tansiyonun düşmesi gerekmektedir. Fakat tansiyon hastaların da ise bu durum kan basıncının artış göstermesi ve kalp de çarpıntı oluşturmasıyla belirtiler göstermektedir. Diyabet ve tansiyon birbirlerini tetikleyen mekanizmalar meydana getirebilmektedir. Özellikle uyku durumun da tansiyon yükselmesi bu mekanizmalar da bir takım sıkıntılar oluşturabilmektedir. Damar sertleşmesi de yine bu kan basıncını dengeleyen mekanizmanın işleyişine engel olmaktadır. Bu durumlar kontrol altına alınmalıdır. Kontrol altına alınamayan bu durumlar bedenin işleyişini bozmakta hatta ölümle sonuçlanabilmektedir. Aşırı kilo alımı da kalp çarpıntısına ve tansiyon yüksekliğine neden olmaktadır. En ideal şekil de diyetisyen kontrolün de kilo verimi sağlanmalıdır. Sigara kullanımı ve alkol kullanımı bırakılmalıdır.

Geceleyin kalp çarpıntısı ile kalkıyorsanız öncelikle derin derin nefes alıp verin. Doktorunuzun verdiği ilaçları ihmal etmeden gece yatmadan önce mutlaka için. Parasempatik sistemdeki bozukluk gece uyurken aniden yükselmeyle kendini gösterir. Yediklerinize çok dikkat  etmek gerekir. Her baş ağrısında hemen bilmediğiniz ağrı kesicileri kullanmayın. Tansiyonunuz çıktığında şunları yapmak iyi gelecektir; başınızı soğuk su ile yıkayın bunu yapmak sinirleri uyarır. Su soğuk olsun ama aşırı değil. Tansiyonu düşürmeden en etkili yol limondur. Su ile limonu karıştırıp için. Limonun tansiyonu düşürücü etkisi vardır. Hızlı tansiyon düşüren besinlerden biri de sarımsak olduğunu unutmayın.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.