Samsun Gezilecek Yerler | En Güzel 35 Yer

    05.05.2020
    Samsun Gezilecek Yerler | En Güzel 35 Yer

    Samsun ili Karadeniz kıyı bölgesinin güzide şehirlerinden biridir. Tarih boyunca jeopolitik konumu, liman şehri durumunda olması ve çeşitli doğal güzellikleri ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Samsun’un bilinen en eski yerleşim yeri ilçesi olan Tekkeköy’dür. Tekkeköy içerisi ve civarında bulunan çeşitli mağaralarda insanlar yaşamış ve günümüze çeşitli eserler bırakmışlardır.

    Mağaralarda yapılan arkeolojik kazılarda mezolotik döneme dair eserler bulunmuştur. Samsun ili içerisinde resmi olarak yaşadıkları bilinen ilk toplululuk Gaşka topluluğudur. O dönemde Samsun’un iç kesimleri Hitit, kıyı kesimleri ise Gaşka topluluğunun yönetimi altındadır. Gaşka topluluğu bilinmeyen bir neden ile yaşadıkları yeri terk ederken Samsun iline hemen sonrasında Orta Asya Kökenli İskitler sahip olmuşlardır. Günümüze kadar farklı topluluk ve uygarlıklara ev sahipliği yapan Samsun şehri günümüz önemi açısından da siyasi bir öneme sahiptir.

    Samsun ile ilgili merak edilen bir diğer konu ise ismini nereden almış olduğudur. Türkler’in bu şehre sahip olmasından önce Orta Doğu ve Türk kaynaklarında “Samsun” ismi geçmektedir. Benzer dönemlerde Batı kaynaklarında bu şehir “Sampson” olarak geçmektedir. Günümüz Cumhuriyet dönemi ile birlikte idari düzenleme yapılarak “Samsun” ismini almıştır. Hazırladığımız gezi rehberine hemen göz atarak, Samsun gezilecek yerler ile ilgili listenize ekleyebileceğiniz en güzel yerleri keşfedebilirsiniz.

    Tarihi Yerler

    Amisos Tepesi

    Amisos Tepesi kaynaklarda belirtilmesine göre dört aşamada kurulan bir tepedir. Resmi olarak bilinen ilk yerleşim yeridir. Uzun yıllar çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan bu tepe doğal görüntüsü, bitki örtüsü ve cıvıl cıvıl renkleri ile de göz kamaştırmaktadır. Amisos Tepesinin Kurulma aşamaları şu şekildedir:

    Dönem (MÖ 6. Yüzyılın Başı)

    Sinop ili çevresinde bir topluluk oluşturmayı başaran Miletoslular gelişip büyüyerek Amisos Tepesine yerleşip küçük bir şehir kurmuşlardır. Anadolu ve Karadeniz arasında ticaret hattı kurmuşlar tarım ve ticaret ile yakından ilgilenmişlerdir.

    Dönem (MÖ 6. Yüzyılın İlk Yarısı)

    Kapadokyalılar da Amisos Tepesine gelerek yerleşim kurmuşlar ve büyümeye devam etmişlerdir.

    Dönem (MÖ 6. Yüzyılın Ortası)

    Kapadokyalıların liderliğini yapan kişi Foçalıların da Amisos Tepesine yerleşmesine izin vererek kurulan tepeye büyüme daha fazla büyüme imkanı sağlamıştır.

    Dönem (MÖ 437)

    Sinop ve çevresinden gelen Atina topluluğunun Amisos Tepesine yerleşmesiyle birlikte aşama tamamlanmış ve Amisos Tepesinin adı Peiraieos olarak değiştirilmiştir.

    İleri dönemlerde Miletoslular, Toraman Tepe adı verilen dağ eteklerinde kendilerine ait şehir kurarak surlar inşa etmiş, kendilerini düşmandan korumuşlardır. Sosyal yaşam, kültür ve gelenek anlayışları nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar gelmiştir. Şehir kurulan bu tepenin doğu tarafında bir liman bulunmaktadır. Liman bölgesi mevcut olduğu için çevresinde kurulmuş olan şehirlerin varlığı da limana göre tahmin edilmektedir.

    Bu kent din adamlarının, askerlerin, tüccarların, önemli ticaret adamlarının, yöneticilerin ve halkın yaşadığı bir kenttir ve bulunan kazılarda yapılan ölçümlere göre bu kent 44 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. 2004 yılında bu tepe civarında yapılan çeşitli kazılarla bu bilgiler gün ışığına çıkarılmış ve bulunan çeşitli eserler dikkatlice incelenerek geçmiş dönemlere ait bilgiler elde edilmiştir. Başlatılan kazılarda Baruthane Tümülüsleri olarak adlandırılan iki adet yığma tepe ile karşılaşılmış ve yapılan incelemeler sonucunda bu tepeler içerisinde mezarların var olduğu tespit edilmiştir.

    Samsun Müzesi ve İstanbul Üniversitesi ortak arkeoloji çalışmaları sonrasında bulunan iki ayrı mezar ziyaretçilere açılmıştır. Bu tepeyi ziyaret ederseniz sizleri iki adet büyük mezar odaları karşılayacak ve geçmişten günümüze yolculuğa çıkmanıza yardımcı olacaklardır. Yürüyüş ve doğa severler için eşsiz bir yer olan Amisos Tepesi sizleri geniş ve ahşap bir yürüyüş parkuru ile karşılayarak mezar odalarına götürecek ve tarihi anlara tanıklık etmenizi sağlayacaktır.

    Nasıl Gidilir?

    Amisos Tepesi Samsun Atakum ilçe merkezinde yer almaktadır. Batıpark üzerinden teleferik veya araba ile gidilebilir. Otobüs terminaline 6, Hava limanına 28 kilometre uzaklıktadır. Şehir içi tüm hatlar gitmektedir.

    Onur Anıtı

    Onur Anıtı Samsun ilinin simgesi haline gelmiştir. Hikayesi yüz yıllar öncesine dayanır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının simgesi olarak yapılmıştır. Heykelin kaidesiz yüksekliği 4.75 metre, kaideli yüksekliği 8.85 metredir. Ayağa kalkıp şahlanan at üzerinde oturan bir insan, korkusuzluğu ve bağımsızlığı, yenilmezliği, gücü temsil etmektedir. Bu heykel Samsun halkı tarafından Avusturyalı heykeltıraş Henrich Krippel’e yaptırılmıştır.

    Heykel çalışması bitirildikten sonra bir Alman vapuru ile 15 Kasım 1931 tarihinde Samsun’a getirilmiştir. Bu heykel günümüz sınırları içerisinde olup ziyaret edildiğinde heybeti ile insanları gururlandıran bir duruşa sahiptir. Gidilmesi ve görülmesi gereken bir yer olması ziyaretçilere açık olması aynı zamanda milli bilinç ve unsur olarak da Samsun ilini önemli bir noktaya taşımaktadır. Onur Anıtı Heykeli kaidesinde:

    ” Vatanda Milli Mücadeleye Başlamak İçin Gazi, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıktı.”

    “Bu heykel, Samsun vilayeti halkı tarafından 29 birinci teşrin 1931 tarihinde dikildi.” yazıları yer almaktadır.

    Nasıl Gidilir?

    Onur Anıtı Samsun’un İlkadım ilçesi içerisinde bulunur. İlkadım içerisinde olan Atatürk Parkı içerisinde bulunmaktadır. İlkadım ilçesi ve Atatürk Parkına toplu taşıma ve özel araç ile kolaylıkla ulaşılabilinir. Özel araç ile ziyaret etmek isterseniz 100.yıl Bulvarı veya 19 Mayıs Bulvarı üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Onur Anıtı şehir içerisinde yürüme mesafesindedir.

    Samsun Kalesi

    Samsun kıyısında bulunan kalenin amacı kenti savaşlardan korumaktır. Bu kale Türk Beyliği olan Danişmentliler döneminde yaptırılmıştır. Aynı zamanda Samsun kentinin ilk camisi olma özelliğini taşımaktadır. Günümüze kadar ulaşamamıştır. Bunun nedeni; yangın deprem durumlarında kalenin büyük oranda hasar görmesi ve işlevini yitirerek yıkılmasıdır. Çevresinde birçok ticari ve sosyal unsuru bulunduran bu yapı Külliye mimarisi ile de benzerlik göstermektedir. Kale tarihini kısaca inceleyecek olursak 1323 yılında tekrar inşa edildiği bilgisi ile karşılaşıyoruz.

    Bu durum milli kültürümüzü koruma eğilimi içerisinde olma ve aynı kültür, gelenekleri devam ettirme isteği içerisinde bulunma durumundan oluşmaktadır. Tekrar inşa edildikten sonra kaynaklarda Kale Kapısı Mescidi olarak geçen bu cami tarihin birçok anına tanıklık etmiştir. Bu tarihi yapı günümüzde iki katlıdır. Konum olarak yeri kuyumcular çarşısı içerisinde kaldığı için etrafı dükkanlarla çevrilidir. Minaresi mescidin ikinci katından başlatılan bu yapı geçmişten günümüze gizemini hala korumaktadır.

    Yıkıldıktan sonra yapılması halinde meleklerin ve dini unsurların bu yapıyı yeniden yapanlara beddua edebileceği yönünde yazılan bir kitabe mevcut. Bu da asıl ismi kale olan ve yıkıldıktan sonra günümüze uyarlanarak tekrar yaptırılan camiyi oldukça gizemli kılmaktadır. Kale ve mescide ait olan kitabeler yaşanılan dönemle ilgili tarihi belge niteliği taşımaktadır. Yine bu kitabelerde Amisosun “Efrenç Kalesi” olarak anılması da dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.

    Nasıl Gidilir?

    Özel araç ile gitmeniz halinde navigasyon kullanmanız oldukça yararlı olacaktır. Toplu taşıma ile ulaşmak isterseniz de dolmuşlarla ulaşım mümkündür.

    Saathane Meydanı

    Meydanda bulunan ve meydana adını veren saat kulesi 2. Abdülhamit döneminden günümüze kadar gelen bir tarihi eserdir. Sultan Abdülhamit Han tahta çıkışının 10. Yılı olması gerekçesi ile 1886 tarihinde tüm sancaklardaki valilere bulundukları şehirlere saat kulesi yapılmasını emreder. Fransız bir mühendisin kulenin yapımında kullanmış olduğu ünye taşı tarihi değerleri günümüze kadar getiren kuleyi meydana getirmiştir. 9 Mayıs 1887 yılında tamamlanan bu kule sonrasında doğal nedenlerden dolayı yıkılmış ve tekrar inşa edilmiştir.

    Nasıl Gidilir?

    Saathane meydanı hareketli ve ticari anlamda gelişmiş bir bölgedir. Bu nedenle bu meydan yönüne gelen ve giden toplu taşımalar her bölgeden geçebilir. Kalkış saati ve hangi duraklardan geçtiğini öğrenmeniz gidebilmek için yeterli olacaktır.

    İkiztepe Höyüğü

    Samsun’un ilçesi olan ikiztepe geçmişten günümüze pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olması tahmini ile yüzeysel araştırmalar yapılmış ve bu araştırmalar sonucunda 57 adet höyük tipi bulunmuştur. 6 adet düz yerleşim yeri, 25 adet antik çağ dönemine ait kalıntılar, 48 adet tümülüs, 5 adet kaya mezarı, 3 adet normal mezarlık, 1 adet korunma amaçlı kale, 1 adet hamam ve 1 adet köprü bulunmuştur.

    Bunların dışında antik çağ dönemine ait birçok eşya, yine o dönemden kalma mezarlar bulunmuştur. Bulunan iskeletler üzerinde bilinçli bir şekilde ameliyat uygulamaları yapıldığı belirlenmiştir. Arkeolojiye ilgi ve merakınız varsa mutlaka bu höyüğü de ziyaret ederek fotoğraf arşivinizi zenginleştirmelisiniz.

    Nasıl Gidilir?

    Arkeolojik çalışmalar hala daha devam ettiği için belirli bir tarihe kadar ziyarete kapalıdır.

    Milli Kurtuluş Anıtı

    Kurtuluş mücadelesi dönemini yansıtan bu anıt Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının heykelinden oluşmaktadır. Bu anıtın bir diğer özelliği ise ülkenin yedi bölgesini temsil etmesi. Tarihi yapılara ilgi duyuyorsanız mutlaka burayı da ziyaret etmelisiniz.

    Nasıl Gidilir?

    Milli Kurtuluş Anıtı Tütün İskelesine yakın bir mevkidedir. Şehir içi ulaşım hatları ile kolaylıkla ulaşım sağlanabilir.

    Tütün İskelesi

    Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadeleyi başlatmak için 19 Mayıs tarihinde Bandırma Vapuru ile Samsun’a gelerek silah arkadaşlarıyla ayak bastığı iskeledir. Kalbi milli duygu ve düşüncelerden yana olan 19 silah arkadaşının ayak bastığı bu iskele tarihi birçok ana tanıklık etmiştir. İskele günümüze kadar yapısal olarak gelememiş benzeri inşa edilerek ziyarete açılmıştır.

    Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları iskeleye ayak bastığı anda kendilerini karşılamaya gelen halk ile birlikte kucaklaşmıştır. İskele üzerinde Mustafa Kemal, silah arkadaşları ve halkı temsil eden bal mumu heykellerini görebilirsiniz. Bu iskele aynı zamanda kaynaklara Kurtuluş Yolu olarak da geçilmiştir.

    Nasıl Gidilir?

    Bu iskele Samsun/İlkadım yabancılar çarşısı civarındadır. Şehir içi toplu ulaşım veya özel araç ile ulaşım sağlanabilir. Otobüs terminaline 4 kilometre, Hava limanına 23 kilometre mesafededir.

    Tarihi Çarşamba Köprüsü

    Samsun ili Çarşamba ilçesi ile bütünleşen ve Çarşamba ilçesinin simgesi haline gelen bu köprü tarihi bir değer taşımaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin en uzun köprüsü olan Yeşilırmak köprüsü iki yakayı birbirine bağlama görevi görür. Milattan önce 4000li yıllarda geçmeye başlayan Yeşilırmak, Çarşamba ilçesini ikiye ayırmıştır. Halk arasında bu iki yakanın ismi “Öte Geçe”, “Beri Geçe” olarak söylenir. Bu iki yakadan geçişler halk için oldukça zordu o dönemlerde. Tarım ve hayvancılık ile uğraşan Çarşamba halkı, kayıklar ile bir yakadan diğerine geçerken ürünlerini yada hayvanlarını suların yükselmesi ile birlikte kaybedebiliyorlardı.

    Bu duruma çözüm bulabilmek adına önceleri tahta köprü çalışması yapılmış ve insanların bu tahta köprü üzerinden iki yakaya geçişi sağlanmıştır. Sonrasında tahta köprü de hizmet vermede yetersiz kalınca Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile yeni köprü çalışmalarına başlanmıştır. Türk Mühendis ve işçileri tarafından Atatürk Döneminde başlanan bu köprü Türkiye’nin en uzun köprüsü adını almıştır. Köprünün yapımı 1931 yılında bitmiştir. Köprü yaklaşık 10 odaya sahip, 12 ayaklı, 273 metre uzunluğundadır.

    Yapıldığı dönemde tarihi özellikler taşımamasına rağmen yapımının 10. yılında ileri teknoloji ile yapıldığı övgülerini alan köprü eser olarak kabul edilmiştir. Bunun sonrasında set ve baraj yapımının artması ile selin önüne geçen Çarşamba halkı, dile, tarihe mal olmuş olan Çarşambayı sel aldı türküsü ile de tarihte kendine bir yer edinmiştir. Özel araç imkanı var ise Samsun gezilirken mutlaka ilçelerindeki bilinmeyen ya da tam olarak duyulmamış tarihi değer taşıyan yerlerin de ziyaret edilmesi milli değer ve bilince sahip çıkma açısından büyük önem taşır.

    Nasıl Gidilir?

    Tarihi Çarşamba Köprüsüne gitmek için özel araç imkanı olması oldukça uygun olacaktır. Toplu taşıma köprüye kadar kısmen gidebilir bu nedenle riske girmemek için gideceğiniz bölgeleri iyice araştırmalı ulaşım ağına hakim olmalısınız.

    Tarihi Ahşap Çivisiz Cami

    Türkiye’nin en eski ahşap ve çivisiz camisi olarak kayıtlara geçen bu cami doğallığı ile ziyarete gelenleri kendine hayran bıraktırıcı niteliktedir. Göğceli Cami olarak da geçen bu tarihi cami Göğceli Mezarlığında bulunmaktadır. İnşa kitabesi bulunmayan caminin kayıtlı bir vakfiyesi de bulunamamıştır. Yurt dışından gelen mimarların ahşap cami üzerinden almış olduğu bazı numuneleri test etmesi sonucunda bu yapının 1206 yılında yapılmış olduğu ortaya çıkmıştır.

    Bu yapı 2007 yılında çok detaylı bir restorasyondan geçirildikten sonra tekrar hizmete açılmıştır. Yapının çatı tahtalarında kök boyaları ile yapılmış olan kalemiçi nakışlar görülmektedir. İnce detayları dikkat çekici ve doğal olan bu camiyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

    Nasıl Gidilir?

    Toplu taşıma ile otogar üzerinden Samsun-Çarşamba otobüsleri ile rahatlıkla ulaşım sağlanabilir. Özel araç ile navigasyon yardımıyla ulaşılabilir.

    Fatma Çavuş Türbesi

    Fatma Çavuş milli mücadele döneminde tek Türk köyü olan Dağköy’de köyün yerli halkı ile direnen bir milli mücadele kahramanıdır. Milli mücadele döneminde vermiş olduğu mücadele Mustafa Kemal Atatürk’ün dikkatinden kaçmamış ve mücadele sonrasında Fatma Çavuş’u Ankara’ya davet etmiştir. 1963 yılına kadar tüm resmi törenleri at sırtında izleyerek selamlayan Fatma Çavuş 1963 yılında vefat etmiş ve anısına bu türbe yapılmıştır. Burayı ziyaret ettiğinizde milli duygularınızın güçlendiğini, Samsun’un her adımında milli mücadele ruhu olan bir şehir olduğunu görebileceksiniz.

    Nasıl Gidilir?

    Fatma Çavuş Türbesi Samsun ili İlkadım ilçesinde yer almaktadır. Özel araç imkanı var ise navigasyon yardımıyla ziyaret edilebilinir.

    Müzeler

    Bandırma Vapuru Müzesi

    Atatürk’ün Bandırma’dan gelmiş olduğu vapurun birebir aynısının yapılması ile müze olarak halka açılmış müzedir. Atatürk’ün Bandırma’dan gelmiş olduğu vapurun aynısının yapılması toplamda 3 yıl sürmüştür. Bandırma Vapuru Müzesini ziyaret ettiğinizde hem keyiflendirici gurur verici anlar yaşayabilir hem de tarihin izlerine tanıklık edebilirsiniz.

    Vapurun orijinal hali 1925 yılında parçalanmıştır. Müze vapur içerisinde Atatürk ve silah arkadaşlarının bal mumu heykeli bulunmaktadır. Ayrıca gemi ile ilgili ilginizi çekebilecek denizcilik materyalleri de mevcuttur. Yine müze içerisinde Mustafa Kemal Atatürk’ün el yazısı ile yazılmış olan yazışmalar bulunmaktadır. Bu müze Doğu Park sahilinde ziyaretçilerini karşılamaktadır.

    Nasıl Gidilir?

    Kurtuluş Savaşı ve Mustafa Kemal Atatürk için önemli bir yere sahip olan Bandırma Vapuru Samsun’un Canik ilçesinde bulunur. Bandırma Vapuru Müzesine şehir merkezinden toplu taşıma ve ulaşım hatları gitmektedir. Geziye farklı bir hava katmak için fayton ile de sahil kıyısı boyunca gezip görerek ulaşım sağlanabilir.

    Gazi Müzesi

    Gazi müzesi ilk inşa edildiği dönemlerde otel olarak kullanılmıştır. Otel olarak kullanılmasının nedeni Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ilk geldiğinde konaklamış olduğu otel olmasıdır. Otelin eski adı Mantika Palastır. Bu otel Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden sonra müzeye çevrilerek 1940 yılında halka açık hale getirilmiştir. Müzeyi ziyaret ettiğinizde ulusal ayaklanmanın ilk ayağı olan Samsun ve Mustafa Kemal Atatürk’ün bu durumlar ile ilgili el yazması yazılarını görebilirsiniz. Milli mücadele ruhu ile halkı da destekleyen Mustafa Kemal Atatürk’e ait her şey müze içerisinde sergilenmiştir.

    Atatürk’ün kendisine ait fotoğraflar, bal mumu heykelleri, çeşitli belgeler ve kesinlikle merak uyandıracak olan gezi çantası müze içerisinde halka açık olarak ziyaretçilerine sunulmuştur. Müzenin en büyük öneminden birisi ise Onuncu Yıl Nutkunun aslının bu müzede sergilenmesidir. Mutlaka herkesin görmesi gereken bir belgedir. Görenleri şaşırtan ve düşündüren bu nutuk milli değere sahiptir. Müze pazartesi günleri dışında 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

    Nasıl Gidilir?

    Cumhuriyet Caddesi üzerinden geçen toplu taşıma araçları ile gidebilirsiniz. Minibüslerle belirli bir noktaya kadar geldikten sonra yürüme mesafesinde müzeye ulaşabilirsiniz. Müzeye giriş tamamen ücretsizdir.

    Samsun Kent Müzesi

    İlk inşa edildiğinde demir yollarına ait çalışan işçilerin kalması için kullanılan bu lojmanlar günümüzde kent müzesi olarak kullanılmaktadır. Samsun şehrine dair öğrenmek istediğiniz her şeyi bu müzede tüm detayları ile bulabilmeniz mümkün.

    Nasıl Gidilir?

    Otobüs terminalinden müze tarafına gitmek istiyorsanız otogardan kalkan araçlar ile Cumhuriyet Meydanında inip yaklaşık 5-10 dakika yürüdükten sonra müzeye ulaşabilirsiniz. Müze haftanın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında açıktır.

    Tarihi Tren İstasyonu Müzesi

    Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan bu tarihi istasyon 1920’li yılların başında yapımına başlanmıştır. Aradan zaman geçtikçe trenler üzerindeki kiremitlerde Fransızca yazılar gören görevliler treni ve istasyonu tekrar restore etme çalışmaları ile yeniden hizmete açılmıştır. Günümüzde müze olarak kullanılan bu tarihi tren istasyonu buram buram tarih kokmaktadır. Gittiğinizde mutlaka seveceğiniz ve görmeniz gereken bir yerdir. Tarihini dinlemek oldukça hoş.

    Nasıl Gidilir?

    Tekkeköy ilçesinde bulunan tren istasyonu şehrin dışında ve ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır. Toplu taşıma ile veya özel araç ile navigasyon vasıtasıyla kolaylıkla gidilebilinir.

    Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

    Samsun’a uğramışken etnografya müzesini gezmeden dönmeniz üzücü olabilir. Çünkü bu müzede çeşitli arkeolojik kalıntı ve eserler mevcut. Tarih ile yakından ilgileniyorsanız mutlaka gidip görmelisiniz. Bu müze fuar alanında bulunmaktadır. 19 Mayıs 1981 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müze içerisinde Tunç Çağı, Hitit, Helenistik ve Roma dönemlerine ait birbirinden farklı enteresan kalıntılar ile karşılaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra üzerinde ameliyat işlemi gerçekleştirilmiş iskelet ve kafa tasları, Amisos Mezarı odasından çıkan çeşitli hazineler, altın küpe, bilezik ve taç gibi çeşitli değerli ve ilginç eşyaları fotoğraflayarak arşivleyebilirsiniz.

    Nasıl Gidilir?

    Arkeoloji ve Etnografya Müzesine özel araç imkanı var ise 100. Yıl Bulvarı veya 19 Mayıs Bulvarı üzerinden giderek kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Toplu taşıma veya otogar tarafından ulaşım sağlamak isterseniz otogar içerisinden şehir merkezine ulaşım sağlayan servisler ile de gitmeniz mümkün.

    Canik Oyuncak Müzesi

    Oyuncak severlerin ilgi ile ziyaret edebileceği bir müzedir. Geçmişten günümüze kadar sahip olunan tüm oyuncakları bu müzede görebilirsiniz. Fabrikasyon, yabancı ve antika oyuncak çeşitleri ile birlikte müzede tam 1000 adet oyuncak mevcut. Bu müze özellikle çocukların ilgi odağı olmuş durumdadır. Hayal dünyası ve oyuncaklar ile ilgili tüm güzellikleri burada bulabilirsiniz. Müzede sergilenen oyuncakların en eskisi 18. yüzyıla ait bir oyuncak figürüdür. En yeni oyuncak ise 1982 tarihine ait bir Barbie Bebek figürüdür. Müze pazar ve pazartesi günleri dışında açık ve ücretsizdir. Sadece belirli atölye çalışmaları için ücret ödemesi yapılabilir.

    Nasıl Gidilir?

    Özel araç imkanı var ise Samsun/Canik içerisinde navigasyon yardımı ile Mevlana Eğitim, Yaşam ve Kültür Kampüsüne ulaşılarak gidilebilir.

    Alaçam Mübadele Müzesi

    Bu müzede etnografik eserler sergilenmektedir. Milli mübadele dönemi Lozan Protokolü ile ilişkisini mübadele eden insanların yanında getirmiş olduğu günlük eşyalar, o döneme ait belge ve fotoğraflardan oluşmaktadır. Müze binası 19.yüzyılın son çeyrek diliminde İptidai olarak kullanılmış, sonraki dönemlerin getirmiş olduğu imkanlar nedeniyle kamu binası olarak görevine devam etmiştir.

    Bu müzede mübadele eden kadın erkek ve çocukların özel günlerde kullanmış olduğu eşyalar, günlük kullanım eşyalarını ve o yılları anımsatacak belge ve fotoğrafları inceleyebilirsiniz. Müze hafta içi her gün açıktır. 08.00-17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Müze girişi ücretsizdir.

    Nasıl Gidilir?

    Alaçam Mübadele Müzesi Samsun-Sinop kara yoluna 55 kilometre kadar uzaklıktadır. Özel araç ile gidilmesi daha kolay ulaşma imkanı sağlar. Kara yolu üzerinden ilçeye ulaşarak navigasyon vasıtası ile rahatlıkla müzeye gidebilirsiniz.

    Doğal Güzellikler

    Amazon Köyü

    Amazon Köyü için Samsun’un cenneti diyebiliriz. Tamamen doğal seyirler üzerine oluşan bu ortam ziyaretçilere huzur ve ferahlık sağlamakta. Bafra delta ovasını oluşturan Kızılırmak burada verimli ovalara ve görsel şölene dönüşür. Ekolojik olarak da muhteşem çeşitlilik gösteren bu köy aynı zamanda milli parklar arasındadır. Jeolojik olarak 1000-2000 yıl geçmişe sahip olan bu köy Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti olarak da bilinmektedir. Bu park içerisinde aynı zamanda geçmişte Kadın savaşçılar olarak bilinen Amazon Kadınların İlkadım ilçesi içerisinde yaşaması anısında Amazon Kadınları heykelleri de bulunmaktadır.

    Nasıl Gidilir?

    Amazon Köyü olarak bilinen Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Parkı İlkadım Batı Park içerisinde bulunmaktadır. Hava limanına 27 kilometre, otobüs terminaline 7 kilometre mesafededir. Şehir içi toplu taşıma ve ulaşım araçları ile kolaylıkla gidebilirsiniz.

    Yakakent

    Kıyı kesiminde bulunan yaka kent eşsiz manzarası ile ziyaretçilerini adeta büyülemektedir. Doğanın yeşil ve mavi ile bütünleşmesi, ziyaretçilerin pozitif enerji ile dolmalarına ve dinlenmelerine olanak sağlar. Özellikle yaz mevsiminde binlerce turisti kendine çekerek doğal tatil alanı oluşturması ile bilinir. Sahil boyunca birçok tesis ile karşılaşabilirsiniz. Gazoz ve gözlemeciler, yiyecek içecek satan insanlar, plajların insan enerjisi yaz mevsimi ile bütünleşir.

    Yaka kent Sinop ilinin belirli bir kesiminden bakıldığında çukur içerisinde oluşan bir ada görünümüne de sahip. Bu doğal görüntüyü gözlemleme amaçlı birçok insan burayı ziyaret ediyor. Yaka kente uğradığınızda balık tutma dahil çeşitli aktivitelere katılabilir ve oldukça eğlenebilirsiniz. Yaka kent ilçesi içerisinde ayrıca gidebileceğiniz yerlerden bazıları:

    Çam Gölü Mesire Alanı

    Yaka kent ilçesine 4 kilometre uzaklıkta olan bir alandır. Ormanlardan oluşan büyük bir alan oraya gittiğinizde sizleri bol yeşillik ve doğal güzellik ile karşılamaktadır. Oksijen ve enerji deposu olan bu mesire alanı kamp, piknik ve doğa aktiviteleri için oldukça elverişlidir.

    Yaka Kent (Gümenez) Sahili

    14 kilometre uzunluğundaki sahil kenarından oluşmaktadır. Kent meydanından başlayarak limanda sonlanan bu sahil doğaseverler için eşsiz bir ortam. Diğer bir tarafı orman ve ağaçlar ile çevrili bu alanda turistlerin faydalanabileceği çeşitli yemek ve dinlenme tesisleri de bulunmaktadır.

    Nasıl Gidilir?

    Özel araç tercihi ile gitmek istenirse mutlaka navigasyon tercih edilmelidir. Samsun-Samsun arası bir güzergah olduğu için aralardaki kestirme yolları navigasyon gösterebilir. Ulaşımda toplu taşımayı tercih edecek iseniz otobüs terminalinden giden otobüslerin kalkış saati ve uğradığı durakları önceden öğrenmeniz gerekebilir.

    Sevgi Gölü

    Samsun İlkadım sınırları içerisinde alan bu yer yapay bir göl etrafındaki yapılardan oluşmaktadır. Yerli halk tarafından dinlenme, piknik, yamaç paraşütü yapmak için sıkça tercih edilen bir yerdir. Doğal güzellikleri ziyaret ederken mutlaka burayı da görmelisiniz.

    Nasıl Gidilir?

    Samsun ili sahil kesimini takip ederek bu parka ulaşabilirsiniz. Özel araç imkanı var ise navigasyon yardımıyla kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehir içi ulaşım ağı ve toplu taşımalar da bu park istikametine ulaşım sağlar.

    Meşe Park Ormanı

    Orman, ağaç ve yeşillik seviyorsanız mutlaka uğramanız gereken yerlerden biridir. Şehrin gürültüsünden uzak, doğa ile baş başa kalmak ve vakit geçirmeyi sevenler için uygun tasarımlar yapılmış bir ortamdır. Piknik alanları, çardaklar ve dinlenme alanlarının yanı sıra sosyal tesisler ve macera parkuru da orman içerisinde mevcuttur. Dilediğiniz kadar dinlenebilir veya eğlenebilirsiniz. Yürüyüş yapabilir temiz hava ile enerji depolayabilirsiniz. Doğa ve temiz hava, bol oksijen insan dünyası için en gerekli şeylerden biridir. Bu gerekli unsurları ağaçların, ormanların olduğu alanlarda, betonarmelerden ve gürültüden uzak yerlerde temin edebilirsiniz.

    Nasıl Gidilir?

    Şehir merkezinden toplu taşıma vasıtasıyla R25 aracılığıyla gidebilirsiniz. Özel araç imkanı var ise navigasyon vasıtası ile rahatlıkla ulaşım sağlanabilir.

    Batık Minare

    1984-1990 yılları arasında Kızılırmak üzerine Derbent adında bir baraj kurulması ile birlikte Bafra ilçesi Boğazkaya Mahalle civarındaki yaklaşık 200 adet yapı suların yükselmesi ile birlikte sular altında kalmıştır. Bu eski yerleşim alanında su üzerinde kalmayı başarabilen ve tarihe meydan okuyabilen tek yapı minaresi su üzerinde kalmış batık camidir. Minare tek başına su üzerinde bozulmadan kalmıştır. Ziyaretçilerin ilgi odağı olan batık minare görülmesi ve fotoğraflanması gereken nadir bir durumu içerisinde barındırır. Bu nedenle mutlaka ziyaret edilmeli ve bu ıssız tarihe tanıklık edilmelidir.

    Nasıl Gidilir?

    Samsun şehir merkezinden Bafra otobüsleri ile buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.

    Nebiyan Dağı

    Orta Karadeniz bölümü Samsun ilinin batısında yer alır. Doğaseverlerin ve dağcıların uğrak yerleri arasındadır. 1124 metre yüksekliğe sahiptir. Nebiyan yaylası olarak da anılır ancak Karadeniz’de normal bir yayla konumuna göre daha yüksek ve dağ tipi bir yerleşim mevcuttur. Bu dağ üzerinde yayla ve hayvancılık, yamaç paraşütü, yürüyüş parkuru yapılmak için yeterli imkanlar mevcuttur. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız ve özel araç imkanına sahipseniz mutlaka burayı da ziyaret etmeli ve fotoğraflarınızı arşivlemelisiniz.

    Nasıl Gidilir?

    Özel araç imkanına sahip iseniz Samsun-Sinop kara yolunu takip ederek 19 Mayıs ilçesi, Atatürk Bulvarından devam ederek Fatih Caddesi istikametine yönelip bu güzergah üzerinde yaklaşık 30 kilometre daha gittikten sonra Nebiyan Dağına ulaşmış olacaksınız.

    Şahinkaya Kanyonu

    Kızılırmak üzerinde bilinen en dar ve en uzun geçittir. Dağ oluşumu ve akarsu aşındırması sonucu oluşmuştur. 2.5 kilometre uzunluğundadır. Görüntüsü itibariyle ziyaretçilerinde hayranlık uyandırır. Deniz, göl yada ırmak severler için ideal tekne turları bu kanyonda mevcuttur. Bu turlar ile muhteşem görüntüler elde edebilir ve bu geziyi ölümsüz hale getirebilirsiniz.

    Bu kanyon Vezirköprü ilçesinde Altınkaya Baraj Gölü üzerinde bulunmaktadır. Kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir. 3 bin 250 metre uzunluktaki kanyonun su derinliği 106 metreye ulaşmaktadır. Göl üzerinde kısa süreli seyahat etmeyi seven kişiler için tekne turu yapmak muazzam bir anı olarak kalacaktır. Görsel bir şölen çıkarabilmek adına buraya da mutlaka uğramanız gerekir. 

    Nasıl Gidilir?

    Araç imkanı var ise mutlaka özel araçla gidilmelidir. Toplu taşıma imkanının kısıtlı olduğu bir alanda olan kanyona özel araç ile daha kolay ulaşım sağlanabilir ve daha az vakit kaybı yaşanmış olur.

    Tekkeköy Mağaraları

    Tekkeköy Samsun’un bilinen ilk yerleşim ilçesidir. Şehir merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan Tekkeköy Mağaralarında yaşam öyküleri mevcuttur. Mağara hayatı ve tarihi açıdan herhangi bir değerli bilgi bulunabilmesi amacı ile kazılar yapılmaya başlanmıştır. İlk kazı 1941 yılında yapılmıştır. Paleolitik Çağ, Mezolitik Çağ, Tunç Çağı dönemlerini yansıtan kalıntılara rastlanmıştır.

    Bu kalıntıların değerlendirilmesinde buraya yerleşip yaşayan insanların avcılık, toplayıcılık gibi unsurlarla geçimini devam ettirdiği düşünülmektedir. Mağarayı ziyarete gitmek isterseniz sadece mağaranın içi değil mağara çevresinin de oldukça ilgi çekici olduğunu, bulunan heykellerin oldukça gerçekçi yapıldığını ve çağını yansıttığını göreceksiniz. 

    Nasıl Gidilir?

    Şehir merkezinden 14 kilometre uzaklıkta bulunan Tekkeköy’e özel araçlar vasıtası ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel araç veya toplu taşıma kullanarak 25 dakika gibi bir sürede Tekkeköy Mağaralarına ulaşabilirsiniz.

    Kabaceviz Şelalesi

    Samsun şehri içerisinde gezerken duraklayabileceğiniz en güzel noktalardan birisi Kabaceviz Şelalesidir. Özellikle yaz turizminin vazgeçilmez unsuru olan bu şelale doğal görünümü ile oluştuğu mekana güzellik katmakta ve ziyaretçileri kendisine hayran bırakmaktadır.

    60 metre kadar yükseklikten dökülen sular üzerinde trekking de yapılıyor. Özellikle doğa sporlarına merak saranların uğrak yeri denilebilir. Aynı zamanda trekking sporu ile birlikte bu şelale çevresinde dağcılık da yapılıyor. Doğayı fotoğraflamayı seviyorsanız buraya da mutlaka uğrayarak arşivinize olabilen en muhteşem doğal güzellikleri katmalısınız.

    Nasıl Gidilir?

    Bu şelale şehrin biraz dışındadır. Şehir merkezindeki Cumhuriyet Meydanından kalkan otobüsler ile Kabaceviz Şelalesine gidebilirsiniz. Özel araç imkanı varsa daha hızlı ulaşım sağlayabilirsiniz.

    Samsun Kaplıcaları

    Samsun ili her türlü şifa kaynağı olan kaplıcalar açısından da oldukça zengin bir ildir. Kaplıcaları sağlık turizminde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. İl merkezi ve ilçelerde birçok sıcak su kaynağının bulunması kaplıcalara ulaşma kolaylığını artıran bir faktördür. Samsun Ladik ve Havza Kaplıcaları en sık ziyaret edilen kaplıcaların başında gelir.

    Nasıl Gidilir?

    Genellikle Havza ve Ladik Kaplıcaları tercih edildiği için otobüs terminalinden Samsun-Havza veya Samsun-Ladik otobüsleri ile kaplıcalara ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel araç imkanı var ise navigasyon sizi kaplıcalara götürecektir.

    Tabiat Parkları

    Vezirsuyu Tabiat Parkı

    Samsun Vezirköprü ilçesinde yer almaktadır. 2011 yılında tescillenerek milli park haline gelen bu park göz kamaştırıcı niteliktedir. Doğa hayranlarının mutlaka uğraması ve bu tabiat parkında vakit geçirmesi gerekir. Alan içerisinde piknik alanları, yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, otopark ve büfeler bulunmaktadır. Kızılçam, Sedir, Sahil Çamı gibi çeşitli ağaç ekosistemi ile de bu park harika manzaralara imza atar. Park giriş ücretleri 4.5 Tl olup haftanın her günü halka açıktır.

    Nasıl Gidilir?

    Özel araç ile Samsun ilinden çıkış yaparak Vezirköprü Havza yönünde ilerlemeniz gerekmektedir. Havza-Boyabat yolu üzerinden rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

    Batı Park

    Hem gezmek hem doğa ile baş başa olmak ve dinlenmek için mutlaka görülmesi ve gezilmesi gereken bir parktır. Amazon Heykelleri etrafına kurulan parkta geniş çaplı aktiviteler yaparak vakit geçirmeniz mümkün. İki tepe üzerine kurulan seyir terasları ve cafeler ziyarete açıktır.

    Nasıl Gidilir?

    Samsun İlkadım’da bulunan Batı Parka şehir merkezinden kolaylıkla ulaşım sağlanabilir. Özel araç imkanı var ise navigasyon aracılığı ile ulaşım sağlanabilir.

    Bayrak Tepe Tabiat Parkı

    Samsun il merkezine çok yakın olan bu park doğa harikası bir yerdir. Hem doğal hem tarihi nitelikli bir parktır. Ağaçların oluşturduğu ormanlık alan çok geniş yer kaplamaktadır. 2015 yılında milli park olarak ilan edilen bu park çevre mahallelerin kültürünü hala yaşatmaktadır. Park içerisinde ayrıca eski Samsun Kalesi kalıntılarını görebilir ve fotoğraf arşivinize hatıra olarak ekleyebilirsiniz. Orman ve maki bitki toplulukları birbiri ile kaynaşarak muhteşem bir görünüm kazanmıştır. Park içerisinde yürüyebilir, dinlenebilir doğa ile keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

    Nasıl Gidilir?

    Bayrak Tepe Tabiat Parkına otobüs terminalinden Samsun-Çarşamba otobüsleri ile veya 40 numaralı otobüs ile ulaşılabilir. Özel araç imkanı var ise navigasyon yardımıyla ulaşım sağlanabilir.

    Sarıgazel Tabiat Parkı

    19 Mayıs sınırları içerisinde bulunan bu park yürüyüş yapmak, piknik ve bisiklet turu yapmak gibi çeşitli aktiviteler için oldukça uygundur. Park içerisinde piknik masaları, çocuk oyun alanları, kameriye, mescit, yürüyüş ve bisiklet yolları bulunmaktadır. Ayrıca Dişbudak, Sahilçamı, Kızılçam, Meşe, Akçaağaç, Gürgen gibi ağaç çeşitleri ve maki toplulukları bulunmaktadır.

    Nasıl Gidilir?

    Samsun ili otobüs terminali içerisinde Samsun-Bafra veya Samsun-Çarşamba otobüsleri ile tabiat parkına ulaşım sağlayabilirsiniz. Giriş ücretleri 4.5 Tl ve hafta içi her gün halka açıktır.

    Turistik ve Alışveriş Mekanları

    Yabancılar Çarşısı

    Bu çarşı 1990 yılında kuruldu. Rusya’ya bağlı devletlerin bağımsızlığını ilan ederek sınır kapılarını açması üzerine birçok Rus uyruklu insan Samsun’ yerleşerek ticaretin odak noktası olan yabancılar çarşısını kurdu. Bavul ticareti ile başlayan bu serüven tekstil başta olmak üzere birçok ürünün pazara getirilerek satılması ile gelişti ve devam etti. İsmi birçok kez değişen yabancılar çarşısının halk arasında bilinen adı Ruslar Çarşısı veya Rus Pazarıdır.

    Bu pazar günümüzde Doğu Park içerisinde sahil kenarına kurulmuştur. Geçmişten bugüne kadar satıcıların Rus olması nedeniyle Rus Kültürü geçmişten günümüze kadar aktarılmış ve Ruslar Çarşısı ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelmiştir. Samsun sahil kesiminde gezmek için bu çarşıyı ziyaret edebilir ve dilediğinizce alışveriş yapabilirsiniz.

    Nasıl Gidilir?

    Yabancılar çarşısı Samsun İlkadım Doğu Park içerisinde bulunmaktadır. Özel araç ile veya toplu taşıma ile kolaylıkla gidilebilinecek ulaşıma sahiptir.

    Bulvar AVM

    Şehir içerisinde tarihi geziyi tamamladıktan sonra mutlaka görmeniz ve gezmeniz gereken yerlerden birisi de Bulvar Avm’dir. Avm bir tütün fabrikasından dönüştürülerek restore edilmiş ve açık avm haline getirilmiştir. Tek tip renk ve dükkanlar sıra ile dizilmiş ilgi çekici bir görüntü oluşturmuştur. Her gezi sonrasında alışveriş olmazsa olmazınızsa Bulvar Avm tam da size göre.

    Hem açık hava olması hem yürüyüş alanı için büyük bir cadde içerisinde yapılmış olması gezmek için büyük avantaj sağlıyor. Mağaza çeşitliliği diğer alışveriş merkezleri kadar çok olmasa da pazar havası kattığı için merak uyandırıcı niteliktedir.

    Nasıl Gidilir?

    Bulvar Avm için tüm toplu taşıma aktif bir şekilde kullanılabilir. Yürüyüş mesafesinde yada özel araç tercihi olanlar özel aracı ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirler.

    Samsun Hayvanat Bahçesi

    22 dönümlük bir arazi üzerinde kurulmuş hayvanat bahçesi Karadeniz’in en büyük hayvanat bahçesi olma özelliğini taşır. Çeşitli hayvanlar ve bakıcıları ile gezerek sohbet edebilir hayvanlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

    Nasıl Gidilir?

    Samsun İlkadım ilçesi Sevgi Park yanında bulunmaktadır. Hava limanına 22 kilometre, otogara 5 kilometre mesafededir. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Samsun ili makalede de bahsedildiği üzere oldukça gelişmiş, geçmişten bugüne kadar çeşitli medeniyetlerin üzerinde yaşamasına izin vermiş bir ildir. Tarım, hayvancılık ve sanayi alanında gelişmişlik gösteren bu şehri en önemli kılan unsur Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele dönemi için seçmesi ve zor günlerini burada geçirerek halkı milli mücadele konusunda örgütlerken aynı zamanda şehirde bıraktığı izler milli kültür ve miras açısından önem arz eder.

    Yine Mustafa Kemal Atatürk’ün yazmış olduğu Nutuk kitabının ilk cümlesi “19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktım”dır. Bu nedenle tarihi eserler ve kültürel eserler konusunda epey zengin bir şehirdir. Bunun yanı sıra Karadeniz Bölgesin’de olması ve yeşil ile mavi tonlarının birbirine karışarak doğal ve cennetvari bir görünüme kavuşması da bu şehri önemli kılar. Deniz ve yeşili aynı anda görebilir, aynı anda gezebilir, konaklayabilir ve dinlenme imkanı bulabilirsiniz. Her ilçesinde ayrı bir tarihi yer barındıran Samsun barındırdığı veya yaşamış olduğu olaylarla da türkülere konu olan bir şehirdir.

    Tüm bu özelliklerine ek olarak demir madeninin çıkarıldığı illerden getirilerek işletildiği Karadeniz içerisindeki tek il Samsundur. Aynı zamanda liman şehri olduğu için Karadeniz Bölgesi ithalat ve ihracatta da önemli bir yer teşkil eder. Ulaşım, coğrafi konum, siyasi konum ve geçmişten bugüne taşımış olduğu izlerle birlikte mutlaka hem tarihi hem kültürel hem de doğal olan bölgelerinin gezilmesi gezen kişileri mutlu edebilecek niteliktedir.

    Akdağ Kayak Merkezi

    Kış turizmi olarak tercih edebileceğiniz bir diğer adres Akdağ Kayak merkezidir. Kış mevsiminde açık olan tesis misafirlerine eşsiz zamanlar sunarken bir yandan da kar eğlencesini kesintisiz olarak yaşatabilmektedir. Akdağ Kayak merkezi içerisinde 6 adet kayak pisti alanı mevcut. Şehirden uzak bir dağ eteğinde kurulu olduğu için şehir kalabalığından uzak sessiz sakin bir şekilde kış tatilini elverişli bir şekilde değerlendirmek için mümkün. Kayak pistine ek olarak dinlenme ve yeme içme üzerine kurulu tesisler de aktif olarak hizmet veriyor.

    Nasıl Gidilir?

    Akdağ kayak merkezi Samsun’un Ladik ilçesi sınırları içerisinde bulunan Büyükkızoğlu köyünde kurulmuştur. Orta Karadeniz Bölümünde yer alır. Şehir merkezinden 84 kilometre uzaklıktadır. Bu nedenle özel araç ile gidilmesi ulaşım kolaylığı açısından daha uygun olmaktadır. Yola çıktıktan sonra Havza ilçesine gelmeden önce yol kenarında karşınıza çıkan Ladik tabelasını takip ederek tesise ulaşabilirsiniz.

    Samsun’a Nasıl Ulaşabilirsiniz?

    Samsun gerek kara yolu gerek hava yolu ile ulaşımı kolay çevre yoluna sahip bir kıyı şehridir. İstanbul ve Samsun arası 740 kilometre mesafeye sahiptir. Bu mesafe özel araç ile gidilirse ortalama 8-9 saatte Samsun’a gidilebilir. Ancak daha hızlı ulaşım isteniyorsa Samsun Çarşamba Hava Limanı kullanılarak hızlı ulaşım sağlanabilir. Samsun’a çevre illerden ulaşım daha kısa sürede gerçekleşir. Ordu ilinden özel araç ile ortalama 1.5-2 saat gibi bir sürede Samsun’a gidilebilir.

    Yine Trabzon ve Samsun ili arası 325 kilometre mesafeye sahiptir. Özel bir araç ile ortalama 3-4 saatte Samsun’a gidilebilir. Sivas ve Samsun şehirleri arası yaklaşık 313 kilometre mesafededir. Özel bir araçla ortalama 3 saat gibi bir sürede Samsun’a ulaşım sağlanabilir. Ankara ve Samsun arası 412 kilometre mesafedir. Özel araç kullanılarak gidildiğinde yaklaşık 5 saat sürmektedir. Zonguldak ve Samsun arası ise 548 kilometre mesafedir.

    Özel bir araç ile ulaşım sağlanmak istendiğinde Samsun’a yolculuk yaklaşık 7 saat sürmektedir. Malatya ve Samsun illeri arası 552 kilometredir. Özel araç tercih edildiğinde ulaşım süresi 8 saat olmaktadır. Erzurum ve Samsun illeri arası mesafe 545 kilometredir. Özel bir araçla ulaşım yaklaşık olarak 8-9 saat sürmektedir. Samsun eşsiz doğası ve manzarası ile ziyaretçilerine büyüleyici görsel şölen hazırlar. Deniz ve yeşilin buluşması ziyaretçileri kendilerine hayranlıkla çeker. Samsun’da gezilebilecek yerleri gelin birlikte inceleyelim.

    YAZAR BİLGİSİ
    Modanium Özel
    Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.