Yüzdeki Egzamaya Ne İyi Gelir ?

03.04.2016
Yüzdeki Egzamaya Ne İyi Gelir ?

Egzama, çok sık karşılaşılan bir cilt problemidir. Vücudun değişik bölgelerinde ortaya çıkabilir ve kendini farklı şekillerde belli eder. Eğer çok hassas bir cildiniz varsa, tedavi etmezseniz devamında kuruluk kendini döküntüye ve ardından egzamaya bırakabilir. Egzama genelde kendini stres, yanlış ürün kullanımı veya alerji ile belli eder. Bazen kolay bir şekilde kontrol altına alınabilir ancak rahatsız edici bir görüntü oluşturmaya başladıysa önüne geçmekte fayda vardır. Önce doktora gidilebilir ve tavsiyeler ışığında hareket edilebilir, daha hafif bir durumsa evde çeşitli yöntemler denenebilir.

Egzama sebebiyle deri daha hassas bir hal alır, pul pul olur ve çatlar hatta su bile toplayabilir. Kızarıklıklar kaşımayla beraber sadece yüzde kalmaz diğer yerlere de yayılabilir. Bu yüzden erken teşhis ve kullanılan ürün çok önemlidir, enfeksiyon kapmadan iyi gelecek yöntemler denenmeye başlanmalıdır. Bu süreçte özellikle egzamayı tetikleyecek kimyasallardan uzak durmak gerekir. Şimdi gelin yüzdeki egzamaya neler iyi geliyor buna bakalım;

Beslenme

Egzamayla bağışıklık sisteminin çok bir alakası yokmuş gibi düşünebilirsiniz aksine tamda onunla alakalıdır. Sağlıksız beslenme egzamanın artmasına neden olur. Bu yüzden bağışıklık kuvvetlendirici besinler tüketmeye dikkat edilmelidir. Genel olarak bu besinleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Meyve-sebze
  • Yulaf
  • Sarımsak
  • Yoğurt ve kefir
  • Yeşil çay
  • Zencefil
  • Somon
  • Uskumru
  • Ringa
  • Sardalya
  • Ton balığı
  • Keten tohumu
  • Ceviz
  • Chia tohumu
  • Soya fasülyesi
  • Yoğurt
  • Lahana
  • Kayısı
  • Ispanak
  • Brokoli
  • Elma
  • Vişne
  • Omega 3, 6,9, C, E ve D vitaminleri

Bu besinler bağışıklığı güçlendirmenin yanında sağlıklı beslenme düzenininde baş kahramanlarıdır, dengeli bir beslenme alışkanlığı egzama nerede olursa olsun ona etki edecektir. Her anlamda sağlıklı beslenmek egzamanın iyileşmesine yardımcı olacaktır. Bu yüzden yağlı, çok şekerli ve tuzlu besinlerden uzak durmakta fayda var. Ciltte kuruluğa neden olacak besinlerden kaçınılmalıdır ve günde en az 2 litre su içilmelidir.

Yenmesi ve yenmemesi gerekenler

Beslenmeyle alakalı olarak, süt ve süt ürünlerinden uzak durabilirsiniz. Çünkü bu besinler asidiklerdir( özellikle inek sütü) ve egzamanın daha da kötüleşmesine neden olabilir. En azından hafifleyene kadar tüketilmemelidir. Ancak keçi, koyun ve manda sütü tüketebilirsiniz. Glutende mutlaka kesilmelidir çünkü buğday egzamayı tetikleyen besinler arasındandır. Ekmek, makarna, tahıl gibi karbonhidrat deposu besinlerden uzak durun. Bunlar dışında soya, yumurta ve fındıkta egzamaya iyi gelmeyecektir.

Düzenli beslenme alışkanlığına sahip olmak istiyorsanız diyet günlüğü tutmayı deneyebilirsiniz. Her gün yediklerinizi ve içeriklerini not alın. Yağ asitlerini bol bol tüketin, kuru cildin ferahlamasına ve iltihabın azalmasına yardımcı olacaktır. Bol bol A, D ve E vitamini tüketin, cildin hidrasyonunu korur, ölü hücreleri yeniler ve dokuların gelişmesini sağlar. Bu sayede zarar görmüş cildin onarımını hızlandırır, kollajen üretimini arttırır ve serbest radikallerle mücadele eder.

Ayrıca C vitamini bakımından çok zengin olan portakal, mandalina ve guava da egzamaya çok iyi gelmektedir.  Vücuttaki histamin miktarını azaltırlar ve alerjik reaksiyonlara karşı vücut daha dirençli olur, egzama da geçerlidir.

B12 Vitamini

Hem yetişkinlerde hemde çocuklarda egzamanın semptomlarını iyileştirmek için B12 vitamini kullanılabilir. B12 bakımından zengin olan besinler tüketilmeli yada ek gıda takviyesi olarak alınmalıdır. Besinler şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yumurta
  • Ciğer(Dana, kuzu, koyun)
  • Kabuklu deniz ürünleri(istiridye, midye, yengeç ve ıstakoz)
  • Balık(uskumru, somon, ton, lüfer)
  • Kırmızı et(sığır, kuzu)

D vitamini

Cilt için D vitamini çok önemlidir ve bilindiği üzere en çok güneşten alınmaktadır. Egzamaya da D vitamini çok iyi gelecektir, ancak direk yüzü güneş ışınlarına temas ettirmek zararlı olabilir, lekeler oluşabilir. Bu yüzden günün belli saatlerinde çıkılmalıdır, güneş ışınları dik düşerken çıkılmamalıdır. Güneş kremi kullanacaksanız da kozmetik ürünler olmamalı, eczaneden alınmalıdır. Ek takviye D vitamini de alınabilir.

Bal

Balın faydaları saymakla bitmez, her derde devadır. Birde doğal olanı bulundu mu hem yemesi hem bakımı ayrı ayrı faydalı olacaktır. Egzama tedavisinde de bal kullanımı önerilir çünkü çok iyi bir nemlendiricidir ve antibakteriyel özellikleri sayesinde tahrişi, iltihaplanmayı önler, Yara oluşmuşsa iyileştirir. 4 yemek kaşığı balı masaj yaparak egzamalı bölgeye sürün, 2 saat üstünü kapamadan yüzünüzde bekletin ve sonra suyla durulayın.

Uygulamalar

Dermatoloji doktorunun tavsiyelerine uymak

Tedavi aşamasında önce doktora gitmekte ve onun tavsiyelerini dinlemekte fayda var, bazen yanlış kullanılan ürünler egzamanın daha da azmasına neden olabilir. Bu yüzden doktora başvurulmalı, kesin tanısı konulmalı ve hastalıktan uzak durulmalıdır. Kesin çözümü olmadığı için sadece iyi gelecek, hafifletecek yöntemler denenebilir yada tetikleyicilerden uzak durulur.

Doktor muhtemelen kortizon dışı bağışıklık sistemi arttırıcı ilaçlar, ıslak pansumanlar ve lokal kortikosteroidli pomadlar verecektir. Bunlar dışında nötral sabunlar, bariyer kremler, nemlendirici losyonlar doktorun vereceği ürünler arasındadır. Doktor önce nedenini tespit etmeye çalışır. Gıdalar, ev tozu alerjileri, evcil hayvan teması sonucu oluşan alerjiler, kullanılan kimyasallar yada tüketilen besinlerin hepsi araştırılır. Bitkisel bir tedaviye başlamadan önce mutlaka doktora danışmakta fayda vardır.

Egzamalı bölge kaşınmamalı

En iyi gelecek şeylerin başında kaşımamak gelir çünkü egzamalı bölge kaşınırsa kızarıklık ve tahriş olmuş bölge daha da yayılır, tüm yüzü kaplayabilir hatta boyun bölgesinden vücuda yada yukarıdan saça sıçrayabilir. Ancak kaşımazsanız ilerlemesi ve azması engellenmiş olur, bu süreç biraz zor geçebilir ancak sabırlı olmakta fayda var. Yavaş yavaş kaşıntıların azaldığını, kızarıklığın dindiğini görebilirsiniz. Eğer daha ileri boyutlu bir şeyse bu yöntem tek başına yetmeyebilir. Kaşımamayı bir türlü engelleyemiyorsanız en azından evdeyken yüzünüze nefes alacağınız bir şekilde bir şey geçirebilirsiniz.

Dış ortam faktörü

Elbette yüze temas eden şeyler önemlidir ancak bulunulan ortamında oldukça fazla önemi bulunmaktadır. Özellikle ev, en çok vakit geçirilen yer olduğu için nemli olmalıdır ve doğru ısı oranına sahip olmalıdır. Bu ufak detaylar bile egzamanın ilerlemesini engelleyecek ve iyileşmesine katkıda bulunacaktır. Ayrıca ev yada bulunulan ortam sık sık havalandırılmalıdır.  Evi havalandırmak adına bir hava nemlendiricisi de kullanabilirsiniz. Bu sayede kuru havadan kurtulmuş olursunuz çünkü bu durum egzamayı azdırır.

Banyo sıklığı ayarlanmalıdır

Egzama nerede olursa olsun, yüzdeki egzamadan bahsediyoruz ancak vücutta yeri farketmez banyo sıklığı onu etkilemektedir. Gün aşırı banyo yapımına çok dikkat edilmelidir, ancak egzamalı bölgeye kesilikle kese sürülmemelidir. Genelde yüze kese sürülmez fakat bazen peeling yaparken ölü hücrelerden arınması amacıyla kese sürülebilir, egzama varsa kese onu azdıracaktır. Banyoda suyun sıcaklığı ayarlanmalıdır, çok sıcak kesinlikle olmamalıdır. Evin içi gün aşırı süpürülmelidir, etrafta dolaşan tozlar, hayvan tüyleri, polenler ve küf egzamayı tetiklemektedir.

Nötr sabun kullanılmalıdır

Cilt bakımı için bazen pirinç sabunu gibi sabunlar kullanılır ancak bu sabunlar doğal mı değil mi bilinmesi oldukça zordur. Egzamalı bir yüze sahipseniz mutlaka içeriğini okuyarak bir ürün almanız gerekir, kesinlikle kimyasal olan her şeyden kaçınılmalıdır, doğal içerikli sabunlar tercih edilmelidir, bu sabunlara aktarlardan ulaşabilirsiniz. Hatta mümkünse evde kendi sabununuzu kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bu daha sağlıklı olacaktır, kimyasallar egzamayı her zaman tetikler.

Makyaj malzemelerine dikkat

Bir başka kimyasal kategorisi makyaj malzemeleridir, yüzdeki egzamanın yayılması ve artmasının en büyük nedenlerinden biri makyaj yapmaya devam etmektir. Egzama büyük ihtimalle yanak bölgesinde yada kaşta ortaya çıkmıştır, neredeyse oraya hiçbir kimyasal makyaj ürünü sürülmemelidir yoksa daha da kötüleşebilir. Egzamalı bölgeyi fondöten ile kapamaya çalışmak çok yanlış olacaktır.

Nemlendirmeye dikkat

Nemlendirmek en önemli adımlardan biridir, egzama kuruluktan ve yetersiz nemden dolayı ortaya çıkar. Bu yüzden bol bol nemlendirici krem, losyon sürülmelidir. Ancak burada da doğal ürünler tercih edilmelidir, doktorun tavsiye ettiği kremler kullanılmalıdır. Günde birkaç kez egzamalı bölgeye nemlendirici sürülmelidir. Özellikle kış aylarında yaza oranla sayı arttırılmalıdır ve her banyo sonrasında mutlaka ihmal edilmemelidir. Nemlendirmek için en uygunu vazelindir.

Kendiniz ait havlu kullanın

Egzamalı bir cilde sahipseniz diğerlerine nazaran daha hassas olursunuz. Bu yüzden hem kendi sağlığınız hemde diğer aile üyelerinin sağlığı için ayrı bir havlu şart. Egzama havlu yoluyla diğerlerine da bulaşabilir veya fazla kullanım yüzünden havluda biriken bakteriler egzamanın azmasına yol açar. Hatta mümkünse tek kullanımlık kağıt havlu tercih edebilirsiniz.

Stresten uzak durulmalı

Bu yöntem sadece yüz değil tüm vücuttaki egzamalar için geçerli genel bir kuraldır, stresten uzak durmak. Stres egzamayı tetikleyen en önemli faktörlerden biridir. Günlük hayatta stressiz durmak mümkün gözükmese de en aza indirgenebilir. Daha az kafaya takarak, uyku düzenini düzene sokarak işe başlayabilirsiniz. Sizi strese sokan şeylerden ve kişilerden uzak durmaya çalışın ve kimseyle boş polemiğe girmeyin, bu ufak tüyolar egzamanın yavaş yavaş dinmesine yardımcı olabilir, tabi yanında tedavi edici yardımcı etmenler de bulundurmak şartıyla…

Stresten uzak durmak için psikiyatrdan yardım alabilir veya kendiniz meditasyon, yoga yapabilirsiniz. Özellikle nefes egzersizleri ve gevşemeler çok iyi gelecektir. Kişiyi sakinleştirir ve rahatlamasını sağlar, bu sayede egzama hafifler. Zihni ve bedeni rahatlatacak, duygusal ve ruhsal refahı teşvik edecek hareketler yapılmalıdır.

Spor

Belki egzamayla alakası yokmuş gibi görünebilir ancak aksine kişiyi rahatlattığı için mutlaka denenmelidir. Spor, meditasyon bunlar zaten hayatımızda olması gereken şeylerdir, birde stresin neden olduğu bir hastalık ile mücadele ediliyorsa kesin olması gerekir. Günlük çok ağır olmasada yapılmalıdır, illa spor salonuna gitmeye gerek yoktur. Sadece rahatlatsın, zihni berraklaştırsın o bile egzamanın hafiflemesine yardımcı olacaktır.

Bol kıyafetler

Egzama yüzünüzde olduğu zaman kıyafetlerle temas etmesi kaçınılmazdır. Çünkü giyerken yüze sürülebilir ve zaten çok hassas olduğu için hemen tahriş olabilir, kızarabilir ve su toplayabilir. Bu yüzden giyerken çok dikkatli olun, kafanızın daha rahat geçeceği bol kıyafetler tercih edin ve yünlü kıyafetlerden kaçının. Ayrıca deterjan gibi kimyasallar egzamayı daha da alevlendirdiği için kullanımı daha da azaltın, konsantre deterjan kullanmamaya çalışın. Çamaşırların deterjandan iyice arındığına bakın, hatta mümkünse 2 kere durulayın. Sodyum loril sülfat ve paraben içeren tüm ürünlerden kaçını, tamamen doğala dönün.

Fototerapi

Işık terapisi olarak adlandırılan bu tedavi, egzama tedavisinde kullanılabilen bir yöntemdir. Adından da anlaşılacağı üzere ışık kullanılarak yapılır, doktor tarafından reçete edilmesi gerekmektedir. En çok kullanılan türü ise dar bantlı ultraviyole B (UVB) ışığıdır. Aslında burada olay egzamalı bölgeye doğal güneş ışığı göndermektir, bu makine aracılığı ile gerçekleştirilir. Fototerapi ne işe yarar?

  • Kaşıntıyı giderir
  • Ciltteki D vitaminini arttırır
  • Bakterilerle mücadeleyi hızlandırır
  • Vücudun her yerinde kullanıma uygundur

Bu tedavi yöntemi sayesinde hasta olanların %70’i iyileşmektedir. Peki işlem nasıl gerçekleşir? Önce cildiniz iyice nemlendirilmiş olmalıdır ve sadece iç çamaşırları olacak şekilde tüm kıyafetler çıkarılmalı, gözlerin korunması içinde gözlük takılmalıdır. Makine içine girilir ve lokal olarak tedavi başlar. Bu işlem birkaç ay boyunca devam eder, belirli bir zaman sonra ziyaretler sadece haftada 1’e düşürülebilir. Eğer iyileşme gözle görülür bir şekildeyse bir süre ara verilir ve gözlem yapılır. Genelde 1-2 ay içinde iyileşme sağlanır.

Akupunktur

Alternatif tedavi yöntemlerinden biridir, özellikle geleneksel Çin tıbbında eskilerden beri kullanılan bir yöntemdir. Mantık vücut boyunca uzanan enerji yollarına dayanır. Bu yoldaki noktalar bloke edildiği zaman egzama belirtileri yanıt vermeye başlar. Enerji akışının eski haline gelmesi için enerji yolundaki belirli noktalara iğneler sokulur, bu şekilde enerji yolları uyarılır. Bu tedavi yöntemi uygulanırken diğer iyileştirici yöntemlere de devam edilebilir.

4 hafta sonucunda etkisini belli etmeye başlayacaktır ve yan etkisi de yoktur. Bu işlem kolay bir şekilde, hasta tarafından evde metal peletler kullanılarak yapılabilir. Kaşıntıyı yok ettiği kanıtlanmıştır ancak doğru noktalar bulunmazsa hiçbir etkisi olmayacaktır. Elektriksel stimülasyon ile manipüle edilen iğneler sokulduğu için cildi deldiği düşünülür ancak delmeden basınç uygulamaktadır.

İlaçlı bandajlar

Egzama tedavisinde sık sık kullanılan bir yöntemdir, özellikle doktora gidildiği zaman verilir. Eczanelerden satın alabilirsiniz. Normal bir bandajdır ve üzerinde ilaç bulunmaktadır, bunu yüz için nasıl kullanabilirsiniz? bandajı sarmak yerine yüzünüzde egzamanın olduğu bölgeye yapıştırabilirsiniz. İlaç kaşıntıyı, kızarıklığı ve yanma hissini alacaktır, diğer bölgelere bulaşmasını engelleyecektir.

Yastık, yorgan kullanımı

Yün hiçbir şey kullanılmamalıdır, çünkü egzamanın azmasına neden olmaktadır. Yüzünüzün temas ettiği yerlerde kesinlikle daha yumuşak, tahriş edici olmayan yastıklar, yorganlar kullanılmalıdır ve sık sık değiştirilmeli, havalandırılmalıdır.

Bitkiler

Yulaf Tozu

Biraz doğanın mucizelerinden bahsedecek olursak, yulaf tozu egzamaya iyi gelenler arasında yer almaktadır. İltihap ve tahriş önleyici özellikleri bulunduğu için evde kolayca tedavi amacıyla kullanılabilir ve egzamanın ilerlemesini engelleyebilir. Zengin içeriği sayesinde kaşıntıyı ve kızarıklığı önler, sorunlu bölgenin yumuşamasını sağlar. Suyla karıştırarak cildinize sürün ve 15-20 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayın, etkisini düzenli kullanım ile gösterecektir.

Aloe Vera

Aloe Vera bitkisinden çıkan jel cilt problemlerine çok iyi gelmektedir. Aloe Vera bitkisinin yapraklarından evde kendiniz de elde edebilirsiniz yada aktarlardan hazır olarak satın alabilirsiniz. Egzama için birebirdir, iltihaplı bölgenin iyileşmesine yardımcı olur, tahrişi, kızarıklığı, kaşıntıyı ve yanma hissini önler, sorunlu bölgenin ferahlamasını sağlar. Jeli yüzünüzdeki egzamalı yerlere sürün ve biraz beklettikten sonra suyla temizleyin, bunu haftada 2 kere yapabilirsiniz. Tek başına kullanabileceğiniz gibi duş jelleri ve kremlerini de kullanabilirsiniz.

Salatalık

Salatalık içinde bol miktarda su barındırdığı için tahriş olmuş ve kurumuş bölgeye çok iyi gelmektedir. Bu yüzden egzama tedavisinde sık sık kullanılır, sorunlu bölgenin nemlenmesine yardımcı olur. Uygulamada salatalıkları önce dilimleyin ardından buz dolu bir kaba koyun ve yarım saat bekletin, daha sonrada sorunlu bölgeye sürün. Anında ferahlama verecektir, kaşıntıyı ve kızarıklığı alacaktır. Salatalıkların kabuklarını da sorunlu bölgeye uygulayabilirsiniz, aynı etkiyi verecektir.

Beyaz Dut

Egzama tedavisinde çok bilinmez ama oldukça etkili bir tedavi edicidir. Dut kurusu kullanılarak bir kür hazırlanır, bir avuç dut suyun içine atılır ve 5 dakika kaynatılır, su ılıdıktan sonra yüze sürülür ve yaklaşık 10 dakika bekletilir. 3, 4 kullanım sonra etkisini göstermeye başlayacaktır.

Papatya

Papatyanın kaşıntı, kızarıklık, şişme ve yanma hissi giderici özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikleri ışığında egzama tedavisinde de kullanılabilmektedir. Bir yemek kaşığı papatyayı bir bardak suyun içine atın ve kaynatın, tıpkı çay gibi demlenmesini bekleyin. Ilıyınca bir bez parçası veya pamukla egzamalı bölgeye sürün.

Zerdeçal

Zerdeçal içinde bulundurduğu kürkimin maddesi sayesinde iltihabı önler, kızarıklığı ve kaşıntıyı alır. Bu yüzden egzamaya en iyi gelen doğal yöntemler arasında yer almaktadır. Ayrıca bakterileri önlediği için enfeksiyon kapmamasını sağlayacaktır. Yarım çay kaşığı zerdeçal ile sütü macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Bu macunu günde 2 kez egzamalı bölgeye sürebilirsiniz.

Meyan Kökü

Meyan kökünün pek çok araştırma sonucunda egzamaya çok iyi geldiği tespit edilmiştir, meyan kökü jel halinde egzamalı yerlere sürüldüğü zaman kaşıntıyı, kızarıklığı ve yanma hissini yok eder. 2 hafta içerisinde etkisini göstermeye başlayacaktır. Su toplamışsa ve enfeksiyona doğru gidiyorsa kesinlikle kullanılmalıdır.

Sarı Kantaron

Bitkisel tıp dünyasında en çok adını duyduğumuz ürünlerden biridir. Egzama tedavisinde de oldukça etkilidir, iltihap giderici özellikleri sayesinde sorunlu bölgenin iyileşmesine yardımcı olur, nemlendirir, kaşıntıyı ve kızarıklığı alır, bakteri varsa ölmelerini sağlar. Çay olarak tüketilebildiği gibi krem olarak da sürülebilir.

Lavanta

Cilt problemleri ile mücadelede adını en çok duyduğumuz bitkilerden biri lavantadır. Mis kokusu ve faydaları ile egzama tedavisinde de işe yarar. Özellikle sakinleştirici özelliği sayesinde yanma ve kaşıntı hissini yok eder, sorunlu bölgeyi yumuşatır ve çatlak görünümünü alır. Tek başına yağ olarak kullanabileceğiniz gibi losyon, banyo jeli ve sabun olarak da kullanabilirsiniz. Günümüzde her alanda lavanta kullanılmaktadır. Birkaç damlası bile etkisini gösterecektir. Ancak hamile ve emziren kadınların kullanması önerilmez ve keskin bir kokusu olduğu için baş ağrısına, mide bulantısına neden olabilir. Özellikle yüze sürüleceği için koku daha fazla gelebilir ki bu herkesin hoşuna gidecek bir durum değildir.

Sandal Ağacı

Egzama çok eski yıllardan beri insanları rahatsız eden bir cilt problemidir ve yüzyıllardır kullanılan bir tedavi yöntemi, sandal ağacıdır. Eskiden bu kadar alternatif tedavi yöntemi olmadığı için daha doğal yollar denenirdi. Buda doğanın mucizelerinden biri, egzamanın yol açtığı ağrıları, yaraları, çatlamış görünümü yok eder. 1 tatlı kaşığı sandal ağacı tozunu ve 1 tatlı kaşığı kafuru karıştırın ve üzerine gül suyu ekleyin, normal suda olur. Bu karışımı her gün egzamalı bölgeye sürün, kısa bir süre sonra etkilerini göstermeye başlayacaktır.

Ada Çayı

Bitki çayları da egzama tedavisinde kullanılmaktadır. Ada çayı kaynatılır ve ılıdığı zaman egzamalı bölgeye bir pamuk yardımı ile sürülür. Kızarıklığını, kaşıntısını ve yanma hissini alacaktır, daha ferah hissedilmesine yardımcı olacaktır.

Süpürge otu

Bir diğer faydalı bitki olan süpürge otu süt ve zeytinyağı ile karıştırılır. Elde edilen sıvı egzamalı bölgeye sürülür, kısa sürede etkisini göstermeye başlayacaktır.

Kına

Çok bilinen bir yöntem değildir ancak kına da egzamaya çok iyi gelmektedir. Tuzsuz tereyağı ile karıştırılır ve egzamalı bölgeye sürülür, renk kalma olasılığı olduğu için yüzde pek kullanılmaz ancak çok etkilidir, fazla tutmazsanız rengi çıkmaz, çıksa bile belli olmaz.

Isırgan Otu

Isırgan otu genelde korkulan bir bitkidir, temas ettiği zaman verdiği yanma hissi kimsenin hoşuna gitmez ancak egzama tedavisinde çok etkili olduğu da bir gerçektir. Isırganlar ezilir ve egzamalı bölgeye sürülür, yaklaşık 5 dakikalık beklemenin ardından suyla yıkanır.

Funda Tohumu

Bu yöntemde çok bilinmez ancak oldukça etkilidir, sıcak suda tohumlar kaynatılır ve posalı kısmı ılıyınca egzamalı bölgeye sürülür. Egzamanın hafiflemesine yardımcı olacaktır.

Epsom Tozu

Epsom tozu ayrı olarak satılmamaktadır ancak kremlerin içinde bulunmaktadır ve egzamaya çok iyi geldiği bilinmektedir. Egzama kremleri içinde de genelde bulunur. Kremlerin içeriğine bakarak satı almanız çok daha mantıklı olacaktır.

Elma Sirkesi

Elma sirkesinin cilde faydaları saymakla bitmez. Ancak çok etkili ve asitik olduğu için kesinlikle su ile seyrelterek kullanılmalıdır. Aksi halde tüm yüzü kıpkırmızı yapabilir. 1/3 oranında seyreltilme yapılmalıdır ve tabiki az konulacak malzeme elma sirkesi olmalıdır. Bakterilerle mücadele etme konusunda üstüne yoktur, bu yüzden iltihaplanma varsa hemen geçirecektir ancak yanma hissini arttırabilir ve hassas ciltlerde başka sorunlara da yol açabilir, dikkatli kullanmakta fayda var. Özellikle içindeki asetik asit bakterilerle mücadelede çok etkilidir.

Elma

Tüm besinleri veya yağları egzamalı bölgeye sürmek suretinde kullandık ancak elma, egzaması olan kişinin mutlaka bol bol tüketmesi gereken bir besindir. Cilde iyi gelecek besinler bu dönemde bol bol yenmelidir, elma da nem takviyesi yapar ve cildin ihtiyaç duyduğu suyu dengeler. Bu sayede kuruluğu ve tahrişi önler. Egzamanın üzerine krem sürüp dıştan müdahale yapabilirsiniz, ancak süreci hızlandırmak adına içeriden de müdahale gerekebilir.

Bitkisel Sabunlar

Bitkisel sabunlar, doğal oldukları müddetçe egzama tedavisinde kullanılabilir. Bu sabunlar düzenli kullanıldığı zaman sorunlu bölge yavaş yavaş düzelmeye başlayacaktır. Sabunları şu şekilde sıralayabiliriz;

Bıttım Sabunu

Bıttım sabunu bakteri oluşumunu engellediği için egzamanın enfeksiyon kapmasını engeller, bu sayede yayılmasını ve ilerlemesini engellemiş olur. Egzama bazen su toplayabilir, bu yüzden doğal sabun kullanmak oldukça önemlidir. Mikropları öldürür ve bir daha oluşmalarını engeller, ciltteki ölü hücreleri yok eder ve gözenekleri açar. Yara, tahriş, kızarıklık ve şişmeye karşı oldukça etkilidir. Yüzünüzü günde 1 defa bu sabunla yıkayabilirsiniz.

Papatya Sabunu

Papatyayı kaynatıp sürebileceğiniz gibi sabununu da kullanabilirsiniz. Egzamanın yol açtığı yanma ve kaşıntı hissini alacaktır, yatıştırıcı etkisi yüzü rahatlatacaktır.

Zeytinyağı Sabunu

Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez, sabun hali de cilde çok faydalıdır. Zeytinyağı sabunu içeriğinde yüksek oranda E vitamini içerir, özellikle hassas olan ciltlerde kullanımı daha yaygındır ki egzamalı bir cilt en hassas ciltler arasında yer alır. Günde 1 defa kullanılabilir.

Kakao Sabunu

Kakao sabunu sadece egzama değil tüm cilt problemlerinde severek kullanılan bir sabundur, hücre yenileyici özellikleri dışında sorunlu bölgenin tahrişini önler, nemlendirir ve pul pul olan görüntüyü yok eder. Kakao yağı gibi sabunun da nemlendirme bakımında çok faydalı olduğu bilinmektedir.

Hindistan Cevizi Sabunu

Hindistan cevizi sabunu da doğal bir nemlendiricidir, aktarlardan kolaylıkla bulabilirsiniz. Özellikle son zamanlarda saf yağı daha popüler bir hal almıştır, onuda kullanabilirsiniz ancak içinde hiçbir kimyasal madde barındırmadığından emin olduktan sonra… İçinde barındırdığı nemlendiriciler ve antibakteriyel özellik sayesinde egzamalı bölgenin tahrişi alır, kaşıntıyı ve kızarıklığı hafifletir. Enfeksiyonları önler ve stafilokok bakterileri yok eder.

Kefir Sabunu

Egzama ile mücadele eden bir diğer sabun olarak bilinmektedir, yine aktarlardan kolayca satın alınabilir. Egzamanın neden olduğu kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissini yok eder. Kefir sabunu zaten gençlik iksiri olarak da geçmektedir, yani cilde çok fazla faydası bulunmaktadır. Dermatolojik olarak da test edilmiş ve etkilerinin ne kadar kuvvetli olduğu tespit edilmiştir.

Katran Sabunu

Cilt hastalıklarında en sık kullanılan sabunların biri de katran sabunudur. Yüzyıllardır bilinen formülü, antiseptik ve antibakteriyel özellikleri sayesinde sorunlu bölgeye iyi gelmektedir. Özellikle kaşıntının ve iltihabın yok olmasında çok etkilidir. Düzenli kullanıldığı zaman egzamanın neden olduğu kabartı cildi yok edebilir. İçinde katkı maddesi, esans, boya içermez, cildin pH dengesi ile uyumludur.

Bitkisel Yağlar

Doğal yağların ne kadar faydalı olduğu bilinen bir gerçektir. Özellikle cilt ve saç sağlığı için sıklıkla kullanılır. Hem bakım hemde hastalıklardan korunmak adına doğal yağ kullanılabilir. Egzama tedavisinde de doğal yağ kullanmak oldukça etkilidir. Bu yağları şu şekilde sıralayabiliriz;

Neroli Yağı

Bu yağ, ağaçların küçük beyaz çiçeklerinden üretilmektedir. Kendine has tatlı bir kokusu vardır ve yüze kullanım için uygundur. İltihabı, kızarıklığı, kaşıntıyı hafifletir ve sorunlu bölgenin nemlenmesine yardımcı olur. Cildin yenilenmesini sağladığı için kuruluğu ve pul pul olan görünümü alır, elastik bir  doku kazandırır.

Mür Yağı

Özellikle antioksidan ve antienflamatuar özellikleri ile bilinmektedir, içeriğinde terpenoidler bulundurur. İltihaplı bölgenin iyileşmesine yardımcı olur, enfeksiyon kapmasını önler ve egzamayı hafifletir. Egzama başta olmak üzere pek çok cilt probleminde karşımıza çıkan bir rahatsızlıktır. Özellikle kuru, kaşınan ve pul pul olmuş cilde iyi gelir, bakterilerin üremesini ve egzamanın diğer bölgelere de yayılmasını engeller. Cildin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Civanperçemi Yağı

Bu yağda genelde egzama tedavisindeki kullanımı ile bilinmektedir. Kızarıklığı ve kuruluğu önler, yara olmuşsa veya iltihap kapmışsa iyileşmesini hızlandırır. Antienflamatuvar ve büzücü özellikleri bulunmaktadır, toksinleri attığı için enfeksiyonların yok olmasına yardımcı olur. Ancak kullanımı çok uzun tutulmalıdır ve belli bir süre sonra ara verilmelidir, aksi halde cildin daha fazla tahriş olmasına neden olabilir.

Ardıç Yağı

Ardıç bitkisinin meyveleri ve iğnelerinden elde edilen bir yağdır. Egzama sonucu ortaya çıkan kızarıklığı, kaşıntıyı, acıyı ve yanma hissini yok eder, enfeksiyonu önler ve egzamanın yayılmadan ilerlemesini engeller. Ardıç yağı, flavonoidler ve polifenol antioksidanlar bakımından oldukça zengindir, bu sayede cildi serbest radikallerden korur ve rahat bir nefes almasına yardımcı olur. Bu yüzden egzama problemine çok iyi gelmektedir. Daha etkili sonuçlar vermesi için zeytinyağı ile karıştırılabilir. 1 damla zeytinyağı, 10 damla ardıç yağı karıştırılır ve egzamalı bölgeye masaj yaparak uygulanır.

Paçuli Yağı

Cilt için oldukça yararlı olan bir diğer doğal yağdır, egzamanın da üstesinden hızlı bir şekilde gelir. Etkilerini düzenli kullanım ile gösterecektir. Yara olmuş ise iyileşmesine yardımcı olur, iltihaplanmayı önler ve bakterileri yok eder. Birkaç damlası bile etkili olacaktır, pamuk yardımı ile uygulanabilir.

Kimyon Tohumu Yağı

Kimyon özellikle yemeklerde çok sık kullanılan bir baharattır, tohumlarından elde edilmiş yağ ise özellikle cilt problemlerinde, egzamada çok sık kullanılır. Tahriş olmuş cildi yatıştırır ve kuruluğu önler, narin bir şekilde bakım yapar ve nemlendirir. Antienflamatuvar özelliği sayesinde enfeksiyonu önler. Düzenli bir şekilde kullanıldığı zaman etkilerini göstermeye başlayacaktır.

Aynısefa Yağı

Özellikle yara iyileştirme, tahriş olmuş bölgeyi yumuşatma gibi konularda çok başarılı olan bir yağdır. Egzama tedavisinde sıklıkla tercih edilir. Kaşıntıyı, kızarıklığı ve yanma hissini önler. Çatlamış görüntüyü yok eder ve nemlendirir. Cilt sorunlarında oldukça etkilidir.

Kayısı Çekirdeği Yağı

Badem yağı ile benzer özelliklere sahiptir. Kayısı çekirdeği yağı, cilt tarafından çok kısa bir sürede emilir ve ciltte çok yağlılık hissi bırakmaz. Egzamanın en büyük problemi olan kaşıntıyı kısa sürede yok eder, nemini kaybetmiş yerleri nemlendirir ve kuruluğu alır. İçeriğinde tekli ve çoklu doymamış asitler bulundurmaktadır, bu asitler özellikle tahriş olmuş cilt üzeri için çok etkilidir.

Buhur Yağı

Bu yağ antienflamatuvar özelliklere sahiptir, başka doğal yağlar ile karıştırılarak uygulanabilir ve böylece etkisi daha da arttırılmış olur. Yaraları azaltır, tahrişi ve kuruluğu önler, egzamanın zamanla hafiflemesine yardımcı olur.

Rezene Yağı

Rezene özellikle bebeklerde kullanılan, çayı ile ünlü olan bir bitkidir. Ancak yağı da en az kendisi kadar faydalıdır ve bir antioksidandır. İçeriğinin çok zengin olması, antienflamatuvar özelliklere sahip olması egzamanın iyileşmesine katkı sağlamaktadır. COX-2 molekülleri bu yağa karşı daha duyarlıdır, oldukça güçlü olduğu için birkaç damlası bile işe yarayacaktır.

Karabiber Yağı

Karabiber çok sevilen bir baharattır, hemen hemen her yemekte kullanılır. Direk baharat halinin cilde sürülmesi kaşıntı ve yanmaya neden olabilir ancak yağı tam tersine egzamanın belirtilerini hafifletecektir, içeriğinde inflamasyondan sorumlu molekülleri inhibe eden bir bileşik olan piperine bulunmaktadır. Buda egzama tedavisinde oldukça etkilidir, tahrişi ve enfeksiyon kapmayı önler, diğer yerlere bulaşmasına engel olur.

Zerdeçal Yağı

Zerdeçalın süt ile karıştırılarak macun kıvamında kullanılması bir egzama tedavi yöntemidir, zerdeçalı yağ olarak da kullanabilirsiniz. Yine aynı etkileri gösterecektir ve yağın kullanımı yüz için daha kolaydır. Antiseptik ve antienflamatuvar özellikleri sayesinde enfeksiyonu ve yaraları önler, sorunlu bölgenin ferahlamasına yardımcı olur. İçeriğindeki en önemli madde kürkimin, pek çok faydalı özelliğe sahiptir bu yüzden düzenli kullanım ile etkilerini egzama üzerinde net bir şekilde gösterecektir. Bu etkileri uzman kişilerin araştırmaları ile de kanıtlanmıştır.

Hint Sümbülü Yağı

Hint sümbülü, genelde hasta insanların tedavisinde kullanılır, yağı da doğal bir antifungaldır ve özellikle cilt problemlerinde çok sık kullanılır. Döküntü, pul pul görünüm, tahriş ve enfeksiyonu önler, daha nemli ve canlı bir görünüm kazandırır. Özellikle kaşıntılara ve kızarıklığa çok iyi gelmektedir, kısa sürede egzamayı hafifletir ve bakteriyel ilerlemeyi engeller.

Havuç Yağı

Egzamanın hafiflemesine yardımcı olmaktadır, ilerlemesini ve diğer bölgelere yayılmasını engelleyerek iyileştirir. Havuç yağı, cilt dokusunun kendine gelmesini sağlar, tahrişi önler ve nemlendirir. Bu sayede yeni hücre oluşumu da hızlanmış olur ve böylece hasar görmüş bölge daha hızlı bir şekilde toparlanır.

Bergamot Yağı

Egzama için kullanılan bir diğer etkili yağdır, özellikle cilt bakımında zaten sıklıkla tercih edilmektedir çünkü etkisini kısa sürede göstermektedir. Tahrişi ve kuruluğu önler, daha canlı ve sağlıklı bir cilt bırakır. Hücre yenileyici özelliği sayesinde kuruluğu alır ve egzamalı bölgeyi yok eder.

Limon Yağı

Limonun faydaları saymakla bitmez, özellikle C vitamini barındırıyor olması cilt bakımı için çok önemlidir. Egzamayı kısa sürede hafifletir, antibakteriyel ve antiseptik özellikleri sayesinde bakterilerin oluşmasını ve yayılmasını engeller. Limon yağı, kaşıntıyı giderir ve cildin ferahlamasına yardımcı olur, özellikle yanma hissi içinde gereklidir. Enfeksiyonları yok eder ve cildi yatıştırır. Ancak unutulmaması gereken bir nokta, bu yağın fototoksik etki gösteriyor olmasıdır, yani bir başka taşıyıcı yağ ile mutlaka seyreltilmelidir.

Okaliptus Yağı

Cilt bakımı denince akla gelen yağlardan bir diğeri de okaliptus yağıdır. İçeriğinde bulunan güçlü antibakteriyel ve antiseptik özellikleri sayesinde tahrişi, kuruluğu yok eder, enfeksiyon oluşumu varsa bakterilerin ölmesini sağlar. Ciltte kan dolaşımını hızlandırdığı için iyileşme süresini hızlandıracaktır. 8-10 damla yağı ılık suya damlatın ve bu şekilde seyrelterek uygulayın. Haftada 2 kere uygulamak ve 10-15 dakika bekletmek yeterli olacaktır.

Kekik Yağı

Kekikte mutfakta sevilerek kullanılan baharatlardan biridir, mis kokusu ve yemeklere bıraktığı lezzetli aromasıyla vazgeçilmezdir. Aynı şekilde yağı da antibakteriyel, antifungal ve antioksidan özellikleri sayesinde tahrişi önler, kuruluğu yok eder ve nemlendirir. Eğer egzama ilerlediyse, enfeksiyon oluşumu varsa kekik yağı bakterilerin ölmesine yardımcı olacaktır. %3’lük kekik yağı içeren bir solüsyonda egzama tedavisinde kullanılabilir, oldukça etkilidir.

Çay Ağacı Yağı

Özellikle cilt bakımında kullanılan ve en çok tercih edilen doğal yağlardan biridir. Ferahlatıcı etkisi, antibiyotik, antiseptik ve antifungal özellikleri yüzde oluşmuş olan egzamaya çok iyi gelmektedir. Çay ağacı yağı içerisinde yüksek oranda 1.8-sineol barındırmaktadır, yani cilt tahrişine neden olabilir bu yüzden çok uzun süre kullanılmamalıdır ve belli bir süre sonra ara verilmelidir. Aynı şekilde fazla kullanım kuruluğa da neden olabilir bu yüzden başka bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.

Hindistan Cevizi Yağı

Cilt bakımında kullanılan önemli yağlardan biridir. Oldukça etkili bir yumuşatıcıdır, sabunu da egzama tedavisinde oldukça işe yaramaktadır. Özellikle nemlendirme konusunda çok başarılıdır, hindistan cevizi yağı hazır olarak aktar gibi yerlerde satılmaktadır. Egzamada asıl olay kuruluk ve tahriş olmuş bir cilttir, bu yağ kuruluk ile çok iyi mücadele eder, içinde bulunan orta yağlı mct ve orta yağlı asitler sorunlu bölgenin yumuşamasına yardımcı olur.

Çuha Çiçeği Yağı

Tüm yağlar arasında en nadir bulunanlardan biridir ancak egzama tedavisinde çok etkili olduğu söyleyebiliriz. Yatıştırıcı özelliği sayesinde kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissini yok eder. Sorunlu bölgeyi nemlendirir ve yumuşatır. Nemlendirme egzama tedavisinde çok önemlidir bu yüzden çuha çiçeği yağı sık sık tercih edilir.

Aynı Sefa Yağı

Egzama tedavisinin en etkili isimlerinden biridir, genelde egzama tedavisi için kullanılan kremlerin içinde bulunur. Ancak bu kremlerin mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Bu yağ tek başına yada kremlerin içinde yatıştırıcı olarak kullanılır.

Tatlı Badem Yağı

Cilt bakımında en sık kullanılan yağlardan biridir, bu yüzden cilt problemleri ile mücadelede de sık sık adı duyulur. Egzama tedavisinde de oldukça etkilidir. Ancak acı badem yağı pek kullanılmaz, bunun yerine tatlı badem yağı cildi yatıştırır, nemlendirir ve kuruluğu alır. Diğerlerinden büyük bir farkı döküntüyü de azaltmasıdır.

Jojoba Yağı

Faydaları saymakla bitmeyecek olan jojoba yağı da egzamaya iyi gelen yağlar arasında gelmektedir. Özellikle kuru, çatlamış ve tahriş olmuş cilt için gereklidir. Cildi yumuşatır ve daha elastik olmasını sağlar, nemlendirir ve canlandırır. Pamuk yardımı ile egzamalı bölgeye uygulanabilir.

Zeytinyağı

Tüm yağlar arasında şüphesiz en çok kullandığımız zeytinyağıdır, oldukça faydalı bir yağdır, özellikle doğalı bulunursa. İltihaplanmayı önler, cildi yumuşatır ve elastic bir yapı kazandırır, içeriğindeki E vitamini ve omega 3 sayesinde kuruluğu önler, antienflamatuvar ve antioksidan olan skualan ve olelkantal içerir ki bunlar en önemli özellikleridir. 4 yemek kaşığı zeytinyağı egzamalı bölgeye masaj yaparak sürülür ve en az 2 saat bekletilir, daha sonrada bol su ile yıkanır.

Kremler

Kremler kullanılırken mutlaka doktor kontrolünde hareket edilmelidir, araştırıp eczaneden hemen alınmamalıdır. Çünkü bazen yan etkiler ve farklı reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Yağ oranı daha fazla olan kremler tercih edilmelidir. Çünkü bu tarz kremler daha iyi nemlendirir. Krem kullanımında şu yollar izlenebilir;

  • Yağlı veya su bazlı bir krem belirleyin
  • Her duştan sonra egzamalı bölgeye sürün
  • Kremi uygularken ellerinizin ve sorunlu bölgenin temiz ve kuru olmasından emin olun
  • Krem önce elinizde yumuşatın ve ısıtın, daha sonra masaj yaparak sürün
  • Sürdüğünüz yerde enfeksiyon varsa yada su toplamışsa ve birkaç yerde egzama varsa elinizi yada kremi neyle sürdüyseniz yıkayıp ardından diğer yere sürün, enfeksiyonun bulaşmasını engelleyin.

Genel olarak egzamaya iyi gelen kremleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Aynısefa Kremi

Aynısefa bitkisinin egzamaya çok iyi geliyor oluşu gibi kremi de oldukça etkilidir. Bu kremin en önemli özelliği kuruluğa ve tahrişe çok iyi geliyor oluşudur. Bu sayede egzamayı yok eder, kortizonsuz egzama kremleri içinde yer almaktadır ancak yinede oldukça etkilidir. Özellikle cildi çok hassas olan kişiler rahatlıkla tercih edebilir. 15-35 Tl arasında bir sarış fiyatı vardır.

Momecon Krem

Momecon Krem

Bu kremin amacı kaşıntıyı, döküntüyü, kızarıklığı ve yanma hissini yok etmektir yani tüm egzama belirtilerini hafifletir. Momecon krem, doktorlar tarafından da sıklıkla önerilir ancak yinede doktor kontrolünde kullanmanız gerektiğini unutmayın.

Ketoral Krem

Ketoral Krem

Bir diğer egzama kremi olan ketoral krem ciltteki yanmayı, kızarıklığı ve kaşıntıyı almaktadır, belirtilerinin oldukça hızlı bir şekilde geçmesine yardımcı olmaktadır.

Bepanthol Sensiderm Krem

Bepanthol Sensiderm Krem

Özellikle çok kuru ciltli kişilerin en sık kullandığı kremdir ancak egzama tedavisinde de sıklıkla tercih edilir. Bunun sebebi yoğun ve yağlı yapısı sayesinde çok iyi bir şekilde nemlendirmektedir ve döküntüyü önlemektedir. Kortizonsuz kremler listesinde yer alır, reçetesiz bir şekilde de temin edilebilir. Özellikle kaşıntı hissini diğerlerine göre daha hızlı bir şekilde alacaktır. Bebek ve çocuklarda da rahatlıkla kullanılabilir.

Advantan Krem

Advantan Krem

Egzama kremleri arasında en çok satılanlardan biridir. Doktorunuz büyük ihtimalle advantan kremi önerecektir çünkü yüzdeki kaşıntıyı ve kızarıklığı çok çabuk bir şekilde yok eder, iltihaplanmayı ve akıntı varsa ortadan kaldırır. Çocuklar içinde kullanımı uygundur, özellikle sarı, yağlı ve kuru bir egzama geçiriyorsanız mutlaka bu kremi kullanmanız önerilir.

Hipokort Krem

Hipokort Krem

Doktor kontrolünde kullanılması gereken, reçeteli ve kortizon içermeyen kremler arasındadır. Hipokort krem, oldukça etkilidir, kuruluğu ve kızarıklığı hafifletir, kısa sürede egzamayı iyileştirir. Özellikle kozmetik ürünleri gibi kimyasallar yüzünden oluşmuş egzamalarda oldukça etkilidir. Yan etkilerinin de bulunduğu unutulmamalıdır.

İlaçlar

Eğer egzama ciddi bir boyuta ulaştıysa besinler, stressed yaşam yada doğal ürünler pek bir işe yaramayacaktır. Doktor kontrolünde ilaç kullanımına geçmek en mantıklısı olacaktır, elbette ilaçların zamanında, yeterli miktarda kullanılması çok önemlidir yoksa yan etkileri ortaya çıkabilir ve iyileştireyim derken daha kötü bir hal alabilir. Egzama tedavisinde çeşitli kremler bulunmaktadır, hangisi yüz için uygun doktor ile karar verilmelidir, bazıları yüze uygun olmayabilir. Egzama ile beraber oluşan enfeksiyonda bu kremler ile önlenmelidir. Eğer çok fazla ilerlemişse antibiyotik kullanılması gerekebilir.

Daha erken teşhis ile ilerlemeden önlenecekse kortizonlu kremler kullanılır, kaşıntıyı önledikten sonra ara vermek yan etkilerinden korunmak için gereklidir. Kortizonlu kremler dışında stereoit krem ve merhemler de kullanılabilir. Egzamanlı olarak, özellikle göz kapağında oluşan egzama için orta-güçlü topikal kortikosteroidlerle ilaç tedavisi uygulanabilir. Her krem göze ve çevresine sürülmeye uygun olmayabilir ancak bu kremler özeldir. Yüz daha hassas olduğu için topikal kortikosteroid kullanımı uygun değildir, topikal immünosüpresan anti-inflamatuvar pomatlar daha etkili olacaktır. Genel olarak ilaçları sınıflandırmamız gerekirse;

  • Reçetesiz ilaçlar
  • Reçeteli topikal ilaçlar
  • Oral ilaçlar
  • Enjekte edilebilir ilaçlar
  • Fototerapi
  • Biyolojik ilaçlar

Reçeteli Topikal İlaçlar

Bu ilaçlar doktor tavsiyesi üzerine, reçeteyle eczaneden alınmaktadır. Kortikosteroidler (steroidler), PDE4 inhibitörleri, topikal kalsinörin inhibitörleri (TCI’ler) ve cilt bariyerleri şeklinde sıralanabilir.  Doktor kontrolünde kullanılan bu kremler kızarıklığa,  kuruluğa ve yanmaya iyi gelmektedir.

İmmünsüpresan

Bu ilaç özellikle şiddetli egzama olduğu zaman verilmektedir, reçetelidir ve bağışıklık sistemini kontrol ederek semptomların hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Çocuklar içinde uygun olan bu ilaç egzamanın kaşıntısını ve döküntüsünü yok etmektedir, enfeksiyonları kısa sürede iyileştirir. 3 türü vardır;

  • Azatiyoprin

  • Siklosporin

  • Metotreksat( egzama için önerilmez)

Egzama şiddetli olduğu zaman oral ve enjekte edilebilir ilaçlar reçete edilir. Ancak 1 aydan daha uzun süre kullanılması önerilmez yoksa ciddi yan etkileri görülebilir.

Biyolojik İlaçlar

Biyoloji temel alınarak elde edilen ilaçlardır, egzama gibi hastalıklara bağışıklık kazandırmak amacıyla kullanılmaktadır. Deri yoluyla veya damardan alınan biyolojikler, canlı dokulardan alınan proteinler veya laboratuarda kültürlenen hücreler kullanılır. Yani genetik olarak tasarlanan ilaçlardır. Bu sayede egzamaya neden olan bakterilerle mücadelede ilerleme kaydedilmiş olur. İlaçların içinde bulunan interlökin protein türü egzamayı iyileştirmektedir.

Dupixent

Yetişkinlere özel bir ilaçtır, egzaması daha şiddetli olan kişiler tarafından kullanılmaktadır. Bakterilerle mücadelede bağışıklık sisteminin güçlenmesini, egzama semptomlarının azalmasını sağlar. Bu ilacı kullanan kişilerin %75’inde iyileşme gözlemlenmiştir. Bu ilaç enjeksiyon şeklinde, 2 haftada bir, doktor kontrolünde alınır.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.